Scary Movie: Děsnej biják / Scary Movie (2000/85/USA/Komedie, Horor, Mysteriózní) 64% -Originál DVD-

25.12.2020 14:41
JEDNOU VĚTOU
„Možná umřete...smíchy“

OBSAH
V poklidném americkém městečku začne zničehonic řádit vrah ve známé halloweenské masce a černém kostýmu. Jeho akce ovšem mají velmi svérázný průběh - někdy ho překvapí oběť nečekanou reakcí, jindy se zdrží na marihuanovém večírku, pak ho pro změnu při vraždění předběhne někdo jiný...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jedním z nepsaných pravidel při parodování cizího díla je být alespoň tak chytrý, jako byl autor terče vašeho posměchu. V opačném případě byste mohli dopadnout jako tvůrci Scary Movie, kteří se snaží sofistikované vtipy nahradit dutinami tělních tekutin a vulgárními řečmi. Film má sotva něco jako děj a spíš se potácí od jedné komediální pohromy ke druhé. Jako marná snaha působí také vtípky pramenící z uvědomění hrdinů, že se nacházejí na filmovém place – již Mel Brooks byl u Vesmírných těles, popřípadě Ohnivých sedel v tomto směru mnohem vynalézavější. 40% Zajímavý komentář: Anderas. (Matty) 2*

Grandiózní počátek série, která vykrádá všechny americké hitovky a k tomu přikládá správný zparodovaný humor, který chyběl od doby Žhavých výstřelů nebo samotných výstřelků Leslieho Nielsena. Scary Movie vůbec není nesmysl. Celé je to rozhodně jedna velká zabalená zábava, která potěší tím, že se snaží o navrácení parodií do filmového průmyslu. Bohůžel už je vedlejší defekt to, že se na ní vozí parodie, které jsou trapné, příšerné nebo ubohé, jenže většinou ve spojitosti, že na ní spolupracoval jeden z tvůrců tohoto bijáku. Scary Movie je přesto povedená komedie, která kloubí, nechutné s povedeným a nakonec pro diváka vyplivne něco, co zaručeně pobaví. I když na druhou stranu jak koho... --- Znal jste dobře oběť? - Jo. Pak ale začala kecat o nějaké žalobě, tak jsem jí rychle ten prst z prdele vytáhl. - Jaká byla vaše poslední slova? - Táhni, děvko! (Malarkey) 4*

Parodie, u které se zasměje každý. Někdo by se snad mohl i bavit po celý film a několik intelektuálů (Myslím si, že spíše výjimek) bude jenom nadávat. Ale přesto asi nikdo neodejde od rozkoukaného filmu. Přiznávám, že poměrně mnohokrát jsem se zasmál anebo alespoň pousmál, což bylo ovšem vydatně sráženo přemírou trapných nechutností, které však také měly svůj účel, a to aby vytvářely ten nejprotikladnější protipól vážně míněným scénám z jiných, často i odpadovějších filmů. Jestli šlo jen o udržení diváka před plátnem, případně obrazovkou, film byl rozhodně úspěšný a naplnil většinu toho, co se od něj očekávalo, znovu bych se na něj ale v žádném případě nepodíval. (Pohrobek) 2*

