Matrix / The Matrix (1999/131/USA, Austrálie/Akční, Sci-Fi) 90%

06.08.2018 14:24
JEDNOU VĚTOU
„Skupina počítačových hackerů pod vedením charismatického vůdce vyhlásí ve 22. století válku světu, který je ovládán a řízen computery."

OBSAH
Uvěříte neuvěřitelnému! Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson (Keanu Reeves). A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady aby se mu to povedlo: dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech. Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná?

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Říct, že je to nejlepší film všech dob je blbost, přece jsme ještě neviděli všechny filmy... což ovšem neznamená, že to není bomba! Jistě, o nějaké hloubce obsahu můžeme polemizovat, a že by Matrix v divákovi vyvolával nějaké emoce...no nevím. Matrix byl co do vizuálních efektů a celkového stylingu film do té doby nevídaný. Alespoň ne v takové míře. Matrix diváka obklopí a zválcuje, a nelze o něm říci, že by to byla bezduchá podívaná, která je jen o efektech. Přišel Matrix Reloaded a svého staršího bratříčka co do vizuální stránky překonal, ale dojmu jaký první Matrix vyvolal už neměl šanci dosáhnout. A o tom přece filmy jsou - o dojmech. A ty přetrvávají. Dokonce bych řekl, že jednička měla lepší atmosféru a bylo v ní víc nezapomenutelných záběrů. Možná proto byl Matrix moje první DVD. Nebo spíš...první až druhé spolu s Devil's Advocate. (Gemini) 4*

Před Matrixem se zdálo, že tento žánr stagnuje. Matrix byl jako transfuze a vytvořil nový startovní bod a novou část historie.... a to filmy "PO MATRIXU". Po něm přišlo mnoho filmů, které ho vykrádali, napodobovali a chtěli se svést na jeho vlně úspěchu. Matrix je a bude jen jeden (pokračovaní považuji za pouhou snahu vydělat) a síla prvního dílu je úžasná. Několika vrstvou strukturu a možné výklady tohoto filmu z něj dělají na dlouho dobu podmět pro všechna možná diskuzní fóra. Jeho fenomén zasáhl i mě a nemůžu říci, že tento film změnil víc než cokoliv jiného. Je to taková malá revoluce ve filmování . (Djkoma) 5*

Výborný film, který spojuje skvěle natočené akční scény se zajímavým a originálním příběhem, plným víceznačných symbolů. Nechal jsem se unášet akčními momenty (i když pravda, že některé kung-fu gesta mi přišly směšné) a zároveň jsem zde nepostrádal emoce a některé dialogové scény byly vynikající (scéna s vědmou nemá chybu). Když jsem šel z kina, chvíli jsem se paranoidně rozhlížel kolem sebe :o)). Doufám, že další díly nebudou jenom trikovou exhibicí, ale budou mít i něco víc, stejně jako "jednička". (Lima) 5*

