Nezvratný osud 5 / Final Destination 5 (2011/83/USA, Kanada/Horor, Thriller) 59%

30.07.2018 11:42
JEDNOU VĚTOU
„Smrti se nevyhneš."

OBSAH
Autobus se zaměstnanci jede na firemní výlet, pak se zastaví na mostě, který je v rekonstrukci. Jeden z nich, Sam, se řízne o sedadlo do prstu a při pohledu na krev má předtuchu, že most spadne a zemře mnoho lidí, včetně jeho kolegů a přátel. Na nic nečeká a přesvědčí své přátele, spolupracovníka a šéfa, aby opustili most, že se brzy zhroutí. Tím, že ho uposlechli, si zachránili životy. Agent FBI Block má s touto skutečností problém. Ví sice, že Sam se na zhroucení mostu nijak nepodílel, ale chce vědět, jak je možné, že tušil, co se stane. Po zádušní mši za zemřelé kolegy jsou Sam a jeho přátelé osloveni místním koronerem, který je varuje, že smrt nelze podvést. Všichni si myslí, že to jsou jen řeči, a neberou na jeho varování zřetel. Jenže tyto nic netušící duše neměly přežít!(TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jo, příběh pátýho dílu nezvratnýho osudu je pech jako prase. A jestli má slovo pech nějakou definici, tak tady ten pech je vynásobenej dvěma. Pořád je to ale lepší než čtyřka, ale u mě to asi nikdy nepřekoná dvojku, která pro mě byla trošku šok a ta prvotní scéna byla pořád trošku jiná jízda než tady. Každopádně i tady to bylo slušný kafčo a musím říct, že mě to docela bavilo. Klidně bych to ale zúžil jenom na slet scének, kde se umírá, protože to všecko kolem k tomu vůbec nepotřebuju. (Malarkey) 2*

Povídá se, že jediné dvě jistoty na světě jsou daně a smrt. Tu první můžete sexuálně zneužít (eufemistický přepis slova "ojebat"), když se přestěhujete někam na Kajmanské ostrovy, proti té druhé, pokud tedy zrovna nejste Montgomery Burns, či Karel Gott, jste bez šancí. Tato premisa, s chutnou scénou zřícení mostu a zajímavým provázáním s prvním dílem navrch, platí i popáté a jelikož elektrikáři zase všechno odflákli, spojovací materiál v zásadě nespojuje a pracovní nářadí si létá svéhlavě vzduchem, dá se s klidným svědomím prohlásit, že se třetí remake remaku (v rámci nízkých očekávání) povedl. A pokud se snad někdo chystal na laserovou operaci očí, tak od nynějška už ví, že bílá hůl, vodící labrador a členství v klubu Stevieho Wondera taky nejsou úplně k zahození.. (Gilmour93) 3*

Další pokračování přichází v plné síle. Vedle jedničky a dvojky jde zřejmě o nejpodařenější (rozuměj mordy jsou promyšlené, nečekané a sympaticky zábavné, postavy se nechovají úplně hloupě) díl. Zase tu máme skupinku mladých lidí, kteří se jeden po druhém mohou (ne)těšit na odpočinek šest stop pod zemí. Škoda jen, že po zhruba hodince začne jeden z přeživších kalkulovat vykoupením sebe sama skrze smrt někoho jiného a tahle epizodka se nepříjemně vleče a hlavně není ani zdaleka tak cool jako předešlé dění na plátně. Vedle toho naopak potěší provázání na první díl (pamětníci zaplesají), bohužel, stačil ale pouze náznak toho, co se stane a měl bych z finále lepší pocit než z další porce rozmašírovaných těl. To by ale tvůrcům nemilosrdné teenagerovské publikum neodpustilo, kdyby film utnuli poté, co „skupinku z jedničky vykopnou z letadla“.. Přepálené 4*, ale proč ne.. Tak či onak, už teď se těším na Final Destination 10.. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Série Nezvratný osud je na tom podobně jako konkurenční SAW. Není potřeba mít nějak zásadně dobré herce, protože pár hladovějících zoufalců ochotných objevit se před kamerou se najde v Hollywoodu vždycky. Co se zápletek týče, tak si tahle série pořád víceméně vystačí s tím, že na začátku vidíme jednu velkou katastrofu, kterou přežije pár šťastlivců, a ti pak postupně umírají, protože před osudem se jednoduše zdrhnout nedá. Těch pár kosmetických změn, jež se v sequelech objevily, snad ani nestojí za zmínku. Všichni moc dobře ví, o čem celá tahle série je.
Pokud si nejste jisti, tak je o tom, jak co nejefektnějším způsobem zlikvidovat člověka a narafičit to tak, aby to celé vypadalo jako nešťastná náhoda. Série Nezvratný osud není nijak zvlášť chytrá podívaná, první díl sice přišel s originální myšlenkou, ale tu už pak nikdo dál nerozvíjel, což vlastně moc nevadí. Ani pátý díl nepřichází s ničím novým. I tentokrát tu máme partu mladých lidí (a plešatého Davida Krumholtze), kteří jedou na jakousi team-buildingovou akci a přimotají se k obrovské nehodě na mostě. Tyhle úvodní scény, při kterých lidé končí v plamenech, tratolištích krve nebo rozšmelcovaní na kusy, byly u všech dílů bez výjimky velmi dobré a i tady se tvůrcům zadařilo. Steven Quale ví, jak zlikvidovat člověka na sto různých způsobů, takže se nemusíte bát, že by Nezvratný osud 5 dělal zbytku sérii ostudu. První dojem je tedy hodně fajn.
