Nezvratný osud 4 / Final Destination 4 (2009/78/USA/Horor, Thriller) 45%

30.07.2018 11:42
JEDNOU VĚTOU
„Smrt si nechala to nejlepší pro 3D."

OBSAH
V den, který měl být pohodovým dnem s kamarády na závodech, měl Nick Bannon (Bobby Campo) děsivou předtuchu, že shoda nešťastných náhod způsobí hromadnou havárii závodících aut, že hořící trosky aut budou padat mezi diváky a brutálně zabijí i jeho kamarády a že na něj samotného spadne střecha ochozů. Když se Nick probere ze své hrůzostrašné představy, zpanikaří a přiměje svou přítelkyni Lori (Shantel VanSanten) a jejich kamarády Janet (Haley Webb) a Hunta (Nick Zano), aby odešli…podaří se jim uniknout jen vteřiny před tím, než se Nickova strašná vize stane děsuplnou realitou. Skupinka mladých lidí si myslí, že se jim povedlo podvést smrt, ale bohužel pro Nicka a Lori to je jen začátek. Zlé předtuchy pokračují a přeživší ze závodů umírají jeden po druhém, a to nepředstavitelně krutě. Nick musí přijít na to, jak znovu podvést smrt - a tentokrát definitivně - ještě před tím, než se sám stane obětí svého nezvratného osudu. Film je posledním pokračováním série „Nezvratný osud“ a je prvním 3D filmem, který svým fanouškům nabídne velmi děsivou, vzrušující jízdu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dnes již zesnulý David R. Ellis, režisér druhého (IMHO nejlepšího z prvních čtyř mnou viděných) Final Destination, se propůjčil ke zpracování této už notně převařené nastavované kaše, a výsledek dopadl naproti očekáváním jakž takž slušného řemesla katastrofálně. V tomto "pokračování" nefunguje vůbec nic, protože i to jediné, co na něm mohlo zaujmout (ano, krev a Al Gore;)), je téměř bez výjimky prováděno extrémně os(t)udným CGI způsobem. Zarážející je, že s druhým dílem má čtyřka společného i scénáristu. Ten tentokrát absolutně nezvládl vymyslet něco, co by dokázalo i v notně posunutých měřítkách série "smysluplně" vyplnit varujících ani ne osmdesát minut stopáže. Jediné logické vysvětlení je, že rozkaz zněl jasně: za co nejmíň peněz s co nejmenším úsilím zajistěte co největší vejvar. Máte to o to jednodušší, že máte zavedenou značku:P Tohle je čistá straight-to-DVD záležitost (až na to, že nebyla) a do očí bijící producentský pokus vymačkat z už na slupku vyšťaveného krvavého grepu nějaký chechták. Nejstrašnější na tom je, že se to dokonale podařilo. Nechápu, kam se investovalo těch čtyřicet mega, co tahle zoufalost údajně stála. Jestli to bylo do herců, tak obří restek-p jejich agentům, protože hrají úplnou pí...sničku od Míši Foreta. Každopádně pokud by na to někdo šel za plnou palbu do kina, a pak někoho z hlavních tvůrců na revanš zabil, jsem si jistý, že promítání v soudní síni by mu zajistilo zprošťák;) 20% (Gemini) 1*

První polovina poměrně funguje. Divák toho s ohledem na klesající kvalitu přibývajících pokračování vlastně ani moc neočekává. Smrt si pro hrdiny přichází v relativně realistickém provedení, některá jsou dokonce skvostná (hlavně napínavé očekávání při návštěvě kadeřníka). Pravidla žánru se neporušují, což je dobře, opět ale šustěním papíru trpí hlavně druhá polovina. Přesto rozpočet je velkorysý, některé momenty mají skutečně švih a nápad, ostatně rozumná je celá délka filmu. To je ale asi tak všechno.. Každý díl měl něco, jednička i dvojka nabídly za málo peněz hodně muziky, po technické i dějové stránce šlo o rafinované jednohubky, spotřební trojka pak z pochopitelných důvodů těšila nejmíň. Čtyřce už hodně ubírá nesmyslná vata (kupříkladu hodně laciná zpověď černocha, varovné vidiny hlavního hrdiny) mezi jednotlivými úmrtími a také to, co předchozím dílům nechybělo. Nadpřirozený řetěz nejrůznějších náhod byl totiž alespoň trochu „uvěřitelný“, jenže tady se samy pohybují tuby gelu v kadeřnictví a postavy jednoduše naklušou někam, kde to pak už jen pohodlně schytají. Právě na postavy se tu kašle asi nejvíc, nikdo je neřeší a banda tuctových mladíků a mladic toho moc svým „herectvím“ nebo nedej bože „charismatem“ nezachrání. (castor) 2*

