Krotitelé duchů / Ghost Busters (1984/107/USA/Sci-Fi, Fantasy, Komedie, Dobrodružný) 84%

20.09.2018 10:22
JEDNOU VĚTOU
„Jsou tady, aby ochránili lidstvo před tajemným zlem, které přichází v přestrojení."

OBSAH
Hejna malých zelených duchů, strašidla a paranormální jevy se začínají objevovat v New Yorku. Kdo může ochránit lidi před těmito nadpřirozenými bytostmi? Pouze tři nezaměstnaní parapsychologové. Dávají se dohromady a vytvářejí tým lovců duchů. Vybaveni ektoplazmovými kanóny, pastmi na duchy a speciálním vozidlem bojují proti přesile slizských oblud.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Duchařina, ve které nejsou - pro dobu vzniku příznačně - duchové ke strašení, ale pro legraci. I když mi přijde, že je jí s každým zhlédnutím méně. Ke studiu postklasické hollywoodské kinematografie jde však o neocenitelný materiál. Málokterý hollywoodský film je s odstupem času tak esenciálně osmdesátkový - high concept zápletka, new age směska, dobře zapamatovatelný vizuál a titulní song, osvědčené komediální tváře, silně anti-feministický náboj (jednu ženu posedne jakýsi ďas, aby se vzápětí proměnila v psa, další je hlavním záporákem, třetí vystupuje jako frigidní intelektuálka) (Matty) 4*

Zlobí vás ve vašem domě duch? Otravný poltergaist vám vyhazuje nádobí z kredence a šoupe nábytkem po naleštěné podlaze? Pak máte jedinou možnost, jak se jich zbavit! Zavolejte Krotitele duchů! Hned teď! A pokud vás nic takového nadpřirozeného ve vašem domě neotravuje, tak si alespoň Krotitele duchů pusťte. Skvěle se pobavíte. (Radyo) 4*

Ulítávali jsme na tom všichni, někteří víc, jiní míň. Hravé, horkou jehlou šité a zřejmě stále lákavé i pro dnešního diváka. Solidní vizuální efekty a několik sympatických nápadů režiséra doplňuje dnes už kultovní hudba, skvělá atmosféra a herecké výkony chlapíků s laserovými děly, kteří poté, co newyorská Socha svobody opustila svůj podstavec, utnuli zničení světa sumerským bohem . Na druhou stranu si přiznejme, že je to krapet vlezlé a na sílu, mnohem více zábavy (tady přeci jenom asi víc úřadovala osvědčená firma ILM) navíc alespoň v mých očích představila o pět let mladší dvojka. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Film Krotitelé duchů byl uveden už v roce 1984, a přestože se o podobných příbězích u nás tenkrát téměř nevědělo, vznikl v podstatě jako odpověď na tehdy už velmi různorodé filmy o hrdinech. Krotitelé duchů jsou jiní v tom, že si za svou práci nechají platit, a tak mohla vzniknout úplně nová zápletka, než na jakou jsme z amerických fantasy filmů zvyklí.
Hlavní hrdinové - tři nezaměstnaní parapsychologové, se v něm zabývají různými nevysvětlitelnými úkazy a zkoumají je. V moderní společnosti však není na tyto věci místo, protože každý normální člověk se řídí hlavně rozumem a logikou.Když však začíná v jednom hotelu řádit zelená slizká příšerka, dostávají příležitost vyzkoušet své nové jaderné nástroje pro odchyt duchů.
Hlavní postava Peter (Bill Murray), je od začátku ve skupině vědců představován jako sociálně nejzdatnější. Svoje vědomosti často zneužívá, aby dostal holky do postele, ale na rozdíl od svých kolegů se věnuje i něčemu jinému, než jen své práci. Kolega Ray se dokonce nechá přemluvit k hypotéce na nové zázemí za velmi nevýhodných podmínek. Jsou před začátkem odchytu duchů v tíživé finanční situaci, ale podobný postoj už jasně napovídá, že je takový člověk pro svou vědeckou práci ochoten riskovat úplně všechno.
Rozdíl mezi kolegy se prohlubuje, když Petera navštěvuje krásná Dana (Sigourney Weaver), která ve své lednici objevila jakousi zvláštní modrou pyramidu z jiného světa. Dana má uťápnutého souseda, starajícího se aktivně o svůj pořádek, a i když vypadá dost směšně, uvázal by jí kolem krku úchylnou smyčku osamocení. Peter se chová úplně jinak, a i když si spolu zezačátku moc nerozumí, všechno nasvědčuje tomu, že z nich bude perspektivní pár.
Zjevování duchů je častější a častější, z čehož skupina vědců finančně dost těží. Jsou teď hlavní atrakcí ve městě a hrdinové, kteří svými zbraněmi obnovují pořádek. Nicméně fungují legálně jen tak napůl. Jejich zbraně jsou mimořádně nebezpečné a i když se blíží něco velkého, nedostávají povolení v odchytu duchů pokračovat. Vše ale končí dobře, protože město nemá po zjevení obrovského bílého panáka z reklamy stejně na výběr a jejich licence je obnovena.
Příběh krotitelů duchů vypadá na první pohled jako klasický film o hrdinech, kteří umí něco mimořádného. Vzhledem k romantické zápletce a neustálé touze postavy Petera svádět ženy, nám však říká ještě něco jiného. Paranormální jevy jsou totiž ztělesněním všeho, čím člověk manipuluje s ostatními na úkor jakési přirozené lidskosti. Strategie v mezilidských vztazích jsou různorodé a velmi nebezpečné v případě, kdy se snažíme svůj strach vynahrazovat pouze stránkami svého života, kde jsme si jistí v kramflecích.
Pokud se někdo soustředí výhradně na svou práci, bývají pro něj nestálé mezilidské vztahy velmi emocionálně vyčerpávající. V moderní společnosti máme na výběr, co vlastně chceme ve volném čase dělat, ale to neznamená, že si umíme dobře vybrat.

