Robin Hood / Robin Hood (2018/117/USA/Akční, Dobrodružný) 46%

09.01.2021 21:00
JEDNOU VĚTOU
„Nový pohled na známou legendu o Robinu Hoodovi. Jak se zrodil známý zbojník, který loupil v lese Sherwoodu, chráni slabé a bojoval proti bezpráví?"

OBSAH
Robin (Taron Egerton), válkou zocelený bojovník, se vrací z křižáckých výprav, aby společně s svým maurským přítelem Malým Johnem (Jamie Foxx) povstal proti zkorumpované anglické vládě v moderní vzrušující akční podívané plné zběsilých bojů, epické válečné choreografie i nadčasové romantiky.(Vertical Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Paměti jednoho (videoherního) zbojníka. Co můžete dělat, jste-li velikým Údem, jakýmsi zázrakem jste se dožil současnosti, žijete jen z tantiém a Kevin Costner s Russellem Crowem vám nezvedají telefon, protože o reboot ani jinou spolupráci, která by souvisela s filmovým návratem krále zbojníků, neprojevují zájem. Pak vám zákonitě v poklopci musí za ta léta rašit pořádný Sherwood, takže se spisem svých memoárů se obrátíte na služby režiséra Otto Bathursta, který vyjeveně kouká, že středověký dědula třímá v rukou herní ovladač od konzole, paří jednu střílečku za druhou a v britském apartmá v Nottinghamu se těší dobrému zdraví. Pak už zbývá domluvit Tarona Egertona, jehož sympatické ztvárnění legendy je jistotou, maurský přítel Jamie Foxx nezklame a živou vodou pro ptáka je Eve Hewson v roli Marian. Partu máme pohromadě, na přebývání v Sherwoodu se můžeme vybodnout, tam můžou (za)bloudit Costner a spol., nás to táhne víc k městu, kde je kvalitní internetové připojení, máme přehled o politickém dění i jeho zkorumpovaném zákulisí a přehnaně se družit s legendární družinou také není nutné. Prostě přilákat omladinu na filmově omšelý materiál, obsahující luk a šíp, je prioritou, určitě to ale nebude nijak snadné. Tak to natočíme moderně, akčně, bujaře, něco ve videoherním stylu, kde nebude až tak kladen důraz na věrnou dobovou výpravu a historii odpovídající kostýmy. Pravda, Robin Hood opravdu není lákavý artikl, pokud jde o převedení značky na herní konzole, ovšem z filmového hlediska je třeba zašlou látku inovovat do svěží jízdy, která bude mít experimentální prvky, podobné těm z novodobého zpracování Krále Artuše. A tak přejme Taronu Egeetonovi, aby vždy tak skvěle zastoupil legendy, co už jsou v důchodu, a Jamie Dornan, aby nás i napříště oblažil 51 odstínem svého výkonného herectví, jak tomu bylo v případě Willa Scarleta. Ano, i legenda z řad velikých Údů má někdy chuť se vymykat a vzepřít se jednotvárnému standardnímu zpracování. 10/10 (kingik) 5*

Takže to teď zřejmě bude tak, že každý rok dostaneme jeden sci-fi propadák a k tomu navrch jednu modernizovanou legendu, která to v kinech taky ve velkém projede. Zatímco však Smrtelné stroje (abych se držel roku 2018) potopila nezajímavost postav, zkratkovitý děj a neschopnost přijít s pamětihodnou akční scénou, Hood se utápí v nehezké formě a až vzácně pitomém scénáři - s absurdním plánováním hlavních postav, kdy se každá jejich akce téměř rovná jisté smrti, může soupeřit jen demence hradní stráže v odhalování "kdo je asi kumpán toho jediného černocha, kterého tu máme a kterého jsme xkrát viděli po boku Loxleyho". Akční část je ucházející a i když chvílemi křičí "Guy Ritchie" tak moc, až je jednomu za Bathursta skoro trapně, rozhodně dokáže strhnout (třeba "Ben Hur vložkou"). Ale atmosféra nula, dějově to tak monstrózním způsobem nedává smysl, až je to ubíjející a vizuál vypadá díky hnusné kameře hrozně lacině. Taron Egerton a Jamie Foxx každopádně nejsou marná dvojka (nicméně u Egertona se ukazuje, že má své limity, pokud jde o charisma). (Tom Hardy) 2*

