Matrix Reloaded / The Matrix Reloaded (2003/138/USA, Austrálie/Akční, Sci-Fi) 90%

06.08.2018 14:24
JEDNOU VĚTOU
„Osvoboď svou mysl."

OBSAH
Druhé pokračování trilogie Matrix nás opět zavede do temného světa budoucnosti ovládaného stroji. Lidstvo stále trpí v otroctví virtuální reality, z kterého ho může osvobodit jen Vyvolený. Nea s Morpheem a Trinity čeká boj s armádou strojů a jejich arzenálem počítačově nelidských schopností a zbraní. Pokud ale chtějí zastavit zotročování lidstva, není jiná možnost než boj na život a na smrt. Nezbývá jim nic jiného než proniknout hluboko do struktur Matrixu a během 72 hodin objevit a zlikvidovat centrum Zion i s jeho pomocnými jednotkami. Neo ve svých temných nočních můrách vidí, že Trinitiným osudem je smrt. Dokáže se znovu vzepřít osudu a svou mocí zastavit nekonečné útoky strojů?

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na první dojem nepůsobí Matrix Reloaded jako správné a plnohodnotné pokračování diváky milovaného Matrixu. Postupně však otevírá nový směr a piluje samotný styl naznačený prvním filmem k vizuální dokonalosti. Krom toho prakticky vše je zde stylovější a větší než v jakémkoliv jiném filmu. Ať je to souboj Nea s kopiemi Smithe, zatím stále nepřekonaná honička na dálnici nebo hudebně a choreograficky precizní souboj v sídle v horách. Tyto tři scény posouvají akci jiným směrem, než bylo do prvního Matrixu zvykem a přidávají (i když digitálně) myšlenku a nezaměnitelný styl. V kině celý film působí ještě naléhavěji a funguje stejně dobře jako akční jízda plná efektních nápadů i jako filozoficky hluboký film plný odkazů. Přesto všechno nedosahuje pokračování kvalit prvního dílu, ale podle mě osobně to ani nebylo záměrem. První Matrix je jiný film v mnoha ohledech a v Reloaded šli Wachowski o hodně dále, čímž film trochu ztrácí na srozumitelnosti pro některé diváky, ale naopak dává prostor mnoha teoriím. Film, o kterém se bude ještě dlouho diskutovat a bude se na něj hrozně dobře a zábavně dívat. (Djkoma) 4*

Ve své době jsem ten film hrubě nedocenil, či spíše přecenil. Hledal jsem za ním víc než jen dokonalou pokulturní encyklopedii, obžerně zahlcenou významy a inspiracemi, narcistně zahleděnou do své vizuální krásy. To byla chyba. Matrix Reloaded si lze užít jen pokud ho akceptujete v téhle lehce namachrované a přitom dětsky upřímné poloze. Po letech jsem viděl film, který jakoby v sobě obsáhl všechnu krásu (narativní, myšlenkovou, vizuální) všech velkolepých epických děl fantastiky. Je to skutečná imaginativní nálož, nespoutaná jakoukoli sebekritikou, vedená jen láskou k popkultuře jako celku a také výtečným nápadem, který z jedničky dělá pohádkové omalovánky. Realoded je odrostlejší, ale o nic méně stimulující zážitek. To, co bylo pro generace předchozí zakódováno ve Star Wars, nabízejí Wachovští ve filmové řeči nového tisíciletí. Upřímně lituji těch, kteří to nedocení – slastně spiklenecký pocit člověka, který se v nazelenalém světě cítí jako doma. (Marigold) 4*

