Zmeškaný hovor II / Chakushin ari 2 (2005/105/Japonsko/Horor, Mysteriózní) 55%

06.08.2018 14:26
JEDNOU VĚTOU
„Vyzvánění, které předpovídá smrt."

OBSAH
Příběh odehrávající se rok po předchozích událostech, kdy už to vypadá, že je všechno v pořádku, ale lidé znovu začnou dostávat podivné zmeškané hovory s nahrávkami času jejich smrti, což se i vyplní a tak se musí učitelka spojit s novinářem, aby zkusili kletbu zastavit dříve, než bude pozdě.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pokračování docela obyčejného Zmeškaného hovoru se nese v dost podobném duchu jako první díl a seká tam jedno telefonní úmrtí za druhým až dojde na jednu z hlavních hrdinek, která dostane tři dny na vyřešení záhady s duchem. Příběh tak trochu navazuje na první díl, policejní detektiv a reportérka pátrají po bonbonech atd. ale naštěstí se většina dalšího děje týká něčeho jiného než toho samého z předchozího dílu, i když je to podané vesměs stejným způsobem. Protože ale netočí Miike, tak pokud jde o světlo, zvuk a humusárny, tak sice se tu v první půlhodince o něco podobného pokusí, ale nemá to takový efekt jako u Miikeho. Druhý zmeškaný hovor je teda ještě klasičtější kruhové schéma než první film, protože se drží prakticky toho samého, co obyčejný dlouhovlasý horor, ale neobsahuje žádné šoky jako u Miikeho filmu. Dokonce i duch je takový obyčejný a nic moc zvláštního nevymýšlí. Co tomu ale možná i docela uškodilo je závěr filmu, který je nakonec úplně podivně překombinovaný a sice se to snaží vrátit k nějakému výchozímu bodu, což je pěkné, ale nejde na to zrovna nejlepší cestou a působí to docela uměle. Není to ale zas úplně nuda, takže ta trojka pro průměrný duchařský japonský film by tak odpovídala, ale asi je to spíš trošku slabší trojka. (GigaPudding) 3*

Druhý díl, který již netočil Takashi Miike, víceméně navazuje na jedničku, takže se opět setkáme se zlým duchem malé holčičky Mizunumy Mimiko a se stejným zlověstným vyzváněním, které znamená, že ten, kdo zmáčkne tlačítko pro příjem, si to za 3 dny pěkně odskáče. Ano, kletba se nemusí přenést na adresáta, ale i na člověka, jenž si poslechne hlasovou zprávu. Jelikož doba pokročila a v Japonsku je již dávno běžná videotelefonie, uvidíme i jeden takový videotelefonický hovor, při kterém má jeden mobilista ducha za zády. Opět se dočkáme pátrání po minulosti ducha s berličkou v podobě flashbacků. A znovu nás čeká praštění zpřelamovaných končetin a několik nadprůměrných lekaček. V podstatě to samé jako jednička, jen více emotivnější. 7/10 Už se těším na třetí díl s všeříkajícím podnázvem Final. (tombac) 4*

Horory nemám ráda, protože se zkrátka bojím. Mrtvolné ruce, chmatající odněkud zpoza rohu, nebo jiné děsivé a lekavé okamžiky, které mě přinutí se schovat pod peřinu, nejsou však důvodem mého nízkého hodnocení. Naopak Zmeškanému hovoru 2 se úkol vyděsit diváka docela povedl. Když se však snažím objektivně podívat na celý film, vidím naprostou pitomost, která je bohužel založena jen na těchto hnusných pohledech typu pokroucené mrtvé tělo kamarádky a děsivá holčička se zašitou pusou. Jen o tomhle by snad horor být neměl. Jenže Zmeškaný hovor 2 je na tom s příběhem snad ještě hůř než díl první - a to i přesto, že se jedná skoro o to samé, jen tam umírají jiní lidé a vrahem je také někdo jiný. Především je naprosto nesmyslný a má slabé herecké výkony. Něco takového si zkrátka vyšší hodnocení nezaslouží. (Tsuki) 1*

