Prohnilí proti prohnilým / Ripoux contre ripoux (1990/107/Francie/Akční, Komedie, Krimi) 76%

06.08.2018 10:44
JEDNOU VĚTOU
„Philippe Noiret a Thierry Lhermitte v pokračování francouzské komedie Prohnilí o svérázných praktikách pařížských policistů."

OBSAH
Šarmantně nenucený Philippe Noiret a Thierry Lhermitte představují pařížské policisty, kteří si zavedli na Montmartru úplatky a pohodlně z nich žijí. Udržují intimní vztahy s prostitutkami, dávají si dobré jídlo a příjemně si povídají. Leč jeden z nich zatouží po povýšení a náhle se snaží být pracovitým policistou. Rovnováha kumpánů i celé čtvrti se tak naruší...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdyby Prohnilí neskončili ukradeným balíkem peněz, uvězněním Reného a Francoisovým odchodem od policie, tak by jejich současná služba nebyla zcela nelogická. Jak to, že tedy slouží, když sloužit nemají? Já jsem smysl našel v tom, že se jedná o alternativní konec prvního dílu. Po první hodině mohl René Francoise svést z cesty spravedlnosti, jak tomu bylo v Prohnilých, ale také mohl bojovat s jeho čestností až do konce, jak to ukázali Prohnilí proti prohnilým. Ať je to jakkoli, tak musím smutně konstatovat, že René ztratil něco ze své pohodovosti a Francois je se svou čestností skoro až otravný. Na druhou stranu duo extra prohnilých poldů je naprosto vynikající, scéna zatčení náhodného člověka je skoro až geniální a ten nadopovaný kůň mi způsobil docela solidní záchvat smíchu. (Jara.Cimrman.jr) 4*

Prohnilí jsou krásný, přirozený film, na který je radost koukat. Phillipe Noiret a Thierry Lhermitte mi tak úžasně sedli, že první díl jsem viděl hned několikrát po sobě. Druhý díl mi ale dlouhou dobu utíkal, takže když jsem ho viděl v televizi, udělal jsem si na něj čas, abych i tuhle misi konečně ukončil. Ve výsledku je film hrozně fajn, ale dvojka málokdy přebije jedničku a stejně tak je to i u tohodle dílu. Mrzí mě, že dvojka ignoruje jedničku. Pořád jsou to ale ti samí prohnilí, jako v jedničce, i když příběhově už trošičku slabí. Například ten závěr ve dvojce se nedá kvalitně srovnávat s jedničkou, která je naprosto nádherná a pro Francii typická. Jednička je tak v tomhle ohledu prostě nepřekonatelná. (Malarkey) 4*

I "pouhá" skutečná zábava má svou klasiku a svá kritéria. Potkat špičkový humorný či zábavný kus je dnes snad ještě vzácnější, než je tomu v případě tzv. vážného filmu (románu, básně, dramatu apod.). Zidiho jméno je v takovém případě první, Noiretovo, jak se ukazuje, druhou zárukou. Antiiluzívní průhled do světa pařížské soudní policie je ve své místy i nadsazené úsměvnosti ve své podstatě krutý a nesmlouvavý. Tak jako opilec umírá na cirrhózu jater, tak společnost, v níž už nefunguje ani policie, formuje sama sobě velmi obtížnou budoucnost. Gagy, nečekané, ale zjevně důkladně promyšlené dějové zvraty, doplňované přímo "seriálem" skvělých hereckých výkonů, nic nezakrývají, nepředstírají a ani jinak nezkreslují. A nadsázka, z níž rostou, neznásilňuje skutečnost; spíš ji lehce jakoby poetizuje. Vnímavý divák má po zhlédnutí PROHNILÝCH o čem přemýšlet. I dnes, i v dohledném budoucnu. (sportovec) 4*

