Prci, prci, prcičky / American Pie (1999/95/USA/Komedie, Romantický) 69% -Originál DVD-

21.12.2020 15:35
JEDNOU VĚTOU
„Komedie o tom, jak přijít o panictví…Kluci chtěj', holky chtěj', všichni chtěj'! Jenom jim to (prozatím) moc nejde - ale to brzy přejde“

OBSAH
Čtyři mušketýři střední školy uzavřou na jednom z mejdanů smlouvu, v níž se zavážou, že ani jeden neprojde absolutoriem coby panic. Pochopitelně, že nikdo nechce být poslední, a tak se balí jako o závod. Vypadá to, že Jim bude mít štěstí. Velice se mu líbí exotická sexbomba Nadia, která od něho chce doučovat historii, a to ve cvičebním úboru. Že by výzva? Jim proto instaluje webcameru, takže všichni spolužáci mohou přes internet sledovat, co se bude dít v jeho pokoji. Oz si zase podle své povahy hledá citlivou duši. Ale co vlastně myslí tou "citlivou"? Asi to bude roztomilá Heather z pěveckého kroužku. Kevin to má jednoduché, je už dávno zadán. Ale jeho dívka Vicky pořád čeká na správné místo a správný čas. Zdá se, že jedině intelektuální Finch si nedělá starosti. Ale nechce náhodou podvádět?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Po letech, kdy jsem se tomuhle "fenoménu" víceméně vyhýbal a dával si ho při četných reprízách dohromady z jednotlivých scének, jsem konečně zatnul zuby a vzal to jedním vrzem. A světe div se, ono to nebylo tak zlé ani nechutné nebo zvrácené nebo snad pitomé jak jsem se obával. Spíš to bylo až překvapivě dobré, když vzpomenu na Bullshit a podobné bejkárny, více či méně odvozující svůj původ právě od American Pie. Samozřejmě, žádná překvapení nebo vývoj postav větší než povědomí našeho prezidenta o klimatologii (ten vtip s pěstováním banánů bych sám líp nevymyslel) se nekonají, ale diváka neurazí; obzvlášť s přihlédnutím k cílové skupině:) Takže po příjemném překvapení dám 60%. PS: Až budu zas někdy chtít vidět ze Shannon Elizabeth něco víc než hluboké hnědé oči a zářivý úsměv, mrknu se znova. (Gemini) 3*

Má to své mouchy, ale po American Pie přišla jedna velká díra a nejedna laciná křeč - korunovaná tím, že i u nás si kdejaký amatér usmyslel, že teenagerovská komedie je slušný business. Scénárista Adam Herz byl u všech tří úvodních dílů série, zřejmě netušil, jak velkou vlnu napodobovatelů rozpoutal, nicméně naštěstí leccos pochopil, takže díky tomu je jednička vtipná, svěží i roztomilá. Takže už jen v porovnání například s tuzemským „Panicem" buďme za úderný a místy inteligentní humor bratrů Weitzových jenom rádi. (castor) 3*

První díl má oproti dalším pokračováním ještě relativně solidní úroveň a pár scén je skutečně vtipných. Dějově se samozřejmě jedná o naprostý žánrový standard. Postavy jsou ploché a předvídatelné a sled scén je jedno velké klišé. Přesto se to díky relativně krátké stopáži dá v klidu přežít. Vodu příjemně čeří Sean Williams Scott se svými výtečnými hláškami. Na druhé straně mně velice zaujala Tara Reid a Mena Suvari. Žádná bomba to není, ale v rámci žánru se jedná o relativně solidní projekt. Další díly jsou už víceménně zbytečné. (Kaka) 3*