Ale co pak? Minulý díl ukázal, že klasická formule vymyšlená v jedničce už moc neobstojí a že je potřeba přijít s něčím trošku jiným. Tvůrci pětky Nezvratného osudu slibovali, že tentokrát se dočkáme obměny celého konceptu a je to tak. Nečekejte žádnou revoluci. Jednomu z hrdinů jednoduše rupne v kouli a rozhodne s vybojovat si svůj život zpátky tím, že zabije někoho jiného. Jinak je to ale celé stále o tom samém. Film fanouškům série nabízí přesně to, co očekávají, tvůrci však naštěstí pochopili, že prostým opakováním konceptu a přidáním jednoho psychopata palce nahoru od publika nevybojují. A udělali to jediné, co mohli. Šlápli na plyn.
Nezvratný osud 5 je sice v základě prakticky stejný jako to, co jsme v kině viděli už čtyřikrát před tím, ale Steven Quale a jeho parta přitlačili na brutalitu. Film je až absurdně krvavý a násilný, avšak u každého zdemolovaného lidského těla, rozdrcené hlavy nebo propíchnutého krku je jasně patrné, že režisér moc dobře věděl, že tohle může dnes brát vážně jen opravdový hňup. Smrti jsou i tentokrát velmi efektní, avšak tvůrci se nebojí přidat k nim trochu toho černého humoru, takže minimálně u scény na masáži se nejspíš budete hodně hlasitě smát. Koncept Nezvratného osudu se už nedá s vážnou tváří prodávat, což dokázal sračkoidní předchozí díl. Přístup, který tvůrci zvolili u pětky, je sice stejně jednoduchý, ale je alespoň zábavný.
A to se dá říct i o 3D. Většina filmů, které letos dorazily do kin ve třetím rozměru, 3D vlastně ani nepotřebovala. Nezvratný osud 5 s ním ale pracuje velmi vtipně. Lacině, ale vtipně. Permanentně vám bude někdo do obličeje strkat jehly nebo svítit laserem, avšak platí tu to samé co u úmrtí vedlejších postav. Je to zbytečné, je to samoúčelné, ale je to nakonec docela veselé. Sympatický nadhled prokázali tvůrci i u velmi vypečené pointy, jež vám stoprocentně rozsvítí úsměv na rtech.
Ale abychom to s tou chválou nepřehnali – pořád jde o Nezvratný osud, to znamená, že když na plátně nikdo neumírá a hrdinové se pokouší komunikovat jinak než křikem plným bolesti, je to celé dost špatné. Herci nemají co hrát a většina z nich jen čeká, až přijdou na řadu a spadne jim na hlavu hák nebo něco podobného. Hlavní hrdina nemá charismatu ani co by se za nehet vešlo a jediné jeho štěstí je, že má přítelkyni, co vypadá jako mladá Uma Thurman, a kámoše, který je nejspíš nemanželským synem Toma Cruise. Těch dialogových scén, složitě budovaných vztahů a srdceryvných dramat tu naštěstí moc není a vždycky, když už to vypadá, že se budete muset začít dívat na hodinky, dorazí nějaká brutálně úsměvná scéna.
Takže jo, Nezvratný osud 5 se docela povedl. Pořád je to sice jen laciná podívaná spoléhající na krev a bizarní úmrtí. Co jiného byste chtěli? Steven Quale se zaměřil na silné stránky téhle hororové série a udělal dobře. Fanoušci budou nadšení a vy ostatní se nejspíš taky nudit nebudete. Pokud tedy neodvracíte oči u trošky té krve.

O FILMU
Ve filmu „Nezvratný osud 5“, v pátém pokračování úspěšných hororových příběhů, se Smrt opět ukazuje v roli neporazitelného pronásledovatele, který systematicky honí skupinu přátel, snažících se uniknout jejímu neúnavnému sledování.
V nejnovějším příběhu se Smrt pustí do pronásledování několika kolegů, kteří se mají zúčastnit team buildingu plánovaného na jednu noc. Do cíle své cesty se vydají autobusem, který jede přes visutý most přes řeku, tekoucí v hloubce více než 60 metrů pod mostem. Osudy kolegů se ale zdají být zpečetěny v okamžiku, kdy se most přímo před jejich očima rozlomí. Sam, který neštěstí jako první předvídal, začne hledat cestu k jejich záchraně, což se mu částečně podaří… nebo si to aspoň myslí.
Režisér Steven Quale k tomu říká: „V předchozích ‘Nezvratných osudech’ je jasné, že všichni zemřou, a otázka zní jenom kdy a jak - a o tom je celé napětí. Ale v tomhle filmu jsme příběh trochu posunuli: někteří hrdinové možná našli cestu k záchraně,“ vysvětluje režisér.
Pro producenta Craiga Perryho přinesl pátý film možnost nabídnout fanouškům nejen splnění jejich očekávání, ale také to, aby je film zvedl z křesel v kině. „Každý další díl těchto filmů chápeme jako možnost posunout se někam dál,“ říká producent. „Od diváků už jsme se naučili, že chtějí napínavý a hrůzostrašný příběh, který je ale současně pobaví, a tak jsme se snažili,“ vysvětluje Perry.
Protože producenti Craig Perry a Warren Zide od samého začátku chtěli natáčet ve 3D, přizvali k natáčení experta v této oblasti Stevena Qualea. „Steve toho o 3D během času zapomněl mnohem víc, než kolik se já kdy naučím,“ říká Perry pobaveně. „Pracoval 20 let s J. Cameronem, mistrem nejen v oblasti 3D ale vůbec v oblasti akčních filmů. Steve navíc vyloženě miluje film, což z něj ve spojení s jeho technickými dovednosti udělalo ideálního kandidáta na funkci, kterou jsme chtěli obsadit,“ dodává Perry.
Quale vzal jako výzvu skutečnost, že základní kostra filmu je dána, a rozhodl se dodat filmu další rozměr. „Dal jsem si maratón sledování všech čtyř ‘Nezvratných osudů’ z pohledu diváka, a zapisoval jsem si, co se mi na každém filmu líbí nejvíc. No a pak jsem začal přemýšlet o to, co budu dělat, až se octnu za kamerou,“ říká Quale.
