Nezvratný osud / Final Destination (2000/98/USA, Kanada/Horor, Thriller) 75%

29.07.2018 13:30
JEDNOU VĚTOU
„Žádné nehody ani náhody. Smrt se prostě oklamat nedá. A pokud se o to někdo přece jen pokusí, stihne ho přísný trest."

OBSAH
Smrt je někde nablízku a Alex Browning má to štěstí (nebo smůlu?), že ví kdy a kde se zubatá objeví. Alexovo zvláštní nadání se poprvé projeví těsně po nástupu na palubu letadla, kterým má, společně se svými spolužáky ze střední školy, letět na školní výlet do Paříže. A právě když už sedí v kabině a se zapnutým bezpečnostním pásem čeká na odlet, promítne se mu před očima hrozivá vize, ve které prožije start letadla následovaný explozí, již nikdo z pasažérů nepřežije. Alex propadne panice a vyzývá všechny, aby okamžitě vystoupili, čímž způsobí mezi pasažéry takový rozruch, že jej společně s dalšími šesti spolucestujícími posádka vykáže z letadla.Kromě Alexe se tak ocitnou zpátky na letišti jeho kamarádi Tod a Billy, spolužačka Clear, která instinktivně vycítila, že Alexovy obavy jsou oprávněné, Carter, který se s Alexem v letadle popral a byl za to vyveden i se svou přítelkyní Terry, a jejich učitelka, slečna Lewtonová, která se dobrovolně rozhodla, že se svými studenty počká na další let. Atmosféru vzájemného obviňování za ztrátu půldne v Paříži přeruší výbuch letadla, ke kterému skutečně krátce po startu dojde. Nikdo nechápe, jak mohl Alex katastrofu předvídat, a nakonec, místo aby mu byli vděční, se ho spíš bojí a hledí na něj s nevraživostí. I agenti FBI, kteří ho vyšetřují, si jeho vysvětlení vyslechnou s nedůvěrou a spíše si Alexe zařadí mezi podezřelé. Zvláště když po několika týdnech začínají umírat další z těch, co díky Alexovi přežili. Alex postupně nabývá přesvědčení, že díky jeho předtuše se jim všem sice podařilo smrt obelstít, ale ne nadlouho. Proto se spojí se zbývajícími kamarády, aby společnými silami čelili osudu a vyzráli nad smrtí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nezvratný osud jsem viděl až jako poslední z prvních tří dílů série - a byl jsem upřímně řečeno celkem zklamán tím jak se to celé snaží hrát si na standardní film:) A taky mi kromě Ali přišli všichni do jednoho značně nesympatičtí, což je u tohohle žánru trochu problém. Naštěstí jen do chvíle, než se scénáristi vytasí s konečným řešením té které "otázky" - a ta řešení jsou buď (pro Final Destination trademarkově) směšně překombinovaná nebo naopak nečekaná a nečekaně rychlá, nicméně do jednoho působivá. Ale zkrátka a dobře tohle mi prostě nesedlo tolik jako třeba dvojka, a proto dávám "jen" 60%. (Gemini) 3*

Nápad moc pěkný, provedení laciné... Ačkoli se zpočátku zdá, že by tenhle film mohl být něčím víc než typickou teenage vyvražďovačkou, nakonec sklouzne k typický žánrovým klišé a jediné, co ho odlišuje od ostatních podobně laděných snímků, je postava vraha... tedy, jestli se zlomyslné smrti dá říkat postava. Vlastně spíš: jestli se tomu, co Wong vydává za smrt, dá vůbec říkat smrt, když se to chová jako velmi sadistická verze MacGyvera. Přesto svůj kousek pěkné atmosféra Nezvratný osud má, ale to nic nemění na faktu, že od určité chvíle (zřejmě to byla žvanivá pouťová mystika v podání ostrahy márnice) pro mě ztratil poslední zbytky pozoruhodnosti a vyvíjel se k vpodstatě očekávatelnému "double twistu", který je spíš trapný než vtipný. Pokud vše béřeme jako relaxaci a oddychovku se zajímavým námětem, rovná se výsledek lehkému nadprůměru, který nijak zvlášt nepoděsí, nepoznamená diváckou paměť, ale zároveň nezjizví vkus... (Marigold) 3*

