Přelet nad kukaččím hnízdem / One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975/133/USA/Drama) 93%

20.09.2018 11:10
JEDNOU VĚTOU
„Slavný film režiséra Miloše Formana s Jackem Nicholsonem v roli muže, který se nechce za žádnou cenu vzdát rozhodování o svém životě."

OBSAH
Když svobodomyslný malý podvodníček Randle P. McMurphy (Jack Nicholson) přichází do státní psychiatrické nemocnice, jeho nakažlivý odpor k disciplíně otřese rutinou celého zařízení. On je jednou stranou nastávající války. Uhlazená, chladně monstrózní sestra Ratchedová (Louise Fletcher) druhou. V sázce je osud všech pacientů na oddělení. Tato elektrizující adaptace bestselleru Kena Keseyho získala všech pět hlavních Oscarů za rok 1975: Nejlepší film (produkce Saul Zaentz a Michael Douglas), herec (Nicholson), herečka (Fletcher), režisér (Miloš Forman) a adaptovaný scénář (Lawrence Hauben a Bo Goldman). Divoký, spalující film s vynikajícím hereckým obsazením, čítajícím mj. Brada Dourifa, Dannyho DeVita a debutujícího Christophera Lloyda, si je plně zaslouží.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nevýslovný herecký i režijní koncert, založený na výtečné předloze a skvělém scénáři. Těžko říci, komu nejvíce "připsat" sugestivnost Přeletu, zda hereckému ansámblu, který za zdmi světa "nenormality" strávil několik týdnů, aby nasál a absorboval tamější kolorit (a podařilo se mu to dokonale), nebo Miloši Formanovi, jehož citlivá a vpodstatě nenápadná, avšak dokonale natempovaná, režie dodává filmu nádech tichého, podprahového dramatu, které své největší intenzity dosahuje ve scénách skupinové terapie... Nejadekvátnější závěr zřejmě bude, že Přelet nad kukaččím hnízdem je dokonale sladěnou symfonií všech nástrojů, mezi nimiž dominují sólové party Jacka Nicholsona (neuvěřitelně živelného a skutečně maniakálního) a Louise Fletcher (jejíž krásná fasáda ukrývá minimalisticky vyjádřený hrůzný vnitřek). Tichý boj těchto dvou elementů – hlučného bonvivána a buřiče McMurphyho a despotické vládkyně sestry Ratchedové dokonale doplňují menší, ale o to úctyhodněji sehrané herecké party chovanců oddělení. Miloš Forman se ve světě "pošuků" pohybuje s naprostou samozřejmostí, dokumentárním přehledem i bezchybným citem pro vnitřní drama postav. Tenhle obraz individuální svobody a radosti ze života uprostřed světa, který své obyvatele nemilosrdně požírá, strčí i po letech do kapsy vše, co bylo na toto téma natočeno (včetně vykalkulovaného Shawshanku). (Marigold) 5*

Miloš Forman postavil pomník svobodě ducha. Je zvláštní kolik lidí kecá o svobodě a přitom nabízí jen další systém a přece žádný systém na světě ani demokratický ani totalitní nepřijde z nataženou rukou a nebude mít v dlaních svobodnou duši. Tu nám totiž nemůže nikdo dát, ale bohudík taky nikdo vzít. Jen my sami můžeme ztratit svou svobodu na duchu, která nám byla dána do vínku při narození a bohužel často velmi pozdě si uvědomujeme jak lehce jsme se vzdali nejkrásnějšího daru do našeho života - svobodné mysli, svobodné duše. Nicholsonův McMurphy mě obejmul srdce. McMurphy totiž předváděl, jak se má o svobodu duchova bojovat. Velmi dlouho po skončení filmu jsem seděl naprosto bez hnutí a vzpomínal jsem na všechny ty "vrchní sestry Ratchedový ", které jsem už v životě potkal, na ty svině s laskavou tváří a betonovým srdcem, na všechny ty hajzly nabízející hnilobu v krásným obalu a přemýšlel jsem jak by se asi zachoval největší frajer světa McMurphy. Pro mě osobně je tento film příliš silným zážitkem, než abych dokázal napsat objektivní komentář k tomuto filmu. Ale kurva, proč psát na csfd.cz objektivně, frázovitě a bez jasnýho vlastního názoru ? Protože to působí na ostatní lépe ? Abych nebyl za svůj filmový vkus ostatním pro smích ? Protože si tím nikoho proti sobě nenaseru a mám tak menší šanci, že přijdu o něčí body ? A není to právě příklad, že tímto způsobem uvažovaní, začíná zcela dobrovolná genocida vlastní svobody ? Tenhle film je povinnost si uložit někam do podvědomí a nastavit v něm alarm, který by zablikal pokaždé, když se na blízku objeví nějaká "vrchní sestra Ratchedová." Pane Formane, za tenhle film máte můj obrovský doživotní obdiv a jedno velký chlazený ! (Enšpígl) 5*

