Americký ninja 3 / American Ninja 3: Blood Hunt (1989/89/USA/Akční) 20%

05.08.2018 12:17
JEDNOU VĚTOU
„Dvojice bojovníků musí porazit obávaného teroristu, který hodlá vyzkoušet na lidech nový smrtelně nebezpečný virus."

OBSAH
Sean Davidson se jako chlapec vydal do Japonska, aby se učil u japonského mistra bojovým uměním a dovednostem ninjů, a byl poté schopen pomstít vraždu svého otce. Když vyroste a je dostatečně připraven k boji, připojí se ke svému příteli Curtisi Jacksonovi a společně s ním se vydává na jeden z karibských ostrovů, kde se koná mezinárodní soutěž bojových umění, a kde, jak doufá, narazí na vraha svého otce, obávaného teroristu přezdívaného "Kobra". Ten je totiž společně se svým komplicem Andreasem organizátorem soutěže, kterou hodlá zneužít ke svým nekalým záměrům. Hodlá tu totiž na těch nejodolnějších z nejodolnějších vyzkoušet nový uměle vytvořený virus, který stvořil ve svých laboratořích. Ideálním pokusným objektem se pro ně stane právě Sean, kterého během soutěže uvězní a infikují. Jeho přátelům Curtisovi a Dexterovi se ho sice podaří osvobodit. To je však pouhý začátek bitvy, protože Sean potřebuje protilátku, která by mu vrátila zdraví a pomstu, která by mu vrátila klid. To však znamená porazit nejprve jeho malou armádu ninjů.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Natočíme pár rvaček, dopřejeme Steve Jamesovi dostatek příležitostí, aby se mohl svléknout do půl pasu a pak se to nějak pokusíme alespoň trochu poslepovat do jednoho souvislejšího celku. Co na tom, že to dějově bude nijaké, vždyť přece o děj většině diváků vůbec nepůjde, tak co. Asi takhle se koncem osmdesátých a počátkem devadesátých let točily akční karate filmy. Aneb jak pronese jedna postava z filmu „Jsme přece Američani, no ne?“A my jsme to jako děti žrali. Dneska se tomu alespoň zasmějeme. Ale jedno musím uznat, Bradley je co se týče vizuální stránky karate, schopnější než Dudikoff. Ale zase mu schází ten kamenný ksicht. (eraserhead666) 2*

Střídání stráží na postu režiséra a titulního představitele nepomohlo, spíš naopak a kvalitativní sestup pokračuje. Jestliže na dvojku se ještě dalo koukat kvůli Steve "Rambro" Jamesovi, který ji celou odkecal a odvtipkoval za Dudikoffa, tohle už je úplně o ničem. James tu sice zase několikrát odhodí košili a ve finále si opět natáhne rambovskou čelenku a svým kvérem nevzrušeně kosí vše živé, ale nemá tu zdaleka tolik vtipných dialogů a hlášek jako ve dvojce. Čestnou výjimkou budiž nejvtipnější replika filmu (B: "MÉHO MISTRA UNESLI NINJOVÉ!" "J: (zamyšleně) "NINJOVÉ? UŽ ZASE?") Zápletka pokračuje v bondovském duchu dvojky, bojuje se proti nebezpečnému viru, který chce zlý generál, plus přibyly obličejové masky jako v MISSION: IMPOSSIBLE. Už ve dvojce byli nevýrazní záporáci, ale ti v trojce stojí už vyloženě za hovno, navíc tu není žádný "vůdce zlých ninjů", se kterým by mohl Bradley na konci bojovat. A co hůř, Bradley je tu ještě moc mladý a jeho image pohodového amerického frajera se tu teprv formovala. Mimochodem podobně jako ve třetím díle předchozí cannonovské ninja série (NINJA PŘICHÁZÍ, NINJOVA POMSTA, NINJOVA NADVLÁDA) se i ve třetím AN objevuje žena ninja. Ale ani ona, ani zástupy pestrobarevných ninjů (černých, červených, modrých) tohle zbytečné pokračování nezachrání. (choze) 1*

U všech nablejskaných nindžató, tohle začíná být už hodně zlý. Dudikoff se po druhém dílu, ve kterém měl dva dvouvteřinové koukatelné momenty rozhodl zahrabat se na pár měsíců někam do bažiny a na scéně se poprvé v sérii objevuje břečkolez David Bradley, jehož filmografie zde na čsfd téměř vždy balancuje na modročerné hranici. A je to katastrofa. Nindžové místo výuky asi mastili žolíky, protože to, co ti pitomci zde dělají, za to jim černé róby absolutně nepatří. Vrchol snad je, když jeden retardní stínoblb zatočí dvěma nunchaky a normálně je podá Bradleymu, aby ho zrubal. Pořád stejně narvanej a vtipnej je černošskej bomberman Steve James, tomu by stačilo zacvakat kozama a nindžochudáci by si polehali na zem. Naprosto otřesnej scénář na konci vybalí scénu, kde Bradley předvede umění nindžovo uzdravení a já si odcházím vypláchnout oči, jinak bych měl trvalé následky... do prdele a to máme před sebou ještě dva díly... (Lateef) 0*

