Bourneův odkaz / The Bourne Legacy (2012/134/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller) 66% -Blu-ray-

29.07.2018 13:23
JEDNOU VĚTOU
„Nikdy nebyl jen jeden."

OBSAH
V Bourneovu ultimátu agent Jason Bourne zlikvidoval tajný a kontroverzní vládní program společně s jeho tvůrci. Šlo však jen o špičku ledovce, pod níž se ukrývá mnohem sofistikovanější systém tajných operací, kterému šéfuje Byer (Edward Norton). Chladnokrevného profíka události kolem Jasona Bournea rozhodně nenechávají chladným, a tak se pro jistotu rozhodne bezpečně pohřbít podobný program dřív, než mu taky přeroste přes hlavu. K jeho smůle však jinak precizní čistící operaci přežije právě Aaron Cross a také vědkyně Marta Shearing (Rachel Weisz), která měla na starost jeho vědeckou část. Ti dva se navíc spojí a to je pro Byera smrtící hrozba, mnohem větší než ta, kterou představuje Bourne. Cross je taky z pořádně nepoddajného materiálu a oproti Jasonovi má tu výhodu, že si všechno pamatuje.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Problémem odkazu není vůbec to, že by byl špatně natočený nebo sehraný, problémem je to, že skutečný Bourneův odkaz nikam neposouvá - Cross má k hlavní příběhové linii trilogie jen volný vztah, sám žádná zásadní témata a zvraty nepřináší a to nejzajímavější (tedy další osudy Pamely Landyové a její souboj se systémem) ujde cestu od "asi se stane něco špatného" k "něco špatného se opravdu stalo". Mezitím sledujeme ne zrovna oslnivou pouť výtečně sehrané postavy bez tajemství za prášky. Konečná otázka "ztratili jsme se?", kterou klade hrdinka hrdinovi, je celkem k věci. Těžko totiž říct, co s postavami bude a zda celý odkaz není jen truc projekt, který má zlobivým odpadlíkům ukázat, že to půjde i bez nich. Našlapování kolem hlavní příběhové linie o tom svědčí. Jinak OK, některé scény jsou skvělé (celá bitka v domě, epizoda na Aljašce), jiné prozrazují, že Gilroy by se neměl tlačit do greengrassovské kinetické jízdy, na níž nemá oko ani míru (celá závěrečná honička s šikmookým Terminátorem). Prostě film zbytečný dost snesitelným způsobem. (Marigold) 3*

Souhlasil bych s kolegou Limou až na jeden bod, já bych se pokračování dočkat rozhodně chtěl, ale po pořádku. Ze začátku jsem si trošku připadal jak ve zlým snu, fousáč vyleze z horskýho jezírka na zasněžený Aljašce do půl těla a jde k ohni zahánět vlky, v tu chvíli jsem si říkal a co přijde teď, vezme tenisovou raketu a odpálí vypuštěnou raketu na KLDR, fakt takový antréé o něčeho jako thriller bylo i nad mé síly. Naštěstí se pak situace začne vracet do normálu, myslím tedy do normálu z hlediska filmových tajných agentů a film pomalu, ale jistě přeřazuje rychlostní stupně směrem na nahoru a od doby kdy se na plátně setká Jeremy S Rachel měl už biják tachometr dávno na červený. Jeremy se s rolí vypořádal se ctí, jediný co bych mu vyčetl, že gesty a mimikou zejména hlavy mně až příliš připomínal Dana Craiga v Casinu Royale, ale jinak v jeho podání uvěřitelnost a to je hlavní. Samostatnou kapitolkou je Rachel, ona je výborná herečka a i tady si dala záležet a navíc ten její nosánek, to je moc přitažlivá jahůdka :) Celková obsahová koncepce Bournova odkazu mně přišla velmi originální a doufám, že Matt se přestane zlobit a třeba se Aaron a Bourne někdy, někde setkaj. Moc se mně líbil ten Aaronův pohled na letišti na TV, kde byla fotka Bourna. Dynamický děj, který do cílové pásky vbíhá vskutku v raketovým tempu a pak už zazní Moby, spokojené enšpíglovo zachrochtání a pohádky je konec. (Enšpígl) 4*

