Hunger Games: Síla vzdoru 2. část / The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015/135/USA/Dobrodružný, Drama, Sci-Fi, Thriller/) 60%

25.09.2018 10:45
JEDNOU VĚTOU
„V poslední kapitole nepůjde jen o přežití, ale bude se bojovat o budoucnost obyvatel celého Panemu."

OBSAH
Válka mezi 13. krajem a dříve všemocným Kapitolem pokračuje. Po dobytí 2. kraje, který byl využíván jako zdroj vojenské síly Kapitolu, zbývá už jen Kapitol sám. Katniss se během bojů rozhodne vydat se na vlastní pěst, spolu s dalšími vítězi Hladových her, do samého centra Kapitolu, aby vyhledala prezidenta Snowa a pomstila se mu za vše, co jí a jejím přátelům kdy udělal. Ale Katniss netuší, že zrada číhá ve vlastních řadách.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Od posledního dílu Hunger Games jsem dostal přesně to, co jsem dostat chtěl. A plus k tomu byla skutečnost, že se jedná o asi nejdrsnější díl. Až mi bylo líto, že celý ten příběh je vlastně pro mládež a tak se nemůžu dočkat roztrhaných těl nebo vnitřností pohozených po bojišti. Tenhle díl si o to totiž vysloveně koleduje. Každopádně uznávám, že závěr to slušně vynahrazuje. Nicméně stejně tak, jako předešlé díly, má i tento problém s délkou, především s prvními dvaceti minutami. U nich jsem se totiž opět setkal s tím, jak je snadné dvacet minut protáhnout na nekonečně dlouhý čas. Po téhle faktické dvacetiminutovce ale následuje poslední Hunger Game a s ní napínavý sled scén, který mě neuvěřitelně bavil. Na závěr tak dodávám, že v rámci těhlech young adult příběhů je právě Hunger Games ten nejlepší. Hudba výborná, herci perfektní a nebýt té zbytečné natahovanosti v některých momentech, neměl bych problém sahat i k pěti hvězdám. (Malarkey) 4*

Jak přistupovat k Hunger games? Třetí kniha je roztržena na dva díly, ani jeden není perfektní, ani jeden nevystihuje mnohé z knihy (duševní stav Katniss v knize versus film? Někdy až moc velká snaha poukazovat na "současné problémy" a manipulaci s realitou pomocí médií na úkor skutečného příběhu Katniss). Přesto jsou Hugner games dobře odvedenou parcí, která především v akční části je daleko nad průměrem. Stačí to všem? Svým způsobem lituji, že Francis Lawrence se "zasekl" na v podstatě komerční a nekreativní práci (jaký máte prostor v nalajnovaném světě HG? Navíc je ta design/architekt stránka filmu tak šedivá...). Závěr čtenáře knihy nepřekvapí, i když zamrzí určité zkratky (smrt PSH měla také menší vliv, soud z knihy v závěru ignorován, proto konec působí trochu kostrbatě...). Ten film me vlastně přes dvě hodiny bavil, ale stejně jako u ostatních dílů HG není důvod je vidět znovu. PS: další důkaz, že láska prochází žaludkem... i když jde o spálený kus chleba! (Djkoma) 4*

Mělo to skončit kočkou. Chápu, že se tvůrci museli držet knižního konce, ale vyznění filmu není jen v rozporu s proměnou, kterou Katniss v posledních dvou dílech prošla (zmínka o nočních můrách coby připomínce PTSD je s ohledem na kýčovitou stylizaci scény dost nepřesvědčivá). Zároveň umrtvuje veškerý „emancipační“ potenciál celé série, když za ideální stav vydává ten nejpitomější genderový stereotyp. Podobně nedávno Eastwood posledními minutami zazdil Amerického snipera. Jinak přitom jde o vcelku uspokojivou snahu natočit YA blockbuster, který odmítá jisté žánrové konvence (neokázalý začátek, nejepičtější akce dlouho před atypicky intimním koncem, rozmlžená hranice mezi dobrem a zlem) a má co říct i dospělým (válečná propaganda, zánik starého světa, překrývání reálných vzpomínek mediálními reprezentacemi). Film stejně jako první část Síly vzdoru začíná nezvykle temnou a nebombastickou scénou, ve které je stanoven směr vyprávění. Katniss musí získat (v doslovném i přeneseném významu) zpět svůj hlas, který posledně ztratila. Přesto po většinu filmu není její kontrola nad situací tak velká, jak si představuje a jak naznačuje i její heroizující rámování (na střed, aby dominovala celému záběru a zároveň čněla nad ostatními postavami) a časté záběry její tváře přes celé plátno. Katnissina cesta osobní pomsty je z velké části shora řízeným propagandistickým spektáklem pro masy, v podstatě dalším ročníkem Hladových her, s troskami Kapitolu coby novou arénou. Iluze svobodné volby a boje za spravedlivou věc není zničena tak důsledně, jak sliboval předchozí díl, ale film pořád jde o sympaticky netuctovou pobídku k zamyšlení nad velkovýrobou popkulturních rebelů, jimž uniká, že nebojují proti systému, ale v rámci něj. 75% (Matty) 4*

