Jurský park 3 / Jurassic Park 3 (2001/92/USA/Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller) 62%

25.09.2018 13:06
JEDNOU VĚTOU
„Přežijí jen ti, kteří o dinosaurech vědí všechno a nebo vůbec nic!

OBSAH
Doktor Grant, paleontolog světového jména, se i nadále věnuje studiu dinosaurů. Právě se mu podařilo prokázat, že velociraptoři disponovali vysokou inteligencí a schopností vzájemné komunikace. Ale na otřesná osobní setkání s pravěkou faunou se snaží zapomenout. Závratná finanční nabídka manželů Kirbyových, kteří se chtějí proletět nad Isla Sorna (někdejším genetickým zázemím, jež mělo plynule zásobovat živými exponáty jedinečné ZOO zvané, Jurský park) způsobí, že se spolu se svým asistentem stane jejich odborným průvodcem. Když však letadlo zamíří na přistání, pochopí svůj omyl. Ti dva - nepříliš bohatí, rozvedení partneři - právě na Isla Sorna ztratili čtrnáctiletého syna a jsou odhodláni ho zachránit stůj co stůj. Nepochybně i proto, že ani v nejmenším netuší, jak strašlivé nebezpečí a krvavé dobrodružství na ně čeká. Někdejší základna Jurského parku je v troskách, ale dinosaurům se tu daří a člověk je pro ně nevítaným vetřelcem.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
No tak rozhodně lepší než dvojka, ale zase né tak dobrý, aby to předčilo i první díl. Tady se samozřejmě už úplně vytratila originalita a už od začátku bylo jasný kdo přežije a jakým směrem se bude příběh odvíjet, ale příběh byl vpodstatě nahrazen akcí, teda spíš nustálým útěkem před nějakým dinosaurem a nebo občasným zabitím, kterýho tam bylo na muj vkus velice málo, to že tam na začátku chcíplo pár lidí je sice pěkný, ale dalších 70 minut kde nic tu nic, mohli tam aspoň navézt pár zbytečnejch postav, který by postupně chcípaly, ale to se nestalo a dost to filmu ublížilo, protože se nedostávalo žádný napětí už od začátku filmu, kdy bylo jasný že nikdo z hlavních postav už nechcípne, ale aspoň jsem se slušně bavil, když už jsem nebyl napnutej. Další věc co bylo dost rozporuplná jsou triky, občas vypadaly velice slušně a hned v dalším záběru to vypadalo neopravdově a gumově, s tim si určitě mohli pohrát víc, ale aspoň že se vrátil Sam Neill a trochu to pozved, takže lepší 3* (Shit) 3*

Výjimečného Spielberga nahradil řemeslník Johnston, takže se o postavách dozvíme jen to, co je třeba (tudíž nic). Jde už jen o pouhý thriller člověk versus příroda, absolutně chabý scénář, nelogická rozhodnutí, přímo děsná Tea Leoni, ani jednou jsem se nelekl, nepousmál, bylo mi absolutně jedno, koho ty příšery sežerou.. Naštěstí šlo tvůrcům jen o to, aby pořádně prohnuli pokladny kin a.. upřímně? Čekal jsem, kdy to konečně skončí – abych si mohl pustit třeba country, výsledek by byl stejnej!! (castor) 2*