Asi jako jediný ve svém širokém okolí jsem nešel do kina na nového Bournea, ale na nového Gilroye. Bohužel jsem to dostal přesně naopak. Začínám se obávat, že Michael Clayton byla povedená náhoda, protože tohle je špatně kočírovaná podívaná, která neví, jestli chce být osobním dramatem dvou jedinců před všemocnými chapadly vládní chobotnice, nebo akčním sprintem za svobodou. Ani do jednoho nenakročí ani na minutu, takže od momentu ‚Forrest Gump na drogách‘ se to definitivně zlomí v šedivou nudu. Což bolí o to víc, když si divák uvědomí, že ač si Gilroy načrtl svět téměř neomezených možností, vydá se cestou nejmenšího odporu, tedy směrem okopírovaného schématu, který dějově předchozí tři filmy vyšťaví do jedné dvouhodinovky. Chápu, že Frank Marshall ví, z jaké značky se dají vydolovat prachy, ale propříště ať na plac aspoň nažene úderného dramaturga. Tady neselhal jenom ten Moby. 2 a 1. (Isherwood) 2*

VELKÁ RECENZE
Hmm, chytrý špionážní film s dostatkem zlomených vazů a prostřelených kolen, aby to neuspalo redbullovou generaci? Ano, letošní léto konečně chytá dech a využívá při tom skrytých es v rukávu. Bourneův odkaz ale může stejně tolik lidí potěšit jako naštvat. Své starší sourozence totiž připomíná jen navenek.
Tony Gilroy se jako scenárista a režisér vrací spíš k jedničce a dvojce, zatímco Greengrassovu trojku, vedenou trochu zbrklejší rukou, ve snaze dovést Jasonovo trápení do zdárného konce, kapku opomíjí. Není to překvapivé, právě Gilroy se od trojky distancoval a označil její dějovou stavbu za nepříliš šťastnou. Ale ať už je čtvrtý Bourne trucováním bývalého duchovního otce série nebo pokusem o něco nového, zjednává si hned v úvodu respekt. Žádné berličky opřené o Matta Damona, žádný akční nátřesk snažící se zakrýt náhlý restart všech systémů. Ne… Gilroy se nevrací na začátek, ale odvážně skáče do rozjetého vlaku.
Prvních čtyřicet minut rozvíjí nejen adrenalinovou linii s Aaronem Crossem (Jeremy Renner), která připomíná spíš vystřižené scény z horského speciálu Beara Gryllse, ale především se vrací do zákulisí Threadstonu, a staví nové souvislosti horizontálně i vertikálně. Zjišťujeme podrobnosti o fungování celého projektu, potkáváme nadřízené nadřízených z předchozích dílů a snažíme se rozplést pletichářské klubko. Kdo se bál hvězdného obsazení, ten může přestat. Tváře z minulých dílů tu v podstatě mají jen pár replik a archivních záběrů, z Matta Damona neuvidíte víc než jen fotku ve zprávách, a všichni ostatní tu otročí ve prospěch rozjezdu nové mytologie. A tak zatímco Aaron Cross mlátí holýma rukama vlky ve scénách, které vám tak moc chyběly v "tom filmu s Liamem Neesonem", v centrále CIA se povídá a povídá - a vůbec to nejsou nudné a prázdné dialogy, protože Gilroy ví, jak si připravit půdu po nohama, aby s ní pak mohl patřičně zatřást.
Při pohledu z dálky se Bourneův odkaz zas tak moc neliší - máme tu agenta na útěku, který navzdory snahám svých nadřízených odolává všem pokusům o likvidaci. Máme tu sličnou doktorku (přísahám, že Rachel Weisz to nikdy, nikdy takhle neslušelo… zároveň ale díky svému herectví není degradována na nějaké bimbo křoví), která navzdory snahám svých nadřízených odolává všem pokusům o likvidaci. Ti dva se samozřejmě potkají a… zbytek už dobře znáte. Bourneovským klišé se Gilroy nevyhne, ale ze stejného materiálu umí postavit odlišný tvar. Hodně mu v tom pomáhá Jeremy Renner, kterého okamžitě berete jako svalnatého filozofa, za jehož pohledem se vždy skrývá něco víc. Protivníky likviduje se stejnou pohodou jako Jason, ale je zvídavější, o trochu ostřejší a pohotovější.