Zašel jsem na něj, když jsem chodil na střední školu, a tehdy to byla opěvovaná pecka. I dnes má své kvality, které by všemi deseti bral leckterý současný thriller. Teen střih neztratil nic ze své působivosti, užijí si ho hlavně ti, kteří horory neberou až tak vážně. Naopak hodně vážně bral svou předtuchu sedmnáctiletý student, který na palubě letadla viděl velmi realistickou havárii. Začne panikařit a spolu s učitelkou a několika spolužáky skončí v letištní hale s tím, že přijdou o dobrý půlden pobytu v Paříži. Někteří ho podporují, jiní mu chtějí dát pěstí, a pak všichni společně sledují, jak letadlo po startu skutečně vybouchne. Polovina přeživších se našemu hrdinovi vyhýbá, další se stále vyrovnávají s šokem. Jenže postupně začnou umírat. Zřízenec z márnice to vidí jasně: osud má s každým z nás plán. Odpor je marný, i když vystoupili, smrt si je najde. Kus plechu mezi kolejemi zařídí zbytek. Stejně jako voda kapající z prasklého hrnku. Výsledek i dnes působí poměrně chytře, navrch je labužnicky natočený. Když začneme smrt přelstívat, začne to lehce drhnout, ale do finále přesto doběhneme se ctí. A těch pár podrazů už přečkáme. Jen by zajímalo, kam zmizel představitel ústředního hrdiny Devon Sawa? (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Alex Browning (Devon Sawa) a celá jeho třída se připravuje na školní výlet do Francie a když už všichni sedí v letadle a čekají na odlet, zachvátí Alexe hrozivá představa, ve které letadlo exploduje a všichni zemřou. Ztropí tedy paniku a on a spolužáci Clear (Ali Larter), Carter (Kerr Smith), Tod (Chad Donella), Billy (Sean W. Scott), Terry (Amanda Detmer) a třídní učitelka Lewtonová (Kristen Cloke) jsou z letadla vyvedeni. A když pak o chvilku později už skupinka stojí v letištní hale a peskuje Alexe za to, jak jim zkazil výlet do Francie, ozve se výbuch, tlaková vlna rozbije okna … Ano! Letadlo opravdu explodovalo. A od teď se na Alexe každý dívá jinak. Policie ho vyslýchá, někteří spolužáci se mu vyhýbají a mají z něj strach, ostatní chtějí, aby jim předpovídal budoucnost. Ale proč tehdy měl tu předtuchu a někteří z nich přežili? To je otázka, kterou se Alex usilovně zaobírá a odpovědi se mu dostane od podivínského správce místní márnice. Alexovi se totiž kvůli jeho předtuše podařilo přechcat osud a smrt, která na už už šahala čerstvě přibroušenou kosou. A teď se ta smrt vrátila, aby si vybrala dluh, který za sebou Alex a jeho přátele nechali v pořadníku.
Nezvratný osud je snímek postavený na nezvratně geniální myšlence, který si ještě ke všemu pohrává s myšlenkou další: je osud a naše budoucnost pevně daná nebo si všechno vytváříme sami?! A pokud platí varianta první, můžeme tomu zabránit nebo to nějak změnit?! Scénáristé Wong, Reddick a Morgan si s těmito myšlenkami bravurně pohráli a vznikl tak na americké horrorové poměry velmi netradiční snímek se scénářem, kterých zrovna v hollywoodských archivech není 12 do tuctu. Jen škoda, že se scenáristům snímek nepodařilo vypilovat do úplné dokonalosti. První tři čtvrtě filmu jsou totiž opravdu úžasné, fascinující a mají tak hutnou atmosférou, že byste o ní zlomili i motorovou pilu. Poslední třetina už je ale pak typickým klišé, které je okořeněné o lehce šokující konec, který má diváka přinutit nezapomenout na jejich snímek ještě dlouho po jeho shlédnutí. Věřte, že já bych nezapomněl, i kdyby toho konce nebylo.
A popravdě řečeno, ten konec zase až tak šokující není. Za to je tu ale pár scén s úmrtím některého z hrdinů, které šokující opravdu jsou. A to nikoliv díky své brutalitě, ale díky tomu, že působí jako blesk z čistého nebe. Prostě najednou udeří a divák se nestačí divit, jak se to tak rychle semlelo. Nebudu zde zbytečně házet spoilery, ale jen dodám, že ony scény působí asi takovým dojmem, jako kdyby v závěrečné líbací scéně kteréhokoliv romantického filmu Meg Ryanové ze zatáčky vyjel dvěstětunový kamión a hlavní hrdiny v největším zápalu lásky rozjel na sračky. Prostě tomu ani nebudete věřit… Ale je to vážně legrace :)
Režisérem snímku je James Wong. Ten byl tehdy u celovečerního filmu debutantem, ale z jeho pevného režijního rukopisu to vůbec není znát. Wong vytváří úžasnou, strachuplnou atmosféru – a přitom se nemáme skoro čeho bát. Žádné monstra, žádný maskovaný vrah – jen osud, téměř abstraktní pojem, je zde katalyzátorem všeho strachu. Atmosféru snímku pak ještě přikrmuje nádherná depresivní hudba Shirley Walkerové!
Nezvratný osud by se tedy příkladně dal označit za jeden z mála teenagerských horrorů, který nesmrdí tuctovostí. Vždyť ani herecké výkony nejsou vůbec špatné! Snímek je až na pár výjimek obsazen téměř neznámými herci, ale rozhodně to neškodí. Devon Sawa je v roli Alexe docela přesvědčivý a Kerr Smith, jinak homosexuál Jack z Dawsonova světa nebo střihač trailerů z Hladové noci, taktéž není vůbec špatný. Horrorové znalce pak jistě zaujme menší výstup legendráního Tonyho Todda (Noc oživlých mrtvol, Candyman) a filmoví fandové si všimnou některých jmen postav, které se v historii filmu již objevily: Hitchcock, Schreck, Murnau… Určitě vám tyhle jména nejsou neznámá.
Nezvratný osud se tedy moc dobře vydařil. Pravda – závěr snímků mohl být o něco lepší a vypilovanější, na druhou stranu to zas není žádná hrůza, která by mi zkazila celý film tak, jako třeba závěr Muže bez stínu. Je to holt snímek, kterému k dokonalosti chyběl jen drobeček, ale i bez něj je to stále skvělá záležitost!

