Robin Hood: Král zbojníků / Robin Hood: Prince of Thieves (1991/135/USA/Akční, Dobrodružný, Drama, Historický) 80%

29.07.2018 13:11
JEDNOU VĚTOU
„Robin z Locksley se vrací z křížové výpravy. Doma však nachází jen tragédii a smrt. Jeho hrad byl zničený a otec zavražděný. Robin utíká do lesů a postaví se v čele odporu proti pánovi z Nottinghamu."

OBSAH
Rok 1194. Robin z Locksley unikne z maurského zajetí v Jeruzalémě a vrací se do Anglie. V Nottinghamu se dozvídá, že jeho otec byl zabit, protože se odmítl připojit k tažení šerifa z Nottinghamu proti králi Richardovi. Robin se svým přítelem Azeemem naleznou útočiště v Sherwoodském lese, který ovládají zbojníci, vedení Malým Johnem a Willem Scarlettem. Robin se stává vůdcem bandy, která se denně rozrůstá o uprchlíky před šerifovou krutostí...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kevin Costner v jedné ze svých nejzábavnějších rolí, Morgan Freeman jako Saracénský válečník, Alan Rickman jako dokonalá fraškovitá špína Šerif z Nottinghamu, doslova královský Sean Connery, Christian Slater jako zákeřná lasička, jenom Lady Marion snad mohla být trochu hezčí (když už ji hrála i Uma Thurman nebo Kate Moss;)). Velkofilm o Robinu Hoodovi, do devadesátých let nadšeně vlétající hrdinský epos, který rozhodně nemá s původní pověstí příliš společného. Ale je to skvělá podívaná a i ten soundtrack stojí za hřích (pokud trpíte averzí ke kanadským dřevorubcům, vezmete určitě zavděk OST od Michaela Kamena). (Gemini) 4*

Pepsi verze legendy o šéfovi hnutí odporu ze sherwoodských lesů, v níž má tento archetyp lidového hrdiny účes Jamieho Olivera, při koupeli ukazuje holou (dublérovu) prdel a více než půl filmu se řídí písní B.Adamse „Všechno co dělám, dělám pro sebe“. Scházelo mi mystično britského seriálu s Michaelem Praedem, středověký špinavý esprit i rovnováha mezi dramatem a líbivou rozjuchaností. Navíc se pro kanál MGM zhostil dabingu Robina Ernesto Che Guevara Chekan, což může nejednomu zkazit večer.. Ještěže A.Rickman propůjčil své postavě dostatečné množství noblesy i lability a řeknu vám, chvílemi mi bylo pána z Nottinghamu docela líto. Kromě toho, že se nemůže spolehnout na své podřízené, tak mu ten Jánošík z Locksley hatí veškeré mocenské i sexuální plány a navíc mu bere popularitu u levicových voličů rozdáváním sociálních dávek! A co je nejhorší, já teď musím kvůli šerifově nedůslednosti každý prosinec shánět dárky jak blbec! (Gilmour93) 3*

Zřejmě nejznámější verze příběhu o legendárním zbojníkovi. Kevin Costner v době své největší slávy oplýval charismatem a dokonce i hrál a ne jen simuloval herectví. Slušný výkon předvádí i Morgan Freeman, ale hlavně mě zaujal Alan Rickman jako největší záporák filmu. Jeho výkon je opravdu skvělý a zastiňuje všechny ostatní postavy filmu přesto, že nemá tolik prostoru. Hold asi něco bude na těch povídačkách, že role záporných hrdinů jsou ty nejjednodušší, protože se při nich málokdo musí výrazně přetvařovat. :) Tím ale nechci říct, že je to zrovna Rickmanův případ... (Radyo) 4*