Solidní akce bez hvězdných manýr i ambicí narýsovaná kolem pevného středobodu s názvem Sam Neill. Navíc Spinosaurus té přeceňované mediální hvězdě zvané T-Rex ukázal, kdo je na Isla Sorna ředitel a celé to stihne skončit, než se z vyzvánějící hromady ještěřího trusu dovalí smrad až do vašeho obýváku. Oceňuji, že se jedná o poslední díl, protože jinak by už raptoři při lovu komunikovali přes mobilní telefony a snad by i časem založili terapeutickou skupinu o mottu: "Vegetariánství je cesta"… (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Paleontolog Alan Grant vypráví své kolegyni Ellii o svých nových objevech. Podle něj se raptoři dorozumívali pomocí zvukových signálů, koordinovali své útoky a byli inteligentnější než primáti. Tuto tezi rozvíjí také na veřejných přednáškách, na nichž tvrdí, že raptoři se mohli stát dominantním druhem na planetě. Odmítá se však ve vzpomínkách vracet k událostem v Jurském parku, přestože by tím možná vyřešil část finančních potíží, které trápí jeho výzkumné práce. Na vědce se obrátí manželé Amanda a Paul Kirbyovi s velkorysou nabídkou sponzorování. Výměnou chtějí, aby je Grant jako průvodce doprovázel při vyhlídkovém letu nad ostrovem Isla Sorna, kde žijí dinosauři uprchlí z jurského parku. Vědec po krátkém váhání souhlasí, protože netuší, že manželům zdaleka nejde jen o přelet. Před několika dny totiž na ostrově ztroskotal jejich čtrnáctiletý syn Eric při parasailingu s novým Amandiným přítelem Benem Hildebrandem. Navíc se ukáže, že Kirbyovi vůbec nejsou bohatí. Přes Alanovy protesty Kirbyovi v doprovodu několika lovců na ostrově přistanou.
Záhy na to je napadne velký spinosaurus, jehož obětí se stane jeden z neopatrných lovců. Naštvaný Alan se ujme velení. Brzy najdou znetvořenou Hildebrandovu mrtvolu a dorazí ke klonovací laboratoři, kde jsou napadeni velociraptorem. Podaří se jim sice uniknout a ještěra uvěznit v jedné z klecí, zvíře však potvrdí Grantovu hypotézu a začne přivolávat pomoc. Skupina je při dalším útoku rozdělena. Zatímco Kirbyovi a Grantův kolega Billy se zachráni na stromech, Alan se dostane do obklíčení raptorů, kteří útočí překvapivě promyšleně. V posledních chvíli ho s pomocí dýmovnic zachrání malý Eric a odvede do své skrýše, v cisterně havarovaného auta. Další den ráno se Billy a Kirbyovi vydají k pobřeží. Nezávisle na nich se stejným směrem vydá i Alan s Erikem. Objeví v zátoce opuštěnou loď a setkají se s druhou skupinou. Společně prchají před dalším útokem ještěrů a ukryjí se v troskách vědecké stanice. Tady objeví velkou voliéru pro létající ještěry pteranodony.
Jeden z nich unese Erika a shodí ho do hnízda svým mláďatům. Chlapce v poslední chvíli zachrání Billy pomocí padáku, sám se však přitom dostane létajícím ještěrům do spárů. Ostatním se podaří dostat k lodi a vyplout směrem k pobřeží. Alanovi se z nalezeného a téměř vybitého mobilu podaří zavolat na pomoc Ellie, která pochopí, co se stalo, i když se mobil vybije dřív, než jí Alan stačí všechno vysvětlit. Stihne pomoc dorazit dřív, než se zbytek výpravy stane kořistí hladového spinosaura nebo dalších koordinovaných útoků velociraptorů?