VELKÁ RECENZE
Parta středoškoláků, mezi nimiž je také Cindy, Bobby, Brenda a Buffy, jednoho večera nešťastnou náhodou přejela, ubila, okradla a hodila do moře neznámého rybáře. Přesně o rok později se objeví vrah v halloweenové masce ducha, který tvrdí, že zná jejich tajemství, a začne jednoho po druhém zabíjet. Vraždění mu však nejde tak dobře, jak by se na filmového maniaka slušelo. Když bodne první oběť, trefí jen silikonovou výplň, takže kdyby dívku vzápětí nesrazili autem vlastní neopatrní rodiče asi by se jí nic nestalo. V městečku se objeví televizní reportérka Gail Hailstorm, chce se svým kameramanem natočit o vraždě reportáž. K rozhovoru si však vyberou feťáka Shortyho, který není schopen říci jediné kloudné slovo. Vraždy pokračují.
Další obětí se stane Greg, jehož tajemství, malý penis, vrah také zná. Jeho vraždu během volby královny krásy vidí z podia Buffy, její zděšení však porota povařuje za skvělý herecký výkon a dívka díky tomu soutěž vyhraje. Vrah zavolá Cindy, dívka ho však najde ukrytého za gaučem a dá mu možnost schovat se lépe. Potom před ním prchá a ještě se jí podaří přivolat policii. Když se nečekaně objeví její přítel Bobby a z kapsy mu vypadne nejen dýka, část masky a mobil, je zatčen, ačkoli tvrdí, že je nevinen a že věci dostal od kamaráda. Večer však vrah zavolá znovu a tvrdí, že policie zatkla nepravého. Další obětí se stane Buffy, kterou vrah ubod, ani tentokrát však není spokojen. Dívka totiž jeho počínání značně ironicky komentuje a nepřestane, ani když jí uřízne hlavu.
A příliš se nevydaří ani další vražda. Než totiž stačí v kině ubodat Brendu, která jako vždy hlasitě komentuje děj na plátně, ostatní diváci nevydrží a ubijí dívku za všechny filmy, které už jim svými komentáři zkazila. Zatímco Cindy pořádá velký mejdan, vrah se zfetuje se Shortyho feťáckou partou, kterou pak v obluzení nevědomky zmasakruje. A vzápětí se objeví na mejdanu u Cindy, kde se dívce sice podaří odhalit jeho totožnost, není jí to však nic platné. A navíc, jak už to tak v podobných filmech chodí, ukáže se, že všechno je jinak.
S notnou dávkou legrace a pomatenosti, přichází do našich kin SCARY MOVIE, film bratří Wayansových, halasná komedie, při které se současná generace teenagerů válí smíchy a která neponechává žádný hororový film, sexy komedii o středoškolácích či akční biák bez parodie - ba co víc, paroduje všechny tyto žánry dohromady. Bratři Wayansovi svým filmem Scary Movie míří přes ztřeštěné a kasovně úspěšné filmy jako Něco na té Mary je, Animal House či South Park do dalšího extrému - berou všechno od anatomie přes reklamu s neskonalou otevřeností, která vymezuje termín "chlípnost" v takovém světle, že je hrůzostrašný.
Scary movie absolutně opovrhuje pojmem dobrý vkus. Je to film, ve kterém je všechno dovoleno brát útokem. Tento film si troufale vystřeluje ostrými narážkami na klasické scény z filmů Vřískot, Šestý smysl, Matrix, Tajemství minulého léta či Záhada Blair Witch a pokračuje v zesměšňování nesčíslného množství teenagerovských filmových klišé, ať jde o jakýkoliv žánr.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Film začíná scénou, kdy se dívka Drew Deckerová (Carmen Electra) chystá dívat se na film a dělá si popcorn a vtom jí zavolá tajemný muž, který se jí zeptá, jestli má ráda strašidelné filmy. Muž jí řekne, že se na ni dívá a má v plánu na ni zaútočit nožem. Drew uteče do zahrady a vrah ji pronásleduje, postupně ji svlékne do podprsenky a kalhotek. Když ji vrah bodne do ňadra, na noži mu zůstane silikonový implantát. Následně ji omylem srazí autem její otec, který je zaneprázdněn svou ženou, která mu provádí orální sex. Nakonec ji vrah zabije.
V další scéně je hlavní hrdinka Cindy Campbellová (Anna Faris) se svým přítelem Bobbym Prinzem (Jon Abrahams) ve svém pokoji. Vtom do pokoje přijde Cindyin otec a Bobby se schová pod postel. Otec Cindy řekne, že odjíždí z města obchodovat se strýčkem Escobarem. Druhý den ráno se snaží u školy policie a novináři zjistit něco o smrti Drew Deckerové. Aby získala nějaké informace svede novinářka Gail Hailstormová retardovaného bratra Buffy Gilmoreové (Shannon Elizabeth) zvláštního strážníka Doofyho Gilmorea (Dave Sheridan). Skupina přátel (Cindy, Brenda Meeksová (Regina Hall), Greg Phillipe (Lochlyn Munro), Ray Wilkins Shawn Wayans, (Bobby a Buffy) se shromáždí u fontány a baví se o tom, jak se vražda odehrála právě rok po jejich autonehodě.
Následuje flashback, ve kterém jede skupina autem, pije alkohol, a Bobby omylem srazí muže. Všichni okamžitě předpokládají, že je muž mrtvý, ale ten je pouze omráčen. Cindy chce zavolat policii, ale Greg s ostatními se rozhodnou ho hodit do moře. Muž se během přesunu do kufru auta několikrát probere, ale někdo ho vždy náhodně omráčí, aniž by si toho někdo jiný všiml. Poté, co ho hodí do moře se dohodnou, že to nikomu neřeknou.
Když Cindy sedí ve školní učebně, dostane vzkaz, že někdo ví, co dělala vloni o Halloweenu. Ta začne vzpomínat na svoje rande s Bobbym a hned na to dostane vzkaz: "Ne, ty huso. Myslím toho mrtvýho chlápka." a vyděsí se. Během školní soutěže o královnu krásy chce Buffy předvést dramatickou etudu, ale vidí, jak vrah zabíjí Grega a žádá obecenstvo o pomoc. Všichni si ale myslí, že to je její číslo, a nepomohou. Buffy nakonec vběhne do zákulisí, kde se dozví, že vyhrála, náhle zapomene na Grega a vrátí se na pódium, kde slaví svůj úspěch. Stejnou noc je vrahem napadena Cindy, ale zavolá policii a vrah uteče. Pak je nalezen se stejnou maskou a nožem Bobby a je zatčen. Cindy jde spát k Buffy domů, vrah jí tam znovu zavolá, a Bobby je díky tomu osvobozen.
Druhý den se Buffy vysmívá Cindy kvůli jejímu strachu z vraha a když je ponechána o samotě, vrah ji napadne. Buffy nemá strach a paroduje cliché horrorů devadesátých let. Předstírá, že je vyděšená, utíká dokola, upadne, zlomí si nohu, prosí vraha o to, aby ji nechal, dovolí mu, aby jí usekl hlavu. I po tom stále mluví, vrah neví, co s ní má dělat, a hodí její hlavu do ztrát a nálezů.
V další scéně jsou Ray a Brenda v kině na filmu Zamilovaný Shakespeare. Ray odejde na záchod, kde již poněkolikáté během filmu ukáže, že je gay, a je mu probodena hlava mužským penisem. Pak si vrah sedne v kině vedle Brendy, ta po celou dobu filmu mluví a začne i telefonovat. Když si vrah pomalu chystá nůž, aby ji zabil, někdo z obecenstva mu ho vezme a Brendu probodne. Pak ji začnou bodat všichni z publika a Brenda zemře před filmovým plátnem.
Protože nechce Cindy zůstat přes noc doma sama, uspořádá party. Během party vrah zavraždí Shortyho spolubydlící. Pak zaútočí na Cindy a Bobbyho. Oba utečou a Bobby řekne, že on a Ray, který přežil "vraždu penisem", jsou dva vrahové, kteří spolu chtějí začít nový homosexuální život v Los Angeles, ale předtím musí odstranit všechny své známé.
Bobby zastřelí Shortyho, pak se s Rayem připravují na vraždu Cindy. Ale když řeknou, že napodobují reálného vraha, reálný vrah se objeví a oba je zabije. Pak Cindy a vrah předvedou souboj ve stylu Matrixu, vrah uteče. Na policejní stanici Cindy přijde na to, že vrahem byl ve skutečnosti Doofy. Následuje záběr na to, jak Doofy, zbaven svého šíleného vzhledu, skáče do auta Gail Hailstormové a společně ujíždějí. Film končí, jak šerif a Cindy vyběhnou ven a uvidí unikajícího Doofyho. Cindy začne řvát "NEEEEEEE" a srazí ji aut
Scary Movie (v češtině také Děsnej biják) je americká filmová komedie. Paroduje horrorové filmy 90. let jako třeba Vřískot, Šestý smysl, Tajemství loňského léta, Obvyklí podezřelí, Matrix, Záhada Blair Witch, i horrorovou klasiku jako třeba Halloween.