VELKÁ RECENZE
A jsme u konce. Upřímně přiznávám, že Twilight jsem tak daleko nedokoukal, Hunger Games mě ale na začátku hodně bavily. Kdekdo samozřejmě prskal, že jde akorát o převlečený Battle Royale. Příběh odvážné vesničanky, která udělá všechno proto, aby ochránila svoji sestru, ale čněl vysoko nad konkurenční ubrečené fantasy romantiky. První Hunger Games byly vítaně drsné, dobře zahrané a chvílemi i celkem dojemné. Takže trochu zamrzí, že se ostatní díly zas tak moc nepovedly.
Už dvojka zahodila napínavý vyvražďovací koncept a rozkopla dveře vstříc generické revoluci, a trojka byla vyloženě ukázkou předehry, ve které se nestalo lautr nic. Jak tedy dopadl finální díl? Ten se dopachtil někam na úroveň dvojky, jelikož se do něj vešlo hodně povedených věcí, ale i slušná řádka failů.
Tak nejdřív to dobré. Jennifer Lawrence pořád výborně hraje a to samé se dá říct i o zbytku obsazení. U sebeblbější scény nemáte pocit, že by někdo těžce nestíhal, a když se objeví nějaká lepší scéna, režírující Francis Lawrence z ní většinou vyždíme maximum. Effie a Haymitch jsou pořád fajn, Peeta se dá tolerovat, prezident Snow si užívá každý zlověstný výstup... prostě to není béčková liga. To samé se pak dá říct i o řemeslném zpracování, na kterém je jasně vidět tučný blockbusterový rozpočet.
Všechny ty digitální ruiny i hi-tech stíhačky vypadají celkem uvěřitelně, a i když víte, že támhle někde začíná zelené plátno, nikdy vás z příběhu nevytrhávají tragické triky. To v žánru rozhodně nebývá pravidlem a Hunger Games zkrátka drží technický standard, o kterém si leckterá teen série může nechat jen zdát. Celému Lawrencově snažení tak může podtrhávat nohy jen vývoj příběhu. No a jak už jste se možná dovtípili, přesně to se děje.
Finále Hunger Games sice není jedna velká tragédie, ale je tu pár velkých a kupa drobných přešlapů. Asi nejviditelnější je špatná práce s vedlejšími postavami, které mizí jako na běžícím páse a není jim věnována dostatečná pozornost. Celý film klidně mohl být týmovější a nabídnout víc důležitých hrdinů. Místo toho tu ale běhají jen expoziční, vysvětlovací nebo zcela zbytečné figurky, které buď rychle umřou, nebo se pro jistotu ani nedozvíte, co se s nimi stalo. Ne že bych to nechápal, pozornost očividně měla zůstat na Katniss. Jenže jí tu dostává až zbytečně moc.
Kde se měl vzít čas na vedlejší hrdiny? Rozhodně z kupy zbytečných dialogů, v nichž Katniss, Peeta a Gale omílají svůj romantický trojúhelník a řeší, kdo si pamatuje čí oblíbenou barvu. Všechno je načrtnuté tak jasně, že to prostě není potřeba. A místo zadumaného krafání se mohlo přihodit víc akčních scén, v nichž Lawrence efektně vzpomíná na postapo klasiky nebo na zombie naháněčky z Já, legenda.
Příběh Hunger Games se prostě utápí v čím dál tím méně zajímavých detailech, a to jsem ještě nezmínil úmorně dlouhé a těžce předvídatelné finále. Film v jednu chvíli naznačí, že nás čeká velký stealth, na jehož konci si to Katniss rozdá se samotným Snowem. Posléze se ale uhne k antiklimaxové velkoleposti, a ačkoliv to pořád je docela působivá podívaná, rozhodně si neřeknete, že to celé nešlo udělat mnohem lépe. Přitom vážně stačilo hrát trochu do šíře. A ne se lineárně držet hlavní hrdinky, která se už pár filmů nemá kam posunout.
Přidejte si k tomu pár vyloženě blbých nápadů (celé dění kolem Peety) nebo zbytečný epilog (všichni pochopili situaci o tři scény dřív!) a dostanete s klidem únosný, ale veskrze průměrný náctiletý biják, který se vážně nemusel půlit vedví. Dravost a nápaditost jedničky je bohužel dávno pryč, čtvrtý film už jen povinně dohrává věci do konce. A i když se vůbec nedá mluvit o průšvihu, na tak nadějně rozjetou ságu (a schopného tvůrce) je to prostě trochu málo.