Ocenění:
Academy Awards
1985 - Píseň (nominace)
1985 - Vizuální efekty (nominace)

Golden Globes
1985 - Nejlepší film - muzikál nebo komedie (nominace)
1985 - Bill Murray (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál) (nominace)
1985 - Nejlepší originální píseň (nominace)

BAFTA
1985 - Nejlepší píseň
1985 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
1.DABING (kino, VHS, HBO, DVD, Blu-ray)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Bill Murray (Dr. Petr Venkman), Petr Pospíchal - Dan Aykroyd (Dr. Raymond Stantz), Jaroslav Kaňkovský - Harold Ramis (Dr. Egon Spengler), Zlata Adamovská - Sigourney Weaver (Dana Barrettová), Helena Friedrichová - Annie Potts (Janine Melnitzová), Michal Pavlata - Rick Moranis (Louis Tully), Karel Heřmánek - William Atherton (Walter Peck), Oldřich Vlach - Ernie Hudson (Winston Zeddmore), Gustav Bubník - Steven Tash (student), Ladislav Frej - Casey Kasem (sám sebe), Jan Pohan (televizní moderátor), Dalimil Klapka - Michael Ensign (manažer hotelu), Pavel Soukup (zákazník taxislužby), Pavel Pípal - Slavitza Jovan (Gozer), Miriam Kantorková - Frances E. Nealy (pokojská), Nela Boudová, Karel Urbánek - David Margulies (starosta), Karel Richter, Jaroslav Vágner, Jiří Havel - Christopher Wynkoop (TV reportér), Vladimír Fišer (TV moderátor), Libuše Geprtová, Ivan Richter - John Rothman (správce knihovny), Marie Marešová - Alice Drummond (knihovnice), Ladislav Kazda - Jordan Charney (děkan Yeager), Václav Stýblo - Murray Rubin (muž u výtahu), Bohuslav Kalva - Roger Grimsby (sám sebe) + Rick Mancini (policista), Jan Řeřicha - Larry King (sám sebe), Zdeněk Jelínek - Frank Patton (policista), Igor Smržík - Reginald VelJohnson (strážný ve vězení), Oldřich Janovský - Tom McDermott (arcibiskup), Martin Velda - Timothy Carhart (houslista), Karel Chromík - Joe Cirillo (policejní kapitán), Jan Sedliský - Norman Matlock (policejní komisař), Oskar Gottlieb (novinové titulky) a další.
Zvuk: Jaromír Svoboda
Střih: Jana Stejskalová
Vedoucí výroby: Renée Lavecká
Dialogy a režie českého znění: Zdena Klimentová
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1988

