Asterix a Obelix: Říše středu / Astérix & Obélix : L'Empire du Milieu (2003/112/Francie/Komedie, Dobrodružný) 46%

30.07.2023 03:41
JEDNOU VĚTOU
„Asterix a Obelix se po dlouhých jedenácti letech vrací na plátna kin a tentokrát se zcela novým obsazením."

OBSAH
Píše se rok 50 př. n. l. Za devatero horami a devatero řekami… Tedy velmi, velmi daleko od malé galské vesnice, kterou tak dobře známe, leží země zvaná Čína. Zde proradný generál, bažící po moci, právě zajal a uvěznil čínskou císařovnu. A protože věhlas nepřemožitelných Galů překvapivě sahá až do Asie, princezna Fu Yi neomylně ví, na koho se obrátit. Se svou věrnou strážkyní Na Ban Čim a synovcem fénického kupce Popkornise prchá ze země. Samozřejmě požádá o pomoc ty nejlepší z nejlepších, udatné válečníky, Asterixe a Obelixe. Naši dva nerozluční hrdinové se s princeznou vydávají na dobrodružnou výpravu za záchranou císařovny i celé Číny… (Bioscop)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Těžko říct, jestli je to dáno mizerným obsazením (fungují vlastně jen Cassel a Cotillard, zbytek je ohromná marnost), lacinými kostýmy, které působí dojmem, že si je někdo na poslední chvíli nabral v půjčovně a nepříliš dobrým scénářem, jenž z Asterixe dělá pitomce (Budiž, že chce být vegetarián, ale kde má nějakou motivaci?) nebo je výsledný pekelný dojem "doražen" přímo katastrofálním dabingem, kdy výkon takového Jakuba Koháka už je na hraně zločinů proti lidskosti. Faktem je, že z žádného jiného filmu za hodně dlouhou dobu jsem tak moc nechtěl utéct z kina jako z Říše středu. Už Ve službách jejího veličenstva bylo peklíčko, ale pořád to aspoň vypadalo jak Asterixovo dobrodružství. Říše středu působí jak dražší larp, který někdo natočil na kamery a málokdo v něm chápal svou roli. Utrpení, dělající předloze ostudu a velká bolest pro fanoušky série. (Tom Hardy) 1*

Ale jo. V rámci možností jde pořád o celkem obstojnou zábavu (pacifikace Banána je skvělá a Ibrovo cameo taktéž). Problémem však je, že celá Říše středu dost dojíždí na nevýrazného představitele Asterixe a pochybné scénáristické vsuvky, které nemají žádné příběhové opodstatnění (eskapáda v podání Karaoky je naprosto mimo). Největší zážitek tak mám ze solidního dabingu, díky kterému jsem si po většinu filmu představoval Suchánka v roli Asterixe. Bože, ten chlap by byl pro tu roli jako dělaný! Schválně si to zkuste představit... (Nevka) 3*

 V tomhle dobrodružství je strašně moc zamilovanejch. Tak jsem se vážně dočkal Asterixe na velkém plátně!  Občas to bylo fakt nesmyslný a příběh bych nepřevyprávěl. Navíc pan režisér jako Asterix byl fakt hroznej (typově úplně mimo),  takže těžko říct jestli bych doma nedal o hvězdu méně. A ano, Asterixovské poměry je zde možná až moc zamilovanejch a na můj vkus strašně moc Asiatek (ale i Asiátů.:D ), kvůli kterym je tady pak i  strašně moc zamilovanejch.:D  Ale ty dvě hodiny utekly skoro jako dvě vteřiny. Bylo  to sice béčkový, ale taky  dostatečně ulítlý a absurdní. A hlavně na rozdíl od takovejch Olympíjských her i vtipný!  Popcornix s hlasem Koháka byl fajn nové osvěžení stejně jako Otis v Kleopatře. A César se svým teplým posluhovačem si ukradly každou scénu pro sebe (A kde jsou, a kde jsou, a kde jsou, ty Egypťánky...) Smál jsem se skoro pořád a báječně jsem se uvolnil. Moc díky!   Film se nebere vůbec vážně, je  zde spousta fórků a i písničkových. Nezůstal ušetřen ani Hříšný tanec. Co teprve: d Anti-Antivirus, Anti-Antivirus, Anti-Antivirus (Pierre) 4*

