Divergence / Divergent (2014/139/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Thriller) 64%

05.09.2018 15:51
JEDNOU VĚTOU
„Jedno rozhodnutí tě dokáže změnit."

OBSAH
Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat.(Bontonfilm CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Očekával jsem cokoliv, ale osobitou variaci na postapokaliptický svět teda fakt ne. A udělalo mi to radost. Ten příběh mě fakt bavil a mám takový tušení, že na druhý díl určitě dorazím do kina. Sice mi ten příběh ze začátku připomínal příchod žáčků do Bradavic a jejich rozřazení do jednotlivých vrstev. Pak pro změnu trošku Hunger Games. Ale ve výsledku si to pořád udrželo svůj vlastní svět, který má na to, aby se dál rozvíjel a já jsem na to do dalšího příběhu dost zvědavý. Stejně tak mi udělal radost i Junkie XL, který připravil dobrý elektronický soundtrack i když ne úplně z jeho pera. Také se mi ale líbilo i to, že tvůrcům vyšla taktika nabídnout neokoukané tváře. No, prostě to u mě prošlo a teď je otázka, jak na tom budou další díly. (Malarkey) 4*

Rozhodně slušný film, který s Twillight ságou a dalšími zfilmovanými povídkami z časopisu Bravo a Cosmopolitan nedá srovnávat. Bližší mi přijde srovnání s Hunger games, kde jasně vystane zásadní problém Divernce a to je její nevýraznost. Nevidím jediný důvod, proč film vidět (jednou? dvakrát?) a prvek, který by ho odděloval od ostatních vizí budoucích světů bez špetky hlubšího zamyšlení. Ani hrdinov/postavy nejeví charizma. Film z pohledu tvůrčího týmu je kvalitně odvedenou prací zjednodušenou na základní potřeby filmového diváka. PS: využití zásadní a fantastické hudby od Woodkida Run Boy Run chválím, popravdě klidně tam mohlo být celé album a mohlo by to docela sedět;-). (Djkoma) 3*

Ten film je tak dobrej, že půl hodinu po skončení projekce jsem zapoměl jeho název a musel jsem ho najít přes kinopremiéry. Takhle to dopadá, když si beduíni sundaj ručník z palice a rajtujou bez něj s velbloudem na sluníčku po Sahaře a když sluníčko zapadne začnou psát scénař k filmu. Kdžy už jsme u ručníků na palici, tak po skončení by se mě hodil taky jeden studenej na hlavičku, abych se vzpamatoval z toho, čeho jsem byl 139 minut součástí. Abych ocenil dialogy musel mít v hlavě prázdnou pet láhev a ne mozek a pokud jde o příběh ten je originální asi jako den ovce na pastvě. Budu hodnej chlapeček a zkusím i pochvalu, konkrétně kamera, nemyslím ty kýčovity záběry, ale třeba když "neohrožený" obsazovaly "hodný", nebo jak se ta další skupina jmenovala.....už jen ty názvy jednotlivejch frakcí vymejšlel zřejmě lord Voldemort, aby se nám pomstil za tu zpackanou akci v Bradavicích. Pokud jde o herce, tak jedinej kdo tam měl šmak byl Jai Courtney. U tohohle bijáku jde především o to ho přežít a zapomenout. (Enšpígl) 1*

