Druhá kniha džunglí Rudyarda Kyplinga - Mauglí a Balú / Second Jungle Book: Mowgli & Baloo, The (1997/98/USA/Dobrodružný, Komedie, Drama, Rodinný) 49%

20.09.2018 10:22
JEDNOU VĚTOU
„Mauglí žije v indickém pralese, kde se mu líbí. Jednou ho potká p. Harrison, který by rád viděl Mauglího jako hlavní atrakci v cirkusu, ale chlapec mu lehce zmizí. Pan Harrison se však nevzdává."

OBSAH
Malý Mauglí se musí v indické džungli skrývat před nepřáteli. Když ho spatří zaměstnanec velkocirkusu Barnum, dostane od šéfa příkaz chytit chlapce - bude z něho znamenitá atrakce. Na lovu se účastní i tajný Mauglího strýc, který touží po jeho smrti, protože by mohl po svém bratrovi získat velké dědictví. Mauglímu pomáhají utéct jeho zvířecí kamarádi - medvěd Balú a panter Bagíra. Největší pomoc mu poskytne opičí král.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Upřímě docela lituju těch 50 korun. TAkhle stupidní hovadinu snad nemyslely tvůrci vážně. Pohádky mám celkem rád, ale co je moc. Herec hrajícího Mauglího byl tak děsně odpornej že jsem mu nepřál nic jiného aby ho ty zvířata znásilnila či zabila. No a ani ostatní herci nic moc. Děs děs a děs, jeden z nejhorších dětských filmů co jsem kdy viděl. (Campbell) 1*

Tak tenhle film jsem žral, když jsem byl menší. A to mě ti tarzani a další lidoopové co se houpou v džungli na lianách moc nebrali. Tohle byla vyjímka. (SeBig) 3*

Hodnotím dle podobnosti s knihou, na kterou se film odvolává. Ještě jsem knihu nedočetl, ale zatím s knihou nemá společného téměř nic. Vřele DOPORUČUJI ROZHLASOVÉ zpracování od J. Horčičky. Lze sehnat na internetu. To je mňamka! (kacaabba) 2*

VELKÁ RECENZE
Připravte se na zcela nová dobrodružství v džungli v dalším veselém pokračování jednoho z nejoblíbenějších Disneyovských filmů.  
Příběh začíná tam, kde končí Kniha džunglí - kdy Mauglí, malý chlapec vychovaný v džungli, opouští své zvířecí přátele, aby zůstal ve „vesnici lidí . Tam Mauglí začíná nový život v milující rodině, do které patří jeho malý bratříček Randzyn a jeho nejlepší přítelkyně, černooká kráska Šanti. Avšak v džungli zatím medvěd Balú velice postrádá svého kamaráda -lidské mládě- a vplíží se do vesnice na návštěvu. Mauglí z radosti, že opět vídí starého dobrého přítele Balúa, se vrací do džungle, aniž by řekl své rodině kam jde.  
Začíná vzrušující dobrodružství, v němž je Mauglí zhypnotizován hadem Ká a tančí divoký opičí tanec. Brzo se však Mauglí setkává tváří v tvář se svým starým nepřítelem tygrem Šerchánem, toužící po pomstě.  
Když Šanti a Randžan zjistí, že je Mauglí v nebezpečí, spojí se s Balúem, aby se s hrozivou šelmou utkali. Mauglí je nakonec v nebezpečí, a tak se musí rozhodnout mezi svou láskou k džungli a přátelství s medvědem Balů a lidmi, kteří, jak zjistil, tvoří jeho věrnou rodinu.
Malý, sotva desetiletý Mauglí není na útěku před dvěma zlými opičáky opatrný a tak ho zahlédne Harrison, který pracuje jako zvěd pro majitele cirkusu P.T. Barnuma. Ten usoudí, že vlčí chlapec by byl skvělou atrakcí pro jeho cirkus a rozhodne se ho se svými poskoky polapit. Spolupracuje s ním přitom bohatý, zlý chlapík Buldeo, který je ve skutečnosti Mauglího strýcem, bratrem jeho nedávno zemřelého otce. Ten má ovšem s chlapcem vlastní plány. Chce ho zabít, aby se tak zbavil nebezpečí, že by ho Mauglí mohl připravit o velké bohatství, které po sobě jeho otec zanechal. V pátrání jim pomáhá děsivý Karait se svou cvičenou krajtou, která dokáže v indické džungli najít a sledovat každou kořist, kterou si její pán vybere.
Společně s nimi pátrá také dobrosrdečný šprýmař Chuchundra, jehož ochočená opice utekla do džungle s Mauglím. Pronásledovatelé nakonec zaženou Mauglího do hrozivého ztraceného města obydleného opicemi, kterým vládne král Murphy. Ten se stane jeho neobvyklým spojencem v boji proti zlým pronásledovatelům, stejně jako jeho zvířecí přátelé Baghíra a Balů, kteří mu přispěchali na pomoc.
Film Druhá kniha džunglí je jen slabým odvarem prvního skvělého dílu. Po grafické stránce se mu dá těžko něco vyčíst a pro dětského diváka do šesti let je to myslím výborný, zajímavý a poučný film. Nicméně u prvního dílu se na to mohlo se zalíbením dívat celá rodina, toto pokračování mi přišlo trochu umělé a netak výrazné, i když jsem je zhlídl taky celkem s chutí

DABING
V českem znění: Gustav Bubník - Bill Campbell (Harrison), Dalimil Klapka - Roddy McDowall (král Murphy), Jakub Metelka - Jamie Williams (Mowgli), Stanislav Lehký - David Paul Francis (Chuchundra), Miloš Mejzlík - Gulshan Grover (Baldeo), Zdeněk Mahdal - Dyrk Ashton (stopař Karait) a další

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.05.1997 TriStar Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.8.2009 Vapet Production
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 346 056

FILMY V SÉRII
Nová Kniha džunglí gastonrolinc.webnode.cz/news/a85/
Rodinný / Dobrodružný, USA, 1994
Režie: Stephen Sommers, Hrají: Jason Scott Lee, Cary Elwes

Druhá kniha džunglí Rudyarda Kyplinga - Mauglí a Balú gastonrolinc.webnode.cz/news/a86/
Dobrodružný / Komedie, USA, 1997
Režie: Dee McLachlan, Hrají: Gulshan Grover, Jamie Williams

Kniha džunglí gastonrolinc.webnode.cz/news/a87/
Dobrodružný / Drama, USA / Velká Británie, 2016
Režie: Jon Favreau, Hrají: Neel Sethi, Bill Murray
 
Tvůrci a herci
Duncan McLachlan (Režie), Raju Patel (Produkce), John Scott (Hudba), Adolfo Bartoli (Kamera), Marcus Manton (Střih), Dean E. Fronk (Casting), Jo Gilbert (Casting), Donald Paul Pemrick (Casting), Errol Kelly (Scénografie), Ann Hollowood (Kostýmy), Mike Le Mare (Zvuk), - (Masky), Matthew Horton (Scénář), Bayard Johnson (Scénář), Rudyard Kipling (kniha) (Předloha), Gulshan Grover (Herec), Jamie Williams (Herec), Billy Campbell (Herec), Roddy McDowall (Herec), Albert Moses (Herec), B.J. Hogg (Herec)
 
1997/98/USA/Dobrodružný, Komedie, Drama, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení filmu probíhalo na Srí Lance od července do září 1996.
 
Odkazy
-