Hunger Games: Vražedná pomsta / The Hunger Games: Catching Fire (2013/146/USA/Sci-Fi, Dobrodružný) 74%

25.09.2018 10:44
JEDNOU VĚTOU
„Nezapomeň, kdo je nepřítel.“

OBSAH
Katniss Everdeen a Peeta Mellark se po šokujícím vítězství v 74. ročníku Hunger Games vrací domů. Jako vítězové musí ale brzy domov a své rodiny znovu opustit a vydat se na okružní jízdu po všech krajích Panemu. Jejich úkolem je bavit lidi, oproti očekávání Kapitolu ale Katniss a její příběh inspiruje ke vzpouře. Během turné po krajích Panemu Katniss vycítí, že se neodvratně schyluje k revoluci. Hlavní město ale stále drží moc pevně ve svých rukou a prezident Snow není člověk, se kterým je dobré si zahrávat. Ve vhodný čas, ve vhodný moment, Katniss Everdeen musí být zlikvidována. Sílu Kapitolu mají symbolizovat přípravy na 75. Hry, které skrývají překvapení a rozhodnou o budoucnosti celého Panemu. Katniss a Peeta musí zpět do arény.(Bontonfilm CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dvou a půl hodinová délka mě šíleně děsila…a taky oprávněně. Prvních třicet minut ubíhalo tak strašně pomalu, až jsem si myslel, že u filmu nevydržím a normálně se na něj vykašlu. Pořád jsem si ale říkal, že se to tak nějak zvedne a začne mě to bavit, což se nakonec naštěstí i stalo. Jakmile se totiž Catniss dostala do další arény, začala ta pravá zábava. Možná ještě zábavnější, než v prvním díle. V tu chvíli mi zbylé necelé dvě hodiny utekly neuvěřitelnou rychlostí a náhle se z filmu stal vyslovený miláček a milovník davů. O to více jsem se ale začal bát závěrečného dvoudílu, protože prozatím to jediné, co mě na Hunger Games bavilo, byly samotné boje v uzavřených arénách. Všechno kolem, od politiky počínaje, přes válku konče, pak šlo totálně mimo mě. (Malarkey) 4*

Je to dvojka, takže zpravidla musí být cítit víc peněz, přibýt nějaká ta herecká posila (Jena Malone, Philip Seymour Hoffman) a musí se o ní mluvit o to víc dopředu. Dvojka je „překvapivě“ dospělejší, cyničtější i temnější, ale s tím, zda lepší, bych si zase tak moc jistý nebyl. Vyjukaní hrdinové (symbol počínající revoluce) Katniss a Peeta z jedničky mi prostě sedli. Tahle veleúspěšná dorostenecká pohádka i čerstvý popkulturní fenomén z úsměvné totalitní společnosti budoucnosti, kterou zpustošila válka, a Spojené státy jsou tak rozdělené do sociálně rozdílných sektorů, bavily. U dvojky nicméně musím jít o stupínek dolů. Možná je to tou nevděčnou mezihrou mezi úvodním a (pevně věřím hutným a velkolepým) třetím dílem (-NE-LOGICKY rozpáraným na dvě pokračování), kdy vrcholem akce snad nebude docela nijaké utíkání před vraždící mlhou. Znovu nicméně vede extravagantní výprava, nápadité kostýmy i honosné kulisy, když už přijde akce, je o krapet přehlednější a klidnější než v prvním díle. Víc se tu přemýšlí, taktizuje, předchází zbytečným ztrátám. Ale jak říkám, jednička mě něčím vnitřním oslovila o něco víc. Tahle teenagerovská vybíjená přesto znovu dokázala, že celá série může platit za docela chytrý popcorn pro mladé. A Jennifer Lawrence? Ta je znovu proklatě sexy a herecky znovu bez chyby!! (castor) 3*

Větší emocionální bohatost, překvapivá tvůrčí odvaha a zdravé sebevědomí za kamerou i před ní. Ve většině aspektů se totiž jedná o stejně absolutní nálož jako v případě předlohy (v tomto případě pak dokonce mého nejoblíbenějšího dílu). Z první poloviny se ve špatných rukách klidně mohl stát jen uplakaný prolog, ale naštěstí se tak nestalo, jiskra pomaličku přechází v plamen a když je i z Peety jasný tahoun a Johanna si na minimálním prostoru krade všechny scény pro sebe, má Vražedná pomsta vyhráno. I když se do extra svižné půltřetí hodinky nevešlo větší množství zmínek o historii Čtvrtoher nebo jednotlivých veteránů, jde díky ještě ucelenějšímu obrázku téměř o nejlepší filmový díl. Na ten ale byl tehdy ještě čas. (novoten) 5*