VELKÁ RECENZE
René Boisrond a François Lesbuche jsou pořád policejní inspektoři v 18. pařížském obvodu. Svůj plat si přilepšují úplatky od zdejších živnostníků i malých zlodějů, za což kryjí jejich drobné podvody. François ovšem už v této praxi nechce pokračovat. Chce se stát poctivým policistou a učí se na zkoušku na komisaře. Kvůli jeho poctivosti však jsou však shodou náhod jednoho dne zatčeni a obviněni z jejich nelegálních praktik. Při vyšetřování někteří z vydíraných vystupují jako svědci proti nim. Oba jsou po dobu vyšetřování postaveni mimo službu a musejí opustit Paříž, aby nemohli ovlivňovat svědky.
Odjedou proto na venkov do Normandie a místo nich nastoupí dva náhradníci. Ti jsou však v braní úplatků ještě horší a proto se delegace z jejich rajonu vypraví za Reném a Françoisem do Normandie, aby jim pomohli zbavit se nových policistů a sami se vrátili na svá místa. René a François se skutečně vrátí a po mnoha obtížích nakonec připraví léčku, do které inspektory chytí. V závěru filmu jsou oba předvedeni na policejní prefekturu, kde jsou za odměnu povýšeni.
Prohnilí proti prohnilým (originální francouzský název Ripoux contre ripoux) je francouzská filmová komedie z roku 1990, kterou režíroval Claude Zidi podle vlastního scénáře. Film pojednává o těžkostech dvou úplatných policistů z pařížské čtvrti Montmartre a navazuje na film Prohnilí z roku 1989.

DABING
V českém znění: Jiří Zahajský – Philippe Noiret (René Boirond), Pavel Trávníček – Thierry Lhermitte (Francois Lesbuche), Jan Přeučil – Guy Marchand (Brisson), Ljuba Krbová – Grace de Capitani (Nataša), Jaroslava Adamová – Line Renaud (Simona), Jan Teplý – Michel Aumont (Bloret), Jan Bartoš – Jean-Claude Brialy (Blanchard), Miroslav Nohýnek – Jean-Pierre Castaldi (Jean–Pierre Portal), Jiří Novotný – Jean Benguigui (Cesarini), Soběslav Sejk – Alain Mottet (prefekt), Alois Švehlík - Roger Jendly (Albert), Oldřich Vlach - Georges Montillier (prodavač), Stanislav Zindulka - René Morard (hostinský), Bohumil Švarc - Bernard Freyd (ředitel na generální inspekci služeb), Oldřich Janovský - Jacques Richard (Jean-Marie Laroche - kámoš z venkova), David Vejražka - Tadie Tuene (černoch - Marabout), Květa Fialová - Patricia Karim (Madeleine), Vladimír Kudla, Vladimír Fišer (titulky) a další
Zvuk: Lubomír Zajíc
Střih: Jiřina Skalská
Vedoucí výroby: Jiří Beránek
Dialogy a režie: Marie Fronková
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1991

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.10.1991
Premiéra USA: 24.9.1997 (New York City, New York)
Premiéra Francie: 7.2.1990
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 31.5.2011 Levné knihy
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Prohnilí gastonrolinc.webnode.cz/news/a0189/
Komedie / Krimi, Francie, 1984
Režie: Claude Zidi, Hrají: Philippe Noiret, Thierry Lhermitte

Prohnilí proti prohnilým gastonrolinc.webnode.cz/news/a0190/
Akční / Komedie, Francie, 1990
Režie: Claude Zidi, Hrají: Philippe Noiret, Thierry Lhermitte

Super prohnilí gastonrolinc.webnode.cz/news/super-prohnili-ripoux-3-2003-104-francie-komedie-74/
Komedie, Francie, 2003
Režie: Claude Zidi, Hrají: Philippe Noiret, Thierry Lhermitte
 
Tvůrci a herci
Claude Zidi (Režie), Pierre Gauchet (Produkce), Francis Lai (Hudba), Jean-Jacques Tarbes (Kamera), Nicole Saunier (Střih), Mamade (Casting), Françoise De Leu (Scénografie), Olga Pelletier (Kostýmy), Jean-Louis Ughetto (Zvuk), William Flageollet (Zvuk), Eric Pierre (Masky), Didier Kaminka (Scénář), Philippe Noiret (Herec), Thierry Lhermitte (Herec), Guy Marchand (Herec), Jean-Pierre Castaldi (Herec), Michel Aumont (Herec), Line Renaud (Herec), Jean-Claude Brialy (Herec), Jean Benguigui (Herec), Raymonde Badé-Mauffroy (Herec), Alain Mottet (Herec), Patricia Karim (Herec), Daniel Breton (Herec)
 
1990/107/Francie/Akční, Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Natáčanie filmu prebiehalo v nasledovných parížskych lokalitách: Dupleix Metro Station, Boulevard de Grenelle, Rue du Chevalier de la Barre 28, Rue du Calvaire 4 a Place de la Chapelle 22.
 
Odkazy