Super prohnilí / Ripoux 3 (2003/104/Francie/Komedie) 74%

14.10.2021 12:21
JEDNOU VĚTOU
„Prohnilí se vracejí, aby byli ještě prohnilejší."

OBSAH
Od roku 1984, kdy na filmové plátno poprvé pružným krokem vstoupil čerstvý, idealistický absolvent policejní akademie Francois Lesbuche, aby se do tajů policejní praxe nechal zasvětit protřelým, zkorumpovaným kolegou Reném Boisrondem, uplynula v Seině spousta vody. Ke krimikomedii Prohnilí (Les ripoux) přibylo v roce 1990 divácky neméně úspěšné pokračování Prohnilí proti prohnilým (Ripoux contre ripoux).Ve třetím díle, u jehož zrodu stál opět jeden z nejúspěšnějších komediálních režisérů, Claude Zidi, se cesty sehrané policajtské dvojky z pařížského Montmartru znovu sbíhají. René stále sází na koně přesvědčen, že jednou musí konečně vyhrát, zatímco Francois se vypracoval na šéfa zvláštního oddělení potírajícího zločinnost. Dvojice se mění v trio, když staří kolegové, kterým se vždycky dařilo elegantně balancovat na hranici mezi špinavostí a mravností, zatahují do hry o velký balík peněz mladého, horlivého stážistu Juliena. Ten si však myslí, že podstupuje zvláštní druh výcviku...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Až jednou odkloním čínské mafii tašku plnou eur a nechám si přitom postřelit od poldů nějaký ten špek, tak si taky s novou občankou zaskočím na svůj pohřeb, zdokonalím svou práci s výbušninami a vykradu s policejním gangem banku. René Boisrond alias Jean Morzini na to zkrátka šel dobře, ale chudák logika to tentokrát celkem schytala. Nicméně zábavné to je, hudba je tradičně vynikající a tak mi nečiní problém ladně se přenést přes hromadu prohnilých nesmyslů, které by žádný kriminálník ani detektiv nemohl tak jednoduše zbaštit. (Jara.Cimrman.jr)

Hned na začátek musím ocenit tu úvodní jízdu kamery uličkama Montmartru s hudbou Francise Laie k tomu. Něco tak krásnýho musí prostě potěšit srdce každýho fanouška Prohnilích. Snad v každým záběru jsem viděl přítomnost, pokrok a moderní rozvoj Montmartru, ale současně jsem viděl Montmartre i tak, jako když se v něm poprvé před dvaceti lety ukázala jedna užasná dvojka "prohnilích" chlapů, Philippe Noiret + Thierry Lhermitte. Na to vlastně ani zapomenout nejde. Claude Zidi to moc dobře věděl a do třetího dílu se mu podařilo dostat tu lásku k těm oprýskaným barakům, malinkým uličkám plných pofiderních obchodníčků se vším možným i nemožným, zlodějíčku větších i menších, holek s živností na "lásku", ale hlavně dokázal, alespoň na chvíli vrátit chlapy, kteří jsou možná prohnilí, ale taky jsou okouzlující, zábavný a stále neskutečně sexy. Ano, jednou prohnilí, navždy prohnilí a z tohoto setrvalého stavu se v tomto případě raduje celé mé srdce. (Enšpígl) 4*

Návrat po letech ke dvojici (nyní dokonce triu) vykutálených ne až tak čestných pařížských detektivů. A ani do třetice to není nuda čili tento nejmladší bratříček sérii ostudu nedělá. Jistě, v zásadě se pouze opakují "staré dobré postupy" z předchozích dílů, ale to je na tom to vůbec nejsympatičtější. Jde totiž v každém ohledu o závan osmdesátkové nostalgie, která sází na to, že již máte k sérii vybudován vřelý vztah z předchozích dílů. Pokud ne, tak pak to samo o sobě příliš neobstojí. (DaViD´82) 4*