První Matrix byl zjevením. Oslavou filmové akce. Snem, ve který všichni fanoušci žánru snad ani věřili. Vizuální poklad. Totální transfúze. Kopírovali ho jiní, kopírovali ho právě v obou pokračováních i sami bratři (dnes sestry) Wachowski. K vypiplané akci ovšem přidaly možná dospělejší a mnohovrstevnatější příběh, ale i nezáživné filosofické plácání. A že ho bylo. Tohle omámení diváka unylým chytračením prostě nefunguje. Akce až na výjimky jednoduše postrádala duši. Třeba takový souboj Nea s desítkami agentů Smithů je místy fascinující, ale nemá v rámci děje prakticky žádný smysl. Postavy předvádějí nedůvěryhodné emoce. Nemá to onu vnitřní sílu. Stěžejní postavy se na šachovnici mdle posouvají dopředu, Neo jde tam, ten ho pošle jinam, další mu zase řekne, že musí najít někoho jiného a když je někdo v úzkých, Neo využije své supermanovské létání. První třetina, kdy hodně představujeme Sión, je plná postav, které jsou nezajímavé, ději nijak nepomáhají a navíc melou (jak jinak) docela nezajímavé věci. Stříhal bych, stříhal. I výběr hudby je výrazně slabší než v jedničce. Akce obecně samozřejmě potěší. Bezmála dvacetiminutová automobilová honička nabízí dokonalou souhru choreografů a kaskadérů, radost pohledět. Hugo Weaving je znovu skvostný, naopak ústřední klaďácké trio s Keanu Reevesem v čele nijak neoslní. Víc otázek, než odpovědí. (castor) 4*

V.I.M. FILMU
I tenhle film mám spojený s konkrétní projekcí. Ač se to nezdá pravděpodobné, den před oficiální světovou premiérou nevcházel do útrob multiplexu na Andělu ortodoxní zažranec do Matrixu. Prostě jen skončila přednáška, a tak mě nenapadlo nic lepšího, než si jak největší asociál koupit bednu popcornu a sednout si sám doprostřed vyprázdněného sálu. Za sebou rozpaky novinářů, okolo sebe tuny plakátů, před sebou rozdělení diváků na hardcore fanoušky a karatele. Příslušnost do první skupiny jsem mohl odvodit už z leckdy proklínané tanečně-sexuální sekvence. Už ta mě absolutně pohltila (slině mezi Neem a Trinity bych klidně věnoval hvězdu na chodníku slávy). A bylo mnohem hůř.
Předpokládaný mesiáš začal tápat, pochybovat a poprvé v životě mě i doopravdy lidsky zajímat (mimochodem, naprosto stejným způsobem jakým mě o pár měsíců později uhranulo Poslední pokušení Krista), motivy z jednotky nebyly rozmělňovány ani variovány, ale rovnou radikálně prohlubovány o další rozměry i netušená východiska. Z přímočaré řežby o třech silách (Vyvolený – zlé stroje – povstalci) se vykulil svět mnohem širší, komplexnější a relativnější, pro mě tedy i o mnoho podnětnější než ten, který jsme znali z úderného a dokonale uhlazeného prvního Matrixu.
Dvojka Matrixu není v tomto smyslu tak vypreparovaná: Dialogy jsou leckdy příliš klopýtavé a samonosné pasáže (typu pokec s Architektem, honička, bitka se Smithovými klony) Wachowští nespojili s takovým citem pro rytmus jako v roce 98. Přesto mě Reloaded, i kvůli své těžší stravitelnosti, ba nedokonalosti, bavilo vždycky mnohem víc než první díl. Příběh Nea váhajícího, jenž bere poslání spíš jako břímě, je mi o mnoho bližší než úvodní zájem o hackera-supermana. I obraz Matrixu jako ne zcela zmapovaného prostoru, k němuž musí hledat přístup i hrdinové vedení prozřetelností, prostor překvapivě komplikovaný a nejednoznačný, mě v Reloaded doslova fascinuje. Trvalým bonusem jsou pak akční scény, v hollywoodském kontextu nenahraditelné exkluzivní zboží, jehož choreografii, hudebnímu provedení i celkovému drajvu se nepřiblížil ani velkohubý Quentnin v Kill Bill, natož McTeigue v čerstvé Vendetě. Ale to už jsou vlastně jen „detaily“... základem je mnohem méně hlouposti, než kolik by se za odsudky (po mém soudu spoluzpůsobenými nevkusnou megakampaňí) dalo očekávat. V redakci máme Reloaded rádi všichni a na rozdíl od náklonnosti k hruškovému džusu se za to ani trochu nestydíme. Nuže, klidně nám dejte na zadek, my, čtyři matrixovští mušketýři, to už nějak snesem.:-)
P.S.: Pokud mohu, prosil bych jen omezit odsudky se slovy „komerční slátanina“ a „Wachowští to natočili jen kvůli penězům.“ Působí poněkud nepatřičně (nebo spíš nejapně), pokud diváci odrostlí na komerčních filmech (tj. prakticky na všem z Hollywoodu, viz průměrný user MZ) znenadání přidávají k tomuto přívlastku pejorativní význam. Druhé tvrzení je spíš krátkozraké – moc dobře známe „zaručený“ recept na dvojku, v němž se sice píše o větší porci akce i triků, zároveň ale i o povrchnějším ději, který spláchne audiovizuální kanonáda. Wachowští se téhle cesty předem zřekli, a mj. proto dostali těžce přes prsty. I když ne od všech.

