Indiana Jones a Chrám zkázy / Indiana Jones and the Temple of Doom (1984/118/USA/Dobrodružný, Akční) 83%

25.09.2018 13:24
JEDNOU VĚTOU
„Slavný archeolog a dobrodruh pomáhá chudé indické vesnici získat zpět magické kameny a unesené děti."

OBSAH
Volné pokračování Dobyvatelů ztracené archy, které se však odehrává o rok dřív, roku 1935. Indiana se tentokrát v šanghajském klubu zaplete s čínským gangsterským bossem. Ve hře je zprvu "jen" stará čínská socha a vzácný diamant, záhy však i samotný Jonesův život. Snímek získal Oscara za vizuální efekty.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Opět za pět. Akorát zcela (ale opravdu ZCELA) jiných pět než v případě Dobyvatelů či Výpravy. Ani se Spielbergovi moc nedivím, že Chrám nemá tak rád jako ty zbylé příspěvky do série. Skoro bych řekl, že i to je důvod proč dvojka nemá kouzlo jedničky či trojky. Hlavní problém je ale ve scénáři. Pro samou akci nezbylo místo na děj a gradaci. Film samotný je tak sice o třídu horší než honba za grálem či archou, ale těm by ostatně stejně slušelo hvězdiček rovnou šest. Chybí tu pořádní záporáci, Capshaw Fordovi nestíhá sekundovat, artefakt také není nijak extra zajímavý a hlavně je to až moc velká akční jízda, bez některých klasických Jonesových propriet. Na druhou stranu je to vtipné (zase), úžasně natočené (zase), neskutečně oddychové a hlavně je tu Ford. On by v roli Indyho utáhl snad i sedmihodinový záběr jak popíjí krabicové víno na Hlaváku. Natožpak film kde je dobře pohoštěn na jedné specifické večeři, a ve kterém si to hasí v důlním vozíku v jedné z nejslavnějších scén filmového plátna, aby to celé zakončil procházkou po lanovém mostu. Navíc úplně zbožňuji ty narážky na jeho předchozí dobrodružství (Honduras, Madagaskar apod.). No a pak samozřejmě nepřehlédnutelný fakt, že finální pasáž od Indyho přechodu na temnou stranu síly je prostě dokonalá zábava. Jako děcko (on je to stejně celé dost výrazně pojato z perspektivy Kraťase a nikoli té "dospělé" jako zbylé díly série) jsem si těch závěrečných čtyřicet minut jak ze zábavního parku pouštěl stále dokola. A ehm... I dnes to čas od času dělám. (DaViD´82) 5*

Dříve tento snímek působil zábavně a temně, ale po delším čase se skoro neustále směji při zadních projekcích u některých scén nebo šílené fádnosti "triků" (to mluvím hlavně o scéně s krokodýli...). Přesto je Indianova druhá pouť zajímavou ukázkou nové zkušenosti, která se naskýtá nejen jemu, ale i Stevenu Spielbergovy, který ochutnává trochu temnější svět než je zvyklí. Harrison Ford je jediný pravý Indiana Jones a to ví naprosto každý, takže k němu není prostě co říct. Pro fanoušky Indyho povinnost, pro ostatní bych to raději nedoporučoval, aby se pouze a jen nesmáli:). Kdysi jsem tento komentář měl napsaný jinak a lépe, ale zmizel, takže teď už se nebudu dál rozepisovat.(Djkoma) 4*

Mám pocit, že Spielberg se nechal svést pozlátkem a zapomněl, že magie Indyho je stejnou měrou dílem akce a příběhu. Prvního je v Chrámu zkázy dostatek (ba možná až přebytek), ale druhé je velkou slabinou. Celé je to postaveno až příliš přímočaře, bez skutečné gradace a jakéhokoli patrnějšího zlomu. Prostředí působí dosti fádním a kulisovým dojmem, takže vše musí zachraňovat božský Harrison a jeho chlapácké charisma. Další problémem je pro mne uřvaná nádhera Kate Capshawová, kterou bych, ač ženy zásadně nebiju, nejradši zfackoval. Její role je jaká je, odehraná je výborně, ale nesedí mi. A ještě jednu ránu na prdku pro toho malého rákosníčka, který je typicky infantilní úlitbou dětskému divákovi. I přesto přinejmenším scéna hostiny a několik dalších sekvencí činí i druhé Jonesovo dobrodružství nezapomenutelným. (Marigold) 3*

