Jurský svět: Zánik říše / Jurassic World: Fallen Kingdom (2018/130/USA, Španělsko/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 61%

23.09.2018 19:46
JEDNOU VĚTOU
„Tři roky po katastrofě, kdy Jurský svět po svém otevření zcela ovládli dinosauři, hrozí další nebezpečí. Je rozhodnuto o vypravě, která má zachránit nejvzácnější exempláře před výbuchem sopky."

OBSAH
Před čtyřmi lety nás dinosauři porazili. Alespoň na Isla Nublar, exotickém ostrově, kde prosperoval unikátní zábavní park Jurský svět, než se jeho exponátům podařilo utéct z klecí. Ve finále jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob opustili ostrov poslední lidé a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorům. Jenže teď se za nimi musí vrátit. Proč? Protože na ostrově se probudila tamní sopka a dinosaurům už podruhé v dějinách hrozí vyhynutí. Claire (Bryce Dallas Howard) se z upjaté manažerky parku proměnila v aktivistku, která je chce za každou cenu zachránit. A Owena (Chris Pratt) na ostrov žene touha najít a spasit Blue, inteligentního ještěra, jehož dokázal vychovat a částečně vycvičit, a po němž se po zániku parku slehla zem. Na Isla Nublar jim však nehrozí jenom sežrání, zašlápnutí či spálení tekoucí lávou. Hned po příjezdu se stanou očitými svědky a nedobrovolnými aktéry falešné hry, která v konečném důsledku může změnit život na celé planetě a vrátit ho o pár miliónů let zpátky.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Hollywoode, Hollywoode, kam kráčíš ? Vzpomínám si jako kdyby to bylo včera, sedím v kině s hubou dokářán, hltám tu Spielbergovu nádheru a žasnu a žasnu. To bylo ale bohužel včera a to ještě "jako včera", to co bylo dneska bylo bláto. Je hezký nechat dvacet minut efektivně vybuchovat sopku, hrát si stíny všech možných ...saurů a být stomatolog jsem z tolika záběrů na ..sauří zuby úplně odpáranej, ostatně on i obvoďák si přijde na svý, tolik pohledů do otevřených sauřích hub nezažije ani v době chřipkových epidemií, ale k čemu to? Kde je to snílkovství kluka filmaře, kde jsou ty nápady ? Dát do filmů digitální efekty ještě neznamená, že film bude mít duši. Scény které dopadnou tak jako ve 100 +1 jiných filmech. Hlavní hrdinové bez charismatu, myšlenový IQ scénaristů na úrovni fotbalistů. Zatím největší kino zklamaní tohoto roku. Jo a je tam potitulka, tak seďte na prdeli až do konce. (Enšpígl) 2*

Když napíšete něco tak dokonale blbého, děláte to buď z neschopnosti, nebo s tvůrčím záměrem. Klaním se k druhé variantě, protože Bayona ví, kde leží jeho hororové kořeny a tak svižně vodí kameru i triky, přičemž herci deklamují jak o život a zařezávat klišé do sedačky před sebou vás přestane po hodině bavit. Ale ta lehká žánrová odbočka se zaklapnutím vrat na trajektu tomu prospěje, a i když se neděje žádné překvapení, chvílemi je to fest napínavé a krvavé, co jenom rating dovolí. Provazce deště už jsou pasé nějaký ten pátek a 20 minut bych bez milosti nechal spadnout na podlahu střižny, ale pocit vysokooktanové jízdy, kde funguje bombardování lávou i plížení ve tmě, která vcelku slušně dojíždí ještě pár hodin po vylezení z kina, to nakonec spláchne. (Isherwood) 4*

Spotřební doba si žádá spotřební zboží. A bohužel v posledních nejméně 10 letech se řada spotřebního zboží objevuje i mezi filmy. Každý dobrý (nebo aspoň relativně dobrý) film je třeba vykompenzovat nejméně tisícovkou těch méně koukatelných či přímo životu nebezpečných. Jurský svět nr. 1 byl osvěžující a zdařile recykloval téma dinosauřího světa, jeho pokračování ovšem už působí z větší části jen jako snaha využít již namodelované a vyrenderované dinoše k zaplacení luxusní all-inclusive dovolenky hollywoodských magnátů někde v Marsa Alam anebo spíše na Marsu. Během pokusu o záchranu dinosvěta je třeba vystavět nejméně jeden obří oslí most a použít osvědčená klišé v množství větším než velkém, aby bylo zdárně dosaženo cíle v podobě co největšího zisku (platí pro děj i skutečný život). Největší sympatie tak získávají dinosauři, kteří ze svého kouzla (na rozdíl od lidských hrdinů) neztratili nic. Shrnuto - po zhlédnutí JS:ZŘ ve vás zůstane pozitivní zážitek jen o málo delší, než ze včerejší vynikající večeře. (Radyo) 3*