PODROBNÝ POPIS FILMU
Třída amerických studentů se vydává na exotický zájezd do Paříže. Jeden z nich, Alex Browning, má podivné předtuchy, které vyvrcholí těsně před startem velmi realistickou vizí letecké havárie. Zpanikaří a v nastálém zmatku je vyhozen z letadla, spolu s učitelkou a několika žáky. Ti mu začnou okamžitě nadávat, že kvůli němu přišli o Eiffelovku, ale v tu chvíli, těsně po startu, letadlo se zbytkem třídy vybuchne. A teď si představte sebe na Alexově místě: Právě zahynulo několik desítek vašich spolužáků, policie se vás vyptává proč jste vlastně z toho letadla těsně před startem utekli, polovina přeživších přátel se k vám bojí přiblížit a druhá polovina po vás chce, abyste jim věštil budoucnost.
To ale zdaleka není konec Alexova trápení. Ti, kteří přežili, začínají totiž umírat, a to vždy záhadnou smrtí, vyhlížející velmi nepravděpodobně. Opět si představte, že na policii vysvětlujete: "Šel jsem ji navštívit, ale shodou okolností v tu chvíli zrovna začal hořet její dům a ona uklouzla, spadla na zem a náhodou na ni spadl kuchyňský nůž." Na to vám policie zřejmě neskočí. Takže zbývá pátrat na vlastní pěst, co za tím vším stojí. A po krátké konzultaci se zkušeným zřízencem z márnice (Tony Todd alias Candyman) je vše jasné: Osud má pro každého z nás plán. Je určeno, kdo z nás má kdy zemřít. Pokud se nám podaří Osud nějakým způsobem přelstít, on na nás nezapomene a najde si nás. Zemřeme při nejbližší možné příležitosti, a to v tom pořadí, v jakém jsme měli umřít původně. A co teď? Dá se Osud nějak přelstít? Co kdybych se pokusil o sebevraždu "mimo pořadník"...?
Film Nezvratný osud natočil James Wong, jeden z producentů a režisérů seriálu "Akta X", a natočil ho především pro ty, kteří se v hororech vyznají. (Kdyby vám to náhodou nebylo hned jasné, přečtěte si závěrečné titulky: Hlavní hrdinové mají stejná příjmení jako slavní hororoví herci a režiséři.) "Teenagerský horor" je už dnes samostatný žánr a aby zaujal, je třeba ho něčím ozvláštnit. Tvůrci proto celkem chytře vypustili maniakálního vraha, který je vždy zázračně na správném místě a vždy zázračně včas zmizí. Nahradili ho neúprosným Osudem, na jehož všemocnosti a vševědoucnosti není nic divného, a který má k dispozici prostředky, o kterých se těm nejlepším masovým vrahům ani nesnilo.
Je zajímavé sledovat, jaké drobnosti mohou stát na počátku řetězce příčin a následků, na jehož konci je smrt: Příliš prudce ochlazený hrnek, kus plechu mezi kolejemi, nebo třeba špatně těsnící záchod. A je vyloženě labužnická záležitost sledovat strasti ubožáka zavřeného v lesním srubu, který ví, že se má záhy stát obětí té nejnešťastnější náhody a snaží se tomu všemožně zabránit. Pokud smrt není nějaká viditelná vyzáblina s kosou, ale cosi neviditelného a všudypřítomného, je to skutečně podstatně působivější.
První polovina filmu je opravdu výborná. Nenápadné náznaky a předzvěsti jsou chytře vymyšlené a vize letecké havárie je natočena tak sugestivně, že bych tento film v žádném případě nedoporučil někomu, kdo se v blízké budoucnosti chystá někam letět. I několik následujících ran Osudu je natočeno elegantně, originálně a překvapivě. A díky tomu, že většina mladých herců je v našich končinách naprosto neznámá, nebudete předem tušit kdo z nich je slavnější (a přežije tudíž o něco déle než ostatní).
Bohužel, přibližně v polovině filmu dospěli tvůrci k názoru, že je potřeba dosavadní schéma ještě ozvláštnit a přijít s dalším pravidlem: "Pokud někdo, kdo sám přelstil Osud, pomůže někomu jinému udělat totéž, Osud vynechá toho, kdo je další na řadě, a pokud se tím dostane na konec řady, začíná 'pořadník' znovu od začátku." Nebo něco v tom smyslu. Je to ozvláštnění zhola zbytečné a poněkud překombinované. Navíc je v tuto chvíli už celkem jasné, že každý další dějový zvrat a zdánlivá záchrana života může být ve skutečnosti jen přesným naplněním předurčeného Osudu a smrt se nakonec dostaví přesně podle plánu. Napětí tedy nakonec spočívá převážně v odhadování, zda právě vidíme podraz na osmou, nebo podraz na devátou. Naštěstí se zdá, že se úplně v závěru filmu tvůrci přiznali k tomu, že si s vámi vlastně celou dobu jen tak hráli. A celkem se jim to povedlo. Jen doufám, že se nedočkáme Nezvratného osudu 2, protože celé toto zajímavé téma bylo v jedničce naplno vyčerpáno a možná i trochu přečerpáno...
Podobně jako Vřískot se vám bude Nezvratný osud líbit tím víc, čím méně vážně horory berete. A podobně jako u Vřískotu se sluší upozornit, že pokud jsou horory váš "šálek kávy", měli byste si k našemu hodnocení připočíst minimálně dalších dvacet procent.