VELKÁ RECENZE
Nemám rád první Hunger Games. Je to jen o něco lepší film než Stmívání a to pouze kvůli tomu, že v něm hrají lepší herci. Jinak jde o lacinou ubulenou variaci na kultovní Battle Royale odehrávající se ve světě, který je uvěřitelný asi jako pokusy o seriózní herectví Tomáše Magnuska a jehož tvůrci kostýmů by měli být souzeni v Haagu za zločiny proti lidskosti. Teď dorazila dvojka. A stojí za to.
Kdyby mi někdo před dvěma dny tvrdil, že se mi druhý příběh Katniss a Peety bude líbit, asi bych mu doporučil navštívit centrum Drop In. Ale fakt je ten, že i když to tak na první pohled možná nevypadá, Vražedná pomsta nemá s prvním dílem moc společného. Po úvodu se může zdát, že k žádným razantním změnám nedošlo. Pořád tu máme srandovní svět, v němž každý okrsek reprezentují dvě stovky lidí, kteří se vejdou do jednoho skladiště, a fašistický režim funguje víceméně proto, že tvůrci potřebují, aby fungoval. Rychle se však ukáže, že Francis Lawrence natočil o dost jiný film než před rokem Gary Ross.
Hunger Games: Vražedná pomsta je totiž dospělejší, temnější a drsnější. U Stmívání a podobných filmů obvykle tvůrci sází na to, že když něco fungovalo v jedničce, není důvod to měnit. Tady se tak naštěstí nestalo. Buď si někdo uvědomil, že publikum stárne a snese víc, nebo má Francis Lawrence podstatně větší koule než všichni režiséři teenagerských sci-fi a fantasy dohromady. Stříká tu krev, pochmurná atmosféra je cítit z každého záběru a scény potlačování zárodků rebelie jsou výrazně brutálnější, než by člověk u potenciálního hitu pro dospívající publikum čekal.
Změnili se i hrdinové. Z vyjukaných děcek jsou teď dospělí mladí lidé, na které dopadá tíha toho, co udělali a musí žít s tím, že pro svůj život vraždili. Navíc zjišťují, že v budoucnosti to nebude o moc lepší. Během jediného roku jakoby trošku srandovní pár Katniss a Peeta zestárl o celé desetiletí. Jsou unavenější, cyničtější, naštvanější a psychicky na dně. Jennifer Lawrence i Josh Hutcherson celou tuhle proměnu zvládli bez větších problémů a právě díky nim a dospělejšímu přístupu k látce nejspíš velmi rychle přesunete dvojku Hunger Games z kategorie „chci se přiživit na Stmívání“ do „hele ono to je fakt docela dobrý“.
Svět je najednou zajímavý, na postavách vám bude záležet a pachuť vykrádačky japonského masakru Battle Royale zmizí. Na druhé Hunger Games se zkrátka dobře dívá, protože k nim evidentně lidé za kamerou i před ní přistoupili seriózněji a zkusili natočit místo adaptace, jež by měla potěšit především znalkyně knihy, dystopickou sci-fi. THX 1138 to pochopitelně není, ale i tak budete možná překvapeni, jak se Lawrencovi povedlo vybudovat svět, který na rozdíl od loňska nepůsobí zdaleka tak uměle a je mnohem děsivější, než byste si možná vůbec dokázali podle prvního filmu představit. Navíc tu jsou tentokrát charaktery, které diváka zajímají, a snaha „natočit, vydělat, vyhodit a začít dělat na sequelu“ tu není patrná ani v nejmenším.
Malinko zamrzí, že druhá polovina v aréně trochu ztratí tempo a parta hrdinů tu utíká před vraždící mlhou místo toho, aby si dávala pořádně po držce. Když už na akci dojde, je velmi slušná a Lawrence ukazuje, že tyhle věci zvládá o několik tříd lépe než Ross, bohužel se tu však víc mluví než koná. Vzhledem k závěru filmu se to dá chápat, ale to, že člověka víc baví projevy Lawrence a Hutchersona před nastoupenými než bitky uprostřed džungle, jednoduše zamrzí.
Ale i tak nemám problém přiznat, že Vražedná pomsta se povedla a že jsem si ji užil. Pořád tu sice zůstává tak trochu směšný svět a výstupy Elizabeth Banks nebo Stanleyho Tucciho jsou pro mozek diváka s kapkou vkusu skoro až životu nebezpečné, ale novému režisérovi se zkrátka povedlo udělat z generické sci-fi pro teenagery napínavý film, který nejedná s divákem jako s idiotem a nespoléhá se na to, že když si knížku koupilo tisíci milionů miliard lidí, tak přijdou i do kina a ono se to nějak zaplatí. Je to dobrý film. Nebojte se ho.

