Kostka / Cube (1997/90/Kanada/Horor, Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller) 70%

20.09.2018 09:33
JEDNOU VĚTOU
„Jsou uzavřeni ve smrtícím bludišti, nevědí proč a jak se tam ocitli a snaží se o jediné - dostat se ven. Kanadská sci-fi pro diváky, kteří se nebojí používat mozek."

OBSAH
Šest cizinců se z každodenního života probudí v tajemném fantaskním vězení. V nekonečném řetězci vzájemně propojených cel ve tvaru kostek. Policista. Profesionální zloděj. Studentka matematiky. Psycholožka. Architekt. Dospělý autista. Výběr individualit se zdá být náhodný. Nikdo z nich neví, jak se tam dostali. Brzy však vyplyne, že každý z nich má schopnosti, které mohou přispět k úniku. Trápí je množství nezodpovězených otázek. Kdo vytvořil toto surrealistické bludiště? S rostoucím napětím se objeví osobní konflikty a potyčky. Jedna věc je však jasná - pokud se nenaučí spolupracovat při objevování mnoha tajemství smrtící pasti, nikdo z nich nebude dlouho naživu. Divácký ohlas byl srovnatelný s uvedením Záhady Blair Witch, podobná byla i diskuse na stránkách internetu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je hrozně těžký hodnotit tenhle film, protože nápad jako takový má hodně solidní, ale štve mě na tom jedna věc, že celou dobu se ke mně film chová jako kdybych i já byl v oné kostce a přitom toho chci vědět víc než jenom člověk, kterej se zrovna pohybuje v kosce, což je docela problém a bude mě to štvát celý film. Autoři se s tím ale příliš nesrali a prostě a jednoduše nechali film ležet na samotném konceptu kostky, ve kterém se prakticky nic neděje a točí se to stále dokola kolem jedné a té samé věci. Nic světoborného, popravdě. Ten nápad je hrozně nedotáhnutý a to je co říct, protože na něj dokázali tvůrci zlanařit další dva díly, který jsou prakticky o tom samým, akorát mají vždycky jiný konec. Takže je vidět že z nápadu se dá dobře těžit jak z vaření vody tak hlavně penízky tečou určitě dobře. Klaustrofobická atmosféra totiž musí skvěle fungovat, ale pár chyb a hlavně v závěru tohoto filmu mi nedaly spát a víc jak tři hvězdy si určitě nezaslouží. (Malarkey) 3*

Takhle nějak prý bude při státních maturitách probíhat zkouška z matematiky.. V kostce: neotřelý námět, originální zpracování, stísněná atmosféra na druhou a brilantní nápad s pojmenováním a hlavně souladem povah všech sedmi zúčastněných s charakterem různých světových věznic. Nebýt některých příliš ochotnických výkonů, bylo by to to nejdokonalejší pravidelné šestistěnné těleso, které znám. Ohledně samotného původu Kostky panuje mnoho dohadů (přednebí a předpeklí v jednom, mučící Rubikova kostka mimozemšťanů, vládní experiment), ale já si myslím, že to všechno byly jen střeva jedné z hracích kostek, které by Rimmer někomu nacpal do nosu a praštil s ním o stůl tak, až by mu vystřelily z uší. To by se mi líbilo, ale on s nimi nakonec hodil jen pětku a dvojku.. (Gilmour93) 4*