Scénárista Eric Heisserer říká, že práce na ‘Nezvratném osudu 5’ je z pohledu scénáristy ideální, protože není nutné vymýšlet hlavní příběh. „Práce na ‘Nezvratném osudu’ byla netypická tím, že díky předchozím čtyřem filmům jsem nemusel trávit příliš času vymýšlením toho, jak co napsat tak, aby to diváci vzali. Od samého začátku jsem chtěl napsat napínavý nadpřirozený thriller, který je současně jedním z dílů ‘Nezvratného osudu’. Stejně jako diváci jsem ve filmu chtěl pár nechutných scén zabíjení, ale současně jsem chtěl ukázat i jednu z otázek našeho světa tím, že jsem uvedl morální dilema jednotlivých postav, které vede k hledání odpovědi na otázku čeho nebo koho si na světě cení nejvíc,“ vysvětluje scénárista.
Jedním z typických rysů série je, že další obětí bývá ten, u koho to očekávají diváci. To ale zároveň nutí filmaře vymýšlet stále větší a lepší scény zabíjení, což je zase vtipná výzva pro scénáristu.
„Z mého pohledu bylo určitě nejtěžší pořádně vymyslet jednotlivé scény se smrtí. Podnikl jsem řadu výletů do skutečných míst, ve kterých se náš děj odehrává. Fotografoval jsem, kreslil jsem si nákresy, dělal rozhovory. Často jsem dokonce měl pocit, jako bych se nacházel na místě činu, ačkoli k žádnému zločinu tam nedošlo… zatím,“ směje se scénárista. „Ten řetěz drobných pozemských událostí, které, pokud se poskládají ve správném pořadí, nakonec způsobí hrdinovi neštěstí, vyžaduje důkladné plánování. Druhou stranou téhle mince ale je, že když se sekvence se smrtí podaří, bylo její napsání nejvtipnější částí mé práce,“ dodává.
Kromě scén se smrtí také producent a Quale trvali na tom, aby vývoj příběhu a jednotlivých postav měly stejné tempo. Díky tomu se diváci s postavami ztotožní a oblíbí si je, a sledování jejich smrti pak je pro diváka mnohem tělesnějším a děsivějším zážitkem.
„Snažili jsme se natočit ohromující film s dynamickými akčními scénami, z nichž hned první je scéna s mostem,“ říká Quale. „Současně jsme ale chtěli, aby naše postavy byli lidé, se kterými se filmový divák dokáže ztotožnit. Jejich příběhy pohánějí film dopředu, a proto jsme se hodně pečlivě věnovali výběru herců. A měli jsme při tom šťastnou ruku,“ dodává.
„Myslím, že jsme v tomhle filmu dosáhli skvělé rovnováhy,“ říká Perry. „Díky pádu mostu máme ve filmu nejpůsobivější úvodní scénu z celé série. No a pak už následuje klasická otázka nejen, co se hlavním hrdinům stane, ale taky jak se jim to stane, což je podstata všech ‘Nezvratných osudů’”, uzavírá Perry.
„Ti šťastnější přežijí neštěstí. A pak si pro jednoho po druhém… přijde Smrt“
Příběh „Nezvratného osudu 5“ se točí kolem Sama, mladého profesionála uprostřed velkého dilematu: buď zůstat až do důchodu u jisté práce v papírně, nebo si splnit sen, stát se šéfkuchařem a přestěhovat se do Paříže. Jenže stěhování do Paříže by ho mohlo připravit o dívku, kterou miluje, což by mohla být příliš vysoká cena.
„Když se ve filmu poprvé objevuje Sam, je rozrušený, protože musí jet na team building, ačkoli jeho přítelkyně Molly se s ním chce rozejít,“ vysvětluje Samův představitel Nicholas D’Agosto. „Pak všichni nastoupí do autobusu, a Sam má tak trochu pocit, že něco není v pořádku, ale potlačí ho v sobě. No a když si Smrt začne postupně brát v jeho okolí, začne být opravdu vyděšený, protože vůbec nechápe, proč se to všechno děje, co by měl dělat nebo jak přesvědčit FBI, že s úmrtími kolem sebe nemá nic společného. A k tomu všemu se má Sam ještě rozhodnout, co udělat dál se svým životem, resp. s tím, kolik mu z něj ještě zbývá,“ říká herec.
„Nick je zajímavý a pohledný kluk, což vložil i do Sama. Právě to byl klíč k tomu, aby se s ním diváci ztotožnili a dali se společně s ním na tu hrozivou cestu,“ konstatuje producent Perry.
„Na těch příbězích mám nejradši, že nechávají otevřenou odpověď na jednu z hlavních otázek, a totiž kdo nebo jaká bytost umožňuje hrdinům vidět budoucnost a tím na určitý čas oddálit okamžik, kdy si pro ně přijde Smrt? Tohle je podle mě vtipná otázka, kterou si budou diváci klást také a na kterou samozřejmě neodpovím, i když o odpovědi určitou představu mám,“ směje se herec.
Jak Smrt rozprostírá svoji síť blíž a blíž Samovi, nikdo neuniká jejím pekelným plánům, snad možná s výjimkou jeho životní lásky. Samovu přítelkyni Molly ve filmu ztvárnila Emma Bell. Molly je roztomilá dívka, která svého přítele hluboce miluje, ale na druhou stranu začíná mít pocit, že se jejich životní cesty začínají každá vydávat jiným směrem.