VELKÁ REKLAMA
Mám radost, že většina filmů snažících se svézt na vlně Stmívání a Hunger Games, v kinech propadla. Obyčejně si to totiž zaslouží a už dávno jsme se naučili, že zajímavé jméno za kamerou a solidní herci před ní jsou v tomhle žánru důležité asi jako název firmy, která štábu připravuje svačiny. Divergence ale uspěla a to dávalo naději, že půjde i o alespoň trochu zajímavou podívanou. Nejde.
Divergence trpí všemi neduhy, s jakými se musí prát filmy v tomhle momentálně populárním žánru. Nedává smysl, je hnusný, herce to nebaví a režisér jel evidentně na půl plynu. A celé se to odehrává ve světě, jenž může divákovi, který o něm bude chvilku přemýšlet, možná i fyzicky ublížit. Ocitáme se v budoucnosti, kdy lidé žijí ve společenstvích rozdělených podle ctností, takže tu jsou nějací sečtělí, pak veselí zemědělci, dobrosrdeční, odvážní a ještě možná někdo. Fakt už  nevím. Každopádně asi po třech minutách musí  každému, kdo nemá místo mozku nablito, dojít, že tohle je zkrátka absurdní svět, který by fungoval asi tak dlouho, než by usměvavého pěstitele žita přestalo bavit koukat na namistrované „odvážné“ a vrazil by prvnímu sebevědomému dementovi do hlavy kus ruchadla. Ale mladá spisovatelka Veronica Roth řekla, že to tak bude, takže mlčte a kochejte se dystopickou budoucností, chamradi nevděčná!
No zkrátka v tomhle zvráceně fungujícím světě se octne hrdinka, která by díky svým ctnostem mohla spadat do více skupin, což je pro ni z nějakého důvodu smrtelně nebezpečné. Vybere si ale odvážné, ačkoliv se tím odloučí na zbytek života od rodiny, projde náročným tréninkem v jednom fakt hnusném skladišti a nakonec zachrání svět před Kate Winslet a zamiluje se do místního borce, co má cool tetování. Hádáte správně, Divergence je po dějové stránce úplně obyčejná teenage břečka. A bohužel body nenabírá ani jinde.
Shailene Woodley má rozhodně talent a o schopnostech Kate Winslet se rozepisovat nebudu, ale obě hrají zoufale černobílé postavy (ze všeho vykulená holka a cynicky se tvářící úřednice) a jen minimálně dostanou prostor předvést něco víc. A to je škoda, protože ve vyhrocenějších scénách lze vidět, jak strašně moc jsou tu jejich schopnosti nevyužité. Jinak se dá asi pochválit jen hudba.
Neil Burger se totiž po velice solidním Všemocném buď zbláznil, nebo totálně zlenivěl. Napětí tu není, akční scény trpí nepřehledností a chaotickým střihem a z vedlejších postav si zapamatujete maximálně Jaie Courtneyho, protože vypadá jako úplný idiot. Sice potěší, že hlavní hrdinka je aktivnější než katatonická Kristen Stewart ve Stmívání, ale díky nefungujícímu světu, nezajímavým vedlejším postavám, unylému vizuálu a stopáži (139 minut, to jako fakt?) se na to stejně skoro nedá dívat. Fanynky knížky ať si na to klidně jdou, já na to však s čistým svědomím nehodlám posílat nikoho. Není proč.

