Šílený Max a Dóm hromu / Mad Max Beyond Thunderdome (1985/107/Austrálie/Sci-Fi, Akční, Dobrodružný, Thriller) 57%

29.07.2018 13:11
JEDNOU VĚTOU
„Třetí, závěrečná část australské sci-fi trilogie o osudech samotáře Maxe ve zmírajícím světě zničené civilizace."

OBSAH
Dva muži vstoupí. Odchází jen jeden. Taková jsou pravidla arény v Dómu hromů ve městě Bartertown. Zákonodárkyně Aunty Entity bude muset brzy přidat ještě jedno pravidlo: „Neštvete šíleného Maxe!“ Šílený Max a Dóm hromů s Melem Gibsonem (Smrtonosná zbraň, Maverick) v hlavní roli hrdiny Maxe, který bojuje proti barbarům post-katastrofické budoucnosti. Tentokrát se stává zachráncem kmene ztracených dětí. Hudební hvězda Tina Turner září v roli dominantní Aunty Entity, která chce v touze po moci využít Maxe k posílení své vlády nad Bartertownem. Režiséři George Miller a George Ogilvie stvořili další apokalypsu na kolech. Ve filmu uvidíte jednu z nejlepších bojových scén mezi Maxem a gladiátorem  Blasterem, kdy oba používají palice, řetězové pily a cokoliv jiného, co není k podlaze Dómu hromů přibito. Po zhlédnutí Šíleného Maxe a Dómu hromů budete souhlasit s písní z filmového soundtracku „We Dont Need Another Hero.”(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Wow, během té jaderné války (která možná byla před prvním, možná před druhým dílem) musela Austrálie schytat opravdu pořádnou šupu, protože se na jejím území protrhlo předivo reality a otevřel se tam portál do Země Nezemě - až na to, že si tu děti tentokrát spletou Petra Pana s Panem Rockatanskym, a po hodině skutečně pohledného a evidentně drahého postapo festivalu začnou pohádku o tom, jak Týna bez Bořka, ale zato s hromadou prasečích sr.... exkrementů začala po svém přebudovávat civilizaci, a ta překvapivě funguje stejně dobře jako její herectví:) George Miller se musel někde mezi roky 1981 a 1985 definitivně zbláznit, protože třetí Mad Max je totálně WTF pohádka, která mi pořád svým způsobem práce s žánrem připomínala Evil Dead 3 (to bude možná těmi motorovkami;)). Ne že by to nebyla legrace, ale je to úlet naprosto mimo všechny očekávatelné koleje - a že koleje tady hrají sakra důležitou roli, protože se pan Miller odhodlal osedlat kromě methanových tryskoaut potažených kravskou kůží i železného oře:) Nevěřícné vrtění hlavou doprovázené setrvalým úsměvem a občasným uznalým zamručením při hodnocení snímání těch několika akčních scén, které tu jsou k vidění, mi brání třetího Maxe strhat, ale mám opravdu VELKÉ obavy o to, co vyleze z Fury Road... Jestli totiž tohleto Miller napsal a pak zrežíroval, je to neklamná známka toho, že absolutně neví, co činí. (Gemini) 3*

Velký rozpočet tentokráte udělal velký film. Postapokalyptický svět je úžasný. Nejenom skvostná výprava, ale celkový felling snímku je na té nejlepší možné úrovni a přestože je Tina Turner stejně dobrá herečka jako zpěvačka (přeberte si to jak chcete) a příšerně politicky korektní téma jako je záchrana malých dětí notně zacloumá benevolencí diváků milujících předchozí dva díly, nedá se dělat nic jiného než si do posledního zrnka písku z Velké Nicoty užívat strhující podívanou, která protentokrát nevsadila na auta (aby vám pak v úchvatné naháněčce na konci vytřela zrak) a zároveň se i trochu zaobírá světem okolo. Mel Gibson úspěšně soupeří s diamantem co se celkové tvrdosti týče, já mu to žeru i s navijákem a můžu s klidem konstatovat, že pod Kopulí hromu se skrývá jednoznačně nejlepší film série! (Isherwood) 4*

