Slunce, seno, erotika / Slunce, seno, erotika (1991/112/Československo/Komedie) 45% -Originál DVD-

21.01.2024 09:30
JEDNOU VĚTOU
„Hoštice cestují za krásami Itálie i zkušenostmi zdejších zemědělců. Ale co z toho vzejde?“

OBSAH
Ve třetím pokračování bláznivých letních komedií se podíváte nejen do známé jihočeské vísky Hoštice, ale s jejími svéráznými obyvateli také do Itálie. Tam se totiž vypravili na pozvání družebního italského zemědělského družstva, jehož zaměstnanci se na oplátku chystají do Hoštic. Zatímco v první části filmu se můžete bavit neochotou přizpůsobit se místním poměrům či nezdařenému únosu naplánovaném zhrzenou Milenou a Evíkem, ve druhé části se rozjíždí ztřeštěná snaha zvelebit zanedbanou vesnici a "přiblížit" ji světu, čehož se má dosáhnout především zbudovaním nudistické pláže. Jak už to ovšem bývá, objeví se italská delegace v nejméně vhodnou chvíli. Kupodivu se jim zanedbané hospodářství družstva zalíbí natolik, že navrhnou uchovat jej jako skanzen.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Docela paradoxně působí fakt, že zatímco předchozí díl vyprodával kina po tunách, tenhle díl se do kin skoro ani nedostal. Já kdysi odchyt v Mětské knihovně, ale bylo to tak, tak a bylo nás tam cca deset. První čás, kdy naši buránci jedou do Itálie mě fakt bavila, protože sledovat jak obyvatelé Hoštic buraní je fakt neuvěřitelný, hlavně díky dialogům. Ve druhé části se děj přesune do Hoštic a zábavnost rapidně klesá a behěm nahatýho finále u hráze klesá na nulu. I tak ovšem musím přiznat svůj úsměv během filmu, který se samozřejmě odráží v hodnocení: Jo a dostala mně poslední věta Helenky Růžičková, když v roce 1990 řvala " A te%d nás čeká budoucnost o který jsme ani nesnili." Ano Helenko, měla si pravdu o tom co se dneska tady děje, jsme skutečně nesnili. (Enšpígl) 3*

Ano, tenhle díl se určitému většímu podílu trapnosti nevyhnul, ale co se mně na něm líbí jsou ty charaktery dovedený až do krajnosti. Hloupost lidí, která tu hraničí až s neexistencí mozku, maloměšťáctví (nebo spíš malovesničkovství) a čecháčkovství, závist, pomlouvání a posazení se na prdel před kýmkoliv z "venku" a tím spíš ještě z Ameriky. Pomyšlení, že si koupím kompl a hned mi miliony spadnou do klína, že na německýho prodejce vybalím zuby po mamince a ten mi kompl dá před nastavenou pěstí, pomyšlení, že tak dlouho režimem zakazovaná a potíraná erotika nás dokáže přiblížit "vyspělejším" státům ze západu. Tenhle film není ani tak k smíchu, ale k pláči a to proto, že spousta lidí taková opravdu je a není to rozhodně zanedbatelná spousta (o čemž svědčí i sledovanost některých pořadů). No a finále, kdy Helenka provolává Evropě obavy, že se Češi už blíží, se všemi těmi slepičinci, rozvrtaným dvorkem, řvoucí žárlící novomanželkou, senilní babičkou v posteli, hádavýma lidma, pivama a se vším tím uboze trapným, co se v tomto dílu stalo hlavním hrdinům, ten konec je prostě jedním z nejsatiričtějších konců českých komedií. (monolog) 3*