O NATÁČENÍ
Obrovský úspěch předchozích dílů, které nabídly divákům dramatické defilé vyhynulých dinosaurů, jimž počítačová technika nejen vrátila život, ale dodala i naprostou přesvědčivost, byl klíčovým argumentem pro vznik Jurského parku 3. Steven Spielberg se sice vzdal režie, ale jako výkonný producent svěřil scénář, kráčející jednoznačně ve stopách románů Michaela Crichtona, svému spolupracovníkovi Joe Johnstonovi, mj. tvůrci filmu Jumaji a někdejšímu specialistovi na vizuální efekty. Právě tyto profesní zkušenosti dodaly Jurskému parku 3 nový, ještě dramatičtější náboj. Jeho raketový start v amerických kinech potvrzuje, že divácká obliba dinosaurů "nevyhynula". <>Obrázek nenalezen<> Třetí díl Jurského parku rozšiřuje hranice jak technologie, tak zábavy obou předchozích dílů Jurského parku (1993 a 1997) které režíroval Steven Spielberg. První díl, který uvedl na plátno adaptaci fantastického románu Michaela Crichtona, použil revoluční technologii. Film získal tři ocenění Americké filmové akademie za úspěch v technologii, včetně nejlepších vizuálních efektů a stal se nejvýraznějším filmem tohoto žánru ve své době. V roce 1997 pokračoval Spielberg druhým dílem - rovněž adaptací bestselleru M. Crichtona -, ve svém mimořádném úspěchu a využil tehdy nejpokrokovější computerovou techniku v oblasti animované tvorby.
,,Jurský park: Ztracený svět zatím stále drží historický rekord v tržbách za první víkend (92,7 milionů dolarů), a za vizuální efekty byl rovněž nominován na Oscara. ,,Jurský park 3 pokračuje ve zkoumání posedlosti člověka dinosaury. ,,Byl jsem na třech expedicích s paleontologem Jackem Hornerem, říká režisér Joe Johnston. ,,Na té poslední jsem spatřil něco na zemi, což mohla být např. kost. Ukázalo se ale, že je to kus skály a vedle ní bylo něco jen tak lehce zabořeného do země. Začal jsem to vyhrabávat a zjistilo se, že je to zub T-rexův, který zde vězel asi 65 milionů let a ještě se ho nedotkla lidská ruka. Už jenom tahle myšlenka je fantastická.
Designér dinosaurů Stan Winston, vyznamenaný Oscarem souhlasí. ,,Milovali jsme záhady týkající se dinosaurů od samého počátku. Byly důležité už od uvedení filmu ,,King Kong v r.1933 a dnes jsou uchovávány v muzeích. Každé dítě vyrůstalo s touhou dozvědět se něco víc o tvorech, které nosil tento svět dávno před tím, než se objevil člověk." Neuhasitelný zájem inspiroval Spielberga a producentku Kathleen Kennedyovou vydat se na třetí cestu do jurského světa, tentokrát ale v čele s režisérem Johnstonem. Spolupracovali spolu velmi úzce na prvním díle, režírovaném Spielbergem. ,,Když jsme se rozhodli v tomto filmovém dobrodružství pokračovat, padla přirozeně první volba na Johnstona, jako na režiséra, říká Kennedyová. "Odvedl už dříve úžasnou práci, když objevil, jak zkombinovat lidské drama s vizuálními efekty, aniž by jedno či druhé ochudil. Johnston totiž nevidí mezi oběma složkami žádnou hranici: ,,Každý film by měl být pro tvůrce zajímavým tématem, k němuž má blízký vztah a nezáleží na tom, zda jde o dinosaury nebo třeba o horníky. Říká. ,,A jste-li tvůrcem, musíte být tím, kdo kontroluje vše, co prochází objektivem kamery.
Spielberg spolupracoval s Johnstonem poprvé v roce 1981, kdy Johnston byl tvůrcem vizuálních efektů a výtvarné stránky filmu ,,Dobyvatelé ztracené Archy." Tento film také vynesl Johnstonovi (spolu s dalšími tvůrci) Oscara. Johnston předtím spolupracoval na umělecké stránce vizuálních efektů např. na filmu Yoda a Irvina Kerschnerových ,,Imperium" vrací úder a vytvořil návrhy řady zbraní a vozidel ve filmech ,,Hvězdné války. Při přípravě nových dobrodružství v ,,Jurském parku 3 musel úroveň své práce přizpůsobit tomu, čeho již bylo dosaženo a předvedeno ve dvou předchozích dílech. ,,Jurský park je mezníkem v kinematografii. Přivedl na plátno živé, dýchající a pohybující se dinosaury. V takovém případě je těžké dělat další film. Steven mi to připomínal ale i já sám jsem si uvědomil tuto pravdu. Myslím ale, že něco takového, jako snadný film, ve skutečnosti neexistuje. Některé mohou být méně obtížné, než ty druhé. Ale já doufám, že jsme zde přinesli takové prvky, které jsou na úrovni těch úžasných překvapení, které přinesl Spielbergův originální film v roce 1993.
