Peter Pan a Wendy / Peter Pan & Wendy (2003/106/USA/Dobrodružný, Rodinný, Fantasy) 36%

21.11.2023 04:33
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
JEDNOU VĚTOU
„Příběh chlapce, který nedokázal dospět a spolu se třemi mladými sourozenci se z Londýna se vydává na magické dobrodružství do Nezemě."

OBSAH
Wendy Darlingová, mladá dívka, která se bojí opustit sůj domov, se setkává s Petrem Panem, chlapcem, který odmítá vyrůst. Wendy, spolu se svými bratry a maličkou vílou Zvonilkou, putuje s Petrem do kouzelného světa Země Nezemě. Tam narazí na zlého kapitána Hooka a prožije vzrušující dobrodružství, která navždy změní její život. (Disney+)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dokud je Lowery svým vlastním pánem a má kreativní kontrolu nad svojí vizí, dokáže diváka odstřelit těžkým a v mnoha směrech jedinečným art-housem (Green Knight, Přízrak). Znova se ale potvrzuje, že takoví tvůrci pod studio Disney prostě nepatří. Peter Pan & Wendy netrpí na současnou snahu točit všechno ultra korektně a diverzně (to je opět problém výhradně primitivů, rasistů a fóbů, kterým to vadí), ten film trpí naopak na snahu vyrežírovat z toho jenom další generický a zoufale neoriginální dětský dobrodružství, bez špetky snahy o osobitost a inovátorství, a to při zachování klasických témat původní předlohy. Orchestrální paskvil jinak výbornýho Harta navíc ani nedokáže budovat napětí nebo atmosféru. Peter Pan & Wendy je prostě klasická sračka, ve který neni jedinej náznak radosti z filmařiny, která vznikla pro vyplnění slotu streamovacích služeb. Bojan Bazelli a jeho vizuální cit je jedinej důvod, proč film nešel do odpadu. Pusťte si radši znova Hooka nebo nedoceněnou Wendy! (AppleCore) 1*

Peter Pain. Budu s ohledem na hodnocení shovívavý, ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že Lowery se rozhodl natočit na motivy této klasické pohádky psychologické drama s Peterem Panem coby tím jediným opravdovým záporákem celého příběhu, ale myšák mu do toho začal kecat. A tak ve výsledku vznikl mišmaš, který pro dospělého diváka z hlediska vyprávění skončil někde na půli cesty a pro děcka je to prostě hrozně pomalé, na poměry Disney pohádky levně působící a bez pohádkové výpravnosti. Celý film je brutálně tmavý (bez dvojsmyslu), Země Nezemě pustá (skoro jak nějaké posmrtné limbo) a kvůli tomu i celkem depresivní. Casting za mě jinak v pohodě. Ever Anderson připomíná mladší verzi Milly Jovovich. Peter je tu spíše upozaděný, typově i herecky ok, etnicita zcela nepodstatná. Nejvíce mě ale bavil Jude Law v roli kapitána Hooka, který herecky dost výrazně převyšuje všechny okolo. A Tinkerbellu bych jednou ranou o stěnu rozmáznul v každém filmu, takže tady se nic nemění. (JohnCZ) 3*

Na hrané zpracování z roku 2003 to rozhodně nemá. Tomuhle filmu schází duše. Vizuálně naprosto skvělé, tady prostě Disney vždycky postaví laťku fakt vysoko, ale pak to všechno zkolabuje na příběhu. Líbí se mi, že je to příběhově jiné než zpracování z roku 2003, alespoň to není přes kopírák, ale sakra proč je to natočené tak zrychleně, bez duše, bez emocí? Divák si ani nestihne vytvořit vazbu s jakoukoliv postavou, protože příběh neskutečně rychle běží a pořád se tam něco děje. Na druhou stranu, oproti filmu z 2003 se mi tady víc líbila Tinkerbell, byla milejší, přívětivější, přesně taková jaká má být. Taky mi vůbec nevadil Peter Pan, přesně takhle jsem si ho vždycky představovala, ale Hook a Wendy totálně mimo. (Streeper) 3*

