Bournův mýtus / The Bourne Supremacy (2004/108/USA, Německo/Akční, Thriller, Drama) 86% -Blu-ray-

29.07.2018 13:20
JEDNOU VĚTOU
„Měli ho nechat na pokoji…“

OBSAH
V roce 2002 se ve filmu AGENT BEZ MINULOSTI podle románu Roberta Ludluma objevil nový hrdina: profesionální zabiják, který se pokouší oživit svou paměť a prchá před pronásledujícími stíny ze své minulosti. V napínavém a spletitém thrilleru se výrazně herecky předvedl Matt Damon jako agent Jason Bourne. Jason Bourne se teď na plátno vrací v pokračování. Před dvěma lety se domníval, že své minulosti utekl. Nyní ho minulost opět dohání.Bourne a Marie (FRANKA POTENTE) dál žijí v anonymitě. Bournea ženou noční můry a vzpomínky. Vláčí Marii z města do města. Snaží se být vždy aspoň krok před hrozbou, kterou tuší v každém pohledu i v každém telefonním "omylu", před nebezpečím, které očekává v každé vteřině. Ale ohrožení jej do světa, z něhož chtěl uniknout, neustále vrací. Když se v poklidné vsi, která je jejich dočasným domovem, objeví tajný agent, Bourne s Marií místo kvapně opouštějí. Začne nová globální hra na kočku a myš a Jason Bourne se musí vrátit ke své minulosti, i když tajná operace Treadstone', která vytvářela profesionální zabijáky, už skončila. Před lety Bourneovi řekli, že nesmí s nikým navázat kontakt. Minulost se přihlásila sama. Měli ho nechat na pokoji.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Idylka, kterou mnozí závěru prvního dílu vyčítali, je Paulem Greengrassem během prvních chvil filmu rozmetána a ke špionážnímu thrilleru se tak přidává ještě jedna žánrová škatulka – revenge movie. O škatulkování se však nedá hovořit o formě, která je v daných vodách odvážným experimentem, o němž si většina zavedených režisérských es může nechat jenom zdát. Greengrass nebere kameru „do ruky“ jenom v akčních scénách, ale stativ zahazuje úplně a díky pečlivé práci se střihem posouvá toto vyprávění do úplně jiné dimenze, než ve které se pohyboval první díl. Drsný vzhled celého snímku skvěle odpovídá náladám hlavního hrdiny, který bez kapky emoce plní své vlastní úkoly, které jeho bývalý chlebodárci a teď lovci nejsou schopni pochopit. Ve kterém filmu uvidíte jak kladný hrdina mlátí „nevinnou“ dívkou o zeď a žádá od ní doznání? Ve kterém filmu dokáže hrdina zlikvidovat pomocí časopisu nejen protivníka, ale celý dům? Originální filmařský experiment, který se producentům mnohonásobně vyplatil, si zaslouží jediné. Uzavřít trilogii ve velkolepém stylu. (Isherwood) 5*

Bournův mýtus mě naprosto překvapil a zarazil hlouběji do židle. Skvělý Matt Damon, který je díky své vizáži nevinný, ale chladný zabiják. Skvělý scénář, který nemá výraznější chybu. Kamera je příjemná, hudba bezchybná. Souboj Damon X Urban a jejichž honička skrz Moskvou nemá chybu. Výborná automobilová honička, která nemá skoro žádnou konkurenci. Kdo nechápe mých 5* ať se na ten film podívá ještě jednou a možná pochopí, kde je jeho síla. Herecké výkony kočírované čím dál skvělejším režisérem"realistických dramat" Paulem Greengrassem drží film vysoko nad průměrem. Tenhle film je nástupce Bondovek a ukazuje jak se má točit strhující akční drama!!! (Djkoma) 5*

