Americký ninja 2 / American Ninja 2: The Confrontation (1987/90/USA/Akční) 39%

05.08.2018 12:17
JEDNOU VĚTOU
„Pokračování amerického akčního hitu, ve kterém se dvojice odvážných pokouší odhalit pozadí tajemných událostí na vojenské základně."

OBSAH
V přístavním městečku na jednom z ostrovů v Karibském moři, kde stojí základna námořní pěchoty, se už delší dobu za podivných okolností ztrácejí dobře vycvičení američtí vojáci přímo ze strážních stanovišť. Právě sem přijíždí na příkaz značně znepokojeného velení mlčenlivý ranger Joe Armstrong se svým černým parťákem Curtisem Jacksonem, aby vše vyšetřili. Zjistí, že za únosy jsou tajemní ninjové, kteří pracují pro nechutně bohatého padoucha, mocného obchodníka s drogami, jenž z nich s pomocí neznámé látky vyrábí poslušné nemyslící stroje perfektně ovládající kung fu, které pak rozšiřují řady jeho malé soukromé armády.  Zneužívá k tomu revolučního objevu profesora Sanborna, kterého drží ve svém sídle a nutí ho ke spolupráci výhružkami, týkajícími se zejména života a zdraví jeho krásné dcery Alicie Sanborn. Joe a Curtis musejí při svém pátrání bojovat nejen s armádou přeprogramovaných ninjů, ale také s nepřátelskými a značně zkorumpovanými místními úřady. Přesto se jim daří postupovat vpřed a nakonec proniknout i do přísně střežené pevnosti s "továrnou" na nové bojovníky. Tady se však proti nim postaví přesila v takové síle, že se zdá nemožné dostat se ven se zdravou kůží.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Podruhé do stejné řeky, ale tentokrát ještě klukovštější a komiksovější. Dvojka "Amerického ninji" staví na báchorce o uneseném vědci, který pro drogového magnáta vytváří armádu geneticky zdokonalených nindžů. Přiznaně jalová premisa je spojena s celkovou nadsázkou a okořeněna humornými scénkami, čímž nindžovské bijáky od Cannon Films dospěly do své ideální podoby. Překážkou k tomu, aby snímek dosáhl dokonalé podoby akční komedie, jsou bohužel klíčová jména tvůrčího týmu - Michael Duddikof a Sam Firstenberg. Příznačně všechny humorné sekvence obstarává skvělý Steve James, vystudovaný herec, praktikant bojových umění a bývalý kaskadér, který kvůli barvě kůže nedostal nikdy příležitost na hlavní roli a byl odkázán na party sidekicků. Stejně jako ve svých dalších hereckých angažmá zde v každé scéně s přehledem zastiňuje dřeváka Dudlíkofa, protože svou roli nebere vážně a současně se dokáže do scény s vervou položit. Režisér Sam Firstenberg se pak ukazuje jako cannoňácký Robert Clouse, žabařský rutinér, který sice proslul jako akční režisér, ale při tom se vždy jen svezl na práci choreografů a schopných aktérů. Po spolupráci s ambiciózními tvůrci jako Šó Kosugi či tanečními génii na sérii "Breakin'" jsou to právě jeho další tituly, kde s podobnou klasou tvůrců již nespolupracoval, co odhaluje jeho inscenační marnost. "Americký ninja 2" příznačně vykazuje relativní zručnost ve snímání scén, ale veškerá akce je buďto zoufale nenápaditá a rutinní, nebo v lepším případě okoukaná odjinud (specerovsko-hillovská peckovačka v baru či akce s autem nápadně připomínající Kosugiho práci v "Ninjova pomsta" i "Šíleného Maxe 2"). (JFL) 2*