VELKÁ RECENZE
Příběh Petra Pana, Wendy, kapitána Hooka, víly Zvonilky a ztracených chlapců v bájné Zemi Nezemi zná snad každý. Nejznámější je bezesporu animák z roku 1953 vzniklý na motivy knižní předlohy. Od té doby vzniklo již několik filmových verzí příběhu (včetně kresleného pokračování v roce 2002) – nejznámější jsou určitě Hook, hraný Peter Pan z roku 2003, Hledání Země Nezemě a prequelový snímek pojmenovaný Pan. Tentokrát se nám dostává klasické Disney live action verze, které si studio v posledních letech opravdu oblíbilo, a důkazem jsou hrané adaptace pohádek jako je Popelka, Aladin, Mulan, Kráska a zvíře, Lví král nebo Kniha džunglí.
I zde se zpočátku příběh drží velmi pevně animované předlohy a kopíruje ji téměř slovo od slova. Od druhé půlky v něm však nalezneme i plno změn oproti původnímu snímku – některé k lepšímu, jiné zas až tak moc ne. Nejvíce diskuzí, ještě před samotným uvedením snímku na Disney+, vyvolala inovace vizuálu víly Zvonilky, která je zde černoškou. I když pro mnohé jde o neprominutelné přetvoření oblíbené postavy, tak to zde opravdu v ničem nevadí a její představitelka Yara Shahidi podává velmi solidní výkon. V podobném duchu pak došlo k „progresivnímu“ převratu v řadách tzv. Ztracených chlapců, kteří teď už jsou spíše tzv. Ztracenými dětmi, neboť se v jejich tlupě nachází jak chlapci, tak dívky. Ono to sice opět nijak nevadí, ale zrovna v tomhle případě to trochu zabíjí pointu z původního filmu, kde to byli právě chlapci, protože bylo řečeno, že dívky se tak snadno neztratí a jsou vyspělejší.
Příkladem velmi kladné změny je zobrazení Indiánů, které je v kresleném Peteru Panovi, mírně problematické, zde jsou však pojati s citem a chyby udělané v 70 let starém filmu jsou napraveny. Potěší také urovnání poměrů mezi dámskými postavami (Wendy, vílou Zvonilkou, Tiger Lily a mořskými vílami), které se aktivně navzájem nenáviděly ve snaze zalíbit se Peteru Panovi a „vyhrát“ v konkurenci. Zde však dívky spolupracují a drží pospolu, což je vítaná progresivní změna. Pozitivní je i prohloubení vztahu Petera Pana a kapitána Hooka – jejich propojení dostává najednou hloubku a background, který překvapivě dává smysl.
Co naopak moc nefunguje je zobrazení Země Nezemě, která je zde zkrátka jedním slovem nudná. Kdo pamatuje barevnou fantaskní zemi z animáku, bude zklamán, neboť Země Nezemě je zde taková nebarevná, zvláštní a až příliš realistická. Díky tomu pak scény s piráty a kapitánem Hookem nepůsobí jako dětské dobrodružství, ale připomínají spíše Piráty z Karibiku. I samotný Hook není takový, jak ho pamatujeme z animáku, i když Jude Law podává silný výkon, ale po vizuální stránce svou předlohu zkrátka moc nepřipomíná – chybí mu objemné černé vlasy, výrazný úzký knír i nápaditý sytě červený kostým/šaty. Zkrátka na hranou verzi Hooka v podání Dustina Hoffmanna ve filmu Hook prostě nemá, což je škoda, protože potenciál tu jistě byl (i vzhledem k obsazení Lawa).
Největší minusem je však slabý výkon představitele titulního Petera Pana. Alexander Molony zkrátka bohužel neumí moc hrát – jeho přednes je dřevěný a postrádá emoce. Z plejády současných dětských herců šlo určitě najít lepší volbu a je škoda, že tvůrci zvolili takhle nešikovně.  O moc lepší není ani zbytek dětských herců, kteří prostě nejsou nijak výrazní a neodvádí moc kvalitní práci. Snad jediná, kdo stojí za pochvalu, je Ever Anderson coby Wendy. Anderson, jakožto dcera herečky Milly Jovovich a Paula W.S. Andersona, dokázala své herecké dovednosti už jako mladá Natasha Romanoff ve snímku Black Widow, a nezklame ani zde a ve změti zmíněných dětských herců svým výkonem jednoznačně vyčnívá.
V neposlední řadě stojí za zmínku i hudební doprovod. Zde tvůrci skoro úplně opomíjejí veškeré muzikálové momenty z původního filmu, což je škoda, nebo by byly vítaným oživením. Najdeme tu akorát pár piráty zpívaných námořnických písní, které jsou sice dobře odvedené, ale bohužel nezapadají do celkového tónu příběhu a působí v něm (bez ostatních hudebních scén) trochu zvláštně.
Peter Pan a Wendy je v závěru zajímavou podívanou, která má však plno much. Od nudné Země Nezemě, podivného kapitána Hooka přes opravdu špatný výkon titulního protagonisty. Naopak potěší prohloubení vztahu mezi Peterem Panem a Hookem, odstranění problematických částí původního příběhu, jako bylo zobrazení Indiánů nebo vztahy mezi dívkami a mírné rozvinutí příběhu a jeho závěrečné pointy. Dohromady je tak Peter Pan a Wendy průměrnou hranou adaptací, skrze kterou si Disney může odškrtnout další snímek na svém seznamu klasických animáků, které (ne)potřebují předělat na live-action verzi.

