Zmeškaný hovor / Chakushin ari (2003/112/Japonsko/Horor, Mysteriózní) 60%

06.08.2018 14:26
JEDNOU VĚTOU
„Několik mladých lidí postupně obdrží na mobilní telefon záhadnou hlasovou zprávu z budoucnosti, v níž uslyší své vyděšené reakce z okamžiku vlastní násilné smrti."

OBSAH
Hrůzostrašný film ve stylu slavného Ringu (režie H. Nakata) a Nenávisti (režie T. Shimizu) je prvním Miikeho počinem na poli čistého hororu. Několik mladých lidí postupně obdrží na mobilní telefon záhadnou hlasovou zprávu z budoucnosti, v níž uslyší své vyděšené reakce z okamžiku vlastní násilné smrti...Nejen že tito lidé pochopí, jak krutý jejich konec bude, ale dozvídají se také přesný údaj o tom, kolik času jim zbývá. Objevme temnou stránku nástroje naší každodenní existence, jemuž bez obav svěřujeme svou absolutní důvěru: našeho mobilního telefonu!(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rozhodně zajímavý horor, který je svým příběhem neskutečně blbý, ale svým zpracováním splňuje cíle hororu bravůrně a jedinečně. Takeshi Miike s tím rozhodně má zkušenosti, takže se přitroublý příběh hodí na druhou kolej a divák umírá v závanu duchovna a tajemna jen při pohledu na obrazovku a očekává to nejhorší, od hororu vždy jen to nejhorší. Škoda jen, že ten příběh byl hodně jednoduchý, možná se mohlo jít trochu do jeho hloubky a ne jen tak jednoduše nadhodit jeho základní kostru a pak už se nestarat. Fakt ale je, že jsem na pozorování příběhu neměl ani příliš času, když si mě režisér dokázal nastavit do nejtemnějšího koutu místnosti a trápit mě od začátku až do konce, ale o tom to přeci je. (Malarkey) 2*

Maličko Kruhu, maličko Nenávisti, strašení pro strašení. Když to začíná bejt zajímavý, vydrží to jen chvilku. Náměty Japonskejch hororů jsou v pohodě. To, že ,,temné síly“ dokážou vymačkat číslo na mobilu mi divný nepřipadá. Občas však mám problémy s tempem vyprávění. Ale zhlédnout se to dá. Aspoň si dáte bacha na lidi, kteří vás budou chtít odvést do nemocnice a cpát vám do pusy bonbóny. Fr 3*

První čistý horror známého japonského úchyláka Takashi Miikeho, jenž vykrádá Ringu a Phone a ani se za to nestydí. Liší se od nich snad jen tím, že dlouhovlasá babice není při hrátkách s oběťmi dlouho vidět, což divákovi vynahradí při scéně v televizním studiu při natáčení duchařské reality show, kdy si nepěkně pohraje s nebohou dívkou postiženou smrtící kletbou. Ano, kletbou.. To dostanete hlasovou zprávu od vašeho vystrašeného já z doby, která nastane za dva dny a za ty dva dny ve stejný čas se nestačíte divit. Zajímavé, ale nic nového pod sluncem. Opět duch několikrát zaútočí, pak se rozjede pátrání po jeho původu a kořenů jeho počínání, aby film vyústil do matoucího finiše. Natočeno je to stylově čistě, ale bez jakékoliv větší dávky emocí. Kdo by tu čekal nějaké typické Miikeho nechutnosti, bude zajisté zklamán. Kdo však má rád duchařiny a překousne neoriginalitu filmu, bude s OMC spokojen. Pro někoho tuctová duchařina, pro mě nadprůměr balancující mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Za tu scénu v tv studiu dávám čtyři hvězdy. Ale je to jen o fous. (tombac) 4*

