Indiana Jones a Poslední křížová výprava / Indiana Jones and the Last Crusade (1989/127/USA/Dobrodružný, Akční) 89%

25.09.2018 13:24
JEDNOU VĚTOU
„Zatím poslední část Spielbergovy a Lucasovy trilogie aneb svérázný archeolog a jeho neméně svérázný otec pátrají po Svatém Grálu."

OBSAH
Rok 1938, Priceton/Venice the Holy Land. Indiana Jones si už potřetí nasazuje svůj pomačkaný klobouk, jenomže tentokrát se k němu v tomto napínavém filmu přidává i jeho tatínek (Sean Connery). Tvůrci filmu se postarali o to, aby duo otec - syn netrpělo nedostatkem dobrodružných situací. Oba Jonesové se vydávají hledat tajuplný "Svatý grál". Jen o vlásek se jim daří v nebezpečných honičkách unikat před záludnými nepřáteli. Toto skvělé třetí pokračování je víc než pouhým vyvrcholením Indyho pozoruhodných příběhů. Je to největší dobrodružství filmové historie.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jednoznačně nejlepší díl s Indiana Jonesem. Skvělý Harrison Ford v hlavní roli se sekundujícím Seanem Connery vedle sebe. Neodolatelná dvojce tak perfektně sedícího otce a syna. To ani nemluvím o jejich vzájemných dialozích a příběhu filmu, který se proplétá snad po půlce válečné Evropy (to nemluvím o válečném Berlíně s Fuhrerem osobně...). Opravdová mistrovská práce na závěr trilogie, která "bohužel" trilogií nezůstala. Herci jsou lepší než kdy jindy, příběh je lepší než kdy jindy... Vše je lepší než kdy jindy a je už jen na vás zda si tuhle skvělou jízdu užijete nebo ne. (Djkoma) 5*

Úplně jsem s Indym soucítil, tyhle rodiný vztahy co musel celej film řešit jsou přímo peklo. Je mě jasný, že kdybych s mou maminkou utíkal před nacisty probíhalo by to asi takhle. My v horách pod těžkou palbou nacistů a maminka "Můžeš mě říci proč na sobě nemáš tu teplejší mikinu co jsem ti koupila k ježíšku ? A jak dlouho ti ještě budu říkat, aby si mě pověsil záclony ? Budeš tak hodnej a zneškdníš ty nacisty, co po nás střílej nebo mám za tebe vážně všechno dělat já." Jo, jo, to je tak, když sebou frajeři berou na poslední křížové výparvy své rodiče, ale zase bez toho by to dobdružství nebylo tak napínavé a tak strašně moc zábavné. (Enšpígl) 5*

I samotný Steven Spielberg Poslední křížovou výpravu označuje za nejoblíbenější díl celé série. Máme to stejně. Je dokonale natočená, plná nápadů a inovací, přesto potěší i ty milé malé scény, jako třeba ta, kdy je Harrison Ford připoutaný k židli vedle svého ztraceného otce Seana Conneryho a tatík vypouští suché hlášky poté, co zapálí koberec i záclony. A pak se protočí tajným průchodem k nacistům. Nebo jak pánové zjistí, že oba spali se stejnou nacistkou. Chemie mezi těmi dvěma je opravdu úchvatná. A Spielberg s Lucasem přiznaně vykrádají řadu svých celuloidových lásek, respektive jim znovu skládají nemalé pocty a dávají snad ještě osobitější podobu. Spielberga mělo u projektu udržet hlavně osobní otcovské téma, já sám vnímám objevení dominantního Jonese seniora za jeden z nejlepších nápadů série. Opravdu výborně natočená akce!! Kdyby byly všechny třetí díly tak vydařené.. (castor) 5*