Roku 1944 přišla zpráva, že oba rodiče Miloše Formana zemřeli v koncentračním táboře – matka v Osvětimi, otce protáhli mnoha vězeními, a když ho gestapo nedokázalo zlomit, prošel Terezínem, Buchenwaldem, Osvětimí – a zemřel na skvrnitý tyfus. Forman tak nikdy nezapomněl na potlačování lidské svobody a na nelidské zacházení a ono zlo prolnul za mříže psychiatrické léčebny, kam se dostává i nenapravitelný pacient McMurphy, neustále svádějící souboj s tamními pravidly a denními režimy, který pevně ve svých rukou drží despotická sestra Ratchedová. Bezchybná režie, herecký koncert Jacka Nicholsona a ďábelské Louise Fletcher, včetně dalších figurek léčebny, apel na lidská práva a dodnes snímek, který je považován za jeden z nejlepších amerických dramat!! McMurphy měl tu krávu uškrtit.. (castor) 5*

VELKÁ RECENZE
Děj filmu se odehrává v psychiatrické léčebně, do které přichází profesionální karetní hráč Randall Patrick McMurphy, který má soudem nařízenou léčbu. Kriminálník McMurphy hraje pomateného, aby se vyhnul vězeňskému trestu za sexuální zneužití a násilné přepadení. Jeho představa pokojného života v ústavu je od začátku konfrontovaná s praktikami despotické vrchní sestry Mildred Ratchedové, která v součinnosti s vedoucím lékařem svému oddělení vládne pevnou rukou.
Randall chce apatické muže probudit k životu a vlít jim do žil trochu života, který on sám dokáže naplno užívat.
Když mezi pacienty zorganizuje hlasování pro sledování televizního přenosu baseballového zápasu, vrchní sestra si vymyslí výmluvu, jak tomu zabránit. McMurphy se nevzdává, sedne si před televizi a nahlas komentuje fiktivní zápas, jako by se vysílal. Jednou se s pomocí hluchoněmého indiánského obra Bromdena (kterému zde obvykle říkají náčelník) dostane přes plot, sedne za volant autobusu, kterým pacienti jezdí na výlety, a vezme kamarády na loď, aby si zarybařili. Zorganizuje i basketbalový zápas proti dozorcům, ve kterém se mu podaří zapojit i náčelníka. Je šokován, když se během jednoho sezení dozví, že většina pacientů je zde dobrovolně.
Když jednou napadne dozorce, aby bránil svého kamaráda, přidá se k němu i náčelník. Randall zjistí, že náčelník hluchoněmost jen předstírá. Společně si domluví útěk. Za napadení dostanou oba elektrošoky, společně s nimi i pacient Cheswick, kterého bránili.
Později McMurphy uplatí starého dozorce Turkla, přivede do léčebny na noc dámskou společnost a zorganizuje mejdan. Nad ránem plánuje útěk. Alkohol však vykonal své a dozorci se sestrou Ratchedovou najdou ráno pacienty opilé. Vrchní sestra nechá pacienty přepočítat. Chybí jen koktavý Billy. Po kontrolách všech místností je nalezen v jedné z nich v objetí s dívkou Candy. Ratchedová mu vyhrožuje, že vše řekne jeho matce. Labilní Billy se této možnosti tak vyděsí, že si podřízne hrdlo. Když to vidí McMurphy, který se už chystal s náčelníkem k útěku, neudrží se a začne Ratchedovou škrtit. Nepodaří se mu to, jeden z dozorců jej udeří zezadu do hlavy.