„Bourne Supremacy - druhý díl série (třetí díl je nasnadě, i vzhledem k fantastickým tržbám v USA - aktuálně přes 170 milionů) je parádní .Akčními momenty, jako jsou souboje, klasické přestřelky a automobilové honičky (žádný strach, jedna naprosto úžasná na konci tady je:o), se zde sice hodně šetří, v podstatě všechny jsou vidět buď celé, nebo naznačené, v dlouhém traileru, ale to vůbec nevadí. Bourne Supremacy je sám o sobě jedná velká akce, celý film by se dal lakonicky shrnout do věty "Bourne pátrá a nahání agenty a agenti nahánějí Bournea :o). Příběh po úvodních deseti minutách nabere veliké obrátky, působí dojmem rozjetého stroje, který se ani na chvilku nezastaví a tenhle dojem umocňuje i fantasticky našláplý soundtrack, který poslouchat sám o sobě je veliký zážitek. Mattu Damonovi jsem věřil každou sekundu, co byl na plátně, vynikající byl i Karl Urban coby ledově klidný zabiják. Jedinou malou výtku bych měl ke kameře, na můj vkus byla místama až příliš roztěkaná, ale dalo se na to zvyknout. Celkově vzato bezchybná podívaná a jeden z nejlepších filmů roku....A opakovaným shlédnutím se zážitek umocňuje. (Lima) 5*