OLDIES FILMU
Jako by to bylo včera, co se zelená písmenka virtuálního světa spustila přes stříbrná plátna poprvé. Matrix je legenda, kterou není nikomu potřeba představovat a bylo tomu tak samozřejmě už v době, kdy se na plátna chystal druhý a třetí díl. Každý, kdo tehdy usedl do sálu, musel pocítit lehké mrazení v zádech, když Morpheus začal pronášet další moudra, Neo nás obdařil ochutnávkou svých nových schopností a Wachovští dokázali, že vizuální cit mají od Boha a jsou to schopní kdykoliv znovu dokázat. Akce druhého Matrixu, stejně jako toho prvního, nestárne a v teaserové upoutávce působí po zhlédnutí filmu o to zajímavěji... když člověk ví, že nevidí ani zdaleka to nejlepší. Klip bez problémů obstojí i v dnešních podmínkách, Morpheovo proroctví je vážně cool (vůbec jsem ho tehdy neznal nazpaměť;), Neo jakbysmet, Reloaded vypadá peckoidně a krátký střih tomu všemu dává šmrnc jak sukýnka pěknému zadečku.

VELKÁ RECENZE
Ve druhém pokračování trilogie Matrix pokračuje Neo společně s Morpheem a Trinity v boji proti počítačovým vládcům univerza. Agent Smith neumřel, jenom se trochu rozmnožil. Čeká je boj s armádou strojů a jejich arzenálem počítačově nelidských schopností a zbraní. Pokud ale chtějí zastavit zotročování lidstva, není jiná možnost než boj na život a na smrt. Nezbývá jim nic jiného než proniknout hluboko do struktur Matrixu a během 72 hodin objevit a zlikvidovat centrum Sion i s jeho pomocnými jednotkami. A aby toho nebylo málo, Neo ze svých temných nočních můr ví, že Trinitiným osudem je smrt. Neo se však proti osudu už jednou dokázal vzbouřit...
Takhle nějak popisuje obsah filmu distrubutor. Jak už je u distrubutorů zvykem, tak trochu přehání a mají v tom maglajs. Rozebereme si to v klidu popořadě.
Morpheus to s mečem umí...
Dejme tomu, že Neo, Trinity a Morpheus bojují proti počítačovým vládcům, i když nejvíc se snaží asi Neo, podporovaný vůdce Morpheem. Trinity slouží jen jako taková nějaká inspirace. Boj s armádou strojů? No, stroje sice chtějí a zaútočí na Sion (poslední lidské město), ale Morpheova loď i s posádkou je někde pryč. Přesněji, nabourává se do Matrixu, z čehož plyne, že se s žádnou armádou strojů neutká a ani nebojuje na život a na smrt. Tedy pokud do toho nezapočítáme Matrix, ale tam je Neo vyvolený.
Pokud jste se dostali v čtení až sem, a stále nerozumíte, co to znamená Matrix, vyvolený atd., znamená to, že jste asi neviděli první díl Matrixu. A jelikož autoři počítají s tím, že už tyto znalosti máte, měli byste přestat číst a utíkat do videopůjčovny pro videokazetu, protože jak jsem se zmínil, bratři Wachovští se s námi nemažou a nechávají nás nasednout do rozjetého vlaku. Klíčník. Občas se taky hodí, třeba při kradení motorky. Ale kde jsem to skončil, než jsem od počítače vyhodil neznaMatrixe (odvozeno od slova neznaBoh :-) )…? Jo… Dál už má distributor více méně pravdu. Neo a spol. musí proniknout hluboko do struktur Matrixu, akorát tam nehledají centrum Sionu (to byl silný distrubutorský tiskařský šotek), nýbrž zdroj Matrixu, který je chráněn důmyslným bezpečnostním systémem. Proto nejdříve musí osvobodit klíčníka ze zajetí Merovingiana, nového padoucha, který si libuje ve francouzských nadávkách. Zbytek už je pravda, a tak Neo chudák trpí nočními můrami a bouří se proti osudu.