O NATÁČENÍ
Film Nezvratný osud (Final Destination) vznikl podle námětu Jeffreyho Reddicka, který scénáristicky zpracovali Glen Morgan, James Wong a Jeffrey Reddick. Produkce se ujali Warren Zide, Craig Perry a Glen Morgan. James Wong, známý především jako autor několika z nejúspěšnějších dílů seriálu Akta X, navíc na Nezvratném osudu debutoval jako filmový režisér.
Jeffrey Reddick, autor námětu a spoluautor scénáře, je dlouholetým zaměstnancem New Line Cinema; působí zde ale jako asistent ředitele pro mezinárodní marketing. Fanouškem hororů je však už odedávna. "Vzpomínám si, jak jsem poprvé viděl tu původní Noční můru z Elm Street, a jak ten film doslova změnil můj život," říká Reddick. "Jako kluk jsem byl velký fanda do hororů a pamatuji si, jak jsem si říkal, že tohle je ten nejchytřejší a nejstrašidelnější film, co jsem kdy viděl." O několik let později se pak sám pustil do scénáře pro Hollywood. A obrátil se rovnou na ředitele studia. "Byl jsem čtrnáctiletý kluk z Kentucky a nevěděl jsem nic o psaní scénářů ani o tom, jak takové studio funguje. Vůbec jsem neměl ponětí o tom, co jsem dělal, ale napsal jsem desetistránkový námět na pokračování Noční můry v Elm Street." Přestože mu Robert Shaye, ředitel studia New Line Cinema, zaslal námět zpět s tím, že nevyžádané materiály se nepřijímají, Reddick, který o standardním postupu přes agenty, právníky a manažery neměl ani potuchy, se nevzdal. V dalším dopise Robertu Shayeovi vyjmenoval všechny filmy New Line, které viděl, a dokonce i spočítal, kolik dolarů za ně utratil. "Napsal jsem mu, že když jsem já mohl obětovat všechen ten čas a peníze za jeho filmy, mohl by mi i on věnovat pět minut a můj příběh si přečíst. Nečekal jsem, že mi odpoví, ale odpověděl."
Reddick se začal psaní pro New Line věnovat jako scénárista na volné noze. Asi po deseti letech přišel s námětem na Nezvratný osud, který se dostal do rukou producentů Craiga Perryho a Warrena Zidiho. Ti Reddicka pověřili prací na první verzi scénáře.
V původní verzi se lidé, kteří katastrofu přežili, navzájem neznali a teprve po nehodě se hledali. "To jsme změnili," říkají Zide a Perry, "a vytvořili jsme příběh, ve kterém jsou hlavními postavami spolužáci ze střední školy. Bylo však nezbytné postavit příběh tak, aby oslovil i diváky mimo tuto věkovou skupinu."
Se základním Reddickovým scénářem se společnost New Line obrátila na Glena Morgana a Jamese Wonga, a ti se na projektu podíleli jako producent a režisér. Jako autoři těch nejlepších dílů seriálu Akta X se Morgan s Wongem těšili pověsti mistrů napětí, a dostali od studia v práci na filmu naprostou volnost.
"Když už jsme měli základní příběh," vzpomíná Morgan, "začal jsem si třídit ty zvláštní náhody, které jsem sám prožil. Byl jsem například ve Vancouveru na letišti, čekal jsem na let a najednou z reproduktorů zazněl John Denver. Vzpomínám si, jak jsem si řekl: ´Ten přece umřel při leteckým neštěstí, to je nějaký divný.´ Variaci na tento zážitek jsme začlenili do scénáře." Wong si neodpustí poznámku: "Chtěli jsme pro letadla a pro leteckou dopravu udělat totéž, co udělaly Čelisti pro žraloky a pro plavání."