Když zmizí námořníci, musí přispěchat na pomoc prkenný Joe Armstrong, který v sobě schopnost používat umění ninjů má už od dětství. Já to v dětství docela bral, dnes všechny ty pěstní souboje působí poměrně komicky a choreografie bojových scén je dost naivní. Ninjové ochotně naskakují do ran, na seknutí mečem vyloženě čekají. V případě první větší bitky mezi skalisky to vypadá, že pomalý a na naučené údery až moc soustředěný Michael Dudikoff by nezmákl ani bandu starších zákaznic z kadeřnického salonu. Jeho černošský gay přítel v červených trenýrkách má aspoň nějaký výraz, ale i tak je to bolestivé. Když je v úzkých, svlékne se do půl těla. Pak ale naštěstí pár solidních momentů, kdy člověk s nostalgií zavzpomíná na zaťaté pěsti a mizerný dabing ošoupaných videokazet, přijde. Dramaturg tady vůbec neexistoval, scénárista byl zřejmě po nějaké náročnější operaci mozku. A režisér-rutinér to pak nějak slepil dohromady. Ale tehdy to bylo NĚCO. Navíc pod producentským dohledem béčkových titánů Yoram Globus/Menahem Golan. (castor) 2*

Vivat Cannon, vivat Sam Firstenberg, vivat Michael Dudikoff a především třikrát vivat největší černá akční hvězda všech dob Steve James, černými bratry výstižně přezdívaný Rambro. Když tenhleten urostlý sympaťák přestane hláškovat, strhne si košili a popadne pořádnej kvér, Dudikoff to může zabalit. Bože, milovník béček musí ucvrkávat už z těch číslovek v názvech a geniálních podtitulů jako AN2: CONFRONTATION, AN3: BLOOD HUNT nebo AN4: ANNIHILATION. Marná sláva, dvojka je skutečně o něco slabší než jednička, která měla výrazně lepší úvodní a závěrečnou akci, lepší příběh (ano, příběh!) s lepší milostnou linkou (a hezčí slečnou) a lepšího (rozuměj, v průběhu filmu heroizovanějšího) ninjovského záporáka. Soubojů je dost, ale jsou na stejně nevěrohodné, nevzrušující a levné úrovni (Dudikoff jen hladí tupým mečem kolem pobíhající ninji a ani jim nerozsekne jejich černé hadry, natož aby tekla nějaká krev) jako v ostatních cannonovských ninja filmech, jen zápletka nám trochu zbondovatěla, když si do ní našly cestu rekvizity jako unesený vědec a genetická výroba dokonalých zabijáků, což ale beru jako plus. Film příjemně uteče, pobaví pár chtěně i nechtěně komickými situacemi a sympatickými postavami. Když vezmu v potaz, jak je to staré a co se točí dnes, není to zas tak zlé. (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
V přístavním městečku na jednom z ostrovů v Karibském moři, kde stojí základna námořní pěchoty, se už delší dobu za podivných okolností ztrácejí dobře vycvičení američtí vojáci přímo ze strážních stanovišť. Právě sem přijíždí na příkaz značně znepokojeného velení mlčenlivý ranger Joe Armstrong se svým černým parťákem Curtisem Jacksonem, aby vše vyšetřili. Zjistí, že za únosy jsou tajemní ninjové, kteří pracují pro nechutně bohatého padoucha, mocného obchodníka s drogami, jenž z nich s pomocí neznámé látky vyrábí poslušné nemyslící stroje perfektně ovládající kung fu, které pak rozšiřují řady jeho malé soukromé armády.
Zneužívá k tomu revolučního objevu profesora Sanborna, kterého drží ve svém sídle a nutí ho ke spolupráci výhružkami, týkajícími se zejména života a zdraví jeho krásné dcery Alicie Sanborn. Joe a Curtis musejí při svém pátrání bojovat nejen s armádou přeprogramovaných ninjů, ale také s nepřátelskými a značně zkorumpovanými místními úřady. Přesto se jim daří postupovat vpřed a nakonec proniknout i do přísně střežené pevnosti s "továrnou" na nové bojovníky. Tady se však proti nim postaví přesila v takové síle, že se zdá nemožné dostat se ven se zdravou kůží.
Druhý snímek série o ´Americkém ninjovi´ se opět veze na jednoduchosti a jisté přímočarosti. Tvůrci jen přidali trochu více humoru a zaměřili se na větší množství akčních scén, neboť si to diváci vyžadovali. A tak se opět Michael Dudikoff setkal se Stevem Jamesem a společně se vrátili do svých rolí. Tentokrát mají co dělat se šílencem pohrávajícím si s lidskými geny, které upravoval tak, aby se z ninja bojovníků stali vyloženě zabijáci. Ale co si budeme povídat, pořád to byli břídilové. Spousta klišé a nelogičností, ale takové prostě osmdesátky byli a z nostalgického hlediska se stále jedná o jeden s povedených akčních videosnímků své doby. Zkrátka stará dobrá akční práce.