VELKÁ RECENZE
V napínavém a spletitém thrilleru se výrazně herecky předvedl Matt Damon jako agent Jason Bourne. Ten se teď na plátno vrací v pokračování. Domníval se, že své minulosti utekl, ale nyní se ukazuje, že nikoli...Bourne a Marie dál žijí v anonymitě. Bournea stále trápí zlé noční můry a vzpomínky. Z bezpečnostních důvodů se s Marií neustále stěhují, aby dlouho nezůstávali na stejném místě. Snaží se být vždy aspoň krok před hrozbou, kterou tuší v každém pohledu i v každém telefonním "omylu", před nebezpečím, které očekává v každé vteřině. Ale ohrožení jej do světa, z něhož chtěl uniknout, neustále vrací. Když se v poklidné vsi, která je jejich dočasným domovem, objeví tajný agent, Bourne s Marií místo kvapně opouštějí. Začíná nová hra na kočku a myš - a Jason Bourne se musí vrátit ke své minulosti, i když tajná operace "Treadstone", která vytvářela profesionální zabijáky, už dávno skončila.
Okolnosti byly následující: Ludlumův populární román byl napsán na pozadí studené války, s mlhavou přítomností odporného mezinárodního teroristy, který si říkal Carlos. Avšak jak vysvětluje Ludlumův dlouholetý přítel a literární agent Henry Morrison: "Studená válka sama o sobě, pro něj nebyla hlavním tématem. Zajímal se o to, co se děje s lidmi, jak byly multinacionální společnosti a vlády manipulovány a jak omezovali lidi. To bylo téma, o kterém psal."
Filmaři prokázali, že je možno s úspěchem vzít Bournea z prostředí studené války a přesadit ho do světa 21. století, kdy už tzv. černobílí padouši neexistují.
A stejně jako v prvním filmu si vypůjčili zápletku z Ludlumovy předlohy, která posloužila jako startovací můstek k návratu Jasona Bournea. "Byl to incident s Marií ve druhém díle knihy, kdy ona byla unesena a jako rukojmí měla přimět Jasona, aby se vrátil," charakterizuje Frank Marshall jádro příběhu druhého dílu. "A tady byla spojnice s prvním dílem, kdy on hrozí, že se vydá po stopách svých nepřátel, pokud se mu znova připletou do cesty."
Matt Damon vzpomíná: "Když jsme skončili s filmem Agent bez minulosti, řekl jsem: "tady je malá šance, že bychom mohli dělat pokračování, protože nikdo z celého týmu by se asi nechtěl pustit do práce, která by znamenala jen opakování příběhu z prvního dílu."
"Věděli jsme, že je nutno vytvořit něco radikálně odlišného," říká Marshall, "a tehdy přišel scenárista Tony Gilroy s báječným nápadem, že Jason Bourne se vydá ,samurajskou cestou', cestou vykoupení."
Producent Sandberg ho doplňuje: "Ponechali jsme si Bourneův charakter, i jeho původní problémy a pocity, ale museli jsme změnit příběh - Bourneho cestu, protože svět se od publikování knihy velice změnil."
Scenárista Gilroy vzpomíná. "Napsal jsem dopis Mattu Damonovi a vysvětlil mu, že nemůžeme točit film, kde by šlo o nějakou Bourneovu pomstu. Vždyť on je zabiják, má na svědomí životy lidí, nemůže proto vstupovat do nového příběhu s čistým štítem. Je třeba si uvědomit, že má na svých rukou spoustu krve. Ještě se nemůže cítit jako čistý. Všechno, co ve jménu své nápravy udělal je, že si uvědomil kým je, co má za sebou a že už by nic podobného znova dělat nechtěl. A to je také výchozí bod filmu."
Když byl na světě náčrtek budoucího příběhu a začínalo se pracovat na scénáři, zbývalo jediné: najít vhodného režiséra.
Producenti zhlédli film britského režiséra Paula Greengrasse Krvavá neděle (natočeno 2002 - je to historické ohlédnutí za 30. lednem 1972 v Severním Irsku, kdy se mírový pochod za lidská práva změnil v krvavou lázeň). Tento film získal po celém světě řadu ocenění, včetně Zlatého medvěda na Festivalu v Berlíně a Cenu publika na Festivalu Sundance. Bylo rozhodnuto: on je tím pravým režisérem pro pokračování filmu Agent bez minulosti - snímek Bournův mýtus.
"Líbil se mi film Agent bez minulosti (režíroval ho Doug Liman), byl velmi svižný a vedle hollywoodského hlavního proudu si zachoval svou osobitost."
Greengrass začal svou dráhu jako investigativní žurnalista, získal vyznamenání jako dokumentarista a konečně se stal i režisérem hraných filmů. Nápad "pracovat opět na něčem zcela odlišném od mé minulé práce, byl velmi lákavý. Noví herci, nová technika - to je dobré, člověk se přitom hodně naučí," říká Greengrass.
