Aliance / Allegiant (2016/120/USA/Dobrodružný, Romantický, Sci-Fi) 57%

09.09.2018 14:07
JEDNOU VĚTOU
„Překonej své hranice."

OBSAH
Systém frakcí je kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci, ale všichni ve skutečnosti touží po jediném – po pomstě. A svět za plotem obklopujícím celé město se zdá ještě nemilosrdnější. Pokud však Tris chce ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice svého rodného Chicaga. A zde odhalí tajemství, které je ještě více šokující, než čekala...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zatímco v ději roste důraz na technické vychytávky, roste i odklon od předlohy. V tomto případě je to ale dobře. Veronica Roth totiž měla s celou Divergencí parádní nápad, u kterého si ale v posledním díle ukousla příliš velké sousto. Celá zápletka se rozutíkala do všech možných směrů, postav přibývalo takovou rychlostí, že nezbyl čas na jejich důkladnější rozvoj a na samém konci zůstala snesitelná knížka, ale rozhodně nejslabší díl ságy. Dodneška mě to mrzí, protože jsem ji svého času doporučoval, kudy jsem chodil. Filmovou adaptaci, notabene rozdělenou do dvou částí, jsem proto očekával s nemalými obavami. O to víc jsem v kině zůstal zírat na výsledek, který si bere dostatek času na vysvětlení motivací, zároveň u toho stíhá servírovat parádní akční sekvence (Čtyřka ve vznášedle) a dává vyniknout všem obvyklým tahounům (Miles Teller do třetice jako zloděj scén). Ze zmateného uzle je pak v tu ránu parádní velkofilm, který mě i se znalostí budoucích zvratů nutí těšit se na samotný závěr jako na málokterý jiný film. (novoten) 5*

"Nejsem upřímná a nejsem ani mírumilovná. Takže, pokud budu muset, budu bojovat a budu lhát." Jenže o tohle už nejde, protože je zcela jedno, kdo je sečtělý, neohrožený, divergentní nebo rezistentní. Tady jde jen o zdravé, porouchané a dotace, což tomu dodává trochu šťávy, ale žádný velký důvod k jásání to není. Tris je totiž stále stejně nezajímavá, na vyzdvihování kvalit Čtyřky jsem příliš hetero a padouch se vyloženě nepovedl. Disponuje totiž nulovým charismatem bruselského úředníka a démonický je asi jako tuňák ukrytý v konzervě. Přesto jsem se dvě hodiny nenudil a ten ustřihnutý konec mě snad ani moc nenaštval. (Jara.Cimrman.jr) 3*

To nejlepší na filmu byl Miles Teller, jedinej tam byl vtipnej a nad věcí. Zbytek děs běs. První díl tak zůstává kvalitně nejlepší (=průměrný). Nechápu, že autorce předlohy přišel její příběh zajímavej, nic nudnějšího, všednějšího a fádnějšího se snad vymyslet nedalo. Je to plný následujícího vývoje: objeví se nová postava zahraná "velkým jménem" (Winslet, Watts, Daniels...) tváří se kladně, hrdinka jí důvěřuje, pak se ukáže, že je to padouch prohnilá, hrdinka je v šoku, tváří se morálně, dramaticky odmítne spolupráci a běží někoho zachránit. Tohle schéma se opakuje od prvního dílu. Proč? Proč tam není aspoň jedna kladná dospělá postava? To jsou vážně všichni dospělí tak zlí? To se nám tady snaží sdělit? A nejhorší je, že film je tak unylej, že se z něj ani nedá udělat ta správná prdel, a to se teprve neodpouští. Zlatý Twilight, tomu se člověk mohl tak smááát! Tady si leda zívne, koukne na hodinky a usne. Nedivím se, že poslední díl přesunou na TV, vždyť to bylo tak ubíjející... Lituju chudáky herce (Woodley, James, Watts, Daniels), fakt s tím nemohli nic dělat.(akisha) 2*

