Slunce, seno a pár facek / Slunce, seno a pár facek (1989/127/Československo/Komedie) 66% -Originál DVD-

21.01.2024 09:30
JEDNOU VĚTOU
„Hoštice, nemanželské děti a pravá jihočeská veselka.“

OBSAH
Již podruhé jsme zavítali do jihočeských Hoštic, abychom sledovali osud Konopníků a Škopků. Nahlédneme do vztahu mezi těhotnou Blaženou a Vencou, kolem kterého zhrzená Milada z hospody rozšíří fámy. Vzniká skandál a hotová bitva mezi jejich rodinami. Ve stejném duchu probíhá vztah mezi živočichářem Bédou a účetní JZD Evičkou.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vzpomínám si, jak jsem se na tenhle biják dostal do beznadějně vyprodanýho kina, kde lidi seděli i na přistavených židlích a dokonce i na schodech. Aby ne, protože tohle je prdelačka jak bejk. Naprosto bezelstně natočená komedie s cílem pobavit a nikoli vydělat. Hlášky z filmu by zaplnily celý Rusko ( Nějakej dědek se tam furt modlí, žádný kozy, co je to za blbej film ) a záverečná bitka...kam se na Helenku Růžičkovou sere Bruce Lee, fakt bych od ní nechtěl nafasovat. Poctivá komedie, která ve svý době dělala z kin přecpaný tábory plný smíchu a ten smích, to léto a ta komediální upřimnost, jde z toho filmu pořád. (Enšpígl) 4*

Vrchol žánru agro komedie. Něco tak ukrutně buranského a křupanského se hned tak nevidí, sleduji to s podobnou rozkoší, s jakou si občas vyslechnu píseň zábavovkové kapely. Je to tak blbé, až to rozesmívá. Upřímně naivní, prvoplánové a přitom svým zvláštním způsobem zvrhle pravdivé. Blbost některých gagů je tak krystalická a neředěná, že mě dostávají i na stý pokus. Troška je sice daleko za hranicemi vkusu, ale přesto si dokáže držet určitý standard a hrubý mustr, který filmu dodává jakous takous ucelenost. Pokud chci vidět skutečnou esenci českého vidláctví, pustím si Slunce, seno a pár facek. Nehodlám řešit, zda je to taková vidlárna záměrně, či nezáměrně. Prostě to fachá. Pravý filmový kompost s nezapomenutelným aromatem kravského trusu a hnoje. (Marigold) 3*

Už se perou! Já to od začátku říkala, že si čumáky rozbijou!!! Cha Chá! Mno tak znáte můj názor na domácí buranskou kulturu a na pana režiséra Trosku a většinu jeho tvorby, ale tohle je výjimka potvrzující pravidlo. Taková kadence hlášek situací a vskutku brutálního humoru se prostě jenom tak nevidí. Jo tady si Troška ještě dokázal z toho buranství a typicky Český malosti udělat vkusně srandu a ne to hrdě prezentovat jako styl života jak to činí dneska. Pro mě zkrátka nejzásadnější Česká komedie všech dob!!!!!100% (Wacoslav1) 5*