V.I.M. FILMU
Dost bylo štiplavých upozornění na to, že v rámci matrixovské trilogie přehlížíme její prazáklad. Řekli jsme dost a nasadili asi nejstylovější film 90. let, který dokázal pobláznit celou jednu generaci. První Matrix může fungovat jako Star Wars, na které si půlka dnešních amerických dospěláků vzpomene jako na důvod propuknuvší cinefilie. Matrix okouzlil zas naše vrstevníky, lhostejno v jakém zeměpisném prostoru. Asijská stopa (nejen co se choreografie týče), proporční zastoupení etnických menšin a jednoduchý konflikt, jemuž porozumí snad úplně každý, mj. způsobily, že výstavní příklad hollywoodské evoluce vyrostl ve skutečně globální fenomén. Možná je svým způsobem dětinské navlíkat se do upnutých kožených kostýmů, nosit černé brýle a poslouchat jen dunivou elektroniku a RATM, ale ne v případě Matrixu – protože sestavování šatníku, který za dvě sekundy přiřadíte k nadvládě strojů, a vlastně i všechno ostatní, s čím bratři Wachowští vyrukovali, neustále vyzařuje esenci „coolóznosti“.
A vo tom to je. Matrix může mít sebehlubší myšlenkové podloží i sofistikovaný systém odkazů napříč kulturami, ale tajemství jeho enormního úspěchu bude pořád spočívat v ultraefektním mixu revoluční akce a přímočarého příběhu, v němž dobře oháknutý „klučina“ dobývá svět. A nepotřebuje k tomu víc než sedět u počítače, a pak si hrát ve virtuální realitě na Brude Lee. Matrix spadá mezi filmy, na jejichž první degustaci se nezapomíná – protože spadlá brada z prvního vyvoněného bullet-timeu se nezvedne dřív než Neo velkolepě chytne helikoptéru. Naprosto dokonalých snímků mnoho není, ale Matrix k nim doopravdy patří: Polyká se sice možná až příliš snadno, jenže vylepšovat se v něm opravdu nic nedá. Umožňuje ztrácet se ve vedlejších významech, podléhat apokalyptickým vizím, v nichž stroje pěstují novorozence, držet pěsti romantice i klátit se pod stůl kvůli nové dimenzi virtuálních kouzel. Pusťte si trailer. Možná uroníte slzu. Protože Neovo řádění už „poprvé“ nikdy neuvidíte.

OLDIES FILMU
Matrixovskou trilogii mám celkem čerstvě za sebou a jedno se Matrixu musí nechat - ani jeden z filmů o zelenkavém kódu a hackerovi, který ho přepisuje podle libosti, za ty roky nezestárnul ani o den. Vždyť zlatavý štítek V.I.M. u sebe nemá pro srandu králíkům. Na Matrix je prostě radost koukat a to samé se dá říct o trailerech, které na něj lákaly diváky před osmi lety do kin (kdo by byl řekl, že je to tak dlouho!). Jejich sledování je ale trochu jiný zážitek, než byste od ukázky na takový blockbuster očekávali. Vlastně se teaser nese v duchu filmu, který prezentuje - je úplně jiný než cokoliv, s čím jste se setkali. Nepočítejte proto s žádnou velkolepou hudbou a s grandiózním finále, Matrix láká sérií epileptických sestřihů a podivných zvukových efektů. Celkem živě si vybavuji, jak na mě ve své době ukázka působila: odpudivě. Ehm. Samozřejmě to bylo dáno hlavně věkem, v té době jsme ale na podobný filmový vzhled nebyli zvyklí a teaser se svou zvláštnost nijak zastřít nesnaží. Je to víc než osobitá ukázka - do kin bych se ji ale bál pustit i dneska. Nic to samozřejmě nemění na její čtyřhvězdičkové výslužce.