V.I.M. FILMU
Už je to osm let? Fííha ten čas ale letí. O pět filmů dál (letos ještě stihne videopremiéru šestý díl (třetí direct-2-DVD) s podtitulkem Beta House) a s konkurencí jako Superbad už fenomén zneužitých jablečných koláčů trochu bledne, ale já osobně bych nerad, aby se kvůli videobratrancům legendárního Stiflera zapomnělo na to, kdo postavil teenage žánr znovu na nohy a dokopal ho až do Hollywoodu. Jedna půlka bratrů Weitzových teď finišuje Zlatý kompas, ale Prcičky dali dohromady spolu, jako poctu filmům, na kterých vyrůstali. A podařilo se jim oslovit celou generaci (stejně jako našim distributorům, díky kontroverznímu, leč chytlavému názvu), která si zamilovala postavy, jež herci povýšili z otravného klišé (věčný loser, výměnná studentka, chápavý otec, fotbalista, zakřiknutá dívka... mám pokračovat? :) na neuvěřitelně sympatické figurky, mezi kterými si nejen vyberete, ale navíc nebudete schopni upřednostit jednoho favorita. Bude to ušlápnutý Jason Biggs, uřvaný Stifler (Seann William Scott se bohužel dodnes téhle škatulky nezbavil) nebo taťka Eugene Levy ve své životní roli? Není to legrace... tedy je to velká legrace a to ani nemusíte do frcu vrazit historky z hudebního tábora nebo mluvit o Stiflerově mámě. Víte do jaké spadá kategorie? Ne, raději to nebudu říkat nahlas. Stejně to každý ví. A o to jde. Během pěti let od premiéry si Prcičky vydupaly nesmazatelné místo ve filmové historii. Tak jako se v osmdesátých letech citovala ujetost jménem Porky's, tak se teenageři po celém světě opřeli do filmů bratří Weitzových. Je hollywoodským etalonem svébytného žánru a spousta filmů si vylámala zuby, když se ho snažila dohnat a pokořit (vzpomínáte na Sexy párty? To bylo... bolestivé).
Takže na ten koláč přestaňte koukat shora a zakousněte se. I po letech chutná skvěle a není to žádná guilty-pleasure. Rodičům to ale pořád ještě nepouštějte. Každý není jako Jimův táta, aby vám hned vyprávěl o tom, jak strýček leštil salám. :)

OLDIES FILMU
I kdybyste neměli rádi celý prcičkovský koncept, nemůže mít neradi Eugena Levyho ;). A právě o něm je většina tohoto nadmíru vtipně a dynamicky střiženého traileru, resp. on je ten, kdo obstarává prakticky všechen humor, když se zrovna neřeší palčivé existenciální otázky typu kam zasunout. Na ukázce je krásně znát ten průhledný tvůrčí záměr rozesmát, ale zároveň přeladit na lehce melancholickou notu a mrknout na všechny ty dvojice, aby to zase nebrali tak vážně, neřešili sex a užívali si těch vzácných chvil v přírodě pod posetou hvězdnou klenbou. Protože to je samozřejmě to hlavní poučení, které se nám Weitzovi snažili nenásilně vmlátit do hlav. Předtím je však třeba trpělivě vstřebat poměrně originální trailerový úvod, v němž se shrnuje desatero letních blockbusterů, které byste měli vidět po Star Wars. Cože? ;) To jsem určitě ještě nikde neviděl :). V následujícím prostřihu potkáte kromě Jima a taťky i všechny ostatní staré známé, bez kterých by to prostě nešlo. Stifler si neodpustí klasickou pubertální hlášku, Naďa s otřesným přízvukem svádí k nevázaným sexuálním radovánkám a kdo ví, možná přijde i Stiflerova matka aka MCBŠ ;). Klasika. Pokud vám tahle komedie není proti srsti, sáhněte po myši a klikejte na download jako o závod. A omluvte poněkud horší kvalitu záznamu, lepší se nám z útrob Sítě bohužel vyhrabat nepodařilo.