V.I.M. FILMU
Král zbojníků Robin Hood bezpochyby není tak významným filmem, jaké se většinou objevují v rubrice VIM. Nesnaží se reflektovat problémy současného světa s pomocí složitých metafor, nenabízí originální příběh ani překvapivý děj a na první pohled zkrátka nemá nic, co by ho dostalo z kategorie „příjemná zábava na dvě hodiny.“ A to je paradoxně právě ten důvod, proč ho máme tak rádi. Král zbojníků Robin Hood není ničím jiným, než ultimátní dobrodružnou podívanou. Ovšem dobrodružnou podívanou, která ani po sedmnácti letech neztratila svoje kouzlo a bez nejmenších problémů se vyrovná nebo dokonce překoná vše, co se v tomhle žánru za poslední téměř dvě dekády objevilo.
V době natáčení byl Kevin Costner absolutní filmovou hvězdou a navíc i čerstvým majitelem dvou Oscarů. Lidi by zkrátka v roce 1991 přišli do kina, i kdyby natočil romantické drama z prostředí léčebny popálenin. Costner si naštěstí v té době uměl role vybírat a i když Král zbojníků Robin Hood nebyl nijak zvlášť ambiciózním počinem, podařilo se jeho tvůrcům vytvořit dokonale fungující tým a díky tomu i ve svém žánru téměř dokonalý film. Režisér Kevin Reynolds nikdy před tím ani potom neodvedl lepší práci. Robin Hood nabízí kombinaci klasické romance, skvěle natočených akčních scén, působivého napětí, chytrého humoru i správně nadsazené a možná až comicsové hrůzy (nájezd Keltů nebo čarodějnice jsou toho krásným příkladem). K tomu si přidejte půvabnou Mary Elizabeth Mastrantonio a maniakálního Alana Rickmana, nádherné exteriéry a vražedné tempo a máte před sebou ideální film na zlepšení blbé nálady.
Tvůrcům došlo, že příběh Robina Hooda zná prakticky každý a nemělo by smysl držet se striktně v historické rovině, takže se rozhodli raději natočit pořádný film, u kterého do sebe budou návštěvníci kin házet popkorn po tunách. Bylo by velmi jednoduché tuhle dobrodružnou podívanou odepsat kvůli stovkám nelogičností, ale proč? Snad každému dojde, že Brit by se asi nemohl kamarádit se Saracénem (Morgan Freeman s obří šavlí je boží!), nemohl by se nechat vystřelit katapultem přes hradby ani si založit tak parádní vesnici v korunách stromů. Koho ale zajímá logika, když se na to tak pěkně kouká?
Král zbojníků Robin Hood je zkrátka ve svém žánru naprostý vrchol. Nikdy se neobjeví v žebříčcích nejlepších filmů všech dob, ale neznám člověka, který by dokázal vypnout televizi v okamžiku, kdy Kevin Costner přestřeluje lano, které dusí jeho spolubojovníka, a zároveň za ním stylově vybuchují sudy se střelným prachem. Tohle osobité převyprávění klasického příběhu má v sobě zkrátka všechno, co by měl dobrodružný film pro celou rodinu mít. Zkuste něco podobného najít v kinech teď. A ne. Dvojka a trojka přeplácaných Pirátů z Karibiku na bandu ze Sherwoodu doopravdy nemá.

OLDIES FILMU
Když se řekne dobrodružství, myslí se tím hlavně napětí. Nebo se mýlím? Trailer na Robina Hooda vás může na chvíli vyvést z míry, protože tenhle fakt obrací pěkně naruby. Ano, šípy tu létají do všech stran, hrdinové tasí meče i při krájení chleba a dokonce se tu víc létá, než chodí. Takže dobrodružství jak má být ... pokud máte při přehrávání vypnutý zvuk. Jako by střihači nevěděli, co drží v ruce, napálili Robinovi fanfáry jak z reklamy na Bonduelle. Robinu Hoodovi nikdy nechyběl smysl pro humor (stejně jako filmu samotnému), ale pochybuji, že by se mu tohle líbilo. Díky velmi nevhodnému podkresu ukázka působí nekonzistentně a nepromyšleně. Navíc vám díky ní film před očima zestárne o dobrých dvacet let, což pro trailer není dobrá vizitka. Ať hledám jak hledám, krom zbytečně rychlého střihu tu nevidím nic, co by mi roztlouklo srdce třeba tak jako trailer na Vodní svět. Ty tři usmívající se hvězdičky proto berte s rezervou. Stejně se tam dostaly spíš z úcty, než za odbytou práci.