(60%) ROBIN HOOD byl film, který mě nijak nezajímal, hodnocení na CSFD bylo slabé, ale na to já nikdy nedám, přesto jsem se do toho bezmyšlenkovitě vrhl. Ve finále mě to dá se říci i docela přívětivě překvapilo. Kdyby se druhá, pokročilá část snímku nepokazila a nezačalo to být nudné a bez nápadu, mohlo by to dopadnout ještě lépe. Úvod mě teda zaujal, i ta akce byla docela nápaditá a intenzivní. Hlavní herecké duo Egerton a Foxx – to byla skvělá volba. Takže i příběhově mě to celkem bavilo, jenže jak jsem zmiňoval, ta druhá polovina či spíš poslední cca třetina filmu ? To už nebylo ono. Celé to bylo předvídatelné, postrádalo to napětí včetně finále, které bylo akční a asi bezchybně natočené, ale i tak v tom bohužel spatřuji promarněný potenciál. Přesto snímek nemohu nijak víc kritizovat. Na jednohubku to bylo slušné. (mzss1) 3*

VELKÁ RECENZE
Novou adaptaci příběhu krále zbojníků provázely takové ohlasy (na Slovensku film startoval už loni), že jsme si v redakci tahali sirky o to, kdo se do kina neohroženě vydá. Rimsy už měl svůj harmonogram plný českých novinek, Mr. Hlad nestíhal a ostatní nebyli k nalezení. A tak jsem to vyhrál já. O víkendu jsem raději zbaběle podruhé absolvoval Spider-Mana, snad abych se na Hooda psychicky připravil a nakonec jsem vkročil do sálu, pořád ještě doufaje v guilty pleasure. Nějaký povrchní pokus o retro Kingsmany mi přece nemůže ublížit, ne?
Nic nepomohlo, dámy a pánové. A to mám pro blbiny slabost. Jedním z redakčních guilty pleasure je dodnes snímek Torque: Ohnivá kola, který je jedním velkým lobotomickým videoklipem, po jehož zhlédnutí přestanete mít o motorkářích a režisérech hudebních videí jakékoliv iluze. A vlastně nás všechny bavili i Bohové Egypta, ve kterých si s návazností děje nebo jednotlivých pixelů na stříbrném plátně taky nikdo nelámal hlavu. Jenže při vší své debilnosti měly ty zmíněné filmy alespoň srdíčko - někoho v pozadí, kdo chtěl lidi bavit. Obávám se, že v Robinu Hoodovi byste se podobných orgánů jednoduše nedořezali. Od první scény smrdí kalkulem a hlavně stačí pár minut, abyste získali pocit, že jde o recenzi ze čtenářského deníku, psanou zbrklou teenagerskou rukou. Asi jako když si ani nepřečtete knížku, dokonce se ani nepodíváte na filmovou adaptaci, ale necháte si o ní vyprávět od spolužáka, co ji vzal rychloposuvem.
Přesně dojmem zmatkujícího středoškoláka celovečerní debut Otto Bathursta působí. A přitom už samotná geneze pana režiséra je zajímavá. Pokud vám jméno Bathurst zvoní v uších, třeba kvůli slavnému australskému vytrvalostnímu závodu Bathurst 1000, pak vězte, že je potomkem slavného britského rodu, podle něhož bylo právě australské město pojmenováno. Stalo se to sice před dvěma sty lety, ale stačí otočit kola času a máme tu potomka šlechticů, který ukázal rodině i estabilishmentu prostředníček a místo vystudování privátní britské školy zdrhnul do Londýna, aby mohl točit filmy a bojovat proti zapšklým zbohatlíkům a archaickým tradicím.
Jeho prvním cílem je bohužel Robin Hood. Celkem chápu, že se Otto zhlédl v postavě chudého zbojníka, co po povinné vojenské službě nachází rodné město v troskách a především v osidlech tradičních záporáků, ale Taron Egerton v hlavní roli bohužel připomíná jen vzdáleného příbuzného Eggsyho z Kingsmanů - a tím myslím Eggsyho předtím, než se ho ujme Colin Firth. Typického britského chava s kapucí a nožem v kapse, jehož žebříček hodnot je minimálně pochybný. Jistě, i Robin Hood najde svého Yodu, ukecaného a moudrého Maura v podání Jamieho Foxxe. Je přitom zábavné sledovat, jak se producenti a scenáristé snaží udržet na uzdě Bena Mendelsohna coby úlisného šerifa z Nottinghamu - asi aby si neukradl film pro sebe jako kdysi Alan Rickman v costnerovské verzi - ale zároveň nechávají Foxxe, aby nevýrazného Egertona převálcoval v každé scéně.