VELKÁ RECENZE
Asterix a Obelix je pravděpodobně největší francouzský komiksový produkt. Podobně jako jiní komiksoví velikáni přerostl rozměr původních kreslených příběhů a stal se popkulturním fenoménem, který si o hranou podobu vyloženě říká. Novodobá éra filmů se statečnými Galy vzdorujícími římské přesile začala v roce 1999 a byli u toho velikáni francouzské komedie Christian Clavier a Gérard Depardieu. O téměř čtvrt století později přichází do kin pátý díl, tentokrát se zcela novým obsazením, kde absentuje už i veterán Gérard Depardieu, jenž se doposud své role držel jako Obelix kančí kýty. Leč dlouhých 11 let rozestupu mezi čtvrtým a pátým dílem už bylo příliš, a tak i on přenechal místo mladším, podobně jako před ním Christian Clavier v roli Asterixe. Podařilo se novému ansámblu navázat na předchozí díly?
Odpověď zní ano i ne. A to je dobře. Poslední dva Asterixové totiž nepatří mezi nejpovedenější adaptace a přinesli pramálo humoru i čehokoli jiného, to vše zasazené do televizního vizuálu. Asterix a Obelix: Říše středu se za štědrých 70 milionů euro snaží od prvního záběru vybudovat pověst velkorozpočtového filmu, kde je vidět každé utracené éčko. A celkem se mu to daří. Lokace jsou příjemně exotické, akční scény dostatečně akční a velkolepé záběry na CGI armády nikoho neurazí. Do toho zní monumentální hudba Matthieua Chedida a obsazení vévodí Caesar s Kleopatrou v podání Vincenta Cassela a Marion Cotillard. Potud vše v pořádku a divák jásá, že se režisérovi Guillaumeovi Canetovi podařilo navázat spíš na Misi Kleopatra než na Asterixe a Obelixe ve službách Jejího veličenstva.
Jenže dál už to není zas tak slavné. Ústřední dvojice Asterixe (samotný Guillaume Canet) a Obelixe (Gilles Lellouche) se sice snaží, ale nemá příliš co na práci, protože scenárista (opět Canet) dal přednost mnoha dalším postavám a celé řadě gagů na bázi anachronismu nebo popkulturního odkazu. Jistě, Asterix a Obelix není sofistikované psychologické drama, ale rozjívená komiksová jízda plná bizarních postaviček (kapitán Titanix, výrobce povozů Citroenix, tělesná strážkyně Na Ban-čim atd.). Jenže když si uvědomíte, že jedete pouze na bázi skečů s větší či menší mírou typického francouzského humoru, nezbývá vám než doufat, že mají autoři scénáře i jednotliví aktéři dostatečnou munici na to, aby vás udrželi v bdělém stavu. A to se nedaří úplně vždycky. Mnohé pokusy o vtip skončí ve stadiu pokusu, jiné vyjdou jenom napůl a těch opravdu povedených je na celkem dlouhou stopáž končící těsně pod dvěma hodinami poměrně málo.
Naštěstí je tady partička kolem Caesara, která si krade většinu povedených scének pro sebe. Vincent Cassel osciluje přesně na hranici vladařské samolibosti a klukovské rozpustilosti, jeho osobní písař Biopix (výborný José Garcia) všechno extravagantně komentuje s nonšalancí prostopášného homosexuála a dojde i na výborně zakomponované cameo Zlatana Ibrahimoviće, jehož generál Antivirus dokáže skutečně potěšit. Jenom škoda, že ho není na plátně víc, což platí i o Marion Cotillard, o jejíž Kleopatře se ve filmu spíš mluví, než aby v něm hrála a její účinkování se dá měřit na sekundy. Promarněná příležitost, neboť jí scénář nepřihrál do cesty vůbec žádný vtip. Vyloženě naprázdno vychází taky orientální aranžmá starodávné Číny, ze kterého nedokázal Canet vytěžit vůbec žádný humor. A to je škoda.
Do našich kin pochopitelně přichází pouze dabovaná verze, takže si původní znění nemáte šanci užít, nicméně ačkoli mě nejdřív takový Jakub Kohák v roli Popcornise tahal za uši, nakonec jeho specifický verbální styl přesně zapadl do komiky Jonathana Cohena a stal se tím příjemnějším, co vás ve filmu čeká. Pomyslně tak navázal na vynikajícího Josefa Cardu jakožto Bruta v Asterixovi a Olympijských hrách. Naprosto nevyužitý zůstal oproti tomu Michal Suchánek v roli Asterixe, ale přičítal bych to spíš scénáři jako takovému než jeho dabovacím schopnostem. A Tomáš Ujfaluši mluvící Zlatana Ibrahimoviće je samozřejmě fotbalovou lahůdkou pro skutečné fajnšmekry.
Celkové vyznění filmu je tak zhruba někde uprostřed předchozích dílů. První Asterix a Obelix zůstává nepřekonán, stejně jako Mise Kleopatra. Současně ale dává Říše středu zapomenout na předchozí díl Asterix a Obelix ve službách Jejího veličenstva, takže nezbývá než doufat, že další případný návrat galských gerojů bude mít stoupající tendenci. Navzdory průměrnému hodnocení dokáže nové dobrodružství Asterixe a Obelixe na dvě hodiny zabavit. Zaříznout tuhle partičku magorů jenom proto, že je s nimi nuda, by byla věčná škoda. Takže příště!

