Krotitelé duchů: Odkaz / Ghostbusters: Afterlife (2021/124/USA/Akční, Komedie, Krimi, Fantasy, Sci-Fi) 70%

23.11.2021 13:52
JEDNOU VĚTOU
Svobodná matka se svými dvěma dětmi se přestěhuje na maloměsto, kde společně objeví svoje spojení s původními krotiteli duchů a tajemný odkaz, který po sobě zanechal jejich dědeček."

OBSAH
Režisér Jason Reitman a producent Ivan Reitman uvádějí další kapitolu z původního příběhu Krotitelů duchů. Ve filmu Krotitelé duchů: Odkaz se přestěhuje svobodná matka se svými dvěma dětmi na maloměsto, kde společně objeví svoje spojení s původními krotiteli duchů a tajemný odkaz, který po sobě zanechal jejich dědeček. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Memberberries by měly být pomalu samostatný filmový žánr. Ne vážně, jestli nějak dělat remake/reboot/restart tak asi takhle. Vyvážený mix nostalgie a nového co křeč z r. 2016 nechává v prachu daleko za sebou. Nové postavy si oblíbíte během chvilky a objevování zašlého světa jejich dědečků je na filmu zaručeně to nezábavnější. Kde film prohrává, je vykreslení zla a závěr, který ho mění spíš v déja vu. Čtvrtou hvězdičku u mě s těžkým srdcem definitivně sráží zoufale neoriginální hudební podkres. Kdybych ale dostal pozvánku k dalšímu dobrodružství s tímhle týmem, tak určitě neváhám. Ideálně v nějakém seriálu. Viděno v kině a určitě vydržte až do konce titulků. (berg.12) 3*

 Pro ty, kdo ví, koho volat, „If there's something strange, in your neighborhood“, to mohl být balzám (obzvláště po pár let staré události, kdy se duchové dusili mezi upocenými frky a faldy). Sympaticky oldschoolová dynamika vyprávění drží „super osmičkovou“ linii, ale od akční scény ve městě, kdy děti bez zkušeností začnou krotit bez nějakého zvýšeného zájmu okolí, to i vlivem přetrikování začalo upadat. Očekávané finále s veterány s třesoucími se prsty na spoušti proton packu bylo stejně nucené, jako dojemné (když Harold mizel mezi hvězdy, připomínalo to jedno Spielbergovo kosmické loučení z osmdesátek). P.S.: Fanoušci se ptají, proč se nevrátil zelený Slimer. Možná mu Melissa sežrala všechny párky a on pošel hlady.. (Gilmour93) 3*

První půle mě teda bavila víc, příjemně balancovala na hraně nostalgie, kde to ještě bylo únosný. Jenže pak se spustily digitální chujoviny (praktický efekty z 80.let ničím nenahradíš), a já i díky Finnu Wolfhardovi jsem si připadal, jako bych koukal na nějaký slabší ´Stranger Things´ díl. A přestože mám hrozně rád starou partu z osmdesátkový klasiky, oni bohužel - a pro mě překvapivě – nebyli v závěru tím prvkem, který by ten film zvedli nahoru. Jenom krátký vzpomínání mě nestačí. A když z celýho filmu pobaví jenom potitulková scéna, je něco asi špatně. (Lima) 3*