VELKÁ RECENZE
Rok 1194. Robin z Locksley unikne z maurského zajetí v Jeruzalémě a vrací se do Anglie. V Nottinghamu se dozvídá, že jeho otec byl zabit, protože se odmítl připojit k tažení šerifa z Nottinghamu proti králi Richardovi. Robin se svým přítelem Azeemem naleznou útočiště v Sherwoodském lese, který ovládají zbojníci, vedení Malým Johnem a Willem Scarlettem. Robin se stává vůdcem bandy, která se denně rozrůstá o uprchlíky před šerifovou krutostí. Králova sestřenice Mariana, jejíž ochranu svěřil do Robinových rukou dívčin zemřelý bratr, je unesena šerifem, který chce sňatkem s ní podpořit svůj nárok na anglický trůn.
Několik zbojníků je zajato a Will se nabídne šerifovi, že Robina zabije výměnou za znovuzískanou svobodu. Plánovanou popravu zbojníků a šerifovu svatbu překazí Robin se svými lidmi odvážným přepadením Nottinghamského hradu. Robin se smíří s Willem, který je jeho nevlastním bratrem a v souboji zabije proradného šerifa. Na svatbu Robina a Mariany, která se koná v Sherwoodském lese, se dostaví nečekaný host - král Richard - Lví srdce.
Vynikající zpracování slavného příběhu a zároveň asi i nejlepší (z 80-kového seriálu jsem viděl jen výtečný pilot). Perfektní scénář, úžasná atmosféra, skvělý hudební doprovod a výteční herci (Kevin Costner je skutečně velmi fajn, ale Morgan Freeman je Morgan Freeman a ani ten stejně nemá na naprosto fantastického Alana Rickmana, jeho šerif z Nottinghamu je naprosto famózní a navíc se na konci objeví Connery). Prakticky bezchybné dobrodružství a film, který má vše, co má správná podívaná tohoto typu mít. Je to zábavné, napínavé, strhující, se slečnou Marplovou v roli čarodějnice a se Severusem Snapem, který má hlas Luciuse Malfoye (jako nějaké kouzlo). Parádní podívaná, určitě nevidím naposledy.

