Smrtonosná zbraň 2 / Lethal Weapon 2 (1989/107/USA/Komedie, Krimi, Akční, Thriller) 87%

25.09.2018 13:05
JEDNOU VĚTOU
„Detektivové Mel Gibson a Danny Glover znovu v akci, tentokrát proti pašerákům drog."

OBSAH
Los Angeles. Policisté Martin Riggs a Roger Murtaugh jsou na stopě pašeráků drog. Sledování účetního Lea Getze, který zpronevěřil mafiánské peníze, je přivádí k jihoafrickému diplomatovi Ruddovi. Oba detektivové mají dostatek důkazů, ale Rudd a jeho zabijáci pod rouškou diplomatické imunity nerušeně pracují dál. Riggs, přezdívaný "Smrtonosná zbraň", se uchyluje k nevybíravým metodám. Využije proti Ruddovi i jeho přitažlivou sekretářku. Mezi gangstery a oběma policisty vypukne nevyhlášená válka. Murtaugh se štěstím unikne nastražené bombě a Riggsův karavan se po setkání s Ruddovými muži změní v rozstřílenou trosku. Nezničitelní detektivové však pomalu získávají převahu a Rudd se chystá k ústupu. Schyluje se k rozhodujícímu střetnutí v docích losangelského přístavu...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Martin Riggs a Roger Murtaugh jsou dvojce, která definovala policejní akci konce 80tých let a jsou dokonalým spojením dvou odlišných policistů v silné a dynamické duo. Mel Gibson se svou postavou ušel do druhého dílu poměrné velký kus cesty. Riggs nechal svoje bezmyšlenkovité vraždění na poličce nad postelí a začal trochu myslet. Ještě přidal špetku úcty ke svému partnerovi a dotvořil se v dokonalého hrdinu, který se nebojí zlomit vaz každému, kdo po něm vystřelí. Na druhou stranou je Danny Glover přesným protějškem k tomuhle šílenci, ale i on v těch nejnutnějších okamžicích silně přitlačuje na pilu. Richard Donner dotvořil skvělé pokračování, které v pár okamžicích dokáže předběhnout i minulý díl. Spojení akce a komediálních prvků vychází i na druhý pokus skvěle. Nelze než shlédnout další díl. (Djkoma) 5*

Nesourodá dvojice losangeleských policistů se vrací, aby odstranila z cesty jihoafrického konzula a jeho partu zabijáků, kteří mimo to, že se neustále odkazují na diplomatickou imunitu, rádi provozují obchod s narkotiky. Začalo to ale jinou osinou v zadku. Tou se stává rtuťovitý a užvaněný Leo Getz, kterého mají coby korunního svědka chránit. Karty jsou hned od začátku jasně rozdané, ďábelské tempo tvůrci nasadí od prvních minut a moc nepoleví. Příběh plný honiček a pyrotechnických kousků má naštěstí řadu sympatických rysů, díky kterým ho odlišují od desítek jiných. Do toho je potřeba přidat konzulovu krásnou sekretářku, fakt, že se víc rýpe do toho, že Murtaugh je černoch (Ty jsi černej, já jsem šílenej. Bude sranda!) i nezapomenutelné kousky jako Roger uvězněný na záchodě nebo černohumorné nápady (likvidace surfovým prknem). Dle mého nejlepší díl série!! (castor) 4*

Riggs a Murtnagh si do dvojky odnesli vše podstatné – vulgární a nakažlivě pubertální humor, výtečně odsejpavé gagy, slušný příběh a perfektní akční sekvence. A samozřejmě svoje hlavní představitele, kteří jsou tím hlavním kořením filmu – sebelikvidační magor Gibson tvoří s páprdovským Gloverem opravdu explozivní duo, které neumí nudit. Scénáristé jim navíc přivařili několik opravdu delikatesních soustíček k zahrání (slavná scéna s Murtanghovým hajzlíkem, reklama na kondomy a další "bejkárny"). I druhá Smrtonosná zbraň prostě patří mezi nejlepší "fízlovky" historie a jako akční krimi (komedie) nemůže zklamat. (Marigold) 5*

