Smrtonosná zbraň / Lethal Weapon (1987/105/USA/Komedie, Krimi, Akční, Drama) 88%

25.09.2018 13:05
JEDNOU VĚTOU
„Americký akční film o boji dvou zcela odlišných policistů proti nebezpečné bandě vrahů a překupníků narkotik."

OBSAH
Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse, jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Díky tomuto filmu vznikla asi nejlepší nejzábavnější a nejnapínavější akční série, kterou jsem si už odmala zamiloval. Dvojka se k sobě totiž prakticky vůbec nehodí. Černošský taťka Roger Murtaugh, který ani z přestřelek nenabyl o pár jizev navíc a psychopat Martin Rigs, jemuž zemře manželka a on myslí na jedno...na sebevraždu. Podstatný je, že ho z toho Roger dostane a tak se z nich v tu ránu stává jedna z nejlepších a nejprostorovějších dvojek, které se na plátně kdy objevila. A právě díky tomu je tak zábavná a dodává příběhu a prakticky celé sérii patřičný punc kvality, který se překvapivě táhne až do čtvrtého dílu. První díl je počátek přátelství a výborného zadostiučinění mezi bandity, jenž je navždy budou po tom, co zde udělali respektovat a plné parádních akčních scén a zábavných vtípků, které se nikdy nezapomenou. To se takticky táhne až do čtyřky, ale stejnak první díl inovuje akční styl a dodává mu překvapivý svižný zápřah. (Malarkey) 5*

Po letech (a poprvé v původním znění) podstatně menší legrace, než jakou si z dřívějška vybavuji. V okamžicích, kdy scénář nejnápadněji laškuje s odkazem drsné detektivní školy, jde beze vší srandy do tuhého, aniž by se Donner snažil ostré hrany obrušovat. Spíše než kriminální thriller, spíše než akční komedie je Smrtonosná zbraň žánrově neukotvený parťácký film, jehož motorem je postupně vylaďování vztahu mezi usedlým taťkou, který systému věří, a labilním solitérem, který se na systém vybodnul. Napsaní i zahraní jsou oba dva s vtipem a pochopením a považuji je za stěžejní důvody, proč se k téhle osmdesátkové zábavě jednou za čas vrátit. 80% (Matty) 4*

Nehorázná pytlovina s řídkým scénářem a tunami podivných replik, která ale v hereckém balení Glover-Gibson vyznívá až neuvěřitelně zábavně, lehce, přirozeně a originálně. Ačkoli jde o amalgám chlapáckých keců, akčních klišé a bezduchého humoru, souhra titulní dvojice povznáší Donnerův film o dvě třídy výš. Osobně mám nejradši scény z Murtaughovy domácnosti, které připomínají rodinný sitcom a báječně kontrastují s druhou tváří filmu – drsnou akční "detektivkou". Těžko si lze představit lepší akční relax než právě Smrtonosnou zbraň: je nenáročná, bezduše vtipná a rozkošně klišovitá. (Marigold) 5*

V.I.M. FILMU
Rogeru Murtaughovi (Danny Glover) už sice táhne na padesát a někdy nezvládne pohlídat ani vlastní děti a Martinu Riggsovi (Mel Gibson) se honí hlavou sebevražedné myšlenky od chvíle, kdy se při autonehodě zabila jeho žena, ALE dohromady zvládnou takové věci, až z toho kriminálníkům padají trenky. To ráno, kdy se poprvé potkali, nebylo ničím zvláštní. Murtaugh přišel do práce se slastnou myšlenkou, že už to má "za pár" a brzy spokojeně zapluje do nekonečných řad amerických důchodců a Riggs znovu "neúspěšně" dokončil ranní pohovor s vlastní pistolí... "Tohle je tvůj novej parťák", věta, která budoucího důchodce moc nepotěší, když se novým kolegou stává nechvalně známá "smrtonosná zbraň" jménem Riggs. Ti dva se ale musejí rychle naučit, jak spolu vycházet, protože na obzoru se rýsuje skupinka profíků z Vietnamu, která si po válce našla nový způsob obživy. Co se stane když všehoschopný pan Joshua narazí na drsného Riggse, který nemá co ztratit? A jak do toho pasuje konzervativní skorodůchodce Murtaugh? Shane Black si na svém prvním scénáři dal opravdu záležet a ve spolupráci s Richardem Donnerem vztyčil základní etalon parťáckých filmů. Po Lethal Weapon se jednoduše svět akčních filmů změnil. A bylo to rozhodně k lepšímu.