Emma Bell o své hrdince říká: „Žije na malém městě, a plně jí to vyhovuje. Myslím, že nikdy nesnila o přestěhování do města ani o tom, že by se měla stát součástí něčeho většího. Sama miluje, ale zároveň ví, že Sam má větší sny než ona. Nedokáže si proto poradit s tím, jak Sama milovat a současně mu nebránit v naplňování jeho snů. Molly ví, že Sam by se rozhodl tak, že by dal přednost jí a do Paříže by nejel. Jenže ona ho před takovou volbu postavit nechce, a tak rozhodne za něho,“ vysvětluje herečka.
Producent Perry si vybavuje, že viděl Emmu Bell v nějakém starším filmu a že si už tehdy kladl otázku, co je to za skvělou herečku. „Jakmile při castingu přišlo na přetřes její jméno, všichni jsme po ní hned skočili. Emma má úžasné oči - dokáže divákům prodat celou scénu, aniž by řekla jediné slovo,“ říká producent.
Samův nejlepší přítel a přímý nadřízený v práci je Peter, kterého představuje Miles Fisher. „Sam je přímočarý, jednoduchý chlap, pro kterého jedna a jedna jsou logicky dvě,“ říká Fisher. „Když jeho i jeho přátele začne pronásledovat Smrt, snaží se najít nějaké logické vysvětlení, protože jeho způsob uvažování nic jiného než logická vysvětlení nepřipouští. No a když pak Smrt žádá život jemu úplně nejbližší osoby, tak se v něm něco zlomí a on vůbec nedokáže dát rozum do hrsti a věci chápat a místo toho se dá úplně špatným směrem,“ vysvětluje herec.
Producent Perry říká, že Peterova postava je asi zatím největší novinka v celé sérii. Pátému dílu postava Petera dodává dramatického vypravěče, jakého žádný z předchozích dílů neměl. „V našich filmech obvykle máme hodně zvratů, které fanoušky překvapí. Za nejzajímavější ale považuju naši poslední inovaci spočívající v zařazení postavy, u které diváci sledují postupné zhroucení jejího světa, které nakonec vyústí ve zvrácenou snahu tohoto hrdiny za každou cenu zachránit svůj život bez ohledu na ostatní. Nic takového jsme v našich filmech zatím neměli,“ vysvětluje producent.
Ztvárnění atypického hrdiny si Fisher vyloženě užil. „Na těchto filmech je skvělé, že lidé znají pravidla hry. Diváci vědí, že někdo pravděpodobně zemře strašným způsobem a že legrace spočívá v napínání publika. Nehody se stávají každý den - ve vaně, v posteli, na závodech, v letadle. Tyhle filmy podněcují divákovu představivost a diváky děsí, ale vtipným způsobem. Bylo zábavné s tím pracovat a posunout to o úroveň výš,“ říká herec.
Peterovu přítelkyni Candice ve filmu ztvárnila mladá herečka a bývalá gymnastka Ellen Wroe. I v jejím případě tvůrci filmu našli přesně takovou herečku, jakou hledali. Ostatně Ellen se se sérií poprvé setkala právě díky své sportovní minulosti. „Na závodech jsme se každou sobotu v noci dívali na horory, včetně série ‚Nezvratných osudů‘. Vždycky jsem se hrozně bála a zakrývala jsem si oči, ale nakonec jsem se na ně dívala znovu a znovu,“ vzpomíná herečka.
Režisér Quale potvrzuje, že o obsazení Ellen Wroe nebyly žádné pochybnosti. „Ellen má v sobě kuráž, divokost i gymnastické dovednosti. Jakmile jsem jí poprvé viděl, hned jsem věděl, že jsme našli Candice,“ vzpomíná režisér.
Protože od dob jejího závodění už uběhla nějaká doba, J. J. Makaro odpovídající ve štábu za kaskadéry angažoval dva kaskadéry, které připravil na možnost záskoku v náročné scéně, ve které Candice absolvuje sérii složitých okamžiků. Jenže kaskadéři nakonec nebyli potřeba, říká Makaro.
„Ellen pro nás byla obrovským překvapením. Byl jsem plně připraven na to, že jí v nejtěžších scénách nahradí kaskadérka, ale Ellen chodila denně do tělocvičny a cvičila. Pokaždé, když jsme měli pocit, že bychom jí měli pomoci a nahradit jí, nás odmítla. Nakonec náš trenér gymnastiky řekl, že osoba, která to pro nás všechno dokáže natočit, je Ellen. Její pracovní nasazení a odhodlanost snad ani nejde slovy popsat,“ říká Makaro.
„Nebylo to úplně jednoduché dostat se zpátky do formy a dosáhnout potřebné úrovně, ale byla to pro mě výzva,“ říká Ellen Wroe. „Stačilo ale několik týdnů cvičit dvě až tři hodiny denně a dokázala jsem si oživit značnou část toho, co jsem dřív uměla,“ vzpomíná herečka.
Postava, která naopak pro natáčení příliš mnoho nasazení nevyžadovala, byl Isaac, člověk, jakého najdete snad v každé firmě. Isaac dokáže každého okamžitě naštvat, a úplně nejvíc dokáže odrazovat ženy, přestože se o ně neustále pokouší. Taková postava byla pro horor novinkou, a herec P. J. Byrne tuhle hozenou rukavici velmi rád zvedl. „Říkal jsem si, kdy asi zase dostanu možnost zemřít takovým způsobem na filmovém plátně, a ještě ve 3D? A tak jsem se hned rozhodl, že roli v ‘Nezvratném osudu’ vezmu,“ říká herec.
Byrne popisuje Isaaca a jeho hlavní životní motivaci následujícími slovy: „Isaac miluje holky, miluje sebe, a miluje balení holek. Isaac podrobně prostudoval knihu Jak balit ženy a pokusí se o to na 99 ženách s tím, že u té sté mu to možná vyjde,“ šklebí se herec.