V.I.M. FILMU
Říká se, že druhé díly jsou odvarové. O těch třetích se pro jistotu nemluví vůbec. Pokud zrovinka nezakončují nějakou veleváženou trilogii, většinou po nich zůstávají jen definitivně zlomená srdce fanoušků s užmoulaným lístkem, který vyzývá k úprku k úplně jinému filmovému kusu. Spielbergova Poslední křížová výprava je ovšem uhnětena z úplně jiného těsta. Nestárnoucí archetyp dobrodruha se zaprášeným kloboukem už měl v roce 1989 za sebou velice pečlivou charakterizaci, kterou Spielberg s Georgem Lucasem a scenáristou Jeffrey Boamem využili hned v památné úvodní sekvenci, která hravě zdokumentovala, jak se zrodila jedna z ikon americké kinematografie. Fobie z hadů, bič, lev a jedno velké odhodlání narvat všechny klenoty světa do muzeí k potěše obyčejného lidu laškovně uvedli Indyho v nejlepší formě. A hned zkraje jste se tak mohli dovtípit, že Spielberg si tentokrát nemíní dopřávat pauz či meziher (a „ztrácet minuty“ třebas nechutnou hostinou anebo krvavým obřadem s vyrváváním srdcí). Třetí Indiana Jones totiž funguje jako onen dokonalý prototyp popcornového tajfunu. Nejen nahňácaný nápady, které jednoduše jsou chytré i vtipné zároveň (X na podlaze, křeslo jako dveře do tajné chodby), ale i přeplněný rošťáckými gagy, jež nevykazují dnes tak častou infantilnost (Hitler, stíhačka v tunelu, oprava auta) a které se navíc neradi plahočí pro říznou hlášku až za humna (letenka).
Samotný Indiana Jones navíc i přes svou „brakojdně zploštělou duši" nezačal ani potřetí nudit. Tvůrci vychytrale oživili jeho mikrokosmos jak novou spoluhráčkou s poněkud záludnějším charakterem, tak hlavně otcovsko-synovským špičkováním, které by se bez Seana Conneryho dalo jen ztěží napodobit. Lákavá je i celá zápletka, jelikož máloco fascinuje lidskou mysl tolik jako právě Svatý grál, touha po nesmrtelnosti i samotné úvahy nad náboženskými základy dnešního světa. Indy vším proplouvá nadmíru ladně a v mých očích opravdu bez jediného zádrhelu, lemován tolika nezapomenutelnými momenty, že by jejich kompletní výpis zabral víc než dvě hodiny samotného filmu. Vzpomeňte na akci s motorkami, nechutný nálet krys, honičku na člunech, scénu v krbu nebo fantastické finále, které precizně rozvíjí prvek „nástrah a zkoušek“ z Dobyvatelů ztracené archy, a pak mi zkuste sdělit, co se proboha dá tomuhle filmu vytknout. Já na to ani za nějakých čtrnáct let nepřišel.

OLDIES FILMU
Nepřipadal vám teaser na Tintina dost výživný? Pak jste asi příliš rozmlsaní současnými marketingovými pákami. Před lety by se totiž i u takhle sporého videa diváci uslintali. Frčely totiž trochu jiné ukázky. A i když v nich šlo hlavně o velepopulárního hrdinu v klobouku, mohly většinu času sežrat pohledy na dva filmaře v kšiltovkách, jak si plní další várku dětských snů. George Lucas a Steven Spielberg tu vládnou přímo na place, mezi nimi pobíhá Harrison Ford v top herecké formě a opodál postává Sean Connery, z jehož jediného úsměvu sálá takové charisma, že to netrumfne ani Ian McKellen. Před dvaceti lety se prostě jelo jen na oznámení: „Natáčíme, baví nás to, máte se na co těšit.“ Tečka. Naturelem příbuzný Tintin (viz zde) nám vlastně zkoušel přiblížit atmosféru filmu trochu pečlivěji - proto se na nejistotu jeho prvních krůčků nemusíme tolik zlobit.