VELKÁ RECENZE
Takashi Miike umí točit filmy – svědčí pro to jeho sedmnáctiletá kariéra a desítky úspěšných snímků. Pro mě osobně má nálepku autora exotického, pro Evropana hůře pochopitelného. Všechny čtyři filmy, které z jeho tvorby znám, mě zaujaly napoprvé, ale na kloub jsem jim vždy přišla až při druhé projekci. Když jsem proto dostala šanci vidět původní Zmeškaný hovor – Chakushin ari v improvizovaných podmínkách a s ne moc dobrým anglickým dubbingem, byla jsem přesvědčená, že to úplně nezvládnu… Miike mě však mile překvapil.
Když mladá Japonka objeví na svém mobilním telefonu hlasovou zprávu, na níž uslyší mluvit a křičet sama sebe, považuje to za “kinda weird”. Když však záhy umírá předpovězeným způsobem, stává se z podivného telefonátu noční můra šikmooké mládeže. Na telefonního posla špatných zpráv neplatí vypnutí telefonu ani vymítání v přímém televizním přenosu – způsob jeho zneškodnění je třeba hledat u neklidných mrtvých. Yumi, která takto přišla o kamarádku, se pokusí přijít věcem na kloub. Jenže poté, co i jí telefon zahraje známou dětskou melodii, je jasné, že na rozluštění celé záhady má nebezpečně málo času…
Sledování recenzovaného filmu je příjemné hned ze dvou důvodů. Jednak Miike neodsoudí žádný záběr do kategorie obyčejnosti – na každé scéně je vidět nápad a propracovanost kompozice. A za druhé umí snímek velmi dobře překvapovat – nebo se mu to alespoň dařilo v mém případě. Nepředvídatelnost dějových zvratů a neočekávanost “lekaček” bych ohodnotila nadpoloviční úspěšností, což je podle mě dobrý výsledek. První úmrtí na sebe nenechá dlouho čekat, přesto se však rozjezd filmu někomu může zdát pomalejší. Vyplatí se setrvat. Odměnou je skutečné napětí a několik povedených šokových scén v druhé části filmu.
Rytmus snímku s ohledem na frekvenci střihů není úplně konstantní, ovšem převažují delší záběry. Dvakrát se mi stalo, že jsem neviděla zdroj zděšení – přestože byl v obraze – dokud se nepohnul. To jsou pak skutečně parádní hororové zážitky… Velmi efektní jsou rovněž jednotlivé “scény smrti”. Ty ocení zejména divák, jenž je seznámen s letošním remakem. Minimálně v jedné pasáži však podle mě tvůrci hrůzu přeženou a naservírují divákovi chodící a plačící (!) shnilou mrtvou, z níž při každém pohybu odpadne nějaký ten červy prožraný sval.
Je pravda, co se tvrdí – Chakushin ari je některými prvky podobný Nenávisti, Kruhu i dalším nedávným snímkům. Nezdá se mi však, že by šlo o jakékoliv vykrádání.
Zmeškaný hovor je rozhodně doporučeníhodný film. Zakřiknuté Japonky jsou, obecně, ale zvláště pro pány, asi lepší aktéři než sebevědomí západní teenageři a dámy zase mohou posmutněle pozorovat, jak se módní doplňky, které jsou v rámci střední Evropy považovány za aktuálně trendy, nosily v zemi vycházejícího slunce už před pěti lety. Miike každopádně bodoval a fanoušek hororu by si tento jeho dílčí a výjimečně žánrově čistý kousek neměl nechat ujít.
70%

DABING
V českém znění: René Slováčková - Ko Shibasaki (Yumi), Filip Švarc, Pavel Vondra, Ivo Novák, Marek Libert, Eliška Pohorská, Bedřich Šetena, Jiří Hromada, Radek Vaculík, Michal Michálek, Tomáš Racek, Svatopluk Schuller, Helena Brabcová, Lenka Brabcová, Nikola Nosková, Jakub Saic, Hana Krtičková
Překlad: Jana Mindlová
Výroba: Markéta Valíčková
Zvuk: Vladimír Bodnár
Produkce: Milan Soták
Dialogy a režie: Hana Krtičková
Pro HCE vyrobila Saga TV v roce 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 22.4 2005 (New York City, New York)
Premiéra Japonsko: 17.01.2004 Toho Company
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 14.8.2006 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 14.8.2006 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 16 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 1 700 000

FILMY V SÉRII
Zmeškaný hovor gastonrolinc.webnode.cz/news/a0225/
Horor / Mysteriózní, Japonsko, 2004
Režie: Takaši Miike, Hrají: Kó Šibasaki, Šin'iči Cucumi

Zmeškaný hovor II gastonrolinc.webnode.cz/news/a0226/
Horor / Mysteriózní, Japonsko, 2005
Režie: Renpei Cukamoto, Hrají: Rie Mimura, Peter Ho

Zmeškaný hovor gastonrolinc.webnode.cz/news/a0228/
Horor / Mysteriózní, USA / Japonsko, 2008
Režie: Eric Valette, Hrají: Edward Burns, Shannyn Sossamon
 
Tvůrci a herci
Takaši Miike (Režie), Yoichi Arishige (Produkce), Fumio Inoue (Produkce), Naoki Satô (Produkce), Kôji Endô (Hudba), Hideo Yamamoto (Kamera), Yasushi Shimamura (Střih), Kaeko Sakamoto (Casting), Hisao Inagaki (Scénografie), - (Kostýmy), Atsushi Nakamura (Zvuk), Mark A. Rozett (Zvuk), Asuka Hosokura (Masky), Yôko Nakamura (Masky), Andrew Klavan (Scénář), Kó Šibasaki (Herec), Šin'iči Cucumi (Herec), Kazue Fukiiši (Herec), Rendži Išibaši (Herec), Goró Kišitani (Herec), Noriko Eguči (Herec), Saeko (Herec), Tecuši Tanaka (Herec), Jutaka Macušige (Herec), Šin'nosuke Abe (Herec)
 
2003/112/Japonsko/Horor, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Vyzváněcí tón, který se ve filmu objevuje, se stal populárním a často používáným jako hudební pozadí při záběrech na strašidelné domy.
 
Odkazy