V.I.M. FILMU
Jak se nejlíp vyrovnat s dokonalostí prvního dílu? Už mnohokrát nám filmaři vysvětlili - nejlíp ze všech samozřejmě Vetřelci Jamese Camerona -, že když už vás někdo nutí makat na pokračování předchozího hitu, pomůže vám alespoň lehký žánrový úkrok. Druhá Smrtonosná zbraň funguje právě na tomhle principu, který se postupně změnil v průvodní znak celé série: Platí totiž, že čím novější řádění Riggse s Murtaughem je, tím spíš jej musíte řadit mezi komedie.
V roce 1989 Smrtonosná zbraň ještě nebyla fraškou, kde se akce mele dohromady s infantilními fóry. Posun byl docela jemný, tak aby Riggs mohl dál sugestivně lámat vazy a Murtaugh s očima v sloup bědovat, "že na tohle je už vážně trochu starej". Na dialogové smeče a uvolněnou náladu tu byl nezničitelný diblík Joe Pesci v kůži Leo Getze, asi nejužvaněnějšího a nejotravnějšího (myšleno překvapivě v tom pozitivním slova smyslu) vometáka, co kdy provázel nějakou ústřední dvojku hrdinů. Díky tomu, že se fóry necpaly do každé druhé scény, vyrostlo pokračování v ideální prototyp "buddy-movie", k němuž by se měl obrátit kdokoliv, kdo to s křísením tohohle oblíbeného subžánru myslí vážně.
Setrvání Richarda Donnera na režijní sesličce navíc nebylo dobré jen kvůli zachování návaznosti na originál - tenhle chlápek byl tehdy v životní formě. Střídat brutální vraždy z rukou lumpů z JAR s hláškami z pera Shanea Blacka pro něj bylo jednodušší než louskání buráků. Dodnes mě fascinuje ta lehkost, s jakou Donner střídá výrazy. V jedné chvíli se chechtáte něčemu tak absurdnímu, jako je podminovaná záchodová mísa, za moment už trnete hrůzou, jestli to tihle sehraní parťáci zmáknou i tentokrát. Bavíte se nezávaznou akční estrádou, aby vás za chvíli z letargie vytrhla krátká, leč o to intenzivnější lovestory, po níž by se Riggsovi nechtěl připlést do cesty ani Arnold Schwarzenegger. Smrtonosná zbraň 2 je prostě ozvěnou starých zlatých časů, kdy si urputní hrdinové sami nahazovali vykloubená ramena a kdy padouchy sráželi k zemi klidně i s celými baráky - a přesto nezapomněli mít styl a nadhled. Dodnes by se podle ní mělo vyučovat, snad ještě víc než podle syrovější jedničky.

