Americký ninja 4 / American Ninja 4: The Annihilation (1990/99/USA/Akční, Drama) 24%

05.08.2018 12:17
JEDNOU VĚTOU
„Osamělý bojovník se vydává na nebezpečnou misi, aby zachránil zajaté americké vojáky a New York, ohrožený atomovou bombou."

OBSAH
Elitní americká jednotka Delta Force se pokusí v nejmenované zemi proniknout do pevnosti arabského emíra, který tu ukrývá přenosnou jadernou bombu a financuje výcvik bojovníků ninja pro smrtonosný teroristický útok na New York. Jednotka je však odhalena a zdecimována. Přeživší vojáci jsou zajati a na jejich záchranu jsou vysláni Sean Davidson a Carl Brackston, dva speciální agenti ostří jako břitva. Seskočí padákem, uniknou psychotickému šéfovi bezpečnosti emírovy pevnosti a bývalému britskému vojákovi Mulgrewovi, ani jim se však nepodaří misi dokončit a jsou zajati. Odpovědná místa se obrátí na mistra bojových umění Joea Armstronga, který pracuje pro mírové sbory. Ten přijme jejich žádost s ohledem na svého zajatého přítele a vydá se do akce. Vyhledá vůdce místních rebelů a přesvědčí ho k předstíranému útoku na emírovu pevnost. Ten odpoutá pozornost bezpečnostních sil a Armstrong pronikne do pevnosti. Rozpoutá se rozhodující bitva, z níž může vzejít pouze jediný vítěz.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tak tohle byl strašnej průser. Nezachránila to ani účast dvojice Dudikoff a Bradley. Otřesný děj, namíchané do sebe co se dalo, nesmyslný akce a šarády. A hlavně příšerné souboje a akční sekvence, strašná kamera, která kolikrát zabírá jen část postav, postavy jen z poloviny, atd. Dále otřesný střih, který úplně kazí dojem ze soubojů a člověk vůbec neví, kdo co komu dělá ... Debilní dialogy, otřesné herecké výkony (i to málo co se mohlo po hercích chtít ...). Nukleární bomba, arabskej šejk, banda ninjů, postapokalyptická jednotka, všechno zplácaný dohromady. Skoro žádný hudební doprovod. Navíc šíílená nuda, fakt tohle byla ubohost už ve své době a dnes se na tohle nedá vůbec koukat ... Do toho mi pak navíc vůbec neseděla ta všudypřítomná brutalita, násilí, mučení, upalování atd., který sem vůbec nesedělo a nemělo žádný smysl a význam... Proti prvním dvoum dílům naprostá ubohost ... (Flipnic) 0*

Už bych měl tu šestihlavou saň zvanou video vyčistit. Vždyť už sjíždím bez přestávky jednu vhs kazetu za druhou. Zvláště jsem unesený ze čtvrtého dílu American Ninja. Ksichty skoro nerozeznám, jak jsou rozmazané vlivem páté kopie, ale některé pasáže si pouštím zpomaleně a stále dokola. Odpoledne má ještě přijít příbuzenstvo, které se ještě k videu nedokopalo, soused na mě hartusí, abych už mu vrátil tu novinku Terminátor 2, trvám na tom, že Highlander s Rambem 3 mají lepší zvukovou kvalitu. Kvalitně šumící simultánní překlad je slyšet u každé třetí věty, barvy jsou přirozené, až na ty zelené obličeje a modrou trávu. Čtvrtý díl naivní sračky ze série o Ninjech byl ve své době vyhledávanou peckou, nad čímž se dá jenom zpětně žasnout. Akce požehnaně, naivního herectví veličin Michael Dudikoff & David Bradley vrchovatě, příšerná režie se statusem nejhorší režie akčního filmu všech dob exceluje. Tohle zřejmě nesnese srovnání s ničím. Zrychlené pohyby herců, kteří na to fyzicky neměli, jsou dnes jediným pozitivem. Proč na to vlastně na to všichni svorně čuměli, když se na to dnes nedá dívat. Prima Cool film zařadila do své nabídky v rámci kultovních movies. Jestli je tahle trapárna dle nějakého tv programového pracovníka "kultovní", tak já se kulantně vysměji kul(t)ovním smíchem. Ano, konstatování, že blbost tohoto filmu je přenosná, je na místě. Na Prima Cool řádí prima ninja virus. Film je samozřejmě otřesný ve všech ohledech i sveřepých rádoby sexy pohledech dvou hrdinů v hlavních rolích. 0% (kingik) 0*