2.DABING (ČT)
V českém znění: Pavel Šrom - Bill Murray (Dr. Petr Venkman), Michal Novotný - Dan Aykroyd (Dr. Raymond Stantz), Aleš Procházka - Harold Ramis (Dr. Egon Spengler), Sabina Laurinová - Sigourney Weaver (Dana Barrettová), Miroslava Pleštilová - Annie Potts (Janine Melnitzová), Martin Sobotka - Rick Moranis (Louis Tully), Jan Vlasák - William Atherton (Walter Peck), Jaromír Dulava - Ernie Hudson (Winston Zeddmore) a další.
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Překlad a dialogy: Jana Mertinová
Zvuk: Radim Štětina
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistentka režie: Hana Somolová
Vedoucí produkce: Miloslav Rež
Režie: Elmar Kloss
Vyrobila: Česká televize 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 8.6.1984 Columbia Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.1999 (VHS) Bonton Home Video, 1.1.2000 (DVD) Bonton Home Entertainment
Poprvé na Blu-ray: 15.6.2009 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 28.5.2010 dvdcom
Poprvé na Blu-ray: 15.6.2009 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 295 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000

FILMY V SÉRII
Krotitelé duchů gastonrolinc.webnode.cz/news/a88/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 1984
Režie: Ivan Reitman, Hrají: Bill Murray, Dan Aykroyd

Krotitelé duchů II gastonrolinc.webnode.cz/news/a89/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 1989
Režie: Ivan Reitman, Hrají: Bill Murray, Dan Aykroyd

Krotitelé duchů gastonrolinc.webnode.cz/news/a90/
Fantasy / Sci-Fi, USA / Austrálie, 2016
Režie: Paul Feig, Hrají: Melissa McCarthy, Kristen Wiig

Krotitelé duchů: Odkaz gastonrolinc.webnode.cz/news/krotitele-duchu-odkaz-ghostbusters-afterlife-2021-124-usa-akcni-komedie-krimi-fantasy-sci-fi-v-priprave-do-kin/
Akční / Komedie / Krimi, USA, 2021
Režie: Jason Reitman, Hrají: Finn Wolfhard, Mckenna Grace
 
Tvůrci a herci
Ivan Reitman (Režie), Ivan Reitman (Produkce), Elmer Bernstein (Hudba), László Kovács (Kamera), David E. Blewitt (Střih), Sheldon Kahn (Střih), Karen Rea (Casting), John DeCuir (Scénografie), Theoni V. Aldredge (Kostýmy), Suzy Benzinger (Kostýmy), Richard Beggs (Zvuk), Leonard Engelman (Masky), Dan Aykroyd (Scénář), Harold Ramis (Scénář), Rick Moranis (Scénář), Bill Murray (Herec), Dan Aykroyd (Herec), Sigourney Weaver (Herec), Harold Ramis (Herec), Rick Moranis (Herec), Annie Potts (Herec), William Atherton (Herec), Ernie Hudson (Herec), Slavitza Jovan (Herec), Alice Drummond (Herec), Timothy Carhart (Herec), John Rothman (Herec), Casey Kasem (Herec), Reginald VelJohnson (Herec), Jordan Charney (Herec), Ivan Reitman (Herec), Ron Jeremy (Herec), Deborah Gibson (Herec), Steven Tash (Herec), Christopher Wynkoop (Herec), Wendy Goldman (Herec), Michael Ensign (Herec), Jennifer Runyon (Herec)
 