SKUTEČNOST
Přímý doklad z doby jeho života neexistuje, ze středověku se dochovaly pouze krátké zmínky o jeho osobě už jako o lidovém hrdinovi. Mýtus byl tedy pravděpodobně tradován v ústní formě. Celková zpracování jeho života se objevují masově po vynálezu knihtisku. Od počátku 16. století je jeho osoba ztotožňována se šlechticem Robertem z Locksley.
Do doby zajetí Richarda Lví srdce byla legenda poprvé zasazena až koncem 16. století. Původní středověké balady kladly život hrdiny na přelom 13. a 14. století. Konečné ukotvení jeho příběhu v 90. letech 12. století je poměrně zřetelně ovlivněno známým románem Waltera Scotta Ivanhoe.
Osoba jeho družky Mariany, královy schovanky, má inspirační zdroj pravděpodobně v hrdince francouzské hry Jeu de Robin et Marion Adama de la Halle, která vznikla nejdříve koncem 13. století. Podobně jako postava Robina Hooda se role Mariany v pověsti proměňovala nejvíce během 19. a 20. století.
Německý spisovatel Bernd Ingmar Gutberlet uvádí, že skutečný Robin Hood vůbec nemusel být kladným hrdinou. Naznačují to zápisy z letopisného díla Scotichronicon (Skotská kronika) kronikáře Waltera Bowera (1385 – 1449) V něm je pozdější Robin Hood označen jako chladnokrevný hrdlořez. Britský historik Sean McGlynn přišel v březnu roku 2013 s novou "hoodovskou" teorií. Tento zbojník se prý skutečně na území Británie 13. století pohyboval. Nejednalo se o žádného mírumilovného okradeného šlechtice, jak uvádí legenda, ale o nebezpečného vraha. Jeho jméno mělo být William z Kenshamu. William byl údajně také vynikající lučištník, schovával se v lesích, byl vůdcem skupiny zbojníků a okrádal bohaté. Velkou většinu toho, co uloupil, si samozřejmě nechal a nerozdal vše hned chudým jako Robin Hood. I když to byl vrah a kriminálník, vracel místním lidem majetek, který jim zabrali Francouzi. Chtěl si tak místní přiklonit na svou stranu a věřil, že mu za to budou v jeho partyzánství pomáhat.
Robert z Locksley byl středověký šlechtic, který se za vlády Richarda Lví Srdce vracel z křižáckých výprav zpět do rodné Anglie jako válečný veterán. V Anglii ale přišel o všechen svůj majetek, jejž mu uloupil princ Jan Bezzemek. Princ měl také svého osobního "našeptávače". Byl jím nottinghamský šerif. Proto Robert odešel z Nottinghamu do Sherwoodského lesa, kde se seznámil se skupinou uprchlíků. Mezi nimi si také našel přátele – Malého Johna a zavalitého mnicha Tucka. Vynikal v lukostřelbě. Po celé Anglii se povídalo, že nikdo nestřílí lépe než on. Uprchlíci si Roberta zvolili za svého vůdce a začali mu říkat Robin Hood. Dále byl v kontaktu se synovcem Willem, Willem Scarletem…
Hoodova skupina začala okrádat zbohatlé šlechtice a obchodníky, kteří projížděli Sherwoodem. Lesem totiž vedla hlavní obchodní stezka. Aby rozhněvali šlechtu, rozhazovali zbojníci uloupené zlato chudým. Tímto si vysloužili status zločinců a psanců. Na Hoodovu hlavu nechal nottinghamský šerif vypsat tučnou odměnu.
Hood se také tajně zúčastnil slavné Nottinghamské lukostřelecké soutěže. Aby ho šerif s princem nepoznali, převlékl se za chudáka a vyhrál zlatý šíp. Po této lukostřelecké soutěži utekla Mariana, která byla do zbojníka zamilovaná, do Sherwoodu za Robinem, kde je mnich Tuck oddal.
Robin Hood se opět stal majetným šlechticem, když se vrátil do Anglie král Richard Lví Srdce. Majetek mu byl vrácen a on mohl odejít z Sherwoodského lesa.
Jeho život podle legendy nakonec ukončila matka představená z rozpadajícího se kláštera. Dala mu nápoj, po kterém Robin usnul, a ona mu ve spánku podřezala žíly. Když se probudil, byl na pokraji sil a zatroubil na svůj roh o pomoc. Na pomoc mu přišel jeho věrný přítel Malý John. Už se ale nedalo nic dělat, Hood ztratil velké množství krve. Věděl, že je jeho osud zpečetěn. Poprosil proto Malého Johna, aby mu pomohl natáhnout tětivu jeho luku, a tam, kam jeho poslední šíp dopadne, bude chtít být pohřben. Po vystřelení šípu vydechl naposledy. Jeho družina mu vystrojila nádherný pohřeb. Tam, kam dopadl jeho šíp, byl skutečně pochován, a na jeho mohylu byl položen kámen, na kterém dodnes stojí: ZDE ODPOČÍVÁ ROBIN HOOD. CHUDÝ SE PŘED NÍM KLANĚL, BOHÁČ SE HO BÁL.Nottinghamský šerif po zbojnících dál nešel. Každý se vydal svou cestou.