VELKÁ RECENZE
Tentokrát se pouští do boje proti pašerákům drog vedených jihoafrickým konzulem Ruddem. Ten se policistům jen směje, protože on i jeho pistolníci požívají výhod diplomatické imunity a jsou tak pro policisty značně nedosažitelní. To však zdaleka neznamená, že by se muži zákona vzdali, a to ani navzdory skutečnosti, že se stali cílem konzulových zabijáků, jenž měli původně zabít jen nesnesitelně upovídaného bankovního úředníka Lea Getze, který pral špinavé peníze z Ruddových obchodů. Zejména pro horkokrevného Martina Riggse se však stane případ osobní záležitostí, když zjistí, že to byl Ruddův sadistický pobočník Vorstedt, kdo před čtyřmi lety zabil jeho milovanou manželku a navíc znovu krutě zasáhl do jeho života, když zavraždí půvabnou Riku, s níž Riggs prožil krátký milostný románek.
Navzdory zažitému názoru je pokračování úspěšného akčního thrilleru po všech stránkách lepší než díl první. Vzniklo v roce 1989, režisérem byl opět zkušený Richard Donner (Jestřábí žena, Superman, Přichází Satan!) a v hlavních rolích se samozřejmě představí Danny Glover (Purpurová barva, Predátor 2) a Mel Gibson, který se proslavil jako tragický hrdina budoucnosti Šílený Max, a vidět jsme ho mohli nejen jako Hamleta, ale upoutal také neobvykle pojatou rolí "zlého hocha", který se pouští do boje proti všemocné zločinecké organizaci ve filmu Odplata, před časem ve velkolepém historickém eposu Patriot nebo romantické komedii Po čem ženy touží.
obrazek
V roli upovídaného Lea Getze, který se vrátil mezi hrdiny filmu i v následujících dílech Smrtonosné zbraně (zatím 3 a 4), se objeví Joe Pesci, kterého si asi většina diváků bude pamatovat hlavně jako jednoho z lupičů, kteří ve dvou dílech úspěšné komedie narazili na Kevina, který byl Sám doma. V tragické roli Riky se představí herečka a zpěvačka Patsy Kensit, kterou jsme u nás mohli mimo jiné vidět i ve zcela odlišném roli, zcela odlišného filmu, totiž v bláznivé komedii Monthy Python a Svatý Grál.
Druhý snímek vražedné dvojice policistů Rogera Murtaugha a Martina Riggse s přehledem překonává předešlý díl a to jak v akčnosti, humoru, tak i po dějové stránce. Vlastně se tu upozorňuje na velmi složitý problém týkající se diplomatické imunity zahraničních konzulů. Pokud se dají na dráhu zločinu, zákon je na ně prostě krátký. V tomto snímku si s tímto neduhem samozřejmě naši dva hrdinové s vervou sobě vlastní hravě poradí a dopomůže jim k tomu zcela nová komediální postava Lea Getze výtečně ztvárněného Joem Pesciem. Na svoji výřečnost aby měl zbrojní pas, ale příběh to dobře odlehčuje a vytváří vedle vážného tématu skvělou zábavnou atmosféru. Tvůrci vsadili na všechno a povedlo se. Vzniklo volné pokračování, které svému žánru dělá čest.

Ocenění:
Academy Awards
1990 - Střih zvuku (nominace)

DABING
1. DABING (VHS)
V českém znění: Ladislav Županič - Mel Gibson (Martin Riggs), Jan Schánilec - Danny Glover (Roger Murtaugh), Jiří Holý - Joss Ackland (Arjen Rudd), Petra Hanžlíková - Patsy Kensit (Rika van den Haas), Marcel Vašinka - Derrick O'Connor (Pieter Vorstedt), Jaroslava Obermaierová - Darlene Love (Trish Murtaugh), Mary Ellen Trainor (Policejní psychiatrička), Bohumil Švarc - Steve Kahan (Ed Murphy), Pavel Šrom - Mark Rolston (Hans), Bohdan Tůma - Allan Dean Moore (George), Radek Žák, Miroslav Saic - Joe Pesci (Leo Getz + titulky).
Překlad: Simona Richterová
Zvuk: Jaromír Svoboda
Produkce: Jaromír Šindelář
Režie: Tomáš Tintěra
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov dabing pro Warner Home Video, 1992

2. DABING (ČT)
V českém znění: Vladimír Dlouhý - Mel Gibson (Martin Riggs), Antonín Molčík - Danny Glover (Roger Murtaugh), Stanislav Fišer - Joe Pesci (Leo Getz), Karel Richter - Joss Ackland (Arjen Rudd), Věra Kučerová - Patsy Kensit (Rika van den Haas), Jan Vlasák - Derrick O'Connor (Pieter Vorstedt), Josef Zíma - Steve Kahan (Ed Murphy), Martin Zahálka, Eva Horká, Miroslava Hozová, Miroslav Táborský, Otmar Brancuzský, Ludvík Král, Ivan Jiřík, Stanislav Lehký, Ladislav Novák, Kateřina Petrová, Hynek Dřízhal, Klára Šumanová a další.
Překlad: Petr Šaroch
Dramaturgie: Helena Křováková
Hudební spolupráce: Eva Javůrková
Zvuk: Jozef Kušnír
Střihová spolupráce: Ivana Kratochvílová
Asistentka režie: Eva Maxová
Výroba: Miloš Novák
Dialogy a režie: Zdeněk Štěpán
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, ČT 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.8.1992
Premiéra USA: 7.7.1989 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 19.4.1999 (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 15.11.2010 Magicbox
Poprvé na DVD: 1.2.2005 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 24.11.2010 Magic Box

Tržby celkem - $ 227 900 000
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000
 