Z neznámých důvodů v neznámém prostoru. Parta vzájemně neznámých lidí, různých názorů, hodnot, profesí. Neví proč, jen jim dochází, že tohle kostkovité bludiště má určité zákonitosti, které přináší krutou smrt i ztrátu zdravého rozumu. Logické uvažování tu hraje první housle, zajímavosti přidává i fakt, že víme a kalkulujeme jen s tím, s čím samotní uvěznění hrdinové (jen s výjimkou toho, že oni tam bojují o holý život). Na festivalech četně oceňovaný sci-fi thriller navíc disponuje skutečnými rébusy, na kterých se podílel i matematický expert, tudíž zápletka má hlavu i patu. Minimalistický snímek upoutá i relativně promyšlenou kamerou, absolutně neznámí herci – v mých očích i dosti nesympatičtí – svůj prostor ovládli docela dobře, nicméně nemůžu upozornit na místy „šílené“ dialogy, naopak „potěší“ stresová zátěž, která se ukáže stejně nebezpečná jako smrtící pasti. Přes všechny klady na mě tahle nízkorozpočtová hra nefungovala tak, jak bych si představoval, tak ani příliš nepřekvapí, že jen co zbyvší postava v posledním záběru zmizí z obrazu, i film prostě zmizí z hlavy. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
 „Kostka“ je jeden z těch filmů, které jsem viděl už kdysi dříve, ale nějak jsem zapomněl napsat recenzi i na Horor Web. Tuhle chybu napravuji, protože si myslím, že „Kostka“ je film, který si rozhodně nezaslouží, aby se na něj zapomnělo, protože je to jeden z těch originálnějších hororů, které byly v posledních dvaceti letech netočeny, a to i přesto, že rozhodně má svá negativa, které bude pro některé těžké přehlédnout.
Herecky tenhle film není rozhodně nějaký velký odvaz, o tom žádná, ale na druhou stranu, někdy ty herecké výkony nemohou zničit nápad, který je sám o sobě prostě skvělý. A „Kostka“ má skvělý nápad, který vás ohromí, a to i přesto, že tu jsou ty špatné herecké výkony, ale zároveň i přesto, že je to očividně levnější produkce. Tady se mi dokonce zdá, že je ten nižší rozpočet ku prospěchu věci.
Teď konečně k tomu příběhu, kterým je „Kostka“ tak specifická. Představte si poměrně jednoduchou situaci. Probudíte se v kostce. Je to malá místnost, která má přesný tvar krychle, dejme tomu 5x5x5 metrů. Na každé stěně téhle krychle je zavřený průchod, kterým se můžete dostat do další místnosti, která je naprosto stejná jako ta předchozí. Je možné, že se vám v té další místnosti nic nestane, ale také je pravděpodobné, že tam najdete smrt díky některé z velmi krutých pastí. Jak se z takové situace dostat ven?
Díky tomu, jak je snímek pojat, se nabízí mnoho otázek, které mohou snadno vést k psychickému zhroucení postav, což je také velké plus filmu, protože na psychologii je hodně zaměřeno. Proč je tam někdo zavřel? Co s nimi zamýšlí? Kdo jsou ti ostatní, s kterými tam jsou zavření? A mají ty kostky vůbec konec? Je možné někdy dojít až do poslední a tam se zachránit? Výborné, šílené a sakra nezáviděníhodné prostředí, v kterém byl natočen parádní film.
„Kostka“ není dokonalá – má svoje slabší momenty, ale neměli byste se jimi nechat odradit, protože to, co si s postavami prožijete, i když některé se mohou stát velmi otravnými, je více než silná podívaná. Stačí se jen trochu vžít do jejich role, což není tak těžké, a uvědomíte si, že tohle je opravdu něco, po čem netoužíte, něco, co byste si osobně nechali ujít. Jako film je to ale silný zážitek, který mě osobně ukázal, že ten kanadský horor je prostě dobrý a někdy vyloženě výborný.

Ocenění:
Toronto IFF
1997 - Vincenzo Natali (Nejlepší kanadský celovečerní debut)

Ocenění:
The Saturn Awards
1999 - Nejlepší vydání na domácím videu (nominace)

Toronto IFF
1997 - Vincenzo Natali (Nejlepší kanadský celovečerní debut)

Sitges Film Festival
1998 - Vincenzo Natali (Nejlepší film)
1998 - André Bijelic, Graeme Manson, Vincenzo Natali (Nejlepší scénář)

DABING
V českém znění: Tereza Chudobová - Nicole de Boer (Leaven), Ladislav Cigánek - Maurice Dean Wint (Quentin), Vlasta Žehrová - Nicky Guadagni (Holloway), Otto Rošetzký - David Hewlett (Worth), Radek Hoppe - Andrew Miller (Kazan), Jaroslav Horák - Wayne Robson (Rennes)
Překlad: Jitka Rybová
Dialogy: Ivana Měřičková
Zvuk: Karel Fisl
Produkce: Petr Tichý ml.
Režie českého znění: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit, 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.3.2001 Intersonic
Premiéra USA: 16.1.1998 (Sundance Film Festival)
Premiéra Kanada: 9.8.1997 (Toronto International Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.8.2002 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 282 864
Tržby celkem - $ 8 900 000
Návštěvnost v ČR 39 318
Náklady (Rozpočet) - CAD 350 000