Čtvrté pokračování asi nejvíce ocení ti štastlivci, kteří čirou náhodou neviděli ani jeden předchozí díl této známé hororové série. Pro ty ostatní totiž tento díl nenabízí v zásadě o mnoho víc, než jeho předchůdci. Obehrané schéma však přesto dokáže v mnohém překvapit. Film má kvapíkové tempo a invenci v jednotlivých úmrtích. Zkušený scénárista Eric Bross a technicky zdatný režisér David R.Ellis si dali záležet a spolu s nejlepšími scénami filmu (úvodní automobilový závod, kino a finální masakr ústředních hrdinů v bistru) si rozhodně nechtějí připustit, že téma už je do jisté míry vyčerpané, ale pořád baví svým nemilosrdným a nelítostným pojetím, kdy se nešetří ani postavy ve filmu, natož diváci. 90% (kingik) 5*

VELKÁ RECENZE
Traduje se, že kvalita filmových sérií, jež se v zájmu komerčního úspěchu natahují do enormních délek, klesá s každým novým dílem o stupeň níž. Pro Nezvratný osud to platí bezezbytku. Alespoň doteď. Příště už bohužel není kam klesat.
Nebudu zapírat, že už po deseti minutách jsem zcela podlehl pocitu nudy a o čtvrt hodinku později jsem už zahájil modlitbu za brzký konec téhle frašky. Přitom všechny tři předchozí Nezvratné osudy se i přes rozkolísanou kvalitu nebojím označit za víceméně zábavné hororové jednohubky, nejen excelentní jedničku, ale i  za vlasy přitaženou dvojku a ryze spotřební trojku. Jenže „ukoukat“ stejné téma napočtvrté je jednoznačně nejtěžší. 3D okamžitě vhodí do nitra zcela vyvařené látky, která na sebe mechanicky vrství věci, na něž jsme si u Nezvratných osudů zvykli a tvůrci si myslí, že bez nich nedokážeme žít. A asi se bojí, že by je za jakékoliv osvěžení nebo aktualizaci publikum umlátilo.
Scénář se proto omezil na pouhou „osudovou kostru“: Ohromná nehoda se tentokrát koná na automobilových závodech, po ní si hrdinové na chvíli oddychnou, ale záhy je už začne jednoho po druhém vybíjet nenasytná smrt, a to frekvencí „co pět minut, to jedna oběť“. Koncept inovuje pouze zapojení 3D efektů; jako by mělo člověku stačit kochat se hloubkou záběru, jednou za čas uhnout před letícím šroubovákem a občas se leknout hada, který syčí pět centimetrů před brýlemi. A nevšímat si zoufalství okolo.
Jasno je už po úvodním masakru. I díky 3D jsou jatka naprosto sterilní a co do napětí nebo nějaké atmosféry zcela mrtvá. V umělohmotných kulisách se postavy prostě jen naštelují tak, aby to mohly nějak efektně schytat, ideálně nějakým vymrštěným předmětem. Než se tak stane, většinou se vykonstruovává velmi komplikovaný a nadpřirozený řetěz osudových náhod (plechovky tu samy pochodují), jenž pokaždé skončí krvavým flákem masa pohozeným na plátně. Způsoby likvidace už jsou natolik sofistikované… až jsou absolutně směšné. Smrt je čím dál tím vykutálenější, kolikrát udělá deset kroků, než se začnou cupovat střeva, aby nakonec beztak polovina postav shořela a druhá polovina byla jednoduše zabita třeba letícím kamenem. Zkrátka vyhrálo přesvědčení tvůrců, že postavy není potřeba vůbec řešit a naopak se musí napnout všechny síly k vymýšlení co možná nejnápaditějších mordů, tak aby se podařilo i po třech předchozích dílech diváka překvapit. A to i v situaci, kdy všechny smrti známe z traileru a ještě se jich polovina provaří v rámci „varovných vizí“ hlavního hrdiny.
Právě na bezvýrazném ksichtíku Bobbyho Campa (hvězda Pravé blondýnky 3!) ale poznáte, že problém je úplně někde jinde. Jednak ve všech předchozích dílech byla sestava tlačená do masomlýnku výrazně zajímavější. Filmařům se vždycky dařilo nacházet fešné slečny se slušnou budoucností (Ali Larter, Mary Elizabeth Winstead) anebo neokoukané tváře, o nichž lze tvrdit, že umí slušně hrát (Devon Sawa z jednotky, A. J. Cook z dvojky). Ve čtyřce se naopak porcuje naprosto zoufalá sebranka tuctových obličejů, kterých by každá castingová agentura našla ve své kartotéce stovky. Ano, rusovláska má hezký zadek a tmavovláska má v obličeji něco z Rachel McAdams, ale v součinnosti s dvěma dokonale nevýraznými modýlky a černošským Mykelti „Bubbou z Forresta“ Williamsonem si nedokážou získat pozornost ani na půl minuty (Bubba zaujme jen v momentě, kdy se mu nepodaří natřikrát spáchat sebevraždu - podezříval jsem promítače, že omylem nasadil pás s nějakou komedií)
Tahle marná banda si navíc vypráví jen o věcech, o kterých už se povídalo několikrát, takže veškeré „musíme přeseknout řetěz“, „co ty jsi za magora“ a „jsme v tom společně“ vyznívají jako úplně zbytečné a maximálně prázdné spojovníky mezi dvěma vraždami. K nim se přimíchává jen fatalistické ujíždění na podkovách, šťastných mincích a slovu „smrt“ vyrytém na stole, extrémní gore efekty (střeva, hlavy, drcení kostí) a vědomí, že za tuhle vyčichlou ostudu se dává ještě o padesát korun víc než za obyčejný film.
V takové situaci je nezvratným osudem platících diváků trpět a zase jednou odcházet z kina s náladou pod psa. Pokud tedy někomu nestačí, že mu milý pán u vchodu půjčí brejle a skrz ně občas proletí pneumatika.