1984/107/USA/Sci-Fi, Fantasy, Komedie, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Existovali manželia, ktorí mali rovnaké telefónne číslo ako bola linka Krotiteľov duchov a každú hodinu im volalo 1000 nadšencov a zvedavcov, že majú doma ducha a potrebujú ho vymiesť.
- Film má veľa počítačových efektov, ktoré sa museli nakrúcať pekne po starom, a to spôsobovalo obrovské komplikácie v doprave.
- William Atherton, ktorý hrá zápornú postavu Waltera Pecka, film neznáša, lebo ľudia na neho na ulici stále pokrikovali a nadávali mu. V jednom bare sa musel dokonca pobiť a musel vysvetľovať, že je len herec a nevypustil do ovzdušia New Yorku žiadnych démonov a duchov.
- Herce Harolda Ramise v roli Egona Spanglera v českém znění daboval herec Jaroslav Kaňkovský. Ramis i Kaňkovský se narodili ve stejném roce 1944 a oba ve stejném roce, v roce 2014, také zemřeli.
- Většina ze scén nebyla natočena přesně podle scénáře. 90 % dialogů postavy Billa Murrayho bylo improvizovaných.
- Producenti chceli s režisérom Reitmanom natočiť najskôr úplne iný film, a to Stopárovho sprievodcu galaxiou a mali na lane zmluvu s Douglasom Adamsom, ale nakoniec dali prednosť Krotiteľom duchov.
- Auto krotiteľov duchov malo byť pôvodne čiernej farby.
- Dej filmu mal byť pôvodne situovaný do budúcnosti s lietajúcimi autami a robotickými domácnosťami, ale v rámci šetrenia s tým investori nesúhlasili.
- Scéna, kdy Louis Tully (Rick Moranis) prochází mezi hosty na večírku a komentuje všechno včetně ceny salámu, byla natočena napoprvé, v jednom souvislém záběru a byla zcela Rickovou improvizací.
- Velký zelený duch, který v hotelu převrací tácy a láduje se, byl na place přezdíván "duch Johna Belushiho". Přezdívku vymyslel Don Aykroyd.
- V závěru filmu se postava Lékořičáčka měla vynořit z vody hned vedle Sochy svobody, aby vynikla jeho velikost. Scéna byla ale příliš těžká k natočení a od nápadu se upustilo.
- Dům č. 55 v Central parku v podobě, jak je znám z filmu, neexistuje. Jeho postupně se zužující design ale vychází ze skutečné budovy nacházející se v New Yorku, kde se také natáčely všechny exteriérové záběry finální scény snímku. Budova ve stylu art deco byla dokončena roku 1930 a nese oficiální jméno 55 Central Park West. Po natočení filmu se jí ale přezdívá Ghostbusters Building, což ovšem není žádné velké překvapení. Budova je vysoká 58 metrů, daleko méně než její filmový protějšek. Nápadným rysem, hojně používaným ve dvacátých letech, je barevné členění fasády od tmavě fialové v přízemí po světle žlutou v nejvyšších patrech. Budova je určena výhradně pro bydlení a protože nabízí neopakovatelný výhled na největší newyorský park, byt si zde může pořídit jen skutečně majetný člověk. Nejžádanější jsou dva luxusní apartmány v posledním devatenáctém podlaží, které jsou zároveň i nejrozlehlejší.
- Po uvedení prvního snímku o Krotitelích duchů do kin se jejich auto Ecto-1 stalo ve Spojených státech velice populární a vedlo ke vzniku velkého množství kopií. Po USA se tak prohání mnoho vozidel upravených do podoby Ecto-1, a to nejen různých typů cadillaců, ale i dalších vysloužilých sanitek, které mají s filmovým typem pramálo společného. Dokonce to došlo tak daleko, že najít původní Cadillac Miller-Meteor Futura, který není upravený jako Ecto-1, je velká vzácnost.
- Jako základ automobilu Ecto-1 byl použit Cadillac Miller-Meteor model z roku 1959.
- Punkerka Anne Carlisle měla hrát Zuula, ale roli odmítla.
- V původním scénáři měl film začínat rovnou zákrokem Krotitelům, ale režisér Reitman rozhodl, že bude lepší ukázat, jak se tým dával dohromady.
- Nejvíce výdělečná komedie té doby. Porazil ji až za šest let film Sám doma (1990).
- Telefonní číslo Krotitelů duchů je 555-2368.
 
Odkazy