VELKÁ RECENZE
René Boisrond už není policista a žije v důchodu, pořád však žije pokoutně, nevrací peníze, pořád sází na koně a bydlí u své známé, vědmy a věštkyně Carmen. Jeho přítel François Lesbuche zastává, naopak, vysokou funkci v policii.
Jednoho dne se Renému shodou okolností dostane do rukou milion eur, které má uschovat, o peníze však přijde, protože mu uklouznou do kanálu. Když se jejich majitel, čínský překupník Čen, o ně přihlásí a přijde na to, že René mu peníze nemůže vrátit, myslí si, že ho chce oklamat a chce Reného přinutit, aby mu prozradil, kde jsou peníze ve skutečnosti. Renému navrhne řešení jeho dávný přítel Albert, nynější vedoucí soukromé kliniky. René bude předstírat svou smrt a on sám mu opatří novou identitu právě zesnulého kasaře.
François dostává k zaučení Juliena, mladého příbuzného svého nadřízeného, který by z něj chtěl udělat policistu. Přestože je Julien jako policista naprosto nemožný, shodou okolností způsobí, že cesty Reného a Françoise se opět překříží. Reného navštěvuje paní Maud, která si myslí, že René je ve skutečnosti zesnulý kasař a přináší mu vybavení ke kasařovým dřívějším plánům na vyloupení banky. Renému je vyhrožováno a je nucen akci provést, podaří se mu však přesvědčit Françoise a Juliena, aby vyloupení provedli ve třech. Akce proběhne úspěšně. Chtějí peníze vrátit Čenovi, aby René mohl znovu vystupovat pod svým pravým jménem, nečekaně však nalézají ztracený milion, což způsobí, že v bance ukradené peníze jim vlastně zůstanou.
Superprohnilí (originální francouzský název Ripoux 3) je francouzská filmová komedie z roku 2003, kterou režíroval Claude Zidi podle vlastního scénáře. Film pojednává o dvojici dávných přátel, zkorumpovaných policistů a jejich mladého kolegu, kteří společně nadále uplatňují své osvědčené, ale nelegální metody, což nakonec skončí vyloupením velké banky.
Jde o pokračování předchozích divácky úspěšných filmů Prohnilí (1984) a Prohnilí proti prohnilým (1990).

DABING
V českém znění: Jiří Zahajský - Philippe Noiret (René Boirond), Pavel Trávníček - Thierry Lhermitte (François Lesbuche), Petr Burian - Lorant Deutsch (Julien), Tereza Chudobová - Chloé Flipo (Marie Morzini), Jaroslava Obermaierová - Bernadette Lafont (Carmen), Jiří Prager - Jean-François Balmer (Albert), Zuzana Skalická - Laurence Boccolini (Maud), Oldřich Vlach - Reinaldo Wong (Chen), Jiří Plachý - Jean-Louis Foulquier (Ogler), Bedřich Šetena, Bohuslav Kalva, Tomáš Juřička, Tomáš Borůvka, Libor Terš, Pavel Šrom, Jaroslav Kaňkovský, Daniela Bartáková, Nikola Votočková.
Překlad: Anna Kareninová
Zvuk: Martin Jílek
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy: Magda Landsmannová
Režie: Alice Hurychová
Vyrobila: LS Productions pro Magic Box 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.12.2004
Premiéra Francie: 10.10.2003
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 2.6.2005 (VHS) Magic Box, 2.6.2005 (DVD) Magic Box
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: 2.6.2005 Magic Box
Poprvé na DVD: 23.5.2005 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 886 222
Návštěvnost v ČR 10 438

FILMY V SÉRII
Prohnilí gastonrolinc.webnode.cz/news/a0189/
Komedie / Krimi, Francie, 1984
Režie: Claude Zidi, Hrají: Philippe Noiret, Thierry Lhermitte

Prohnilí proti prohnilým gastonrolinc.webnode.cz/news/a0190/
Akční / Komedie, Francie, 1990
Režie: Claude Zidi, Hrají: Philippe Noiret, Thierry Lhermitte

Super prohnilí gastonrolinc.webnode.cz/news/super-prohnili-ripoux-3-2003-104-francie-komedie-74/
Komedie, Francie, 2003
Režie: Claude Zidi, Hrají: Philippe Noiret, Thierry Lhermitte
 
Tvůrci a herci
Claude Zidi (Režie), Patrice Ledoux (Produkce), Jacques-Eric Strauss (Produkce), Claude Zidi (Produkce), Francis Lai (Hudba), Gérard de Battista (Kamera), Nicole Saunier     (Střih), Gérard Moulévrier (Casting), Katia Wyszkop (Scénografie), Florence Sadaune (Kostýmy), Pierre Gamet (Zvuk), Denis Jaillet-Marsigny (Zvuk), Agnes Tassel (Masky), Claude Zidi (Scénář), Simon Michaël (Scénář), Philippe Noiret (Herec), Thierry Lhermitte (Herec), Lorant Deutsch (Herec), Jean-Luc Bideau (Herec), Bernadette Lafont (Herec), Jean-François Balmer (Herec), Didier Kaminka (Herec), Christian Gion (Herec), Hans Meyer (Herec), Raoul Billerey (Herec), Jean-Louis Foulquier (Herec), Jean Pommier (Herec), Gérard Dubouche (Herec), Marc Samuel (Herec)
 
2003/104/Francie/Komedie
 
Zajímavost k filmu
-  René Morard hrál v prvním a druhém díle Prohnilých restauratéra Fernanda, u něhož se René Boirond (Philippe Noiret) denně stravoval, zatímco ve třetím díle Morard hraje hoteliéra, který Boironda vůbec nezná.
 
Odkazy