Smrtonosná zbraň 4 / Lethal Weapon 4 (1998/119/USA/Krimi, Akční, Komedie, Thriller) 77%

25.09.2018 13:05
JEDNOU VĚTOU
„Čtvrté pokračování úspěšných amerických akčních filmů."

OBSAH
Čtvrté pokračování úspěšné série akčních filmů s Melem Gibsonem a Danny Gloverem. Tentokrát čelí dvojice sympatických, už stárnoucích detektivů hrozbě ze strany čínské mafie a hongkongského zabijáka. I tak může skončit vyjížďka na ryby... Seržanti Murtaugh a Riggs z oddělení vražd přijali hlášení, že v jedné čtvrti řádí muž v izolačním obleku a plamenometem podpaluje vše kolem sebe. Riggs vymyslí, že Murtaugh odláká pozornost muže s plamenometem tím , že bude před ním jen v trenýrkách předvádět ptáka. Díky nebezpečné situaci se Riggs od Murtaugha dozví, že bude otcem, a Murtaugh od Riggse, že bude dědečkem... O pár měsíců později si Murtaugh, Riggs a Leo Getz užívají výlet na Murtaughově lodi, když kolem nich nebezpečně blízko projede velká loď, z níž se ozvou výstřely. Když donutí loď zakotvit, Murtaughova loď se potopí a Riggs najde na velké lodi čínské uprchlíky, s nimiž je zacházeno jako s otroky. Murtaugha to naštve, a když objeví v malém člunu celou rodinu, vezme ji k sobě domů. Druhý den se Riggs od Lorny dozví, že mladý detektiv Lee Butters, který Murtaughovi podlézá, je manželem Rianne. Murtaughovi to ale neřekli a ten si myslí, že Rianne bude svobodnou matkou. Riggs Murtaughovi nic neřekne, ale začne Butterse zapojovat do pátrání. Všichni tři se jdou zeptat do čínské čtvrti strýčka Bennyho, co ví o ilegálním převozu lidí do Ameriky, ale Benny jim nic neřekne...  Murtaugh si chce doma převléct košili a Riggs čeká venku. Oba zjistí, že v domě jsou nezvaní hosté: je tam pomocník strýčka Bennyho ještě s dalšími muži a Lorna stačí jen říci, že unesli Hongovy, kterých se Murtaugh ujal. Strhne se rvačka, ale pomocník strýčka Bennyho všechny dostane, sváže je a dům podpálí. Když Číňané odejdou, vyleze z úkrytu malý Ping a pomůže je rozvázat. Murtaugh s Riggsem pronásledují Číňany, aby se dozvěděli, kam unesli Hongovy, ale jen způsobí zmatek na dálnici a nic se nedozvědí... Vrátí se zkontrolovat rodinu, dorazí tam i Butters a všichni tři jedou vyslechnout strýčka Benna, který je právě v zubní ordinaci. Za pomoci rajského plynu se od Bennyho dozvědí jen něco o otci národa a vykoupení čtyř praotců. Všichni se ale přitom nadýchají rajského plynu a Riggs pod vlivem jeho působení prozradí, že Butters je Riannin manžel... Murtaugh, Riggs a Butters se rozjedou pro své rodiny, aby je odvezli do bezpečí. Hned nato zjistí, že Hong i jeho strýc jsou mrtvi. Na místě najdou zbytky papíru z falšování peněz a zjistí, že čtyři praotci stáli v čele staré čínské triády. Rozjedou se na místo, kde by mělo dojít k vykoupení praotců falešnými penězi, přeruší obchod a strhne se přestřelka... (TV Prima)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Do čtveřice všeho dobrého s tím nejslabším. Scénář je fajn, režie je fajn, parťáci jsou fajn, všechno je až moc fajn. Čtyřka spoléhá na to, že Riggse s Murthaughem dobře znáte, že jsou vám sympatičtí a že se budete smát jejich neustálému popichování. Jako by Joe Pesci neměl hubu dost plnou trapných keců, dostala ústřední dvojka ještě jednoho hysterického přicmrndávače v osobě Chrise Rocka. Film více brnká na nostalgickou notu a jeho sentimentální sklony už nepomáhají vyvážit ani Riggsovy psychopatické kousky, ani ultra-drsný padouch (první regulérní zlosyn celé série) Jeta Liho. Víceméně zbytečné zakončení jedné „bohužel ne“ trilogie. (Matty) 3*