Jestliže Isaac na svoje povinnosti naprosto kašle, pak jeho protikladem v papírně Presage je Nathan, který naopak své povinnosti bere velmi vážně. Nathan, kterého ve filmu ztvárnil Arlen Escarpeta, je tvrdě pracující zaměstnanec, který musí pečlivě vyvažovat dva aspekty své práce, a totiž práci v managementu továrny a současně povinnosti kontrolovat dění v továrně. Tahle kombinace rozhodně není jednoduchá.
„Nathan je na jedné straně součástí tvrdé práce, při které přichází do styku s odboráři ve výrobě, a zároveň je součástí managementu, kde má také své přátele,“ vysvětluje herec. „Je také mnohem mladší, než naprostá většina jeho podřízených, na což také často slyší různé narážky. A tak se Nathan musí hodně snažit, aby svoji pozici ustál bez větších potíží.“
Dalším pracovníkem v papírně je Olivia, kráska se značným sebevědomím, jejíž jediná potíž je slabší zrak. Olivia se nakonec rozhodne podstoupit laserovou operaci očí, která jí ovšem přinese nečekaný výsledek. Představitelka Olivie Jacquelina MacInnes Wood o natáčení klíčové scény říká: „Byl to pro mě šílený a velice intenzívní okamžik. Hrůza, kterou Olivia prožívala, tak byla odrazem mé skutečné hrůzy. Já jsem sice normálně pro každou špatnost, jezdím na motorce, na skateboardu, ale na něco takového se připravit nedokážete. Bylo to opravdu strašidelné,“ vzpomíná herečka.
Diváci „Nezvratných osudů“ vždycky debatují na téma, která z postav zemřela nejstrašnější smrtí nebo které úmrtí bylo nejnápaditější. V případě pátého dílu se ale herci i štáb jednoznačně shodli, že nejhorší ze všeho byla smrt Olivie. Režisér Quale si myslí, že díky téhle scéně si diváci jednou pro vždy rozmyslí, jestli budou někdy něco podnikat se svým zrakem.
„Ta operace je dnes už v podstatě banální, ale Jacqui dokázala té scéně dodat tolik emocí, že i při natáčení nebylo jednoduché se na scénu dívat. Z mého pohledu určitě zaslouží první místo za nejstrašnější okamžik filmu,“ říká režisér.
Šéfa papírny Presage Dennise ve filmu ztvárnil komediální herec David Koechner, kterého jeho fanoušci znají díky televizní postavě, kde také hraje ve fiktivní papírně. Tak jako v životě, ani ve filmu není Dennis u podřízených příliš oblíben, což dodává příběhu poněkud komický rozměr. Koechner, který předtím neviděl ani jeden díl „Nezvratných osudů“, se při rozhodování, zda roli vzít, docela pobavil.
„Jsem tak trochu strašpytel,“ přiznává herec, „takže jsem úplně nechápal, do čeho vlastně jdu. Pak mi ale ukázali sestřih všech smrtí ze všech dosud natočených dílů, a to mě dostalo,“ říká Koechner.
„David Koechner je jeden z nejlegračnějších lidí, které znám, a je to skvělý komediální herec,“ říká Perry. „Dodal našemu filmu humor a energii a své postavě dodal překvapivý vnitřní rozměr, díky němuž jeho postava získala na váze a věrohodnosti,“ říká producent Perry.
Možná úplně nejdůvěryhodnější postavou filmu je extrémně vážný agent FBI Block, který vyšetřuje jednotlivé vraždy. Agenta ve filmu ztvárnil Courtney B. Vance. „Co říct o Courtneym?”, ptá se Perry? „Je ve filmu skvělý a každé scéně dodává neskutečnou emocionální hloubku,“ konstatuje producent.
Courtney Vanceovi filmu nabídl možnost vyzkoušet si žánr, se kterým dosud na dlouhém seznamu svých rolí nemá žádné zkušenosti. „Horory mě sice děsí, ale když jsem se dověděl, že režisérem bude Steve Quale, tak jsem si řekl, že jsem nic takového sice ještě nedělal, ale že budu v dobrých rukou. No a tak jsem se rozhodl, že to zkusím.“
V pozadí každé scény se zločinem je také tajemný Bludworth, ztvárněný „ikonou“ celé série Tony Toddem. „Tony je impozantní postava,“ říká D’Agosto. „Dokáže člověka naprosto odzbrojit jediným pohledem, ale natáčet s ním je legrace. Těžko najdete příjemnějšího člověka, než je on,“ dodává.
Fanoušci série byli nadšeni z informace, že Todd se objeví i v novém dílu. „Po krátké absenci je Todd zpátky a my jsme nadšeni,“ říká producent o jediném herci, který se objevil celkem ve třech filmech série. „Každý, kdo má sérii rád, bude potěšen tím, že Todd se ve filmu neobjeví pouze v nějakém štěku, ale že je tam v několika scénách. A v každé z nich se také předvede v plné formě. Divákům se určitě bude líbit,“ věří producent.
Todd nabízí krátké vysvětlení své postavy: „Kdo je Bludworth? To musíte říct vy mě. Možná je něco jako obchodní zástupce. Asi má svá tajemství… ale asi má taky důvod, proč se zas a znovu objevuje.“
„Nezvratný osud 5“ se natáčel od začátku září 2010 ve Vancouveru v Britské Columbii, na stejném místě, kde se před více než 10 lety natáčel první díly a následně i další dva.