VELKÁ RECENZE
Po vesnické veselohře Slunce seno jahody (1983) realizoval Zdeněk Troška romantické drama Poklad hraběte Chamaré (1984) a pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987). Potom se však vrátil do prostředí jihočeských Hoštic, aby na svůj divácky mimořádně úspěšný snímek navázal volným pokračováním nazvaným Slunce, seno a pár facek (1989). Trilogii úspěšně uzavřel snímek Slunce, seno, erotika (1991), už druhý film ovšem tehdy šestatřicetiletého režiséra vynesl mezi tvůrce, kteří dovedou dokonale vyhovět většinovému lidovému vkusu. Zápletka, na které Troška opět pracoval se spoluscenáristou Petrem Markovem, se tentokrát odvíjí od svatby Blaženy Škopkové, která otěhotněla (v předchozím dílu a tedy z pohledu divákova času před šesti lety) se svým milým, Vencou Konopníkem. Ten je ovšem křivě nařčen z otcovství dítěte povětrné inženýrky Tejfarové. Svatba je zrušena a příbuzní bývalých snoubenců marní čas vzájemnými naschvály a očerňováním. Ani usmíření obou rodin nezabrání finální „furiantské“ venkovské rvačce… I tentokrát nabízí Zdeněk Troška divákům oddechovou, prázdninovou zábavu. Větší prostor dostaly postavy, které patřily v předchozím dílu k nejoblíbenějším především matka Škopková v nezapomenutelném podání Heleny Růžičkové. Na scénu se vrátil i Stanislav Tříska coby její muž, Veronika Kánská jako dcera Škopkových a Valerie Kaplanová coby babička. Novými postavami se staly i Tejfarová v podání Kateřiny Lojdové či doktor Kroupa (Josef Stárek), kterého sežene Škopková dceři coby nového, náhradního ženicha… Pozdější filmy Zdeňka Trošky vynikají specifickým hereckým obsazením, v němž troškovské celebrity většinou nahrazují touhu diváků po tvářích známých představitelů. Ve filmu Slunce, seno a pár facek tak z dnešního pohledu možná překvapí účast Jiřiny Jiráskové (kultivovaná řídící Hubičková) a Jiřího Lábuse (živočichář Béďa). Troška však v roce 1989 ještě zdaleka neměl status populisty kazícího divácký vkus.
V jihočeských Hošticích Blažena Škopková roznáší po vsi svatební oznámení. Babky ji pomlouvají, že je těhotná. Na dvoře u Škopků vede rázná Mařenka boj se svou starou matkou, ležící trvale v posteli na kolečkách. Ve vsi se objeví atraktivní inženýrka Gábina Tejfarová kdysi instruktorka autoškoly, kam chodili všichni místní mladíci.V hospodě ukáže Miluně fotku své dcery, jejímž otcem je prý živočichář Béďa. Ten však má před svatbou s účetní Evičkou. Po odjezdu Gábiny Béďa lživě tvrdí, že dítě je Venci, Blaženina ženicha. Tato novina se rychlostí blesku rozletí po Hošticích a dostane se i ke Škopkovým. Škopková ihned ruší svatbu své dcery s Vencou a hledá pro ni nového ženicha. Mezi oběma rodinami propuknou vády a schválnosti. Po několika dnech hektických událostí se oba milenci usmíří a s pomocí tlustého Josefa a řídící Václavky se ve městě vezmou. Matka Škopkova mezitím sehnala ženicha - postaršího doktora Kroupu. Škopkovi chystají velkolepou svatbu, ale před radnicí se všichni dozví, že Blažena a Venca jsou již manželé. Do napjaté situace přijede televize a také ředitel okresní zemědělské správy Plánička se ženou. Objeví se i Gábina, která potvrdí, že otcem jejího dítěte je Béďa. Strhne se rvačka každého s každým. Tajně se z ní vytratí novomanželé a paní řídící, která si odvádí doktora Kroupu.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.07.1989
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.3.1992 (VHS) Lucernafilm Video, Bonton Home Video, 25.6.2004 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.8.1995 Lucernafilm Video, Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.6.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Slunce, seno, jahody (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/bbb44/
Československo, Komedie, 1983
Režie: Zdeněk Troška, Hrají: Helena Růžičková, Stanislav Tříska

Slunce, seno a pár facek (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/bbb42/
Československo, Komedie, 1989
Režie: Zdeněk Troška, Hrají: Helena Růžičková, Stanislav Tříska

Slunce, seno, erotika (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/bbb43/
Československo, Komedie, 1991
Režie: Zdeněk Troška, Hrají: Helena Růžičková, Stanislav Tříska
 
Tvůrci a herci
Zdeněk Troška (Režie), Blažej Vráb (Produkce/Vedoucí výroby), Karel Vágner (Hudba), Josef Hanuš (Kamera), Eva Bobková (Střih), Miloš Červinka (Scénografie), Marie Franková (Kostýmy), Antonín Kravka (Zvuk), Bohuslav Sobotka (Masky), Marie Džbánková (Masky), Zdeněk Troška (Scénář), Petr Markov (Scénář), Helena Růžičková (Herec), Stanislav Tříska (Herec), Valerie Kaplanová (Herec), Martin Šotola (Herec), Veronika Kánská (Herec), Broněk Černý (Herec), Václav Troška (Herec), Marie Pilátová (Herec), Jiří Lábus (Herec), Jaroslava Kretschmerová (Herec), Josef Stárek (Herec), Jiřina Jirásková (Herec), Jiří Růžička ml. (Herec), Luděk Kopřiva (Herec), Vlastimila Vlková (Herec), Marie Švecová (Herec), Miroslav Zounar (Herec), Pavel Vondruška (Herec), Petra Pyšová (Herec), Kateřina Lojdová (Herec), Vladimír T. Gottwald (Herec), Zdeněk Troška (Herec), Olga Schmidtová (Herec), Jan Novák (Herec), Karel Bělohradský (Herec), Jiřina Jelenská (Herec), František Stupka (Herec), Eva Tauchenová (Herec), Gaston Šubert (Herec), Marie Tomsová (Herec), Vlasta Meszarošová (Herec), Anna Pourová (Herec), Jiří Janda (Herec), Oleg Reif (Herec), Vojtěch Pavlíček (Herec), Petr Brodský (Herec), Martin France (Herec), Vladimír Duben (Herec), Růžena Trošková (Herec)
 