Tak, Rogere, už nejsi jediný, kdo je příliš starý na tyhle sračky, už je i pan Riggs.. Klasika buddy movie žánru se ve čtvrtém pokusu scvrkla do přehnaných akčních scén a řešení rodinných vztahů, to vše obaleno hýkáním, kvičením a překřikováním ústředního kvarteta. Jet Li oděný v pyžamu a s rasistickým růžencem (dvě bílé kuličky na jednu černou) je pak už jen slabou náplastí.. Upřímně jsem zvědav, jakým směrem se v roce 2016 ubere Lethal Weapon 5. Murtaugh ležící na podminované podložní míse? Z Riggsovy Beretty s velkým rozptylem střílející pan Parkinson? Necháme se překvapit.. (Gilmour93) 3*

Jeden bude otcem, druhý dědou. A k tomu jejich město zaplavují asijské gangy. Humor znovu zhrubl, zápletka je děravější, „vážných“ témat ubylo, akce je destruktivnější. Kdysi k sobě jeden usedlý polda před důchodem a druhý vyšinutý polda-vdovec hledali cestu. Dnes bez sebe neudělají ani ránu, od drsnější kriminálky v poklidu přešli k explozivní akční komedii. Řeší rodinné trable, v ději máme násilně vtlačené vedlejší postavy z předchozích dílů, ale pořád je to zábava. Nechybí typické atributy, záporáci zase vtrhnou se zlými úmysly do Murtaughova domu, bohužel přihrávači Joe Pesci a Chris Rock jsou místy otravně hysteričtí. Jinak ale tenhle model dál solidně funguje – tvůrci vědí, kdy přitlačit na pilu, kdy mají nastoupit pyrotechnici, kdy zase vypointovaný dialog. Každá ze Smrtonosných zbraní měla to svoje, nemůžu jinak, každé milerád znovu vlepím čtyři hvězdy. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Nové dobrodružství známé dvojky, hazardéra Martina Riggse a jeho usedlého kolegy Rogera Murtaugha, začne ve chvíli, kdy si chtějí užít chvíle pohody na Rogerově jachtě. Nejenže je tu s nimi upovídaný Leo Getz, který se nyní živí jako soukromý detektiv, ale navíc se dostanou do střetu s čínskou mafií, když jachtu málem rozdrtí velká nákladní loď, na jejíž palubě došlo k přestřelce. Policisté zasáhnou a objeví v podpalubí desítky čínských přistěhovalců, které čínská mafie prodává jako levnou pracovní sílu.
Celou akci má na starosti chladnokrevný a nemilosrdný hongkongský zabiják Wah Sing Ku, který dokonale ovládá bojová umění a bez milosti zabije nebo nechá zabít každého, kdo by mohl jeho úkol ohrozit, byť jen tím, že o něm ví. Tím úkolem je sehnat dostatečné množství peněz určených jako úplatek čínskému generálovi, který má za úplatu propustit Čtyři otce, což jsou vůdci pověstných triád, zatčení a exportovaní do Spojených států.
Riggs s Murtaughem se vypořádají s několika Singovými zabijáky a přestože si uvědomují, že nebezpečí nehrozí jen jim, ale také jejich rodinám (Riggsova manželka Lorna čeká dítě stejně jako Murtaughova dcera Rianne), zhatí plán na vykoupení Čtyř otců, když před generálem odhalí, že se je Wah Sing Ku pokusil vyplatit falešnými bankovkami. V nastalém masakru sice zahynou nejen gangsteři a generálovi vojáci, ale také tři ze čtyř mafiánských vůdců. Jedním z nich byl také bratr Wah Sing Kua, který je odhodlán se krutě pomstít.
Superúspěšná série filmů Smrtonosná zbraň, ve které hráli, od začátku (první díl vznikl roku 1987) Mel Gibson a Danny Glover policejní detektivy Martina Riggse a Rogera Murtaugha, vstupuje do své čtvrté části. A už brzy se zjistí, jestli překoná finanční úspěch Smrtonosné zbraně 3, která dosud celosvětově vydělal nejvíc peněz ze všech. V tomto dílu se také poprvé objevila Rene Russovou, která ztvárnila Lornu Coleovou, přítelkyni Martina Riggse. Od té doby diváci návrat silné herecké sestavy z trojky stále požadovali.
Takže, čekání skončilo. Detektivové Rigs, Murtaugh a Coleová jsou opět zde, opět s velice aktivním Leo Getzem (Joe Pesci) a nyní navíc posíleni mladým detektivem Lee Buttersem (Chris Rock). Tým musí rozplést sérii případů, do kterých je zamotán nejvyšší šéf asijského podsvětí (hvězda hongkongských akčních filmů Jet Li), který jim všem jde po krku. Vrací se i tvůrčí tým: producenta Joela Silvera a režiséra Richarda Donnera.
S těmi Mel Gibson naposledy spolupracoval na filmu Spiknutí, kde se objevil s Julií Robertsovou po boku. Předtím s nimi natočil trilogii blockbusterů Smrtonosná zbraň a s Richardem Donnerem se také sešel při natáčení westernové komedie Maverick. Tato nejen profesionálně, ale i lidsky motivovaná spolupráce proto v případě Smrtonosné zbraně 4 slibuje jedinečný zážitek. Tentokrát se Riggs s Murtaughem ocitají na seznamu smrti asijské mafie zvané Triády a vědí, že buď dostanou jejího šéfa do policejní cely nebo sami skončí v policejním pytli na mrtvoly. Nejtvrdší střetnutí jejich kariéry začíná.
Čtvrté volné pokračování sice nepřináší nic nového, ale pořád se jedná o patřičnou akční zábavu. Pánové Martin Riggs a Roger Murtaugh krapet zestárli, stále se do všeho střemhlav a bez rozmyslu vrhají, srší přitom nejrůznější hlášky, nic neponechávají náhodě a myslí na své blízké. Tvůrci tu mimo jiné dali šanci debutovat v Hong Kongu už věhlasnému Jetlimu Leeovi typicky v záporné roli. A zvládl to velice dobře. Nějak nezvládnutá je však jeho nepřemožitelná postava, se kterou si pak Rigss s Murtaughem vřele poradí. Obyčejní američtí policajti že by měli na nejlepšího bojovníka Kung-fu? No nic. Snímek jinak nezklamal a tak se může za předchozí trojkou bezpochyby zařadit.

