Smrtonosná zbraň 3 / Lethal Weapon 3 (1992/111/USA/Krimi, Akční, Komedie) 83%

25.09.2018 13:05
JEDNOU VĚTOU
„Třetí filmové dobrodružství dvou detektivů, tentokrát v boji s bývalým poldou, který stojí v pozadí několika zločinů."

OBSAH
Přestřižení nesprávného drátu časované nálože zdemoluje nejen sedmiposchoďovou budovu, ale také sen detektiva Murtaugha o klidném odchodu do důchodu za několik dnů. Se svým poněkud ztřeštěným partnerem Riggsem skončí u pochůzkářů a vyšetřování jejich případu - krádeži zbraní s policejních skladů - se ujme seržantka Lorna Coleová, policistka s ocelovými nervy a perfektní znalostí orientálních bojových umění. Zprvu odmítá s bývalými detektivy spolupracovat, ale nakonec vezme na milost je i jejich známého Lea Getze, realitního agenta a nadšeného spolupracovníka. Pátrání vede k bývalému policistovi Travisovi. Zdá se, že tento soupeř, obklopený bandou ostrých hochů, bude díky svým znalostem policejních metod nad síly tří detektivů a jejich pomocníka. Tvrdý boj o přežití vrcholí a po objevení speciální munice na probíjení neprůstřelných vest ve výzbroji gangsterů ztrácí Murtaugh jistotu, že se vysněného důchodu dočká.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Od drsnější hláškoidní kriminálky 80. let se film svým laděním přesunul blíž k explozivní akční komedii let devadesátých a s tím bohužel ztratil část svého kouzla. Příběh je chabý a s ohlédnutím na předchozí dva díly i dost neoriginální. Padouch opět nevýrazný jako bílá šmouha ve sněhu. Režie ucházející, ačkoliv se stále nemohu zbavit dojmu, že Richard Donner prostě neumí natočit akční scénu, která by nebyla zbytečně over-the-top. Větší akcentování rodinných motivů nepotěšilo, ale ještě je snesitelné. Hláškaření mezi hlavními parťáky nedosahuje perlivosti Blackových dialogů a zbytečně často přerůstá v chaotické překřikování, do kterého se nyní s mnohem větší vervou bohužel zapojuje extra otravný Joe Pesci.  (Matty) 4*

Někde jsem kdysi četl, že v trojce přibyl humor (jakoby v předchozích dvou dílech nebyl). Přibyl, ale spíš na sílu. Začalo to jako poměrně drsná akční kriminálka, ve třetím zastavení už tu máme regulérní akční komedii. S úchvatnými úvodními titulky. Příběh je slabší, o tom žádná. Výtečně ale čerpá a odkazuje na dvě předešlá setkání. Naštěstí je nevykrádá. Samozřejmě je hlavním plusem, že se stále schází takřka stejná sestava (na scénáři se znovu podílel Jeffrey Boam, scénárista dvojky i třeba indianovské Poslední křížové výpravy), mezi herci to stále dokonale jiskří, dialogy (když se teda zrovna někdo nepřekřikuje) hladí přes uši, akce je vydařená, kopací technika Rene Russo už tolik ne. Některé scény jsou nicméně naprosto brilantní (konec snění Murtaugha o klidném odchodu do penze, seznámení s Russo ve výtahu skrze ulité peníze, předhánění o to, kdo měl kdy větší zranění). Potěšující je také fakt, že záporáci poprvé nevtrhnou se zlými úmysly do Murtaughova domu. Jinak ale tenhle model dál solidně funguje – tvůrci vědí, kdy přitlačit na pilu, kdy mají nastoupit pyrotechnici, kdy zase vypointovaný dialog. Každá ze Smrtonosných zbraní měla to svoje, nemůžu jinak, každé milerád vlepím čtyři hvězdy. (castor) 4*

Jeden z nejlepších akčních filmů devadesátých let. Pravděpodobně nejúchvatnější úvodní titulky co jsem kdy viděl, fantastičtí herci, snad nejlepší záporák ze všech dílů, vynikající akce, skvělá hudba, jedna z nejromantičtějších scén co znám a další a další bomby uštědřuje Richard Donner divákovi po celých 118 minut. První dva díly byly vynikající, ale postrádaly srdce, či nějaký výraznější ženský element. Tím myslím samozřejmě vynikající Renne Russo, která svým příchodem oživila tuto skvělou sérii. Scénář je poměrně jednoduchý, avšak to v tomhle případě není tak podstatné. Akce tu je, humor tu je. (Kaka) 5*