DABING
1.DABING: Disney+
V českém znění: Matěj Havelka - Alexander Molony (Petr Pan), Anežka Saicová - Ever Anderson (Wendy Darlingová), Marek Libert - Jude Law (Kapitán Hook), Terezie Taberyová - Yara Shahidi (Zvonilka), Kristýna Skružná - Alyssa Wapanatâhk (Tygří Lilie), Jan Szymik - Jim Gaffigan (Smee), Šimon Kučera - Joshua Pickering (John Darling), Kristián Páca - Jacobi Jupe (Michael Darling), Tereza Bebarová - Molly Parker (Mary Darlingová), Olivie Coco Rafajová - Florence Bensberg (Kudrnka), Jakub Král - Sebastian Billingsley-Rodriguez (Nibs), Linda Křišťálová - Diana Tsoy (Birdie), Martin Zahálka a další
Zpěv: Anežka Saicová - Ever Anderson (Wendy Darlingová), Tereza Bebarová - Molly Parker (Mary Darlingová) a další
Překlad: Tereza Tučková
Dialogy: Radek Škvor
Zvuk: Michal Beringer
Produkce: Soňa Oulová
Kreativní supervizor: Dominika Kotarba
Hudební režie: Ondřej Izdný
Režie: Philip Arthur Kiulpekidis
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Iyuno - 2022 / 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 28.4.2023 Disney+
Premiéra USA: 28.4.2023 Disney+
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -
Poprvé na VOD: 28.4.2023 Disney+

FILMY V SÉRII
Hook gastonrolinc.webnode.cz/news/0166/
USA, Rodinný / Dobrodružný / Komedie, 1991
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Dustin Hoffman, Robin Williams

Petr Pan gastonrolinc.webnode.cz/news/0201/
USA / Velká Británie, Dobrodružný / Rodinný / Akční, 2003
Režie: P.J. Hogan, Hrají: Jason Isaacs, Jeremy Sumpter

Pan gastonrolinc.webnode.cz/news/0202/
USA / Velká Británie, Fantasy / Dobrodružný, 2015
Režie: Joe Wright, Hrají: Levi Miller, Hugh Jackman

Peter Pan a Wendy gastonrolinc.webnode.cz/news/aaa204/
USA, Dobrodružný / Rodinný / Fantasy, 2023
Režie: David Lowery, Hrají: Alexander Molony, Ever Anderson
 
Tvůrci a herci
David Lowery (Režie), Jim Whitaker (Produkce), Daniel Hart (Hudba), Bojan Bazelli (Kamera), Lisa Zeno Churgin (Střih), Dylan Jury (Casting), Debra Zane (Casting), Jade Healy (Scénografie), Cheryl Marion (Scénografie), Jacqueline West (Kostýmy), Gary Summers (Zvuk), Lynnea Board (Masky), Toby Halbrooks (Scénář), David Lowery (Scénář), J.M. Barrie (kniha) (Předloha), Alexander Molony (Herec), Ever Anderson (Herec), Jude Law (Herec), Alyssa Wapanatâhk (Herec), Jim Gaffigan (Herec), Joshua Blue Pickering (Herec), Jacobi Jupe (Herec), Molly Parker (Herec), Alan Tudyk (Herec), Yara Shahidi (Herec), Garfield Wilson (Herec), Sebastian Billingsley-Rodriguez (Herec), Noah Matthews Matofsky (Herec), Paloma Nunez (Herec), Florence Bensberg (Herec), Caelan Edie (Herec), Kelsey Yates (Herec), Skyler Yates (Herec)
 
2003/106/USA/Dobrodružný, Rodinný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Film nenasleduje tradíciu, že kapitána Hooka a Georgea Darlinga (Otec) hrá tá istá osoba. Otca hrá Alan Tudyk a kapitána Hooka hrá Jude Law. (Arsenal83)
- David Lowery opísal film ako „najosobnejší“, „najdospelejší“ a "najlepší" film, aký kedy natočil.
- Rebecca Hall rezignovala na úlohu pani Darlingovej (Molly Parker).
- Will Smith a Joaquin Phoenix boli údajne zvažovaní pre úlohu kapitána Hooka (Jude Law).
- Jude Law daroval zmrzlinu všetkým deťom, ktoré hrali vo filme v posledný deň natáčania, ako ospravedlnenie za to, že mnohé z nich vystrašil, keď stvárnil kapitána Hooka v kostýme.
- Režisér a scenárista Lowery uviedol, že prioritou číslo jedna bolo pre neho správne zostavenie scenára. Filmár spresnil, že projekt je preňho osobný, keďže je fanúšikom originálu, pričom uznal, že každý pozmenený i malý detail bol pre neho bolestivý. Potvrdil, že v modernej adaptácii musel zmeniť prvky, aby sa vyhla rasovým stereotypom prítomným v pôvodnom filme.
- Očakávalo sa, že produkcia filmu začne v apríli 2020 a skončí v auguste toho istého roku, ale kvôli pandémii COVID-19 sa oneskorila. Natáčanie sa nakoniec začalo v marci 2021 vo Vancouveri v Britskej Kolumbii. V auguste 2021 sa natáčalo aj na polostrove Bonavista v Newfoundlande a Labradore.
 
Odkazy