Ocenění:
Academy Awards
1992 - Píseň (nominace)

Golden Globes
1992 - Michael Kamen (Nejlepší hudba) (nominace)
1992 - Bryan Adams, Michael Kamen (Nejlepší originální píseň) (nominace)

BAFTA
1992 - Alan Rickman (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
1992 - Kostýmy (nominace)

Razzies
1991 - Kevin Costner (Nejhorší herec)
1991 - Christian Slater (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, JOJ)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Kevin Costner (Robin Hood), Zuzana Skalická - Mary Elizabeth Mastrantonio (Marian Dubois), Dalimil Klapka - Walter Sparrow / Sean Connery (Duncan / král Richard), Bohumil Švarc, Oldřich Vlach - Christian Slater / Michael McShane (Will Scarlett / mnich Tuck) , Radan Rusev - Michael Wincott (Guy z Gisborneu), Karel Chromík - Alan Rickman / Nick Brimble (Šerif z Nottinghamu / Malý John), Jiří Zavřel - Morgan Freeman (Azeem), Dominik Sychra a Daniela Bartáková
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Produkce: Ivana Prejdová
Překlad: Helena Rejžková
Režie: Zuzana Hojdová
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov dabing pro Warner Home Video 1992
Technická spolupráce: Videostudio Klondike K.F. a.s.

2. DABING (ČNTS, Nova, DVD, Blu-ray, ČT)
V českém znění: Vladimír Dlouhý - Kevin Costner (Robin Hood), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Azeem), Kamila Špráchalová - Mary Elizabeth Mastrantonio (Marian Dubois), Pavel Trávníček - Alan Rickman (Šerif z Nottinghamu), Jiří Knot - Michael McShane (mnich Tuck), Ludvík Král - Christian Slater (Will Scarlett), Josef Carda, Jiří Zavřel - Harold Innocent (biskup z Herefordu), Bohuslav Kalva - Nick Brimble (Malý John), Vlastimil Zavřel, Pavel Vondra - Michael Wincott (Guy z Gisborneu), Karel Urbánek, Jiří Holý - Walter Sparrow (Duncan), Bohumil Švarc - Sean Connery (král Richard), Jiří Valšuba, Valérie Zawadská - Soo Drouet (Fanny), Vlasta Žehrová - Imogen Bain (Sarah), Jaroslava Obermaierová - Geraldine McEwan (Mortianna), Petr Říčánek, Anežka Pohorská a Jiří Kodeš - (titulky)
Zvuk: Roman Sečkař
Produkce: Zdena Sirotková, Jana Prášilová
Překlad: Olga Pavlová
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Připravilo: Studio dabing S Pro Alfa
Vyrobila: ČNTS Nova v roce 1996
Dotatečně nadabovaná scéna pro Blu-ray: Jakub Saic - Kevin Costner (Robin Hood), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Azeem), Pavel Trávníček - Alan Rickman (Šerif z Nottinghamu), Jiří Knot - Michael McShane (mnich Tuck), Jaroslava Obermaierová - Geraldine McEwan (Mortianna)

3. DABING (Universal Channel)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Kevin Costner (Robin Hood), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Azeem), Pavla Vojáčková - Mary Elizabeth Mastrantonio (Mariana Dubois), Aleš Procházka - Alan Rickman (Šerif z Nottinghamu), Ernesto Čekan - Michael McShane (mnich Tuck), Filip Jančík - Christian Slater (Will Scarlett), Zbyšek Horák - Nick Brimble (Malý John), Lukáš Jurek - Michael Wincott (Guy z Gisborneu), Karel Richter - Walter Sparrow (Duncan), Libor Hruška - Brian Blessed (Lord Locksley), Sean Connery (král Richard), Svatopluk Schuller, Daniela Bartáková, Petr Burian, Jiří Ployhar, Jiří Knot, Eliška Nezvalová, Jaroslav Kaňkovský, Petr Gelnar (titulky) a další
Překlad: Šárka Bartesová
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Skarke
Dialogy: Ladislava Štěpánová
Režie: Zdeněk Štěpán
Vyrobila: Společnost SDI Media pro Universal Channel2011