VELKÁ RECENZE
 Po hodně dlouhé době jsem se odhodlal k tomu, že se vrátím k sérii „Chakushin ari“, která má krásný český název „Zmeškaný hovor“. V tom názvu se skrývá pěkná nevinnost a vy si uvědomíte, že v té nevinnosti může být schováno všechno. Stejně jako v hororech s názvy „Kruh“, „Spirála“ nebo Oko. Ta nevinnost je samozřejmě naprosto záměrná, protože pak se před vámi může odehrávat děsivá jízda.
Ať je Takashi Miike jakýkoli tvůrce, je to tvůrce schopný a dovede natočit žánrový film tak, aby splňoval všechna pravidla a dostál očekáváním. „Zmeškaný horor“ v jeho podání skutečně dovede děsit a je to horor, který se možná až bohužel moc inspiruje v tehdejší hororové vlně. Pak se ale série chopili jiní tvůrci. Prvním z nich byl Renpei Tsukamoto, který šel na film trochu jinak.
Tam, kde má Miike děsivé momenty, tam má Tsukamoto pompézní hudbu, která až příliš odkazuje na americké bijáky. Snaží se z filmu „Zmeškaný hovor II“ udělat mnohem větší film, než jakým ve skutečnosti je. A díky příliš samoúčelnému použití hudby a zvuků je pak naprosto jasné, kdy vás bude čekat něco děsivého, kdy vás bude čekat něco dojemného. V případě tohoto snímku hudba neumocňuje dojem, ale jako slepé vás navádí k tomu, abyste pociťovali konkrétní emoce.
Příběh se opět točí kolem toho, že někdo má hovor a následně v něm slyší někoho umírat, většinou tedy sebe sama. „Zmeškaný hovor II“ se snaží rozvíjet mytologii, ale činí tak americkým stylem, bez toho, aby bylo pořádně zachováno japonské prostředí. Tohle je jednoduše kalkul, kdy v té době sice už vlna zájmu o japonský horor trochu opadala, ale tímhle poameričtěním bylo možné zajistit, že bude snímek snesitelnější i pro západní publikum. Na jeho kvalitách se to podepsalo spíše negativně.
„Zmeškaný hovor II“ je ukázkou toho, že se mnohdy pokračování natáčí jenom proto, aby zde nějaké pokračování bylo a aby se z diváků vytřískaly nějaké další peníze. Jiný efekt zde vůbec není. Hororové scény, hlavně lekačky, jsou okopírovány z předchozího filmu nebo z jiných japonských hororů své doby, a snímek se postupně stává až příliš zdlouhavým a až příliš nudným, než aby dokázal udržet divákovu pozornost a ono příjemné mrazení na zádech.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 25.2.2020 (Blu-Ray premiere)
Premiéra Japonsko: 5.2.2005 Toho Company
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 25.9.2006 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 25.9.2006 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Zmeškaný hovor gastonrolinc.webnode.cz/news/a0225/
Horor / Mysteriózní, Japonsko, 2004
Režie: Takaši Miike, Hrají: Kó Šibasaki, Šin'iči Cucumi

Zmeškaný hovor II gastonrolinc.webnode.cz/news/a0226/
Horor / Mysteriózní, Japonsko, 2005
Režie: Renpei Cukamoto, Hrají: Rie Mimura, Peter Ho

Zmeškaný hovor gastonrolinc.webnode.cz/news/a0228/
Horor / Mysteriózní, USA / Japonsko, 2008
Režie: Eric Valette, Hrají: Edward Burns, Shannyn Sossamon
 
Tvůrci a herci
Rempei Cukamoto (Režie), Yoichi Arishige (Produkce), Naoki Satô (Produkce), Kódži Endó (Hudba), Tokushô Kikumura (Kamera), Sôichi Ueno (Střih), - (Casting), - (Scénografie), - (Kostýmy), Peter 'Duck' McDonald (Zvuk), - (Masky), Minako Daira (Scénář), Mimura (Herec), Peter Ho (Herec), Asaka Seto (Herec), Rendži Išibaši (Herec), Seidži Rokkaku (Herec), Čisun (Herec)
 
2005/105/Japonsko/Horor, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Vyzváněcí tón, který se ve filmu objevuje, se stal populárním a často používáným jako hudební pozadí při záběrech na strašidelné domy.
 
Odkazy