VELKÁ RECENZE
Gastro přirovnání jsou červenou nití, která se line mou kariérou filmového recenzenta, takže se obrňte trpělivostí, když říkám, že Krotitelé duchů: Odkaz, jsou jako čočkovka od maminky. Není to na michelinskou hvězdu, možná by to neprošlo ani v těch lepších pražských restauracích, ale vy to prostě milujete, protože jste na tom vyrůstali, je to kus vašeho domova a je to vlastně fajnová polívka, které z principu nadržujete. A já to měl během prvních pěti minut staronových Krotitelů stejné. Snímek, který se - jak je v poslední době módní - rozhodl ignorovat nedávný restart a navazuje přímo na jedničku a dvojku, režíruje Jason Reitman, tj. syn původního režiséra Ivana Reitmana. Jde o člověka, který už si rozhodně “vytočil” naši přízeň a není to žádný protekční potomek. V Krotitelích mu to jde hezky od ruky a předvádí solidní řemeslo, které je ovšem prosté jakýchkoliv filmařských výzev.
Ano, poslední věta prvního odstavce je trochu krutá, zvlášť v kontextu k hodnocení na konci textu. Snímek se rozjíždí pozvolna a my sledujeme dceru Egona Spenglera, jednoho z původních krotitelů, jak se přesouvá z města do prvotřídního zapadákova, kde její děti zažijí nejedno dobrodružství. Tak jako je zvykem v dobrodružných filmech pro děti z posledních let, dospělí tu hrají naprosto zanedbatelnou roli a většinu času spíše hibernují někde mimo záběr, aby si děti mohly trochu zaskotačit. Karty jsou rozdané jednoduše, starší Trevor (Finn Wolfhard) se tu má především zamilovat, opravit dědečkovo auto a prožít takový ten teenagerský románek v díře, kde se jinak nic neděje. Mladší Phoebe (McKenna Grace) je zrcadlovým odrazem Egona, kompletně s tomboyovskou vizáží, vrtáním se v gadgetech a zakřiknutou osobností.
Podobně “na první dobrou” funguje bohužel celý film. Reitman si umí hrát s detaily a postavy se mohou opřít o špičkové herce, ale ze začátku se vyplýtvají cenné minuty na “melancholické čumění do dáli”, aby se pak v koncovce nemilosrdně pelášilo kupředu. Odnáší to hlavně postava Phoebe. McKenna Grace dává do role maximum a malá Spenglerová je rozhodně hlavním stavebním prvkem snímku, na němž by mohla klidně vyrůst celá další série filmů (nebo alespoň rozumně drahý VOD seriál). Jenže jako diváci musíte překousnout, že s naprosto ledovým klidem přijímá vše, co se jí postaví do cesty. Najde spektrální analyzátor, najde protonový batoh i pasti na duchy a víceméně okamžitě se s nimi naučí pracovat a bere bez hnutí brvou na vědomí, že duchové existují a je potřeba jim zatnout tipec.
Jistě, je v tom trochu toho odzbrojujícího pragmatismu, který do role propašoval zesnulý Harold Ramis, ale tam se bavíme o komediální poloze á la Sheldon Cooper, kdežto tady jde o zvraty a odhalení, která jsou hráné na vážnější, melodramatickou notu. Chybí tu ten “wow” moment, kdy se děti trochu bojí a trochu diví, protože McKenna nedělá trochu nic a prostě přebírá krotitelský štafetový kolík bez emocí. Ty se snaží dodat její kamarád Podcast (ani se neptejte) a zejména mírně fanboyovský středoškolský učitel Roy v podání Paula Rudda, který miluje původní krotitele duchů a sám přitom netuší, že stojí na pupku další ektoplazmické katastrofy našich časů.
Paulu Ruddovi byste ještě odpustili, že chová spíš jako přerostlé dítě a parťák malých hrdinů, čímž vlastně způsobí, že se banální zápletka může někam posouvat, ale jakmile duchové vyletí tzv. z pytle, dětské dobrodružství á la Goonies nebo Stranger Things se rychle mění v nostalgický kýč, jehož snahu zalíbit se pamětníkům už nelze ignorovat. Citují se celé scény originálu, objevují se staří známí a exploze fan service v závěru v podstatě krade novým hrdinům film z rukou, čímž podrývá snahu zrestartovat celou frančízu.
Ve výsledku jsou Krotitelé duchů: Odkaz vlastně jen samoúčelnou jednorázovou záplatou na gender výhybku z roku 2016. Oběma Reitmanům, jednomu jako producentovi, druhému jako režisérovi, se tedy podařilo postavit celou sérii zpátky na původní koleje, ovšem jen aby ji v závěru tak nějak vyhodili do povětří, protože ačkoliv je kde navázat, fanoušci originálu dostali vše, co by kdy mohli potřebovat, a těch nových asi moc nepřibude, protože jakkoliv se dětští herci snaží, vlastně toho zas tak moc nesvedou a nepředvedou (v rámci limitovaného scénáře).
Celé tohle opatrné našlapování je snahou vysvětlit, proč jenom sedm z deseti, ačkoliv někteří z vás si teď budou říkat, proč dávám sedm a ne třeba pět. Víte, ono je hrozně příjemné se do toho světa vrátit, skočit na špek všem těm příslibům, poslechnout si fajnový soundtrack, hltat príma CGI a představit si sama sebe jako v tom věku šermuju s paprskem ve vzduchu a snažím se ulovit ducha. Dítě ve mně dostalo, co potřebovalo a na tehle Odkaz budu vzpomínat moc rád. Kritik už je spokojený méně a trochu do filmu tepe, i když v hloubi duše ví, že úspěšné návraty po třiceti letech by se daly spočítat na prstech jedné ruky Barta Simpsona. Kroťte svá očekávání a máte šanci, že si tenhle nevyžádaný sequel užijete tak, jak byl tvůrci zamýšlen.