Když jsem viděl závěrečný třetí díl z akční trilogie Mad Max, nebylo mně jasné, co selhalo ve filmu jako první, ale negativní dominový efekt se postupně podepsal na celém vyznění filmu. Od castingu vedlejších rolí až po neschopnost podat film nápaditě a akčně. Mel Gibson je nejsvětlejším bodem na konci hodně černého tunelu, ve kterém vrazíte do Tiny Turner, protože si jí v té tmě nevšimnete. Proč byla do filmu obsazena, když nemá herecký talent ani co by se za nehet vešlo, to zůstalo nezodpovězeno. Nijak se nevyznamenalo ani to ostatní. S postupující sérií docházely nápady, ale to by přece nevadilo, kdyby se ve filmu o slovo hlásila akce. Místo akčních orgií, je film prošpikován kopou keců v post-katastrofické budoucnosti, ve které se octneme, ale z níž tvůrci téměř nic nevydolovali, a to její kulisy nevypadaly vůbec marně. Očekával jsem akční nářez, a oželel bych i nějakou tu absenci sofistikované myšlenky, ale že se budu tak nudit u třetího dílu, který měl být vrcholným zakončením celé série, jsem nečekal. V tomhle filmu všechno podstatné selhalo. Gibson a výprava zbabraný dojem nemohli vytáhnout do smířlivější roviny. (kingik) 2*