V.I.M. FILMU
Chrám zkázy jsem jako dítě neměl zrovna v lásce. Bál jsem se. Bál jsem se stejně jako miliony dalších, které strýček Spielberg v kinech snad až příliš podusil. Indiana Jones měl vždycky smysl pro srandičky, ale nikdy nebyl vykastrovanou zábavou pro celou rodinu. Už v jedničce náckové umírali, ženské chlastaly a Indy poskakoval mezi hady s trefným bonmotem na pysku, což jsou mimochodem přesně ty důvody, proč návrat legendární postavy (postavy, ne dědečka Forda) potřebujeme jako sůl. Jenže v Chrámu zkázy se těch drsňáren zjevilo prostě moc. Opičí mozečky, polívky s bulvami, brutální likvidace protivníků (válec), vytrhávání myokardů, více havěti i jiných nechuťáren snad až příliš strhávají pozornost na vřeštící Kate Capshaw. Listujete brakem o neohroženém hrdinovi a najednou vám příštích třicet stránek bude jen a pouze převracet žaludek. A to je trochu škoda. I když opravdu jen trochu...
I tak se v Chrámu zkázy schovává neskutečný roller-coaster. Strhující jízda na horské dráze (anebo snad na důlní dráze?) je odpálena stylovým entrée v Asii a hned pokračuje špičkovou over-the-top sekvencí, v níž se nafukovacím člun změní v padák, sáně i, ehm, člun. V tomhle ohledu byli Spielberg s Lucasem vždycky výjimeční. Ty nejdramatičtější a nejvypjatější scény, do nichž vehnali hláškujícího muže s kloboukem, si zvládli udržet svůj drive i po dvaceti letech, v době, kdy musí nůžky střihačů kmitat několikanásobně větší rychlostí a ještě dohánět nedostatek kinetiky zpomalovačkami. Chrám zkázy shrnuje vrcholné možnosti staré akční školy, jíž by dnes při vší snaze nemohl nikdo konkurovat. V digitálním věku se už nenosí komplikované honičky na důlních vozících, jejichž prošpikovanost adrenalinem zajišťuje spíš autorský důvtip a velkolepá výprava než geeci u počítačů. Věřte mi to nebo ne, ale tyhle šílené eskapády mi v dnešních blockbusterech prostě chybí. Stejně jako Indyho povytažené obočí a glosy sušší než trenýrky pohozené na Sahaře.

OLDIES FILMU
Omlouvám se, že jsem se pustil z řetězu a v rámci obsahu film i kapku zrecenzoval (alespoň bude v komentářích živo), ale chtěl jsem si nějak zdůvodnit, proč je tahle ukázka tak slabá. Stejně jako u Dobyvatelů poněkud rozladí utahanost úvodního loga Paramountu (srovnejte s hyperrychlými logy v teaserech na Island ;), bohužel zbytek skromné osmdesátivteřinové ukázky se ani nesnaží dohnat resty. Hlášky nejsou úderné a krom milého odkazu na Dobyvatele, tu není k mání žádná klasická scéna. A že jich měli Spielberg a Lucas na rozdávání. Zběsilé honičky na důlních vozících, hostina u prince... nic z toho tu nenajdete a hongkongská honička je zabita prostřihy na indické rozjímání. Nelze to svést ani na old school upoutávku, protože v polovině osmdesátých let už existovaly dynamické trailery, důkazem budiž trailer na Dobyvatele, který je tajemný a akční zároveň. Tehdy holt mistři za kamerou potřebovali nalákat lidi do kin, napodruhé už stačilo jméno hlavního hrdiny. Nevím jak si jinak vysvětlit, proč má tak dobrý film (navzdory mým výtkám k Chrámu zkázy ho pořád ještě považuji za víc než solidně odvedené řemeslo, to Indymu nikdo nevezme), takhle zmršenou ukázku. Možná střihač nedostal zaplaceno, možná tu někde chybí minuta nadupané ukázky, ale budu nekompromisní a odstřelím to rouhačskými dvěma hvězdičkami. Klidně si mě sežerte.