VELKÁ RECNZE
Po prologu, který vám umožní nahlédnout do mládí archeologa Indiana Jonese, kdy se coby malý skaut pokouší v roce 1912 zachránit pro muzeum vzácný zlatý kříž, se děj přenáší do roku 1938. Indiana Jones dostane od bohatého sběratele Donovana nabídku, aby převzal po svém otci, dr. Henry Jonesovi, který beze stopy zmizel v Benátkách, pátrání po Svatém Grálu. V Benátkách najde Indiana v doprovodu dr. Schneiderové hrob křižáckého rytíře, jehož štít je stopou vedoucí ke grálu a osvobodí otce z rukou nacistů, kteří po Grálu také pasou, protože kdo se z něj napije, stane se nesmrtelným. Jonesové se vydají do Berlína pro odcizený deník a přestože je po nich vyhlášeno pátrání, podaří se jim deník získat a za dramatických okolností opustit Německo. Nacisté uplatí sultána Hatajské republiky, aby mohli pátrat po Grálu.
Přestože jsou Němci v chrámu s Grálem dřív než Jonesové, nepodaří se jim projít bránou střeženou tajemným Božím dechem. Indiana s druhy je zajat a poté, co zrádný Donovan, pracující pro Němce, postřelí jeho otce, donucen jít pro Grál. S pomocí otcova zápisníku projde třemi nebezpečnými zkouškami a setká se se starým křižákem, chránícím už sedm set let tajemství Grálu.
elkolepý film, který měl premiéru v roce 1989, dosáhl už po prvním týdnu v kinech zisku 50 milionů dolarů, přičemž samotné náklady na vznik činily 35 milionů. Natáčelo se v šesti zemích světa (největší část ve Španělsku) a šesti zemích Severní Ameriky. Indiana se při tom potýkal s tisíci hady, 8000 tisíci krysami, lvem, krokodýly, nosorožcem. Ve filmu vystoupilo přes 2000 statistů, polovina z nich v nacistických uniformách a na plátně se objeví všechny možné dopravní prostředky roku 1938. Od dobových automobilů až po vzducholoď Zeppelin. Oproti prvním dvěma filmům získal snímek poněkud hlubší rovinu, když vedle honiček a pátrání po Grálu, režisér rozehrál i vztah otce a syna, hledajících k sobě cestu. To neznamená, že film ztratil obvyklé temto. Všechno se řítí ve starých kolejích a napětí střídané humorem se valí dějem jako živelná pohroma. Indiana se ocitá v nebezpečí života, z něhož uniká na poslední chvíli jen proto, aby se vzápětí dostal do nebezpečí ještě beznadějnějšího.
Tento díl já osobně považuji za nejlepší počin celé tetralogie o Indianu Jonesovi. Spielberg zde aplikoval asi tu nejlepší kombinaci otec + syn. Tato dvojice v podání Seana Conneryho a Harrisona Forda je úderem na hlavičku, po celou dobu snímku mezi nimi funguje úžasná chemie, která dodává jejich příbuzenskému svazku na větší uvěřitelnosti. Snímek disponuje mnoha dnes již kultovními scénami (útěk z nacistického hradu, scéna se vzducholodí atd.), skvělým hereckým obsazením a skvěle napsaným příběhem, který nepřestává bavit ani po několikerém zhlédnutí. Režisér nás nenechává ani na chvilku odpočinout, "pere" do nás jednu skvělou scénu za druhou, přičemž jako tmel slouží perfektně napsané dialogy. Indiana Jones and the Last Crusade je pro mě definicí pojmu dobrodružný film. Troufám si tvrdit, že po premiéře už ostatním tvůrcům nezbývalo nic jiného, než jen opisovat. Protože v tomto skvělém zástupci moderní filmografie je snad všechno. Humor, akce, napětí a zase akce.

Ocenění:
Academy Awards
1990 - Střih zvuku
1990 - John Williams (Hudba) (nominace)
1990 - Mix zvuku (nominace)

Golden Globes
1990 - Sean Connery (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

BAFTA
1990 - Sean Connery (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1990 - Zvuk (nominace)
1990 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
1. DABING (Kino)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Harrison Ford (Indiana Jones), Bohumil Švarc - Sean Connery (dr. Henry Jones), Pavel Soukup - Denholm Elliott (Marcus Brody), Zlata Adamovská - Alison Doody (dr. Elsa Schneiderová), Miloš Vávra - John Rhys-Davies (Sallah), Ilja Prachař - Julian Glover (Walter Donovan), Boris Rösner - Michael Byrne (Vogel), Michal Dlouhý - River Phoenix (mladý Indy), Jan Pohan - Paul Maxwell (Panama Hat), Karel Chromík - Marc Miles (šerif), Filip Čáp - (tlustý skautík), Petr Pospíchal - Kevork Malikyan (Kazim), Oldřich Janovský - Robert Eddison (strážce Grálu), Miroslav Nohýnek, Vladimír Kudla - Richard Young (Fedora), Nela Boudová, Radovan Vaculík, Richard Honzovič - (titulky), Jiří Zavřel, Bedřich Šetena, Karel Urbánek, Milan Livora, Bohuslav Kalva a další
Zvuk: ing. Jaromír Svoboda
Střih: Hana Fišárková
Produkce: Jiří Beránek
Dialogy: Zdena Psůtková
Režie českého znění: Zdenek Sirový
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1992