Ocenění:
British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
2022 - Aharon Bourland, Alessandro Ongaro, Pier Lefebvre, Sheena Duggal (Nejlepší vizuální efekty) (nominace)

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Karolína Křišťálová - Mckenna Grace (Phoebe), Viktor Vích-Antonio - Logan Kim (Podcast), Dalibor Gondík - Paul Rudd (Grooberson), David Štěpán - Finn Wolfhard (Trevor), Jana Štvrtecká - Carrie Coon (Callie), Anna Fialová - Celeste O'Connor (Lucky), Petr Pospíchal - Dan Aykroyd (Ray Stantz), Jiří Štěpnička - Bill Murray (Peter Venkman), Libor Hruška - Ernie Hudson (Winston Zeddemore), Jana Paulová - Annie Potts (Janine Melnitzová), Martin Stránský - Bokeem Woodbine (šerif Domingo), Zlata Adamovská - Sigourney Weaver (Dana), Michaela Dinhová - Paulina Alexis (Bunny), Roman Hajlich - Sydney Mae Diaz (Swayze), Jiří Maryško - Artoun Nazareth (Rufus), Zuzana Mixová - Kim Faires (servírka), Miroslav Saic - J.K. Simmons (Ivo Shandor), Vojtěch Vondráček - Shawn Seward (Skittles), Jindřich Žampa - Billy Bryk (Zahk), Martina Šťastná - Stella Aykroyd (Medjucková), Otakar Brousek ml. - Harold Ramis (Dr. Egon Spengler - archivní záběry), Dušan Kollár - Dusan Rokvic (majitel bytu), Bohdan Tůma - Brad Dourif (Chucky - archivní záběry), Milan Kačmarčík - Tracy Letts (prodavač), Michal Gulyáš, Tomáš Karger, Radka Krninská, Nikola Votočková, Martin Zahálka
Překlad: Vojtěch Kostiha
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk a střih zvuku: Michaela Sommerová
Výsledný mix: Martin Jílek – SoundSquare
Dialogy a režie: Magda Landsmannová
Pro Sony Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.1.2022 Falcon
Premiéra USA: 11.11.2021 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 584 651
Tržby celkem - $ 196 357 659
Návštěvnost v ČR 22 597
Náklady (Rozpočet) - $ 75,000,000

FILMY V SÉRII
Krotitelé duchů gastonrolinc.webnode.cz/news/a88/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 1984
Režie: Ivan Reitman, Hrají: Bill Murray, Dan Aykroyd

Krotitelé duchů II gastonrolinc.webnode.cz/news/a89/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 1989
Režie: Ivan Reitman, Hrají: Bill Murray, Dan Aykroyd

Krotitelé duchů gastonrolinc.webnode.cz/news/a90/
Fantasy / Sci-Fi, USA / Austrálie, 2016
Režie: Paul Feig, Hrají: Melissa McCarthy, Kristen Wiig

Krotitelé duchů: Odkaz gastonrolinc.webnode.cz/news/krotitele-duchu-odkaz-ghostbusters-afterlife-2021-124-usa-akcni-komedie-krimi-fantasy-sci-fi-v-priprave-do-kin/
Akční / Komedie / Krimi, USA, 2021
Režie: Jason Reitman, Hrají: Finn Wolfhard, Mckenna Grace
 
Tvůrci a herci
Jason Reitman (Režie), Ivan Reitman (Produkce), Rob Simonsen (Hudba), Danny Glicker (Kamera), Dana E. Glauberman (Střih), Nathan Orloff (Střih), John Papsidera (Casting), François Audouy (Ssénografie), Connery Davoodian (Scénografie), Danny Glicker (Kostýmy), Will Files (Zvuk), Patrick Baxter (Masky), Arjen Tuiten (Masky), Jason Reitman (Scénář), Gil Kenan (Scénář), Finn Wolfhard (Herec), Mckenna Grace (Herec), Carrie Coon (Herec), Paul Rudd (Herec), Sigourney Weaver (Herec), Bill Murray (Herec), Dan Aykroyd (Herec), Ernie Hudson (Herec), Annie Potts (Herec), Bokeem Woodbine (Herec), Marlon Kazadi (Herec), Celeste O'Connor (Herec), Sydney Mae Diaz (Herec), Paulina Alexis (Herec)
 
2021/124/USA/Akční, Komedie, Krimi, Fantasy, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Film přímo navazuje na snímky Ghostbusters (1984) a Ghostbusters II (1989).
- Film měl jít původně do kin 10. července 2020, ale kvůli pandemii COVID-19 byl odložen na 5. března 2021.
- První film ze série Ghostbusters, který se odehrává někde jinde, než v New Yorku.
- Film se natáčel pod názvem „Rust City“.
- Finn Wolfhard si v seriálu Stranger Things (od r. 2016), konkrétně v epizodě Koledu, ty exote (2017), oblékl kostým krotitelů duchů.
 
Odkazy