VELKÁ RECENZE
Rychlé tempo vyprávění, napětí, ostře pointované epizody, prodloužené finále, honičky, přestřelky, exploze. To všechno jsou typické znaky pro akční filmy patřící zejména od poloviny osmdesátých let k divácky nejoblíbenějším žánrům. Mezi špičkové ukázky jeho současné podoby patří i tetralogie Smrtonosná zbraň, vyznačující se kromě gradace napětí, eskalace a vrstvení dramatických zápletek, okázalých přehlídek pyrotechnických kouzel a kaskadérských výkonů také humorem, v němž nechybí ani parodování sebe sama. Zdrojem zábavy jsou především rozdílné povahy a postoje hrdinů, losangeleských policistů Martina Riggse, vznětlivého rváče s duší romantika, a jeho parťáka Rogera Murtaugha, spořádaného otce rodiny s jediným přáním, dožít se v klidu důchodu. To však s Riggsem není vůbec jednoduché.
Když se kupříkladu nachomýtnou k náloži v podzemí jedné z mnoha luxusních kancelářských budov, je výsledkem Riggsovy horkokrevnosti hromada trosek a vzápětí degradace na obyčejné pochůzkáře. Tak si Murtaugh určitě poslední týden před důchodem nepředstavoval. S Riggsem se však ani na ulici nenudí. Hned první den se připletou k přepadení banky, které se změní ve zběsilou honičku. Oba detektivové dostanou šanci na případu pracovat a okamžitě se proto pohádají s temperamentní agentkou Lornou Cole, která na případu také pracuje. Zatímco se přou, je jediný zdroj informací, zadržený lupič Phelps, přímo v policejní budově zavražděn bývalým policistou Travisem.
Do případu se samozřejmě zaplete také starý známý užvaněný Leo Getz, živící se teď jako realitní agent. Prozradí dvojici detektivů, že Travisovi obstaral permanentku na hokej a vydá se společně s nimi na stadion. Tady skutečně Travise objeví, ale jemu se podaří uprchnout. Vztahy mezi sebevědomou Lornou a oběma policisty se pomalu oteplují, a to nejen při vyšetřování, ale zejména pokud jde o Riggse, také v soukromí. Vyšetřování provázené řadou dramatických honiček a přestřelek zavede detektivy až na Travisem financovanou stavbu domků v Mesa Verde, kde se rozpoutá finální přestřelka, při níž musí Riggs, Murtaugh i Lorna prokázat nejen odvahu a přesnou mušku.
Třetí vydatná porce esenciální akční buddy movie. Zatímco ve dvojce k titulní dvojici přibyl typický legrační sidekick (výborný Joe Pesci), zde už (zákonitě) došlo i na výraznou ženskou hrdinku (R. Russo sem pasuje náramně a její a Gibsonova společná "sváděcí" scéna patří mezi nejstylovější a nejoriginálnější, jaké znám).
Na celé sérii mi vlastně trochu vadí jen neustále se zvětšující žánrový posun z drsné akční krimi s občasnými humornými vložkami na mírně nadprůměrný rodinný akční sitcom (který se už naplno projeví v trošku problematickém čtvrtém díle). Mám takové tušení, že kdyby byla pětka, tak tam by akce a kriminální zápletka snad už ani vůbec nebyly... Ovšem v porovnání s tím, jaké velké hollywoodské akční filmy se točí dnes (2016), je i třetí "Zbraň" ve všech směrem perfektně fungující mainstreamová podívaná, která neomrzí ani při desáté projekci (už jen ty dialogy plné skvělých hlášek je velká radost poslouchat i po několikáté).

DABING
1. DABING
V českém znění: Ladislav Županič - Mel Gibson (Martin Riggs), Jan Schánilec - Danny Glover (Roger Murtaugh), Michal Pavlata - Joe Pesci (Leo Getz), Monika Žáková - Rene Russo (Lorna Cole), Petr Pospíchal - Stuart Wilson (Jack Travis), Jaroslava Obermaierová - Darlene Love (Trish Murtaugh), Delores Hall (Delores), Mary Ellen Trainor (Stephanie Woods), Filip Jančík - Damon Hines (Nick Murtaugh), Jaroslav Kaňkovský - Gregory Millar (Tyrone), Alan Scarfe (Herman Walters), Paul Hipp (Lékař), Stephen Kay (Režisér), Petra Hanžlíková - Ebonie Smith (Carrie Murtaugh), David Novotný - Mark Pellegrino (Billy Phelps), Bobby Wynn (Darryl), Bohumil Švarc - Steve Kahan (Ed Murphy + titulky).
Překlad: Bob Koutský
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Režie: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: AB Barrandov studio dabing

2. DABING (ČT)
V českém znění: Vladimír Dlouhý - Mel Gibson (Martin Riggs), Antonín Molčík - Danny Glover (Roger Murtaugh), Stanislav Fišer - Joe Pesci (Leo Getz), Helena Friedrichová - Rene Russo (Lorna Cole), Ivan Vyskočil - Stuart Wilson (Jack Travis), Josef Zíma - Steve Kahan (Ed Murphy), Jana Altmannová, Miroslava Hozová, Kateřina Petrová, Hynek Dřízhal, Klára Šumanová, Otmar Brancuzský, Vilém Udatný a další
Překlad: Petr Šaroch
Dramaturgie: Helena Křováková
Hudební spolupráce: Eva Javůrková
Zvuk: Jozef Kušnír
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistentka režie: Eva Maxová
Výroba: Miloš Novák
Dialogy a režie: Zdeněk Štěpán
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, ČT 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.1.1993
Premiéra USA: 15.5.1992 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 19.4.1999 (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 15.11.2010 Magicbox
Poprvé na DVD: 1.2.2005 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 24.11.2010 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 3 997 797
Tržby celkem - $ 321 731 527
Návštěvnost v ČR 216 004
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000