McMurphy na čas z oddělení zmizí. Lékař mu provede lobotomii mozku, aby jej zbavil temperamentu. Jednou v noci jej zřízenci ústavu dovezou zpět na oddělení. Náčelník má radost, že je zpět, konečně mohou spolu utéci. Ale muž bezvládně leží na posteli; už to není dřívější Randall McMurphy. Je to apatická přežívající troska, oběť zvůle osoby, která si vybudovala moc rozhodovat o životech druhých.
Náčelník nechce dopustit, aby McMurphy sestře sloužil jako důkaz jejího vítězství a pokoření neposlušného pacienta a raději udusí přítele polštářem. Vzpomene si, že mu Randall v minulosti poskytl návod, jak z léčebny utéct. V koupelně zvedne těžké těleso, prohodí je zadrátovaným oknem a octne se konečně na svobodě.
Film byl nominován na Oscara v devíti kategoriích. Získal pět ocenění: Oscar za nejlepší film, Oscar za nejlepší režii (Miloš Forman), Oscar za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Jack Nicholson), Oscar za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli (Louise Fletcher) a Oscar za nejlepší adaptovaný scénář (Laurence Hauben a Bo Goldman).
Přelet nad kukaččím hnízdem (v originále One Flew Over the Cuckoo's Nest) je americký film z roku 1975 režiséra Miloše Formana natočený podle románové předlohy spisovatele Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven v hlavní roli s Jackem Nicholsonem. Původně měl roli McMurphyho ztvárnit James Caan, Marlon Brando nebo Gene Hackman. Film se natáčel v psychiatrickém zařízení Oregon State Hospital v Salemu ve státě Oregon, stejné místo je uvedeno i v románu.
Název je převzat z jedné americké říkanky pro děti. V románové předloze (ve filmu to není obsaženo) je uvedeno, že jde o říkanku, kterou si indiánský „náčelník“ Bromden zapamatoval z dětství.

Ocenění:
Academy Awards
1976 - Nejlepší film
1976 - Miloš Forman (Režie)
1976 - Jack Nicholson (Hlavní herec)
1976 - Louise Fletcher (Hlavní herečka)
1976 - Bo Goldman, Lawrence Hauben (Adaptovaný scénář)
1976 - Brad Dourif (Vedlejší herec) (nominace)
1976 - Bill Butler, Haskell Wexler (Kamera) (nominace)
1976 - Střih (nominace)
1976 - Jack Nitzsche (Hudba) (nominace)

Golden Globes
1976 - Nejlepší film - drama
1976 - Louise Fletcher (Nejlepší herečka - drama)
1976 - Jack Nicholson (Nejlepší herec - drama)
1976 - Miloš Forman (Nejlepší režie)
1976 - Bo Goldman (Nejlepší scénář)

BAFTA
1977 - Nejlepší film
1977 - Miloš Forman (Nejlepší režie)
1977 - Jack Nicholson (Nejlepší herec v hlavní roli)
1977 - Louise Fletcher (Nejlepší herečka v hlavní roli)
1977 - Brad Dourif (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
1977 - Nejlepší střih
1977 - Bo Goldman, Lawrence Hauben (Scénář) (nominace)
1977 - Bill Butler, Haskell Wexler, William A. Fraker (Nejlepší kamera) (nominace)
1977 - Jack Nitzsche (Hudba) (nominace)
1977 - Soundtrack (nominace)

New York Film Critics Circle
1975 - Jack Nicholson (Nejlepší herec)
1975 - Louise Fletcher (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
1975 - Nejlepší film

César Awards
1977 - Nejlepší zahraniční film (nominace)