Občas se taky hodí, třeba při kradení motorky.Když ještě doplním, že se agent Smith naučil rozmnožovat, že nás (mě už teda ne, ale ty co to ještě neviděli) čeká bitka se sto Smithy najednou a že Merovingian nechce vzdát klíčníka bez boje a pošle za ním vražedná dvojčata (dokáží se objevovat a zase mizet a spoustu věcí, které by jim Neo mohl závidět), která honí Trinity s klíčníkem ve 14 minutové scéně po dálnici, tak bych mohl říct, že toho po obsahové stránce víte už dost a zároveň ne tolik, abyste se na to již nemuseli koukat. Samozřejmě, neprozradil jsem konec, který je opět překvapující a na který bude navazovat Matrix Revolutions.
Než ještě od té obsahové stránky uteču k efektům, musím říct, že vůbec nebude vadit, když do kina přijdete o půl hodinky později (no ostatní diváci budou sice naštvaní), protože v první části, kromě kraťoulinké bitky se dvěma agenty a Neovým odletem (na to jsem málem zapomněl -
Dvojčata.
Neo se naučil létat!) nic neděje. Tvůrci vás zavedou do Sionu, kde se probírají filozofické otázky, Neo si to rozdává s Trinity, Morpheus burcuje lidi do války proti strojům, lidi z toho radostí začnou tancovat na docela solidní house a Morpheus má problémy s velitelem obrany kvůli jeho expartnerce Niobe, kterou mu velitel drze přebral. Z toho všeho vyplývá, že ve dvojce autoři mysleli i na emoce, a to především na lásku. Ovšem kde v jedničce stačil oživující polibek, tak ve dvojce se vše zbytečně komplikuje a odvádí nás to od toho, co chceme vidět. Nehledě na to, že lidi s otvory všude možně vypadají nazí divně.
Po těchto úděsných třiceti možná čtyřiceti minutách se to už rozjede, tak jak jsme zvyklí z jedničky. Neo mlátí agenty hlava nehlava, i když agent Smith už vlastně není agentem, ale tato scéna, jak se na něho vrhají agenti zas a znova, se vám určitě vryje na dlouho do paměti. Taky kdo by si nezapamatoval baseball z živými lidmi, protože narozdíl od jedničky Neo (a nejenom on) používá tyče, meče a jiná zneškodňující zařízení. Na tomto místě se opět musím tak trochu vrátit k ději, jelikož tato úchvatná scéna je ve filmu úplně zbytečně. Neo pokecá s vědmou, přijde agent, řekne Neovi, že už není agent, začnou se mlátit a Neo odletí. Ale co, hlavně že je to akční.
Lidi, co nepochopili jedničku (většina co říká, že to je blbost), by měli zůstat doma a šetřit korunky na jiný film, protože dvojka je to samé. Smith, Smith a zase Smith. Akorát víc akčnější s modernějšími efekty. Jestliže v prvním díle byl bullet-time použit na celý film jen třikrát, tak ve dvojce si ho užijete mnohem, ale opravdu mnohem víc. Ale proč tedy dávám Reloaded je 90%? No, jak píšu v „Jedním dechem“, už to prostě není ono. Ale tvůrci slibují, že Revolutions bude lepší. Tak doufejme, že se dočkáme zase nějakého toho překvapení.
P.S. Těch 90% bylo pro mě velice těžké, protože jsem skalním fanouškem Matrixu, ale myslím si, že to je spravedlivé.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Šest měsíců po událostech z prvního dílu, mají Neo a Trinity romantický vztah. Morpheus obdrží zprávu od kapitánky vznášedla Logos, Niobe, že je svolána mimořádná schůze všech siónských lodí. Sión obdržel poslední zprávu ze vznášedla Osiris – celá armáda strojů, sentinelů, si razí pomocí vrtáků cestu k Siónu, přičemž jej dosáhnou do sedmdesáti dvou hodin. Velitel obrany Lock nařizuje, aby se všechny lodě vrátily do Siónu a připravily se na nadcházející bitvu, ale Morpheus požádá, aby jedna loď zůstala venku kvůli případné komunikaci s Vědmou. Též je zjištěno, že agent Smith nebyl z Matrixu odstraněn (ani on sám neví, jak je to možné). Jednoho z posádky vznášedla Caduceus, Banea, nějakým způsobem přemění v dalšího Smithe, díky čemuž nyní může Smith i mimo Matrix.
