Rezistence / Insurgent (2015/119/USA/Akční, Romantický, Sci-fi) 61%

09.09.2018 14:07
JEDNOU VĚTOU
„Beatrice Prior se musí postavit svým vnitřním démonům a pokračovat ve svém boji proti mocné alianci, která hrozí roztrháním její společnosti s pomocí ostatních na její straně.

OBSAH
Z Tris a Čtyřky se během okamžiku stali psanci podobní lovné zvěři. Nikde není klid a bezpečno, vůdkyně sekce Sečtělých je s pomocí ozbrojené sekce Neohrožených neúnavně pronásleduje odhodlaná dostat je za každou cenu. Současně nechává pochytat další divergentní lidi, kteří do stanoveného společenského systému nezapadají. Vystavuje je krutým testům, aby odhalila vhodnou osobu, jenž jí může pomoci rozluštit dávné tajemství. Tris a Čtyřka zjišťují, že mají víc spojenců, než se zdálo, rozhodnou se přestat utíkat a zkusí překvapivý protiútok. Je to právě Tris, která se stane klíčem k tajemství, na němž stojí základy světa, ve kterém žijí. Tajemství minulosti i budoucnosti.(Bontonfilm CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rezistence není film, který by si zasloužil posměšky a výsměch jen proto, že je to další film z kategorie "young adoult", ve kterém vyvolená dívka zachraňuje svět. Už u předchozího dílu platilo, že pokud se divák dokázal odprostit od toho, že celý svět Divergence vůbec nedává smysl, mohl být překvapen, o jak snesitelný film se ve skutečnosti jedná a dokázal pochopit, co se na filmu líbí mladším divákům. Rezistence je vlastně úplně stejná a bohužel pro mě i stejně nudná, ve filmu se děj neposune prakticky nikam, většina akčních scén tvoří snové sekvence, takže napětí nulové a díky scenáristické nešikovnosti je pointa filmu divákovi naznačována od začátku filmu. Ještěže tady byl Miles Teller, který si svou roli viditelně užíval a každou scénu si kradl pro sebe. Na Rezistenci jděte podle toho, jak se Vám líbila Divergence, druhý díl se Vám totiž bude líbit úplně stejně. (Hild) 3*

Tyto teenager romány z per autorek-spisovatelek, zabalené do pseudo sci-fi/fantasy hovna, to je neblahý jev dnešní popkultury. Slovy Simony Stašové z Pelíšek - tolik peněz to stálo, a přitom taková blbost. Respektovaných, divadlem ošlehaných charakterních hereček Jodie Foster a Naomi Watts mi bylo upřímně líto.Vím, že nákladné hypotéky na Floridě se musí platit, ale stejně, mají to tyhle dvě dámy zapotřebí? (Lima) 2*

Navázat na rok starou efektní adaptaci výtečné předlohy nebývá zrovna snadný úkol a už vůbec ne, pokud máte tentokrát před sebou o něco méně strhující látku. Vzhledem ke kompletně vyměněnému tvůrčímu týmu proto chápu zcela odlišný feeling a překvapivě uznale kývám hlavou nad vypuštěním natahovaných knižních pasáží (pobyt u Odpadlíků) i nad tím, že hlavní trademarky série i nadále působí dostatečně divergentně. Největší výhrou ale zůstává famózní casting. Ten rok, během kterého představitelé ústřední mladé party (Tris, Čtyřka, Caleb, Peter) sbírali zkušenosti jinde, se projevil v jejich výkonu přímo náramně a je to právě jejich um, který dává zcela zapomenout na to, na jak vratké dějové nohy se v samém závěru celá sága staví. (novoten) 4*