Všem dvanáctiletým klukům, kterým se Ninja 3 (první s Davidem Bradleym) nelíbil tak jako první dva "špičkové kusy", se producenti pokusili zvednout náladu opětovnou účastí Michaela Dudikoffa. Ale nějak to nevyšlo...a objektivně vzato, není se co divit...efektní závěrečné souboje z Ninji 1 a 2 jsou definitivně zapomenuty.... (Gemini) 0*

VELKÁ RECENZE
 Režisér Cedric Sundstrom třetím snímkem této ninjovské nízkorozpočtové série vystřídal Sama Firstenberga a Michaela Dudikoffa David Bradley, pro kterého to byl debutový vstup do filmové branže. Cedric se s chutí pustil i do tohoto snímku čtvrtého, kde už zase pro další změnu chybí Steve James. Avšak na skok se opět objevuje Michael Dudikoff. Snímek však patří mezi filmovou bídu, který snad vznikl jen jako znouzectnost. Ani na tom scénáři si autor moc hlavu nelámal. Delta Force jde do akce, ale je rozprášena a přeživší vojáci jsou zajati. David Bradley vede záchrannou jednotku, ale dopadnou stejně. A tak je povolán Michael Dudikoff, který po vzoru Ramba nejdříve odmítá, neb s tím už skončil, aby nakonec šel a udělal s problémem krátký proces. No jo, no.
Film byl ve své době uvedení ve videopůjčovnách ještě vyhledávaný, neboť o takovýto žánr byl stále zájem, ale při dnešním pohledu se nejeden diví, co na tom koho vlastně uchvátilo. Kromě nevýrazné zápletky strašné dialogy a naprosto katastrofální akční scény, které akční fanoušky pochopitelně zajímají nejvíce. Doby slávy amerického ninji už prostě byly pryč a nezachránil to ani Michael, na kterého je navíc potřeba si docela dlouho počkat. Na druhou stranu, něčím to jednou skončit muselo.
Elitní americká jednotka Delta Force se pokusí v nejmenované zemi proniknout do pevnosti arabského emíra, který tu ukrývá přesnou jadernou bombu a financuje výcvik bojovníků ninja pro smrtonosný teroristický útok na New York. Jednotka je však odhalena a zdecimována. Ti kteří přežijí, jsou zajati a na jejich záchranu jsou vysláni Sean Davidson a Carl Brackston, dva speciální agenti ostří jako břitva. Seskočí padákem, uniknou psychotickému šéfovi bezpečnosti emírovy pevnosti a bývalému britskému vojákovi Mulgrewovi, ani jim se však nepodaří misi dokončit a jsou zajati. Odpovědná místa se obrátí na mistra bojových umění Joea Armstronga, který pracuje pro mírové sbory.
Ten přijme jejich žádost s ohledem na svého zajatého přítele a vydá se do akce. Vyhledá vůdce místních rebelů a přesvědčí ho k předstíranému útoku na emírovu pevnost. Ten odpoutá pozornost bezpečnostních sil a Armstrong pronikne do pevnosti. Rozpoutá se rozhodující bitva, z níž může vzejít pouze jediný vítěz.