VELKÁ RECENZE
Mdlá trailerová kampaň Jurského světa 2 nadělala paseku jak v myslích diváků, tak v samotné redakci MovieZone, takže když jsem přišel z kina (v Rakousku řádí prehistorické zrůdy už od minulého týdne), okamžitě se začalo řešit, jestli nedávám další sedmičku jen tak ze setrvačnosti, nebo snad nedejbože proto, abych někoho neférově nalákal do kina na hromadu trusu dinosauřích rozměrů. I proto jsem se na tuhle recenzi raději náležitě vyspal. A víte co? Pořád je to sedmička.
Obří tržby Jurského světa si o pokračování v podstatě samy řekly, bez ohledu na názory diváků. A tak se relativně rychle upekl sequel s původním castingem (ať už jde o lidi nebo dinosaury), který už ze zásady nemůže překvapit. Kouzlo předchozího comebacku je fuč a upoutávky skutečně nedokázaly podojit charisma hlavních hrdinů, takže proč vlastně chodit do kina, když pomineme polehčující okolnost, že půlka června v tuzemských multiplexech nic jiného nenabízí? Rád bych na tomto místě připomněl, že filmy z Jury byly vždycky víceméně nekomplikované blockbustery brnkající na strunu eskapického dobrodružství. A to se pod taktovkou J.A. Bayony daří i nejnovějšímu přírůstku.
Jurský svět 2 otvírá poměrně generickou scénou, která by se vyjímala spíš v remaku Čelistí, ale kdo by se snad bál, že Bayona zavede sérii do temnějších vod, ten si musí počkat jen nějakých deset minut na Chrise Pratta stavějícího svoji vysněnou chalupu. Trámy a pilu samozřejmě rychle vymění za samopal a odzbrojující úsměv, protože ostrov z jedničky se prohýbá pod sopečnou apokalypsou a dinosaury je třeba zachránit, aby se mohli vysadit na nějakém jiném ostrově, tentokrát už jako obyvatelé nikým nerušené přírodní rezervace a nikoliv hvězdy lunaparkové zoologické zahrady.
Tuhle záminku samozřejmě kravaťákům nikdo nebaští, takže se film po krátkém návratu na Isla Nublar promění spíš v remake King Konga a z přerostlých zvířátek jsou opět pouhé exponáty. Zápletka jako taková je dost omšelá a nikterak jí nepomáhá ani absence nových výraznějších postav. James Cromwell jako miliardář Lockwood, génius a kamarád původního zakladatele Hammonda, je tu spíš na ozdobu, noví parťáci Owena a Claire slouží jako generátory bezmocného ječení a nový zlý dinosaurus musí mít na krku žlutou šmouhu, aby ho divák vůbec rozeznal od těch ostatních.
Dinosauři přesto zůstávají srdcem snímku, ačkoliv z nich diváci nebudou tak paf jako před třemi lety. Nevinil bych z toho Bayonu, který se kamerovými kouzly snaží CGI atrakce prodat seč může. Nějakých 170 milionů rozpočtu už zjevně nemá takovou hodnotu jako před lety, takže se většina filmu odehrává v noci, což neprospívá barevné paletě a neumožňuje “prodat” ještěrky tak, jak by si zasloužily. Už kvůli tomu byste mimochodem měli vynechat 3D, protože těch pár scén “in your face” za to mžourání v pološeru nestojí. I přes absenci nějaké technologické vychytávky ale má snímek pár wow momentů, jakkoliv jsou občas vykradené z předchozího filmu.
Tvůrci se snaží Jurský svět otevřeně citovat a hlavně scény s T-Rexem nebo Blue k tomu svádějí, takže jim lze absenci překvapení vyčítat jen napůl. Zrovna Blue je důležitou figurkou v celém příběhu, který má ovšem větší ambice, než zvládne jeho tempo unést. V závěru na vás např. tvůrci zaútočí twistem, jenž uprostřed adrenalinové honičky vyzní zcela naprázdno. A dokonce i rádoby hluboké myšlenky v prodlouženém cameu Jeffa Goldbluma jsou smíšenými signály, protože vnímavější divák netuší, zda v případě “tvrdohlavého lidstva, které se ne a ne poučit z vlastních chyb a honí se za krátkodobou vidinou zisku” mluví Goldblum opravdu o lidském pokolení, nebo jen o hollywoodských producentech.