VELKÁ RECENZE
Děj filmu navazuje na druhý díl, odehrávající se v jadernou válkou zničeném a vyprahlém světě, na nějž nyní plně doléhá jaderný spad a krvavé boje o vodu či benzin jsou na denním pořádku.
Max Rockatansky, policista z předválečných dob, projíždí post-apokalyptickou australskou pouští na svých velbloudech, kteří táhnou jeho nepojízdný terénní vůz. Zaútočí na něj Jedediah, pilot letadla Transavia PL-12 Airtruk, který využije Maxovy dočasné indispozice a karavanu mu ukradne. Jedediahův nezletilý syn zatím převzal řízení letadla. Max se vzpamatuje a pokračuje pouští pěšky, až dorazí do osady Bartertown, coby 'počátku nové civilizace', spravované ženou s přezdívkou „Tetička“.
Max zde chce vystopovat zloděje, dokonce zahlédne na aukci své velbloudy. V Bartertownu funguje technologie na výrobu energie díky zpracování metanu, který pochází z prasečích výkalů. Prasata jsou chována v podzemních farmách, kterým šéfuje MasterBlaster. Master je zakrslý mužíček, jehož chrání mohutný, ale mentálně zaostalý Blaster. Jeden bez druhého se nevzdálí na krok. Je to dvojice MasterBlaster, která má nad Bartertownem skutečnou moc, což dokazuje občasnými energetickými embargy, když vypne dodávku elektřiny do osady a nutí Tetičku veřejně deklarovat, kdo je skutečným vládcem Bartertownu. Z tohoto důvodu je chce Tetička rozdělit a neznámý příchozí z pouště je ideální volbou k provedení delikátní akce. Mastera není dobré zabít, protože jako jediný zná know-how podzemní farmy na výrobu energie. V Bartertownu jsou zavedena určitá tvrdá pravidla, např. pokud jsou dva lidé ve sporu, odeberou se do gladiátorské arény zvané Dóm hromu, odkud vyjde pouze jeden z nich živý - vítěz. Pokud někdo poruší dohodu, čeká jej „kolo osudu“, kde si může vytočit smrt, vyhoštění (gulag), zabavení zboží, uvěznění v podzemí, amputaci, nucené práce, zproštění viny. Může si rovněž vytočit rozhodnutí Tetičky, nebo také nové otočení kolem.
Tetička Maxovi nabídne dohodu: on ji zbaví Blastera a za to dostane vybavení pro další cesty. Max jde pracovat do podzemní prasečí farmy, kde se spřátelí s doživotním vězněm obviněným za zabití prasete (chtěl obstarat jídlo dětem). Tady Max záhy zjistí, že Blaster je abnormálně silný, ale také přecitlivělý na vysoké tóny. Max poté venku nařkne Masterblastera, že se veze v jeho automobilu (je to jeho vůz, který mu ukradl Jedediah). Tímto vznikne spor, který musí být vyřešen v Dómu hromu. Aréna má pouze jediné pravidlo:
Po náročném boji se podaří Maxovi Blastera přemoci (i s pomocí píšťalky, která vydává vysoký tón) a už se ho chystá dorazit, když ale spatří jeho téměř dětskou tvář, není schopen to udělat. Tetička jej obviní z porušení dohody a o věcech příštích má rozhodnout „kolo osudu“. Blaster je zastřelen jedním ze strážců Tetičky, Master je vzat do zajetí, aby jako otrok pracoval v podzemí. Max si vytočí vyhoštění a je poslán svázaný na koni do pouště.
Na pokraji smrti je zachráněn Savannou Nix, vůdkyní dětského klanu. Děti jsou přeživší nebo potomci přeživších nedaleko havarovaného letadla Boeing 747 aerolinek Qantas. Založili kmen u toku široké řeky, kde udržují legendy o dřívější civilizaci. Mezi ně patří i mýtus o kapitánu Walkerovi, který se má vrátit a dopravit je do existující lidské společnosti. Když se Max zotaví, je pod tlakem dětí, aby je dopravil „domů“. On nejlépe ví, že v dosahu je pouze jen drsný Bartertown a pro ně bude lepší zůstat tady. Některé z dětí pod vedením Savanny se rozhodnou kmen opustit a jít hledat lepší místo k životu. Max se s nepočetnou skupinkou dětí vydává za nimi. Najde je uvízlé v tekutém písku a pomůže jim.
Max se se skupinkou infiltruje šachtou do podzemí, aby zachránil Mastera, což se mu mj. s pomocí prasečího vraha podaří. Uniknou po kolejích vedoucích z Bartertownu, když odstaví lokomotivu sloužící jako pohon pro podzemní farmu. Toto má za následek řadu explozí devastujících osadu. Tetička vydává rozkaz k pronásledování. Akční honička končí u úkrytu Jedediaha. Max jej donutí, aby nastartoval letadlo a odletěl s nimi do bezpečí. Je to téměř nemožný úkol, neboť malé letadlo je značně přetížené a vzletová dráha vzhledem k blížícím se strojům z Bartertownu příliš krátká. Max naskočí do vozu a rozjíždí se proti koloně, aby letadlu uvolnil cestu. Chvíli před srážkou z automobilu vyskočí, letadlo s dětmi na palubě se zvedne do vzduchu a odlétá. Maxe najde Tetička, ale ušetří jeho život, získal si její respekt. Nasedne se svou ekipou do vozů a odjíždí zpět.
Později jde vidět, jak letadlo Jededia letí v písečné bouři skrz trosky válkou zničeného Sydney, kde se děti také usadí. Savannah zde před publikem dalších přeživších pronáší řeč o důležitosti snahy o osídlení města a nezapomene poděkovat muži, který jim svými odvážnými činy umožnil nalézt ztracený domov. Poslední scéna ukazuje, jak Max odchází vstříc poušti.
Film již nebyl pod produkční taktovkou Byrona Kennedyho (jako předchozí dva díly série Šílený Max), ten zahynul při havárii vrtulníku v roce 1983. Na konci filmu se objeví titulek „...For Byron“ (česky „...pro Byrona“).
George Miller přibral do režie Georgeho Ogilvieho, se kterým spolupracoval v roce 1983 na mini-sérii The Dismissal. Film Šílený Max a Dóm hromu se natáčel v jihoaustralském městě Coober Pedy, pouštní oáza kmene dětí se natáčela v Modrých horách.
Šílený Max a Dóm hromu (jiným názvem též Šílený Max pod Kopulí hromu, anglicky Mad Max Beyond Thunderdome) je australský postapokalyptický sci-fi film z roku 1985, jde o třetí část ze série Šílený Max. V hlavní roli Maxe Rockatanského účinkuje Mel Gibson, který se představil i v předchozích dílech Šílený Max (1979) a Šílený Max 2 - Bojovník silnic (1981).