VELKÁ RECENZE
Tris a Čtyřka se společně s dalšími třemi obyvateli Chicaga vydávají na útěk, aby zjistili, co se skrývá za hradbami, a případně jak utlumit eskalující napětí uvnitř. Když Tris v supermoderním výzkumném centru vůdce Jeffa Danielse zjistí, že ona, coby jediný zástupce čisté rasy, je klíčem k základům, na kterých je postaven celý svět, začíná zdlouhavá a předvídatelná alegorie druhé světové války se vším německým, co k tomu patří (včetně německých novinek, kamer Arri Alexa 65, na které je celý film natáčen).
Na Divergenci (prvním dílu) se mi nejvíce líbila obrovská dramatičnost vyprávění, která se od poloviny jedničky vytratila a už nevrátila. Zejména v první polovině filmu, která byla podle mě tou nejlepší částí celé série, byl hodně znát rukopis Neila Burgera, kterému režisér Aliance Robert Schwentke sahá maximálně někam k pasu, co do zkušeností, renomé, ale i kvalit. Schwentke pojal Alianci místy jako videoklip po vzoru Sucker Punch a místy jako akční dobrodružnou počítačovou hru s otravnou kamerou, která zejména v úvodu filmu působí jako v jihoamerických telenovelách.
O co vlastně jde. Tris, Čtyřka a další tři „přátelé“ opouští hradby Chicaga, aby zjistili, co je za ním, a o co vlastně na tom světě jde. Po překonání hradeb následuje ono videoklipové brouzdání po červené planetě. Proč videoklipové? Protože dobrých deset minut vlastně vůbec o nic nejde a smyslem toho všeho je jen zaměstnat oči diváka, aby se u hlasité hudby tolik nenudil. Přitom ona červená planeta ani nenabízí nic moc k prozkoumání, krom zajímavého rudého deště. Poté, když pětka (skupina pěti hrdinů) najde, co tak víceméně nějak hledala, začne jediná část celého filmu, která jeví alespoň částečnou snahu zaútočit na emoce diváka. Čtyřce se na jejich hostiteli něco nezdá, ale Tris mu úplně nevěří a s vymytým mozkem věří někomu jinému. To minimálně v každém zadaném vyvolá obrovský pocit křivdy a začne pochybovat nad budoucností jejich vztahu, což je asi tak jediná mozková činnost, kterou zhlédnutí filmu vyvolá. Následuje snaha o návrat a klišovitý tři hodiny dopředu předvídatelný závěr.
Trojka přinesla novou, vyspělejší technologii včetně inteligentních dronů, více akce na úkor kvality, již zmíněnou paralelu s druhou světovou válkou, ke které se ještě vrátím, a více prostoru Milesi Tellerovi, který měl svým všudypřítomným cynismem plnit funkci zdroje veškerého humoru, ale až na dvě povedené hlášky plnil dokonale funkci osiny v … Co je stále stejné napříč celou sérii jsou mdlé herecké výkony jak Shailene Woodley (Tris), tak Theo Jamese (Čtyřka). Jedinou přirozenou herečkou tak stále zůstává Zoe Kravitz, dcera slavného hudebníka Lennyho. Naproti tomu ubylo dramatičnosti, koukatelnosti a přirozenosti jednání postav. Dokonale platí, že délka vlasů Tris v každém díle série vypovídá o kvalitě daného dílu. A teď konečně k té druhé světové a nacismu, který mě zasáhl úplně nejvíc z celého filmu. Jediná blondýna ve filmu je jediným zástupcem čisté (pure) rasy, na které chce vůdce založit celý svět a nepohodlný zbytek, který je ve filmu pojmenován jako damaged (poškozený), má být v prostoru obehnaném vysokými zdmi a ostnatým drátem zlikvidován plynem. K tomu si přičtěme fakt, že režisér je čistokrevný Němec ze Stuttgartu, a na konspiraci je zaděláno.
Myslím, že ona omílaná věta „teenagerům se to bude líbit“ je od reality stejně daleko jako rozdělení společnosti do frakcí. Bude se to totiž líbit maximálně zapřisáhlým fanouškům a dívkám, které jsou na tmavé typy, a přišly koukat ne Thea, ne na film. Dvě hodiny obrovské nudy, které nejeden člověk v sále už nemohl vydržet a raději odešel. Za rok v létě se série završí a už o ní díkybohu nikdy neuslyšíme.