"Ve filmech se za ta léta už zobrazilo mnoho leteckých neštěstí," připouští Perry, "tohle je ale nejspíš první, ve kterém divák prožije nehodu z pohledu osoby, která sedí v kabině. Nejsou tu žádné odbočky v ději; všechno je to velice klaustrofobické a velice opravdové, protože to prožíváte z první ruky."
"Na jednom jsme se všichni hned od počátku shodli," říká Wong. "Nechtěli jsme točit krvák. Nechtěli jsme tam mít chlapa v tmavém plášti nebo nějakou zrůdu, která by ty děcka honila. To už tady bylo tolikrát. Velice mě nadchlo, když jsme se rozhodli, že tím nepřítelem bude celý svět, který bude jakoby ve službách smrti. Předměty a události, se kterými přicházíme každý den do styku, nabývají zlověstných rozměrů a ve filmu nejde ani tak o to, jestli naši hrdinové zemřou nebo ne, ale spíš o to, jak zemřou a jak mohou svou smrt oddálit."
"Některé pasáže ve filmu," navazuje Perry, "schválně diváka navádějí špatným směrem. Ten film je zábavný právě i tím, že se díváte a lámete si hlavu: ´Hmm, jak to schytá tenhle?´."
Výběrem jmen některých z hrdinů skládá Nezvratný osud poctu velikánům žánru. Alex se jmenuje Browning, stejně jako Todd Browning, režisér filmů Freaks (Zrůdy) a původního Draculy. Billy se jmenuje Hitchcock a za jménem Valerie Lewtonová vytušíme Val Lutenovou, která hrála ve filmech jako Kočičí lidé (Cat People) nebo Walk of the Zombie.
Hlavní roli Alexe Browninga hraje Devon Sawa. "Četl jsem spoustu scénářů," říká, "ale Nezvratný osud mě vážně dostal. Donutil mě, abych začal myslet na smrt... i na život." Je ironií osudu, že Sawa si scénář poprvé přečetl právě v letadle. "Každých pár minut jsem se z okénka díval na motor," vzpomíná. To rozrušení si pak znovu prožil při natáčení, v maketě Boeingu 747. "Člověk se vážně cítil jako v kabině letadla a když se to všechno začalo třást, lidi začali křičet a zazněly výbuchy, bylo to jako doopravdy. Až poletím příště letadlem, bude stačit jen malá turbulence, a už si vezmu kyslíkovou masku."
Maketa Boeingu 747 je dílem koordinátora zvláštních efektů Terry Sonderhofa. Stavba trvala dva měsíce a konečný výtvor vážil kolem 20 tun a vešlo se do něj 89 lidí. Maketa byla zavěšena na hydraulickém kyvadle a dokázala se otáčet o 45 stupňů do stran a o 60 stupňů zepředu dozadu. "Když jsem to v ateliéru viděl, řekl jsem si: ´Co jsem to udělal?´. Měl jsem strach, že se mi tam těch 40 komparsistů pozvrací," vzpomíná režisér James Wong. Nakonec se letadlo nejenom houpalo na všechny strany, ale došlo i na výbuchy, rozervané stěny a kaskadéři zavěšení na postrojích vylétali z trupu letadla.
Dalším povedeným trikem byla scéna, ve které Carter (Kerr Smith) zastaví s autem na železničním přejezdu. "Odstrojili jsme to auto až na kovovou kostru," vysvětluje Sonderhoff. "Normálně, když vlak narazí do auta, ho jen tak strká před sebou. Aby byl ten obraz dramatičtější, auto jsme odstrojili, rozpůlili, naložili výbušninami a spojili zase dohromady. Záměr byl, aby to v určité vzdálenosti vybuchlo, rozpůlilo to auto, jedna půlka pak vzplanula a druhá zmizela v oblaku dýmu. Dopadlo to výborně."