4. DABING (MGM, Film+)
V českém znění: Ernesto Čekan - Kevin Costner (Robin Hood), Pavel Vondra - Morgan Freeman (Azeem), Anna Suchánková - Mary Elizabeth Mastrantonio (Mariana Dubois), Marek Libert - Alan Rickman (Šerif z Nottinghamu), Bohuslav Kalva - Walter Sparrow (Duncan + titulky), Radovan Vaculík - Michael Wincott (Guy z Gisborneu), Ladislav Županič - Brian Blessed (lord Locksley) + Sean Connery (král Richard), Dana Sedláková, Jaroslav Horák, Vladimír Kudla, Šárka Vondrová, Otto Rošetzký, Kateřina Halešová, Roman Hajlich, Oldřich Hajlich, Jan Škvor, Kristýna Valová, Petr Gelnar a další
Překlad: Lucie Haviárová
Zvuk: Petr Kořínek
Dialogy a režie: Petr Švéda
Vyrobilo: Studio Bär pro MGM v roce 2011

5. DABING (Filmbox)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Kevin Costner (Robin Hood), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Azeem), Lucie Štěpánková - Mary Elizabeth Mastrantonio (Mariana Dubois), Zbyšek Horák, Martin Preiss - Alan Rickman (Šerif z Nottinghamu), Robert Hájek, Vilém Udatný, Václav Rašilov, Martin Sobotka - Michael McShane (mnich Tuck), Bohuslav Kalva, Tomáš Juřička, Jan Šťastný, Pavel Vondra - Michael Vincott (Guy z Gisborneu), Vladimír Kudla, Lucie Kožinová - Imogen Bain (Sarah), Eliška Nezvalová, Otmar Brancuzský - Harold Innocent (Biskup), Jan Vlasák, Adam Šedivka, Zuzana Hykyšová, Mariana Franclová a další
Překlad: Šárka Bartesová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Tereza Houžvicová
Vedoucí výrobního štábu: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Hana Krtičková
Vyrobila: Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group pro SPI International v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.11.1991
Premiéra USA: 14.6.1991 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.3.1992 (DVD) Warner Home Video, 26.11.1999 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 14.1.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 19.11.2014 Magic Box

Tržby celkem - $ 390 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 48 000 000
 
FILMY V SÉRII
Robin Hood: Král zbojníků gastonrolinc.webnode.cz/news/a084/
Akční / Dobrodružný, USA, 1991
Režie: Kevin Reynolds, Hrají: Kevin Costner, Morgan Freeman

Robin Hood gastonrolinc.webnode.cz/news/a085/
Akční / Historický / Romantický / Drama, Velká Británie / USA, 1991
Režie: John Irvin, Hrají: Patrick Bergin, Jürgen Prochnow

Robin Hood: Za Sherwoodským lesem (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a086/
Dobrodružný / Akční, Kanada, 2009
Režie: Peter DeLuise, Hrají: Robin Dunne, Erica Durance

Robin Hood gastonrolinc.webnode.cz/news/a087/
Akční / Drama, USA / Velká Británie, 2010
Režie: Ridley Scott, Hrají: Russell Crowe, Cate Blanchett

Robin Hood gastonrolinc.webnode.cz/news/robin-hood-robin-hood-2018-117-usa-akcni-dobrodruzny-46/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
 Režie: Otto Bathurst, Hrají: Taron Egerton, Jamie Foxx
 
Tvůrci a herci
Kevin Reynolds (Režie), Pen Densham (Produkce), Richard Barton Lewis (Produkce), John Watson (Produkce), Michael Kamen (Hudba), Douglas Milsome (Kamera), Peter Boyle (Střih), Noel Davis (Casting), Ilene Starger (Casting), Jeremy Zimmermann (Casting), John Graysmark (Scénografie), John Graysmark (Kostýmy), Paul Massey (Zvuk), Paul Engelen (Masky), Lynda Armstrong (Masky), Daniel Parker (Masky), Pen Densham (Scénář), John Watson (Scénář), Kevin Costner (Herec), Morgan Freeman (Herec), Mary Elizabeth Mastrantonio (Herec), Christian Slater (Herec), Alan Rickman (Herec), Geraldine McEwan (Herec), Michael McShane (Herec), Brian Blessed (Herec), Michael Wincott (Herec), Nick Brimble (Herec), Daniel Newman (Herec), Walter Sparrow (Herec), Howard Lew Lewis (Herec), Sean Connery (Herec), Jack Wild (Herec), David Bowles (Herec), Merelina Kendall (Herec), Pat Roach (Herec), John H. Francis (Herec)
 