VELKÁ RECENZE
Příběh zasazený do Los Angeles začíná tragickým okamžikem, kdy za horké letní noci vyskočí z okna svého bytu Mandy Hunsaker. Vyšetřováním je pověřen Roger Murtaugh, zkušený černý detektiv před penzí, který lpí na svém rodinném zázemí a vždy se snaží o nenásilné řešení. Jako parťák je mu proti vůli přidělen Martin Riggs, specialista z protidrogového oddělení, nervově nezdravý zabiják se sebevražednými sklony. Martin je sklíčený smrtí milované manželky při autohavárii a nikdo s ním nechce spolupracovat, protože je to nebezpečné. Silná averze mezi oběma musí na čas ustoupit událostem, které nabývají dramatické tempo.
Rogera navštíví otec zavražděné, jeho bývalý kolega z Vietnamu a chce po něm, aby vrahy jeho dcery nezatýkal, ale zabil. Když policisté navštíví jednoho z Mandyiných přátel, dostanou se do divoké přestřelky a Martin zachrání kolegovi svou sebevražednou odvahou život. Roger jej pozve k sobě domů na večeři, kde je Martin zaskočen rodinnou pohodou. Muži k sobě začínají být smířlivější. Další den chtějí navštívit Mandyinu kamarádku Dixie, ta však zahyne při explozi svého domku. Martin zjistí, že byla použita nálož používaná ve Vietnamu a Hunsaker přizná, že za vším je bývalý generál McAllister, který za války ve Vietnamu organizoval obchod s heroinem, a když byl vyhozen z armády, znovu obchod rozjel, tentokrát ovšem ne pro vládu, ale na vlastní triko.
Také přizná, že Mandy byla zabita jako výstraha, aby Hunsaker neprozradil chystanou zásilku velké ceny. Než však stačí říci vše, zastřelí ho McAllisterův zabiják Joshua. Opravdu do tuhého začíná jít v okamžiku, kdy je unesena Rogerova dcera Rianne a oba muži se ocitnou v zajetí bezcitného generála.
Tak tohle je klasika. Mel Gibson ve své nejkultovnější roli válí a hláškuje o sto šest. Richard Donner nám připravil vskutku vydatnou a dokonale okořeněnou specialitku, které nechybí ty nejdůležitější ingredience (spousta kvalitní akce, nadprůměrné herecké výkony, příběh postrádající větší klišé a v neposlední řadě legendární hlášky). Čeští labužníci si navíc mohou vychutnat i bezchybný dabing, který této specialitě závidí všelijaké nové objevy kuchyně zvané film. Jako přílohu doporučuji do ruky pivo, na stůl brambůrky či jiné laskominy, zvuk na maximum a jen vyčkat, až se chuť sama rozplyne na jazyku. Na tenhle mls totiž jen tak nezapomenete.
Americký, řemeslně dokonalý akční snímek vznikl v roce 1987 a podle scénáře Shane Blacka, jednoho z nejslavnějších specialistů na tento žánr (Predátor, Poslední akční hrdina), jej natočil zkušený veterán Richard Donner, z jehož tvorby se u nás hrály filmy Jestřábí žena, Superman nebo horor Přichází Satan!. Nechybí v něm nic z toho, co je žánru vlastní, akční sekvence, honičky, přestřelky vyvážené humorem, nesourodá dvojice hrdinů, jejichž vzájemná averze se postupně změní v přátelství, ani zločinecké komando perfektně vycvičených zabijáků, vedené patřičně tvrdým a zlověstným padouchem.

Ocenění:
Academy Awards
1988 - Mix zvuku (nominace)

DABING
V českém znění: Jan Schánilec – Danny Glover (Roger Murtaugh), Ladislav Županič – Mel Gibson (Martin Riggs), Karel Chromík - Steve Kahan (kpt. Ed Wood), Mitchell Ryan (generál), Jiří Prager - Gary Busey (pan Joshua), Miriam Kantorková – Darlene Love (Trish Murtaugh), Lucie Vojtěchová - Traci Wolfe (Rianne Murtaugh), Zuzana Schulzová - Mary Ellen Trainor (Dr. Stephanie Woodsová), Lycia Naff (Dixie), Jiří Zavřel - Tom Atkins (Michael Hunsaker), Jack Thibeau (McCaskey), Jaroslav Kaňkovský - Ed O'Ross (Mendez), Al Leong (Endo), Gustav Bubník - Jimmie F. Skaggs (drogový dealer), Michael Shaner (McCleary), Jan Čenský - Blackie Dammett (drogový dealer).
Překlad: Simona Richterová
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Jaromír Šindelář
Úprava a režie českého znení: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: pro Warner Home Video Filmové studio Barrandov, Dabing, 1991

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 6.3.1987 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1991 (VHS) Warner Home Video, 8.11.1999 (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 15.11.2010 Magic Box
Poprvé na DVD: 11.08.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 24.11.2010 Magic Box

