Čest rodiny Prizziů / Prizzi's Honor (1985/130/USA/Komedie, Drama, Romantický, Krimi) 78%

20.09.2018 11:10
JEDNOU VĚTOU
„Jack Nicholson, nájemný vrah, se zamiluje do krásné Kathleen Turner, se kterou se ožení. Manželská idylka skončí, když se dozví, že jeho okouzlující maželka se živí stejným řemeslem jako on."

OBSAH
Osmdesátiletý veterán americké filmové režie John Huston, známý především svou legendární kriminálkou MALTÉZSKÝ SOKOL, překvapil na podzim roku 1985 gangsterským filmem ČEST RODINY PRIZZIŮ na motivy románu Richarda Condona, který též spolupracoval na scénáři. Se záviděníhodnou tvůrčí energií v něm rozehrál komplikovaný příběh newyorské mafiánské rodiny, jejíž stavovská čest se zdá být ohrožena. Poněkud pozdní vzplanutí citů prostoduchého zabijáka Partanny (v podání Jacka Nicholsona) se stává katalyzátorem událostí, jimž jednotliví rodinní příslušníci čelí s větším či menším smyslem pro intrikaření ve velkém. Členové obávaného klanu ale jednají na vlastní pěst a především každý za sebe. Huston svým snímkem, pohybujícím se na rozhraní ironické grotesky a melodramatu, vytvořil vědomý protipól světoznámého Kmotra F.F. Coppoly. Chvílemi téměř nepostřehnutelné zkarikování hlavních postav kladlo obrovské nároky na herce. Všichni se však obtížného úkolu zhostili na výbornou. Vedle Nicholsona je třeba vyzdvihnout Kathleen Turnerovou a především režisérovu dceru Anjelicu, která za svou roli získala roku 1996 Oscara. Film byl navíc nominován na další Oscary za režii, střih a nepůvodní scénář, nominován byl i Jack Nicholson za svou hlavní roli a William Hicky za roli vedlejší.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Taťka John, slušný vypravěč, za kamerou, jeho dcera Anjelica excelující před ní, zanedlouho si odnášející Oscara za vedlejší roli. Sarkastický gangsterský příběh těží ze solidního scénáře podle románové předlohy a hereckých výkonů. Výborný je také kmotřenec mafiánského bosse Jack Nicholson, kombinující chlapíka s dlouhým vedením a toho se záchvaty vzteku, nebo Kathleen Turner, která dokazuje, že si troufá na široké spektrum rolí. Její profesionální vražedkyně, jejíž profese se dostane do nepříjemného rozporu s osobními vztahy, je znovu velmi slušná. Stejně jako kamera Andrzeje Bartkowiaka. Filmy o mafii se vrátily v poměrně velkém stylu, a žlutá saka a tmavé roláky, antihrdinové i cynická režisérská ruka Johna Hustona staví tenhle konkrétní docela vysoko. (castor) 4*

Siciliáni Ira do rodiny zkrátka nikdy nepřijmou.. Zkušený stařec Huston hodlal nabídnout odlehčený pohled na specifické "rodinné hodnoty", ale právě onu potřebnou lehkost, i díky dějové překombinovanosti, do svého snímku bohužel nevnesl. Po hříchu tak zůstal jedinou zajímavou věcí (po ukázkové harpyji A.Huston) ten červený bourák 1980 Excalibur Series IV Phaeton, neboť přehrávající Jack mi chvílemi připadal, že si bez bílého líčidla odskočil z Gothamu.. (Gilmour93) 3*

Jeden z mnoha pozoruhodných mafiánských snímků, tentokrát naladěný více jako poněkud černá komedie. Výborně hrají obě hlavní herecké veličiny Jack Nicholson a Kathleen Turner. Jejich interpretace nájemných zabijáků je mrazivá, ale zároveň i svým způsobem zábavná. John Huston na sklonku své kariéry odvedl velmi dobrou práci. (Radyo) 4*