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Michal Suchánek - Guillaume Canet (Asterix), Michal Novotný - Gilles Lellouche (Obelix), Jakub Kohák - Jonathan Cohen (Popkornis), Martin Stránský - Vincent Cassel (Caesar), Jiří Krejčí - Ramzy Bedia (Kukuruznik), David Voráček - Tran Vu Tran (Deng Zlosyn), Patricie Marková - Julie Chen (princezna Fuj), Richard Wágner - José Garcia (Biopix), Anna Brousková - Linh-Dan Pham (Císařovna), Tereza Martinková - Leanna Chea (Nabančim), Bohuslav Kalva - Pierre Richard (Panoramix), Bohdan Tůma - Jérôme Commandeur (Majestatix), Klára Jandová - Marion Cotillard (Kleopatra), Ondřej Izdný - Philippe Katerine (Trubadix), Dana Pešková - Tatiana Gousseff (Točena), Jaroslav Horák - Jim Adhi Limas (Ban Han), Rudolf Kubík - Vincent Desagnat (Slizus), Kateřina Petrová - Audrey Lamy (Bonemine), Zbyšek Horák - Gérard Darmon (Vypravěč), Ondřej Havel - Tran Vu Tran (Princ Deng / Muž s bambusovou maskou), Silvie Matičková - Angele (Halabala), Ivo Hrbáč - Manu Payet (Maliki), Václav Rašilov - Franck Gastambide (Securitus), Ludvík Král - André Kalmes (Cetautomatix), Tomáš Ujfaluši - Zlatan Ibrahimovic (Antivirus), Jakub Neumann - Orelsan (Titanix), Libor Terš - Nicolas le Bossé (Pirát), Svatopluk Schuller - Jason Chicandier (Ondralfabetix), Roman Hajlich - Issa Doumbia (Baba), Zdeněk Mahdal - Tien Shue (Léčitel), Jakub Saic, Linda Křišťálová, Daniel Gabriel, Jiří Balcárek, Šárka Vondrová (titulky)
Překlad: Jana Nikolovová
Texty písní: Pavel Cmíral, Jakub Novotný
Zvuk: Michal Vašica, Zdeněk Mahdal ml.
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Hudební režie: Ondřej Izdný
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Pro Bioscop vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.2.2023 Bioscop
Premiéra USA: 19.5.2023 VOD
Premiéra Francie: 1.2.2023 Pathé Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 21.6.2023 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 18 950 238
Tržby celkem - $ 46 500 000
Návštěvnost v ČR 110 887
Náklady (Rozpočet) - $ 72 400 000

