Mission Impossible – Národ grázlů / Mission: Impossible – Rogue Nation (2015/132/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller) 79%

06.08.2018 10:48
JEDNOU VĚTOU
„Zoufalá doba. Zoufalé činy."

OBSAH
Státním úředníkům se poněkud zajídají neortodoxní pracovní metody tajné vládní služby IMF (Impossible Mission Force), proto ji rozpustí a jejího šéfa Ethana Hunta chtějí hnát k zodpovědnosti. Mezitím se začíná o slovo hlásit mýtická organizace Syndikát, jejímiž členy jsou zběhlí tajní agenti. Jejím cílem je prostřednictvím řízených teroristických útoků zavést trochu jiný světový pořádek. Ačkoliv Hunt nemá pro akci proti Syndikátu oficiální pověření a pohybuje se v ilegalitě, shromáždí své zkušené parťáky (Simon Pegg, Ving Rhames a Jeremy Renner) a pokusí se tyto profesionální teroristy zastavit. Pomáhá mu i krásná britská agentka Ilsa Faust (Rebecca Fergusson), která má jedinou vadu na kráse – nedá se jí úplně věřit, protože dost možná pracuje pro druhou stranu.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když pominu, příběh, kterej je zbytečně složitej a jediné, co z něj pramení, tak fakt, že Tom Cruise stále někam utíká, tak musím hluboce uznat, že lepší akční film jsem v letošním roce ještě neviděl. A vlastně nevím, jestli ještě někdy uvidím. Scény ve Vídni, ale i v Maroku byly naprosto parádní. Operní skladba Nesun Dorma a do toho napětí jako kráva, vytvořilo vlastně jednu z nejemotivnějších akčních scén za nevím kolik posledních let. Prostě to byl nářez, který mě donutil nedýchat, nesýpat, nechrchlat ani nemrkat. K tomu parta, kterou si Tom pro svoje trampoty vybral, zvedala náladu pokaždé, kdy mohla. Hlavně teda Simon Pegg, kterej první půlku filmu doslova řádil. Jeremy Renner a Ving Rhames ale také nezklamali a to i přesto, že ve filmu byli daleko méně, než by si možná i zasloužili. Co více dodat…Hezky se na tenhle asi nejlepší akčňák v letošním roce koukalo. Když si vzpomenete na ty rádoby umělce, co Vám klepají s kamerou zleva doprava, aby přidali tři levnější efekty, tak musíte přiznat, že takhle čisté záběry musí udělat radost i němému. (Malerkey) 4*

Nepamatuju špionský blockbuster, který by byl tak sevřený. Fascinovalo mě, jak McQuarrie v prvé řadě vypráví příběh a pracuje s postavami, přičemž akci si nechává spíše jen tak mimochodem, jako prostředek k posunutí děje, nikoliv účel. V době, kdy jsou všechny výbuchy a honičky povinnými atrakcemi, koncipuje svět Ethana Hunta do podoby tepajícího, ale nikoliv zběsilého akčňáku, jemuž se díky tomu bude asi vyčítat nuda a rozvláčnost, ale onen lehký „low-profile“ tomu dokonale sedí, byť je to řemeslně bravurní (střih u Turandot), nebo technicky nápadité (sestřelení dvou motorek autem). Jenže tady jde hlavně o hrdiny, o minimalisticky vykresleného záporáka (porovnej s nevyužitým Nyqvistem z minula), o dokonale napsanou a skvěle zahranou hlavní ženskou postavu (přiznávám, že ta nejednoznačnost mě napínala až do finálního rozetnutí) a v neposlední řadě o Hunta samotného, který se zaparkoval jako řadový člen týmu, který má po ruce trojku hláškujících sidekicků. Těsně po projekci jsem byl nadšený, jen jsem svým způsobem netušil proč. S denním odstupem v tom vidím nehorázně komplexní a promyšlený film, kterému se bude v téhle sezoně těžce konkurovat a jestli kasovně zaboduje, Cruise definitivně vtáhne do filmového světa výraznou personu. Přeju mu to. (Isherwood) 5*