DABING
V českém znění: Terezie Taberyová - Jennifer Lawrence (Katniss Everdeenová), Petr Neskusil - Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Jan Maxián - Liam Hemsworth (Hurikán Hawthorne), Ivana Milbachová - Julianne Moore (Alma Coinová), Pavel Rímský - Donald Sutherland (Prezident Snow), Tomáš Juřička - Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee), Zdeněk Mahdal - Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Petr Lněnička - Sam Claflin (Finnick Odair), Petr Gelnar - Mahershala Ali (Boggs), Irena Máchová - Natalie Dormer (Cressida), Pavel Vondra - Jeffrey Wright (Diod), Jolana Smyčková - Elizabeth Banks (Cetkie Trinketová), Anna Suchánková - Willow Shields (Primule Everdeenová), Radka Přibyslavská - Paula Malcomson (paní Everdeenová), Klára Jandová - Jena Malone (Johanna Masonová), Veronika Veselá - Stef Dawson (Annie Crestová), Jakub Saic - Stanley Tucci (Caesar Flickerman), Ivan Jiřík - Robert Knepper (Antonius), Petra Hanžlíková - Michelle Forbes (Jacksonová), Jana Hermachová - Gwendoline Christie (Lymeová), Radek Hoppe - Omid Abtahi (Homes), René Slováčková - Patina Miller (Paylorová), Petr Burian - Wes Chatham (Castor), Irena Hrubá - April Grace (Aurelia), Sabina Laurinová - Eugenie Bondurant (Tygra), Milada Vaňkátová - Misty Ormiston (Leegová), Jiří Schwarz, Michal Holán, Jarmila Švehlová, Klára Nováková
Překlad: Jan Feldstein
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 19.11.2015 Forum Film CZ
Premiéra USA: 20.11.2015 Lionsgate US
Premiéra Německo: 19.11.2015 StudioCanal Deutschland
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 30.3.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 30.3.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 27 484 518
Tržby celkem - $ 652 955 370
Návštěvnost v ČR 198 513
Náklady (Rozpočet) - $ 125 000 000
 
FILMY V SÉRII
Hunger Games gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Gary Ross, Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson

Hunger Games: Vražedná pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games1/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games2/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games3/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA / Německo, 2015
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson
 
Hunger Games: Balada o ptácích a hadech gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb81/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2023
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Tom Blyth, Rachel Zegler
 
Tvůrci a herci
Francis Lawrence (Režie), Nina Jacobson (Produkce), Jon Kilik (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Jo Willems (Kamera), Alan Edward Bell (Střih), Mark Yoshikawa (Střih), Debra Zane (Casting), Philip Messina (Scénografie), Kurt and Bart (Kostýmy), Jeremy Peirson (Zvuk), Skip Lievsay (Zvuk), Conor McCullagh (Masky), Nikoletta Skarlatos (Masky), Danny Strong (Scénář), Suzanne Collins (kniha) (Předloha), Jennifer Lawrence (Herec), Josh Hutcherson (Herec), Liam Hemsworth (Herec), Woody Harrelson (Herec), Elizabeth Banks (Herec), Julianne Moore (Herec), Philip Seymour Hoffman (Herec), Jeffrey Wright (Herec), Stanley Tucci (Herec), Donald Sutherland (Herec), Toby Jones (Herec), Sam Claflin (Herec), Jena Malone (Herec), Natalie Dormer (Herec), Gwendoline Christie (Herec), Elden Henson (Herec), Willow Shields (Herec), Robert Knepper (Herec), Evan Ross (Herec), Mahershala Ali (Herec), Wes Chatham (Herec), Joe Chrest (Herec), Phillip Troy Linger (Herec), Monique Ganderton (Herec), Stef Dawson (Herec), Patina Miller (Herec)
 
2015/135/USA/Dobrodružný, Drama, Sci-Fi, Thriller/
 
Zajímavost k filmu
- Herečky Gwendoline Christie a Natalie Dormer si spolu zahrali už v seriáli Game of Thrones (od r. 2011).
- Drozdajka je síce rozdelená na 2 časti, ale režisér uviedol, že mala byť pôvodne rozdelená až na 5 častí.
- Počas natáčania Drozdajky 1 a 2 mala Jennifer Lawrence prísny zákaz uvádzať akýkoľvek spoiler v rozhovoroch, ktoré poskytovala.
- Rolu Lyme mala hrať pôvodne Lily Rabe. Nakoniec ju obsadila Gwendoline Christie.
- Jediný film zo série Hunger Games, ktorý je i v 3D formáte.
- Režisér filmu Francis Lawrence řekl, že The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 považuje za nejnásilnější film série.
- Jennifer Lawrence měla při natáčení příliš krátké vlasy, proto musela nosit během natáčení paruku.
- Jennifer Lawrence během natáčení díky poranění na 6 dní ohluchla.
- Při natáčení si herec Liam Hemsworth poranil kotník. Protože mu bylo doporučeno několik dní odpočinku, jeho zranění mírně narušilo natáčení.
- Smrt herce Philipa Seymoura Hoffmana zkomplikovala filmařům práci, jelikož měl před sebou ještě 7 natáčecích dnů, na které se už bohužel nemohl dostavit.
- Natáčení filmu probíhalo v Atlantě a Georgii a dále v Berlíně v Německu.
 
Odkazy