Jurský svět 2 přesto není rychlokvaškou pro čínské publikum, která si zaslouží v západních kinosálech kriticky prohučet. O komerčním úspěchu nelze pochybovat, i kdyby sequel s podtitulem Zánik říše zavrávoral, bohatě se zaplatí z celosvětových tržeb (nezapomínejte, že jednička vydělala mimo USA přes miliardu dolarů). A já jí ten úspěch i přes mírný sešup přeju, ačkoliv poslední záběr filmu naznačuje, že trojka pravděpodobně předznamená opravdový (v pořadí už druhý) zánik dinosauří říše, alespoň do doby, než se tuhle nesmrtelnou frančízu pokusí za další dekádu vzkřísit někdo další. Dvojku ovšem nechválím v předtuše toho, že by snad mohlo být ještě hůř. Rád bych připomenul, že jedničku považuji za ukázkový příklad jednoduchého dobrodružného filmu, co dokázal vyvážit humor i napětí, vrátil do hry ten spielbergovský nádech fantastična a skvěle zužitkoval Chrise Pratta.
Jurský svět byl přesně ten comeback, který prostě “jen” nabídnul fanouškům to, co chtěli vidět. Mnozí recenzenti to považovali za líný postup a filmu trochu nespravedlivě naložili. Pokud jste se přikláněli na jejich stranu a Jurský svět považujete za průměrné řemeslo bez myšlenky, pokračování váš názor zaručeně nezmění. Bayona ovšem pokračuje v nastoleném trendu a i s podstatně slabším scénářem nabízí rychle plynoucí dobrodružství, jež možná svou schematičností evokuje devadesátky, ale totéž se dá říct i o přehledné akci, černobílých vedlejších postavách a povědomých one-linerech. Americká kritika je na tuhle recyklaci poměrně alergická, což dokazují vlažné ohlasy ze zámoří, ale my v Evropě tohle retro milujeme. A pro mě osobně je tohle zpátečnictví jednou, dvakrát do roka uprostřed blockbusterové sezóny docela osvěžující. Ono nemusí být všechno za každou cenu edgy a trendy. Tím producenty nechci omlouvat, ale tahle dinosauří sázka na jistotu se prostě může spoustě lidí zavděčit.
Co tedy povyšuje “šestkovou rutinu” na “sedmičku se vztyčenou hlavou”? Bayonův talent (scéna s bubákem v dětském pokoji je komorní, ale vlastně funguje lépe než desítky dinosaurů utíkající po louce s emmerichovskými explozemi v pozadí) a hlavně snaha nijak nemaskovat přirozenou náturu Jurského světa. Comeback totiž už před třemi lety v post-spielbergovském světě útočil povrchním blockbusterovým nákypem, ovšem dovedeným k řemeslné dokonalosti a po okraj natřískaným snadno stravitelnými (a také snadno vypuditelnými) hláškami a atrakcemi. Dvojka neslibuje nic jiného a vyloženě zklamaní z ní budou snad jen ti, kterým v myšlenkách pořád ještě rezonuje originál z roku 1993 a tvrdohlavě se dožadují návratu starých dobrých časů.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Půl roku po událostech z předchozího filmu dorazí malý tým žoldáků na ostrov Isla Nublar, aby vyzvedli DNA indomina rexe z pozůstatků na dně laguny. Celá akce se samozřejmě zvrtne, na ponorku zaútočí mosasaurus a na skupinu na souši tyrannosaurus. Někteří zemřou, ovšem zbytek úspěšně uprchne se vzorkem indominovy kosti. Nešťastnou náhodou se na svobodu dostane i mosasaurus.