FILMY V SÉRII
Smrtonosná zbraň gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon/
Akční / Krimi, USA, 1987
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon1/
Akční / Krimi, USA, 1989
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon2/
Akční / Krimi, USA, 1992
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon3/
Akční / Krimi, USA, 1998
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover
 
Tvůrci a herci
Richard Donner (Režie), Joel Silver (Produkce), Richard Donner (Produkce), Michael Kamen (Hudba), Eric Clapton (Hudba), David Sanborn (Hudba), Jan de Bont (Kamera), Robert Brown (Střih), Battle Davis (Střih), Marion Dougherty (Casting), James H. Spencer (Scénografie), - (Kostýmy), Robert G. Henderson (Zvuk), Scott H. Eddo (Masky), Jeffrey Boam (Scénář), Robert Mark Kamen (Scénář), Mel Gibson (Herec), Danny Glover (Herec), Joe Pesci (Herec), Rene Russo (Herec), Stuart Wilson (Herec), Steve Kahan (Herec), Nick Chinlund (Herec), Alan Scarfe (Herec), Sven-Ole Thorsen (Herec), Miguel A. Núńez Jr. (Herec), Paul Hipp (Herec), Stephen Kay (Herec), Mark Pellegrino (Herec), Mic Rodgers (Herec), Jan de Bont (Herec), Kenneth Tigar (Herec), Jack McGee (Herec), Mary Ellen Trainor (Herec), John Cenatiempo (Herec), Scott Bryce (Herec), Paul Ganus (Herec), J. Mills Goodloe (Herec)
 
1992/111/USA/Krimi, Akční, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Smitty (John Cenatiempo) má ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 686 ráže .357 Magnum.
- Úvodný song "It´s Probably me" vznikol v spolupráci Sting, Eric Clapton a Michael Kamen.
- Zabavený samopal, ktorý je vo filme označený ako MAC-10, je v skutočnosti Cobray M 11, veľmi verná kópia tohto samopalu.
- Počítačová hra, ktorú môžeme vidieť v byte Lorny (Rene Russo) na počítači, je "The Three Stooges" od Activision a Cinemaware.
- Ona budova, kterou Riggs (Mel Gibson) a Murtaugh (Danny Glover) omylem zdemolovali, byla ve skutečnosti městskou radnicí. Město ji chtělo zdemolovat na vlastní náklady. Když ale producent Joel Silver zaplatil 165 000 dolarů za filmování, město na tom ještě vydělalo. Filmaři tak vytrhli městské radě v Orlandu trn z paty. Nová radnice Orlanda je zde vidět také, je to ona budova v pozadí s logem Coca-Coly na střeše.
- Jacka Travise mohl hrát Robert De Niro.
- Jediný díl ze série, kde Roger Murtaugh (Danny Glover) nezakroutí svoji hlavou předem než na někoho vystřelí.
- I v tomto díle se objevil Riggsův pes Sam, ale do finální verze se nedostal.
- Rozestavěné domy byly ve skutečnosti součástí projektu na výstavbu domů „pro boháče,“ na který však nezbyly peníze. Štáb dostal povolení k filmování pod podmínkou, že nakonec vše srovná se zemí.
- Policista, který říká na adresu Murtaugha a Riggse po zničení radnice v Orlandu „Bravo!“ byl starosta Orlanda Bill Frederick.
- Díky velkému finančnímu úspěchu filmu věnovalo studio Warner Brothers Melu Gibsonovi, Danny Gloverovi, Joe Pescimu, Rene Russo, producentu Joelu Silverovi a režisérovi Richardu Donnerovi nového Range Rovera.
- Náklady na výrobu byly 35 milionů dolarů. Tržby za první víkend v USA přes 33 milionů dolarů.
- Murtaughova loď se jmenuje "code 7", což je u L.A.P.D. (Los Angeles Police Department) kód pro přestávku na oběd.
- Jedná se o jediný díl, kdy záporáci nevtrhnou do Murtaughova domu a neohrožují jeho rodinu.
- Mel Gibson alias Martin Riggs jí psí sušenky, aby se odnaučil kouřit. Další Gibsonova postava, Šílený Max, sní ve filmu Šílený Max 2 - Bojovník silnic plechovku psího žrádla aby přežila.
- Zápas NHL mezi LA Kings a Toronto Maple Leafs, kde policajti honí lotra na ledu a tím přeruší hru, nehrají skutečné týmy NHL.
 
Odkazy