Pyšová ukázala mléčné vaky. Dobrý. Tím bohužel skončil přínos pro kinematografii nejen z její strany, ale i ze strany celého díla. Autoritativním systémem zparchantělí vidláci vyjeli do Itálie. A jsou debilní. Zajeli i k rakušákům pro comp. Platí zlatým chrupem zinstantněného člena rodiny a kilčem s Klémou. Hi hi hi. Občas mají ,,erekce na slunci". No to mě poser mámo, to je hlína ty vole. No já fakt nevím. Kdyby Troška zůstal u režírování oper, které z duše nesnáším, pouštěl bych si je setsakra raději než tento pokus o sociologickou sondu do života českých venkovanů. A to jsem někde četl, že do Hoštic přijíždějí denně autokary s množstvím návštěvníků, lačných onoho zážitku spatřit na vlastní oči místo vzniku slovutné trilogie, popřípadě zahlédnout spěchající pozadí nějakého z místních statistů. Já bych tam pořádal safari s volnými loveckými lístky. (kulyk) 1*

VELKÁ RECENZE
Snímkem Slunce seno jahody odstartoval v roce 1983 režisér Zdeněk Troška divácky mimořádně úspěšnou sérii. Ke svérázným obyvatelům jihočeských Hoštic se oblíbený autor vrátil v roce 1989 ve volném pokračování nazvaném Slunce, seno a pár facek (1989). Diváky nepřestaly Troškovy lidové příběhy bavit ani po listopadu 1989, který radikálně proměnil tvář domácí kinematografie. Podobně jako předchozí dva snímky, také závěrečný díl nazvaný Slunce, seno, erotika (1991) si totiž našel své početné publikum. Diváci pak se svým režisérem věrně navázali na trilogii „slunce, seno“ sériemi Kameňák (2003–2005) a především Babovřesky (2013–2015). To, že koncept Trošky a spoluscenáristy Petra Markova má nadčasovou platnost, samozřejmě potvrzoval už třetí, „erotický“ díl původní trilogie. Tvůrci tentokrát opustili pohodový fikční svět české vesnice a vydali se spolu s jeho obyvateli do ciziny k moři (což byla zkušenost, kterou po pádu totality prošla i většina Troškových diváků). Ani v italském plážovém letovisku ovšem Hoštičtí neztrácejí tvář. Místní strava jim sice nevoní, navážou však přátelství s místními zemědělci, které pozvou na návštěvu do Čech. Ve jménu vytoužené lukrativní spolupráce vznikne v Hošticích narychlo nudistická pláž a posléze i skanzen metody hudební stimulace dojivosti krav známé z prvního dílu. Závěrečná otázka, kam spějí Hoštice a s nimi český národ, zařazuje Troškův film mezi ty domácí snímky, které s obavami hleděly vstříc vzedmutým vlnám „divokého kapitalismu“... K hereckému obsazení, jemuž ve všech třech dílech dominovali Helena Růžičková, Stanislav Tříska či Valerie Kaplanová, ve třetím filmu přibyli i představitelé italských nápadníků hoštických děvčat – Martin Dejdar a Oldřich Kaiser.


Občané jihočeských Hoštic jedou na společnou dovolenou do italského přímořského letoviska. Slavnostní večeře na uvítanou, složená z mořských živočichů, jim není po chuti, ale děvčata Miluna a Evík se hned zakoukají do pohledných mládenců, Bernarda a Vincenza. Dívky nabudou dojmu, že sebejistí Italové mají něco společného s mafií. Čeští zemědělci jsou pozváni na italskou farmu, zářící čistotou, a skvěle technicky vybavenou. Dívky zde zjistí, že jejich italští nápadníci pracují na farmě. Hoštičtí na oplátku pozvou italské zemědělce do jejich vesnice. Hned po návratu uvažují jak vylepšit družstvo i ves a jak Italy překvapit. Jejich uvažování není zcela nezištné, doufají, že Italové s nimi podepíší exklusivní smlouvu o spolupráci. Gábina, manželka živočicháře Bédi, navrhne zřízení nudistické pláže. Nápad se zalíbí a všichni, až na faráře a jeho zbožných oveček, se pustí do realizace. Menší energii už věnují zvelebení družstva a vesnice. Když se Italové objeví, kupodivu jim nevadí nepořádek. Vedoucí italských návštěvníků Zolli navrhuje zřídit v Hošticích skanzen známé metody hudební stimulace dojivosti krav. Pro Hoštice nastávají radostné chvíle a Miluna s Evíkem se těší na svatbu se svými italskými ženichy. A Škopková, uprostřed špinavého dvora líčí budoucí pozemský ráj, kam spějí Hoštice a s nimi český národ.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.4.1991
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: -
Poprvé na DVD: 1.10.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 13 454 634
Návštěvnost v ČR 968 992