FILMY V SÉRII
Asterix a Obelix (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/asterix-a-obelix-asterix-et-obelix-contre-cesar-1999-106-francie-nemecko-italie-dobrodruzny-komedie-rodinny-fantasy-69/
Dobrodružný / Komedie, Francie / Německo, 1999
Režie: Claude Zidi, Hrají: Gérard Depardieu, Christian Clavier

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/asterix-a-obelix-mise-kleopatra-asterix-obelix-mission-cleopatre-2002-103-francie-nemecko-dobrodruzny-komedie-rodinny-fantasy-65/
Dobrodružný / Komedie, Francie / Německo, 2002
Režie: Alain Chabat, Hrají: Gérard Depardieu, Christian Clavier

Asterix a Olympijské hry gastonrolinc.webnode.cz/news/a1240/
Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy, Francie / Německo / Španělsko / Itálie, 2008
Režie:  Frédéric Forestier, Thomas Langmann, Hrají: Gérard Depardieu, Clovis Cornillac
 
Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a1241/
Dobrodružný / Komedie, Francie / Španělsko, 2012
Režie: Laurent Tirard, Hrají: Gérard Depardieu, Edouard Baer
 
Asterix a Obelix: Říše středu gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/original-dvd180/
Francie, Komedie / Dobrodružný, 2023
Režie: Guillaume Canet, Hrají: Guillaume Canet, Gilles Lellouche
 
Tvůrci a herci
Guillaume Canet (Režie), Alain Attal (Produkce), Yohan Baiada (Produkce), Matthieu Chedid (Hudba), Andre Chemetoff (Kamera), Simon Jacquet (Střih), Laurent Nogueira (Casting), Mathilde Snodgrass (Casting), Aline Bonetto (Scénografie), Madeline Fontaine (Kostýmy), Rémi Daru (Zvuk), Olivier Afonso (Masky), Stéphanie Guillon (Masky), Hue Lan Van Duc (Masky), Agathe Bernardon (Masky), Guillaume Canet (Scénář), Julien Hervé (Scénář), Philippe Mechelen (Scénář), Guillaume Canet (Herec), Gilles Lellouche (Herec), Vincent Cassel (Herec), Jonathan Cohen (Herec), Marion Cotillard (Herec), Julie Chen (Herec), Leanna Chea (Herec), José Garcia (Herec), Zlatan Ibrahimović (Herec), Ramzy Bedia (Herec), Bun-hay Mean (Herec), Linh Dan Pham (Herec), Pierre Richard (Herec), Angele (Herec), Franck Gastambide (Herec), Audrey Lamy (Herec), Matthieu Chedid (Herec), Manu Payet (Herec), Philippe Katerine (Herec), Orelsan (Herec), Jérôme Commandeur (Herec), Vincent Desagnat (Herec), Tatiana Gousseff (Herec), Thomas VDB (Herec), Laura Felpin (Herec), Issa Doumbia (Herec), David Coscas (Herec), Yann Papin (Herec), Marc Fraize (Herec), Raphaël Carlier (Herec), Olivio Ordonez (Herec), Laurent Borel (Herec), Florian Ordonez (Herec), Philippe Canet (Herec), Samuel Hibon (Herec), Tran Vu Tran (Herec)
 