VELKÁ RECENZE
 Charlie Partana, kmotřenec mafiánského vůdce, je nájemný vrah, který je zvyklý "odstraňovat všechny potíže rodiny Prizziů". Na rodinné svatbě se zamiluje do krásné Irene. Krátce poté dostane Charlie za úkol zlikvidovat pokladníka Maxe Hellera, který zpronevěřil mafiánské rodině Prizziů více než 700 000 dolarů. Zastřelí ho v garáži jeho domu a pak čeká na paní Hellerovou. Překvapeně zjistí, že je to Irene, která ho přesvědčí, aby ji nezabíjel. Charlie však musí najít chybějící peníze. Idylka zamilovaného muže skončí ve chvíli, když zjistí, že Irene, se kterou se oženil, je jeho kolegyní z branže. A když mají později zabít jeden druhého, je to už hotová manželská krize...
Komplikovaný příběh beznadějné lásky elitního zabijáka Charleye Partanny a krásné Ireny Walker. Seznámili se na svatbě vnučky mafiánského bose Dona Corrada, kde došlo mimo jiné také ke střetu Corrada se zapuzenou vnučkou Maerose. Už při dalším setkání si Charley a Irena vyznají lásku a pomilují se. Krátce poté dostane Charley za úkol zlikvidovat pokladníka Maxe Hellera, který zpronevěřil mafiánské rodině Prizziů více než 700 000 dolarů. Zastřelí ho v garáži jeho domu a pak čeká na paní Hellerovou. Překvapeně zjistí, že je to Irena. Ženě se podaří zabijáka přesvedčit, že o ničem nevěděla a Charley ji nezabije. Musí však najít chybějící peníze.
Anjelica Huston získala za svou roli v tomto filmu Oscara a byla nominována na Zlatý glóbus a cenu BAFTA. Kathleen Turner získala za svou roli v tomto filmu Zlatý glóbus. Jack Nicholson získal za svou roli v tomto filmu Zlatý glóbus a byl nominován na Oscara. William Hickey byl za svou roli v tomto filmu nominován na Oscara. Film získal dva Zlaté glóby a to v kategorii nejlepší film - komedie/muzikál a nejlepší režie a získal cenu BAFTA za nejlepší scénář. Film byl dále nominován na pět Oscarů (kategorie nejlepší film, režie, scénář, kostýmy a střih) a na jeden Zlatý glóbus v kategorii nejlepší scénář.
Čest rodiny Prizziů (v americkém originále: Prizzi´s Honor) je americká filmová komedie z roku 1985. Režisérem filmu je John Huston. Hlavní role ve filmu ztvárnili Jack Nicholson, Kathleen Turner, Anjelica Huston, Robert Loggia a John Randolph.

Ocenění:
Academy Awards
1986 - Anjelica Huston (Vedlejší herečka)
1986 - Nejlepší film (nominace)
1986 - John Huston (Režie) (nominace)
1986 - Jack Nicholson (Hlavní herec) (nominace)
1986 - William Hickey (Vedlejší herec) (nominace)
1986 - Janet Roach, Richard Condon (Adaptovaný scénář)
1986 - Střih (nominace)
1986 - Kostýmy (nominace)

Golden Globes
1986 - Nejlepší film - muzikál nebo komedie
1986 - Kathleen Turner (Nejlepší herečka - komedie nebo muzikál)
1986 - Jack Nicholson (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál)
1986 - John Huston (Nejlepší režie)
1986 - Anjelica Huston (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1986 - Richard Condon (Nejlepší scénář) (nominace)

BAFTA
1986 - Janet Roach, Richard Condon (Adaptovaný scénář)
1986 - Anjelica Huston (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

Venezia IFF
1985 - John Huston (Zlatý lev za nejlepší film) (nominace)

San Sebastián IFF
1985 - John Huston (Zlatá mušle pro nejlepší film) (nominace)

New York Film Critics Circle
1985 - Nejlepší film
1985 - John Huston (Nejlepší režisér)
1985 - Jack Nicholson (Nejlepší herec)
1985 - Anjelica Huston (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)

Los Angeles Film Critics Association
1985 - Anjelica Huston (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
1985 - Jack Nicholson (Nejlepší herec) (nominace)
1985 - William Hickey (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1985 - Janet Roach, Richard Condon (Nejlepší scénář) (nominace)

DABING
1.DABING
V českém znění: Alfred Strejček - Jack Nicholson (Charley Partanna), Eva Hudečková - Kathleen Turner (Irene Walker), Zdeněk Ornest - Robert Loggia (Eduardo Prizzi), Milan Mach - John Randolph (Angelo Partanna), Jiří Holý - William Hickey (Corrado Prizzi), Rudolf Hrušínský - Lee Richardson (Dominic Prizzi), Oldřich Janovský - Michael Lombard (Rosario Filargi), Jana Andresíková - Anjelica Huston (Maerose Prizzi), Mirko Musil - Lawrence Tierney (poručík Hanley), Alena Procházková - CCH Pounder (Peaches Altamont), Ludmila Roubíková - Ann Selepegno (Amalia Prizziová), Jaroslav Vágner - Dick O'Neill (Bluestone), Zdeněk Jelínek - Joseph Ruskin (Marxie Heller), Otto Lackovič - Raymond Serra (Bocca), Jan Sedliský - Seth Allen (Alvin Gomsky), Bedřich Šetena - Dominic Barto (Presto Ciglione), Jiří Prager - Ray Iannicelli (první fotograf), Jiří Ptáčník - Scott Campbell (Ženich), Petr Skarke - Skip O'Brien (Barman), Jiří Zavřel, Jana Altmannová, Zdeněk Blažek, Karel Chromík, Vladimír Fišer (titulky) a další.
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Střih: Jana Stejskalová
Vedoucí výroby: Jaromír Šindelář
Dialogy: Oldřich Černý, Jiří Bárta
Režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1987