DABING
V českém znění: Jitka Moučková - Shantel VanSanten (Lori Milliganová), Michal Holán - Bobby Campo (Nick O'Bannon), Kateřina Velebová - Haley Webb (Janet Cunninghamová), Bohdan Tůma - Mykelti Williamson (George Lanter), Jakub Saic - Nick Zano (Hunt Wynorski), Ivana Měřičková - Krista Allen (Samantha Laneová), Petr Meissel - Justin Welborn (Carter Daniels), Libor Terš - Andrew Fiscella (mechanik Andy Kewzer), Ludvík Král - Jackson Walker (Jonathan Groves), Tereza Chudobová - Stephanie Honore (Nadia Monroyová) + Cecile Monteyne (kadeřnice Dee Dee), Roman Hájek - Phil Austin (Edward Lane) + Belford Carver (veterán Suby), Otto Rošetzký, Oldřich Hajlich, Štěpán Krtička, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Klára Motyčková
Zvuk: Dušan Matuška, Antonín Němec
Produkce: Bára Hornychová
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.10.2009 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 28.8.2009 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.2.2010 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 12 907 291
Tržby celkem - $ 186 167 139
Návštěvnost v ČR 86 303
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000
 
FILMY V SÉRII
Nezvratný osud gastonrolinc.webnode.cz/news/a0124/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2000
Režie: James Wong, Hrají: Devon Sawa, Ali Larter

Nezvratný osud 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0128/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2003
Režie: David R. Ellis, Hrají: Ali Larter, A.J. Cook

Nezvratný osud 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0127/
Horor / Thriller, USA / Německo, 2006
Režie: James Wong, Hrají: Mary Elizabeth Winstead, Ryan Merriman

Nezvratný osud 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0126/
Horor / Thriller, USA, 2009
Režie: David R. Ellis, Hrají: Bobby Campo, Shantel VanSanten

Nezvratný osud 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0125/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2011
Režie: Steven Quale, Hrají: Nicholas D'Agosto, Miles Fisher
 
Tvůrci a herci
David R. Ellis (Režie), Craig Perry (Produkce), Warren Zide (Produkce), Brian Tyler (Hudba), Glen MacPherson (Kamera), Mark Stevens (Střih), Lindsey Hayes Kroeger (Casting), David Rapaport (Casting), Jaymes Hinkle (Scénografie), Claire Breaux (Kostýmy), Dave McMoyler (Zvuk), Bob Beemer (Zvuk), John Ross (Zvuk), Samantha M. Capps (Masky), Eric Bress (Scénář), Bobby Campo (Herec), Shantel VanSanten (Herec), Nick Zano (Herec), Haley Webb (Herec), Mykelti Williamson (Herec), Krista Allen (Herec), Stephanie Honoré (Herec), Tony Pallo (Herec), Deanna Meske (Herec), Justin Welborn (Herec), Phil Austin (Herec), Dane Rhodes (Herec)
 
2009/78/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Prvý film série, ktorý obsahuje sexuálnu scénu.
- Ve filmu se několikrát objeví číslo 180, které je odkazem na číslo letu z prvního dílu série.
- Reklama na Clear Rivers Water, která se ve filmu objevuje, je odkazem na Clear Riversovou, jednu z hlavních postav celé série.
- První Nezvratný Osud, ve kterém si nezahrál herec Tony Todd.
- Auto které havarovalo na okruhu na sobě mělo číslo 666.
- První Nezvratný Osud, který se nenatáčel v Kanadě.
- Jedná se o první díl této série, ke kterému neskládal hudbu Shirley Walker.
- Také známý pod názvem Final Destination: Death Trip.
- Film, který sledovaly Lori a Janet, byl Long Kiss Goodnight (1996).
- Obsahuje 11 smrtelných scén, nejvíce z celé série.
- První díl série vysílaný ve 3D.
 
Odkazy