O takové převaze si mohl tehdy Morgan Freeman nechat jenom zdát, ale právě zkratkovitý origin hlavní postavy a jeho nepříliš přesvědčivá romantická linka (nikoliv s Malým Johnem, ale s nejtuctovější Lady Marion od dob divadelních adaptací ze 16. století), nechává Foxxe zazářit i na malém prostoru, kde zužitkuje úsečné hlášky. Egerton může spoléhat jen na akční scény, kterých možná není málo, ale jsou natolik dopumpované CGI, že i neškolené oko snadno rozliší driblující shluky pixelů od skutečných herců. Akce chlubící se šípy, které vždy zasáhnou cíl, nebo efektním parkourem snímaným z nereálných úhlů, tak nikdy nemá hmatatelnost vypiplané choreografie v Kingsmanech. I tam to Vaughn přehání s filtry a efekty, jenže pod tím vším je jasný plán. Otto Bathurst ale jen imituje slavnější kolegy a doufá, že mu to projde.
Bohatým bral a chudým dával. Nikoliv Robin Hood, protože tohle rozdávání ve filmu v podstatě neuvidíme - důraz je tu jen na všechny ty cool pózy a skutky. Mluvím právě o režisérovi, který si půjčuje spoustu nápadů ze slavnějších a lepších filmů, ale nedovede jim dát svůj vlastní ksicht. Opisování je tak okaté, že vás i slušně natočená akce začne dost nudit. A to ještě musíte přistoupit na pravidla hry - totiž, že v tomhle Robinu Hoodovi všichni budou mluvit, bojovat a šatit se moderně, i kdyby to mělo jít až do absurdních konců, kdy Ben Mendelsohn ve svém matrixovském kabátě vypadá, že si odskočil z placu Posledního z Jediů.
Finále ve stylu zbojníci (aktivisti) vs. vojáci (policie) už svou snahu o přesah do žhavé současnosti snad ani nepředstírá, takže se mu můžeme smát zcela nepokrytě. Adopce moderního pošťuchování mi trochu připomněla béčkového Mušketýra, ve kterém se D’Artagnan mečuje s vojáky kardinála Richeliu v hongkongském kung-fu stylu a v závěru drze vykrádá asijskou klasiku Tenkrát v Číně. Jenže to byla hyamsovka bez ambic, kdežto v Robinu Hoodovi studio utopilo osmdesát milionů a chtělo zastínit všechny předchozí adaptace. A v tom je právě ten průšvih. Ve chvíli, kdy se vás tenhle rádoby blockbuster snaží ohromit fintičkami z loňské sezóny Arrowa a ještě k tomu přidává nedopečená moudra jak z instruktážního videa pro Občanskou výchovu, rychle ztrácí obě části obecenstva - jak mládež natěšenou na nové Kingsmany, tak stařešiny, co přišli na “nového” Costnera.
Kevin možná nemetal kozelce a netancoval s jedničkami a nulami, ale i jeho strniště mělo víc charakteru než nevyužitý Egerton. Chudák Bathurst do toho šel prostě příliš zhur(s)ta. Určitě najde pár fanoušků, kterým bude povrchní adaptace nakonec připadat jako čirá esence akčního poskakování, zbavená jakéhokoliv smyslu. Potíž je v tom, že autorova mise opravdu zněla jinak. Škola hrou se tu opravdu nekoná. Jediné poučení, co si z kina odnesete, je fakt, že Scottova verze z roku 2010 oficiálně přestává být černou kaňkou na štítu Locksleyova rodu. Bathurstovi bych poradil, ať se vrátí k Peaky Binders (tam se alespoň může opřít o talentované scenáristy) a zkusí to zas za pár let… i když v osmačtyřiceti už by pomalu měl vědět, že správný film se snaží diváka ohromit příběhem a nikoliv money-shotem. Takže rychle vytáhnout ze zadku stříbrnou lžičku, zapomenout na pofidérní titul “nejvíc cool ostrovního režiséra” a znovu se podívat na Krále Artuše. Když dva dělají totéž, bohužel to nikdy není totéž. Nauč se toto a budeš dobrej, Otto!