Dlouholetá Spielbergova spolupracovnice K.Kennedyová podává svědectví o vzájemném vztahu Spielberga a Johnstona. ,,Během práce na tomto filmu byl Spielberg vždy připraven k ochotné radě a pomoci. Dodával Johnstonovi odvahu k práci. Proto je film dvěma předchozím dílům velice podobný, ale je to Johnstonovo zcela samostatné dílo. Scénář napsali Peter Buchman, Alexander Payne a Jim Taylor. Kameramanem filmu byl Shelly Johnson. Autorem vizuálních efektů byl Jim Mitchel se svým týmem. Dinosaury vytvořil Stan Winston a Michael Lantieri se staral o speciální fyzikální efekty. Paleontolog Jack Horner působil jako technický poradce na všech třech dílech ,,Jurského parku. Film se začal natáčet na Hawai koncem srpna 2000. Po čtyřech týdnech práce na ostrovech Oahu, Molokai a Kauai přesídlil štáb i s dinosaury do Studia Universal, kde se pracovalo až do konce ledna 2001.
Filmový příběh začíná nouzovým přistáním poblíž Isla Sorna. ,,Museli jsme si vymyslet lest, jak donutit postavu, kterou hraje Sam Neill, aby se vrátila na tento ostrov. Před časem totiž přísahal, že to už nikdy neudělá,vysvětluje William H. Macy, který hraje roli Paula Kirbiho. ,,Všechno bylo v pořádku, než jsme ztroskotali. Od toho okamžiku jsme byli stále na útěku, pokud jsme se nechtěli dostat do žaludku netvora. Johnston vysvětluje změnu charakteru této postavy. ,,Je to jiný dr. Grant, říká. ,,Jen zázrakem přežil Isla Nubiar ale tato zkušenost ho zocelila. Je mnohem tvrdším a skutečně zde nechce zůstat. Neill ke své postavě dodává. ,,Nikdy jsem nehrál žádnou filmovou roli dvakrát. Když jsem měl znova ztělesnit dr. Granta, bylo to, jako bych si oblékal své staré, pohodlné boty. Ty boty ovšem nebyly tak pohodlné. ,,Příběh filmu bych připodobnil k expresnímu vlaku, který je tažen hrozivými dinosaury, říká Neill. ,,Stále tu panovala nejistota: kdo z nás vlastně přežije. Byl to patrně fyzicky nejnáročnější film, v jaké jsem dosud účinkoval. Macy s tím souhlasí. ,,Utržili jsme spousta ran a zranění, když jsme natáčeli na trupu letadla. Bylo to jako kdybychom strávili den v sušičce prádla.
Leoniová, která představovala Macyho rozvedenou manželku, hrdě ukazovala pohmoždění a modřiny, které při natáčení utržila. ,,Měla jsem stopy po zraněních po celém těle. Při natáčení spotřebovali maskéři většinu make-upu na to, aby tyto stopy zakryli, nikoli aby mi dělali nějaké umělé jizvy či rány. Ale stálo to za to, říká herečka, která přislíbila svou účast na filmu dříve, než byl dokončen scénář. Režisér Johnston byl jejím výkonem nadšený. ,,Je fyzicky velmi zdatná. Chtěl jsem v některých scénách použít dubla ale odmítla to. Řekla, udělám to sama, vždyť je to zábava. Opravdu měla spoustu modřin a odřenin, ale nikdy si nestěžovala. Takovou obětavost jsem od herce ani neočekával. Čtrnáctiletý Trevor Morgan - ztracený syn Kirbyových - prohlásil: ,,Moje nejmilejší scéna byla ta, když mě Pteranodon unáší. Na autentičnost při zobrazení dinosaurů, jejich správný pohyb i na to, aby veškeré vědecké názvy byly ve filmu správně vysloveny, dbal dnes už stálý člen týmu Jurského parku paleontolog Jack Horner. ,,Nechtěl bych, aby pak diváci z řad odborné veřejnosti psali nepříjemné dopisy režisérovi, říká.
