Kostka 0 / Cube Zero (2004/94/Kanada/Sci-Fi, Horor, Drama, Thriller) 54%

20.09.2018 10:17
JEDNOU VĚTOU
„Experiment, který se vymknul kontrole."

OBSAH
V místnostech tvaru kostky se probouzejí další a další lidé. O své minulosti si nic nepamatují. Snaží se přijít na způsob, jakým se z bludiště dalších a dalších kostek dostat ven. Ne všechny kostky však jdou projít bezpečně a tak se stane, že někdo z nich občas zemře strašlivou smrtí. Někdo je však pozoruje. Wynn s Doddem pracují v pozorovacím centru a mají za úkol zaznamenávat chování "objektů" uvnitř Kostky. Wynn však zjistí, že jeden z objektů není v Kostce dobrovolně. A navíc ho na Rains něco přitahuje. Ač se ho Dodd snaží všemožně varovat, tak přesto se vydává do bludiště, aby skupince v níž je i Rains pomohl. To se však nelíbí tajemnému "vládci" celého komlexu, který do pozorovacího centra posílá pološílence Jaxe s jeho dvěma pomocníky, kteří mají jeden úkol: Zlikvidovat Wynna i celou skupinu. Je na Wynnovi jestli dokáže použít své skvělé matematické schopnosti k tomu, aby skupinu zachránil. Ale Jax v podobných situacích nikdy nezklamal a nehodlá selhat ani teď.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Už z podstaty jsem chtěl tenhle film vidět, protože mi měl trošičku ukázat svět mimo kostku, a taky že ukázal. Jenže mi zase neukázal to, co já po něm chtěl a opět jsem si na to sám odpověděl, že i kdyby mohl, stejnak by to neudělal, protože pak by to vyznělo hrozně divně. Takhle, jak se autoři s příběhem porvali do tohoto filmu si myslím udělali nejlíp jak mohli. Sice to není žádný zázrak, ale koukat se na to dá. Také se mi nelíbilo, jak se režisér snažil udělat co nejhnusnější smrti, a la Saw, jenže tenhle film o tom zabíjení vůbec není, celé se to zamotá a vzejde z toho klasická sci-fárna, která občas i dokáže pobavit, hlavně tedy díky hlavnímu nepříteli, který je tak děsný, až je dobrý a dodává filmu něco, co ho trošičku vyvyšuje. Rozhodně je lepší jak dvojka, protože ta byla čistě o zabíjení, tenhle film je zase čistě o příběhu a to je pro mě určitě zajímavější. Zlatá střední cesta, tři hvězdičky, nic převratného, nic revolučního, ale na zabavení to určitě stojí, a to letmé ale zásadní propojení s prvním dílem, za to to vidět určitě stojí. (Malarkey) 3*

Kostka 0 nám konečně odhalí i něco ze zákulisí, otázkou bohužel zůstává, jestli je to dobře nebo ne. Technici jsou zase dva typicky béčkové a nezajímavé charaktery a když z vedení přijde ještě boss a supervojáci, říkám si, jestli to "vysvětlení" stálo vůbec za to. Naštěstí na rozdíl od čtvrtého rozměru se v Kostce 2 tentokrát opět orientujeme v aspoň trochu reálném světě. Gore scénky vypadaly slušně, ale bylo jich málo a co je horší, pastí ještě méně. Kostka 0 určitě není to co jednička, je to typické béčko s nyní už po třetí vyvařeným námětem, které sice vyloženě nenudí, jenže ani nijak neuspokojí. 5/10 (H34D) 2*

Pane Bože na nebesích a svatá Marie prostopášná!! Kostka 0 je pořádná vostuda. Uznejte, první díl byl něco mimořádného a co se týče atmosféry, byla jednou z nejlépe udělaných a prostě celkově to byl nářez. Jenže 0 asi chtěla začít od píky a nejenže se jí to vůbec nepodařilo, ale celkové vyznění a šokantnost byli podobného rázu jako když na poště musíte převzít balík. Když k tomu připočtu věci typu, tlusťoch hrábne na mrtvou ženskou a v mžiku se promění v obláček prachu, nemůže tenhle film dostat víc jak 2*. Nejhorší na tom všem je, že když jsem se na to díval, moji spoluhledící byli totálně v šoku a jeden dokonce odešel z toho důvodu, aby v noci nedostal únik moči. A já tam sedím, znudění tím vším a jediné co mě baví je, jak "moji diváci" ječí hrůzou a dáví se horkým čajem Pickwick. Tak už to prostě bejvá... 0=1* (Mahalik) 1*