DABING
V českém znění: Radek Hoppe - Devon Sawa (Alex Browning), Nikola Votočková - Ali Larter (Clear Riversová), Filip Švarc - Kerr Smith (Carter Horton), Martina Hudečková - Kristen Cloke (Valerie Lewtonová), Jiří Ptáčník - Daniel Roebuck (agent Weine), Robert Wisden (Ken Browning), Randy Stone (letový hlídač), (titulky), Jiří Hromada - Roger Guenveur Smith (agent Schreck), Mark Holden (kopilot), Michal Michálek - Chad E. Donella (Tod Waggner), Jan Kalous - Seann William Scott (Billy Hitchcock), Petr Oliva - Tony Todd (Bludworth), Fred Keating (Howard Seigel), Jana Páleníčková - Amanda Detmer (Terry Chaneyová), Hynek Votoček - Brendan Fehr (George Waggner), Pavel Trávníček - Forbes Angus (Larry Murnau), Klára Šumanová - Lisa Marie Caruk (Christa Marshová), Tereza Chudobová - Christine Chatelain (Blake Dreyerová), Ljuba Krbová - Barbara Tyson (Barbara Browningová), Kristina Matisic (reportérka), Vlasta Žehrová - P. Lynn Johnson (paní Waggnerová), Jiří Plachý - Larry Gilman (pan Waggner), John Hainsworth (kněz), Rostislav Čtvrtlík - Guy Fauchon (Hare Krišna), Marrett Green (zpravodaj), Jitka Ježková - Nicole Robert (prodavačka letenek), Martin Zahálka
Překlad: Petr Zenkl
Zvuk: Martin Jílek
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy a režie: Jiří Ptáček
Vyrobil: LS Productions dabing pro Magic Box a ČT 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.10.2000 Space Films
Premiéra USA: 17.3.2000 New Line Cinema
Premiéra Kanada: 17.3.2000
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.2001 (VHS) Magicbox, 1.12.2008 (DVD) Bontonfilm, Magicbox
Poprvé na DVD: 1.10.2001 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 17.8.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 744 680
Tržby celkem - $ 112 880 294
Návštěvnost v ČR 11 154
Náklady (Rozpočet) - $ 23 000 000