FILMY V SÉRII
Smrtonosná zbraň gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon/
Akční / Krimi, USA, 1987
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon1/
Akční / Krimi, USA, 1989
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon2/
Akční / Krimi, USA, 1992
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover

Smrtonosná zbraň 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/smrtonosna-zbran-lethal-weapon3/
Akční / Krimi, USA, 1998
Režie: Richard Donner, Hrají: Mel Gibson, Danny Glover
 
Tvůrci a herci
Richard Donner (Režie), Joel Silver (Produkce), Richard Donner (Produkce), Michael Kamen (Hudba), Eric Clapton (Hudba), David Sanborn (Hudba), Stephen Goldblatt (Kamera), Stuart Baird (Střih), Marion Dougherty (Casting), Gail Levin (Casting), J. Michael Riva (Scénografie), - (Kostýmy), Robert G. Henderson (Zvuk), Alan Robert Murray (Zvuk), Scott H. Eddo (Masky), Jeffrey Boam (Scénář), Mel Gibson (Herec), Danny Glover (Herec), Joe Pesci (Herec), Joss Ackland (Herec), Patsy Kensit (Herec), Derrick O'Connor (Herec), Mark Rolston (Herec), Steve Kahan (Herec), Nestor Serrano (Herec), Grand L. Bush (Herec), Sherman Howard (Herec), David Marciano (Herec), Tommy Hinkley (Herec), Dean Norris (Herec), Jenette Goldstein (Herec), Kenneth Tigar (Herec), Jack McGee (Herec), Mary Ellen Trainor (Herec), J. Mills Goodloe (Herec)
 
1989/107/USA/Komedie, Krimi, Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Arjen Rudd (Joss Ackland) má ve filmu zbraň Mauser C96 ráže 7.63x25mm Mauser.
- Ve scéně, kdy Pieter Vorstedt (Derrick O'Connor) bojuje s Martinem Riggsem (Mel Gibson), používá korejské bojové umění Taekwondo.
- DVD verze, která vyšla u nás pod hlavičkou Warner Bros, je o dvě minuty kratší (108 minut). Byly vystřiženy některé závěrečné scény vystřiženy - Riggs zabije dva mafiány poté, co jej hodí do vody se svěrací kazajkou; finální souboj mezi Riggsem a Vordstedem byla zkrácena a chybí scéna, kdy Ardjen Rudd postřelí Riggse.
- Při destrukci Riggsova karavanu je zničena i lahvička kolínské „Hero.“ Když vidíme Riggse poprvé vcházet do karavanu, běží v televizi reklama právě na tuto značku.
- Ve scéně, kdy Leo uklízí Riggsův dům, můžete slyšet píseň „I'm Not Scared“ britské skupiny Eighth Wonder, jejíž hlavní zpěvačkou byla Patsy Kensit.
- Zatímco rodina čeká na reklamu, ve které hraje dcera Rogera Murtaugha (Danny Glover), běží v televizi seriál Příběhy ze záhrobí, který produkoval režisér Richard Donner.
- Scénárista Shane Black odstoupil z prací na druhém díle, když Warner Brothers nedali zelenou smrti Martina Riggse.
- Když rodina čeká na vysílání reklamy, ve které hraje jejich dcera, běží v televizi epizoda seriálu "Tales from the Crypt", ve které hraje Mary Ellen Trainor. Ta v sérii Smrtonosných zbraní ztvárňuje policejní psychiatričku Dr. Stephanie Woodsovou.
- V záběru na Riggsovu ledničku je vidět diplom ze speciální armádní školy.
- Tesař ve filmu se jmenuje McGee a hraje ho Jack McGee.
- Scéna, ve které Mel Gibson připojí kabely k domu na kopci a shodí jej dolů stála půl milionu dolarů.
- V alternativním konci přijde na večeři Díkuvzdání k Murtaughovi Riggs s Rikou. Poté, co se režisér Richard Donner rozhodl, že Rika zemře, scéna byla vystřihnuta.
- Riggs měl na lodi původně zemřít, ale producenti ho chtěli uchovat do dalších případných pokračování, přestože byl třikrát střelen.
- Ve filmu zemře celkem 33 lidí, nejvíce v sérii Smrtonosné zbraně.
 
Odkazy