Tvůrci chtěli postavit do kontrastu k původním obyvatelům, které reprezentoval Tyranosaurus Rex, rivaly, kteří by skutečně mohli zničit ostrov. Horner navrhl, že by to mohl být Spinosaurus. Je nejen větší ale i dravější než T-rex. Spinosaurus měl delší čelisti, dlouhou řadu zubů a hřeben na zádech. Horner: ,,Byl to největší masožravý dinosaurus, který kdy žil a zásadně se lišil od všech ostatních zvířat. Původně existovala jediná kostra tohoto ještěra ale byla zníčena při bombardování během druhé světové války. Nebyl zde tedy žádný vizuální vzor Spinosaura, vycházelo se pouze z jeho existujících popisů. ,,Věděli jsme ale, že měl lebku dva a půl metru dlouhou a tělo měřilo přibližně 18 m. Přihlédneme-li k této délce, neexistoval na této planetě žádný tvor, který by se mu podobal. Proto má hypotéza zní: T-rex byl spíše tvorem, živícím se zdechlinami, než aby zabíjel, zatímco Spinosaurus je skutečným predátorem. Vytvořit Spinosaura, to byla společná výzva pro Stana Winstona, tým Jima Mitchella a konzultanta speciálních efektů Michaela Lantieriho. ,,Náš Spinosaurus je mnohem větší než T-rex a váží zhruba dvakrát tolik, říká Winston. ,,Už podle toho, jak se pohybuje, je vidět, že je mnohem mocnější a také rychlejší. Film inscenuje divoký boj mezi novým ještěrem a veteránem T-rexem. Ten musel být důkladně oprášen a dostat novou kůži, aby se mohl zhostit své třetí filmové role.
Joe Johnsotn popisuje kombinaci práce Stana Winstona a Mitchelova týmu: ,,Pokud se díváte na detaily ještěrů a vidíte jejich propracovaný výraz, pak jsou to Winstonovi dinosauři, kteří mohou opravdu hrát. Vidíte-li je ale ve velice fyzických akcích, pak je to výsledek práce Mitchelova týmu. Mitchel byl ostatně prací s novými ještěry.nadšen ,,Jejich zjev, způsob, jak se pohybuje jejich kúže a svaly, jak se chovají ve svém prostředí, to vše je mnohem dokonalejší a detailnější než v obou předchozích filmech. Spinosaurus se například pohybuje i ve vodě. Tam se odehrávají jedny z nejdramatičtějších scén." Spinosaurus musel být v podstatě konstruován jako ponorka. Mitchellův tým navrhl dinosaury, kteří byli kompletně vytvořeni v computeru, včetně gigantického Brachiosaura a Ankylosaura a stádo Triceratopů. ,,Ty ostatní jsem měli jako modely, které Stan Winston animoval, říká Mitchel. Animace ještěrů byla mnohem složitější a vědečtější, než computerová animace.,,Sledovat tuto technologii bylo asi pro každého účastníka tohoto filmu tím nejzajímavějším momentem, říká herec Sam Neill. ,,Tyto bytosti jsou tak složité a působí tak expresívně, že je při natáčení začínáte vnímat jako by to byly opravdu živé bytosti. Každá totiž v sobě nese kombinaci inteligence lidí, kteří ji vytvořili. Při modelování ještěrů byl pochopitelně přítomen jako poradce Jack Horner, který dbal, aby všichni ještěří ,aktéři odpovídali veškerým vědeckým poznatkům. Zrození Spinosaura začalo náčrtky, skicami a barevnými návrhy. ,,Pak jsme vytvořili maketu ve velikosti jedné šestnáctiny skutečné velikosti. Když jsme shromáždili veškeré detaily, vytvořili jsme maketu v jedné pětině velikosti zvířete. A teprve pak jsme pracovali na jeho skutečné podobě v zamýšlené velikosti. Trvalo nám 10 měsíců, než jsme z té šestnáctinové podoby vytvořili tvora, jehož vidíte na plátně, ještěra o váze 13 tun a délce 13 a půl metru. T-rex vážil pouhých devět tun a byl dlouhý 11 m. K jeho pohybu bylo zapotřebí sily 300 koňských sil. K pohybu Spinosaura je třeba 1 000 koňských sil. Tato nová příšera vyvolávala už při natáčení patřičný dojem. ,,Nedělám si legraci, řekla Téa Leoniová. ,,Bylo opravdu děsivé strávit několik dní v blízkosti hrozivě otevřené dinosauří tlamy. Věřte mě, vypadám -li zděšeně, opravdu to nehraju.