Ocenění:
Golden Globes
2014 - Nejlepší originální píseň (nominace)

DABING
V českém znění: Terezie Taberyová - Jennifer Lawrence (Katniss Everdeenová), Petr Neskusil - Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Jan Maxián - Liam Hemsworth (Hurikán), Otakar Brousek ml. - Stanley Tucci (Caesar Flickerman), Filip Švarc - Lenny Kravitz (Cinna + titulky), Pavel Rímský - Donald Sutherland (President Snow), Zdeněk Mahdal - Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Jolana Smyčková - Elizabeth Banks (Cetkie Trinketová), Miroslav Táborský - Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee), Petr Lněnička - Sam Claflin (Finnick Odair), Martin Zahálka - Jeffrey Wright (Diod), Anna Suchánková - Willow Shields (Primrose Everdeenová) + Jena Malone (Johanna Masonová), Dana Černá - Paula Malcomson (paní Everdeenová) + Amanda Plummer (Dratkie), Tomáš Juřička - Nelson Ascencio (Flavius) + Patrick St. Esprit (Knut), Veronika Mudrová - Bruce Bundy (Octavia) + Stef Dawson (Annie Crestová), Jakub Saic - Toby Jones (Claudius Templesmith) a další
Překlad: Jan Feldstein
Zvuk: Josef Mašek
Finální mix: Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.11.2013 Bontonfilm
Premiéra USA: 22.11.2013 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 26.3.2014 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 26.3.2014 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 17 970 277
Tržby celkem - $ 847 423 452
Návštěvnost v ČR 140 267
Náklady (Rozpočet) - $ 130 000 000
 
FILMY V SÉRII
Hunger Games gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Gary Ross, Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson

Hunger Games: Vražedná pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games1/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games2/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games3/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA / Německo, 2015
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson
 
Hunger Games: Balada o ptácích a hadech gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb81/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2023
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Tom Blyth, Rachel Zegler
 
Tvůrci a herci
Francis Lawrence (Režie), Nina Jacobson (Produkce), Jon Kilik (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Jo Willems (Kamera), Alan Edward Bell (Střih), Debra Zane (Casting), Philip Messina (Scénografie), Trish Summerville (Kostýmy), Mark Weingarten (Zvuk), Skip Lievsay (Zvuk), Jeremy Peirson (Zvuk), Nikoletta Skarlatos (Masky), Michael Arndt (Scénář), Simon Beaufoy (Scénář), Suzanne Collins (kniha) (Předloha), Jennifer Lawrence (Herec), Liam Hemsworth (Herec), Josh Hutcherson (Herec), Elizabeth Banks (Herec), Woody Harrelson (Herec), Philip Seymour Hoffman (Herec), Stanley Tucci (Herec), Toby Jones (Herec), Donald Sutherland (Herec), Willow Shields (Herec), Amanda Plummer (Herec), Jena Malone (Herec), Lynn Cohen (Herec), Meta Golding (Herec), Alan Ritchson (Herec), Sam Claflin (Herec), Juliet Reeves (Herec), Paula Malcomson (Herec), Lenny Kravitz (Herec), Stephanie Leigh Schlund (Herec), Bruno Gunn (Herec), Jeffrey Wright (Herec), Kirk LaSalle (Herec), Elena Sanchez (Herec), Monique Ganderton (Herec), Stef Dawson (Herec), Elyse Dufour (Herec), Maria Howell (Herec)
 
2013/146/USA/Sci-Fi, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Liam Hemsworth, představitel Galea, si během natáčení poranil kotník.
- Natáčení probíhalo v okolí Berlína a Paříže.
- Kromě paruky nosila Julianne Moore kvůli roli také tmavé kontaktní čočky.
- Do role Almy Coin (Julianne Moore) byla zvažována Jodie Foster.
- Jedná se o první film v sérii, který nebyl promítán v kinech IMAX.
- Jennifer Lawrence během filmování dočasně ohluchla na jedno ucho. Stalo se tak při natáčení scény pod vodou.
- Premiéra v USA byla naplánovaná na den 30. narozenin představitelky Johanny Mason Jeny Malone.
- Julianne Moore priznala, že k prijatiu roly Almy Coin ju presvedčili jej dve deti, obe fanúšikovia kníh.
- Reportérka Cressidy (Natalie Dormer) má polovinu hlavy oholenou. V knize však nemá Cressida žádné vlasy.
- Natáčelo se ve městech Atlanta, Boston, Thomaston, Griffin či Newnan v USA.
- Jennifer Lawrence, představitelka Katniss Everdeen, nosila během natáčení paruku, neboť její vlasy byly příliš krátké.
- Smrt herce Philipa Seymoura Hoffmana, představitele Plutarcha Heavensbeeho, zkomplikovala natáčení, protože měl v plánu ještě 7 natáčecích dnů. Jeho úloha byla dokončena za přispění počítačových technologií. Film je věnován jeho památce.
- Natalie Dormer si kvůli natáčení musela nechat oholit část hlavy, z čehož měla trochu obavy, ale nakonec byla nadšená.
- Film se natáčel pod pracovním názvem Seashore.
- V knize se společně s Peetou (Josh Hutcherson), Annie (Stef Dawson) a Johannou (Jena Malone) vrátí z Kapitolu ještě splátkyně z druhého kraje Enobaria, která sice druhý film také přežila, ale zde se neobjevuje.
- Postava Effie Trinket v první polovině knihy vůbec nevystupuje a díky tomu, jak skvěle si s rolí poradila herečka Elizabeth Banks, se tvůrci a autorka knižní série rozhodli, že některé z věcí, které měl ve filmu vykonat Plutarch Heavensbee (Philip Seymour Hoffman), bude dělat právě Effie, a tak se postava podílela také na revoluci.
 
Odkazy