VELKÁ RECENZE
S dystopickými teenage filmy se po úspěchu Hunger Games roztrhl pytel. Rozhodně je to mnohem příjemnější mánie než upírské ságy o bledých nemrtvých, přesto jde opět o to samé – jak na běžícím pásu to vznikají horkou jehlou sešité tuctovky. Potenciál je tu přitom obrovský. Autoři mohou tvořit velmi zajímavé fikční světy a filmaři nám je mohou za mrzký peníz (mladí začínající herci si fakt neúčtují tolik, co Downey jr.) servírovat.
Problém není v tom, že jsou všechny ty příběhy na jedno brdo – proti totalitnímu režimu ve zpustošeném světě začne bojovat vyvolený člověk – ale v tom, že to málokdy dává smysl. Nevím, zda je tak tomu i v předlohách, ale filmy onen tolik podstatný background šíleně zjednodušují. Svět Hunger Games je tak prostý, co to je jenom jde, zato svět Divergence je extrémně překombinovaný, až to bere dech. Snaží se o určitou mnohovrstevnatost a propracovanost, klade „otázky“ o kastách, předurčení, vypůjčuje si motivy od nácků, ale výsledkem je jen chaos. Jistě je to jen můj problém a většinu diváků zajímá láska a výbuchy, ale nemůžu si pomoct. Vadí mi, že musím koukat dvě hodiny na příběh, který nedává smysl a v němž se postavy chovají jako naprostá paka.
Už u jedničky jsem neměl moc ahnung, jak to tedy celé může fungovat. Hlavní hrdinka je vyvolená? Čím se to projevuje? Proč by to mělo ostatním tak strašně vadit? Jak je možné, že celá společnost tak dlouho vydržela? Když tak dlouho vydržela, jak je možné, že tak rychle skončila? A o co tady vůbec jde? Co to všichni fetují za matroš?
Kdo by čekal, že to druhý díl trochu objasní, ten je na omylu. Vrháme se do toho rovnýma nohama, pár dní po konci prvního dílu. Kdo si první díl pamatuje matně (jako já), ten chvíli nebude tušit, která bije. Tahle postava je nová? Jestli ne, kdo to je? Po chvíli jsem se chytil, že hlavní milenci musí někam jet, aby zjistili něco od někoho, a přitom budou dělat něco. A na konci nejsme o nic moudřejší, než jsme byli, jen přibylo hafo nových postav. Navíc s hlavní hrdinkou, které předepsali, aby chodila okolo, blbě koukala a zatrousila moudra, za které by zasloužila majznout po hlavě. Přičemž talentovaná Shailene Woodley má evidentně na víc... Vskutku netuším, proč by nás to mělo bavit?
Zdaleka největším problémem je však režisér. Schwentke je velmistr průměrnosti, oproti němuž je Brett Ratner hotový Spielberg. Svůj standard si vždy udrží, ale to je tak všechno. Jako všechny jeho předchozí filmy, i o Rezistenci budete za pár týdnů vědět, že jste ji viděli, těžko si však vybavíte nějakou pamětihodnou scénu. Zkrátka klasické spotřební zboží, které se zaplatí už z kina díky fanouškům a závěrečná část se rozdělí na dva díly, aby to vyneslo ještě víc. Veliká škoda, že Schwentke bude režírovat i ty.
Zdálo by se, že Rezistenci jen haním, ale opak je pravdou. Je to veskrze nenápaditá akční jednohubka, která neurazí, ani nenadchne. Nezůstane po ní pachuť trapného bijáku, řemeslo je zvládnuté na lepší dvojku, střílí se tu, kopou tu do sebe lidi, sem tam něco vybuchne. Nic víc, ani nic míň. Do dalšího dílu by to však opravdu chtělo nějaké osvěžení, jinak hrozí, že na něj mrknu až za pár let v TV, pokud vůbec…

DABING
V českém znění: Terezie Taberyová - Shailene Woodley (Tris), Vojtěch Hájek - Theo James (Čtyřka), Pavel Vondrák - Ansel Elgort (Caleb), Zuzana Slavíková - Kate Winslet (Jeanine), Petr Neskusil - Miles Teller (Peter), Jitka Moučková - Naomi Watts (Evelyn), Jan Škvor - Jai Courtney (Eric), Viktorie Taberyová - Zoë Kravitz (Christina), Kateřina Peřinová - Maggie Q (Tori Wu), René Slováčková - Ashley Judd (Natalie), Marcel Vašinka - Ray Stevenson (Marcus Eaton), Jakub Saic - Mekhi Phifer (Max), Irena Hrubá - Octavia Spencer (Johanna), Svatopluk Schuller - Daniel Dae Kim (Jack Kang), Robert Hájek - Jonny Weston (Edgar), Václav Rašilov - Keiynan Lonsdale (Uriah), Kristýna Valová - Rosa Salazar (Lynn), Jan Kačer - Emjay Anthony (Hector), Jitka Jirsová - Suki Waterhouse (Marlene), Veronika Veselá - Justine Wachsberger (Lauren), Miriam Chytilová - Janet McTeer (Amanda), Miroslav Šeda, Renata Volfová, Oldřich Hajlich, Ivo Novák, Kateřina Březinová, Petr Gelnar, Radek Hoppe, Antonín Navrátil, Ludvík Král, Lucie Svobodová, Tomáš Karger, Michal Michálek, Tereza Říhová, Benjamin Žák, Barbora Perglová, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Milan Stejskal
Zvuk: Michal Vašica, Tomáš Bělohradský, Karel Zámečník
Odborná spolupráce: Jan Polakovič, Marek Píša
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 19.3.2015 Bontonfilm
Premiéra USA: 20.3.2015 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 19.8.2015 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 19.8.2015 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 10 783 857
Tržby celkem - $ 297 002 527
Návštěvnost v ČR 78 350
Náklady (Rozpočet) - $ 110 000 000