Víte, už Jack Reacher mi přišel jako jízda hustě nafrčeného scénáristy na divokém duhovém dráčkovi, ale to mohla být náhoda. Ale ona zjevně nebyla:) A to jsme si už se "zhuntovanou" partou supertajných superagentů užili leccos. Ale on je prostě rozdíl mezi zastavením rotoru milimetr od krku, jízdou na podrážkách bot vedle silné jednostopé mašiny, vybombením Kremlu, a naprosto náhoďáckým zahaluzením přestřelky a odchytu padoucha tak, že jediné vysvětlení je, že to vlastně byl od začátku záměr hlavního hrdiny... ale chápu, že tak jako se Jack Reacher většině líbil, tak to asi nebude jiné ani tady. A co na tom, že si po dvou týdnech nepamatuju žádnou z šílených eskapád zakrslého Spidermana (ono mi to tedy dělá problémy už od třetího dílu), a že mi splývá, jestli tady dělala vizuální vějičku Paula Patton nebo Rebecca Ferguson? Tom Cruise se prostě svým rozhodnutím vytřískat ze značky M:I co nejvíc stal dalším z protagonistů žánru generických akčních výplachů s áčkovým rozpočtem. A Mission: Impossible tak už díky tomu nejsou událost roku, ale produkt jako každý jiný, Rychle A Zběsile po agentsku. Přesto se nemůžu přinutit jít do modrého, protože tenhle film dělá přesně to, co od něj čekám, a dělá to při okatém ukazování spousty peněz, které si do něj tvůrci mohli dovolit nainvestovat. Takže 70%. (Gemini) 3*