GOLDIE FILMU
Psát o Matrixu shledávám strašně nevděčným úkolem. Už o něm bylo řečeno snad vše, navíc ho skutečně každý viděl, každý na něj má názor... a vůbec je to jako přilévat vodu do moře s cílem zvednout hladinu. Jenže co mi zbývá, když by se beztohoto přelomového snímku sekce goldies neobešla. Zatímco se totiž u některých kousků musí jejich kvalita a důležitost dokazovat, u Matrixu jde o nezpochybnitelný fakt. Akční filmy už nikdy nebyly byť srovnatelné jako před ním, japonská kultura natrvalo probourala zeď oddělující ji od Hollywoodu, jednou provždy byla dokázána nadvláda DVD nad videem a výrobci slunečních brýlí zažili vlastní renezanci.
Dopad Matrixu (nejen) na akční žánr byl skutečně velký. Přitom jde stále o chytrý film s hutnou mytologií a silnými charaktery, což ho dělá zajímavým i sám o sobě - nejen tím, co představuje. Revoluční režie tehdá ještě bratrů (dnes sourozenců) Wachowských si musela omotat kolem prstu každého, nehledě na stupeň odmítavosti a ignorance vůči žánru. Ostatně pocit, jaký má člověk po prvním zhlédnutí, je prostě nezapomenutelný. Vše, co bylo doposud cool, se jen krčí v rohu a pláče. Revoluční slow-motion kamera (bullet-time) se stala asi nejznámějším trademarkem (přestože ji nevymysleli Wachowští, ale Michel Gondry - do jedné ze svých reklam) a určitě by se objevila kdesi na předních místech nejcitovanějších a nejparodovanějších scén. Silný mix přísně logické sci-fi s pevnými pravidly a fantasy s nádechem osudovosti je působivý zrovna tak.
Dá se říct, že Matrix se stal revolučním ve většině z toho, co přináší, přestože se značnou částí jeho motivů přišli jiní o něco dříve. Až Marix ale ty vychytávky prodal opravdu všem, proto si přídomek "revoluční" jistě zaslouží.
I když měl Matrix mnoho následovníků, nikdy už nikdo nenamíchal stejně vybalancovaný koktejl zábavné akce a silného příběhu. Vezměme si například loňský divácký hit Inception, o němž se mluvilo jako o nástupci, pokračovateli, nebo snad pokořiteli Matrixu. To si troufám prohlásit za nesmyslné. Inception žánr nikam neposunulo, jen známé schéma zkomplikovalo, navíc odčerpalo velkou většinu akce, čímž vsadilo na zcela jiné principy než Wachowští. Tak či onak, za deset let tu bude dál Neo se svým kung-fu, Nolan už mezitím bude mít za sebou dalších pět geniálních filmů, které budou minulostí (drzost, co?). Tím se nechci nějak hodně navážet do Inception, to sem ostatně vůbec nepatří, jen poukazuji na rozdíl mezi dobrým filmem, který se přesně strefí do nálady a vkusu publika... a snímkem, jenž je to vše, ale ještě navíc stihne být revoluční a objevný.
Přitom Wachowští sami považovali Matrix jen za prezentaci počítačových triků, kde má být děj upozaděn. Story samotné bylo připraveno až pro pokračování. Ve výsledku je ale příběh s akcí natolik v rovnováze, že cokoliv dalšího by bylo zbytečné. (Možná malý důkaz toho, že Wachowští ne vždy znají míru.) Přestože Matrix jistě vždy zůstane pokrokovým hlavně v technických kategoriích, důležité je, že ani jeho příběh není odfláknutý. Ano, jednoduchá kostra výcviku naprostého nováčka, který se zatím musí skrývat, jen aby těm parchantům za měsíc rozbil... brýle, je sice dokonale klasická, ale množství zde přítomných "upgradů" ji dělá zcela plnohodnotnou.
Na rozbor Matrixu po dějové stránce, co který znak znamená, co je metaforou čeho, si netroufnu už jen proto, že japonskou kulturu, anime a další věci, jejichž vesmír Wachowští do velké míry využívají, neznám víc než okrajově. A vlastně není ani podstatné, abych se v nich nějak víc vyznal, protože jakkoli má zasvěcenec lepší přehled o světě, v němž Matrix existuje, nejsou to vědomosti nezbytně nutné k pochopení díla.
Wachowští na tom všem možná ujíždějí, ale zřejmě si moc dobře uvědomovali, že pro většinu lidí se bude jednat o exotickou novinku, zpřístupnili proto Matrix komukoli.
Vše, na čem příběh staví, je i proto nějakým způsobem atraktivní - svět počítačů, virtuální realita, jiné dimenze, vyvolený hrdina, osud, kung-fu, jedinec versus Systém. Každý z těchto motivů by posloužil (a nejednou se tak skutečně stalo) jako hnací motor celého snímku - zde jsou všechny pohromadě, kdy každý jeden z nich funguje. Některé z nich jsou možná maličko osekané, aby mohly koexistovat, to jim ale rozhodně neubírá. Už jen proto, že nevím o myšlence a emoci, kterou by Matrix vyvolat mohl, ale nevyvolává.
Můžeme diskutovat o kvalitě sequelů, můžeme se dohadovat o několika morálně nejistých motivech (obvinění ze šíření terorismu se vezlo hlavně s dalšími díly), o čem se už dohadovat určitě nebudeme, je zábavnost a působivost filmu, který před více než deseti lety nasadil laťku žánru proklatě vysoko.
Největší pochvalu si asi sourozenecké duo Wachowsky bros. zaslouží za to, jak působivě a přirozeně onu jmenovanou hromadu motivů "nalepilo" na sebe. Že dokázalo dát akčňáku hloubku. Jo, málem bych zapomněl, a vlastně je to tak strašně moc cool!