Tehdy se rozjel do Prahy za Mattem Damonem, který zde natáčel. "Je to genius všednosti a já o něm tak přemýšlím, takový je Matt Damon v roli Jasona Bournea. Je to charakter naprosto neotřelý - a to je nový rys, který do této postavy Damon vnáší. Všichni vědí, že Matt je milý člověk, je na něm vidět dobrota. A když takového člověka necháte, aby hrál postavu velmi temnou, vždyť je to vlastně nájemný vrah se všemi vlastnostmi nájemného vraha - zaměříte na něj svou pozornost a vidíte Matta Damona, který ho ztělesňuje, naskytne se vám absolutně jedinečný pohled."
Greengrass měl před sebou pevnou představu: všechno ve filmu musí být nečekané. Příběh se musí odvíjet v krátkém časovém úseku a tak, jako by nám ho Bourne sám vyprávěl. "Je rozdíl mezi kamerou, která ví a tou, která jen zachycuje," říká režisér. "Vědoucí kamera vypravuje příběh, protože je jí známo kde a co se odehrává. A to je myslím pro tento film správné stanovisko. Kamera reaguje na to, co se před ní děje. Obojí ale zavádí, protože pravdou je, že divák nemůže ihned reagovat, musí nejprve situaci posoudit, ale okamžitým efektem je, že tu vzniká vnitřní pocit naléhavosti."
Damon dodává: "Paul Greengrass skutečně chápe charakter Jasona Bournea, fakt, že je to vyškolený zabiják přes všechno, čím prošel. Ocitl se ve víru událostí, jež ho přinutily dát se jistou cestou. Paul dokáže ukázat klasický konflikt ,muž proti světu' velmi filmovými prostředky."
Greengrass říká: "Nemyslím, že je to příběh muže, který ztratil paměť - i když tento motiv je součástí filmu - je to více o tom, co následuje potom, kdy se člověku paměť vrátí a usvědčí ho, že byl opravdovým zloduchem."
O produkci
Po dvou letech od úspěšného špionážního dramatu Agent bez minulosti, přichází k divákům pokračování, které vzniklo na základě románu Roberta Ludluma. Někdejší agent Jason Bourne je ovšem oproti románové předloze ,přesazen' z doby studené války do doby po pádu Berlínské zdi a konečně do nového tisíciletí.
"Vytvořili jsme intelektuální špionážní drama, thriller, který však má nekonvenční podobu," říká producent Frank Marshall. "Výborný nápad byl obsadit Matta Damona do role agenta. Bylo to zcela proti charakteru jeho povahy a film tak zrodil naprosto jedinečný typ hrdiny. Ten nápad se nám zdál tak výborný, že jsme se rozhodli v líčení jeho osudu pokračovat."
Matt Damon vzpomíná: "Nebyl jsem prvním, kdo přemýšlel o správnosti svého obsazení do role chladnokrevného zabijáka. Ale možnost hrát proti jakémukoli očekávání jsem považoval za opravdovou šanci, pokus vytvořit něco naprosto odlišného od ostatních filmů. Velice jsme se snažili udělat všechno pro to, aby má postava byla přesvědčivá, ať už šlo o fyzický projev nebo intelektuální řešení situací."
Kniha Roberta Ludluma (orig. tit. The Bourne Supremacy), druhé pokračování osudu agenta Jasona Bournea, byla vydána v roce 1986. Udržela se po 25 týdnů v žebříčku nejúspěšnějších bestsellerů New York Times, z toho 8 týdnů dokonce na 1. místě.
Tvůrci proto usilovali, aby filmová postava profesionálního zabijáka, který trpí amnesií a teprve pomalu proniká ke své minulosti, zůstala na úrovni oblíbeného románu. Producenti Marshall a Crowley byli proto v úzkém styku se scenáristou Tony Gilroyem (spoluscenáristou prvního dílu), v zájmu udržení kontinuity obou filmů.
"Jedna z věcí, která na mne vždy zapůsobila," říká producent Crowley, "byla, že lidé film komentovali: ,Je to úžasné, že nás přinutil myslet, že nám nenapovídal, jak se bude příběh dál vyvíjet.' Bylo tedy jasné, že v tom musíme pokračovat, ale na vyšší úrovni."
Damon poznamenává: "Drželi jsme se myšlenky, že hrdina vyrůstá z akcí a jeho charakter se stále vyvíjí vlivem okolností, které prožívá. Chtěli jsme vytvořit příběh, kde akce přímo souvisejí s hrdiny a situacemi, v nichž se nacházejí - prostě je třeba uvěřit, že to všechno jsou obyčejní lidé, kteří se ocitli v extrémních situacích." Marshall souhlasí: "Akce je poháněna charakterem hrdiny a charakter a jeho motivace jsou poháněny realistickými okolnostmi - není to tedy jen samoúčelná akce, která naplňuje děj filmu."
Na konci prvního dílu ponechali tvůrci Marii a Jasona v bezpečí, v prosluněné vesnici na pobřeží Řecka. Bylo proto třeba najít nějaký startovací moment, jak začít nový příběh. "Úkol zněl: musíme dostat Jasona zpět do hry," říká producent Marshall. Ale nechtěli jsme to udělat nějakým stereotypním způsobem. Hledali jsme zkrátka něco více."