DABING
1.DABING (VHS, Nova)
V českém znění: Jiří Zavřel - James Booth (Mulgrew) + Robin Smith (Schultz), Marek Pavlovský - Dwayne Alexandre (Brackston) + Michael Dudikoff (Joe), Filip Čáp - David Bradley (Sean), Dagmar Čárová - Nakidi Ribane (Tilly) + Robin Stille (Sarah), Petr Oliva - David Sherwood (Gavin) + Ron Smerczak (Maksood) + Ted le Plat (John F.), Radovan Vaculík - Captain Majara (pilot) + John Pasternak (Carlos), Jan Kehár - Jody Abrahams (Pongo) a Bohumil Švarc - Father Hallinger (farář) + Anthony Fridjohn (Freddie) + Franz Dobrowsky (O'Reilly) + Phillip van der Bijl (Igor) + Ken Gampu (Tamba) + (titulky)
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Gina Dolejšová
Režie: Zdeněk Troška
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video, 1991

2.DABING (Prima)
V českém znění: Marek Libert - Michael Dudikoff (Joe), Pavel Šrom - James Booth (Mulgrew), Martin Sobotka - David Bradley (Sean), Vladislav Beneš - Ron Smerczak (Maksood), Jan Maxián - Dwayne Alexandre (Brackston), Oldřich Hajlich - Jody Abrahams (Pongo), Tomáš Juřička - Jim Harris (otec Tilly) + David Sherwood (Gavin) + Ken Gampu (Tamba), Bohdan Tůma - Anthony Fridjohn (Freddie) + Robin Smith (Schultz), Radovan Vaculík - Captain Majara (pilot) + Phillip van der Bijl (Igor) + John Pasternak (Carlos), Libor Terš - Franz Dobrowsky (O'Reilly) + (titulky), Petra Tišnovská - Robin Stille (Sarah), Ladislav Županič - Father Hallinger (farář), Jiří Köhler (letecká kontrola), Pavel Vondra - Ted le Plat (John F.) a Terezie Taberyová - Nakidi Ribane (Tilly)
Překlad: Kateřina Sidonová
Zvuk: Pavel Balcar
Produkce: Markéta Stegbauerová
Vedoucí výroby: Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobila: FTV Prima, spol. s r.o. ve studiu Babidabi s.r.o. v roce 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 8.3.1991 Cannon Group
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.1991 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Americký ninja gastonrolinc.webnode.cz/news/a0182/
Akční / Dobrodružný, USA, 1985
Režie: Sam Firstenberg, Hrají: Michael Dudikoff, Steve James

Americký ninja 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0184/
Akční, USA, 1987
Režie: Sam Firstenberg, Hrají: Michael Dudikoff, Steve James

Americký ninja 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0185/
Akční, USA, 1989
Režie: Cedric Sundstrom, Hrají: Steve James, Michele B. Chan

Americký ninja 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0186/
Akční / Drama, USA, 1990
Režie: Cedric Sundstrom, Hrají: Michael Dudikoff, David Bradley

Americký ninja 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0176/
Akční / Komedie, USA, 1993
Režie: Bob Bralver, Hrají: David Bradley, Anne Dupont
 
Tvůrci a herci
Cedric Sundstrom (Režie), Ovidio G. Assonitis (Produkce), Christopher Pearce (Produkce), Nic. tenBroek (Hudba), Yossi Wein (Kamera), Claudio M. Cutry (Střih), Gianna Pisanello (Casting), Ruth Strimling (Scénografie), - (Kostýmy), Ian McFarlane (Zvuk), Anita van der Merwe (Masky), David Geeves (Scénář), Michael Dudikoff (Herec), David Bradley (Herec), James Booth (Herec), Ron Smerczak (Herec), Kely McClung (Herec), Robin Smith (Herec), Robin Stille (Herec)
 
1990/99/USA/Akční, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Posledný film, v ktorom si zahrala Robin Stille.
- Jediný film, v ktorom sa stretnú obaja predstavitelia hlavných úloh z minulých častí, Michael Dudikoff a David Bradley.
 
Odkazy