Po příletu do Siónu, Morpheus všem oznamuje novinu ohledně blížícího se útoku armády strojů. Proto je zde uspořádaná velká párty, jako jakési „poslední povyražení“. Mezitím však Neo obdrží zprávy od Vědmy a vrací se do Matrixu, kde se setkává s jejím tělesným strážcem, Seraphem, a vzápětí i s Vědmou. Po krátké debatě o tom, jestli může Vědmě vůbec věřit, je poslán nalézt Klíčníka, vězně Merovejce. Následně Vědma odchází, ale na scéně se objevuje agent Smith. Vysvětlí Neovi, že nebyl zničen, nýbrž se v Matrixu vyskytla jakási chyba a on se vrátil jako virus se schopností jakéhokoliv člověka připojeného k Matrixu přeměnit v dalšího Smithe. Po krátké boji, v němž se Smith neúspěšně pokusí přeměnit Nea, je Neo nucen kvůli narůstajícímu počtu Smithů prchnout pryč.
Neo, Morpheus a Trinity navštíví Merovejce (také zvaného Francouz) s prosbou propuštění Klíčníka, ale Merovejec odmítá. Jeho manželka Persephona se za Merovejcovu bývalou nevěru pomstí tím, že trojici zavede ke Klíčníkovi. Merovejec ovšem brzy dorazí i se svými muži a Dvojčaty, proto Morpheus, Trinity a Klíčník uniknou, zatímco Neo bez větší námahy zdrží Merovejce a porazí Dvojčata. Mezitím se v reálném světě Sion připravuje k boji proti strojům. V Matrixu posádka Nebukadnesaru připravuje s posádkou Logu a Klíčníkem plán, jak dostat Nea k samotnému Zdroji Matrixu, kam se dle proroctví má Vyvolený dostat. Onen Zdroj se nachází za dveřmi, které jsou v tajemném patře jedné výškové budovy, kam výtah ani schody nevedou.
Posádka Logu musí zničit elektrárnu, aby zabránila spuštění bezpečnostního alarmu výškové budovy při cestě ke Zdroji. Posádka Logu uspěje, elektrárna vybuchne. Ačkoli Neo požádal Trinity, aby zůstala na Nebukadnesaru, vstupuje do Matrixu s úmyslem chránit Nea, nicméně je napadena agentem Johnsonem. Mezitím se Neo, Morpheus a Klíčník pokoušejí dosáhnout Zdroje, jsou však napadeni Smithem. Klíčník sice umírá, ale Neo je zaveden přímo před dveře ke Zdroji, kam vstupuje. Zde se setkává s Architektem, programem odpovědným za tvorbu Matrixu.
Architekt Neovi vysvětlí, že jakožto Vyvolený je součástí šestého cyklu Matrixu, který je určen k samotnému chodu Matrixu, a to kvůli zastavení havárie systému, která se přirozeně vyskytuje v důsledku konceptu lidské volby (jedno procento lidské populace se brání napojení na Matrix, proto představují pro samotný chod Matrixu obrovskou hrozbu; tito jedinci obvykle končí v Sionu). Stejně jako předešlých pět Vyvolených, Neo si má vybrat mezi dvěma cestami – buď vstoupit do Zdroje a restartovat Matrix, zatímco bude celý Sion vyhuben, a následně vypojit z Matrixu několik lidí, kteří znovu obnoví Sion; anebo se vrátit zpět do Matrixu a tím způsobit nejen zničení Sionu, ale i pád Matrixu a smrt všech připojených lidí, tudíž úplné vyhynutí lidstva. Mezitím je však Trinity postřelena agentem.
Neo vycítí, že Trinity umírá, proto se jí rozhodne zachránit. Volí tedy druhou možnost a vrací se do Matrixu. Architekt se mu jen vysmívá. Neo úspěšně zachrání Trinity tím, že naruší pravidla Matrixu a spektakulárně vytáhne kulku z jejího těla. Následně jsou oba vypojeni z Matrixu. Zde, v reálném světě, je však Nebukadnesar zničen stroji. Neo záhy prokazuje svou novou schopnost, kdy je i v reálném světě schopen zničit stroje pouhou silou myšlenek. Leč vzápětí upadá do hlubokého kómatu. Následně je posádka Nebukadnesaru vyzvednuta vznášedlem Hammerem (či také Mjolnir). Jeho kapitán Roland vysvětluje, že úderný tým několika vznášedel měl šanci stroje značně oslabit, nicméně kdosi aktivoval nálože příliš brzy a stroje všechny povraždily. Dodává, že ve vracích nalezli jen jediného přeživšího – Banea...
Příběh pokračuje ve filmu Matrix Revolutions.