VELKÁ RECENZE
Zatímco James Bond nás čeká až v typickém předvánočním slotu a bude mixem temného existenciálního thrilleru a tradiční blockbusterové nálože, Mission: Impossible s Ethanem Huntem v čele se mu za posledních pár let přiblížilo na dostřel. A v pátém díle ho dokonce fackuje hozenou rukavicí. Ať už se mi ale Skyfall líbil nebo nelíbil jakkoliv, nebude tahle recenze komparativní literaturou. Už proto, že Daniel Craig a Tom Cruise jedou po úplně jiných kolejích a po zhlédnutí Národa grázlů se na Spectre netěším o nic méně.
Než ale nová bondovka dorazí do kin, uvidím Ethana Hunta ještě minimálně jednou, dvakrát. A zřejmě si střihnu znovu čtyřku. A možná dokonce i tu podivnou trojku, na kterou jsem naplival tolik síry. Proč? Protože mne to hrozně baví (jestli někdo z můj nick ještě nepochopil, jeho etymologie sahá hluboko do devadesátek a je inspirovaná seriálovou verzí) a pětka mi dala přesně to, co od letního blockbusteru čekám. Nápověda - originální scénář je na jednom z posledních míst. A přitom za hloupoučkou premisu nebude Chris McQuarrie v recenzích popotahován. Jednak využívá naplno dvojité role scenáristy a režiséra a moc dobře ví, jak chatrnost zápletky zastínit, jednak má stotřicetiminutový snímek i přes občasnou ukecanost velmi pěkné tempo, takže nemáte čas se na téhle horské dráze moc rozhlížet.
A to je jedině dobře, protože ačkoliv je zápletka se zločineckou organizací, která je temným odrazem té hodné a má své prsty obtočené kolem krků všech důležitých státníků planety, letos velmi populární (bude z ní těžit i zmíněný Bond), nejde v principu o nic objevného. A nemusíme snad ani chodit na návštěvu k Marvelu a jeho SHIELD/HYDRA dichotomii, bohatě stačí se podívat na starší díly Mission: Impossible - vždyť Huntově speciální jednotce hrozí rozpuštění takřka neustále a vždycky je za tím nějaký dvojitý nebo zhrzelý agent. V pětce je tahle záminka rozehraná hned na třech různých liniích, ale McQuarrie si naštěstí drží karty blízko u těla, takže snímek nepůsobí zoufale předvídatelným dojmem. Konstanta je jediná - Ethan Hunt je nesmrtelný a hrozně moc si to užívá.
Myslete i o Cruisovu egu co chcete, ale chytit se nákladního letadla a vyletět s ním v úvodní scéně dva kilometry do vzduchu je kaskadérský kousek nejvyšší kategorie, natočený navíc stylem "to jste ještě neviděli" a zakápnutý dokonale načasovaným pomrknutím. O podobném otvíráku sní každý producent. V tomhle případě je ovšem hvězda a producent jednou a tou samou osobou, což s sebou přináší další výhody - Cruise se nemusí s nikým dohadovat, jestli tenhle či onen kaskadérský kousek zvládne bez doubla. Nemusí si obhajovat, že do role "bond girl" obsadí relativně neznámou švédskou herečku (Rebecca Ferguson je asi největším příjemným překvapením filmu) a klidně nechá film napsat a zrežírovat někým, kdo ho už několikrát podržel (McQuarrie napsal Na hraně zítřka a režíroval Jacka Reachera). Arogantní? Možná. Sobecké? Trochu. Jenže se ukazuje, že Cruise má čuch trénovaného německého ovčáka. A výdrž a urputnost pitbulla.
Jeremy Renner se tak pravděpodobně předání žezla nikdy nedočká, ostatně i v pětce je spíš pomocným křovím, které má za úkol dostatečně dlouho držet na vodítku Aleca Baldwina, který se jako šéf CIA snaží Ethanovi zatopit. Hlavní hrdina se zatím snaží na útěku odhalit záměry superzločineckého Syndikátu, o jehož existenci mnozí pochybují. Stačí ale jedna, dvě akční scény a původní skvadra ve složení Renner, Pegg, Rhames a Cruise má zase plné ruce práce. A občas jim pomůže nebo vrazí kudlu do zad svůdná Ilsa (již zmíněná Rebecca Ferguson), která by z fleku mohla fasovat vlastní film. Je smrtelně nebezpečná s upnutou sukní, nabitou puškou i kuchyňským nožem. Trochu mne mrzelo, že se ze čtyřky nevrátila Paula Patton, ale Rebecca je víc než odpovídající náhradou. A večerní róbu tak jí věříte stejně jako drcení dýchacích trubic kolenem. Tohle skutečně není obsazení na ozdobu a ve finále odvede zatraceně hodně práce, dokonce by se dalo říct, že by bez ní Ethanovi snad poprvé v sérii došlo ono pověstné štěstíčko.
McQuarrie samozřejmě zajistil, aby Cruise vždycky našel ty správné dveře (okno/díru/okap), ale to by v hollywoodském akčňáku nemělo nikoho rušit. Naopak, řetězení akčních scén a plynulé přecházení z heistů k honičkám nebo do bitek je špičkovým, ba až neprůstřelným řemeslem. Kamera, střih, zvuk, hudba, výprava... tady vám všechny ty oscarové kategorie defilují a konečně chápete, jak vzrušující je, když se to všechno sejde v jedné scéně, a pak i v té, co jí bezprostředně následuje. Exotická lokace, zajímavý gadget, komplet scéna natočená na novou 65mm digitální kameru (napovím, odehrává se pod vodou), a pak fantastická honička na motorkách, která tu nebyla od dob Matrix Reloaded.