O tři roky později se koná v Senátu USA debata, zda dinosaury na Isla Nublar zachránit či ne, jelikož se bezprostředně blíží erupce doposud spící tamní sopky Mount Sibo. Matematik Dr. Ian Malcolm zastává tezi, že naklonování dinosaurů byla chyba a měli by se ponechat přirozenému zániku, s čímž nakonec souhlasí i Senát. V odezvě na toto rozhodnutí si sir Benjamin Lockwood, blízký přítel Johna Hammonda a jeden ze zakladatelů původního parku, přivolá do svého sídla v severní Kalifornii Claire Dearingovou, bývalou provozní ředitelku Jurského světa a nyní zakladatelku Skupiny pro ochranu dinosaurů (v originále Dinosaur Protection Group). Lockwood a jeho pomocník, Eli Mills, vysvětlí plán o přesunu dinosaurů na jiný ostrov. Claire je k tomuto úkolu nutná, aby znovu aktivovala systém k vypátrání polohy dinosaurů, obzvlášť pak Blue, posledního přeživšího velociraptora. Do akce se zapojí i Owen Grady, bývalý raptoří trenér.
Na Isla Nublar Claire a bývalý technik Franklin Webb aktivují systém pro trasování dinosaurů. Owen, paleoveterinářka Zia Rodriguezová a tým žoldáků vedený Kenem Wheatleym díky tomu naleznou Blue. Celé setkání však dopadne špatně, Blue je střelena a Owen zasažen uspávací střelou. Wheatley následně opustí Owena, Claire a Franklina na ostrově a unese Ziu, aby se postarala o zraněnou Blue. Žoldácí chytí několik dinosaurů a naloží je na loď, načež sopka vybuchne. Ve strhujícím útěku se Owenovi, Claire i Franklinovi podaří na poslední chvíli dostat na loď a vzápětí odplouvají pryč. S bezmocí sledují, jak všichni dinosauři na ostrově umírají. Společnými silami pak ošetří Blue a dají jí transfúzi tyrannosauří krve.
Chycení dinosauři jsou však místo na nový ostrov převezeni do Lockwoodova panství, kde Lockwoodova osiřelá vnučka Maisie zaslechne Millse a aukcionáře Eversolla, jak se tajně domlouvají na prodeji dinosaurů na černém trhu. Divák se dozvídá o existenci prototypu indoraptora, děsivého hybrida tyrannosaura a indomina rexe, kterého na zakázku stvořil Dr. Henry Wu coby biologickou zbraň. K tvorbě perfektního indoraptora poslouchajícího rozkazy však potřebuje DNA Blue. Maisie zpraví svého dědečka, který se tak dozví pravdu. Mills proto Lockwooda zavraždí a vinu svalí na úmrtí stářím. Vzápětí je odhaleno, že Maisie je ve skutečnosti klon Lockwoodovy dcery, a také důvod, proč John Hammond ukončil jakékoliv styky s Lockwoodem.
Tajná aukce je zahájena. Dinosauři jsou uskladněni v celách ve sklepení a Franklin a Zia se dostanou na svobodu, ovšem Owen a Claire jsou uvězněni vedle dinosaurů. Owen vyprovokuje stygimolocha k útoku, který prorazí stěnu cely a dostane tak dvojici na svobodu. Při útěku se setkají s uprchlou Maisie a zjistí, že i přes protesty Dr. Wu byl indoraptor již prodán. Owen mezi kupce naláká stygimolocha a propukne chaos, při němž indoraptor uprchne na svobodu a zabije Wheatleyho, Eversolla a několik dalších. Vzápětí po celém sídle nahání Owena, Claire a Maisie, nakonec však díky Blue, kterou vypustila Zia na pomoc, indoraptor umírá nabodnut na dinosauří kostře.
Kvůli nehodě dojde ve sklepení k úniku kyanovodíku, což ohrožuje životy zbývajících dinosaurů. S těžkým srdcem se rozhodnou ponechat je smrti, jelikož vysvobození by představovalo ekologickou katastrofu. Maisie přesto otevře vrata a pustí je na svobodu. Mills se mezitím snaží odjet i s kostí indomina rexe, ale osvobozený tyrannosaurus jej sežere a indominovu kost rozšlápne. Owen, Claire, Maisie, Zia a Franklin odejdou pryč, zatímco Blue a ostatní dinosauři se rozprchnou. Epilogem filmu je pak jednání Senátu USA, při němž Dr. Malcolm prohlásí, že začala nová éra dinosaurů a lidé se s nimi musí naučit žít. Poslední scéna ukazuje dinosaury volně se potulující po území Spojených států a mosasaura brázdícího oceány.