DABING
V českém znění: Nikola Votočková - Anna Faris (Cindy Campbellová), Michal Michálek - Jon Abrahams (Bobby Prinze), Jitka Ježková - Regina Hall (Brenda Meeksová), Libor Hruška - Dave Sheridan (Doofy Gilmore), Aleš Procházka - Marlon Wayans (Shorty Meeks), Bohdan Tůma - Lochlyn Munro (Greg Phillippe), Filip Švarc - James Van Der Beek, Shawn Wayans (Dawson Leery, Ray Wilkins), Lucie Benešová - Shannon Elizabeth (Buffy), Jaroslav Kaňkovský - Kurt Fuller (šerif Russell), Martin Kolár - Rick Ducommun (otec Cindy), Hana Krtičková - Carmen Electra, Andrea Nemeth (Drew Deckerová, Heather), Lucie Kožinová - Cheri Oteri, Marissa Jaret Winokur (Gail Hailstormová, členka štábu, další role), Zuzana Skalická - Kelly Coffield, Gwyneth Paltrow, Jayne Trcka (učitelka s dítětem, Viola de Lessepsová v záběru z filmu Zamilovaný Shakespeare, slečna Mannová, další role), Václav Rašilov - Dan Joffre (Kenny), Karel Chromík, Jana Altmannová - Babe Dolan, další role (Cindyina babička), Jan Škvor, Radek Škvor, Tomáš Lipský, Hana Talpová - Karen Kruper (Drewina matka), Bedřich Šetena - Peter Hanlon (učitel páchající sebevraždu), Tomáš Racek a Bohumil Švarc (titulky).
Překlad: Kateřina Hámová
Zvuk: Martin Jílek
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy a režie českého znění: Jiří Ptáček
Vyrobilo: pro Magic Box LS Productions, Dabing, 2001.