O natáčení
Vedle intenzívní práce na scénáři byl ve stadiu přípravných prací nejdůležitějším úkolem výběr a zajištění lokalit, vhodných k natáčení. Dosud zavedla cesta Jasona Bournea do Paříže, Curichu a Itálie - i když příběh vyžadoval ukazovat méně příjemnou tvář těchto světových velkoměst. Tvůrci se totiž snažili vést příběh po realistický zvolených lokalitách a to chtěli dodržet i ve filmu Bournův mýtus.
Producent Frank Marshall zdůrazňuje, že zde byla příležitost vzdát hold místům, které hrály roli v Ludlumově románu. "Měli jsme možnost prezentovat filmový příběh v místech, které byly skutečně středem studené války. Šlo o město, které bylo centrem agentů ve střední Evropě a nyní je neuvěřitelně živé, vzrušující a i vizuálně vděčné."
Jedná se samozřejmě o Berlín, v němž se odehrává podstatná část filmu Bournův mýtus, ovšem některé scény - ačkoli byly natáčeny v Berlíně -se odehrávají také v Moskvě.
Producent Crowley zdůvodňuje: "Berlín byl v době studené války určitým druhem fronty, byla to naše výspa, ale také existovala Moskva, odkud se všechno řídilo. Takže se zdá, že právě to jsou příčiny, které těmto místům propůjčovaly jejich nebezpečnost, vzrušení a nepředvídatelnost."
Berlín a Moskva se staly novým vizuálním pozadím pro druhé pokračování špionážního příběhu. "První, který je v podstatě uzavřený, byl natáčen v Paříži," říká režisér Greengrass. "Myslím, že zde jde o zajímavou cestu z dusna a barevnosti Indie do ponuré šedi moskevské zimy. Je to zřejmě osamělejší a v mnohém nebezpečnější mise pro Bournea - je to opravdu cesta k jeho charakteru. Prochází rozsáhlými prostorami Evropy a současně se snaží vyrovnat se svými minulými skutky, kterých lituje.
Berlín patří k větrným městům, kde je spousta otevřeného prostoru. A odtud jdeš na východ, rozlehlou krajinou až do Moskvy. Tady se Bourne cítí ještě izolovanější."
Od pádu berlínské zdi v roce 1989 a následného znovu sjednocení Berlína se z tohoto města stalo živé evropské centrum. Se svou směsí starého a nového, západního a východního, to byla ideální lokalita pro natáčení filmu Bournův mýtus.
Produkční štáb se usídlil ve studiu Babelsberg, kde již Fritz Lang natáčel svou Metropolis a Josef von Sternberg Modrého anděla. Natáčelo se v celém Berlíně a přilehlém okolí, kdy někdejší východní sektor byl vhodnou náhradou moskevských ulic.
Filmový štáb využil rozdílů mezi minulostí, přítomností a budoucností: např. v lokalitě "Mitte" tedy středu bývalého východního Berlína, kde se natáčel Bourneův odvážný útěk na mostě přes řeku Sprévu ve Friedrichstrasse, také zadržení agentky Nicky na východoberlínském náměstí Alexanderplatz. Dále na východ do Friedrichsheinu využil štáb první sníh na známé Karl Marx Allee. Naproti tomu na západoberlínském "Kudammu" - Kurfürstendammu, obchodním centru města se natáčel Hotel Brecker. V berlínském předměstí ve Wannsee byl snímán "skleněný dům" a v Postupimi se částečně odehrála finální automobilová honička.
Natáčení probíhalo také na nádraží Ostbahnhof (v někdejším východním Berlíně), které představuje nádraží v Moskvě. Dále na obou berlínských letištích Tegelu (setkání Kirilla a Gretkova) a Tempelhofu (kam přilétají agenti CIA).
"Berlín byl pro natáčení fantastickým místem," říká režisér Greengrass. "Je to velmi současné, nepředvídatelné a živé město."
Vedle Moskvy natáčel filmový štáb dále exteriérové scény v indickém Goa. "Bylo to místo, kam jsem chtěl jet na začátku 70. let,," říká producent Marshall. "Zjistil jsem, že sem stále přichází řada Evropanů. Točili jsme zde dva týdny, ale příprava na natáčení trvala šest měsíců. Přesto myslím, že se vyplatila."
Goa leží na jihozápadním pobřeží Indie. Je to přitažlivé místo pro turisty, se svými dlouhými písečnými plážemi a kokosovými palmami, které lákají hippies, mladé i staré, vždy je zde pestrá směsice turistů.
"Mezi místy, kde se můžeš pokusit skrýt," říká Crowley "je právě tohle to ideální, protože zde splyneš s ostatními. Nejprve jsme mysleli na Čínu, mluvili jsme i o mnoha dalších lokalitách, ale to, co dělá Goa tak přitažlivým, je přítomnost spousty mladých lidí, což byly nejlepší podmínky pro Jasona a Marii, protože zde splynuli s davem."