To všechno je ale dáno tím, že to od něj ve skrytu duše čekáme. A on servíruje vánoční dárky bez zaváhání i v půlce srpna. Hodný chlapec plnící očekávání. Až v půlce filmu si uvědomíte, jak moc vám od dob Jasona Bournea a Jacka Bauera chyběl hrdina, který má očividnou převahu nad zbytkem hracího pole. Je radost ho sledovat, ale pokud jdete do kina jen kvůli tomu, děláte osudovou chybu. Gilroy se totiž nikdy nenechá strhnout k tomu, aby nabídnul pouze jiný přebal stejné knihy. Hrne na diváka pozadí celé genetické manipulace, vášnivě vykresluje obraz armády poslušných superagentů, které lze na požádání "vypnout". Vědomí obrovského měřítka celé machinace je náhle jasnější a při záběrech z ústředí CIA, kde se Edward Norton snaží všechen ten bordel uklidit pomocí bezpilotních zabijáckých dronů a dalších agentů, je strategickým orgasmem a zároveň noční můrou odpůrců digitálních technologií strýčka Sama.
Čtvrtý Bourne je excelentní pátračkou, s občasnými výbuchy prvotřídní akce, při které dojde jak na kutilské improvizace, tak na seagalovské aikido a ostrostřelbu olympijské úrovně. Aaron Cross ale své umění používá až ve chvíli, kdy není zbytí. Nedělá to z něj o nic slabšího hrdinu, nicméně rozdíl mezi naštvaným Jasonem, který už nemá co ztratit, a spíše opatrným Aaronem, jenž se dvakrát ptá a jednou střílí, je tu dobře patrný. A právě to dává Gilroyovu snímku unikátní odstín. Odlišnost ústřední charakterů je taková, že kdyby se náhodou v pětce potkali, pravděpodobně se pohádají a porvou, než si konečně podají ruce. Kdo by je v tu chvíli měl víc od krve ale není tak snadné určit. O tom, že i skalní fandové série Jeremyho Rennera přijmou za svého, nemůže být pochyb.
Gilroy se přesto v závěru chytí do pasti. Před bourneovskými nástrahami kličkovat může, ale pravidla žánru jsou neúprosná a žádají si velkolepé finále. A právě v posledních dvaceti minutách se oba bourneovské vesmíry začnou až příliš rychle přibližovat. Honička v Manile snad až úmyslně připomíná vyvrcholení trojky - parkour na střechách, blbnutí na motorkách (včetně famózního grindu po dlouhém zábradlí), střet s vylepšeným modelem… jenže donucen k nápodobě začíná Gilroy trochu pouštět otěže. Jeho rámování akčních scén není tak jisté jako v případě Greengrasse.
Shaky cam střídá neméně nervózní stříhání na polodetaily, takže důrazně doporučuji sedět od šesté řady dál, jinak z akce nic moc neuvidíte. Ale sedněte si doprostřed, protože film je namixován v 7.1 zvuku, který jsme měli možnost slyšet a… je to bomba. Právě zvuk svou spojitostí alespoň občas zachrání vizuální "okna", která epileptický střih způsobí, ale akce je přesto kapku natahovaná a chybí jí vyložené "wow" momenty. Gilroy je vytržen ze svého stylu a vzniká tu paradox. Film konečně vypadá tak jako jeho starší bráškové, divák by měl být nadšený, jenže předchozí hodina a půl nás přeprogramovala na jiný styl. Jak z toho ven?
Řešení je odvážné i kontroverzní, takže nepochybuji o tom, že spoustu lidí posune o hvězdičku, dvě dolů. Gilroy se totiž z několik minut slibovaného finále vylže natolik nečekaně, že titulky naskočí rychleji, než se stačíte rozkoukat. Zároveň tím definitivně potvrdí, že nový Bourne dělá věci jinak… a vy si můžete políbit šos, pokud budete vztekle mlátit pěstičkami do zdi a plakat, že někdo změnil pravidla. Dokázal bych si představit elegantnější řešení, ale možná právě v té studené sprše je skryté kouzlo, nutící diváka přemýšlet. A vyžadovat další díl. Já osobně jsem Aaronu Crossovi přišel na chuť tak moc, že ony přibouchnuté prsty ve dveřích beru jako motivaci, nikoliv jako podraz. A hlavně doufám, že v úvodní scéně "dvojky" nám to Gilroy bohatě vynahradí.

