Hunger Games: Balada o ptácích a hadech / The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (2023/157/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 69%

03.02.2024 02:17
JEDNOU VĚTOU
„Začínají desáté Hladové hry. Osmnáctiletý Coriolanus Snow čeká jen na to, jak v nich zazáří. Tentokrát jako mentor jednoho z vyvolených."

OBSAH
Tvrdě dřel, aby dokázal naplno využít svůj šarm, znalosti a dovednosti, které mohou dovést vyvoleného k vítětství. Bohužel, štěstěna mu není nakloněna. Dostal ponižující úkol. Trénovat největšího outsidera, dívčí zástupkyni chudého dvanáctého kraje Lucy Gray. V aréně bude probíhat boj na život a na smrt. Mimo arénu se v Coriolanovi ale probouzejí city... a tak se musí rozhodnout, zda bude dodržovat pravidla nebo se bude řídit pudem sebezáchovy, který mu radí něco jiného. Boj o přežití nakonec odhalí, kdo je nevinné ptáče a kdo had, čekající na svou příležitost zaútočit. (Forum Film CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Opravdu milé překvapení! I přes kritickou délku jsou nového Hunger Games zábavný film, který odpovídá literární předloze a zajímavě předchází sérii s Jennifer Lawrence. Různé narážky k původním filmům i ukázka pozadí vzniku jednoho z důležitých záporáků potěší. Zeglerka je celkem výrazná, Blyth je fajn. Hudba i vizuální pojetí odpovídá, i když některé záběry jsou extrémně digitální (hlavně ten prach..). Jediné, v čem cítím problém je samotná proměna v rámci epilogu. Působilo to poměrně "zrychleně" a nevěrohodně, ale já jsem odcházel i tak rozhodně spokojený. (Djkoma) 4*

Nečekal jsem moc a v případě jedničky Garyho Rosse jsem dostal velmi sympatický a vizuálně syrový únik od reality. Pak přišel Francis Lawrence a k látce už nikoho nepustil. Přinesl dospělejší i cyničtější pokračování, i zbytečně na dva díly rozpárané finále. Neříkám, že je rutinér Ross výrazně lepší režisér než rutinér Lawrence, ale za mě šlo víceméně o umně natočenou nudu. No a teď je tu prequel k původním čtyřem filmům, ve kterém se setkáváme s mladým Snowem a odkrýváme jeho osud desítky let před Katniss a Peetou. Budoucí ultrazlý prezident patří mezi nejšikovnější studenty a dostává šanci/zkoušku stát se mentorem nejnovějších účastníků Hladových her, aby přežili a ideálně vyhráli. Jenže… zavedená značka nefunguje hlavně po stránce postav. Jsou nudné, vývoj či vztahy mezi nimi nefungují. To už jde za Lawrencem, stejně jako fakt, že pár dějových linií je nezajímavých či neukončených. A je jedno, zda zrovna odněkud vyskočí lehce otravná Viola Davis nebo uzpívaná (tudíž ještě otravnější) Rachel Zegler. Ani audiovizuálně to není žádná hitparáda (samotné hry divácky atraktivní nijak zvlášť nejsou). Přebývá dialogů, chybí emoce, monstrózní stopáž ani nekomentuju. Je možný, že jsem si i lehce zdřímnul... (castor) 3*

Prequel k Hunger Games není špatným filmem, má své světlé chvilky, ale samotné hladové hry, což měl být hlavní highlight není bohužel tak strhující, jak jsem očekával. Začínají 10. hladové hry. Každý ze studentů se stává mentorem a dostává jednoho přiděleného z každého kraje, jejichž úkolem je společně vyhrát hladové hry. Hlavní postavou je sympatický Coriolanus Snow, který dostane dívčího outsidera, která umí jen zpívat. Líbila se mi chemie mezi němi, Rachel Zegler je velmi krásná ženská ( a moc hezky zpívá), fungují emoce i romantika a tihle dva hezky táhnou film nahoru. Z postav potěší i Peter Dinklage. Vizuálně samozřejmě na úrovni, film ikdyž nemá úplně strhující tempo, tak rozhodně nenudí a hladové hry jsou celkem napínavé, jen škoda, že tu není víc nějakých pastí,úkolů a nástrah, je to takový battle royal styl avšak bez gore, takže příliš vzrušení jsem nedos tal. Akce tu mimo samotné hry už moc není, ale je to docela nápadité a chytré ( jednotlivá rozhodnutí, které Snow provede jsou dost fajn), jen zamrzí, že hlavní hrdinka vůbec nebojuje. Druhá půlka filmu se překvapivě změní v úplně jiný film a sledujeme zajímavý charakterový vývoj Snowa, který tu projde opravdu zajímavou a nečekanou proměnou. Písniček je tu na můj vkus víc než akce, ale byly alespoň příjemné na poslech. Celkově vzato příjemnná podívaná, které nelituji, ale nic, z čeho bych si sedl na zadek. Mám to mezi 3-4, ale tentokrát budu přísnější. Znova to vidět nemusím. 65% (EvilPhoEniX) 3*