VELKÁ RECENZE
Druhé akcí nabité dobrodružství slavného Indiana Jonese začíná roku 1935 v Šanghaji. Indiana se chystá vyměnit vzácnou sošku s ostatky prvního panovníka mandžuské dynastie za velký diamant. Gangsterský boss Lao Če však dobrodruha podrazí, když ho otráví a nabídne mu protijed výměnou za sošku. Jones, který se odmítá vzdát, rozpoutá přestřelku, během které se mu značnými obtížemi podaří získat protijed a společně s barovou zpěvačkou a malým čínským sirotkem Kraťasem se mu podaří uprchnout a po zběsilé honičce ulétnout gangsterům před nosem. Nad Himalájemi však Indiana zjistí, že piloti byli gangsterovi muži a vyskočili za letu s padáky. Těsně předtím, než letadlo narazí do skalního masívu, vyskočí v nafukovacím gumovém člunu, který s nimi po krkolomné jízdě skončí v jedné z indických řek.
Starý šaman je zavede do vesnice, kde je jejich příchod považován za znamení boží a proto přesvědčí Indiana Jonese, aby jim pomohl získat zpátky posvátné kameny Šankry, které jim ukradl nový maharadža z Pantoku a zachránil jejich děti, které byly odvlečeny do podzemního paláce. V paláci je Indiana Jones a jeho společníci přátelsky přivítán maharadžovým ministerským předsedou Čettarem Lalem, v noci se však málem stanou obětí najatých zabijáků a vražedných pastí, ze kterých se dostanou jen díky chladnokrevnosti Indiany Jonese. Proniknou do podzemí paláce, kde se stanou svědky rituálu sekty Thugů, uctívajících krvavou bohyni Kálí. Indiana Jones, který se pokusí získat z oltáře kameny Šankary, je dopaden a omámen nápojem zvaným Krev Kálí, který ho omámí. Stává se poslušnou loutkou v rukou velekněze Mola Rama. V poslední chvíli mu vědomí vrátí Kraťas a společně s Willie prchají podzemním labyrintem před běsnícími fanatiky. Cestou se jim podaří zachránit děti, které musí otrocky pracovat v podzemí, při hledání dalších kamenů Šankary. Zatímco Indiana se vypořádá s mohutným zabijákem ve službách velekněze, Kraťasovi se podaří přemoci malého maharádžu, který je v moci nečistých kouzel. Musí však stále prchat před běsnícím davem fanatiků vedených veleknězem Mola Ramem.
Druhý Indy je sice poněkud "horším" filmem nežli první díl, nicméně i přes tento fakt se jedná o výborný snímek. První co mě na filmu zaujalo, byla myšlenka toho, že Indy přijde k další "misi" čistou náhodou. Film začíná v baru s povědomým názvem Obi-Wan, pokračuje bitkou nad Himalájemi v letadle a končí v paláci, kde vládne šílený kult bohyně Kálí. Jediné co mi na tomto filmu vadilo, byl "záporák". Pokud v prvním filmu platil za "záporáka" uhlazený archeolog, tentokrát v této roli "září" šílený kněz, který vytrhává oběti srdce z těla. Pomyslným vrcholem celého filmu je šílená jízda v důlních vozících napříč důlními šachtami. Tu pečlivost s jakou tu Spielberg pracuje, musíte obdivovat i po těch letech. A samozřejmě nesmím zapomenout na skvělého Harrisona Forda, který obdaroval Indyho koňskou dávkou charismatu, a bez kterého by film nebyl tím čím je.

Ocenění:
Academy Awards
1985 - Vizuální efekty
1985 - John Williams (Hudba) (nominace)

BAFTA
1985 - Vizuální efekty
1985 - Douglas Slocombe (Nejlepší kamera) (nominace)
1985 - Nejlepší střih (nominace)
1985 - Zvuk (nominace)

DABING
1. DABING (Kino)
V českém znění: Pavel Soukup - Harrison Ford (Indiana Jones), Eliška Balzerová - Kate Capshaw (Willie Scottová), Jan Kalous - Jonathan Ke Quan (Kulatý Kraťas), Bohumil Švarc - Amrish Puri (Mola Ram), Bohuslav Kalva - Roshan Seth (Čattar Lal), Antonín Molčík - Roy Chiao (Lao Che), Stanislav Fišer - Chua Kah Joo (Čchen), Ferdinand Krůta - D.R. Nanayakkara (šaman), Milan Mach - Philip Stone (kapitán Blumburtt), Ladislav Županič - Dan Aykroyd (Weber), Jiří Racek, Ladislav Krečmer, Vladimír Fišer (titulky) a další
Zvuk: Jaromír Svoboda
Střih: Jiřina Skalská
Vedoucí výroby: Jaromír Šindelář
Dialogy a režie českého znění: Zdenek Sirový
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1989