VELKÁ RECENZE
Osmnáctiletý Jim a jeho tři kamarádi, pohledný Kevin, intelektuál Finch a sportovec Oz mají krátce pře maturitou největší problém se svým panictvím a všechny jejich snahy o milostné hrátky končí neúspěchem. Jim se nedokáže dát do řeči s atraktivní spolužačkou, baletkou Naďou, Kevin se neúspěšně pokouší přimět k orálnímu sexu svou přítelkyni Vicky a o nic lépe se nedaří ani ostatním dvěma. Po mejdanu u spolužáka Stiflera, kdy se frajer Sherman chlubí, že přišel o panictví, si čtveřice dá předsevzetí, že do maturitního večírku přijdou všichni čtyři o panictví, a že si přitom budou pomáhat, současně si však dají podmínku, že nesmí jít o placenou službu prostitutky. Všichni čtyři začnou na ztrátě svého panictví pracovat.
Oz začne zpívat v jazzovém spolku, kde se snaží získat sympatickou zpěvačku Heather, Kevin se vyptává kamarádky Jessicy na způsob, jak přimět k sexu Vicky a sežene si příručku sexuálních praktik, Finch nenápadně pustí do oběhu fámu o tom, že má velký tetovaný penis. Jako první má naději na úspěch Jim, předčasnou ejakulací však promarní příležitost, kdy má u sebe v pokoji Naďu. Navíc se neúmyslně postará o její vyhození ze školy, protože se nechá kamarády přesvědčit, aby dění ve svém pokoji přenášel pomocí webové kamery do jejich počítačů a omylem vše odešle také do počítače školního.
Nedaří se ani Ozovi, jehož rozhovor s vulgárním Stiflerem o sexu vyslechne náhodou také Heather, která si s ním chtěla domluvit schůzku. Stifler, kterého odmítla jedna ze spolužaček kvůli Finchovi, se spolužákovi pomstí. Dá mu do pití silné projímadlo a postará se o to, aby se pak znemožnil před celou třídou. Krátce před maturitním večírkem se čtyři panici opět sejdou a domluví se, že nemá cenu se přemáhat jen kvůli dohodě. Navíc si každý z nich začíná uvědomovat, že v jejich vztazích jde o mnohem víc než jen o první erotické zkušenosti.
Snímek ´Americký koláč´, v české distribuci uvedené asi pro větší přitažlivost jako ´Prci, prci, prcičky´, vlastně odstartoval ohromnou sérii teenagerovských snímků o tom, jak si mládež chce za každou cenu zasouložit. Nevyhnulo se to ani české kinematografii, i když značně se zpožděním. Hormony v pubertě prostě dělají své a tak není divu, že se každý takový jedinec chová tak, jak se chová. Tady se fekální komediálnost ještě drží na uzdě. Život na koleji je takový jaký je a kdo tam byl, jenom mu to připomene dávné časy. Vývoj velmi jednoduchého děje probíhá mírným tempem a ani v humoru se nijak netlačí na pilu. Dějově jde vlastně, jak se jednoduše říká, pouze o to jedno a divák jen sleduje, jestli se to chlapcům nakonec povede či ne. A tak tu je možnost vidět jen bezlítostné řádění s myšlenky na sex a nic jiného. Pro někoho krapet úchylné, pro někoho legrace. Tak či onak, teenagery snímek pobaví určitě. Starší jen zakroutí hlavou, kam až ta filmová kultura zašla.
Prci, prci, prcičky (v anglickém originále American Pie) je americká filmová komedie z roku 1999. Jde o první film ze série filmu Prci, prci, prcičky, stal se hitem a přímo na něj navázaly filmy Prci, prci, prcičky 2, Prci, prci, prcičky 3: Svatba a Prci, prci, prcičky: Školní sraz.
Originální název filmu American Pie naráží na scénu, ve které hlavní hrdina filmu masturbuje za pomoci koláče.