SÉRIE MATRIX
Matrix vydělal 171 milionů dolarů jen v USA a 460 milionů celosvětově. Příliš se neočekávalo, že si takto nevšední film získá davy, ale stalo se. Tento nečekaný úspěch vedl k natočení dalších dvou dílů: Matrix Reloaded a Matrix Revolutions. Podle Wachowských ale byla trilogie zamýšlena již od začátku. Trvalo mnoho let, kdy se vytvářel a znovu přepisoval scénář, než se oba filmy začaly současně točit, aby daly dohromady v podstatě jednolitý příběh uměle rozdělený na dvě části, které měly premiéru půl roku od sebe. Mnoho lidí se shoduje, že pokračování nedosahuje kvalit ani koncepční hloubky prvního dílu. Na internetových stránkách se o tom stále vedou debaty.
Po osmnácti letech od základní trilogie byl natočen čtvrtý díl s titulem Matrix Resurrections, jehož premiéra je plánována na prosinec 2021. Ačkoliv se režie ujmula už jen jedna ze sester Wachowských, Lana, na scénáři s ní pracovali též Alexandar Hemon a David Mitchell. Své role pro tento film si zopakovali někteří herci a herečky z původního obsazení.
Vydán byl také Animatrix, sbírka devíti animovaných povídek v japonském kreslířském stylu anime, který výrazně ovlivnil autory filmové trilogie. Sestry Wachowské sice na tento projekt dohlížely, ale napsaly pouze čtyři z těchto příběhů a žádný nerežírovaly, sezvaly totiž významné osobnosti ze světa kreslené animace a nechaly jim relativně volnou ruku, aby přenesly své vize na papír. Každý příběh je nakreslen zcela odlišným způsobem a vypráví o něčem jiném, všechny ale dokreslují příběh Matrixu a jeho svět jako takový. Čtyři části byly vydané na oficiální stránce série, jeden díl byl promítán spolu s filmem od Warner Bros Dreamcatcher, ostatní byly poprvé k vidění až po vydání samostatného DVD Animatrix.
K sérii patří také tři počítačové hry: Enter the Matrix (2003), která zobrazovala události spojené s filmem a obsahovala navíc krátké hrané filmy natočené přímo pro hru; The Matrix Online (2004), MMORPG s příběhem navazujícím na děj Matrix Revolutions; a The Matrix: Path of Neo (2005), která se zaměřuje na Vyvoleného a situace, ve kterých se ocitá během trilogie.
Na webových stránkách je zdarma k dispozici velké množství komiksů odehrávajících se ve světě Matrixu nakreslených různými osobnostmi z komiksového průmyslu. Některé také vyšly v jednom ze dvou tištěných vydání.

