Křižovatka smrti 2 / Rush Hour 2 (2001/90/USA, Hong Kong/Akční, Komedie, Krimi, Thriller) 68%

25.09.2018 14:34
JEDNOU VĚTOU
„Nejrychlejší ruce východu a nejrychlejší huba západu se opět setkávají, aby se v americké akční komedii pustily do řešení dalšího spletitého případu."

OBSAH
Detektiv Lee (Jackie Chan) je precizní a disciplinovaný člen hongkongské policie, zatímco detektiv Carter (Chris Tucker) je týpek, který je vždy nad věcí, vždy "cool" a u svých nadřízených moc sympatií nevzbuzuje. A tak se stane, že si tyto dva, které spojuje snad jenom rychlost Leeových rukou a Carterových úst, vyjedou na dovolenou do Hongkongu. Ale jak lze jednoduše předpokládat, žádná idylka se nekoná. Výbuch bomby na americké ambasádě, který zprovodí ze světa dva americké agenty, je vtáhne do centra dění. V tom se s jistotou sobě vlastní již dávno pohybuje Ricky Tan (John Lone), šéf místních triád Fu-Cang-Long.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Shodili mě z baráku, zmlátili mě, svlíkli mě do naha a ty se mě nezastaneš." Tak s takovým parťákem bych rozhodně nechtěl viset vysoko nad zemí na čínském bambusu, ale možná bych s ním mohl navštívit masážní salón Nebe na zemi. Tam se mi totiž líbilo, hláškovací pošťuchování mezi drzým potomkem otroků a prťavým rákosníkem mě taky bavilo a při karatistickém souboji podpatků moje béčková filmová duše vyloženě vrněla blahem. A taky jsem přesvědčen o tom, že běžný heterosexuální chlap by nejméně jednou denně potřeboval, aby se mu agentka Isabella Molinová prokázala svým služebním odznakem umístěným v podprsence. Ano, tak snadno a lacině mě může film dostat. (Jara.Cimrman.jr) 4*

Dvojice Chan-Tucker je překvapivě docela fajn. V ideálním případě bych viděl hláškujícícho Tuckera neustále jen stát a sledovat všude kopajícího Jackieho, který se neusměje. Občas je mit o splněno a mé srdce plesá, občas není a má nechuť ke klaunovské póze Jackieho se vrací. Jen nechápu, že když ve dvojkách má být všeho více, proč akce je tu méně a povídání naopak víc. Opačně by to nejeden divák jistě ocenil. (Djkoma) 3*

Tohle je skoro stejně dobrý jako první díl, je sice pravda že většina situací už byla v jedničce, ale mě to rozhodně neomrzelo a zase jsem se skvěle bavil.Jackie Chan i když už je pěkně starej, tak je pořád pekelně rychlej a Chris Tucker mi taky nepřipadal zas tak špatnej jak tady všichni řikaj, podle mě se na ukecanýho, zbabělýho poldu, kterej nic neumí, pořád se jen vychloubá a schovává skvěle hodil a jako protipól k Chanovi dobře zapad. Jak už je zvykem u filmů jackiem Chanem, tak i tady jsou ty souboje a celková jejich choreografie výborný, teda až na to co tam předvádí Tucker to vypadá jako když tancuje u tyče, než že by bojoval, ale to bylo spíš hozený do komiky a aspoň se střídalo bojový umění s vtipnýma scénama v podání tuckera. Jediný co se mi moc nelíbilo, byl hlavní záporák, ten spíš vypadal jako nějakej rákosník z tržnice než pořádnej kruťák z triády, ale jinak si nemůžu stěžovat. (Shit) 4*