POSTAVY
Jim Levenstein (Jason Biggs) - hlavní postava filmu, sexuálně frustrovaný kluk, který těžko komunikuje s děvčaty
Chris "Oz" Ostreicher (Chris Klein) - typický atlet, který časem "změkne"
Kevin Myers (Thomas Ian Nicholas) - tvůrce paktu, jeho starší bratr mu dá "sexuální bibli", která je později jeho klíčem k úspěchu
Vicky Lathumová (Tara Reid) - Kevinova přítelkyně, která s ním nechce souložit, dokud nebude vše perfektní
Steve Stifler (Seann William Scott) - sám se nazývá Stiffmaister, je posedlý sexem, pořadatel velkých party, díky kterým si získává přátele
Paul Finch (Eddie Kaye Thomas) - inteligentní a sofistikovaný, často se mu vysmívá Stifler, o panictví přijde s jeho mámou
Heather (Mena Suvari) - hezká dívka ze sboru, která se zamiluje do Oze
Jessica (Natasha Lyonne) - Vickyina sexuálně zkušená přítelkyně
Noah Levenstein (Eugene Levy) - Jimův otec, často dává Jimovi rady v těch nejnevhodnějších situacích
Michelle Flahertyová (Alyson Hanniganová) - excentrická holka, která má mnoho nudných příběhů z hudebního tábora
Chuck Sherman (Chris Owen) - sám se nazývá Sherminator, kluk, který lže o tom, jak přišel o panictví a to přiměje Jima, Oze, Kevina a Finche k uzavření paktu
Nadia (Shannon Elizabeth) - vysoká sexy holka z Československa
Jeanine Stiflerová (Stiflerova máma) (Jennifer Coolidge) - Stiflerova nádherná matka, po které prahne většina kluků ze školy, Finch s ní přijde o panictví

DABING
1. DABING (VHS)
V českém znění: Jan Dolanský - Thomas Ian Nicholas (Kevin Myers), Filip Švarc - Jason Biggs (Jim Levenstein), Marek Libert - Chris Klein (Chris 'Oz' Ostreicher), Filip Jančík - Seann William Scott (Steve Stifler), Petr Burian - Eddie Kaye Thomas (Paul Finch), Bohdan Tůma - Chris Owen (Chuck Sherman), Jitka Ježková - Tara Reid (Victoria 'Vicky' Lathumová), Kateřina Lojdová - Mena Suvari (Heather), Barbora Fišerová - Alyson Hannigan (Michelle Flahertyová), Vanda Hybnerová - Natasha Lyonne (Jessica), Pavel Rímský - Eugene Levy (Jimův otec), Radka Stupková - Jennifer Coolidge (Stiflerova matka), Tomáš Borůvka - Casey Affleck (Tom Myers), Jan Škvor - Eli Marienthal (Matt Stifler), Karolína Pospíšilová - Shannon Elizabeth (Naďa), Petra Jindrová, Jiří Čapka, Libor Terš, Hynek Dřízhal, Václav Rašilov, Václav Krátký, Jiří Zeman, Dagmara Císařovská, Zuzana Hanáková, Alžběta Šmídová, Bára Wildová, Jiří Kohout, Roman Hájek (titulky) a další
Překlad: Ivona Brýnová
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Produkce: Zdeněk Franc, Jana Kovaříková
Dialogy a Režie: Alice Hurychová
Vyrobil: Bontonfilms 2000

2. DABING (Prima)
V českém znění: Michal Michálek - Thomas Ian Nicholas (Kevin Myers), Filip Švarc - Jason Biggs (Jim Levenstein), Marek Libert - Chris Klein (Chris 'Oz' Ostreicher), Filip Jančík - Seann William Scott (Steve Stifler), Petr Burian - Eddie Kaye Thomas (Paul Finch), Bohdan Tůma - Chris Owen (Chuck Sherman), Jitka Ježková - Tara Reid (Victoria 'Vicky' Lathumová), Tereza Chudobová - Mena Suvari (Heather), Barbora Fišerová - Alyson Hannigan (Michelle Flahertyová), Jitka Moučková - Natasha Lyonne (Jessica), Pavel Rímský - Eugene Levy (Jimův otec), Radka Stupková - Jennifer Coolidge (Stiflerova matka), René Slováčková - Shannon Elizabeth (Naďa), Jan Köhler - Eli Marienthal (Matt Stifler), Libor Bouček, Petr Lněnička, Anna Suchánková, Oldřich Hajlich, Regina Řandová, Pavel Šrom, Svatopluk Schuller, Ivan Jiřík, Nikola Votočková, Kateřina Lojdová, Jana Stryková, Michal Holán, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Petra Hamouda
Zvuk: Tomáš Čisárik
Produkce: Kristýna Smetanová, Leoš Lanči
Vedoucí výroby: Marie Přívratská
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy: Alice Hurychová, Petra Hamouda
Režie: Filip Jančík
Vyrobilo: Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group pro FTV Prima s.r.o. 2015