O FILMU
Frakce
Odevzdanost (v originále Abnegation) - hlavním mottem je obětavost ve službě druhým. Každý člen této frakce musí vše, co koná, podřídit dobru celé společnosti, nikoli svému osobnímu prospěchu. Nikdy nesmí upoutávat pozornost na sebe, vyzdvihovat své úspěchy, musí potlačit veškeré touhy, vykonávat prospěšnou práci pro dobro celku a vystupovat i jednat nenápadně. K tomuto dopomáhá i volné šedé oblečení, které ukazuje, že není důležitý jedinec, ale skutky, které činí a které prospívají všem. Nesnáší sobeckost. V této frakci je zakázaná veškerá marnivost - šperky, líčení, ale třeba i pohledy do zrcadla. Právě zde se narodila hlavní hrdinka Beatrice (Tris).
Dystopické společnosti Chicaga vládne rada složená pouze z členů frakce Odevzdanosti (včetně rodičů Tris), protože ti za všech okolností jednání pouze pro dobro všech a jsou naprosto neúplatní. Substance při Obřadu volby: šedé kameny.
Neohroženost (v originále Dauntless) - nenávidí zbabělost. Vždy se snaží posunout hranice lidských možností o kousek dál. Pohrdají smrtí. Hlavním úkolem této frakce je starat se o vnitřní i vnější bezpečnost celého města. Přijímací rituál do Neohroženosti je mimořádně náročný - sestává z tvrdého tréninku, ze zkoušek odvahy i psychycké odolnosti, ochoty snášet bolest - a zájemci, kteří ho nezvládnou, končí jako odpadlíci (jedinci na okraji společnosti, kteří nemají svou frakci). Poznávacím znakem je černé oblečení, tetování, piercing, extravagantní účesy, halasnost a neochota podřizovat se pravidlům - kromě těch, která vycházejí z filozofie této frakce. Substance při Obřadu volby: řeřavé uhlíky.
Sečtělost (v originále Erudite) - ze všech problémů lidstva viní nevědomost. Hlavním snahou členů této frakce je načerpat co nejvíce znalostí a ty pak využít. Pochází od nich naprostá většina nových vynálezů, přístrojů, léků. A právě Sečtělost vymyslela simulaci používanou při zkoušce i při následném výcviku Neohrožených. Nicméně členové frakce se při realizaci svých plánů nezastaví před ničím a jejich skrytým cílem je ovládnout celé Chicago a zbavit se současné rady složené výhradně z představitelů Odevzdanosti. Poznávacím znakem je modrá barva, brýle a ochota vždy a za každých okolností číst a diskutovat. Substance při Obřadu volby: voda.
Mírumilovnost (v originále Amity) - pro členy této frakce je největším nepřítelem agrese. Všechny konflikty se snaží řešit dialogem, neuznávají fyzické násilí. Snaží se žít v sepětí s přírodou a jejím rytmem. Starají se o zemědělství a zásobují město potravinami. Do sporů mezi dalšími frakcemi nezasahují, ale vždy jsou ochotní ujmout se role zprostředkovatele při jednání. Poznávacím znamením je červené a žluté oblečení. Substance při Obřadu volby: hlína.
Upřímnost (v originále Candor) - nesnáší pokrytectví. Vždy a za všech okolností mluví upřímně, i kdyby tím měli ohrozit sami sebe. Realitu vidí pouze černo-bíle. Proto nosí černý oblek a bílou kravatu. Při přijímacím rituálu prozradí pod vlivem speciální drogy všechny svá tajemství, takže už nemají co tajit a nemusí tedy lhát. U většiny dalších frakcí jsou kvůli tomu neoblíbení. Ve městě působí především jako zákonodárci a soudci. Substance při Obřadu volby: sklo.
Svět Divergence
Chicago budoucnosti. Neznáma katastrofa zpustošila celé město, rozpadlé budovy se tyčí jako memento zmaru k obloze a populaci tvoří pouze zlomek počtu původních obyvatel. Celá společnost je rozdělena do pěti frakcí, z nichž každá vyznává jiné hodnoty, ale všechny vzájemně spolupracují a vytvářejí zdánlivě harmonický celek. Hlavní hrdinkou je Beatrice, jež se narodila do rodiny patřící k frakci Odevzdanost, ale vždycky cítila, že obětovat se pro dobro ostatních není to, co by sama chtěla. A proto, když v šestnácti letech podstoupí Obřad volby (povinný rituál, při kterém si všichni šestnáctiletí musí zvolit svou budoucí frakci, k níž pak již budou patřit celý život), přestoupí k Neohroženým - frakci, která se naopak vyznačuje odvahou, divokostí a nerespektováním pravidel. Ovšem tato volba pro Beatrici znamená i ztrátu rodiny, protože jak říká základní pravidlo společnosti „frakce je víc než krev“.
Během úvodního výcviku si Beatrice změní jméno na Tris a doufá, že nyní začne nový život - život podle svých představ. Tvrdě trénuje, s maximálním nasazením se zúčastňuje všech misí, ale i zde se projeví její odlišnost - je divergentní (má předpoklady pro více frakcí, její myšlení není šablonovité, a tím ohrožuje fungování celé společnosti). A postupně zjišťuje, že ani údajně dokonalé uspořádání není bez chyb. Naopak - napětí postupně stoupá a hrozí, že sežehne vše, co mu stojí v cestě, včetně Tris.
O knižní trilogii
Divergence je prvním dílem trilogie - jednotlivé díly se jmenují Divergence (v originále Divergent), Rezistence (v originále Insurgent) a Aliance (v originále Allegiant) - a je debutem třiadvacetileté autorky Veronicy Rothové, která vystudovala tvůrčí psaní na Northwestern University. V současnosti žije v Chicagu a pracuje jako spisovatelka na plný úvazek. Ihned po vydání knihy bylo jasné, že se jedná o mimořádně úspěšný debut. Okamžitě se zařadila na přední místa v žebříčku bestsellerů, prodalo se jí několik desítek milionů kusů a byla přeložena do desítek jazyků. Stejně úspěšně se vedla i další dvě pokračování. Veronice Rothové se podařilo vytvořit mimořádně poutavý dystopický svět (Opak utopického dokonalého světa. V dystopické budoucnosti je společnost naopak určitým způsobem deformována.), v jehož kulisách rozehrála strhující příběh plný neočekávaných zvratů, napětí a akce. Celá trilogie oslovila miliony čtenářů.