FILMY V SÉRII
Slunce, seno, jahody (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/bbb44/
Československo, Komedie, 1983
Režie: Zdeněk Troška, Hrají: Helena Růžičková, Stanislav Tříska

Slunce, seno a pár facek (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/bbb42/
Československo, Komedie, 1989
Režie: Zdeněk Troška, Hrají: Helena Růžičková, Stanislav Tříska

Slunce, seno, erotika (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/bbb43/
Československo, Komedie, 1991
Režie: Zdeněk Troška, Hrají: Helena Růžičková, Stanislav Tříska
 
Tvůrci a herci
Zdeněk Troška (Režie), Blažej Vráb (Produkce), Karel Vágner (Hudba), Josef Hanuš (Kamera), Eva Bobková (Střih), Jindřich Kočí (Scénografie), Marie Franková (Kostýmy), Antonín Kravka (Zvuk), Bohuslav Sobotka (Masky), Marie Džbánková (Masky), Zdeněk Troška (Scénář), Petr Markov (Scénář), Helena Růžičková (Herec), Stanislav Tříska (Herec), Martin Dejdar (Herec), Jaroslava Kretschmerová (Herec), Oldřich Kaiser (Herec), Petra Pyšová (Herec), Valerie Kaplanová (Herec), Martin Šotola (Herec), Veronika Kánská (Herec), Broněk Černý (Herec), Václav Troška (Herec), Marie Pilátová (Herec), Luděk Kopřiva (Herec), Vlastimila Vlková (Herec), Marie Švecová (Herec), Jiří Růžička ml. (Herec), Josef Stárek (Herec), Jiří Lábus (Herec), Miroslav Zounar (Herec), Pavel Vondruška (Herec), Jiřina Jirásková (Herec), Jaroslava Hanušová (Herec), Jiřina Jelenská (Herec), Kateřina Lojdová (Herec), Venuše Humheyová (Herec), Vladimír T. Gottwald (Herec), Olga Schmidtová (Herec), Jana Šedová (Herec), Rudolf Kubík (Herec), Anna Pourová (Herec), Magdalena Pivoňková (Herec), Jaroslav Kubeš (Herec), Karel Charvát (Herec), Jiří Janda (Herec), Radim Novák (Herec), Gabriela Galetková (Herec), Růžena Trošková (Herec)
 