Premiéra ČR: 7.10.1999 Bontonfilm
Premiéra USA: 9.7.1999 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.2000 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.10.2000 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 6.6.2008 Aha!
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 23 055 482
Tržby celkem - $ 235 483 004
Návštěvnost v ČR 375 928
Náklady (Rozpočet) - $ 11 000 000

FILMY V SÉRII
Prci, prci, prcičky gastonrolinc.webnode.cz/news/prci-prci-prcicky-american-pie-1999-95-usa-komedie-romanticky-69/
Komedie / Romantický, USA, 1999
Režie: Paul Weitz, Chris Weitz, Hrají: Jason Biggs, Chris Klein

Prci, prci, prcičky 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/prci-prci-prcicky-2-american-pie-2-1993-98-usa-peru-akcni-drama-thriller-63/
Komedie / Romantický, USA, 2001
Režie: J.B. Rogers, Hrají: Jason Biggs, Shannon Elizabeth

Prci, prci, prcičky 3: Svatba gastonrolinc.webnode.cz/news/a1244/
Komedie / Romantický, USA / Německo, 2003
Režie: Jesse Dylan, Hrají: Jason Biggs, Thomas Ian Nicholas

Prci, prci, prcičky: Na táboře gastonrolinc.webnode.cz/news/prci-prci-prcicky-na-tabore-video-film-american-pie-presents-band-camp/
Komedie, USA, 2005
Režie: Steve Rash, Hrají: Arielle Kebbel, Tad Hilgenbrink

Prci, prci, prcičky: Nahá míle gastonrolinc.webnode.cz/news/prci-prci-prcicky-naha-mile-video-film-american-pie-presents-the-naked-mile-2006-97-usa-kanada-komedie-43/
Komedie, USA / Kanada, 2006
Režie: Joe Nussbaum, Hrají: John White, Steve Talley, Ross Thomas

Prci, prci, prcičky: Spolek Beta gastonrolinc.webnode.cz/news/prci-prci-prcicky-spolek-beta-american-pie-presents-beta-house-2007-88-usa-kanada-komedie-46/
Komedie, USA / Kanada, 2007
Režie: Andrew Waller, Hrají: John White, Steve Talley

Prci, prci, prcičky: Kniha lásky gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0252/
Komedie, USA, 2009
Režie: John Putch, Hrají: Bug Hall, Kevin M. Horton

Prci, prci, prcičky: Školní sraz gastonrolinc.webnode.cz/news/a1245/
Komedie, USA, 2012
Režie: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg, Hrají: Jason Biggs, Alyson Hannigan
 