FILMY V SÉRII
Nezvratný osud gastonrolinc.webnode.cz/news/a0124/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2000
Režie: James Wong, Hrají: Devon Sawa, Ali Larter

Nezvratný osud 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0128/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2003
Režie: David R. Ellis, Hrají: Ali Larter, A.J. Cook

Nezvratný osud 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0127/
Horor / Thriller, USA / Německo, 2006
Režie: James Wong, Hrají: Mary Elizabeth Winstead, Ryan Merriman

Nezvratný osud 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0126/
Horor / Thriller, USA, 2009
Režie: David R. Ellis, Hrají: Bobby Campo, Shantel VanSanten

Nezvratný osud 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0125/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2011
Režie: Steven Quale, Hrají: Nicholas D'Agosto, Miles Fisher
 
Tvůrci a herci
James Wong (Režie), Glen Morgan (Produkce), Craig Perry (Produkce), Warren Zide (Produkce), Adam Hamilton (Hudba), Shirley Walker (Hudba), Robert McLachlan (Kamera), James Coblentz (Střih), John Papsidera (Casting), John Willett (Scénografie), Jori Woodman (Kostýmy), Dave McMoyler (Zvuk), Brad Sherman (Zvuk), Melissa Sherwood Hofmann (Zvuk), Lisa Love (Masky), Glen Morgan (Scénář), James Wong (Scénář), Jeffrey Reddick (Scénář), Devon Sawa (Herec), Ali Larter (Herec), Kerr Smith (Herec), Kristen Cloke (Herec), Roger Guenveur Smith (Herec), Daniel Roebuck (Herec), Chad Donella (Herec), Seann William Scott (Herec), Tony Todd (Herec), Amanda Detmer (Herec), Brendan Fehr (Herec), Lisa Marie Caruk (Herec), Christine Chatelain (Herec), Barbara Tyson (Herec), Robert Wisden (Herec), Guy Fauchon (Herec), Carole Franck (Herec)
 
2000/98/USA, Kanada/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Carterovo auto je Chevrolet Nova SS ročník 1971.
- Většina postav ve filmu je pojmenována po režisérech či hvězdách z černobílých hororových filmů: Chaney (Lon Chaney), Waggner (režisér George Waggner), Browning (slavný "Dracula" režisér Tod Browning), Larry Murnau, (F.W. Murnau, režisér filmu Dracula Nosferatu, eine Symphonie des Grauens), Schreck (Max Schreck).
- Velká část záběrů je ze skutečného pádu a výbuchu letadla TWA Flight 800 z East Moriches na Long Islandu v New Yorku.
- Když studenti nastupují do letadla, Alex se podívá dolů a vidí zavazadlový vozík s číslem 666.
- Původní název filmu měl být "Flight 180".
- Hudba hrající ve filmu byla od Johna Denvera, který umřel při pádu letadla.
- Scénář filmu byl původně napsán pro seriál The X Files (1993).
- Exteriéry domu paní Lewtonové byly zbudovány za pět dnů.
- Clear Rivers (Ali Larter) byl pojmenován po asistentovi Glena Morgana a Jamese Wonga.
- Scéna, kdy Carter (Kerr Smith) praští v autě Billyho (Seann William Scott) loktem do obličeje, původně ve filmu být neměla. V den natáčení měl Seann William Scott nateklý ret, a aby se to nějak zamaskovalo, přidali maskéři trochu krve a scénáristé vymysleli tuto scénu.
- V počáteční scéně měl Devon Sawa (Alex) předstírat, že spí. Ve skutečnosti Devon Sawa usnul a spal čtyři hodiny.
- Kerr Smith a Seann William Scott si před natáčením scény, kdy se letadlo zřítilo, vzali tabletky proti nevolnosti, a proto byli ospalí a slabí. Z toho důvodu na ně není moc detailních záběrů.
- Řeč, kterou Tod (Chad Donella) pronášel na pohřbu, byl citát Marcela Prousta.
- Původní obsazení filmu do role Alexe a Clear byli Tobey Maguire a Kirsten Dunst.
- Po výbuchu letadla následuje záběr na Terry (Amanda Detmer), za kterou je vidět obraz autobusu, který ji následně přibližně v 45. minutě zabije.
 
Odkazy