1991/112/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Jiřinu Jiráskovú (Hubičková) pred nakrúcaním tretieho dielu hnevalo, že mala ísť do Talianska. Tvrdila, že je tam veľká horúčava a odmietla tam cestovať.
- Uvažovalo sa o nakrúcaní štvrtého dielu, to však nakoniec zmaril rozkol medzi Helenou Růžičkovou (Škopková) a režisérom Zdeňkom Troškom. „Zdeněk sa s ňou nedohodol a hovoril mi, že nechce, aby v tom hrala. Ja som mu povedal, že to nie je problém. Lenže Helena sa to dozvedela a urobila všetko pre to, aby sa ďalší diel netočil.“ – povedal scenárista všetkých troch filmov, Petr Markov.
- Česká herečka Kateřina Lojdová, ktorá hrala inžinierku Gábinu Tejfarovú, sa dostala k svojej úlohe vďaka faktu, že jej matka v tej dobe žila so scenáristom filmu, Petrom Markovom.
- Obří housky a preclíky, které rozdává Italům hoštická sousedka po příjezdu na náves, upekl ve strakonické pekárně pan Miloslav "Pekař" Panuška, tehdejší švagr Broňka Černého, představitele Venci. Po skončení natáčení si celý štáb pochutnal.
- Snímka sa stala druhým najnavštevovanejším a tretím najziskovejším filmom v českých kinách pre rok 1991.
- Farář Otík (Luděk Kopřiva) dostal od mnichů z Itálie počítač Sharp MZ-5641.
- Protože měl herec Miroslav Zounar po operaci, exteriérů v Itálii se nezúčastnil. Jeho nepřítomnost zakryli prostřihy z italských interiérů později točených u nás.
- Projíždějící Italové Bernardo (Martin Dejdar) a Vincenzo (Oldřich Kaiser) jeli v italském voze Fiat Ritmo Cabrio, vyráběném v letech 1978-1988. Miluna (Petra Pyšová) na konci filmu nasedá do Vicenzova vozu německé značky BMW E30 Cabrio, který z výrobní linky sjížděl v letech 1981-1994.
- Při striptýzu u řeky nebyl kromě filmového štábu nikdo přitomen. Tleskající lidé byli natočeni samostatně.
- V Hošticích je vybudované múzeum populárnej filmovej trilógie, v ktorom sa nachádza aj posteľ babičky (Valérie Kaplanová) na kolesách alebo Venciho (Broněk Černý) motorka.
- Za celou filmovou sérii není řečeno, jakou práci přesně dělá Škopek (Stanislav Tříska).
- Jiřina Jirásková údajně odmítla ve snímku hrát, nakonec byla přemluvena na tři natáčecí dny. Se slovy „já jako žena nějakého režiséra nebudu hrát v nějakých fekálních komediích“. Zapomenout ji to nemohla především Helena Růžičková, které její postoj vadil hlavně proto, že se za ní Zdeněk Troška postavil v době, kdy měla za minulého režimu distanc.
- Jaroslava Kretschmerová, Martin Dejdar a Jiří Lábus se spolu zanedlouho opět sešli při dabování seriálu Simpsonovi (od r. 1988). Jaroslava Kretschmerová propůjčuje svůj hlas Selmě Bouvierová, Martin Dejdar Bartovi Simpsonovi a Jiří Lábus Marge Simpsonové.
- Stanislava Třísku, který ztvárnil roli Škopka, si vybrala do filmu sama herečka Helena Růžičková, představitelka jeho manželky Škopkové.
- Marie Švecová, představitelka Kelišky, si přivezla do Itálie vlastní zásoby jídla na celý týden. Italskou kuchyni ochutnala jen jednou a poté se pozvracela, protože si myslela, že jsou v jídle mořské plody. Ze šoku utekla a musela ji přivézt policie.
- Manželé, kteří v noci ve stanu komentovali vytí faráře a kulisy, byli bratr a švagrová režiséra Trošky.
- Jiřina Jirásková v tomto díle už hrát nechtěl a režisér ji musel doslova přemlouvat.
- Oranžovo-bílý autobus Karosa LC 736, kterým se herci a filmový štáb dopravili do Itálie, změnil během své cesty několikrát registrační značku. V jednom záběru je vidět trutnovská SPZ TU 84-02, v jiném záběru je zase čitelná strakonická značka ST 25-19. Při natáčení byl také v určitých záběrech původní zvuk motoru nahrazen přidaným zvukem, ale z jiného typu autobusu. Po dokončení filmu byl autobus ve vlastnictví dopravní společnosti OSNADO spol. s r.o., kde jezdil až do roku 2003.
- Ve scéně, kdy jede Kelišová (Marie Švecová) s farářem (Luděk Kopřiva) na kole, zahrál obě postavy někdo jiný. Kelišovou zastoupil devatenáctiletý fotbalista a pana faráře řidič ze štábu.
- Scény z italské chovné stanice byly natáčeny v bývalém komplexu školy v přírodě ve Volyni.
 
Odkazy