Ocenění:
The Saturn Awards
2005 - Nejlepší akční/dobrodružný/thriller film (nominace)
2005 - Matt Damon (Nejlepší herec) (nominace)

DABING
V českém znění: Filip Jančík - Matt Damon (Jason Bourne), Jitka Ježková - Franka Potente (Marie), Petr Oliva - Brian Cox (Ward Abbott), Jitka Moučková - Julia Stiles (Nicky), Marek Libert - Karl Urban (Kirill), Bohdan Tůma - Gabriel Mann (Danny Zorn), Dagmar Čárová - Joan Allen (Pamela Landyová), Jan Szymik - Marton Csokas (Jarda), Karel Roden - Karel Roden (Gretkov), Libor Terš, Zdeněk Mahdal, Svatopluk Schuller, Antonín Navrátil, Bohuslav Kalva, Jiří Hromada (titulky), Miroslava Součková, Daniel Dítě, Jaroslav Horák, Roman Hájek, Anna Suchánková, Helena Brabcová a další.
Překlad: Petr Hnilo
Zvuk: Martin Hejl
Dialogy a režie: Filip Jančík
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Universal Pictures 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.10.2004
Premiéra USA: 23.7.2004 Universal Pictures US
Premiéra Německo: 261.10.2004
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 27.1.2005 (VHS) Universal, 27.01.2005 (DVD)Universal
Poprvé na VHS: 27.1.2005 Universal
Poprvé na DVD: 7.2.2004 Universal
Poprvé na Blu-ray: 16.3.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 2 541 576
Tržby celkem - $ 176 000 000
Návštěvnost v ČR 22 176
Náklady (Rozpočet) - $ 75 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Komentář režiséra Paula Greengrasse
• Výbušné vynechané scény
• Srovnávání identit: Casting
• Jako ve skutečnosti
• Věci létají do vzduchu
• V pohybu s Jasonem Bournem
• Bourne to be Wild: Bojový trénink
• Natáčení bouraček: Závod v ulicích Moskvy
• Revoluce v natáčení automobilových scén
• Anatomie scény: Výbušné pronásledování na mostě
• Hudba Johna Powella
• Bourneův duchovní otec
• Bourneova diagnóza
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
česky Dolby Digital 5.1, anglicky Dolby Digital 5.1, maďarsky Dolby Digital 5.1, polsky Dolby Digital 5.1, portugalsky Dolby Digital 5.1, rusky Dolby Digital 5.1, thajsky Dolby Digital 5.1, španělsky Dolby Digital 5.1
anglické, bulharské, české, hebrejské, chorvatské, islandské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, řecké, španělské, thajské, turecké
 