Ocenění:
Golden Globes
1986 - Nejlepší originální píseň (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Blu-ray, TV)
V českém znění: Josef Nedorost - Mel Gibson (Max), Daniela Bartáková - Tina Turner (tetička), Jiří Holý - Angelo Rossitto (Master), Jan Schánilec, Petr Oliva, Jaroslav Kaňkovský, Jana Mařasová - Helen Buday (Savannah Nix), Lucie Vojtěchová, Gustav Bubník, Marek Pavlovský, Jakub Zdeněk, Bohumil Švarc ml, Jiří Zavřel (titulky) a další
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Ivan Boukal
Úprava a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov pro Warner Home Video 1991

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 10.7.1985
Premiéra Austrálie: 8.8.1985 Village Roadshow AU
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.9.2007 (DVD) Maxic Box
Poprvé na DVD: 27.1.1999 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 11.3.2015 Magic Box

Tržby celkem - $ 36 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000
 
FILMY V SÉRII
Šílený Max gastonrolinc.webnode.cz/news/a088/
Sci-Fi / Akční, Austrálie, 1979
Režie: George Miller, Hrají: Mel Gibson, Joanne Samuel

Šílený Max 2 - Bojovník silnic gastonrolinc.webnode.cz/news/a089/
Sci-Fi / Akční, Austrálie, 1981
Režie: George Miller, Hrají: Mel Gibson, Bruce Spence

Šílený Max a Dóm hromu gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a090/
Sci-Fi / Akční, Austrálie, 1985
Režie: George Miller, George Ogilvie, Hrají: Mel Gibson, Tina Turner

Šílený Max: Zběsilá cesta gastonrolinc.webnode.cz/news/a091/
Sci-Fi / Akční, Austrálie / USA, 2015
Režie: George Miller, Hrají: Tom Hardy, Charlize Theron
 
Tvůrci a herci
George Ogilvie (Režie), George Miller (Režie), George Miller (Produkce), Maurice Jarre (Hudba), Dean Semler (Kamera), Richard Francis-Bruce (Střih), Alison Barrett (Casting), Graham 'Grace' Walker (Scénografie), Norma Moriceau (Kostýmy), Roger Savage (Zvuk), Elizabeth Ann Fardon (Masky), George Miller (Scénář), Mel Gibson (Herec), Tina Turner (Herec), Bruce Spence (Herec), Frank Thring (Herec), Angelo Rossitto (Herec), Justine Clarke (Herec), Tushka Bergen (Herec), Helen Buday (Herec)
 
1985/107/Austrálie/Sci-Fi, Akční, Dobrodružný, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Všecha vozidla ve filmu byla vyrobená s manuální převodovkou. Jedno také měla řídit ve scéně i Tina Turner (tetička Entity), která manuální řazení neovládala a speciálně pro ni tedy nechali vyrobit vůz s automatickou převodovkou.
- Narozdíl od prvních dvou dílů série zde má Max (Mel Gibson) upilovanou brokovnici s vnějšími kohouty model Rossi Overland 12-Gauge.
- George Miller ztratil o projekt zájem poté, co jeho přítel a zároveň producent Byron Kennedy zemřel při havárii v helikoptéře, když prozkoumával lokace pro film. Byronovi je snímek věnován.
- V záverečných titulkoch je uvedené, že postava Tiny Turner sa volá Tetuška Entity, no vo filme ju tak nikto neosloví. Každý ju volá iba Tetuška.
- Prvý film zo série, ktorý bol spolufinancovaný americkými producentmi. Vďaka tomu si v ňom zahrala aj Tina Turner.
- Jedidiahovo (Bruce Spence) lietadlo je Transavia PL-12 'Airtruk', jednomotorový poľnohospodársky dvojplošník z roku 1965.
- Film odkazuje na román Russella Hobana "Riddley Walker" o hrdinovi cestujúcom po postapokalyptickom Anglicku.
- Film režírovali dvaja režiséri kvôli tomu, aby sa George Miller mohol sústrediť výlučne na natáčanie akčných scén, zatiaľ čo George Ogilvie sa venoval práci s hercami. (m.a.t.o.)
- Nejen, že Tina Turner hraje ve filmu postavu tetičky Entity, ale zpívá na soundtracku píseň We Don´t Need Another Hero.
- Tina Turner měla podle scénáře řídit auto. Na natáčení měla ale všechna auta řadící páky. Tyhle auta Tina řítit neuměla, takže pro ni muselo být sestrojeno speciální auto, které vypadalo jako řadící, ale byl to automat.
- Původně mělo jít o film o dětech, žijících bez rodičů, kteří si představují, kým by chtěly být. Jedno by si představovalo Maxe.
- Kovový oblek Tetičky vážil 55 kilogramů.
- Počet mrtvých ve filmu je 12.
 
Odkazy