1991/135/USA/Akční, Dobrodružný, Drama, Historický
 
Zajímavost k filmu
- Film má celkem čtyři české dabingy.Z roku 1992, 1996, a dva dabingy byly natočeny v roce 2011.
- Väčšina piesní, ktoré postavy vo filme spievajú, sú skutočné stredoveké melódie. Napríklad pieseň, ktorú spieva mních Tuck (Michael McShane), je melódia piesne s názvom "Bacche Bene Venies" z 13. storočia.
- Alan Rickman odmietol úlohu šerifa dvakrát, až keď mu sľúbili, že mu do jeho poňatia tejto filmovej postavy nikto nebude zasahovať, až vtedy súhlasil.
- Johnny Depp odmietol úlohu Willa Scarletta.
- Robin Wright mala vo filme stvárniť Marian, ale otehotnela, a tak ju 4 dni pred natáčaním nahradila Mary Elizabeth Mastrantonio.
- Mel Gibson sa vyjadril, že bol oslovený s ponukou na hlavnú úlohu, ale práve dokončil iný dobový film - Hamlet (1990) - a tak odmietol.
- V kino traileri je použitý iný pohľad na plávajúceho Robina Hooda (Kevin Costner) ako vo filme.
- Sean Connery dostal pôvodne ponuku zahrať si Lorda Locksleya (Brian Blessed), ale odmietol to z dôvodu, že za posledné roky má už tých úloh otcov akurát dosť.
- Scenár, ktorý napísali Pen Densham a John Watson, stál 1,2 milióna amerických dolárov.
- Do úlohy šerifa z Nottinghamu sa pôvodne počítalo s Richardom E. Grantom.
- Ve filmu se původně mělo objevit více scén s Alanem Rickmanem coby Sheriffem z Nottinghamu. Na popud Kevina Costnera byly však některé jeho scény dodatečně vystříhány.
- Sean Connery dostal za svou roli krále Richarda 250.000 dolarů a všechny je věnoval na charitu.
- Ohnivá střela vystělené z luku Robina byla natočená zrychleně. Konkrétně 300 snímků za vteřinu, normálně se používá 24.
- Pod vodopádem se nesprchoval Kevin Costner, ale jeho dvojník. Asi zklamání pro všechny fanynky Kevina.
- Kevin Costner si najal učitele Angličtiny, aby se naučil mluvit s anglickým přízvukem. Nešlo mu to ale moc, takže tuto myšlenku nakonec zavrhnul.
- "Sadiq", jméno, kterým oslovuje Azeem Robina znamená "pravda".
- Ve scéně, kdy Keltové napadli Sherwood, hraje skoro každého Kelta, který je zasažen šípem jeden a ten samý kaskadér Nick Gillard.
 
Odkazy
 

 

FILMY V SÉRII
Robin Hood: Král zbojníků gastonrolinc.webnode.cz/news/a084/
Akční / Dobrodružný, USA, 1991
Režie: Kevin Reynolds, Hrají: Kevin Costner, Morgan Freeman

Robin Hood gastonrolinc.webnode.cz/news/a085/
Akční / Historický / Romantický / Drama, Velká Británie / USA, 1991
Režie: John Irvin, Hrají: Patrick Bergin, Jürgen Prochnow

Robin Hood: Za Sherwoodským lesem (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a086/
Dobrodružný / Akční, Kanada, 2009
Režie: Peter DeLuise, Hrají: Robin Dunne, Erica Durance

Robin Hood gastonrolinc.webnode.cz/news/a087/
Akční / Drama, USA / Velká Británie, 2010
Režie: Ridley Scott, Hrají: Russell Crowe, Cate Blanchett

Robin Hood gastonrolinc.webnode.cz/news/robin-hood-robin-hood-2018-117-usa-akcni-dobrodruzny-46/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
 Režie: Otto Bathurst, Hrají: Taron Egerton, Jamie Foxx