DABING
V českém znění: Marek Libert - Jeremy Renner (Aaron Cross), Kamila Špráchalová - Rachel Weisz (Marta Shearingová), Saša Rašilov - Edward Norton (Eric Byer), Pavel Šrom - Dennis Boutsikaris (Terrence Ward), Jiří Plachý - Albert Finney (Albert Hirsch), Ilona Svobodová - Donna Murphy (Dita Mandyová), Petr Gelnar - Oscar Isaac (3), Vladislav Beneš - David Strathairn (Noah Vosen), Bohuslav Kalva - Scott Glenn (Ezra Kramer), Otakar Brousek ml. - Željko Ivanek (Donald Foite), Regina Řandová, Svatopluk Schuller, Jakub Saic, Zdeněk Mahdal, Ladislav Cigánek, Milan Slepička, René Přibil, Ivo Novák, Veronika Veselá, Radana Herrmannová, Bohdan Tůma, Jan Szymik, Otto Rošetzký, Stanislav Lehký, Helena Brabcová, Filip Jančík
Překlad: Stanislav Jelínek
Dialogy: Nataša Čermínová
Zvuk: Jiří Götz
Produkce: Leoš Lanči
Režie: Filip Jančík
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 9.8.2012 Bontonfilm
Premiéra USA: 10.8.2012 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 10.12.2012 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 10.12.2012 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 4 444 827
Tržby celkem - $ 276 572 938
Návštěvnost v ČR 35 789
Náklady (Rozpočet) - $ 130 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Obsahuje vynechané scény
• Pohled do zákulisí natáčení
• Strhující motocyklové honičky v Manile
• Souboje s vlkem

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
česky Dolby Digital 5.1, anglicky Dolby Digital 5.1, maďarsky Dolby Digital 5.1, polsky Dolby Digital 5.1, portugalsky Dolby Digital 5.1, rusky Dolby Digital 5.1, thajsky Dolby Digital 5.1, turecky Dolby Digital 5.1, španělsky Dolby Digital 5.1
české, anglické, bulharské, hebrejské, maďarské, polské, rumunské, ruské, španělské, thajské, turecké
 
FILMY V SÉRII
Agent bez minulosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a096/
Akční / Mysteriózní, USA / Německo, 2002
Režie: Doug Liman, Hrají: Matt Damon, Franka Potente

Bournův mýtus gastonrolinc.webnode.cz/news/a097/
Akční / Thriller, USA / Německo, 2004
Režie: Paul Greengrass, Hrají: Matt Damon, Franka Potente

Bourneovo ultimátum gastonrolinc.webnode.cz/news/a098/
Akční / Thriller, USA / Německo, 2007
Režie: Paul Greengrass, Hrají: Matt Damon, Julia Stiles

Bourneův odkaz gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a099/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Tony Gilroy, Hrají: Jeremy Renner, Rachel Weisz

Jason Bourne gastonrolinc.webnode.cz/news/a94/
Akční / Thriller, USA / Čína, 2016
Režie: Paul Greengrass, Hrají: Matt Damon, Tommy Lee Jones
 
Tvůrci a herci
Tony Gilroy (Režie), Patrick Crowley (Produkce), Frank Marshall (Produkce), Ben Smith (Produkce), Jeffrey M. Weiner (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Robert Elswit (Kamera), John Gilroy (Střih), Ellen Chenoweth (Casting), Kevin Thompson (Scénografie), Shay Cunliffe (Kostýmy), Kirk Francis (Zvuk), Per Hallberg (Zvuk), Sunday Englis (Masky), Björn Rehbein (Masky), Tony Gilroy (Scénář), Dan Gilroy (Scénář), Jeremy Renner (Herec), Rachel Weisz (Herec), Edward Norton (Herec), Oscar Isaac (Herec), Stacy Keach (Herec), Željko Ivanek (Herec), Corey Stoll (Herec), Michael Papajohn (Herec), Dennis Boutsikaris (Herec), Michael Chernus (Herec), Donna Murphy (Herec), David Strathairn (Herec), Joan Allen (Herec), Scott Glenn (Herec), Albert Finney (Herec), Corey Johnson (Herec), Joel Torre (Herec), Louis Ozawa Changchien (Herec), Arthur Acuna (Herec), John Arcilla (Herec), David Leitch (Herec), Elizabeth Marvel (Herec), Shane Jacobson (Herec),
 