DABING
V českém znění: Terezie Taberyová - Shailene Woodley (Tris), Vojtěch Hájek - Theo James (Čtyřka), René Slováčková - Ashley Judd (Natalie), Zuzana Slavíková - Kate Winslet (Jeanine), Jan Škvor - Jai Courtney (Eric), Marcel Vašinka - Ray Stevenson (Marcus), Viktorie Taberyová - Zoë Kravitz (Christina), Petr Neskusil - Miles Teller (Peter), Filip Čáp - Tony Goldwyn (Andrew), Pavel Vondrák - Ansel Elgort (Caleb), Kateřina Velebová - Maggie Q (Tori), Jakub Saic - Mekhi Phifer (Max), Oldřich Hajlich - Ben Lloyd-Hughes (Will), Michal Holán - Christian Madsen (Al), Radka Přibyslavská - Amy Newbold (Molly), Zuzana Schulzová, Pavel Vondra, Veronika Mudrová, Anna Nemčoková, David Štěpán, Filip Švarc, Ivo Novák, Ladislav Cigánek, Filip Jančík (titulky)
Překlad: Lidmila Hrůzová
Dialogy: Eva Macková
Zvuk: Josef Mašek
Finální mix: Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.5.2014 Bontonfilm
Premiéra USA: 21.3.2014
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 3.9.2014 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 3.9.2014 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 5 129 612
Tržby celkem - $ 288 885 818
Návštěvnost v ČR 44 884
Náklady (Rozpočet) - $ 85 000 000

FILMY V SÉRII
Divergence gastonrolinc.webnode.cz/news/a0259/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Neil Burger, Hrají: Shailene Woodley, Theo James

Rezistence  gastonrolinc.webnode.cz/news/a0269/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Robert Schwentke, Hrají: Shailene Woodley, Theo James

Aliance gastonrolinc.webnode.cz/news/a0270/
Dobrodružný / Romantický, USA, 2016
Režie: Robert Schwentke, Hrají: Shailene Woodley, Theo James
 
Tvůrci a herci
Neil Burger (Režie), Lucy Fisher (Produkce), Pouya Shahbazian (Produkce), Douglas Wick (Produkce), Junkie XL (Hudba), Alwin H. Küchler (Kamera), Richard Francis-Bruce (Střih), Nancy Richardson (Střih), Venus Kanani (Casting), Mary Vernieu (Casting), Andy Nicholson (Scénografie), Carlo Poggioli (Kostýmy), Michael Prestwood Smith (Zvuk), Rosalind Jones-Crosby (Masky), Lisa Jelic (Masky), Kevin Haney (Masky), Ivana Primorac (Masky), Dominic Mango (Masky), Lillian Sakamaki (Masky), Vanessa Taylor (Scénář), Evan Daugherty (Scénář), Veronica Roth (kniha) (Předloha), Shailene Woodley (Herec), Theo James (Herec), Zoë Kravitz (Herec), Miles Teller (Herec), Jai Courtney (Herec), Kate Winslet (Herec), Ray Stevenson (Herec), Ansel Elgort (Herec), Ashley Judd (Herec), Maggie Q (Herec), Tony Goldwyn (Herec), Mekhi Phifer (Herec), Ben Lloyd-Hughes (Herec), Justine Wachsberger (Herec), Amy Newbold (Herec), Christian Madsen (Herec), Veronica Roth (Herec), Ben Lamb (Herec), Yasmine Aker (Herec)
 
