Indiana Jones a nástroj osudu / Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023/154/USA/Dobrodružný, Akční) 71%

27.08.2023 14:26
JEDNOU VĚTOU
„Indiana Jones se vrací, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa.

OBSAH
V roce 1969 žije americký archeolog a dobrodruh Indiana Jones (Harrison Ford) poklidný život. Na pozadí se však odehrávají tvrdé boje o dobytí vesmíru. Jones je znepokojen skutečností, že americká vláda naverbovala bývalé nacisty, aby pomohli porazit Sovětský svaz v tomto vesmírném boji mocností. Nezbývá mu tedy nic jiného, než vzít záležitost do vlastních rukou a vydat se na další výpravu, kde ho doprovází jeho kmotřenka Helena (Phoebe Waller-Bridge). Mezitím Jürgen Voller (Mads Mikkelsen), člen NASA a bývalý nacista, který se podílel na programu přistání na Měsíci, chce ze světa udělat lepší místo podle svých ideálů. (UhLee)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Důstojné rozloučení. Možná i o chlup lepší, než čtvrtý díl. Ale určitě film, který si od všech fanoušků žánru zaslouží kino. Indiana Jones je totiž legenda, stejně jako Harrison Ford. Natočit totiž v osmdesáti letech takový biják si zaslouží ultimátní respekt od nás všech. Protože povězme si za desítky let, komu se vůbec podaří těchto let dožít a nějak se třeba důstojně hejbat. Tady Indy jde z akce do akce, kde každá je něčím zajímavá a především baví. Námět je chytlavý, na podobný dobrodružný příběh jednoduchý, akce je sice digitální až běda a přehnaná jak klasické pracovní pondělí, ale ve výsledku je to přesně to, co od daného žánru očekáváte. Jen se trošku obávám, že s koncem této archeologické legendy skončí i jeden žánr, protože podle toho, jak se pátému Indymu daří v kině, mě jímá až vztek. No, co naplat. Já se bavil. A věřím, že nejsem jediný. Tohle je přesně blockbuster podle mého gusta. (Malarkey) 4*

Indy je zpět!? Prvních 30 minut, jsem i přes podivný obličej měl pocit, že tohle bude fungovat. Postupně se ten pocit vytrácel. Nové i staré postavy jsou celkem fajn, hlavní záporák by mohl být výraznější. Celý problém však spočívá v tom, že moderní blockbustery jsou extrémně dlouhé a třeba i tady to rozhodně filmu neprospívá. Závěr je obdobný (a zábavný) úlet, jako u Křišťálové lebky, ale ta měla aspoň pevnou ruku pohádkového kouzelníka Stevena Spielberga, který je stále tak o několik pater lepší režisér než James Mangold. Pro všechny zúčastněné jsem rád, že Indy dokončil svojí cestu a i když film není žádná pecka, rozloučil se několika zábavnými momenty a může odejít do důchodu. Jsem rád, že jsem to viděl a byl u toho, ale vracet se rozhodně budu k prvnímu nebo třetímu dílu. (Djkoma) 3*

Poslední Indyho dobrodružství bylo ve velkém stylu. Odehrává se totiž na zemi, ve vzduchu i pod vodou. K honičkám je využito všechno co se jenom trošku pohybuje, možná chyběl invalidní vozík, al jinak auto, moto, kůň, vlak, letadlo. Dominy jistě potěší že ani hrátka s bičem nebyla opomenuta, no a hlavně drandíme s jednou kouta světa do druhýho a všude společnost nám dělá postarší sympaťák v klobouku se kterým to celý tak báječně utílká. Jasné film má i svý mouchy, za tu hlavní bych uvedl Helenu, tam pochopit smysl jejího počínaní by chtělo asi dvě vejšky a kurz ženoznalectví navrch. Na druhou stranu dodávala filmu potřebný mladí, drive a špetku flirtovní lehkosti. Další zajímavou myšlenku ma film kolem gravitace, tak jak víme funguje na všechno a na všechny až na Indyho klobouk, ten z Indyho hlavy nespadne ani kdyby se mu nabízeli dotace EU za spadnutí.. Doufám, že až naše sociálně mimořádně empatická vláda uvidí čeho je Indy schopen v 80 let neprodlouží nám odchod do důchodu na 110 let. Jinak proti poslednímu Indymu nic nemám jedná se o poctivé digitální dobrodužství, které sice nedělal velký Steven, ale James Mangold taky umí o tom žádná. (Enšpígl) 4*