FILMY V SÉRII
Divergence gastonrolinc.webnode.cz/news/a0259/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Neil Burger, Hrají: Shailene Woodley, Theo James

Rezistence gastonrolinc.webnode.cz/news/a0269/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Robert Schwentke, Hrají: Shailene Woodley, Theo James

Aliance gastonrolinc.webnode.cz/news/a0270/
Dobrodružný / Romantický, USA, 2016
Režie: Robert Schwentke, Hrají: Shailene Woodley, Theo James
 
Tvůrci a herci
Robert Schwentke (Režie), Lucy Fisher (Produkce), Pouya Shahbazian (Produkce), Douglas Wick (Produkce), Joseph Trapanese     (Hudba), Alwin H. Küchler (Kamera), Florian Ballhaus (Střih), Nancy Richardson (Střih), Stuart Levy (Střih), Venus Kanani (Casting), Mary Vernieu (Casting), Alec Hammond (Scénografie), Louise Mingenbach (Kostýmy), Christian P. Minkler (Zvuk), Michael Minkler (Zvuk), Yolanda Toussieng (Masky), Leay Cangelosi (Masky), Howard Berger (Masky), Greg Nicotero (Masky), Brian Duffield (Scénář), Akiva Goldsman (Scénář), Mark Bomback (Scénář), Veronica Roth (kniha) (Předloha), Shailene Woodley (Herec), Theo James (Herec), Ansel Elgort (Herec), Jai Courtney (Herec), Miles Teller (Herec), Kate Winslet (Herec), Zoë Kravitz (Herec), Naomi Watts (Herec), Maggie Q (Herec), Ray Stevenson (Herec), Mekhi Phifer (Herec), Octavia Spencer (Herec), Daniel Dae Kim (Herec), Emjay Anthony (Herec), Rosa Salazar (Herec), Justine Wachsberger (Herec), Jonny Weston (Herec), Suki Waterhouse (Herec), Hunter Denoyelles (Herec), Lyon Beckwith (Herec), Ashley Judd (Herec), Tony Goldwyn (Herec), Keiynan Lonsdale (Herec), Ben Lamb (Herec)
 
2015/119/USA/Akční, Romantický, Sci-fi
 
Zajímavost k filmu
- Jedná se již o třetí film, kde spolu hrají Shailene Woodley (Tris) a Ansel Elgort (Caleb). Předchozími filmy byly Hvězdy nám nepřály (2014) a Rezistence (2015).
- Film nebyl natáčen jako 3D. Až v postprodukci se rozhodlo, že bude převeden i do trojrozměrného formátu.
- Natáčelo se v Chicagu v USA.
- Režii si měl zopakovat Neil Burger, avšak po neshodách se studiem ho nahradil německý režisér Robert Schwentke.
- Filmovalo sa v amerických mestách Atlanta a Chicago.
- Naomi Watts (Evelyn) je prírodná blondínka, no kvôli tomuto filmu si ich musela prefarbiť na hnedo.
- Pracovný názov projektu bol Mineral.
- Shailene Woodley odmietla nosiť parochňu po tom, čo si ostrihala vlasy pre rolu Hazel vo filme Na vine sú hviezdy (2014). V knihe si Tris síce ostrihá vlasy, ale nie až tak, ako môžeme vidieť v snímke.
- Jedná se o první film v kariéře Kate Winslet, v němž si zopakuje svou roli v pokračování.
- Mezi původní literární předlohou a filmovým zpracováním lze najít několik rozdílů. Ve filmu se například objevuje postava jménem Edgar (Jonny Weston), zatímco v knize nikdo takový není.
 
Odkazy