Mission: Impossible 5 je tím filmem, u kterého podvědomě držíte tvůrcům palce, aby to nepodělali. Už od scény ve vídeňské opeře mi ale tak nějak bylo jasné, že tenhle tým má všechno pod kontrolou. Cruise bičoval postprodukci, aby se film zvládnul dodělat co nejrychleji. Zjevně věděl, že má v rukou špičkový letní materiál a nechtěl čekat na pozdější slot. Hlavně díky němu máme ty Vánoce v létě. Národ grázlů je prostě po všech stránkách učebnicovým zástupcem blockbusterové smetánky. Přesto působí až roztomile starosvětsky. Při své střízlivé stopáži je zbavený zbytečné vaty, má nevinný humor, který spoléhá na timing a nikoliv popkulturní narážky, postavy se tu o prostor neperou, ale dělí (míněno ty vedlejší... hlavnímu kohoutovi Cruisovi samozřejmě nikdo do krmítka sahat nesmí), a občas jako by se vědomě propadl do sedmdesátek, s čímž souvisí i ono dějové propojení s britskou tajnou službou.
Ethan Hunt ovšem nešermuje s Craigem, jeho styl odpovídá spíš Connerymu nebo Mooreovi. A právě proto je Mission: Impossible 5 občas bondovštější než Bond sám. Cruiseova série však obstojí i bez srovnávacích berliček a navíc to vypadá, že to Toma začalo na stará kolena bavit. Roger Moore sice neběhal po startujících letadlech, ale držel se povolení zabíjet až do osmapadesáti. A všichni víme, že Tom Cruise je robot a že se dožije trojciferných hodnot, takže to budu vrchnímu scientologovi klidně baštit i za deset let.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Poté, co zabránil vojenskému nákladnímu letadlu přepravit nervový plyn prodaný teroristům, je agent IMF Hunt odhodlán dokázat existenci Syndikátu, o kterém CIA nevěří, že existuje. Hunt je ale zajat Syndikátem. Ředitel CIA Alan Hunley ve Washingtonu, D.C. přesvědčí výbor Senátu, aby rozpustil a asimiloval IMF do CIA kvůli jejich destruktivním metodám. Huntovi se podaří uniknout s pomocí agentky MI6, která pracuje v utajení v Sydikátu, Ilsy Faustové. Bez podpory IMF sleduje Hunt své jediné vodítko – blonďatého muže v brýlích, později identifikovaného jako bývalého agenta MI6 Solomona Lane.
O šest měsíců později je Hunt na útěku žijící v Paříži. Později, ve Vídeňské státní opeře Syndikát zabije rakouského kancléře navzdory snaze Hunta a Dunna. Hunt, obviněný z kancléřovy smrti, je pronásledován CIA. William Brandt proto kontaktuje Stickella, aby našel Hunta dříve, než to udělá CIA.
Stickell sleduje Hunta, Dunna a Faustovou do Casablancy, kde se trio vloupe a získá tajný soubor Syndikátu ze zabezpečené budovy.[6] Faustová uteče s daty do Londýna, ale ředitel MI6 Atlee je nenápadně vymaže. Mezitím Hunt zjistí, že data jsou zašifrovaná britská vládní schránka, která k odemknutí vyžaduje biometrické údaje premiéra. Sydikát se dostane do Londýna, aby konfrontovali Faustovou a použijí Dunna a Faustovou k vydírání Hunta, aby jim data dešifroval a doručil je jim. Navzdory Brandtovým protestům Hunt s tím souhlasí.
V rámci Huntova plánu Brandt prozradí Hunleymu jejich polohu. Hunley, Brandt a Atlee se setkají s premiérem v Oxfordu, který potvrzuje, že Syndikát byl projekt navržený Atleem k provádění misí bez dozoru, což premiér odmítne. Atlee se pak ukáže jako Hunt v masce a zajistí biometrické údaje premiéra, což Stickellovi umožní dešifrovat soubor. Když dorazí skutečný Atlee, Hunt ho přinutí přiznat, že založil Syndikát bez povolení a že zakrýval jeho existenci poté, co Lane převzal projekt a obrátil Syndikát proti němu a MI6. Po zjištění, že dešifrovaný soubor obsahuje přístup k 2,4 miliardám liber na různých bankovních účtech, sloužících jako potenciální provozní rozpočet Syndikátu, Hunt data zničí a čísla si zapamatuje.
Na schůzce s Laneem před Towerem Hunt řekne Laneovi, že si zapamatoval data a nabízí se výměnou za Dunna a Faustovou. Dunn uteče poté, co je bomba na něm zneškodněna, zatímco Hunt a Faustová jsou pronásledováni Laneovými muži. Faustová zabije Vintera v boji, zatímco Lane je v bezvědomí zavřen ve skleněné cele a vzat do vazby. Poté, co byl Hunley svědkem úspěchu operace IMF na vlastní kůži, vrací se později s Brandtem do senátního výboru a kryje Hunta a jeho tým, a přesvědčuje výbor, aby obnovil IMF. Po schůzce Brandt blahopřeje Hunleymu, který je nyní novým tajemníkem IMF.
 