VELKÁ RECENZE
Rozlučka, kterou lze strašně snadno odstřelit, stejně tak se jí však lze nechat unášet a dojímat. Tak nějak by se dal shrnout pátý Indiana Jones a nástroj osudu, v němž osmdesátiletá herecká ikona Harrison Ford dává sbohem sérii, která jej zacementovala do historie, a o níž lze bez ostychů říct, že patří mezi ty nejpopulárnější milníky kinematografie. Asi pak ani nemá smysl dodávat, že mě podobně jako mnohé z vás v dětství filmy s neohroženým archeologem utvářely. Bylo to zkrátka dobrodružství jako žádné jiné. S hrdinou, který se maličko vymykal klasické škatulce dobráka, jasně načrtnutými záporáky, dechberoucími pasážemi, exotickými lokacemi a v neposlední řadě s naprosto nezapomenutelným hudebním doprovodem Johna Williamse. Kdo by to krucinál nemiloval?
Nic ale bohužel netrvá věčně, a tak i tenhle hrdina postupem let zestárnul, takže měl už v roce 2008 co dělat, aby udržel krok s moderními blockbustery. Jestli jste ovšem již při čtyřce měli pocit, že je Ford na akční vylomeniny příliš starý, počkejte, až ho uvidíte tady. Ačkoliv se tvůrci před premiérou vyjadřovali celkem jasně ve smyslu, že se otázce věku v tomhle závěrečném sequelu vyhýbat nebudou, dělá film naopak až příliš často všechno proto, aby Fordovo stáří popřel a nechal Indyho vykonávat věci, které už bohužel osmdesátiletým pánům tak úplně nepřísluší. A píšu to proto, že i když hodlám pětku v ledasčem bránit, o některých aspektech je zkrátka lepší si nedělat iluze. Když k tomu ale přistoupíte tak, jak nejspíš režírující James Mangold zamýšlel – a jak je koneckonců u série obecně dlouholetou tradicí – tedy s určitou mírou odložení nedůvěry, zjistíte, že v sobě vlastně tahle místy škaredá, místy hloupá, jindy ale zase dojemná, vtipná a napínavá rozlučka skrývá víc, než by se na první pohled mohlo zdát.
Děj vám tady znova shrnovat nehodlám, každopádně vězte, že film začíná v roce 1944 poměrně velkolepou sekvencí zahrnující několikafázovou honičku, během níž hlavní hrdina nahání za povědomé melodie bandu nácků s hromadou vzácných artefaktů ve vlaku, a až na to, že je přitom nechutně digitálně omlazený (zatímco mu zůstal stařecký hlas…), je to vlastně coby intro hezky svižné, krásně atmosférické, dobře nasnímané a solidně vypointované. Je to pravděpodobně část filmu, s níž si režisér Logana či Ford vs. Ferrari vyhrál nejvíc, takže jí k dokonalost nechybí mnoho (snad jen ten mladší herec do role Indyho).
Což je zároveň ale maličko škoda, protože jakmile se ocitáme v současnosti a na scénu nastupuje už ten opravdový Ford, s vráskami, ochablými svaly, a hlavně tíhou všeho, co mu život za ty roky nadělil (tedy ta verze, na kterou jsem byl zvědavý nejvíc), už se snímek nikdy tak dynamicky znova nerozjede. Jistě, na další akci nečekáme dlouho, ještě předtím se rychle představí záporáci – mimochodem Mikkelsen trochu slizštější než obvykle, ale furt výrazný, Boyd Holbrook bohužel na začátku zaujme, ale později už mu scénář nedá prostor vyniknout – a záhy se ještě spolu se zákeřnou Helenou, Indyho kmotřenkou (megasympatická Phoebe Waller-Bridge) ocitáme na dobrodružství, na které vlastně profesor archeologie vyráží, protože nemá na výběr. A stejně jako se mění důvody hlavního hrdiny k tomu vrátit se zpátky do akce, mění se i přístup k látce jako takový.
Což mě přivádí k práci s motivy a celkovým nakládáním s hlavní postavou. Tady totiž za sebe vidím asi největší plus, protože ačkoliv ty nejzásadnější věci z hlediska nějaké proměny protagonisty přijdou logicky až na samotném konci, po čas celého filmu jsem s nadšením hltal každičký střípek informací o jeho dosavadním životě. Jak dlouho žije v New Yorku, co se stalo s jeho synem, kde je Marion, odkud se vzala ona kmotřenka, na tyto a další otázky film postupně odpovídá, a podobně jako v případě Logana, i pátý Indiana Jones je tudíž takovou nenápadnou (tentokrát víc nenápadnou) charakterovou studií, kde kvůli tomu samotné dobrodružství a honba za MacGuffinem občas berou druhou kolej. To se pak může projevit na tempu filmu, jež je pro sérii netypicky pomalé, a je to nejspíš i důvod, proč vlastně až do finále nedojde k dalším větším sekvencím či spektáklům (máte tam další honičky, nejsou však tolik propracované, což vlastně platí i pro scény s cestováním po světě a pátráním po bájném Archimedově soukolí).