„Měli jsme občas pocit jako na srazu ze střední,“ směje se producent Perry. „Jednou z velkých výhod návratu do Vancouveru bylo, že tam máte k dispozici skvělý štáb, který už pracoval i na předchozích filmech. Tyhle filmy není jednoduché natáčet. Vyžadují docela značné technické know-how, takže mít k dispozici lidi, kteří jeho natáčením již jednou nebo dvakrát v minulosti prošli, je obrovská výhoda. Díky tomu jsem měl dokonce pocit, že natáčení pátého dílu bylo nejhladší z celé série.“
K příběhu se vrátily všechny klíčové postavy technické stránky filmu: Rory Cutler, tvůrce zvláštních efektů, Ariel Velasco Shaw, tvůrce vizuálních efektů, Toby Lindala, tvůrce zvláštních efektů v oblasti make-upu, a J. J. Makaro, koordinátor kaskadérů. Perry díky tomu zažíval opakovaně déja vu, včetně okamžiku, kdy se jeden ze statistů objevil s originálními dokumenty z natáčení prvního filmu série.
Režisér Quale souhlasil, že mít k dispozici původní tým bylo obrovskou výhodou. „Bylo to skvělé s nimi pracovat, protože já byl v sérii nový, zatímco oni mohli nabídnout zkušenost a cit, které mi mimořádně pomohly. S Rorym, Arielem, J. J. A Tobym jsme měli skvělý tým. Úžasný kus práce odvedl také náš autor scény David Sandefur, který propracoval vzhled jednotlivých scén do nejmenších detailů,“ vysvětluje režisér.
„Rory a Ariel spolu pracovali perfektně, což pro nás bylo velice důležité,“ pokračuje režisér. „Potřebovali jsme totiž, abychom díky digitální technologii mohli zajít tam, kam bychom klasickou cestou nemohli. Jsem přesvědčen, že jen díky symbióze všech aspektů - vizuálních efektů, zvláštních efektů a make-upu jsme dosáhli kýženého úspěchu. Kdykoli to jen trochu šlo, nespoléhali jsme na počítačovou animaci nebo na příliš mnoho triků. Pokud to jen trochu šlo, chtěli jsme skutečné záběry, a to se nám taky podařilo. Kaskadéři přitom udělali všechno pro to, aby akční scény vypadaly reálně a aby tak ulehčili práci hercům. Realističnost jednotlivých úmrtí ve filmu měl na starosti hlavně Toby Lindala, jenž zodpovídal za make-up ve filmu a jenž se podílel i na třetím dílu série.
„Já i můj tým jsme byli nadšeni, že můžeme znovu pracovat na dalším ‘Nezvratném osudu’, protože tyhle filmy jsou snem každého tvůrce make-upu. Právě v těchto filmech musíme předvést naše umění v plné parádě,“ říká tvůrce make-upu Lindala.
S tím, jaké úrovně dosahují dnešní 3D kamery, se krev ve filmu stala novou výzvou. Lindalův tým strávil nespočetné hodiny testováním nových aplikací a hledáním receptu na to, jak jí co nejreálněji zobrazit na filmovém plátně. Nakonec našli recept, jehož součástí byl mimo jiné i čokoládový sirup a vodka. „Chvíli to trvalo, než jsme tu pravou směs vytvořili,“ říká Lindala, „ale nakonec se to povedlo. Bylo to ve 3D trochu složité, ale jsem rád, že jsme to dělali až teď a ne před 10 nebo 15 lety, kdy byla technika někde jinde. Dneska používáme spoustu silikonu a různých příměsí, které jsou průhledné a přilnavé ke kůži, takže vypadají naprosto věrohodně. Bez těchto pomocníků by naše práce pořád vypadala spíš jako make-up než jako skutečná hluboká zranění“, vysvětluje Lindala.
Režisér Quale díky dvacetileté spolupráci s průkopníkem Jamesem Cameronem nejen vyrůstal s 3D, ale podílel se i na jeho technickém a filmovém vývoji. Quale přitom s Cameronem pracoval nejen na hraných filmech pro kina, ale i na dokumentech a na projektech pro IMAX, díky čemuž získal zkušenosti s užíváním 3D technologie ve všech možných prostředích a různých způsobech.
„Naučil jsem se hned v počátcích, co si můžu a nemůžu dovolit v 3D,“ říká Quale. „Pochopil jsem, že 3D není jen jeden z možných triků, ale že to je prvek pomáhající vyprávění příběhu. Z tohoto důvodu 3D využívám jenom tehdy, pokud pomáhá příběhu, protože film stojí a padá na příběhu a postavách, nikoli jen na skvělých záběrech,“ vysvětluje režisér.
Kromě užívání 3D technologie tvůrci také použili speciální digitální kameru „Alexa“ s vysokým rozlišením, vyvinutou společností Arriflex. Kameraman Brian Pearson k tomu říká: „Se Stevem jsme před natáčením vedli dlouhé rozhovory o tom, jak by měl film vypadat. Chtěli jsme scénu pohybující se různými směry, chtěli jsme víc dramatických záběrů využívajících 3D a chtěli jsme používat široké záběry, což není pro 3D příliš typické. Chtěli jsme v jednotlivých záběrech hodně kontrastu jak co do dynamiky, tak i co do barevnosti. Pracovali jsme hodně s teplými barvami, se zlatavým či jantarovým nádechem a s ohněm, ale zároveň jsme zapracovávali i studené barvy, abychom odlišili či zdůraznili dramatické scény,“ vysvětluje kameraman.
Filmy „Nezvratný osud“ jsou typické také svými úvodními scénami, ve které hlavní hrdinové unikají smrti a které filmy odlišují od ostatních hororových příběhů. Tvůrci filmu jsou přesvědčeni, že úvodní katastrofa v tomto filmu uspokojí všechny věrné fanoušky, i kdyby si snad mysleli, že už viděli všechno.