VELKÁ RECENZE
Série Hunger Games se před pár lety podívala do kin, pomohla nastartovat kariéru Jennifer Lawrence, dočkala se čtyř dílů, vydělala velké peníze a zmizela. A neurazila. Nestal se z ní až takový fenomén jako z Hvězdných válek nebo Harryho Pottera, ale mluvilo se o ní hodně a docela hlasitě. I já jsem všechny čtyři díly viděl, netrpěl jsem u nich, ovšem že bych nějak zvlášť toužil po návratu do země Panem, kde se omladina každý rok masakruje během novodobých gladiátorských her, to se úplně říct nedá. A nedá se říct ani to, že by některá z postav byla natolik zajímavá, že bych potřeboval vidět film zaměřený jen a pouze na ni. Jenže kdo jsem já, abych do toho Hollywoodu a Suzanne Collins kecal?
Hunger Games: Balada o ptácích a hadech vás tak vezme zpátky do budoucnosti, kde vládne fašistický režim, Amerika je rozdělená na několik krajů typu hornický a zemědělský a všemu vládne Kapitol. Tam žije i Coriolanus Snow, jenž má sice velké ambice, ovšem netuší, že se z něj za pár desítek let stane superzlý prezident s tváří Donalda Sutherlanda. Teď je to mladík a student toužící po stipendiu, které by zajistilo jeho sestru a babičku. Trochu manipulátor, trochu cynik, ale v podstatě ne úplně opovrženíhodný člověk. Letos se však stýpko nedává nejšikovnějším studentům. Budoucí elitu čeká ještě jedna zkouška, mají se stát mentory nejnovějších účastníků Hladových her. Pomoct jim přežít a vyhrát a hlavně z nich udělat osobnosti, na jaké by celý Panem koukal s otevřenou pusou. A Snow dostal na starost drobnou, paličatou, ale zatraceně chytrou Lucy Gray Bird a i když ta jako příští šampiónka zrovna nevypadá, on z ní hodlá udělat superstar. A třeba ji i pomoci vyhrát. Jenže v téhle hře se nehraje úplně fér a Snow a Lucy k sobě navíc začnou mít nečekaně blízko.
Pokud si správně vybavuji prezidenta Snowa z původních filmů, byla to prvotřídní zákeřná svině. Charismatický vůdce, který jakékoliv náznaky přehnaných ambicí u svých nepřátel i kolegů trestal smrtí a v němž bylo dobra asi tolik jako vitamínů v přesmažených hranolkách. Úplně nevím, proč Suzanne Collins napadlo vyprávět jeho příběh, v němž bude když už ne za klaďáka, tak alespoň za postavu, která má dobré vlastnosti a člověk by jí měl fandit, když všichni vědí, co z něj vyroste. Ale budiž, u Dartha Vadera to nakonec fungovalo. Jenže v tomhle případě to úplně nevyšlo.
Nevím, jestli je potíž už v předloze, nebo se to celé zpackalo při snaze převést příběh o změně charakteru hlavního hrdiny/zloducha, jenže hlavní problém Balady o ptácích a hadech je ten, že postavy prostě nefungují. Neokoukaný Tom Blyth se sice snaží a charisma se mu upřít nedá, ale už po pár minutách to vypadá, že musí jednat podle toho, co mu nařizuje scénář a vůle autorky a nikoliv logika nebo nějaký vnitřní morální kompas. Celé to vede k tomu, že vlastně nevíme, koho ze svých spolužáků má rád a koho nenávidí a často tedy není úplně jasné, proč prožívá smrt zrovna téhle postavy a o co mu celou dobu jde a kde končí jeho pragmatismus a začíná čisté sviňáctví.
Film se navíc neobtěžuje uzavírat dějové linky a vztahy s jednotlivými postavami. Spousta vztahů a malých dějových linek se neukončí a prostě se od nich uteče jinam (příběhu nepomůže ani rozdělení na kapitoly) a když se na ně pak Francis Lawrence pokouší navázat, mnohdy to vůbec nefunguje. Není na čem stavět. Osudová setkání Snowa a Lucy, při kterých na sebe překvapeně a zamilovaně koukají, tak mají prakticky nulový efekt. Stejně tak rádoby emocionální momenty, kdy kvůli Snowovi umírají lidé jemu blízcí, protože to pako evidentně zapomnělo, že je před pár dny napráskalo svým nadřízeným… Čím víc se blížíme ke konci, tím víc chce film fungovat na té osobní rodině a ukazovat, co zlomilo Snowa a co z něj udělalo cynika. Snaží se balancovat mezi jeho záporáctvím a ambicemi a tím, že je po uši zamilovaný. Ale celkově z toho vychází jen jako neschopný blb, který nezvládá kontrolovat ani vlastní život. A že by z něj měl být panemský megazloduch, to tam fakt vidět není.
Další problém je, že Balada o ptácích a hadech není moc hezká podívaná. Sice se tu tvůrci vyřádili na kostýmech a jednotliví hrdinové vypadají sympaticky bizarně (Viola Davis si to užívá, Peter Dinklage nemá až na závěrečnou scénu co hrát, ale baví se), samotný svět však působí mrtvolně a skoro televizně. A turnaj Hladových her skoro až srandovně. Jsme v minulosti, kdy probíhal trochu jinak a chápu, že knižní předloha se musí ctít, ovšem sledovat bandu děcek pobíhajících po jednom skladišti není zrovna velký divácký zážitek. Zvlášť, když kamera v úvodním a papírově asi nejepičtějším boji dělá věci, na jaké se nekouká moc příjemně.
Hunger Games: Balada o ptácích a hadech působí jako laciné dojení značky, která už ve svém posledním díle byla maximálně vyždímaná. Audiovizuálně není návrat do světa Panem bůhvíjak zajímavý a dějová roztříštěnost, neschopnost dotáhnout jednotlivé linky do konce a mizerná práce s vývojem jednotlivých postav dělá z filmu podívanou, jakou si možná užijí fandové a znalci, ale kdokoliv jiný nemá moc důvodů věnovat jí pozornost.