Dinosauři ve filmu
Ve filmu se objevili následující dinosauři: Tyrannosaurus, Carnotaurus, Baryonyx, Brachiosaurus, Apatosaurus, Stegosaurus, Ankylosaurus, Velociraptor, Procompsognathus, Allosaurus, Stygimoloch, Gallimimus, Sinoceratops, Triceratops, Parasaurolophus, mořský plaz Mosasaurus a ptakoještěr Pteranodon.[19] Novinkou je pak indoraptor, genetický kříženec indomina rexe a velociraptora, který byl stvořen pro válečné účely, jelikož útočí na cíle označené vysokofrekvenčními zvuky.
Ve filmu se též nepřímo vyskytují (jako socha, kostra či zmínka) rody Concavenator, Dimetrodon (pelykosaur, nikoliv dinosaurus), Dracorex, Dreadnoughtus, Edmontosaurus, Kosmoceratops, Metriacanthosaurus, Mononykus, Peloroplites, Protoceratops, Spinosaurus, Teratophoneus, Dilophosaurus.

Ocenění:
The Saturn Awards
2019 - Nejlepší sci-fi (nominace)

Golden Raspberry Awards (Razzies)
2018 - Justice Smith (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Martin Sobotka - Chris Pratt (Owen Grady), Miriam Chytilová - Bryce Dallas Howard (Claire Dearingová), Jiří Köhler - Nick Robinson (Zach Mitchell), Jan Köhler - Ty Simpkins (Gray Mitchell), Martin Velda - Irrfan Khan (Simon Masrani), Tomáš Borůvka - Vincent D'Onofrio (Vic Hoskins), Jaroslav Horák - BD Wong (Dr. Henry Wu), Jolana Smyčková - Katie McGrath (Zara Youngová), Filip Švarc - Jake Johnson (Lowery), Terezie Taberyová - Lauren Lapkus (Vivian), Ludvík Král - Omar Sy (Barry), Irena Hrubá - Judy Greer (Karen Mitchellová), Svatopluk Schuller - Andy Buckley (Scott Mitchell), Michal Holán - Jimmy Fallon (Jimmy Fallon), Radek Kuchař - Brian Tee (Hamada), Ivo Novák - James DuMont (Hal Osterly), Adéla Nováková - Kelly Washington (Zachova přítelkyně), Adéla Pristášová - Courtney James Clark (moderátorka), Vojtěch Hájek - Matty Cardarople (pracovník u gyrosfér), Bohdan Tůma - Eric Edelstein (dozorce), Vladimír Kudla - Michael Papajohn (pracovník InGenu), Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Petr Hrach, Kateřina Langerová, Klára Nováková, Martin Svejštil, Jindřich Žampa
Překlad: Petr Zenkl
Dialogy: Jiří Ptáček
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner
Výsledný mix: Deluxe Denham
Režie: Petr Sitár
Vyrobilo studio LS Productions - 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.6.2018 CinemArt
Premiéra USA: 22.6.2018 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 24.10.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 24.10.2018 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 65 145 273
Tržby celkem - $ 1 309 484 461
Návštěvnost v ČR 407 221
Náklady (Rozpočet) - $ 170 000 000
 
FILMY V SÉRII
Jurský park (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-park-jurassic-park/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1993
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Sam Neill, Laura Dern

Ztracený svět: Jurský park gastonrolinc.webnode.cz/news/a297/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1997
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Jeff Goldblum, Julianne Moore

Jurský park 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-park-jurassic-park1/
Akční / Dobrodružný, USA, 2001
Režie: Joe Johnston, Hrají: Sam Neill, William H. Macy

Jurský svět gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-svet-jurassic-world-2015-125-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-thriller-77/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Colin Trevorrow, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard

Jurský svět: Zánik říše gastonrolinc.webnode.cz/news/a268/
Akční / Dobrodružný, USA / Španělsko, 2018
Režie: J.A. Bayona, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard
 
Jurský svět: Nadvláda gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/05/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2022
Režie: Colin Trevorrow, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard

Tvůrci a herci
J.A. Bayona (Režie),  Frank Marshall (Produkce), Patrick Crowley (Produkce), Belén Atienza (Produkce), Michael Giacchino (Hudba), Óscar Faura (Kamera), Bernat Vilaplana (Střih), Nina Gold (Casting), Andy Nicholson (Scénografie), Sammy Sheldon (Kostýmy), Colin Trevorrow (Scénář), Derek Connolly (Scénář), Chris Pratt (Herec), Bryce Dallas Howard (Herec), Jeff Goldblum (Herec), Ted Levine (Herec), Toby Jones (Herec), James Cromwell (Herec), B.D. Wong (Herec), Rafe Spall (Herec), Daniella Pineda (Herec), Geraldine Chaplin (Herec), Peter Jason (Herec), Justice Smith (Herec), Isabella Sermon (Herec), Kevin Layne (Herec), Michael Papajohn (Herec), Robert Emms (Herec), Kamil Lemieszewski (Herec), Charlie Rawes (Herec), Cory Peterson (Herec), Ronan Summers (Herec)
 