2. DABING (VHS, DVD, Blu-Ray)
V českém znění: Ladislav Županič - Harrison Ford (Indiana Jones), Jana Paulová - Kate Capshaw (Willie Scottová), Jan Kalous - Ke Huy Quan (Kulatý kraťas), Pavel Rímský - Amrish Puri (Mola Ram), Roy Chiao (Lao Che), Ahmed El-Shenawi (kupec č. 2), Jaroslav Kaňkovský - Rushan Seth (Chattar Lal), David Yip (Wu Han), Josef Nedorost - Dan Aykroyd (Ed Weber), Dharmadasa Kuruppu (náčelník), Ric Young (Kao Kan), Frank Olegario (kupec č. 1), Dalimil Klapka - D.R. Nanayakkara (Šaman), Philip Stone (kapitán Blumburtt), Vít Ondračka - Raj Singh (Maharádža), Hynek Votoček - Arjun Pandher (kluk v kleci č. 1) a další
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Daniela Margoliusová
Režie: Jaromír Polišenský
Vyrobilo: Studio Dabing AB Barrandov pro Hollywood Classic Entertainment 1994

3. DABING (Nova, Prima)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Harrison Ford (Indiana Jones), Dagmar Čárová - Kate Capshaw (Willie Scottová), Radek Škvor - Ke Huy Quan (Mrňous), Jan Vlasák - Amrish Puri (Mola Ram), Jan Schánilec - Roy Chiao (Lao Che), Václav Knop - Rushan Seth (Chattar Lal), Stanislav Fišer - D.R. Nanayakkara (Šaman), Petr Pelzer - Dharmadasa Kuruppu (náčelník), Dalimil Klapka - Philip Stone (kapitán Blumburtt), Jan Škvor - Raj Singh (Maharádža), Petros Alexandridis - Dharshana Panangala (dítě z vesnice), Arjun Pandher (kluk v kleci č. 1), Jiří Knot - Dan Aykroyd (Ed Weber), Ahmed El-Shenawi (kupec č. 2), Pavel Pípal - Frank Olegario (kupec č. 1), Luděk Čtvrtlík, Filip Švarc - Ric Young (Kao Kan), Petr Gelnar - David Yip (Wu Han), Radka Fidlerová, Marek Libert - Stany De Silva (Sajnu), Vladimír Kudla (titulky)
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Michaela Limbergová a Ivana Prejdová
Dialogy a režie: Michal Pavlík
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.5.1984 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.2003 (DVD) H.C.E.
Poprvé na VHS: 1.10.2000
Poprvé na DVD: 1.10.2003 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: 19.9.2012 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 10 978 000
Tržby celkem - $ 333 107 271
Návštěvnost v ČR 1 023 000
Náklady (Rozpočet) - $ 28 170 000
 
FILMY V SÉRII
Dobyvatelé ztracené archy gastonrolinc.webnode.cz/news/a298/
Dobrodružný / Akční, USA, 1981
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Karen Allen

Indiana Jones a Chrám zkázy gastonrolinc.webnode.cz/news/indiana-jones-a1/
Dobrodružný / Akční, USA, 1984
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Kate Capshaw

Indiana Jones a Poslední křížová výprava gastonrolinc.webnode.cz/news/indiana-jones-a/
Dobrodružný / Akční, USA, 1989
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Sean Connery

Indiana Jones a Království křišťálové lebky gastonrolinc.webnode.cz/news/indiana-jones-a2/
Dobrodružný / Akční, USA, 2008
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Karen Allen

Indiana Jones a nástroj osudu gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/183/
Dobrodružný / Akční, USA 2023
Režie: James Mangold, Hrají: Harrison Ford, Mads Mikkelsen
 