FILMY V SÉRII
Agent bez minulosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a096/
Akční / Mysteriózní, USA / Německo, 2002
Režie: Doug Liman, Hrají: Matt Damon, Franka Potente

Bournův mýtus gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a097/
Akční / Thriller, USA / Německo, 2004
Režie: Paul Greengrass, Hrají: Matt Damon, Franka Potente

Bourneovo ultimátum gastonrolinc.webnode.cz/news/a098/
Akční / Thriller, USA / Německo, 2007
Režie: Paul Greengrass, Hrají: Matt Damon, Julia Stiles

Bourneův odkaz gastonrolinc.webnode.cz/news/a099/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Tony Gilroy, Hrají: Jeremy Renner, Rachel Weisz

Jason Bourne gastonrolinc.webnode.cz/news/a94/
Akční / Thriller, USA / Čína, 2016
Režie: Paul Greengrass, Hrají: Matt Damon, Tommy Lee Jones
 
Tvůrci a herci
Paul Greengrass (Režie), Patrick Crowley (Produkce), Frank Marshall (Produkce), Paul Sandberg (Produkce), John Powell (Hudba), Oliver Wood (Kamera), Richard Pearson (Střih), Christopher Rouse (Střih), Daniel Hubbard (Casting), John Hubbard (Casting), Joseph Middleton (Casting), Dominic Watkins (Scénografie), Dinah Collin (Kostýmy), Karen Baker Landers (Zvuk), Kirk Francis (Zvuk), Per Hallberg (Zvuk), Scott Millan (Zvuk), Valeska Schnitthelm (Masky), Tony Gilroy (Scénář), Robert Ludlum (kniha) (Předloha), Matt Damon (Herec), Franka Potente (Herec), Joan Allen (Herec), Brian Cox (Herec), Julia Stiles (Herec), Karl Urban (Herec), Karel Roden (Herec), Marton Csokas (Herec), Gabriel Mann (Herec), John Bedford Lloyd (Herec), Oksana Akinšina (Herec), Michelle Monaghan (Herec), Tomas Arana (Herec), Chris Cooper (Herec), Nick Wilder (Herec), Tim Griffin (Herec), Oksana Semenova (Herec), Yevgeni Sitokhin (Herec), Vitalij Abdulov (Herec), Violetta Grafin Tarnowska Bronner (Herec)
 
2004/108/USA, Německo/Akční, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Postavu Gretkova si zahral český herec Karel Roden.
- Vodka, ktorou si Bourne čistí strelnú ranu počas auto nahánačky v Moskve, sa volá Stoličnaja.
- Výbuch domu byl natočen bez použití speciálních efektů.
- Auto, ve kterém probíhala honička Bourna v Moskvě bylo řízeno kaskadérem ze střechy auta, případně z kokpitu připevněném mimo auto.
- Stejně jako na konci prvního dílu i zde zazní skladba od Mobyho - Extreme ways.
- Zbraň, kterou Bourne používá v Moskvě je Sig Sauer PRO. Kirril používá Walther P99.
- Matt Damon nešťastnou náhodou knockautoval Tima Griffina, který hraje vyjednavače CIA Johna Nevise ve scéně na konzulátu.
- Na rozdíl od prvního filmu scénárista Tony Gilroy tentokrát četl knižní předlohu a prohlásil, že nenapsal adaptaci románu, ale napsal scénář podle klíčových událostí a charakterů.
- Záběr explodujícího domu zabral filmařům 4 dny natáčení a bylo použito 6 kamer.
- Producent Frank Marshall vybral režiséra Paula Greengrasse poté, co viděl jeho film Krvavá neděle (2002).
- Film byl natočen ve skutečnosti naopak. Začínalo se v Moskvě a končilo v Goa.
- 75-milionové pokračování akčního hitu The Bourne Identity (u nás Agent bez minulosti) z roku 2002 vydělal během prvního víkendu 52,5 mil. dolarů, což je téměř dvojnásobek úvodního zisku prvního dílu. Celkově si druhé Bournovo dobrodružství z kin na severoamerickém kontinentu odneslo úchvatných 174 milionů.
- Pro Matta Damona to byl nejúspěšnější víkendový výdělek v jeho kariéře, do té doby rekord držel s Dannyho parťákama (2001) a jejími 38,1 milionmi.
- I když se už od začátku počítalo s trilogií, Universal najal scénáristu Tony Gilroya na psaní tohoto pokračování až měsíc po víc než slušných prodejích prvního filmu na DVD. Studio si chtělo ověřit, zda-li má Bourne potenciál tzv. franchise, tedy úspěšné série.
- I když není uvedený v titulcích, na scénáři se podílel i Brian Helgeland.
 
Odkazy