Ocenění:
Razzies
1998 - Joe Pesci (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Vladimír Dlouhý – Mel Gibson (Martin Riggs), Antonín Molčík – Danny Glover (Roger Murtaugh), Stanislav Fišer – Joe Pesci (Leo Getz), Helena Friedrichová – Rene Russo (Lorna Cole), Ondřej Vetchý – Chris Rock (Lee Butters), Bohdan Tůma – Jet Li (Wah Sing Ku), Jen Wei Chang (kluk s kolem), Jan Pohan – Steve Kahan (kapitán Ed Murphy), Dalimil Klapka – Kim Chan (strýček Benny), Irena Hrubá - Mary Ellen Trainor (Dr. Stephanie Woodsová), Traci Wolfe (Rianne Murtaughová Buttersová), Alena Procházková - Darlene Love (Trish Murtaugh), Jaroslav Kaňkovský - Raymond Ma (Dr. Cheng), Dana Lee (Generál), Richard M. Sieker (policista na motorce), Miloš Vávra - Calvin Jung (detektiv Ng), (policista v přístavu), Zbyšek Pantůček - Damon Hines (Nick Murtaugh), Miroslav Středa - Zu-Wu Qian (strýček Chung), Jennie Lew Tugend (Chengův recepční), Paul Tuerpe (policejní kopilot), Conan Lee (Michael Sing Ku), Luděk Čtvrtlík - Calvin Jung (Detektiv Ng), Eddy Ko (Hong), Eva Miláčková - Jennie Lew Tugend (doktorova sekretářka), Klára Šumanová - Ebonie Smith (Carrie Murtaughová).
Překlad: Nikola Bruder
Zvuk: Miloš Zajdl
Produkce: Jiří Beránek
Dialogy a režie českého znení: Jitka Tošilová
Vyrobila: Společnost AVF Studio Zero pro Warner Home Video, 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.10.1998 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 10.7.1998 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 19.4.1999 (VHS) Warner Home Video, 19.4.1999 (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 15.11.2010 Magicbox
Poprvé na VHS: 1.9.1999 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.8.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 24.11.2010 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 5 115 969
Tržby celkem - $ 285 444 603
Návštěvnost v ČR 88 615
Náklady (Rozpočet) - $ 150 000 000

FILMY V SÉRII
Smrtonosná zbraň gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon/
Akční / Krimi, USA, 1987
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon1/
Akční / Krimi, USA, 1989
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon2/
Akční / Krimi, USA, 1992
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 4
Akční / Krimi, USA, 1998
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover
 