Ocenění:
The Saturn Awards
2016 - Nejlepší akční/dobrodružný film  (nominace)
2016 - Simon Pegg (Nejlepší herec ve vedlejší roli)  (nominace)

DABING
V českém znění: Pavel Vondra - Tom Cruise (Ethan Hunt), Petr Rychlý - Simon Pegg (Benji Dunn), Marek Libert - Jeremy Renner (William Brandt), Radka Přibyslavská - Rebecca Ferguson (Ilsa Faustová), Pavel Rímský - Ving Rhames (Luther Stickell), Jan Vlasák - Simon McBurney (Atlee), Jiří Schwarz - Alec Baldwin (Alan Hunley), Zdeněk Podhůrský - Sean Harris (Solomon Lane), Antonín Navrátil - Tom Hollander (ministerský předseda), Terezie Taberyová - Hermione Corfield (prodavačka v obchodě s deskami), Zdeněk Mahdal - Jens Hultén (Janik Vinter), Miroslava Součková - Jingchu Zhang (Lauren), Zdeněk Maryška, Bohdan Tůma, Petr Gelnar, Radovan Vaculík
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Zdeněk Mahdal ml.
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy: Petr Finkous
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.7.2015 CinemArt
Premiéra USA: 31.7.2015 Paramount Pictures
Premiéra Hongkong: 30.7.2015
Premiéra Čína: 8.9.2015 China Film
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.12.2015 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 9.12.2015 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 13 809 657
Tržby celkem - $ 682 330 139
Návštěvnost v ČR 97 048
Náklady (Rozpočet) - $ 150 000 000

FILMY V SÉRII
Mission: Impossible gastonrolinc.webnode.cz/news/a0206/
Akční / Dobrodružný, USA, 1996
Režie: Brian De Palma, Hrají: Tom Cruise, Jon Voight

Mission: Impossible II gastonrolinc.webnode.cz/news/a0207/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2000
Režie: John Woo, Hrají: Tom Cruise, Dougray Scott

Mission: Impossible III gastonrolinc.webnode.cz/news/a0208/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2006
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman

Mission: Impossible - Ghost Protocol gastonrolinc.webnode.cz/news/a0209/
Akční / Dobrodružný, USA / Spojené arabské emiráty, 2011
Režie: Brad Bird, Hrají: Tom Cruise, Paula Patton

Mission: Impossible - Národ grázlů gastonrolinc.webnode.cz/news/a0210/
Akční / Dobrodružný, Čína / Hong Kong, 2015
Režie: Christopher McQuarrie, Hrají: Tom Cruise, Simon Pegg

Mission: Impossible - Fallout gastonrolinc.webnode.cz/news/a274/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Christopher McQuarrie, Hrají: Tom Cruise, Henry Cavill
 
Mission: Impossible Odplata - První část gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa1/
USA, Akční / Dobrodružný / Thriller, USA, 2022
Christopher McQuarrie, Hrají: Tom Cruise, Rebecca Ferguson

Mission: Impossible Odplata - Druhá část gastonrolinc.webnode.cz/news/mission-impossible-8-mission-impossible-8-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Thriller, USA, 2023
Režie: Christopher McQuarrie, Hrají: Tom Cruise, Hayley Atwell
 