VELKÁ RECENZE
V Hongkongu dojde k útoku na americkou ambasádu, kam bombu doručí atraktivní blondýnka. Ve stejnou dobu přijíždí do Hongkongu na dovolenou ukecaný losangeleský detektiv James Carter. Jeho zdejší přítel, policejní inspektor Lee, se dozví, že explozi má nejspíše na svědomí gang Rickyho Tana. Večer se vypraví s Carterem do nočního podniku, který patří Tanovi, ale neřekne, že tam jde pracovně. A tak zatímco pátrá v zákulisí, Carter se dobře baví. Když však zjistí pravdu, vnucuje příteli svou pomoc. Lee zahlédne v klubu obávanou gangsterku Hu Li. Pokusí se ji pronásledovat, žena jim však unikne. Další den se dvojice vydá do Tanova masážního salónu. Vinou Carterovy ukvapenosti a užvaněnosti se dostanou do boje s gangsterovou ochrankou a skončí úplně nazí na ulici. Krátce na to je podniknut útok na hongkongskou policejní stanici.
Tentokrát bombu doručí atraktivní černovláska. Zatímco Lee se domnívá, že Carter zahynul v troskách, ten mezitím pronásleduje na ulici Rickyho Tana až k velké jachtě, kde se právě začíná večerní párty. Pronikne na palubu a tam se nejprve seznámí s krásnou Isabellou, milenkou majitele jachty, amerického milionáře Stevena Reigna, a pak narazí na kamaráda, který na loď také tajně pronikl. Ani tentokrát se jim však příliš nedaří. Jsou zajati a převedeni před Tana. Ten byl kdysi policistou a parťákem Leeova otce. Chce, aby mu Lee pomohl opustit město, je však nečekaně zastřelen Hu Li a zřítí se do moře. Rozzlobený policejní náčelník odvolá detektiva z vyšetřování a přikáže mu, aby Cartera dovezl na letiště a posadil do nejbližšího letadla směrem do Spojených států. Carter však kolegu a přítele přemluví, aby v pátrání pokračovali.
Za dramatických okolností se setkají s Isabellou, která jim prozradí, že je tajná agentka a že pracuje na velkém případu falešných bankovek, jejichž výroba se z Hongkongu stěhuje do USA. Požádá je o pomoc při pátrání po tiskařských deskách, které má údajně po smrti Tana v rukou Hu Li. Dvojice si zpočátku nevede příliš dobře a padne do rukou Hu Li. Podaří se jim však opět uniknout a zjistit, že falešné bankovky směřují do Las Vegas, do kasina Rudý drak, které slouží k praní falešných peněz. Než se jim však podaří případ úspěšně uzavřít, čeká je ještě řada životu nebezpečných situací, nečekaných zvratů a překvapení.
Pokračování předešlého snímku navazuje na předchozí děj. Minule se vše odehrávalo v Americe, teď jsou oba policisté v Hongkongu. A opět dostali případ a opět se je jiní vyšetřovatelé snaží vyšachovat z vyšetřování. Takže nic originálního. Tvůrci se však tentokrát viditelně vyvarovali z předešlých chyb a rozehráli akci odlehčenou skvělým humorem přesně tak, jak jsme u Jackieho Chana zvyklí. Chris Tucker září jako nikdy a v každém záběru je vidět, jak se oba skvěle doplňují. Akční scény plné výtečných kaskadérský kousků mi připomínají Chanův skvělý 'Police story'. Tempo je opět rychlé, ale logičnost a srozumitelný spád to vůbec nepostihuje. Stopáž je o něco kratší, než byl u minulého snímku, a zdá se, že k dobru věci. Dvojka se tentokrát povedla a napravuje tak svoji pošramocenou předchozí reputaci.

DABING
V českém znění: Martin Sobotka - Chris Tucker (detektiv James Carter), Radovan Vaculík - Jackie Chan (inspektor Lee), Filip Švarc - John Lone (Ricky Tan), Jana Mařasová - Roselyn Sanchez (Isabella), Jiří Zavřel - Harris Yulin (agent Sterling), Petr Pelzer - Alan King (Steven Reign), Jakub Saic - Jeremy Piven (prodavač ve Versace + titulky), Jiří Kvasnička - Kenneth Tsang (kapitán Chin), Zuzana Skalická (hlavní hosteska v Nebe na Zemi), Filip Čáp - Don Cheadle (Kenny), Bedřich Šetena - Saul Rubinek (muž v Rudém Drakovi), Hana Krtičková, Ernesto Čekan, Luděk Čtvrtlík, Svatopluk Schuller, a další.
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Antonín Němec
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Václav Knop
Vyrobilo: pro Warner Home Video AW Studio Praha, 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 28.3.2002
Premiéra USA: 3.8.2001 New Line Cinema
Premiéra Hong Kong: 16.8.2001
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.2002 (VHS)
Poprvé na VHS: 1.12.2002
Poprvé na DVD: 29.10.2002 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 14.10.2015 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 1 859 415
Tržby celkem - $ 347 325 802
Návštěvnost v ČR 18 468
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000
 
FILMY V SÉRII
Křižovatka smrti gastonrolinc.webnode.cz/news/krizovatka-smrti-rush-hour/
Akční / Komedie, USA, 1998
Režie: Brett Ratner, Hrají: Jackie Chan, Chris Tucker

Křižovatka smrti 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/krizovatka-smrti-rush-hour2/
Akční / Komedie, USA / Hong Kong, 2001
Režie: Brett Ratner, Hrají: Jackie Chan, Chris Tucker

Křižovatka smrti 3 - Tentokráte v Paříži gastonrolinc.webnode.cz/news/krizovatka-smrti-rush-hour1/
Akční / Komedie, USA / Německo, 2007
Režie: Brett Ratner, Hrají: Jackie Chan, Chris Tucker
 
Tvůrci a herci
Brett Ratner (Režie), Roger Birnbaum (Produkce), Jonathan Glickman (Produkce), Arthur M. Sarkissian (Produkce), Jay Stern (Produkce), Lalo Schifrin (Hudba), Matthew F. Leonetti (Kamera), Mark Helfrich (Střih), Robert K. Lambert (Střih), Matthew Barry (Casting), Nancy Green-Keyes (Casting), Terence Marsh (Scénografie), Rita Ryack (Kostýmy), Kimberly Harris (Zvuk), Tim Chau (Zvuk), Andy D'Addario (Zvuk), Melanie Hughes (Masky), Gigi Williams (Masky), Jeff Nathanson (Scénář), Jackie Chan (Herec), Chris Tucker (Herec), John Lone (Herec), Ziyi Zhang (Herec), Roselyn Sanchez (Herec), Harris Yulin (Herec), Alan King (Herec), Kenneth Tsang (Herec), Lisa LoCicero (Herec), Jeremy Piven (Herec), Saul Rubinek (Herec), Don Cheadle (Herec), James Lew (Herec), Andy Cheng (Herec), Maggie Q (Herec), Ernie Reyes Jr. (Herec), Mei Melançon (Herec), Roger Lim (Herec), Gianni Russo (Herec), Mars (Herec), Tanya Newbould (Herec), Matthew Barry (Herec)
 