Ocenění:
Razzies
2016 - Naomi Watts (Nejhorší herečka) (nominace)
2016 - Shailene Woodley (Nejhorší herečka) (nominace)

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Terezie Taberyová - Shailene Woodley (Tris), Vojtěch Hájek - Theo James (Čtyřka), Igor Bareš - Jeff Daniels (David), Petr Neskusil - Miles Teller (Peter), Jitka Moučková - Naomi Watts (Evelyn), Pavel Vondrák - Ansel Elgort (Caleb), Oldřich Hajlich - Bill Skarsgard (Matthew), Viktorie Taberyová - Zoë Kravitz (Christina), Jiří Ployhar - Andy Bean (Romit), Miriam Chytilová - Janet McTeer (Edith Priorová), Anna Brousková - Nadia Hilker (Nita), Robert Hájek - Jonny Weston (Edgar), Irena Hrubá - Octavia Spencer (Johanna), Marcel Vašinka - Ray Stevenson (Marcus Eaton), Kateřina Peřinová - Rebecca Pidgeon (Sarah), René Slováčková - Parisa Johnston (Regina), Jakub Saic - Mekhi Phifer (Max), Svatopluk Schuller - Daniel Dae Kim (Jack Kang), Jonáš Zima
Překlad: Petr Sitár
Dialogy: Jana Dotlačilová
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Roman Čadek, Lukáš Polifka
Výsledný mix: Martin Jílek - SoundSquare
Režie: Alice Hurychová
Pro Freeman Entertainment vyrobila LS Productions - 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.03.2016 Freeman Ent.
Premiéra USA: 18.3.2016 Summit Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 27.7.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 27.7.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 7 054 910
Tržby celkem - $ 179 246 868
Návštěvnost v ČR 52 305
Náklady (Rozpočet) - $ 110 000 000

FILMY V SÉRII
Divergence gastonrolinc.webnode.cz/news/a0259/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Neil Burger, Hrají: Shailene Woodley, Theo James

Rezistence  gastonrolinc.webnode.cz/news/a0269/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Robert Schwentke, Hrají: Shailene Woodley, Theo James

Aliance gastonrolinc.webnode.cz/news/a0270/
Dobrodružný / Romantický, USA, 2016
Režie: Robert Schwentke, Hrají: Shailene Woodley, Theo James
 
Tvůrci a herci
Robert Schwentke (Režie), Lucy Fisher (Produkce), Pouya Shahbazian (Produkce), Douglas Wick (Produkce), Joseph Trapanese (Hudba), Florian Ballhaus (Kamera), Stuart Levy (Střih), Venus Kanani (Casting), Mary Vernieu (Casting), Alec Hammond (Scénografie), Marlene Stewart (Kostýmy), Gary A. Rizzo (Zvuk), Beau Borders (Zvuk), Michael Minkler (Zvuk), Matthew Wood (Zvuk), Edouard F. Henriques (Masky), Yolanda Toussieng (Masky), Leay Cangelosi (Masky), Nikki Bell (Masky)Noah Oppenheim (Scénář), Adam Cooper (Scénář), Bill Collage (Scénář), Stephen Chbosky (Scénář)Noah Oppenheim (Scénář), Adam Cooper (Scénář), Bill Collage (Scénář), Stephen Chbosky (Scénář), Shailene Woodley (Herec), Theo James (Herec), Naomi Watts (Herec), Zoë Kravitz (Herec), Miles Teller (Herec), Ansel Elgort (Herec), Jonny Weston (Herec), Maggie Q (Herec), Jeff Daniels (Herec), Bill Skarsgard (Herec), Emjay Anthony (Herec), Rachel Hendrix (Herec), Autumn Dial (Herec), Courtney Hope (Herec), Keiynan Lonsdale (Herec), Lyon Beckwith (Herec), Ben Levin (Herec)
 
2016/120/USA/Dobrodružný, Romantický, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se ve městě Atlanta v USA.
- Ako sa už stalo zvykom pri adaptáciách románov pre tínedžerov (Harry Potter, Twilight a The Hunger Games), posledná kniha série je rozdelená do dvoch samostatných dielov.
- Po prvýkrát v celej sérii sa v tomto filme vyskytne Štyri, resp. Tobias Eaton (Theo James), ako malé dieťa.
- Na natáčanie filmu sa použili novinky od nemeckej firmy Arri, a to kamera Arri Alexa 65 s veľkým 65mm senzorom a Arri Alexa XT.
- V předloze se Tris do Chicaga již nevrátila. V knize se plyn na město chystal vypustit David pomocí letadel a plynových bomb. Ve filmu s tím pomáhal Peter, aby tak Evelyn zničila Johaninu alianci.
 
Odkazy