Tržby celkem - $ 120 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000

FILMY V SÉRII
Smrtonosná zbraň gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon/
Akční / Krimi, USA, 1987
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon1/
Akční / Krimi, USA, 1989
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon2/
Akční / Krimi, USA, 1992
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon3/
Akční / Krimi, USA, 1998
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover
 
Tvůrci a herci
Richard Donner (Režie), Joel Silver (Produkce), Richard Donner (Produkce), Michael Kamen (Hudba), Eric Clapton (Hudba), Stephen Goldblatt (Kamera), Stuart Baird (Střih), Marion Dougherty (Casting), J. Michael Riva (Scénografie), Mary Malin (Kostýmy), Robert G. Henderson (Zvuk), Alan Robert Murray (Zvuk), Bill Nelson (Zvuk), Scott H. Eddo (Masky), Shane Black (Scénář), Mel Gibson (Herec), Danny Glover (Herec), Gary Busey (Herec), Mitchell Ryan (Herec), Tom Atkins (Herec), Ed O'Ross (Herec), Sven-Ole Thorsen (Herec), Mic Rodgers (Herec), Joan Severance (Herec), Grand L. Bush (Herec), Mary Ellen Trainor (Herec), Don Gordon (Herec), Al Leong (Herec), Blackie Dammett (Herec), Steve Kahan (Herec)
 
1987/105/USA/Komedie, Krimi, Akční, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Mel Gibson (Martin Riggs) v době natáčení kouřil dvě krabičky cigaret denně a stávalo se, že v pauzách mezi náročnými akčními scénami musel dostávat kyslík.
- Mel Gibson (Martin Riggs) inkasoval dva miliony dolarů.
- Na lednici v domě rodiny Murtagha (Danny Glover) si lze povšimnout nápisu "Free South Africa, end apartheid".
- Murtaugh (Danny Glover) v jedné ze scén říká Riggsovi (Mel Gibson), že Huntsaker (Tom Atkins) mu zachránil život v Ia Drang údolív roce 1965. Mel Gibson hrál plukovníka Hala Moorea ve filmu Údolí stínů (2002), což filmová adaptace zmíněné bitvy.
- Riggsovo (Mel Gibson) střelná zbraňje Bereta 92F, Murtaugh (Danny Glover) používá klasický Smith & Wesson Model 19.
- Michael Hunsaker (Tom Atkins) se zmíní Rogeru Murtaughovi (Danny Glover) o projektu Air America a o tom, jak byla drogami z Laosu byla financována vietnamská válka. O této činnosti mimo jiné pojednává film Air America (1990), kde hlavní roli ztvárnil Mel Gibson.
- Johanna Steinmetzová tehdy v Chicago Tribune o filmu napsala: "Jako thriller postrádá logiku. Jako policejní film postrádá platné policejní standardy, a proto mu chybí autenticita. Jako přehlídka bojového umění je tento film zklamáním. A jako dobrodružně-akční je nemožně dětinský."
- Franco Zeffirelli nabídl Melu Gibsonovi roli Hamleta poté, co viděl scénu, kdy Mel uvažuje o sebevraždě.
- Radní Hollywoodu nechali na Hollywood Blvd. vyvěsit vánoční dekoraci již pár měsíců před Vánocemi, aby to ve filmu vypadalo jako na konci roku.
- V jednom záběru můžete zahlédnout reklamu na film Ztracení chlapci, který toho času Richard Donner produkoval.
- Byl natočen alternativní začátek i konec (které můžete vidět na DVD Smrtonosné zbraně 4).
- Jackie Swanson se při záběru, kdy skáče z výšky nenechala zastoupit kaskadérem. Trénoval ji legendární kaskadér Dar Robinson.
- Do role Joshuy byl přijat Gary Busey, protože producenti hledali někoho velkého a hrozivého, kdo by byl dobrým soupeřem pro Mela Gibsona. Díky této roli také Busey znovu nastartoval svou kariéru.
- Režírovat mohl také Leonard Nimoy, ale ten nechtěl natáčet akční film a navíc právě pracoval na filmu Tři muži a nemluvně.
- Filmový soundtrack obsahuje píseň Elvise Presleyho „I'll Be Home for Christmas“. Darlene Love, která hraje ženu seržanta Murtaugha tančila v televizním filmu Elvis (1968).
- Legendární kaskadér Dar Robinson byl zabit při nehodě na motocyklu během natáčení filmu. Režisér Richard Donner film věnoval právě jemu.
- Postava Dannyho Glovera je ve filmu stará 50 let, zatímco jemu bylo právě 40.
- Roli Riggse měl původně hrát Bruce Willis.
 
Odkazy