2012/134/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Při natáčení scény s vlky měl Jeremy Renner v kapse kuřecí játra. Kdyby došlo k nepříjemnostem, vlci by volili maso, nikoliv herce.
- Pri natáčaní v Manile navštívil Daniel Craig svoju ženu Rachel Weisz (Marta), na čo režisér zareagoval: „Je úžasné mať zároveň na 'pľaci' Bonda aj Bourna".
- Na zrkadle v Manile napíše Aaron Cross (Jeremy Renner) na sklo "No More" (Nikdy viac), čo je anagram mena Monroe, ktoré pridelil Marte (Rachel Weisz) pri úteku z jej vidieckeho domu.
- Film bol distribuovaný do kín pod krycím názvom Marcher.
- Scéna naháňačky, kde sa Aaron (Jeremy Renner) s Martou (Rachel Weisz) spustí motorkou po zábradlí, bola točená veľmi bezpečne, kompletne na závesných lanách. Urobiť to bez nich síce bolo možné, ale nie so spolujazdcom. To bolo a je podľa viacerých odborníkov takmer nemožné.
- Bitka v Manile, ktorá sa odohráva v úzkej uličke medzi dvoma stenami, robila filmárom trošku starosti. Jej šírka bola iba niečo vyše 50 cm.
- Úvodné scény zo zasnežených hôr sa natáčali v Kananaskise v kanadskej Alberte. Točilo sa v divočine, kde bol ťažký prístup. Najdôležitejší členovia štábu leteli vrtuľníkom, zvyšok šliapal pešo.
- Pri natáčaní náročných scén na motorkách mali tvorcovia šťastie, pretože Jeremy Renner (Aaron Cross) je vášnivý motorkár. Medzi prestávkami v natáčaní na nej predvádzal všelijaké kúsky.
- Na scénu s vlkmi sa robil konkurz. Boli to vlci z Los Angeles a cvičili ich 6 týždňov. Na zábery od chrbta používali krížených vlkov, pretože praví vlci zle znášali kameru za chrbtom. Jeremy Renner (Aaron Cross) zápasil s atrapami a mechanickým vlkom.
- Motocykl, na kterém jedou hlavní představitelé v závěrečné akční scéně, je Honda CRF450X, která však v sériové výrobě nemá stupačky pro spolujezdce. Ty byly doplněny pro potřeby natáčení.
- Aaron Cross (Jeremy Renner) nosí ve filmu hodinky IWC Pilot's Watch Top Gun IW388001.
- Napriek tomu, že ústredné duo letí priamo z letiska JFK v New Yorku do filipínskej metropoly Manilla, tak oficiálne takéto a ani žiadne iné priame spojenie z USA do Manilly nelieta.
- Filmovanie prebiehalo v kanadskom Calgary, americkom Chicagu a New Yorku, v juhokórejskom Gangnam-Gu a Soule a tiež na Filipínach, predovšetkým v ich hlavnom meste Manilla.
- Zbraň, kterou Aaron (Jeremy Renner) používá během tréninkové mise na Aljašce, je Nemesis Arms Vanquish.
- Ve filmu zazněla stejně jako ve zbylých 3 dílech filmové série skladba "Extreme Ways" skladatele Mobyho.
- Hlavný hrdina Aaron Cross (Jeremy Renner) má prvý dialóg až v 15. minúte.
- Rachel Weisz velmi váhala, zda má roli ve filmu přijmout, protože ve stejné době zvažovala účast ve filmu Mocný vládce Oz (2013). Nakonec se objevila v obou filmech.
- Ještě před premiérou filmu Matt Damon prohlásil, že jestli se film nebude divákům líbit a propadne, je ochotný se po dohodě se studiem k sérii vrátit a natočit regulerní čtvrtý díl s postavou Jasona Bournea. Bourneův odkaz by byl pak ignorován.
- Producent Frank Marshall v jednom interview řekl, že by v pátém díle série rád viděl, jak se spojí postava Jasona Bournea (Matt Damon) s postavou Aarona Crose (Jeremy Renner).
 
Odkazy