2018/130/USA, Španělsko/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Kód, který se používá pro vstup do spodního komplexu a k ovládání výtahu, je 7337#.
- Natočené scény z letiště v Hampshrie v Blackbush (Anglie) byly vystřiženy.
- Natáčelo se na kamerách značky Arri Alexa 65 na kterých Steven Spielberg natáčel své filmy Dobyvatelé ztracené archy (1981) a E.T. Mimozemšťan (1982).
- Tom Holland hovořil o tom, že si ve filmu zahraje malou roli. V listopadu 2016 od toho upustil.
- Na roli Maisie Lockwood prošlo castingem 2 500 dívek. Nakonec vybrali Isabellu Sermon.
- Pláž, na které se ocitnou Owen (Chris Pratt), Claire (Bryce Dallas Howard) a Franklin (Justice Smith) po vodní scéně, je identická s pláží, na které se probudí hlavní postava ve v přelomové hře „Tresspasser“ z roku 1998, také odehrávající se na ostrově dinosaurů.
- Scéna, ve které Maisie (Isabella Sermon) vleze do podomního výtahu, a snaží se za sebou zavřít dveře, je odkaz na scénu z prvního Jurského Parku (1993), ve které se Lex snaží schovat před raptory v kuchyni.
- Pro potřeby filmu bylo vyrobeno 5 animatronických modelů dinosaurů, což je o čtyři více než pro Jurský svět (2015). Použity byly především ve scénách zblízka, např. v té, ve které Claire (Bryce Dallas Howard) sedí T-Rexovi za krkem.
- Carnatosaurus byl původně zvažovaný do Jurského parku 3 (2001), do scény, ve kterém Dr. Grant a ostatní naleznou satelitní telefon v hromadě trusu. Nakonec byl nahrazen Ceratosaurem, a Carnatosaurus se objevil až nyní, ve scéně s gyrosférou.
- Indoraptor je obráceně stvoření Evy, kdy v tomto případě je Indoraptor samec z žebra samičky (Indominus Rexe).
- Mobil Claire (Bryce Dallas Howard) byl v předchozím filmu Jurský svět (2015) Samsung Galaxy S6. Samsung byl jedním ze sponzorů filmu. V tomto filmu používá iPhone 8 a v laboratoři Lockwoodova sídla jsou vidět Apple počítače.
- Zbraně, které se objevily ve filmu, byly útočné pušky M4 a FN SCAR. Ve filmu se objevily také vrtulníky UH 1 Huey a C-47 Chinok.
- Na konci filmu se nachází potitulková scéna.
- Celosvětová premiéra proběhla 21. května 2018 v Madridu.
- Režisér Juan Antonio Bayona obsadil herečku Geraldine Chaplin ve všech svých posledních třech filmech, konkrétně Sirotčinec (2007), Nic nás nerozdělí (2012), Volání netvora: Příběh života (2016) a nebude chybět ani ve čtvrtém - Jurský svět: Zánik říše.
- Natáčení probíhalo tradičně na Havaji, nově ale nebude mít hlavní zastoupení, převážná část filmu totiž vznikala v londýnských studiích Pinewoodu. Natáčelo se od 27. února do 8. července 2017.
- O dalším pokračování, či o celé nové trilogii, se spekulovalo již před natáčením Jurského světa (2015).
- Spoiler: Malcolmova věta: „Tohle není nějaký druh, který byl vyhlazen odlesňováním nebo postavením přehrady. Dinosauři měli svojí šanci a příroda je vybrala k zániku,“ je nakonec skutečností a předpovědí, když Isla Nublar zničí sopka.
- Spoiler: Film začíná s úkolem zachránit dinosaury před vyhynutím a převezením je na ostrov, kde mohou volně žít. Jedno takové místo už je, a to je Isla Sorna ze snímků Ztracený svět: Jurský park (1997) a Jurský park 3 (2001).
 
Odkazy