DABING
V českém znění: Boris Rösner - Jack Nicholson (R.P. McMurphy), Jana Preissová - Louise Fletcher (hlavní sestra Mildred Ratched), Viktor Preiss - William Redfield (Dale Harding), Jaromír Meduna - Christopher Lloyd (Taber), Jiří Prager - Danny DeVito (Martini), Václav Postránecký - Sydney Lassick (Charley Cheswick), Pavel Pípal - Will Sampson (Náčelník Bromden), Martin Velda - Mwako Cumbuka (pan ošetřovatel Warren), Jiří Pomeje - Nathan George (pan ošetřovatel Washington), Oskar Gottlieb - Ken Kenny (Beans Garfield), Stanislav Zindulka - Peter Brocco (Col. Matterson), Petr Kostka - Dean R. Brooks (Dr. Spivey), Bohuslav Kalva - Scatman Crothers (Turkle), Jaromír Dulava - Vincent Schiavelli (Fredrickson), Filip Blažek - Brad Dourif (Billy Bibbit), Zdeněk Dolanský - Alonzo Brown (Miller), Jiří Kvasnička - William Duell (Sefelt), Jitka Ježková - Lan Fendors (sestra Itsu), Vratislav Kadlec - Mel Lambert (správce přístavu), Klára Jerneková - ? (starší sestra na příjmu u elektrošoků), Martina Hudečková - Louisa Moritz (Rose), Václav Legner, Zdena Černá - Kay Lee (noční inspekční sestra), Jan Sedliský, Karel Gult - Josip Elic (Bancini), Kristina Jelínková - Mimi Sarkisian (sestra Milbow), Jana Mařasová - Marya Small (Candy), Svatopluk Schuller - Tin Welch (Ruckley), Milan Bouška a Richard Honzovič.
Překlad a dialogy: Pavel Dominik
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Střih: Ivana Kratochvílová
Hudební spolupráce: Eva Javůrková
Zvuk: Radim Štětina
Asistentka režie: Hana Somolová
Výroba: Zuzana Trymlová
Režie: Elmar Kloss
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 1997.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.2.1990
Premiéra USA: 9.11.1975 United Artists
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 6.4.1998 (VHS) Warner Home Video,
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 13.9.2010 Magicbox
Poprvé na VHS: 1.7.1998 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 4.4.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 22.9.2010 Magic Box

Tržby celkem - $ 163 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 4 400 000

FILMY V SÉRII
Čínská čtvrť gastonrolinc.webnode.cz/news/a105/
Drama / Mysteriózní, USA, 1974
Režie: Roman Polanski, Hrají: Jack Nicholson, Faye Dunaway

Přelet nad kukaččím hnízdem gastonrolinc.webnode.cz/news/a102/
Drama, USA, 1975
Režie: Miloš Forman, Hrají: Jack Nicholson, Louise Fletcher

Pošťák vždy zvoní dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a103/
Krimi / Drama, USA / Západní Německo, 1981
Režie: Bob Rafelson, Hrají: Jack Nicholson, Jessica Lange

Čest rodiny Prizziů gastonrolinc.webnode.cz/news/a104/
Komedie / Drama, USA, 1985
Režie: John Huston, Hrají: Jack Nicholson, Kathleen Turner
 
Tvůrci a herci
Miloš Forman (Režie), Michael Douglas (Produkce), Saul Zaentz (Produkce), Jack Nitzsche (Hudba), Haskell Wexler (Kamera), Sheldon Kahn (Střih), Lynzee Klingman (Střih), Jane Feinberg (Casting), Mike Fenton (Casting), Paul Sylbert (Scénografie), Aggie Guerard Rodgers (Kostýmy), Mark Berger (Zvuk), Larry Jost (Zvuk), Fred B. Phillips (Masky), Lawrence Hauben (Scénář), Bo Goldman (Scénář), Ken Kesey (kniha) (Předloha), Jack Nicholson (Herec), Louise Fletcher (Herec), Sydney Lassick (Herec), William Redfield (Herec), Brad Dourif (Herec), Christopher Lloyd (Herec), Will Sampson (Herec), Danny DeVito (Herec), Vincent Schiavelli (Herec), William Duell (Herec), Mews Small (Herec), Michael Berryman (Herec), Scatman Crothers (Herec), Mimi Sarkisian (Herec), Delos V. Smith Jr. (Herec), Dean R. Brooks (Herec), Ted Markland (Herec), Nathan George (Herec), Mwako Cumbuka (Herec), Louisa Moritz (Herec), Peter Brocco (Herec), Saul Zaentz (Herec)
 