2003/112/Francie/Komedie, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Ve scéně, kdy v paláci přichází zamaskovaný princ Du Deng (Tran Vu Tran) směrem k princezně a galům, je odkaz na Darth Vadera ze série Star Wars.
- Scéna, ve které se druid Panoramix (Pierre Richard) začíná propadat do písku, odkazuje na film Kopyto (1981), ve kterém si Pierre Richard také zahrál.
- Automobilová firma Citroen si na důkaz spojení dvou francouzských legend – Citroen a Asterixe – přidala na své logo Asterixova křidélka.
- Madeline Fontaine vyrobila kostýmy pomocí barviv, jejichž výroba se datovala do Galořímských dob, aby vypadaly autentičtěji.
- Gérard Darmon, který doprovodil ve francouském originále film jako vypravěč, si zahrál i ve filmu Asterix a Obelix: Mise Kleopatra (2002). Tam ztvárnil proradného architekta Amanbofise.
- Film se natáčel ve Francii a Maroku.
- Před začátkem natáčení jeli producenti, v doprovodu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, do Číny, aby sjednali spolupráci. Kvůli covidu-19 se ale nakonec v Číně nenatáčelo.
- Vozík, který se ve filmu vyskytl, je vyrobený podle francouzského automobilu Citroen 2CV.
- Herec José Garcia, který si ve filmu zahrál Biopixe, se objevil také ve filmu Asterix a Olympijské hry (2008), kde ztvárnil bláznivého alchymistu Tojehnuse.
- Guillaume Canet (Asterix) o Vincentu Casselovi v jednom rozhovoru řekl, že Caesar, kterého herec ztvárnil, je tomu komiksovému tak podobný, že vypadá, jako kdyby ho Albert Uderzo nakreslil.
- Guillaume Canet si chtěl nejdřív zahrát římského diktátora Julia Caesara (Vincent Cassel), ale nakonec ho jeho kolegové přemluvili, aby se ujmul role galského válečníka Asterixe.
- Suknice centuriona Caia Antivira má stejné barvy jako dres jeho představitele a fotbalisty Zlatana Ibrahimoviće, jenž během natáčení filmu hrál za fotbalový klub AC Milán.
- Gilles Lellouche v jednom rozhovoru pro francouzskou televizi zmínil, že aby mohl ztvárnit postavu galského válečníka Obelixe, musel přibrat za šest měsíců dvacet kilo.
- Film vyšel 64 let po vydání prvního asterixovského komiksového alba s názvem „Asterix z Galie“, které vyšlo v roce 1959.
- Pirát Baba, kterého si zahrál Issa Doumbia, má ve filmu vousy. V komiksu je pirát oholený.
- Madeline Fontaine, která připravovala kostýmy k filmu, připravovala kostýmy i pro film Asterix a Olympijské hry (2008).
- Hlavní role v tomto filmu v českém znění nadabovalo známé trio z pořadu Partička (od r. 2011), a to konkrétně Michal Suchánek (Asterix), Michal Novotný (Obelix) a Jakub Kohák (Popkornis).
- Ve filmu si zahrálo i pár hudebníků. Angele, která si zahrála Falbalu, se živí jako písničkářka, Laurent Borel (Asymétrix) pracuje jako hudební skladatel a Olivio Ordonez (Abdelmalix) je rapper. Angele je navíc druhá herečka, která ztvárnila Falbalu. Před ní si Galku zahrála již Laetitia Casta ve filmu Asterix a Obelix z roku 1999.
- V době, kdy se odehrává příběh, tedy rok 50 př. n. l., vládla v čínském císařství dynastie Chan.
- Stařešinu galské vesnice Archaixe si zahrál Philippe Canet, otec režiséra filmu a představitele Asterixe Guillauma Caneta. Ve filmu se také objevil syn Guillauma, Marcel Canet.
 
Odkazy