Tvůrci a herci
Steven Spielberg (Režie), Robert Wattsl (Produkce), John Williams (Hudba), Douglas Slocombe (Kamera), Michael Kahn (Střih), George Lucas (Střih), Jane Feinberg (Casting), Mike Fenton (Casting), Mary Selway (Casting), Marci Liroff (Casting), Elliot Scott (Scénografie), Anthony Powell (Kostýmy), Randy Thom (Zvuk), Gary Summers (Zvuk), Peter Robb-King (Masky), Tom Smith (Masky), George Lucas (Scénář), Harrison Ford (Herec), Kate Capshaw (Herec), Jonathan Ke Quan (Herec), Amrish Puri (Herec), Roshan Seth (Herec), Philip Stone (Herec), Ric Young (Herec), Philip Tan (Herec), Dan Aykroyd (Herec), George Lucas (Herec), Frank Marshall (Herec), Steven Spielberg (Herec), D.R. Nanayakkara (Herec), Pat Roach (Herec), Roy Chiao (Herec)
 
1984/118/USA/Dobrodružný, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Píseň, kterou zpívá Willie Scott (Kate Capshaw) zpívá na začátku filmu, pochází z muzikálu Anything Goes (1956), kde ji zpívá Pansy Blair (Mitzi Gaynor).
- Short Round (Jonathan Ke Quan) riadi pri úteku z baru auto Auburn 851 Speedster z roku 1935.
- Indiana (Harrison Ford) chce ke konci filmu zlikvidovat padoucha stejným způsobem jako v první díle, a to zastřelením. Děj se ovšem odehrává o rok dříve, a proto mají jen diváci možnost si na tuto situaci vzpomenout. Děje se tak ale zcela úmyslně a situace nabízí množství interpretací.
- Představitel Indiana Jonese Harrison Ford proslul tím, že absoloval akční scény bez kaskadéra. U natáčení Chrámu zkázy vyděsil samotného Spielberga ve chvíli, kdy vběhl na provazový most, aby otestoval jeho pevnost.
- Producent Frank Marshall a režisér Steven Spielberg se objevují v malých rolích při scéně na letišti jako těžko rozeznatelní turisté v pozadí.
- Lanový most ve vyvrcholení filmu nebyl jen efekt, byl speciálně vytvořen pro film přes 100metrovou propast v Kandy na Srí Lance. Jeho konstrukci zajišťovala ocelová lana a na svědomí jej měli britští inženýři.
- Okrem Harrisona Forda si kaskadér Pat Roach zahral vo všetkých troch pôvodných filmoch o Indianovi Jonesovi. Bol by si zahral aj v Kráľovstve krištáľovej lebky (2008), ale zomrel v roku 2004. V Dobyvateľoch stratenej archy (1981) stvárnil poskoka gestapáckeho agenta Totha, a potom sa bil s Indym v scéne s lietadlom Flying Wing. V Chráme skazy Roach skončil obesený na stropnom ventilátore a neskôr ho zabila drvička kameňov. V Poslednej krížovej výprave (1989) hral stevarda vo vzducholodi.
- Ve filmu se objeví scéna, kdy Indy zneškodní dva strážné a s mečem se odvážně vrhá kupředu, když se zarazí a začne utíkat na druhou stranu před celou hordou stráží. Ve Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) zase Han Solo v nápadně podobné situaci utíkal před imperiálními vojáky na Hvězdě smrti.
- Scéna honičky s důlními vozíky byla natáčena s modely, na kterých byla upevněna speciální kamera schopná natáčet na 35 mm filmový materiál.
- Film vydělal celosvětově 333 miliónů, což z něho dělá nejméně úspěšný díl ságy.
- Během psaní scénáře se George Lucas rozváděl. Pochmurná nálada se tedy projevila na scénaři, který je temnější a strašidelnělnější než u ostatních dílů.
- Úvodní hektická výměna relikvie v Šanghaji, útěk za valícím se gongem i prchání v důlním vozíku byly původně zvažovány již pro potřeby prvního dílu.
- Zvuky důlních vozíků pro slavnou honičku byly natočeny na horské dráze v Disneylandu.
- Roli Willie Scott měla hrát Sharon Stone.
- První pokračování, které Steven Spielberg natočil.
- Tři hlavní postavy jsou pojmenovány podle psů: Short Round podle psa scénáristy Willarda Huycka, Willie podle psa Stevena Spielberga a Indiana podle psa George Lucase.
- Film se měl původně jmenovat Indiana Jones a chrám smrti.
- Kate Capshaw se musela učit jak správně křičet.
- Harrison Ford si poranil záda během scény, kdy zápasí s medvědem. Tato scéna byla později vystřižena.
- V původním scénáři byla i motocyklová honička po Velké čínské zdi, ale čínská vláda to nepovolila.
 
Odkazy