Postavy a obsazení
• Tom Blyth - Coriolanus Snow
• Viola Davis - Dr. Volumnia Gaul
• Peter Dinklage - Casca Highbottom
• Burn Gorman - Commander Hoff
• Rachel Zegler - Lucy Gray Baird
• Fionnula Flanagan - Grandma'am

DABING
V českém znění: Marek Lambora - Tom Blyth (Coriolanus Snow), Petra Horváthová - Rachel Zegler (Lucy Gray Bairdová), Martin Sobotka - Jason Schwartzman (Lucky Flickerman), Robert Hájek - Josh Andrés Rivera (Sejanus Plinth), Zuzana Slavíková - Viola Davis (Dr. Volumnia Gaulová), Jan Šťastný - Peter Dinklage (Casca Highbottom), Jiřina Daňhelová - Ashley Liao (Clemensia Dovecoteová), Nikola Heinzlová - Hunter Schafer (Tigris Snowová), Jáchym Theimer - Dexter Sol Ansell (malý Coriolanus Snow), Natálie Mudrová - Rosa Gotzler (malá Tigris Snowová), Hana Talpová - Fionnula Flanagan (Babi), Malvína Pachlová - Lilly Maria Cooper (Arachne), Matěj Převrátil - Aamer Husain (Felix), Jan Battěk - Max Raphael (Festus), Petr Gelnar - Marc Aden Gray (Lipp), Jitka Moučková - Isobel Jesper Jones (Mayfair), Milan Ligač - Dakota Shapiro (Billy), Štěpánka Fingerhutová - Mackenzie Lansing (Coral), Anna Theimerová - Zoe Renee (Lysistrata), Radek Hoppe - Scott Folan (Beanpole), Pavel Tesař - Burn Gorman (Hoff), Silvie Matičková, Jonáš Theimer, Daniel Margolius, Libor Terš, Roman Hajlich, Ivo Hrbáč, Veronika Veselá, Hana Petržílková
Překlad: Jan Feldstein
Produce: Miroslav Vitvar
Zvuk: Zdeněk Mahdal ml.
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2024

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.11.2023 Forum Film CZ
Premiéra USA: 17.11.2023 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: 28.2.2024 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 28.2.2024 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 29 221 355
Tržby celkem - $ 322 667 500
Návštěvnost v ČR 149 358
Náklady (Rozpočet) - $ 100 000 000

FILMY V SÉRII
Hunger Games gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Gary Ross, Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson

Hunger Games: Vražedná pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games1/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games2/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část gastonrolinc.webnode.cz/news/hunger-games3/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA / Německo, 2015
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson
 
Hunger Games: Balada o ptácích a hadech gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb81/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2023
Režie: Francis Lawrence, Hrají: Tom Blyth, Rachel Zegler
 
Tvůrci a herci
Francis Lawrence (Režie), Nina Jacobson (Produkce), Brad Simpson (Produkce), Francis Lawrence (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Jo Willems (Kamera), Mark Yoshikawa (Střih), Dylan Jury (Casting), Debra Zane (Casting), Uli Hanisch (Scénografie), Trish Summerville (Kostýmy), José Antonio García (Zvuk), Melissa Döberl (Masky), Michael Lesslie (Scénář), Michael Arndt (Scénář), Suzanne Collins (kniha) (Předloha), Tom Blyth(Herec), Rachel Zegler(Herec), Peter Dinklage(Herec), Josh Andrés Rivera(Herec), Hunter Schafer(Herec), Viola Davis(Herec), Jason Schwartzman(Herec), Fionnula Flanagan(Herec), Burn Gorman(Herec), Ashley Liao(Herec), Max Raphael(Herec), Zoe Renee(Herec), Nick Benson(Herec), Isobel Jesper Jones(Herec), George Somner(Herec), Mackenzie Lansing(Herec), Knox Gibson(Herec), Aamer Husain(Herec), Jerome Lance(Herec), Lilly Maria Cooper(Herec), Luna Steeples(Herec), Hiroki Berrecloth(Herec), Cooper Dillon(Herec), Kjell Brutscheidt(Herec), Dimitri Abold(Herec), Athena Strates(Herec), Dakota Shapiro(Herec), Joshua Kantara(Herec), Amélie Hoeferle(Herec), Irene Böhm(Herec), Sofia Sanchez(Herec)
 
2023/157/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- V závěrečných titulcích zazní píseň „Can’t Catch Me Now“ v podání Olivie Rodrigo.
- Natáčení probíhalo v Německu na místech: Berlín (Olympiastadion ve čtvrti Charlottenburg; Krematorium Baumschulenweg; Britzer Garten; Altes Museum; Bärensaal, Altes Stadthaus; Tieranatomisches Theater na Humboldtově univerzitě), dále ve městě Duisburg v parku Landschaftspark, u Památníku Bitvy národů v Lipsku a v Polsku ve Wroclawi a v Grzędy (jezero).
- Název filmu se objeví až těsně před závěrečnými titulky.
- Scéna, v níž trenéři diskutují se svými svěřenci strategii pro Hladové hry, se natáčela v kryptě lipského Památníku Bitvy národů. V pozměněné podobě šlo ve filmu tuto stavbu spatřit i zvenčí. Monumentální památník, tyčící se do výše 91 metrů, byl postaven ke 100. výročí bitvy u Lipska v roce 1813, v níž tehdy Napoleonova vojska utrpěla definitivní porážku.
- Do role Coriolana Snowa (Tom Blyth) byli zvažováni Cody Fern, Lucky Blue Smith, Michael Ridley a Lucas Lynggaard Tonnesen.
- Jedná se o první Hunger Games se dvěma hlavními hrdiny na plakátu.
- Pro roli Lucy Gray Baird (Rachel Zegler) byly zvažovány Maiah Wynne, Thomasin McKenzie, Andrea Chaparro a Kaylee Bryant.
- První Hunger Games, kde na konci traileru nezazní píšťalka Rue.
- „Covey“ je malá skupina lidí, věcí nebo koroptví. V Lucyině skupině se děti oslovují křestním a prostředním jménem, prostřední jména jsou ta barevná. Proto Lucy „Gray“ Baird (Rachel Zegler).
- Do role Tigris Snow (Hunter Schafer) byly zvažovány AnnaSophia Robb, Anya Taylor-Joy, Natalia Dyer, Maya Hawke, Sophie Turner, Evanna Lynch, Kaia Gerber, Sadie Sink, Elle Fanning, Sydney Sweeney, Florence Pugh a Emma Watson.
- Režisér Francis Lawrence režíroval také filmy Hunger Games: Vražedná pomsta (2013), Hunger Games: Síla vzdoru 1. část (2014) a Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (2015).
- Natočeno podle stejnojmenného prequelového románu, který Suzanne Collins napsala pro svou trilogii „Hunger Games“.
- Tento film je prequelem k filmu Hunger games (2012) a odehrává se o 64 let dříve.
 
Odkazy