Ocenění:
Razzies
2018 - Nejhorší film (nominace)
2018 - Jamie Foxx (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Nejhorší Prequel, Remake, Rip-off nebo Sequel. (nominace)

DABING
1. DABING (DVD)
V českém znění: Karel Heřmánek ml. - Taron Egerton (Robin), Marika Šoposká - Eve Hewson (Marian), Ondřej Kavan - Jamie Foxx (Yahya / John), Zdeněk Mahdal - Ben Mendelsohn (Šerif), Martin Sobotka - Tim Minchin (Tuck), Lukáš Jurek - Paul Anderson (Guy de Gisbourne), Libor Bouček - Jamie Dornan (Will Scarlet), Pavel Rímský - F. Murray Abraham (Kardinál), Libor Terš - Nick Wittman (Morant), Klára Nováková - Catriona Temple (Penny), Tomáš Juřička - Cornelius Booth (lord Pembroke), Jiří Köhler - Scot Greenan (Clayton), Petr Svoboda - Ian Peck (Arciděkan), Vojtěch Hájek, Jakub Saic, Adam Terš, Jiří Ployhar, Jiří Krejčí, Dana Pešková, Jakub Nemčok, Lucie Svobodová, Petr Gelnar (titulky)
Překlad: Zuzana Pelíšková
Dialogy: Luděk Koutný
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Lucie Petra Svobodová
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2019

2. DABING (JOJ)
V českém znění: Filip Tomsa - Taron Egerton (Robin), Martin Zahálka - Jamie Foxx (Yahya / John), Jakub Saic - Ben Mendelsohn (Šerif), Barbora Šedivá - Eve Hewson (Marian), Ondřej Kavan - Jamie Dornan (Will Scarlet), Vojtěch Hájek - Tim Minchin (Tuck), Ivan Jiřík - Paul Anderson (Guy de Gisbourne), Pavel Soukup - F. Murray Abraham (Kardinál), Rudolf Kubík - Ian Peck (Arciděkan), Zbyšek Horák - Cornelius Booth (lord Pembroke), Robert Hájek - Scot Greenan (Clayton), Sabina Rojková, Tereza Chudobová, Radek Hoppe, Malvína Pachlová, Filip Švarc, Pavel Šrom, Petr Vágner, Robin Pařík, Petra Hobzová, Barbora Mošnová, Tomáš Juřička
Překlad: Zuzana Pelíšková
Dialogy: Luděk Koutný
Vedoucí dramaturg: Lucie Mitková
Zvuk: Roman Hořínek
Produkce: Markéta Watzková, Peter Čížek
Šéfproducent: Branislav Mitka
Režie: Vojtěch Hájek
Pro JOJ Group vyrobila Brněnská soukromá televize ve studiu S Pro Alfa v roce 2019