Premiéra ČR: 4.1.2001
Premiéra USA: 7.7.2000 Dimension Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.2001 (VHS) Magic Box
Poprvé na DVD: 1.11.2001 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 315 195
Tržby celkem - $ 278 019 771
Návštěvnost v ČR 68 943
Náklady (Rozpočet) - $ 19 000 000

FILMY V SÉRII
Scary Movie: Děsnej biják gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/scary-movie-desnej-bijak-scary-movie-2000-85-usa-komedie-horor-mysteriozni-64/
Komedie / Horor, USA, 2000
Režie: Keenen Ivory Wayans, Hrají: Shawn Wayans, Marlon Wayans

Scary Movie 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/scary-movie-2-scary-movie-2-2001-79-usa-komedie-fantasy-46/
Komedie / Horor, USA / Kanada, 2001
Režie: Keenen Ivory Wayans, Hrají: Anna Faris, Shawn Wayans

Scary Movie 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/scary-movie-3-scary-movie-3-2003-81-usa-komedie-horor-59/
Komedie / Horor, USA, 2003
Režie: David Zucker, Hrají: Anna Faris, Jenny McCarthy

Scary Movie 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a182/
Komedie / Horor, USA, 2006
Režie: David Zucker, Hrají: Anthony Anderson, Anna Faris

Scary Movie 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/scary-movie-desnej-bijak-scary-movie-2000-85-usa-komedie-horor-mysteriozni-64/
Komedie, USA, 2013
Režie: Malcolm D. Lee, Hrají: Ashley Tisdale, Simon Rex
 
Tvůrci a herci
Keenen Ivory Wayans (Režie), Eric L. Gold (Produkce), Lee R. Mayes (Produkce), Keenen Ivory Wayans (Produkce), Marlon Wayans (Produkce), Shawn Wayans (Produkce), David Kitay (Hudba), Francis Kenny (Kamera), Mark Helfrich (Střih), Denise Doyle (Casting), Anne McCarthy (Casting), Christine Sheaks (Casting), Mary Vernieu (Casting), Robb Wilson King (Scénografie), Darryle Johnson (Kostýmy), John Leveque (Zvuk), Stan Edmonds (Masky), Shawn Wayans (Scénář), Marlon Wayans (Scénář), Buddy Johnson (Scénář), Phil Beauman (Scénář), Jason Friedberg (Scénář), Aaron Seltzer  (Scénář), Shawn Wayans (Herec), Marlon Wayans (Herec), Shannon Elizabeth (Herec), Anna Faris (Herec), Jon Abrahams (Herec), Lochlyn Munro (Herec), Regina Hall (Herec), Dave Sheridan (Herec), Carmen Electra (Herec), Kurt Fuller (Herec), Rick Ducommun (Herec), Tanja Reichert (Herec), Keenen Ivory Wayans (Herec), Dexter Bell (Herec), James van der Beek (Herec), Bruce Mahler (Herec), Cheri Oteri (Herec), Johnny Hawkes (Herec), Peter Bryant (Herec), Nels Lennarson (Herec)
 