Tvůrci a herci
Christopher McQuarrie (Režie), J.J. Abrams (Produkce), Bryan Burk (Produkce), Tom Cruise (Produkce), David Ellison (Produkce), Dana Goldberg (Produkce), Don Granger (Produkce), Joe Kraemer (Hudba), Robert Elswit (Kamera), Eddie Hamilton (Střih), Mindy Marin (Casting), Mounir Saguia (Casting), Lucinda Syson (Casting), James D. Bissell (Scénografie), Joanna Johnston (Kostýmy), James Mather (Zvuk), Michael Prestwood Smith (Zvuk), Ailbhe Lemass (Masky), Sarah Monzani (Masky), Christopher McQuarrie (Scénář), Drew Pearce (Scénář), Tom Cruise (Herec), Jeremy Renner (Herec), Ving Rhames (Herec), Simon Pegg (Herec), Alec Baldwin (Herec), Rebecca Ferguson (Herec), Sean Harris (Herec), America Olivo (Herec), Simon McBurney (Herec), Jing Chu Zhang (Herec), Hermione Corfield (Herec), Jens Hultén (Herec)
 
2015/132/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Vo filme sa veľmi často objavuje mobilný telefón Nokia Lumia 930.
- Prvou voľbou na rolu záporáka bol Benedict Cumberbatch.
- Premiéra filmu bola pôvodne plánovaná na 25. decembra 2015. Paramount však kvôli silnej konkurencii v podobe Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) a Spectre (2015) presunul premiéru na 31. júla 2015.
- Tom Cruise (Ethan Hunt) bol počas natáčania 6-krát zranený.
- V scéne pod vodou, ktorú nakrúcali bez strihov na jeden dlhý záber, zadržal Tom Cruise dych na šesť a pol minúty.
- Pri nakrúcaní scény s airbusom fúkal vietor rýchlosťou 297 km/h. Aby mohol mať Tom Cruise otvorené oči, dali mu do nich špeciálne kontaktné šošovky, ktoré zakrývali celú očnú guľu. Pri takej rýchlosti by mu aj najmenšia čiastočka prachu mohla vážne poškodiť oko.
- Tom Cruise nakrúcal nebezpečnú scénu, ako visí z lietadla Airbus A 400, pričom sa nenechal zastupovať kaskadérom. Scéna si vyžadovala starostlivú prípravu, aby sa zamedzilo príletom vtákov a odnášali sa predmety, ktoré by ho mohli zasiahnuť. Scéna sa opakovala celkovo osemkrát a hneď pri prvom pokuse mu prudký vietor zdvihol nohy smerom od lietadla.
- Tom Cruise (Ethan Hunt) opět neporušil své malé pravidlo co se týče účesu.V každém lichém díle série má vždy krátký sestřih a v sudém dlouhý.
- Tom Cruise (Ethan Hunt)  a Ving Rhames (Luther Stickell) jsou jediní herci, kteří se objevili ve všech pěti filmech série.
- Jednu z rolí odmítla Jessica Chastain.
 
Odkazy
 

Hrají:

Tom Cruise, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Ving Rhames, Alec Baldwin, Sean Harris, America Olivo, Simon McBurney, Ťing-čchu Čang, Tom Hollander, Jens Hultén, Alec Utgoff, Hermione Corfield, Nigel Barber, Osy Ikhile, Vauxhall Jermaine, Sean Cronin, Thomas Anton, Patrik Plenk, Francesca Bennett, James Weber Brown, Lasco Atkins, Tim Breyvogel, Stella Stocker, Martin Bermoser, James Grogan, Martyn Mayger, Miroslav Zaruba, Shaun Newnham, Attila G. Kerekes, Kornelia Horvath, Robert Maaser, Pete Sepenuk, Daniel Eghan, Richard Banks, Atul Sharma, Yasen Atour, Sascha Merényi, Anthony Milton, David Terry, Wolfgang Cerny, Tobias James-Samuels, David Peart, Deniz Cooper, Will Austin, Hadrian Howard, Peter Stark, Marlon Boess, Martin Müller, Benjamin Plautz, Oliver Leitsberger, Pamela Betsy Cooper, Katrina Vasilieva, Daniela Nitsch, Eva-Marie Becker, Jessica Allain, Pete Meads, Sagar Radia, Jimmy Star, Colin Goodwin, Julian Moore-Cook, Barnabás Réti