Dinosauři ve filmu
Ve třetím díle se objeví tyto rody dinosaurů: Spinosaurus, Tyrannosaurus rex, Ceratosaurus, Ankylosaurus, Brachiosaurus, Velociraptor, Stegosaurus, Parasaurolophus, Corythosaurus, Triceratops a Procompsognathus. Dále se ve filmu objeví také velký ptakoještěr Pteranodon.

Ocenění:
Razzies
2001 - Nejhorší Remake nebo Sequel (nominace)

DABING
V českém znění: Jiří Štěpnička – Sam Neill (Dr. Alan Grant), Zdeněk Mahdal – William H. Macy (Paul Kirby), Dagmar Čárová – Téa Leoni (Amanda Kirbyová), Vojtěch Kotek – Trevor Morgan (Erik Kirby), Filip Jančík – Alessandro Nivola (Billy Brennan), Antonín Navrátil - Michael Jeter (Udesky), Martin Kolár - Bruce A. Young (Nash), Jiří Kvasnička – John Diehl (Cooper), Hana Krtičková - Laura Dern (Dr. Ellie Sattlerová), Radovan Vaculík - Taylor Nichols (Mark Degler), Zbyšek Pantůček - Mark Harelik (Ben Hildebrand), Otto Rošetzký - Julio Oscar Mechoso (Enrique Cardoso), Lucie Svobodová - Sonia Jackson (vedoucí symphosia), Michal Michálek - Bernard Zilinskas (student), Jitka Moučková - Rona Benson (studentka), Radka Stupková, Petr Oliva, Ladislav Novák, Petr Burian, Roman Novotný
Překlad: Lenka Pospíchalová
Dialogy: Veronika Kernová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Režie: Bohdan Tůma
Připravila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska
Vyrobilo: Studiu Budíkov 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 27.9.2001 Falcon
Premiéra USA: 18.7.2001 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.2002 (VHS) Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 6.12.2004 Universal
Poprvé na Blu-ray: 26.10.2011 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 12 995 625
Tržby celkem - $ 368 780 809
Návštěvnost v ČR 155 037
Náklady (Rozpočet) - $ 93 000 000
 
FILMY V SÉRII
Jurský park (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-park-jurassic-park/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1993
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Sam Neill, Laura Dern

Ztracený svět: Jurský park gastonrolinc.webnode.cz/news/a297/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1997
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Jeff Goldblum, Julianne Moore

Jurský park 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-park-jurassic-park1/
Akční / Dobrodružný, USA, 2001
Režie: Joe Johnston, Hrají: Sam Neill, William H. Macy

Jurský svět gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-svet-jurassic-world-2015-125-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-thriller-77/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Colin Trevorrow, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard

Jurský svět: Zánik říše gastonrolinc.webnode.cz/news/a268/
Akční / Dobrodružný, USA / Španělsko, 2018
Režie: J.A. Bayona, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard
 
Jurský svět: Nadvláda gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/05/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2022
Režie: Colin Trevorrow, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard
 