1975/133/USA/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Jack Nicholson behom nakrúcania odmietal hovoriť s Milošom Formanom, a tak ho musel režírovať kameraman. Formanovi sa potom Nicholson na Oscaroch ani nepoďakoval.
- Film byl teprve druhým filmem v historii, který obdržel pět hlavních oskarů, a Miloš Forman následně obdržel od Franka Capri telegram, kde stálo: „Vítej do klubu".
- Will Sampson, který ztvárnil roli Chiefa Bromdena, byl původně malíř a řada jeho obrazů je vystavena v  mnoha muzeích po celé Americe.
- Kirk Douglas koupil práva na knihu za 42 tisíc amerických dolarů v roce 1962, ještě než se se objevila v knihkupectvích. Roku 1963 ji uvedl na Broadwayi.
- Jedná se o jeden z nejoblíbenějších filmů Brada Pitta.
- Jako "žena v davu na mole" se ve filmu objeví Anjelica Huston, tehdejší přítelkyně Jacka Nicholsona.
- Ve švédských kinech se film promítal rekordních 12 let.
- V původním románu není uvedeno křestní jméno sestry Ratched (Louise Fletcher), ve filmu jí však dvakrát osloví jako Mildred.
- Při udělování Oscarů roku 1976 Louise Fletcher poděkovala znakovou řečí svým rodičům, kteří jsou neslyšící. Vyznakovala: "For my mother and my father, I want to say thank you for teaching me to have a dream. You are seeing my dream come true. Thank you.''
- Herec Jack Nicholson a skladatel Jack Nitzsche se oba narodili 22. dubna 1937.
- Louise Fletcher, představitelka sestry Ratched, měla špatný pocit z toho, že se na place mohli všichni kromě ní smát, protože k ní, jako k nemilostrdné potvoře, by se to nehodilo.  Proto se ke konci natáčení jen tak svlékla, aby dokázala, že potvora není.
- Danny DeVito hrál i v divadelním představení podle stejné románové předlohy v roce 1971.
- Většina herců se nechala zapsat do psychiatrické léčebny.
- Will Sampson (Chief) vzal svoju rolu veľmi vážne, avšak na režisérov vkus bol až príliš kŕčovitý. Uvoľneného výkonu, ktorý vidíme vo filme, dosiahol Forman pomocou výdatného prídelu piva.
- Rad groteskných tvárí v pozadí zohnali filmári v miestnych novinách na inzerát tohto znenia: „Myslíte si, že Vaša tvár dokáže vystrašiť aj vlka?“
- Jack Nicholson (McMurphy) a režisér Miloš Forman vyriešili spory o tom, ako zahrať určité scény, jednoducho: Nicholson zahral scénu na oba spôsoby s tým, že vo filme bude použitá lepšia verzia.
- Herci vo vedľajších úlohách boli vyberaní spomedzi 900 kandidátov.
- Mimořádnou venkovní projekci filmu v Bryant Park v New Yorku roku 2011 navštívilo přibližně dvacet tisíc diváků.
- Na filmu měl jako kameraman pracovat Miroslav Ondříček, ale kvůli jeho dřívějšímu návratu do Československé socialistické republiky a nemožnosti vycestovat do Spojených států amerických z toho sešlo.
- Slavnostního předávání Oscarů americké Akademie filmových umění a věd se zúčastnili i synové Miloše Formana Matěj a Petr, a to v doprovodu svého dědy Bohuslava Křesadla, otce Věry Křesadlové. Okamžik předávání však prospali.
 
Odkazy