„Myšlenka zhroucení visutého mostu byla výsledkem dlouhých debat s Craigem Perrym a Sheilou Hanahan Taylor,“ vysvětluje scénárista Eric Heisserer. „Hledali jsme na internetu různá videa s přírodními či lidmi vyvolanými katastrofami a snažili jsme se najít něco, čím bychom mohli náš film odstartovat. Craig nám poslal video zhroucení visutého mostu Tacoma Narrows Bridge, které u mě vyvolalo doslova posedlost. Začali jsme hledat informace o čemkoli, co se může pokazit na mostě. Když už jsme mysleli, že jsme se naprosto vyčerpali, někoho napadlo přidat jeden prvek navíc. No a tak jsme po třech měsících plánování, diskutování, psaní a přepisování konečně měli scénu, která vyhovovala požadavku na úvodní scénu ‘Nezvratného osudu’. Nejvíc ale úvodní scéně dodal Steve Quale, který námi tolik měsíců vymýšlený úvod přetvořil do pohyblivé, filmové scény, o které jsme si nemysleli, že by jí vůbec někdy někdo mohl natočit,“ říká scénárista.
Jenže převedení myšlenky z papíru do reality obrovské 3D scény byl náročný a složitý proces, jehož součástí byly čtyři různé lokace - skutečný most Lions Gate Bridge ve Vancouveru, místo zvané Brunswick Pit, zvednutý povrch mostu vybudovaný na venkovním parkovišti, a dále 27 tun vážící kulisu o velikost 20 x 15 metru, kterou tvůrci uskladnili nedaleko studií Mammotj Sound Stages.
„Abychom dosáhli našeho cíle, museli jsme velmi obezřetně nakládat s našimi zdroji,“ konstatuje režisér. „Všechny větší závěry vedoucí ke zhroucení mostu jsme točili přímo s mostem Lions Gate Bridge. Natáčeli jsme ze vzduchu, dokonce jsme dostali povolení uzavřít jeden pruh, ale pouze na čtyři hodiny brzo ráno v neděli. Abychom toho plně využili, natáčeli jsme se čtyřmi kamerami, které současně natáčely jeden záběr,“říká Quale.
„Pak jsme se přemístili na Brunswick Pit, kde jsme měli vybudovanou část povrchu,“ pokračuje Quale. „Tohle místo bylo úžasné díky skvělému výhledu, které odpovídá skutečnému výhledu z Lions Gate Bridge, takže jsme mohli bez problémů zaměňovat skutečné pohledy s pohledy z tohoto místa. Třetí scénu jsme využili pro natáčení pohybů nahoru a dolu a pro pády herců z mostu. Konečně samotné zhroucení mostu vzniklo ve studiu, kde jsme měli dlouhou část mostu na hydraulickém závěsu. Tam přišla na řadu práce před zeleným pozadím,“ uzavírá režisér.
Při tvorbě scény pádu mostu spoléhal autor scény David R. Sandefur na své minulé zkušenosti s architekturou. Intenzivní využití lokace Brunswick Pit bylo nutné zejména proto, že štáb potřeboval místo, kam by bylo možné umístit rozsáhlé množství techniky, včetně 20 metrů vysokého lešení se zeleným pozadím nebo 12 jeřábů.
„Lokaci Brunswick Pit jsme našli pouhé tři týdny před začátkem natáčení, takže jsme museli narychlo vybudovat obrovské množství infrastruktury,“ vysvětluje Sandefur. „Museli jsme do značné míry upravit krajinu, protože na některých místech jsme potřebovali terén zarovnat a jinde zase navýšit, abychom mohli vytvořit základ pro asfaltový povrch mostu. Museli jsme také dbát bezpečnosti a ochrany životního prostředí. Taky jsme věděli, že jakmile se most začne hroutit, budeme potřebovat natáčet pod ním a nad ním, ale zároveň nám bylo jasné, že nikdy nevybudujeme dostatečně vysoké pódium, aby to bylo možné. No a tak jsme nakonec vzali asfalt, dali jsme ho na kontejnery a tak jsme vytvořili vyvýšený povrch mostu.
„Bylo skvělé, že jsme mohli pracovat s Davidem Sandefurem,“ konstatuje producent Perry. „Nejenže pro film vytvořil skvělé scény, ale hlavně vymyslel realistické napodobení mostu a jeho zkopírování v tolika podobách, aby úvodní scéna ‘Nezvratného osudu’ vyhověla našim nárokům,“ dodává.
 „Měli jste umřít na tom mostě - už tady nemáte co pohledávat. Snažili jste se oklamat Smrt.“”
Se Smrtí čekající na každém rohu, v restauracích i v kanceláři by film „Nezvratný osud 5“ měl být podle jeho tvůrců špičkovou dech beroucí podívanou. Craig Perry, který se podílel na všech pěti filmech, k tomu říká: „Naše série funguje tak, že všichni očekávají nejhorší možné události při běžných každodenních činnostech. Je to sice trochu ujeté, ale musíme se pořád ptát jak je možné lidi zabíjet? Co jim můžeme udělat, co jsme jim ještě neudělali? Věřím nicméně, že si diváci řeknou, že se naše odpovědi na tyhle otázky proměnily v úspěch.“
Steven Quale je rád, že dostal možnost natočit „Nezvratný osud 5“ ve 3D, a věří, že film si najde spousty spokojených diváků, které odmění za jejich loajalitu k sérii. „Myslím si, že film se bude divákům líbit, protože nabízí všechno, co má mít správný horor a thriller: zajímavé postavy, jedny z nejlepších smrtí z celé série, a naprosto nečekané zvraty, které nikdo nebude čekat. Náš film je jedna velká adrenalinová jízda,“ uzavírá režisér.