Tady je ale zároveň podle mě největší kámen úrazu. Zatímco jde totiž režisér po vztazích a postavách, scénář mu tam neustále zkouší sypat ty rádoby akční scény, střety se záporáky, putování, a tak dále, takže se mnohdy perou dvě protichůdné snahy posunout vše kupředu. Čímž neříkám, že film jako takový kvůli tomu nefunguje – on funguje. Jenom je místy rozkročen mezi dvěma směry, takže ačkoliv je to furt zajímavě zkonstruované, realizace působí místy nešikovně. Co je ovšem důležité, že hlavní postava za celé dění ani jednou neztratí nic ze svého pověstného elánu, charisma a šarmu, za což do velké míry vděčí právě Fordovi.
Jo, zase jednou je to Harrison Ford, kdo na stará kolena zachraňuje celý tenhle kolos od průšvihu, a vytahuje ho k vlastně celkem solidní emocionální pouti, která hlavního hrdinu ukazuje nikoli v novém světle, ale zkrátka tak, jak by asi po těch 25 letech vypadal. Unaveného, zvažujícího, co všechno v jeho životě mělo a nemělo smysl, občas dokonce i trochu odevzdaného, v jádru ale pořád jako toho tvrdohlavého, schopného, a především neohroženého frajera, jakým odjakživa byl.
Možná jsem si to v kině až příliš romantizoval, a možná, že o tuhle verzi Indiana Jonese ani většina fanoušků nikdy nestála. Dokonce ani netvrdím, že je ta práce s ústřední postavou perfektní, nebo že bych si ji nepředstavoval v ideálním světě trochu jinak. Lhal bych ovšem, kdybych vám tu pověděl, že jsem se v kině nebavil, když Indy mlátil nácky, vytáhl bič v souboji na zbraně (a díky jedničce tak věděl, že má rychle uhnout), trousil moudra, hlášky, i bolestivé pravdy, nebo třeba když peskoval mladou zlodějku za to, co provádí. Ostatně i díky Fordově chemii s Phoebe se Mangoldovi podařilo mi tuhle rozkymácenou drkotavou jízdu nakonec prodat. Jasně, nebylo to perfektní, a v mém hodnocení hraje velkou roli i fakt, že mi zkrátka tenhle žánr na velkém plátně chybí, a těm výjimkám jako Uncharted nebo pátý Indy jsem tak ochoten leccos prominout. Zároveň si ale skutečně myslím, že je tenhle film i díky smysluplnému konci o něco lepší, než co se o něm momentálně traduje na internetu, a že za správných okolností potěší stejně jako mě i řadu dalších.
Tohle totiž je Indiana Jones, sice už ne v nejlepší formě, a v očích diváků doplácející na to, že s ním studio tak dlouho otálelo, až nakonec muselo zvolit cestu různých kompromisů, pořád je to ale ten starý dobrý Indy na své poslední epické výpravě a jakmile se v kině ozve povědomá hudba z pera jednoho slavného génia, vy víte, že vás čeká zážitek...no, jako žádný jiný.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Harrison Ford (Indiana Jones), Adéla Pristášová - Phoebe Waller-Bridge (Helena), Jan Šťastný - Antonio Banderas (Renaldo), Miloš Vávra - John Rhys-Davies (Sallah), Daniel Rous - Mads Mikkelsen (Dr. Jürgen Voller), Milada Vaňkátová - Shaunette Renée Wilson (Masonová), Adrian Jastraban - Thomas Kretschmann (plukovník Weber), Mojmír Maděrič - Toby Jones (Basil Shaw), Jaromír Nosek - Boyd Holbrook (Klaber), Samuel Budiman - Ethann Isidore (Teddy), Milena Steinmasslová - Karen Allen (Marion Ravenwoodová), Robert Jašków - Martin McDougall (Durkin), Ladislav Cigánek - Cory Peterson (Politik), Tomáš Novotný - Alaa Safi (Rahim), Jan Vágner - Guy Paul (Plimpton), Marcela Kyselová - Anna Francolini (Mandy), Ernesto Čekan - Amedeo Bianchimano (milánský kravaťák), Martin Janouš - David Mills (reportér), Lucie Kožinová - Kate Doherty (Basilova hospodyně), Stanislav Lehký - Bruce Lester-Johnson (taxikář), Hanuš Bor, Jiří Böhm, Ondřej Černý, David Depta, Jiří Dlouhý, Vít Eduard Gajdoš, Michal Gulyáš, Nikola Heinzlová, Marek Holý, Milan Kačmarčík, Filip Kaňkovský, Ondřej Kavan, Radovan Klučka, Radka Krninská, Jan Kříž, Týna Průchová, Pamela Soukupová, Jakub Štěpán, Roman Tomeš, Natálie Topinková, Jiří Valšuba, Petr Vaněk, Vojtěch Vondráček, David Voráček
Překlad: Vojtěch Kostiha
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk a střih zvuku: Petr Kočík, Michaela Sommerová
Výsledný mix: Shepperton International
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 29.6.2023 Falcon
Premiéra USA: 30.6.2023 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -
Poprvé na VOD: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 41 392 145
Tržby celkem - $
Návštěvnost v ČR 217 188
Náklady (Rozpočet) - $ 295 000 000