Tvůrci a herci
Joe Johnston (Režie), Larry J. Franco (Produkce), Kathleen Kennedy (Produkce), Don Davis (Hudba), Shelly Johnson (Kamera), Robert Dalva (Střih), Nancy Foy (Casting), Wendy Washbrook (Casting), Ed Verreaux (Scénografie), Betsy Cox (Kostýmy), Howell Gibbens (Zvuk), Dennis Liddiard (Masky), Alexander Payne (Scénář), Jim Taylor (Scénář), Peter Buchman (Scénář), Sam Neill (Herec), William H. Macy (Herec), Téa Leoni (Herec), Alessandro Nivola (Herec), Trevor Morgan (Herec), Michael Jeter (Herec), John Diehl (Herec), Bruce A. Young (Herec), Laura Dern (Herec), Taylor Nichols (Herec), Julio Oscar Mechoso (Herec), Linda Park (Herec), Mark Harelik (Herec), Sarah Danielle Goldberg (Herec)
 
2001/92/USA/Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Malý letoun, se kterým výprava přiletí na ostrov, je typ Beechcraft B200 Super King Air.
- Dinosauři se z celkové stopáže ve filmu objeví celkem 11 minut.
- Scéna ve voliéře byla volně inspirována událostí z původní knihy, která byla předlohou pro první díl (1993). Ačkoliv se s touto scénou ze začátku do prvního filmu série počítalo, do výsledného produktu se nedostala. Tvůrci si na ní vzpomněli při přípravách tohoto pokračování a podařilo se jim jí zakomponovat do příběhu.
- Malý syn Ellie Sattler (Laura Dern) se v televizi dívá na film Barneyho velká dobrodružství (1998), ve kterém hrál Trevor Morgan (Erik Kirby; Cody).
- Alan Grant (Sam Neill) mluví s Ellie Sattler, která při tom používá texty z knihy paleontologa a odborného poradce filmu Jacka Hornera.
- Pohyb obrovského modelu Spinosaura zajišťovala hydraulika.
- Pro výrobu trusu Spinosaura bylo použito téměř 900 kg ovesné kaše.
- V restauraci je mezi herními automat i jeden s názvem Jurassic Park.
- V původním scénáři byla postava Udeskyho (Michael Jeter) pojmenována Ordesky.
- Původní scénář a storyboardy počítali s Baryonyxem jako hlavním zvířetem. Je blízký příbuzný Spinosaura, vypadá podobně, avšak je menší a nemá hřbetní ploutev. Joe Johnston však chtěl dinosaura, se kterým by si nikdo nespletl Tyranosaura. Přestože je Baryonyx odlišný, Spinosaurus má charakteristiku jako žádný jiný masožravec.
- Jedná se o jediný film ze série, který nebyl natočen podle knižní předlohy. Po vzniku filmu byla napsána i kniha, avšak ne autorem prvních dvou titulů Michaelem Crichtonem. Kniha navíc popisuje i pobyt ztraceného chlapce Erika na ostrově a jeho přežívání na něm.
- Druhy dinosaurů, které se ve filmu objevují, jsou Spinosaurus, Tyrannosaurus, Ceratosaurus, Ankylosaurus, Brachiosuarus, Velociraptor, Stegosaurus, Parasaurolophus, Corythosaurus, Stegosaurus, Triceratops, Procompsognathus, Pachycephalosaurus a Pteranodon. Z celé filmové série je právě v tomto pokračování nejpestřejší druhové zastoupení.
- Spiranosaurova lebka s krokodýlí tlamou měřila 2,5 m a jeho tělo bylo 18 m dlouhé.
- Do role Coopera (John Diehl) byli zvažováni Stellan Skarsgard, Steve Buscemi a Tony Shalhoub.
- Až do poslední chvíle se do příběhu počítalo s Jeffem Goldblumem (Malcolm v minulých dílech). Několik dnů před natáčením si ale zlomil nohu, takže scénář se musel přepsat.
- Natáčet se začalo bez dokončeného scénáře.
- Spinosaurus byl největší postavená loutka. Vážil 12 tun.
- Hrdinové se vrátí i do komplexu, kde se v předchozím díle (1997) odehrála bitva s raptory.
 
Odkazy