2001/90/USA, Hong Kong/Akční, Komedie, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Tanec, ktorý predvádza James Carter (Chris Tucker), sme už mohli vidieť vo filme Reč peňazí (1997).
- Filmový soundtrack, ktorý obsahuje hlavne hip-hop a R&B, vyšiel 31. júla 2001 a vyšplhal sa až na 11. miesto v rebríčku Billboard 200.
- Mořská nemoc pomohla Roselyn Sanchez předstírat nezájem o Chrise Tuckera ve scéně na jachtě.
- Roli hotelu 'Rudý drak' "sehrál" ve filmu lasvegaský 'Desert Inn'. Nápis byl změněn na 'Rudý drak' a spodní část budovy byla natřena na červeno. 'Desert Inn' byl zbourán 23. října 2001.
- Scéna s vybíráním děvčat byla inspirována scénou z filmu Drak přichází, v němž se objevil mj. i Jackie Chan.
- Hu Li je mandarinsky „liška“.
- Philip Baker Hall, který hrál velitele losangeleského policejního oddělení v prvním díle, ztvárnil stejnou roli i v tomto filmu, ale nakonec se tato scéna nedostala do finální verze.
- Chris Tucker natočil spoustu verzí krátké řeči, kterou měl pronést k Hu Li (Zhang Ziyi) po jejich vzájemném souboji. Režisér Brett Ratner cítil, že to pořád ještě není ono a řekl mu, ať ji nazve "čubkou". Tucker to ale odmítal, a trvalo prý hodiny, než souhlasil s návrhem režiséra.
- Starosta Las Vegas Oscar Goodman si ve filmu střihl krátké cameo, ale tato scéna se do finální verze nedostala.
- Oblíbené číslo Jackieho Chana je 32. Když Lee vyplivne granát z pusy, ten přistane na ruletě na čísle 32, kde vybuchne.
- Závěr filmu se odehrával v hotelu 'Červený drak'. Stejný název měl i další film režiséra Bretta Ratnera.
- Během natáčení scény, kde Lee a Carter vyskočí z okna hotelu 'Rudý drak' a poté se na drátech zhoupnou dolů, se místem natáčení prořítila dvě auta, která se pronásledovala. Patrně šlo o opilé turisty, kteří se dostali do hádky s místním řidičem taxíku. Když se obě auta přehnala přes natáčecí plac, jen těsně minula členy štábu, komparzisty a obrovský jeřáb s kamerou a členy štábu. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Řidič a pasažéři taxíku byli zadrženi policií.
- Scéna v letadle, kde Carter dostane košer jídlo, měla původně vypadat jinak. Carter se měl zeptat Leea, jestli nechce kousek z jeho plněné ryby ("gefilte fish"). Jenže Chris Tucker nebyl schopen vyslovit slovo "gefilte", a tak se scéna předělala.
- Ke scéně, ve které Jackie Chan a Chris Tucker běží nazí po ulici, režiséra Bretta Ratnera inspirovala podobná scéna z filmu Agent z Hongkongu, který Jackie natočil před Křižovatkou smrti 2.
- Na letišti si můžete všimnout muže, který čeká na cestujícího jménem Freitag, pojmenovaného po jednom z producentů James M. Freitagovi.
- Don Cheadle souhlasil s účinkováním v tomto filmu pouze za podmínek, že bude bojovat s Jackie Chanem a bude smět mluvit čínsky.
- Když Carter (Chris Tucker) říká, že Asiati vždycky panikaří, když nadejde nějaká nebezpečná situace, a jako příklad uvádí filmy o Godzille, křičí: „Hayaku! Hayaku!" Což v japonštině ve skutečnosti znamená: „Rychleji, rychleji!“
- Natáčení komplikoval fakt, že Zhang Ziyi neuměla anglicky. V celém filmu od ní zazní jen tři anglická slova.
- V jednom z rozhovorů prozradil režisér Brett Ratner, že scénu, kde Chris Tucker zpívá karaoke, nebyl schopný natočit. Tucker odmítl napodobovat Michaela Jacksona, dokud běžely kamery. Mimo kameru tím ale bavil všechny ostatní. Režisér proto kameramanům nařídil, aby ho při tom nepozorovaně natočili.
- V show Jaye Lena Chris Tucker prozradil, že když točili film v Hongkongu, místní lidé si ho pletli z hvězdou NBA Kobem Bryantem. Když ve filmu běží Carter po schodech nahoru, stará paní mu říká: „Uhni mi z cesty, Kobe.“
 
Odkazy