2000/85/USA/Komedie, Horor, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Sheriff (Kurt Fuller) má ve filmu zbraň Beretta 92FS Ráže 9 mm.
- Ve scéně, kdy jsou Brenda (Regina Hall) a Ray (Shawn Wayans) jsou v kině, je před začátkem filmu na plátně červená plocha a upozornění, že následující podívaná je jen pro nevyzrále jedince. Mimo další těžko přeložitelné vulgarity je zde také drobný text uvádějící "Mysleli jsme si, že bude vtipné sem tohle vložit. Polibte nám a vypněte si pauzu, co tam teď máte."
- Scénka, kdy na sebe několik postav křičí v telefonu "What's up???", v překladu „Co jéééé???", je inspirovaná reklamou na pivo Budweiser.
- Rolu Bobbyho mal stvárniť herec Jared Leto ale odmietol ju, pretože sa venoval filmu Requiem za sen (2000).
- Rolu Cindy Campbellovej mala pôvodne hrať Alicia Silverstone, no odmietla ju.
- Ve filmu lze vedle hororu Vřískot (1996) rozpoznat také parodování filmů Tajemství loňského léta (1998), Matrix (1999), Šestý smysl (1999), Obvyklí podezřelí (1995), Záhada Blair Witch (1999) nebo Halloween (1978).
- Postava učitelky tělocviku, slečna Mannová, je ve skutečnosti opravdu žena. Ztvárnila ji americká amatérská bodybuilderka a herečka Jayne Trcka.
- Scénář vznikl kombinací dvou scénářů k nezrealizovaným filmům.
- Jméno střední školy je "B.A. Corpse High School".
- Jennifer Coolidge byla nabídnuta role slečny Mannové, roli odmítnula
- Film byl uvolněn stejným studiem (Dimension Films) jako snímek Vřískot.
- Scary Movie byl pracovní název filmu Vřískot a také je tento film zde nejvíce parodován.
- Ve školní jídelně je na tabuli jako menu napsáno “Same Old Shit“, což překlad nepotřebuje.
- Když jsou Brenda a Ray v kině za chvíli začnou běžet ukázky z filmu Zamilovaný Shakespeare.
- Již zesnulá herečka Aaliyah celým jménem Aaliyah Dana Haughton měla původně hrát postavu Brandy, roli ale odmítla.
- Režisér Keenen Ivory Wayans si zde střihl cameo roli, můžeme ho vidět v kině, když běží smyšlený trailer k filmu Amistad 2.
- Pracovní názvy filmu: "Last Summer I Screamed Because Halloween Fell On Friday The 13th" a druhý "Scream If You Know What I Did Last Halloween".
- Vrahova první oběť se jmenuje Drew (Carmen Electra). Je to odkaz na první Vřískot, kde druhou obětí byla Drew Barrymore, která byla zavražděna velice podobným způsobem, jako Drew v prvním Scary Movie.
- Postava jménem Cindy Campbell (Anna Faris) dostala své jméno tak, že scenáristi zkomolili jméno hrdinky filmu Vřískot, což je Sidney s příjmením herečky Neve Campbell, která ve Vřískotu hraje právě roli Sidney.
- Když se Ray (Shawn Wayans) zabodává nožem do Bobbyho, zmíní se o zrušené televizní show Wayans Brothers, měl na mysli show "The Wayans Bros.", ve které v letech 1995 – 99 hrál společně se svým bratrem Marlonem.
 
Odkazy