2. DABING (VHS, DVD, Blu-Ray)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Harrison Ford (Indiana Jones), Bohumil Švarc - Sean Connery (dr. Henry Jones), Jan Vágner - Denholm Elliott (Marcus Brody), Helena Friedrichová - Alison Doody (dr. Elsa Schneiderová), Michal Dlouhý - River Phoenix (mladý Indy), Kevork Malikyan (Kazim), Bedřich Šetena - Marc Miles (šerif), Julian Glover (Walter Donovan), Miroslav Saic - Vernon Dobtcheff (komorník), Alexei Sayle (Sultán), John Rhys-Davies (Sallah), Robert Eddison (strážce Grálu), Paul Maxwell (Panama Hat), Pavel Šrom - Michael Byrne (Vogel), Eva Kubíková - Nicola Scott (Německá oficírka na zámku)
Zvuk: ing. Jaromír Svoboda
Produkce: Jaromír Šindelář
Režie: Jaromír Polišenský
Vyrobilo: Studio dabing AB Barrandov pro Hollywood Classic Entertainment 1995

3. DABING (Nova, Prima)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Harrison Ford (Indiana Jones), Vladimír Brabec - Sean Connery (dr. Henry Jones), Jan Schánilec - Julian Glover (Walter Donovan), Simona Vrbická - Alison Doody (dr. Elsa Schneiderová), Bořivoj Navrátil - Denholm Elliott (Marcus Brody), Václav Knop - Michael Byrne (Vogel), Petr Oliva - John Rhys-Davies (Sallah), Zdeněk Mahdal - Richard Young (Garth), Jan Maxián - River Phoenix (mladý Indy), Radek Hoppe, Jiří Prager - Kevork Malikyan (Kazim), Dalimil Klapka - Vernon Dobtcheff (komorník), Karel Richter - Robert Eddison (strážce Grálu), Vlasta Žehrová, Luděk Čtvrtlík, Marcela Nohýnková, Zdeněk Maryška - Marc Miles (šerif), Oskar Gottlieb, Libor Terš, Filip Švarc, Svatopluk Schuller, Tereza Bídlová, Petros Alexandridis, Kateřina Pospíšilová, Tomáš Hlavička, Amálie Votrubová, Vladimír Kudla - Alexei Sayle (Sultán), Paul Maxwell (Panama Hat)
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Martin Kot
Dialogy a režie: Michal Pavlík
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 s.r.o. v roce 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.01.1992
Premiéra USA: 24.5.1989 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.2003 (DVD) H.C.E.
Poprvé na VHS: 1.10.2000
Poprvé na DVD: 24.5.1989 Paramount Pictures
Poprvé na Blu-ray: 19.9.2012 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 7 229 662
Tržby celkem - $ 474 171 806
Návštěvnost v ČR 522 664
Náklady (Rozpočet) - $ 48 000 000
 
FILMY V SÉRII
Dobyvatelé ztracené archy gastonrolinc.webnode.cz/news/a298/
Dobrodružný / Akční, USA, 1981
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Karen Allen

Indiana Jones a Chrám zkázy gastonrolinc.webnode.cz/news/indiana-jones-a1/
Dobrodružný / Akční, USA, 1984
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Kate Capshaw

Indiana Jones a Poslední křížová výprava gastonrolinc.webnode.cz/news/indiana-jones-a/
Dobrodružný / Akční, USA, 1989
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Sean Connery

Indiana Jones a Království křišťálové lebky gastonrolinc.webnode.cz/news/indiana-jones-a2/
Dobrodružný / Akční, USA, 2008
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Karen Allen
 
Indiana Jones a nástroj osudu gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/183/
Dobrodružný / Akční, USA 2023
Režie: James Mangold, Hrají: Harrison Ford, Mads Mikkelsen
 