Ocenění:
Razzies
2003 - Lana Wachowski, Lilly Wachowski (Nejhorší režisér) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Blu-ray, TV, UHD)
V českém znění: Michal Dlouhý - Keanu Reeves (Neo), Petr Oliva - Laurence Fishburne (Morpheus), Veronika Gajerová - Carrie-Anne Moss (Trinity), Pavel Šrom - Hugo Weaving (agent Smith), Dana Černá - Jada Pinkett-Smith (Niobe), Jaroslava Obermaierová - Gloria Foster (vědma), Jiří Schwarz - Lambert Wilson (Merovingian), Simona Postlerová - Monica Bellucci (Persefona), Pavel Soukup - Harry Lennix (velitel Lock), JIří Plachý - Helmut Bakaitis (Architekt), Jiří Zavřel - Anthony Zerbe (kancléř Hamann), Pavel Vondra - Harold Perrineau (Link), Libuše Švormová - Robyn Nevin (kancléřka Dillardová), Oldřich Vlach - Randall Duk Kim (Klíčník), Bohdan Tůma - Collin Chou (Seraf), Zbyšek Pantůček, Radovan Vaculík, Luděk Čtvrtlík - Cornel West (radní West), Ludvík Král, Jiří Valšuba, Vladimír Kudla - David Roberts (Roland), Ivo Novák, Helena Dytrtová, Eva Spoustová, Tereza Chudobová - Nona Gaye (Zee), JItka Moučková - Gina Torres (Cas), Daniel Tůma - Clayton Watson (kluk), David Suchařípa - Ian Bliss (Bane) a další
Překlad: Nikola Bruder
Produkce: JIří Beránek
Zvuk: Miloš Zajdl
Dialogy a režie českého znění: Jitka Tošilová
Vyrobilo: AVF Studio Zero pro Warner Home Video 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.5.2003 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 15.0.2003 Warner Bros. US
Premiéra Austrálie: 16.5.2003 Village Roadshow AU
Premiéra Velká Británie: 21.5.2003
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 22.10.2003 (VHS) Warner Home Video, 1.11.2003 (DVD) Warner Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 8.12.2008 Magicbox
Poprvé na VHS: 1.11.2003 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 22.10.2003 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 8.12.2008 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 47 975 112
Tržby celkem - $ 738 599 701
Návštěvnost v ČR 497 715
Náklady (Rozpočet) - $ 150 000 000