Tvůrci a herci
Paul Weitz (Režie), Chris Weitz (Režie), Chris Moore (Produkce), Craig Perry (Produkce), Chris Weitz (Produkce), Warren Zide (Produkce), David Lawrence (Hudba), Richard Crudo (Kamera), Priscilla Nedd-Friendly (Střih), Joseph Middleton (Casting), Paul Peters (Scénografie), Leesa Evans (Kostýmy), Richard LeGrand Jr. (Zvuk), Rod Wilson (Masky), Adam Herz (Scénář), Jason Biggs (Herec), Chris Klein (Herec), Thomas Ian Nicholas (Herec), Alyson Hannigan (Herec), Shannon Elizabeth (Herec), Tara Reid (Herec), Eddie Kaye Thomas (Herec), Seann William Scott (Herec), Eugene Levy (Herec), Natasha Lyonne (Herec), Mena Suvari (Herec), Jennifer Coolidge (Herec), Chris Owen (Herec), Eric Lively (Herec), Molly Cheek (Herec), Lawrence Pressman (Herec), Clyde Kusatsu (Herec), Christina Milian (Herec), Eden Riegel (Herec), Justin Isfeld (Herec), John Cho (Herec), Eli Marienthal (Herec), Mark Hoppus (Herec), Thomas DeLonge (Herec), Travis Barker (Herec), James DeBello (Herec), Hilary Angelo (Herec), Casey Affleck (Herec), Chris Weitz (Herec), Alexandra Adi (Herec), Sasha Barrese (Herec), Clementine Ford (Herec), Tara Subkoff (Herec), Dave Allen (Herec), Jillian Bach (Herec)

1999/95/USA/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Všichni ji známe jako tu, co si na hudebním táboře strčila flétnu do ...., ve skutečnosti byla herečka Alyson Hannigan (Michelle Flaherty) zdatnou klarinetistkou, navštěvovala North Hollywood High School.
- V původním scénáři je Ozovo (Chris Klein) prostřední jméno, které nikomu neřekne, Dieter.
- Zdechnutí skútru Finche (Eddie Kaye Thomas) po obědě bylo neplánované, ale nakonec byla scéna ve filmu ponechána.
- East Great Falls High School je založena na East Grand Rapids High School v Michiganu, kde scénárista Adam Herz ve skutečnosti chodil do školy.
- John Cho ("MCBP" týpek č.2) byl nejstarší herec, který ve filmu ztvárnil středoškolského studenta. Bylo mu tehdy 26 let.
- Jablečný koláč byl ve skutečnosti kupovaný. Koupil jej člen produkčního personálu v Costco na Long Beach v Kalifornii.
- Eugene Levy dostal povolení k improvizaci hodně z dialogů v roli Jimového táty. Včetně části, kdy s Jimem (Jason Biggs) listoval v pornografických časopisech. V některých chvílích je možné zahlédnout Jasonův výrazně tlumený smích.
- Před vydáním filmu byla zkratka "MILF" pouze synonymem pro Moro Islamic Liberation Front, teroristickou organizaci v jižních Filipínách, která pod tímto názvem vystupuje do dnes.
- Seann William Scott za svůj celovečerní debut v roli Steva Stiflera dostal 8 tisíc amerických dolarů. Když pak svou roli zopakoval v Prci, prci, prcičky: Školní sraz (2012), tak už získal 5 mil. amerických dolarů.
- V USA žije 53 žen se jménem Michelle Flaherty, kterou ve filmu hraje Alyson Hannigan.
- Píseň, která hraje, když Finch (Eddie Kaye Thomas) běží do koupelny, je příznačná "Walk, Don't Run" od The Ventures.
- Scéna, v ktorej Finch (Eddie Kaye Thomas) zvádza Stiflerovu matku (Jennifer Coolidge), je odkazom na kultový film Absolvent (1967).
- Ve filmu si zahrála i kapela Blink 182, a to konkrétně jako kapela sledující Jimovo (Jason Biggs) vystoupení přes webkameru.
- Film byl roku 2012 webem „LoveFilm“ určen sedmou nejvtipnější komedií všech dob, a to s průměrně 1,5 "smíchy" za minutu.
- Film zpopularizoval termín,,MILF".
Původ Nadi (Shannon Elizabeth) nebyl umístěn do České republiky náhodou. Jedná se o poctu dědečkovi režisérské dvojice bratří Weitzových Pavlu Kohnerovi, který se narodil v Teplicích a který v Hollywoodu působil jako režisérský agent.
- Podle původního scénáře se měla postava Paula Finche (Eddie Kaye Thomas) jmenovat Paul French, Steve Stifler (Seann William Scott) měl být zase Ryan Stifler.
 
Odkazy