DABING
V českém znění: Michal Holán - Nicholas D'Agosto (Sam Lawton), Filip Švarc - Miles Fisher (Peter Friedkin), Kateřina Lojdová - Emma Bell (Molly Harperová), Libor Terš - David Koechner (Dennis) + Roman Podhora (John), Petr Oliva - Tony Todd (William Bludworth), Ladislav Cigánek - Courtney B. Vance (Agent Jim Block), Petr Neskusil - Arlen Escarpeta (Nathan), Ludvík Král - P.J. Byrne (Isaac Palmer), Antonie Talacková - Jacqueline MacInnes Wood (Olivia Castleová), Kateřina Petrová - Ellen Wroe (Candice Hooperová) + Chasty Ballesteros (recepční v masážním salonu), Zdeněk Mahdal - Brent Stait (Roy) + Mike Dopud (šéf), Dagmar Čárová - Tanya Hubbard (trenérka Candice), Bohdan Tůma, Ivana Korolová, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Klára Vrtalová
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time v roce 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.9.2011 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 12.8.2011 Warner Bros. US
Premiéra Kanada: 12.8.2011 Warner Bros. CA
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 18.1.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 18.1.2012 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 5 356 341
Tržby celkem - $ 157 887 643
Návštěvnost v ČR 33 936
Náklady (Rozpočet) - $ 47 000 000
 
FILMY V SÉRII
Nezvratný osud gastonrolinc.webnode.cz/news/a0124/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2000
Režie: James Wong, Hrají: Devon Sawa, Ali Larter

Nezvratný osud 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0128/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2003
Režie: David R. Ellis, Hrají: Ali Larter, A.J. Cook

Nezvratný osud 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0127/
Horor / Thriller, USA / Německo, 2006
Režie: James Wong, Hrají: Mary Elizabeth Winstead, Ryan Merriman

Nezvratný osud 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0126/
Horor / Thriller, USA, 2009
Režie: David R. Ellis, Hrají: Bobby Campo, Shantel VanSanten

Nezvratný osud 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0125/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2011
Režie: Steven Quale, Hrají: Nicholas D'Agosto, Miles Fisher
 
Tvůrci a herci
Steven Quale (Režie), Craig Perry (Produkce), Warren Zide (Produkce), Brian Tyler (Hudba), Brian Pearson (Kamera), Eric A. Sears (Střih), Eyde Belasco    (Casting), David Sandefur (Scénografie), Jori Woodman (Kostýmy), Dave McMoyler (Zvuk), Steve Pederson (Zvuk), Brad Sherman (Zvuk), Joann Fowler (Masky), Krista Seller (Masky), Eric Heisserer (Scénář), Nicholas D'Agosto (Herec), Miles Fisher (Herec), Emma Bell (Herec), Ellen Wroe (Herec), Jacqueline MacInnes Wood (Herec), P.J. Byrne (Herec), Arlen Escarpeta (Herec), Tony Todd (Herec), David Koechner (Herec), Courtney B. Vance (Herec), Roman Podhora (Herec), Barclay Hope (Herec), Chasty Ballesteros (Herec), Mike Dopud (Herec), Devon Sawa (Herec), Kerr Smith (Herec), Jodi Balfour (Herec), Diana Pavlovská (Herec), Crystal Lowe (Herec), Stephanie Honoré (Herec)
 
2011/83/USA, Kanada/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Původně byl do hlavní role zvažován Jonathan Bennett.
- Když Olivia omylem shodí svou fotografii ze stolu, můžeme si v pravém dolním rohu všimnout hlavy ďábla, tedy znaku horské dráhy The Devil's Flight, o které měla předtuchu Wendy v Nezvratném osudu 3.
- Podobně jako v předchozích pokračováních série děj filmu proťala číslice 180. Poté, co se v prvním díle objevil let číslo 180, ve druhém díle 180. míle, ve 3. pokračování číslice 180 na metru a ve čtvrtém pokračování stejná číslice na tribudě závodního okruhu, je v Nezvratném osudu 5 možné cifru zahlédnout na instruktážním videu v aubobuse.
- Když autobus čeká před mostem, můžeme vidět přijíždějící nákladní vůz vezoucí kmeny stromů, jenž je hlavní příčinou nehody v druhém dílu.
- Úvodné titulky sú tak ako pri štvrtom dieli odkazom na úmrtia z predošlých častí série.
- Původně měla být hlavní postavou herečka Emma Bell. Po testovacím natáčení však producenti postavu změnili na Nicholase D'Agosta.
- Po odmlce se k hororové sérii vrátil Tony Todd, která hrál pouze v prvních dvou dílech a ve třetí ztvárnil hlas u horské dráhy.
- Začátek filmu s bortícím se mostem představuje se 4 minutami a 44 vteřinami nejdelší úvodní katastrofickou scénu z celé série.
- Mnoho hlavních postav je pojmenováno podle slavných režisérů hororových filmů: Peter Friedkin je pojmenován podle Williama Friedkina, Candice Hooper je pojmenován po Tobe Hooperovi a Olivia Castle podle Williama Castla.
- K filmu existují dvě alternativní smrti. Obě jsou součástí DVD.
- Ve scéně na pohřbu je v záběru možné spatřit náhrobní desku. Jméno Chris Boylan, které se na ni nachází, patří manželce scenáristy filmu.
- Všechny části filmové série měly mezi sebou odstup tři roky. Až tento díl byl natočen již po dvou letech od předchozího pokračování.
- Pracovní název byl 5nal Destination.
- Producent si přál, aby toto pokračování bylo podobně jako první díl temnější a lišilo se tak od téměř komediálně pojatého 4. filmu série.
- Nezvratný osud 5 je první film v sérii, který byl vyroben i v IMAX formátu, a druhý, jenž byl promítán ve 3D.
- V podobě drobných nápověd, jakou jsou mobilní telefony s anténou, auta a starší počítače, divákům tvůrci napovídají, že je snímek prequelem k prvnímu filmu série a odehrává se ještě před ním
- Jedná se o třetí film v sérii, kdy má předtuchy muž.
- Podle původního záměru scénáristy mělo dojít k prvnímu úmrtí v aquaparku. Po konzultaci s režisérem ale bylo od návrhu upuštěno k nehodě dochází na mostě.
 
Odkazy