1989/127/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Česká herečka Kateřina Lojdová, ktorá hrala inžinierku Gábinu Tejfarovú, sa dostala k svojej úlohe vďaka faktu, že jej matka v tej dobe žila so scenáristom filmu, Petrom Markovom.
- Veľa hercom sa do záverečnej fackovacej scény nechcelo, ale pomohli im miestni komparzisti, ktorí prepašovali na pľac fľašu pálenky a potom to už išlo bez problémov.
- Veronika Kánská (Blažena) brala ako neherečka za jeden natáčací deň 160 Kčs.
- Neherca Josefa Stárka (Kája Kroupa) objavil režisér v nočnom gay klube, kam pravidelne chodieval.
- Olga Schmidtová se ve filmu objevila po 26leté pauze.
- Zdeněk Troška pochází ze Strakonic. Nebyla proto náhoda, že u Miluny (Petra Pyšová) v hospodě pronese Gábina Tejfarová (Kateřina Lojdová) frázi "Zlatý Strakonice".
- Rodina Škopkových vlastní auto typu Lada 1500 z roku 1976 so značkou ST-12-48 a Venca Konopník (Broněk Černý) jazdí na motorke Jawa 350 - typ 634. Jozef (Jiří Růžička) jazdí na aute GAZ 69 s poznávacou značkou ST-21-65.
- Scéna, kdy Škopková (Helena Růžičková) dává facku otci Šimona Pláničky (Oleg Reif) se točila několikrát. Při této scéně padali skutečné facky a důvod, proč se tato scéna několikrát opakovala, byl ten, že Oleg Reif byl zapřísáhlým komunistou a Helena Růžičková mu tuto skutečnost nedokázala odpustit.
- Film svým ziskem zachránil krachující barrandovská studia.
- Filmování probíhalo současně s natáčením dalšího Troškova filmu, pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987).
- Na konci filmu, kdy předseda Národního výboru čte oznámení, že jsou Venca (Broněk Černý) s Blaženou (Veronika Kánská) už oddáni, se v záběru objeví i režisér filmu Zdeněk Troška.
- Původní babičku v posteli Ernu Červenou ve filmu nahradila Valerie Kaplanová, která pokračovala i v dalším díle.
- Scénu, kdy jsou Blaženě (Veronika Kánská) vidět prsa, si její představitelka Kánská vymyslela sama.
- Výrok "Matoušková, to vám nestačí.že už vás dvakrát sesřelili?" měl být původně použit v prvním díle, ze kterého byl vystřižen společně s dalšími scénami díky cenzůře.
- Stanislava Třísku, který ztvárnil roli Škopka, si vybrala do filmu sama herečka Helena Růžičková, představitelka jeho manželky Škopkové.
- Představitelky sester, které Cecilka (Vlastimila Vlková) v jedné ze scén svolávala píšťalkou, dostaly stokorunu jako motivaci, aby utíkaly co nejrychleji.
- Na konci filmu, tesne pred tým, ako padne prvá facka, môžeme vidieť, ako za Helenou Růžičkovou stojí režisér Zděnek Troška.
- Zdeněk Troška natočil i ukázky z pornofilmu a umučení sv. Šebestiána. Materiál pro oba krátké filmy byl pořízen během jediného natáčecího dne. Chlapec, kterého zasáhne šíp, byl přítel dcery Michala Tučného, který měl v Hošticích chatu. Kvůli pornonahrávce byl Troška vyslíchán veřejnou bezpečností.
- Premiéra proběhla v plzeňském amfiteátru, kam přišlo 33 tisíc diváků.
- Z hlavní budovy JZD je nyní Ranč Šimona Pláničky.
 
Odkazy