VELKÁ RECENZE
 Po skvělém prvním filmu a otřesném druhém snímku, je tu průměrný film nazvaný „Kostka 0“, což tak trochu naznačuje, o čem to vlastně bude, respektive kdy se bude děj odehrávat. Jedná se o horor, který je prequelem k prvním dvěma snímkům, především pak k tomu prvnímu, který má podobnou vizuální stránku a především v té kostce to vypadá hodně podobně.
Je moc dobře, že se zapomnělo na to, co představovala druhá „Kostka“, protože ta cesta, kterou vytyčila, nebyl správná. Mělo se více pokračovat v tom, co přinesl první film, pak by možná i ten druhý díl stál za něco. Jeho velkým problémem bylo i to, že nic neprozradil, nic moc navíc neřekl k tomu, co je kostka vlastně zač a proč jsou do ní lidé zavírání. Ona i „Kostka 0“ je celkem skoupá na jakákoli vysvětlení, ale domýšlet si můžete celkem snadno.
I když začínáme opět v kostce a jsme svědky toho, jak jeden muž umírá celkem efektním způsobem, a to hlavně ve smyslu gore, které se tu velmi povedlo, tak se rychle přesouváme do místnosti, kterou neznáme. Je to místnost, z které se nejspíš všechno řídí. Místnost, kde jsou dva muži, kteří se starají o to, aby kostka fungovala, sledují, jak lidé umírají. Jaká je jejich práce? No, ve skutečnosti jsou to technici, kteří zajišťují správný chod.
Pořádně neví o tom, co vlastně dělají, plní příkazy. Alespoň jeden z nich. Ten druhý začíná pochybovat, což nakonec zajde až tak daleko, že se sám vydává do kostky, aby pomohl těm, kteří jsou tam zavření. Jeho rozhodnutí následně vede k tomu, že je do řídící místnosti povolán nadřízený, který má problém vyřešit. Tady zjišťujeme, že všechno, co se v kostce děje, má nějaký smysl a že je zde nějaká hierarchická struktura lidí, kteří se o kostku starají a kteří vybírají, kdo se dovnitř dostane. Proč? No, jak říkám, to si můžeme domýšlet.
„Kostka 0“ není nijak skvělým filmem ve srovnání s prvním dílem. Jenže když ji srovnáte s „Hyperkostkou“, uvědomíte si, že je to zase alespoň částečný posun nahoru. Alespoň trochu. Pozitivní je, že se konečně dovídáme něco nového, co je zajímavé a co by klidně stálo za to, aby bylo rozvinuto v dalším filmem, což bylo i v roce 2011 oznámeno, ale zatím k realizaci dalšího pokračování nedošlo. Osobně by mě ale celkem zajímalo.

Ocenění:
The Saturn Awards
2006 - Nejlepší DVD vydání (nominace)

DABING
V českém znění: Filip Švarc - Zachary Bennett (Eric Wynn), Jakub Saic - Martin Roach, Tony Munch (Robert P. Haskell, Owen), Martin Zahálka - David Huband (Dodd), Petra Hanžlíková - Stephanie Moore (Cassandra Rainsová), René Slováčková - Terri Hawkes, Sandy Ross (Jellico, Chandler), Jiří Čapka - Michael Riley, Richard McMillan (Jax, Bartok), Tomáš Racek - Diego Klattenhoff, Mike 'Nug' Nahrgang (Quigley, Meyerhold), Ivo Novák - Joshua Peace, Dino Bellisario, Jasmin Geljo (Finn, Smith, Ryjkin), Veronika Bandyová - Ashley James (McCaw)
Výroba: Markéta Valíčková
Překlad: Milan Stejskal
Zvuk: Vladimír Bodnár
Produkce: Milan Soták
Úprava dialogů a režie českého znění: Veronika Veselá
Vyrobila: nezávislá televizní společnost Saga TV s.r.o. pro SPI v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 15.10.2004 (Screamfest Film Festival) (premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 9.5.2005 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 9.5.2005 SPI Film
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Kostka gastonrolinc.webnode.cz/news/a82/
Horor / Mysteriózní, Kanada, 1997
Režie: Vincenzo Natali, Hrají: Maurice Dean Wint, Nicole de Boer

Kostka 2 - Hyperkrychle gastonrolinc.webnode.cz/news/a83/
Horor / Thriller, Kanada, 2002
Režie: Andrzej Sekula, Hrají: Kari Matchett, Geraint Wyn Davies

Kostka 0 gastonrolinc.webnode.cz/news/a84/
Sci-Fi / Horor, Kanada, 2004
Režie: Ernie Barbarash,Hrají: Zachary Bennett, Stephanie Moore

Cube gastonrolinc.webnode.cz/news/cube-cube-2021-japonsko-horor-v-priprave/
Horor, Japonsko, 2021
Režie: Jasuhiko Šimizu, Hrají: Masaki Suda, An Watanabe
 
Tvůrci a herci
Ernie Barbarash (Režie), Suzanne Colvin (Produkce), Jon P. Goulding (Produkce), Norman Orenstein (Hudba), François Dagenais (Kamera), Mitch Lackie (Střih), Mark Sanders (Střih), John Buchan (Casting), Danis Goulet (Casting), Jon P. Goulding (Scénografie), Donna Wong (Kostýmy), Christian Carruthers (Zvuk), Peter Kelly (Zvuk), Daisy Lee Bijac (Masky), Ernie Barbarash (Scénář), Zachary Bennett (Herec), Stephanie Moore (Herec), Michael Riley (Herec), Terri Hawkes (Herec), Joshua Peace (Herec), Tony Munch (Herec), David Huband (Herec)
 
2004/94/Kanada/Sci-Fi, Horor, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V monitorovací místnosti na začátku filmu je rozmazaný záběr na ovladač pro herní konzoli Atari 2600.
- Když Rainsová, Haskell a Meyerhold vstoupí do místnosti s mrtvolou, Haskell předpokládá, že dotyčný umřel nejspíš vyhladověním, načež Rainsová prohodí "Bože, já mám hlad". Jedná se o odkaz na druhý díl, ve kterém si jedna z postav stěžuje na hlad, následně zabije svého společníka a pak ho sní.
- Na Wynnově stole je čajová konvice s nápisem "Přemýšlej o vnějšku krychle" (Think Outside the Box). Je to vidět ve chvíli, kdy kreslí obrázek Rainsové.
- Koniec sekvencie s Wynnom (Zachary Bennett), už ako mentálne postihnutým, je priamy odkaz na pôvodnú Kocku (1997), len postavy sú odlišné.
 
Odkazy