FILMY V SÉRII
Dobyvatelé ztracené archy gastonrolinc.webnode.cz/news/a298/
Dobrodružný / Akční, USA, 1981
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Karen Allen

Indiana Jones a Chrám zkázy gastonrolinc.webnode.cz/news/indiana-jones-a1/
Dobrodružný / Akční, USA, 1984
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Kate Capshaw

Indiana Jones a Poslední křížová výprava gastonrolinc.webnode.cz/news/indiana-jones-a/
Dobrodružný / Akční, USA, 1989
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Sean Connery

Indiana Jones a Království křišťálové lebky gastonrolinc.webnode.cz/news/indiana-jones-a2/
Dobrodružný / Akční, USA, 2008
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Harrison Ford, Karen Allen
 
Indiana Jones a nástroj osudu gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/183/
Dobrodružný / Akční, USA 2023
Režie: James Mangold, Hrají: Harrison Ford, Mads Mikkelsen
Tvůrci a herci
James Mangold (Režie), Kathleen Kennedy (Produkce), Frank Marshall (Produkce), Simon Emanuel (Produkce), John Williams (Hudba), Phedon Papamichael (Kamera), Andrew Buckland (Střih), Michael McCusker (Střih), Dirk Westervelt (Střih), Nina Gold (Casting), Adam Stockhausen (Scénografie), Anna Pinnock (Scénografie), Joanna Johnston (Kostýmy), Donald Sylvester (Zvuk), Gary Rydstrom (Zvuk), Paul Massey (Zvuk), David Giammarco (Zvuk), Karen Cohen (Masky), Frances Hannon (Masky), Bill Corso (Masky), Chiara Ugolini (Masky), Sarah Nuth (Masky), Harrison Ford (Herec), Phoebe Waller-Bridge (Herec), Mads Mikkelsen (Herec), Boyd Holbrook (Herec), Antonio Banderas (Herec), Toby Jones (Herec), John Rhys-Davies (Herec), Thomas Kretschmann (Herec), Shaunette Renée Wilson (Herec), Corrado Invernizzi (Herec), Nasser Memarzia (Herec), Olivier Richters (Herec), Mark Killeen (Herec), Alaa Safi (Herec), Martin McDougall (Herec), Jill Winternitz (Herec), Alton Fitzgerald White (Herec), Alfonso Mandia (Herec), Karen Allen (Herec), Ethann Isidore (Herec)
 