VELKÁ RECENZE
Sean Davidson se jako chlapec vydal do Japonska, aby se učil u japonského mistra bojovým uměním a dovednostem ninjů, a byl poté schopen pomstít vraždu svého otce. Když vyroste a je dostatečně připraven k boji, připojí se ke svému příteli Curtisi Jacksonovi a společně s ním se vydává na jeden z karibských ostrovů, kde se koná mezinárodní soutěž bojových umění, a kde, jak doufá, narazí na vraha svého otce, obávaného teroristu přezdívaného "Kobra". Ten je totiž společně se svým komplicem Andreasem organizátorem soutěže, kterou hodlá zneužít ke svým nekalým záměrům. Hodlá tu totiž na těch nejodolnějších z nejodolnějších vyzkoušet nový uměle vytvořený virus, který stvořil ve svých laboratořích.
Ideálním pokusným objektem se pro ně stane právě Sean, kterého během soutěže uvězní a infikují. Jeho přátelům Curtisovi a Dexterovi se ho sice podaří osvobodit. To je však pouhý začátek bitvy, protože Sean potřebuje protilátku, která by mu vrátila zdraví a pomstu, která by mu vrátila klid. To však znamená porazit nejprve jeho malou armádu ninjů.
Filmový projekt ‘Americký ninja’ se dostal do třetího pokračování a bohužel už bez Michaela Dudikoffa. Steve James jako Curtis Jackson však přítomen i nadále je. Takže koho tu máme místo Michaela? No jasně, David Bradley. Další matador akčních videosnímků s bojovým uměním a tohle je v podstatě jeho první film, od kterého se žánrově odrazil. Máme tu tedy nově Seana Davidsona. Flashbackem je přirozeně ukázáno, kde se v dětství naučil bojového umění. To aby bylo jasno. Krapet je tu dějově náznak staré známé šablony, kdy jde na mezinárodní soutěž bojových umění, kde doufá, že narazí na vraha svého otce.
Ale nakonec je všechno jinak, neboť s vervou sobě vlastní se zaplete do úplně jiného problému s Curtisem Jacksonem po svém boku. Béčkový nízkorozpočtový videosnímek, který byl ve své době spolu s dalšími podobnými ohromným hitem tzv. pirátských videokazetách. Na dnešní dobu už bohužel značně zestárnul a svou diskutabilní kvalitou, hlavně co se týče scénáře, je hodně přehlížen. Své chyby má, ale s nostalgického hlediska má také v sobě určitě kouzlo nechtěného.

DABING
1.DABING (VHS, Nova)
V českém znění: Pavel Šrom - Marjoe Gortner (Kobra) + Thapelo Mofokeng (policejní seržant), Karel Urbánek - Yehuda Efroni (Andreas) + Grant Preston (ministr vnitra) + (závěrečné titulky), Zdeněk Mahdal - Mike Huff (Holger) + Alan Swerdlow (policejní kapitán) + Ekard Rabi (Seanův otec) + Mike Stone (rozhodčí na turnaji), Zdeněk Podhůrský - Steve James (Jackson) + Calvin Jung (Izumo), David Novotný - Evan J. Klisser (Dexter), Radovan Vaculík - David Bradley (Sean) + Stephen Webber (mladej Sean), Petra Hanžlíková - Michele Chan (Chan Lee) + Adrienne Pearce (sekretářka ministra), Nikol Votočková, Hynek Votoček
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Produkce: Zdena Sirotková
Překlad: Petr Anderle
Režie: Jiří Ptáček
Vyrobilo: Studio Dabing AB Barrandov pro Warner Home Video, 1993

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 24.2.1989 Cannon Group
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Americký ninja gastonrolinc.webnode.cz/news/a0182/
Akční / Dobrodružný, USA, 1985
Režie: Sam Firstenberg, Hrají: Michael Dudikoff, Steve James

Americký ninja 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0184/
Akční, USA, 1987
Režie: Sam Firstenberg, Hrají: Michael Dudikoff, Steve James

Americký ninja 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0185/
Akční, USA, 1989
Režie: Cedric Sundstrom, Hrají: Steve James, Michele B. Chan

Americký ninja 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0186/
Akční / Drama, USA, 1990
Režie: Cedric Sundstrom, Hrají: Michael Dudikoff, David Bradley

Americký ninja 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0176/
Akční / Komedie, USA, 1993
Režie: Bob Bralver, Hrají: David Bradley, Anne Dupont
 
Tvůrci a herci
Cedric Sundstrom (Režie), Harry Alan Towers (Produkce), George S. Clinton (Hudba), George Bartels (Kamera), Michael J. Duthie (Střih), Gianna Pisanello (Casting), Ruth Strimling (Scénografie), Yvonne De Necker (Kostýmy), Tony Garber (Zvuk), Colin Polson (Masky), Gary Conway (Scénář), David Bradley (Herec), Steve James (Herec), Marjoe Gortner (Herec), John Barrett (Herec), Evan J. Klisser (Herec), Yehuda Efroni (Herec)
 
1989/89/USA/Akční
 
Zajímavost k filmu
- Napriek názvu filmu je to v rámci série prvý diel, ktorého dej sa odohráva v USA.
- Úloha, ktorú hrá David Bradley, bola pôvodne ponúknutá Kurtovi McKinneymu. Ten ju odmietol, lebo sa obával, že by si ho ľudia zaškatuľkovali ako herca béčkových akčných filmov.
 
Odkazy