2.DABING
V českém znění: Pavel Rímský - Jack Nicholson (Charley Partanna+ titulky), Miluše Šplechtová - Kathleen Turner (Irene Walker), Alois Švehlík - John Randolph (Angelo Partanna), Jiří Bruder - William Hickey (Corrado Prizzi), Soběslav Sejk - Lee Richardson (Dominic Prizzi), Valérie Zawadská - Anjelica Huston (Maerose Prizzi), Viktor Vrabec, Karel Richter, Libor Terš, Růžena Merunková.
Vyrobilo: Studio ZERO pro společnost Film a Video Studio Praha 1992

3.DABING
V českém znění: Alois Švehlík - Jack Nicholson (Charley Partanna), Zlata Adamovská - Kathleen Turner (Irene Walker), Jaroslav Dufek - William Hickey (Corrado Prizzi), Jiří Tomek - Lee Richardson (Dominic Prizzi), Zuzana Slavíková - Anjelica Huston (Maerose Prizzi), Zdeněk Junák - Lawrence Tierney (poručík Hanley), Ladislav Lakomý, Jiří Brož, Oldřich Slavík, Zdeněk Bureš, Přemysl Přichystal, Josef Vrtal, Martin Sláma, Helena Kružíková, Ladislav Běhůnek, Jan Grygar, Zdeněk Dvořák, Drahomíra Kočová, Jana Musilová, Emil Kopřiva, Tomáš Čisárik, Eva Stožická, Jan Friedman a další.
Překlad: Zuzana Coufalová
Zvuk: Jindřich Stožický
Produkce: Daria Hrubá
Dialogy: Kateřina Novotná
Režie: Aleš Jarý
Vyrobilo: Studio Špilberk Productions pro ČNTS Nova 1994

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 13.6.1985 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 26 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 16 000 000

FILMY V SÉRII
Čínská čtvrť gastonrolinc.webnode.cz/news/a105/
Drama / Mysteriózní, USA, 1974
Režie: Roman Polanski, Hrají: Jack Nicholson, Faye Dunaway

Přelet nad kukaččím hnízdem gastonrolinc.webnode.cz/news/a102/
Drama, USA, 1975
Režie: Miloš Forman, Hrají: Jack Nicholson, Louise Fletcher

Pošťák vždy zvoní dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a103/
Krimi / Drama, USA / Západní Německo, 1981
Režie: Bob Rafelson, Hrají: Jack Nicholson, Jessica Lange

Čest rodiny Prizziů gastonrolinc.webnode.cz/news/a104/
Komedie / Drama, USA, 1985
Režie: John Huston, Hrají: Jack Nicholson, Kathleen Turner
 
Tvůrci a herci
John Huston (Režie), John Foreman (Produkce), Alex North (Hudba), Andrzej Bartkowiak (Kamera), Kaja Fehr (Střih), Rudi Fehr (Střih), Alixe Gordin (Casting), J. Dennis Washington (Scénografie), Donfeld (Kostýmy), - (Zvuk), - (Masky), Richard Condon (Scénář), Janet Roach (Scénář), Richard Condon (kniha) (Předloha), Jack Nicholson (Herec), Kathleen Turner (Herec), Robert Loggia (Herec), John Randolph (Herec), William Hickey (Herec), Lee Richardson (Herec), Anjelica Huston (Herec), Michael Lombard (Herec), Lawrence Tierney (Herec), CCH Pounder (Herec), Raymond Serra (Herec), Dominic Barto (Herec), Stanley Tucci (Herec), Nick Vallelonga (Herec), Mark Lotito (Herec), Dick O'Neill (Herec), Joseph Ruskin (Herec), Vic Polizos (Herec), Sully Boyar (Herec), George Santopietro (Herec)
 
1985/130/USA/Komedie, Drama, Romantický, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- V době natáčení byli Jack Nicholson (Charley Partanna) a Anjelica Huston (Maerose Prizzi) milenci jak na plátně, tak v soukromém životě.
- Autor předlohy a scénáře Richard Condon napsal kromě knihy "Prizzi's Honor" také ještě další 3 díly, a to "Prizzi's Family", "Prizzi's Glory" a "Prizzi's Money". Další známé dílo autora je také "Manchurianský kandidát", který byl zfilmován dokonce dvakrát.
- John Huston sa v roku 1985 stal vďaka snímke Česť rodiny Prizziovcov najstarším človekom na svete, ktorého film bol nominovaný na Oscara. Stalo sa tak, keď mal presne 79 rokov a 184 dní.
- Gangsterstý snímek měl velký úspěch a vyhrál po celém světě celkem 29 cen, přičemž byl na další 15 nominován.
- Filmování probíhalo v newyorské čtvrti Brooklyn.
- Roli Maerose Prizzi měla hrát Mia Farrow.
- Kandidáty na roli Charleye Partanna byli Tom Hanks, Dustin Hoffmann, Bill Murray, John Travolta nebo také Sylvester Stallone.
- Do role Irene byla původně odsazena Kay Lenz. Castingu se účastnila také Sharon Stone. Kim Basinger roli naopak sama chtěla, ale režisér John Huston ji odmítl.
 
Odkazy