Tvůrci a herci
Steven Spielberg (Režie), Robert Wattsl (Produkce), John Williams (Hudba), Douglas Slocombe (Kamera), Michael Kahn (Střih), George Lucas (Střih), Maggie Cartier (Casting), Mike Fenton (Casting), Valorie Massalas (Casting), Judy Taylor (Casting), Elliot Scott (Scénografie), Anthony Powell (Kostýmy), Joanna Johnston (Kostýmy), Richard Hymns (Zvuk), Gary Summers (Zvuk), Shawn Murphy (Zvuk), Pauline Heys (Masky), Peter Robb-King (Masky), Jeffrey Boam (Scénář), Harrison Ford (Herec), Sean Connery (Herec), Denholm Elliott (Herec), Alison Doody (Herec), John Rhys-Davies (Herec), Julian Glover (Herec), River Phoenix (Herec), Michael Byrne (Herec), Kevork Malikyan (Herec), Alex Hyde-White (Herec), Eugene Lipinski (Herec), Ronald Lacey (Herec), Suzanne Roquette (Herec), Alexei Sayle (Herec), Richard Young (Herec), Vernon Dobtcheff (Herec), Bradley Gregg (Herec), Lee Richards (Herec), Pat Roach (Herec)
 
1989/127/USA/Dobrodružný, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Tank, který se ve filmu vyskytuje, je replika tanku z konce první světové války angloamerické výroby Mark VIII. Kvůli podobnosti se skutečným tankem Mark VIII byl pro film vytvořen z trupu rypadla, na nějž byla připevněna replika věže skutečného tanku s 57mm dělem.
- Henry Sr. (Sean Connery) používá pistoli Walther PPK. Stejnou používal Sean Connery v několika "bondovkách".
- Scéna rychlého stárnutí a smrti Donovana (Julian Glover) byla vůbec první digitálně vytvořená.
- Kevork Malikyan měl hrát už v prvním díle Sallaha (John Rhys-Davies).
- Postava Donovana (Julian Glover) se původně jmenovala Chandler.
- Před natáčením diagnostikovali Denholmu Elliottovi, který hrál Marcuse Brodyho, AIDS.
- Podle adresy na obálce dopisu, který Indy (Harrison Ford) dostane z Itálie, Indy vyučuje na Barnett College.
- Scény se skauty na začátku byly poctou Spielbergovu dětství, když byl skaut.
- Jedná se o první film ze série, který získal rating PG-13, kdy se rodičům doporučuje, aby své děti mladší 13 let do kina doprovázeli.
- Pro Stevena Spielberga jde o jeho nejoblíbenější film ze série.
- Sluha ve filmu říka: "Jestli jste skotský lord, pak já jsem Mickey Mouse." Ve skutečnosti ale šlo o předabování a původně herec říkal, že je Jesse Owens. Větu lze odezírat na rtech.
- Natáčení probíhalo celkem v sedmi zemích světa, a to v Jordánsku, USA, Itálii, Španělsku, Mexiku, Velké Británii a Německu.
- Během natáčení v Benátkách měl štáb k dispozici Grand Canal jen pro sebe, avšak pouze na jeden den od 19:00 do 1:00.
- Ve filmu vystoupilo přes 2 000 statistů, přičemž polovina z nich v nacistických uniformách.
- Sean Connery a Harrison Ford natočili celou scénu se vzducholodí bez kalhot, protože se natáčelo ve studiu, kde bylo veliké vedro.
- River Phoenix řekl, že kvůli přípravě na svou roli mladého Indiana Jonese nesledoval první dva filmy, ale namísto toho se soustředil na sledování Harrisona Forda a svůj výkon založil na Fordovi, nikoli na Indiana Jonesovi.
- Přestože je jizva na bradě Indiana Jonese (Harrison Ford) vysvětlena v úvodní scéně filmu, ve skutečnosti k ní Ford přišel při automobilové nehodě.
- Okrem Harrisona Forda si kaskadér Pat Roach zahral vo všetkých troch pôvodných filmoch o Indianovi Jonesovi. Bol by si zahral aj v Kráľovstve krištáľovej lebky (2008), ale zomrel v roku 2004. V Dobyvateľoch stratenej archy (1981) stvárnil poskoka gestapáckeho agenta Totha, a potom sa bil s Indym v scéne s lietadlom Flying Wing. V Chráme skazy (1984) Roach skončil obesený na stropnom ventilátore a neskôr ho zabila drvička kameňov. V Poslednej krížovej výprave hral stevarda vo vzducholodi.
- V jednom z cirkusových vagónů z úvodní scény je vidět název "Doctor Fantasy Magic Caboose". Doktor Fantasy byla přezdívka, kterou si dával producent Frank Marshall, když na oslavách předváděl kouzelnické triky.
- 1,18 miliardy dolarů vydělala po celém světě celá trilogie.
 
Odkazy