Tvůrci a herci
Richard Donner (Režie), Joel Silver (Produkce), Richard Donner (Produkce), Michael Kamen (Hudba), Eric Clapton (Hudba), David Sanborn (Hudba), Andrzej Bartkowiak (Kamera), Dallas Puett (Střih), Kevin Stitt (Střih), Eric Strand (Střih), Frank J. Urioste (Střih), Battle Davis (Střih), Marion Dougherty (Casting), J. Michael Riva (Scénografie), Ha Nguyen (Kostýmy), Tim Cooney (Zvuk), Mark A. Mangini (Zvuk), George Simpson (Zvuk), Gary Liddiard (Masky), Channing Gibson (Scénář), Mel Gibson (Herec), Danny Glover (Herec), Joe Pesci (Herec), Rene Russo (Herec), Chris Rock (Herec), Jet Li (Herec), Steve Kahan (Herec), Philip Tan (Herec), Kim Chan (Herec), Steven Lam (Herec), Richard Riehle (Herec), Simon Rhee (Herec), Roger Yuan (Herec), James Lew (Herec), François Chau (Herec), Stephen Blackehart (Herec), Frank McRae (Herec), Roland Kickinger (Herec), Rick Hoffman (Herec), Al Sapienza (Herec), Conan Lee (Herec), Mary Ellen Trainor (Herec), Mičiko Nišiwaki (Herec), George Cheung (Herec), Richard Libertini (Herec), Danny Arroyo (Herec), Raymond Ma (Herec), Benjamin King (Herec)
 
1998/119/USA/Krimi, Akční, Komedie, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Butters (Chris Rock) má ve filmu zbraň M1911A1 ráže .45 ACP.
- Mel Gibson (Martin Riggs) a Rene Russo (Lorna Cole) stvárnili manželský pár už vo filme Výkupné (1996).
- Hlavná linka Boamovho pôvodného scenára sa točila okolo neonacistických aktivít v USA. V jednom rozhovore po premiére filmu povedal, že scenár o falšovaní čínskych peňazí ťažko vytvorí napätie zodpovedajúce predošlým dielom Smrtonosných zbraní.
- Jeffery Boam, scenárista predošlých dvoch dielov, napísal scenár aj k "štvorke", no napriek tomu, že sa ľuďom vo Warner Bros. páčil, nebol nakoniec použitý.
- Pôvodne bola v scenári prvej Smrtonosnej zbrane scéna, v ktorej je Danny Glover (Roger Murtaugh) "hore bez". Nakoniec sa nenatočila, pretože jeho hruď vyzerala na päťdesiatnika, ktorého stvárňoval príliš dobre. V tejto časti série sa Glover predviedol "hore bez" dokonca dva krát.
- Loď Rogera Murtaugha (Danny Glover) má meno "Code 7", čo je v losangelskom policajnom zbore rádiová skratka pre obedňajšiu prestávku.
- Pontiac Grand Am, ktorý bol použitý vo filme možno vidieť vo Warner Brothers Movie World (Oxenford, Austrália).
- Jediný diel série, v ktorom má Martin Riggs (Mel Gibson) krátke vlasy.
- Do role Leeho Butterse tvůrci zvažovali obsazení Chrise Tuckera, Willa Smithe a Larenze Tata.
- Kim Chan ztvárnil stejnojmennou postavu Strýčka Bena i ve filmu Válka Gangů (1999).
- Paul Tuerpe se v různých rolích objevil ve všech čtyřech dílech.
- Natáčet se začalo v lednu, sedm měsíců před uvedením do kin a stříhalo se tři týdny.
- Richard Donner byl nucen požádat Jeta Li, aby zpomalil své pohyby, protože je kamera nebyla schopna zaznamenat.
- Při natáčení se stále pracovalo na ukončení filmu.
- Role Wah Sing Su byla nabídnuta Jackie Chanovi, ten ovšem odmítl s tím, že ve filmu nikdy nechce ztvárnit darebáka.
- Počet mrtvol ve filmu je 30.
- Jet Li poprvé ztvárňuje darebáka až v tomto filmu.
- Murtaughova hláška: "Tak na tohle už jsem starej," byla použita v každém dílu Smrtonosné zbraně.
- Tržby v USA za první víkend přes 34 milionů dolarů.
 
Odkazy