2014/139/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Slovo divergencia znamená, že sa dve veci od seba líšia a preto to nie je vhodné pomenovanie. V pravom slova zmysle by divergentný nemal pasovať do žiadnej frakcie. Vhodnejšie slovo je oscilácia, ale ani to nie je celkom presné.
- Natáčelo se v Chicagu od 16.4.2013 do 16.7.2013. Scény výběru frakce se točily v Seventeenth Church of Christ, Scientist (moderní kostel Křesťanské vědy). Dotáčky probíhaly v Los Angeles od 24.1.2014 do 26.1.2014.
- Počet mrtvol: 28
- Původní rozpočet 40 000 000 $ studio Lionsgate po úspěchu Hunger Games zdvojnásobilo.
- Tris je 16 let, její představitelce (Shailene Woodley) je 23 let. Čtyřkovi je 18 let, jeho poředstaviteli (Theo James) je 30 let.
- Shailene Woodley byla jedinou volbou do role Tris.
- Theo James během natáčení nepoužil dabléra.
- První z trilogie, kniha s názvem "Divergence", vyšla v originále v roce 2011, tzn. v té dobe bylo spisovatelce Veronice Roth pouhých 23 let. Knihu začala psát ještě když studovala na univerzitě.
- Autorka knižní předlohy Veronica Roth má ve filmu malé cameo, a to konkrétně ve scéně, kdy jdou nováčci z Neohroženosti na iniciační rituál na vrcholek mrakodrapu (později z něj budou sjíždět). Autorka je první, která vyběhne ze dveří na střechu.
- Kate Winslet ve filmu mluví s americkým přízvukem. Ten se přitom ale snaží pouze napodobovat, celý život totiž žije ve Velké Británii.
- Jelikož se film do češtiny daboval v době dabingové krize, kdy bylo mnoho dabérů zastupováno agenturou, která měla smlouvu jen s několika studii, nepropůjčila postavě herečky Kate Winslet český hlas její dvorní dabérka Jitka Ježková, jak je tomu už dlouhá léta zvykem, ale Zuzana Slavíková, která už tak učinila již o několik let dříve ve filmu Iris (2001).
- Před tím, než Shailene Woodley přijala roli Tris, požádala o radu Jennifer Lawrence, co jí přineslo a naopak vzalo účinkování v trilogii Hunger Games.
- Vyskakovanie z idúceho vlaku bola podľa režiséra najťažšia scéna. „Točili sme ju so skutočným vlakom, pretože som nechcel, aby herci skákali v štúdiu na zelenom pozadí.“
- Ústřední filmovou píseň "Beating Hearts" pro film napsala a nazpívala britská zpěvačka Ellie Goulding.
- Aaron Eckhart byl původně obsazen jako Andrew Prior, ale před začátkem natáčení vypadl a byl nahrazen Tonym Goldwynem.
- Všichni herci museli před natáčením projít dvouměsíčním tréninkem ve výcvikovém táboře.
- Aby se ve výsledném snímku neprozradilo těhotenství Kate Winslet, pokoušeli se autoři v rámci možností nesnímat celou její postavu, případně měla herečka v rukou stále nějaké dokumenty nebo tablet, které její bříško zakrývaly nebo měly alespoň odvést divákovu pozornost.
 
Odkazy