DABING
1.DABING (VHS, Nova, DVD)
V českém znění: Radovan Vaculík - Michael Dudikoff (Joe), Jiří Štěpnička - Jeff Weston (Divokej Bill), Petra Hanžlíková - Michelle Botes (Alicia Sanbornová) + Nava Halimi (Jacksonova přítelkyně), Karel Urbánek - Bill Curry (seržant Singh) + Len Sparrowhawk (Pat McCarthy) + Ralph Draper (profesor Sanborne), Zdeněk Podhůrský - Melvin Jones (Chuck) + Steve James (Jackson), Pavel Šrom - Adrian Waldron (Karl) + Larry Poindexter (Charlie) + Gary Ford (velvyslanec Scruggs) + Gary Conway (Lev), Alena Procházková - Anne Curtis (Lady Smithová), Bohdan Tůma - Jonathan Pienaar (Taylor), Hynek Votoček - Elmo Fillis (Toto), Michal Pavlata - John Pasternak (Vesuvius) + Jamie Bartlett (Sinclair) + Gavin Van Der Berg (Bert Ballard) + Dennis Folbigge (Sir Cloudsly Smith) + Mike Stone (Tojo Ken) + John Fujioka (Shinyuki)
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Gina Dolejšová
Režie: Jiří Ptáček
Vyrobilo: Studio Dabing AB Barrandov pro Warner Home Video, 1993

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 1.5.1987
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 19.8.2011 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 4 000 000

FILMY V SÉRII
Americký ninja gastonrolinc.webnode.cz/news/a0182/
Akční / Dobrodružný, USA, 1985
Režie: Sam Firstenberg, Hrají: Michael Dudikoff, Steve James

Americký ninja 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0184/
Akční, USA, 1987
Režie: Sam Firstenberg, Hrají: Michael Dudikoff, Steve James

Americký ninja 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0185/
Akční, USA, 1989
Režie: Cedric Sundstrom, Hrají: Steve James, Michele B. Chan

Americký ninja 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0186/
Akční / Drama, USA, 1990
Režie: Cedric Sundstrom, Hrají: Michael Dudikoff, David Bradley

Americký ninja 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0176/
Akční / Komedie, USA, 1993
Režie: Bob Bralver, Hrají: David Bradley, Anne Dupont
 
Tvůrci a herci
Sam Firstenberg (Režie), Yoram Globus (Produkce), Menahem Golan (Produkce), George S. Clinton (Hudba), Michael Bishop (Hudba), Gideon Porath (Kamera), Michael J. Duthie (Střih), Perry Bullington (Casting), Gianna Pisanello (Casting), Holger Gross (Scénografie), Audrey M. Bansmer (Kostýmy), Robert Fitzgerald (Zvuk), Hari Ryatt (Zvuk), - (Masky), Gary Conway (Scénář), Michael Dudikoff (Herec), Steve James (Herec), Larry Poindexter (Herec), Gary Conway (Herec), Bill Curry (Herec), John Fujioka (Herec), Jack Weston (Herec), Nick Nicholson (Herec)
 
1987/90/USA/Akční
 
Zajímavost k filmu
- Až v tejto časti série sa dozvedáme priezvisko hlavnej postavy.
- Natáčanie skončilo necelé dva mesiace pred premiérou filmu.
- Natáčalo sa od 5. januára do 4. marca 1987 v Južnej Afrike.
- Aby dostal film aspoň R-kový rating, museli byť upravené bojové sekvencie, pri ktorých bolo množstvo záberov nasnímaných až príliš detailne.
- Posledný film Michaela Dudikoffa, na ktorom spolupracoval s producentmi Menahemom Golanom a Yormanom Globusom.
- Počet mŕtvych: 87.
 
Odkazy