2023/154/USA/Dobrodružný, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Ke konci traileru je možné vidět scénu, ve které se Indiana Jones (Harrison Ford) a Helena (Phoebe Waller-Bridge) nacházejí v jeskyni a za pomocí tyče nechávají spadnout balvan, který drží. Tato scéna se však ve filmu nenachází.
- Oficiální český název filmu se před uvedením snímku do kin několikrát změnil. První verze byla „Indiana Jones a volání osudu“, druhá verze „Indiana Jones a disk osudu“ a finální verze Indiana Jones a nástroj osudu.
- S délkou 142 minut se jedná o dosud nejdelší film cele série.
- Film má za sebou několik změn dat premiéry. Společnost Disney 15. března 2016 oznámila, že film bude mít premiéru 19. července 2019. Dne 25. dubna 2017 však film Lví král (2019) společnosti Disney vzal za své původní datum a film byl o rok odložen na 20. července 2020. Druhá změna premiéry proběhla 10. července 2018 a film byl posunut o další rok na 9. července 2021 kvůli práci Stevena Spielberga na filmu West Side Story (2021). Další změna data premiéry proběhla 3. dubna 2020, jen o několik týdnů později, než bylo původně plánováno zahájení produkce, kvůli pandemii covid-19 byl film odložen na 29. července 2022. Dne 18. října 2021, čtyři měsíce po začátku natáčení, společnost Disney opět oznámila, že film bude odložen o 11 měsíců, a to na 30. června 2023.
- První film Indiana Jones, který byl natočen digitálně místo na 35mm film.
- Harrison Ford (Indiana Jones) měl v době uvedení tohoto filmu 80 let, což z něj činí nejstarší osobu, která hrála hlavní roli v Disney filmu. Předchozím rekordmanem byl Richard Farnsworth, kterému bylo v době vydání Příběhu Alvina Straighta (1999) 79 let.
- Na začátku roku 2015 napsal Martin Villeneuve návrh scénáře pro pátý nebo dokonce šestý díl této série, který předložil svému staršímu bratrovi Denisi Villeneuveovi, který se tehdy chystal režírovat Blade Runnera 2049 (2017) s Harrisonem Fordem v hlavní roli. Bratři Villeneuveové, oba velcí fanoušci Indiana Jonese, se snažili, aby Kathleen Kennedy tento scénář, který Denis označil za „téměř dokonalý“, dala přečíst Stevenu Spielbergovi, aby zvážil jeho režii.
- První film Indiana Jonese, který nezačíná logem Paramountu.
- Existovaly zvěsti, že by hlavní roli mohl hrát Bradley Cooper. Ty byly velmi rychle pohřbeny poté, co Harrison Ford potvrdil svou účast.
- Aby se Harrison Ford dostal do nejlepší formy pro svou roli, absolvoval projížďky na kole dlouhé 40 mil a každodenní procházky.
- Harrison Ford se zranil během natáčení.
- Mads Mikkelsen vyjádřil před začátkem natáčení spokojenost se scénářem: „Ano, je přesně takový, v jaký jsem doufal. Jsem z toho velice, velice nadšený. Nedávno jsem se znovu podíval na Dobyvatele ztracené archy (1981) a je to tak skvěle natočené, okouzlující, úžasně odvyprávěné. Je pro mě velkou ctí stát se součástí této série, se kterou jsem vyrůstal.
- Původně měl film režírovat Steven Spielberg, ten ovšem v únoru 2020 odstoupil z důvodu, že série potřebuje pohled nové generace. Byl nahrazen Jamesem Mangoldem, Spielberg ovšem zůstal jako jeden z producentů snímku.
- Harrison Ford se před natáčením vyjádřil, že nebude ve filmu hrát s Chrisem Prattem. Konkrétně odpověděl: „Buď on nebo já“.
- Steven Spielberg při propagování Ready Player One: Hra začíná (2018) potvrdil, že Indiana Jones 5 bude poslední díl s Harrisonem Fordem.
- V září 2017 bylo zveřejněno, že Shia LaBeouf si nezopakuje roli Mutta Williamse.
- Steven Spielberg řekl, že pátého Indiana Jonese musí stihnout natočit dřív, než Harrison Ford oslaví 80 let.
- Spielberg oznámil, že pokud by Harrison Ford nesouhlasil s natáčením, projekt by byl ukončen.
- Projekt měl být původně uveden již v roce 2015.
- Mads Mikkelsen je len druhým hercom, ktorý hral záporáka tak v Indiana Jonesovi, ako aj v Jamesovi Bondovi (Casino Royale, 2006). Prvým bol Julian Glover: Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989) a James Bond: Len pre tvoje oči (1981).
 
Odkazy