FILMY V SÉRII
Kostka gastonrolinc.webnode.cz/news/a82/
Horor / Mysteriózní, Kanada, 1997
Režie: Vincenzo Natali, Hrají: Maurice Dean Wint, Nicole de Boer

Kostka 2 - Hyperkrychle gastonrolinc.webnode.cz/news/a83/
Horor / Thriller, Kanada, 2002
Režie: Andrzej Sekula, Hrají: Kari Matchett, Geraint Wyn Davies

Kostka 0 gastonrolinc.webnode.cz/news/a84/
Sci-Fi / Horor, Kanada, 2004
Režie: Ernie Barbarash,Hrají: Zachary Bennett, Stephanie Moore

Cube gastonrolinc.webnode.cz/news/cube-cube-2021-japonsko-horor-v-priprave/
Horor, Japonsko, 2021
Režie: Jasuhiko Šimizu, Hrají: Masaki Suda, An Watanabe
 
Tvůrci a herci
Vincenzo Natali (Režie), Mehra Meh (Produkce), Betty Orr (Produkce), Mark Korven (Hudba), Derek Rogers (Kamera), John Sanders (Střih), - (Casting), Jasna Stefanovic (Scénografie), Wendy May Moore (Kostýmy), Brad Thornton (Zvuk), Mark Zsifkovits (Zvuk), - (Masky), Vincenzo Natali (Scénář), Graeme Manson (Scénář), Maurice Dean Wint (Herec), Nicole de Boer (Herec), Nicky Guadagni (Herec), David Hewlett (Herec), Andrew Miller (Herec), Julian Richings (Herec), Wayne Robson (Herec)
 
1997/90/Kanada/Horor, Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel ve studiu Wallace Avenue Studios v Torontu v kanadském Ontáriu.
- V kocke by sa podľa prepočtov malo nachádzať 17,576 miestností.
- Natali uvedl jako inspiraci pro tento svůj celovečerní debut epizodu Five Characters in Search of an Exit  (S03E14) ze seriálu The Twilight Zone (1959).
- Film byl natočen za 20 dní.
- Většina filmu byla natočena ruční kamerou.
- Film se natáčel v jediné místnosti o velikosti přibližně 4 x 4 metry, ve které se pouze měnily barevné panely na zdech.
- Všechny postavy jsou pojmenovány po věznicích: Quentin (San Quentin, Kalifornie), Holloway (Anglie), Kazan (Rusko), Rennes (Francie), Alderson (Alderson, Západní Virginie), Leaven a Worth (Leavenworth, Kansas).
- Postavy navíc představují samotnou povahu věznic, například: Kazan (mentálně postižený), je v Rusku rozvrácená věznice. Rennes ("učitel") bylo vězení, které se stalo vzorem pro mnoho dnešních věznic. Quentin (detektiv) je znám svou brutalitou. Holloway je ženská věznice, a Alderson je vězení, kde je samotka běžným typem trestu. Leavenworth se řídí pevně danými pravidly (Leavenina matematika), a nová věznice je společně vlastněna a stavěna (Worth, zaměstnán jako architekt).
- Firma C.O.R.E., zabývající se speciálními efekty, vyrobila veškeré digitální efekty zdarma, aby projevila svou podporu pro Torontský filmový průmysl.
- Režisér Vincenzo Natali natočil krátké pokračování, ve kterém je vidět vnější prostředí krychle. Pak ale učinil slavnostní přísahu, že nikdy neprozradí, co je kolem krychle, a později film zničil.
- V jednom z raných konceptů scénáře najdou postavy podivnou mimozemskou potravu. Tato myšlenka byla později zamítnuta, aby nebylo jasné, kdo je za kostku zodpovědný.
- Kliky na všech průlezech jsou ve skutečnosti držáky, které se používají při stříhání nití na ojnicích, a jsou dostupné v kterémkoliv železářství.
 
Odkazy