FILMY V SÉRII
Matrix gastonrolinc.webnode.cz/news/a0215/
Akční / Sci-Fi, USA, 1999
Režie: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne

Matrix Reloaded gastonrolinc.webnode.cz/news/a0216/
Akční / Sci-Fi, USA / Austrálie, 2003
Režie: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne

Matrix Revolutions gastonrolinc.webnode.cz/news/a0217/
Akční / Sci-Fi, USA / Austrálie, 2003
Režie: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne

The Matrix Resurrections gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/matrix-resurrections-the-matrix-resurrections-2021-usa-akcni-sci-fi-v-priprave/
Akční / Sci-Fi, USA, 2001
Režie: Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss
 
Tvůrci a herci
Andy Wachowski (Režie), Lana Wachowski (Režie), Joel Silver (Produkce), Don Davis (Hudba), Bill Pope (Kamera), Zach Staenberg (Střih), Shauna Wolifson (Casting), Mali Finn (Casting), Owen Paterson (Scénografie), Kym Barrett (Kostýmy), Eric Warren Lindemann (Zvuk), Peter Robb-King (Masky), Andy Wachowski (Scénář), Lana Wachowski (Scénář), Keanu Reeves (Herec), Laurence Fishburne (Herec), Carrie-Anne Moss (Herec), Hugo Weaving (Herec), Steve Bastoni (Herec), Jada Pinkett Smith (Herec), Monica Bellucci (Herec), Daniel Bernhardt (Herec), Ian Bliss (Herec), Collin Chou (Herec), Randall Duk Kim (Herec), Essie Davis (Herec), Nona Gaye (Herec), Nathaniel Lees (Herec), Harry Lennix (Herec), Matt McColm (Herec), Tory Mussett (Herec), Robyn Nevin (Herec), Gloria Foster (Herec), David Roberts (Herec), Leigh Whannell (Herec), Lambert Wilson (Herec), Anthony Brandon Wong (Herec), Anthony Zerbe (Herec), Harold Perrineau (Herec), Gina Torres (Herec), Nash Edgerton (Herec), Roy Jones Jr. (Herec), Helmut Bakaitis (Herec), Stoney Burke (Herec), David Franklin (Herec), Genevieve O'Reilly (Herec), Robert Mammone (Herec), Michael Budd (Herec), Christopher Kirby (Herec), Don Battée (Herec), Josephine Byrnes (Herec), Rupert Reid (Herec), Socratis Otto (Herec), Bernard White (Herec), Bill Pope (Herec)
 
2003/138/USA, Austrálie/Akční, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Uzel, který má uvázaný Merovingian (Lambert Wilson) při setkání s Neem (Keanu Reeves), Trinity (Carrie-Anne Moss) a Morfeem (Laurence Fishburne), je známý pod názvem Merovingian nebo také Ediety.
- Merovingianovým (Lambert Wilson) oblíbeným jazykem je francouzština. Rod Marovejců Merovingian vládl franské říši 263 let.
- Trinity (Carrie-Anne Moss) řídila na dálnici italský superbike Ducati 996 vyráběnou v letech 1999-2002.
- 17-minútová bojová scéna stála 40 miliónov dolárov, čo ju vtedy robilo najdrahšou scénou tohto typu v histórii.
- Neo (Keanu Reeves), Morpheus (Laurence Fishburne) a Trinity (Carrie-Anne Moss) se s Merovingianem (Lambert Wilson) setkají ve 101. patře. Číslo 101 měl také pokoj Nea ve filmu Matrix (1999).
- Jméno operátora Link (Harold Perrineau) znamená v překladu „spojení“.
- Total Film magazine uvedl, že tento díl série obsahuje nejhorší větu, která se kdy objevila v hollywoodském filmu. Ona zní "Your life is the sum of a remainder of an unbalanced equation inherent to the programming of the Matrix".
- Bratři Wachowští byli stejně jako v případě třetího pokračování trilogie nominování na Zlatou malinu za nejhorší režii.
- Když se Trinity (Carrie-Anne Moss) snaží hacknout bezpečnostní systém elektrárny, použije k tomu existující linuxový bezpečnostní scanner Nmap a k průniku využije tehdy (v době natáčení filmu) vcelku aktuální díru v SSH. Narozdíl od mnoha filmů je zde tak zobrazen velice přesný postup "hackerského" útoku.
- Při dálniční honičce jede Morpheus (Laurence Fishburne) v modifikovaném Cadillacu CTS. (lskal
- Eva Mendes, Samantha Mumba, Brandy Norwood a Tatyana Ali byly zvažovány do role vědmy po smrti Aaliyah při havárii letadla.
- Lara Dutta si mohla zahrát ve filmu, ale odmítla, protože se jí nelíbil scénář.
- 2,25 km dlouhá dálnice byla postavena v Alameda Point Navy Base pouze pro účely filmu, po natáčení se srovnala se zemí.
- Na place se přihodilo několik zranění: Carrie-Anne Moss si zlomila nohu, Laurence Fishburne rameno a Hugo Weaving si namohl krční páteř.
- Cameo: Kameraman Bill Pope se ve filmu objeví jako člen ochranky.
- Hugo Weaving ve skutečnosti hrál jen několik svých klonů. Producenti našli na konkurzech muže podobných proporcí, kterým byla následně digitálně přidělána hlava Weavinga.
 
Odkazy