3. DABING (Prima)
V českém znění: Oldřich Hajlich - Taron Egerton (Robin), Lukáš Hlavica - Jamie Foxx (Yahya / John), Aleš Procházka - Ben Mendelsohn (Šerif), Barbora Šedivá - Eve Hewson (Marian), Marek Holý - Jamie Dornan (Will Scarlet), Petr Gelnar - Tim Minchin (Tuck), Svatopluk Schuller - Paul Anderson (Guy de Gisbourne), Pavel Rímský - F. Murray Abraham (Kardinál), Bohdan Tůma, Filip Švarc, Jiří Krejčí, Jiří Köhler, Jan Battěk, Tomáš Juřička, Jakub Hejdánek (titulky) a další
Překlad: Klára Šumová
Zvuk: Jiří Čada
Produkce: Zdena Sirotková
Vedoucí výroby: Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Jakub Hejdánek
Ve studiu babidabi s.r.o. vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. - 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.1.2019 Vertical Ent.
Premiéra USA: 21.11.2018 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 29.5.2019 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 29.5.2019 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 4 337 404
Tržby celkem - $ 82 248 814
Návštěvnost v ČR 27 990
Náklady (Rozpočet) - $ 100 000 000

FILMY V SÉRII
Robin Hood: Král zbojníků gastonrolinc.webnode.cz/news/a084/
Akční / Dobrodružný, USA, 1991
Režie: Kevin Reynolds, Hrají: Kevin Costner, Morgan Freeman

Robin Hood gastonrolinc.webnode.cz/news/a085/
Akční / Historický / Romantický / Drama, Velká Británie / USA, 1991
Režie: John Irvin, Hrají: Patrick Bergin, Jürgen Prochnow

Robin Hood: Za Sherwoodským lesem (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a086/
Dobrodružný / Akční, Kanada, 2009
Režie: Peter DeLuise, Hrají: Robin Dunne, Erica Durance

Robin Hood gastonrolinc.webnode.cz/news/a087/
Akční / Drama, USA / Velká Británie, 2010
Režie: Ridley Scott, Hrají: Russell Crowe, Cate Blanchett

Robin Hood gastonrolinc.webnode.cz/news/robin-hood-robin-hood-2018-117-usa-akcni-dobrodruzny-46/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
 Režie: Otto Bathurst, Hrají: Taron Egerton, Jamie Foxx
 
Tvůrci a herci
Otto Bathurst (Režie), Jennifer Davisson (Produkce), Leonardo DiCaprio (Produkce), Joseph Trapanese (Hudba), George Steel (Kamera), Chris Barwell (Střih), Joe Hutshing (Střih), Deborah Aquila (Casting), Zsolt Csutak (Casting), Ronna Kress (Casting), Debbie McWilliams (Casting), Tricia Wood (Casting), Jean-Vincent Puzos (Scénografie), Julian Day (Kostýmy), Tamás Dévényi (Zvuk), Karen Baker Landers (Zvuk), Hannah Eccleston (Masky), Ben Chandler (Scénář), David James Kelly (Scénář), Taron Egerton (Herec), Jamie Foxx (Herec), Ben Mendelsohn (Herec), Eve Hewson (Herec), Jamie Dornan (Herec), Tim Minchin (Herec), Paul Anderson (Herec), F. Murray Abraham (Herec), Ian Peck (Herec), Josh Herdman (Herec), Björn Bengtsson (Herec), Scot Greenan (Herec), Declan Hannigan (Herec), Yasen Atour (Herec)
 
2018/117/USA/Akční, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- John (Jamie Foxx) bol vo filme označený ako Maur. Mauri však žili ďaleko od Svätej Zeme, kde prebiehali križiacke výpravy, pretože ich pôvod a korene sú zo západnej Sahary.
- Veľká časť zbraní, oblečenia a techniky, ktorú je možné vidieť vo filme, nebola v stredovekom Anglicku ešte dlhšiu dobu dostupná.
- Neúspešnými uchádzačmi o hlavnú úlohu boli aj herci Jack Huston, Jack Reynor, Dylan O'Brien či Nicholas Hoult.
- Natáčení probíhalo od 20. února 2017 do 20. května 2017 v Dubrovníku (Chorvatsko), Ture a Budapěšti (Maďarsko).
- Taron Egerton se učil efektní a rychlé střelbě z luku u dánského umělce a lukostřelce Larse Andersena, který drží světový rekord v rychlostní střelbě. Jeho rekord je vystřelených 10 šípů za 4,9 sekundy i 3 šípy za 0,6 sekund.
 
Odkazy