VELKÁ RECENZE
Thomas Anderson (Keanu Reeves) je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady, aby se mu to povedlo: dobré přátele a perspektivní práci v multimediállní počítačové společnosti Meta Cortech.
Jednoho dne se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače, a vše, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrixu - počítači budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti.
Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality?
A pak je tu otázka nejdůležitěšjí: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná?
Matrix. Dnes již kultovní film, s nímž do té doby neznámé duo bratrů Wachovských zcela dobylo nejen filmový svět. Prvotní nápad byl skutečně geniální: co když život, který žiji já, ty a všichni lidé kolem ve skutečnosti vlastně vůbec není? Co když jsou města, vesnice, příroda, všichni lidé kolem, naše trápení, slasti a radosti pouhou iluzí, vjemy vytvořenými uměle pomocí strojů, které lidstvo téměř vymýtily z naší planety? Kde člověk není žádným pánem tvorstva a vládcem zeměkoule, ale pouhým pohonem, baterií? Baterií pro stroje?
Po dechu ale diváci v kinech nelapali jen kvůli příběhu, ale – a to možná především – kvůli jeho zpracování. Počítačové efekty, slavná technika „bullet time“ a výtvarné pojetí akčních scén byly jednoduše nevídané a naprosto převratné. Čtyři „techničtí“ Oscaři (zvuk, střih, střih zvukových efektů a vizuální efekty) byli tedy samozřejmostí.
Film, jak nemusíme zdůrazňovat, se dočkal dvou pokračování, kolekce animovaných filmečků Animatrix, byl nesčetněkrát zparodizován a stal se jedním z hlavních inspiračních zdrojů nejen pro filmové odvětví.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Programátor jménem Thomas A. Anderson (Keanu Reeves) vede tajně druhý život jako obávaný hacker Neo. Série podivných událostí jej přivádí až k setkání se skupinou lidí vedenou Morpheem (Laurence Fishburne), který mu nabízí možnost zjistit, co skutečně je onen Matrix. Neo je vytažen z falešné reality do reálného zničeného světa, kde se nepíše rok 1999 (tento rok je v umělém Matrixu), nýbrž 2199 (Morpheus si tímto není jistý; informace z třetího dílu toto nepřímo vyvracejí).
Lidstvo vede válku s inteligentními stroji, které samo vytvořilo. Po dlouhých bojích se lidé rozhodli zaclonit oblohu a odříznout tak stroje od zdroje sluneční energie. Stroje reagovaly zotročením lidí a začaly je uzavírat do schránek, kde je jim do mozku promítána umělá realita – Matrix – iluzorní svět zobrazující lidskou společnost na vrcholu roku 1999, v němž lidé zdánlivě žijí své životy. Ve skutečnosti jsou ale drženi na umělé výživě a jejich kinetická, elektromagnetická a tepelná energie je využívána jako zdroj pro stroje. Velkochovem lidí stroje získaly nevyčerpatelný, nekonečně se množící zdroj energie.
Morpheus stojí v čele organizované skupiny, která probouzí vybrané lidi a odpojuje je z Matrixu. Morpheus odpojuje Nea, protože pevně věří, že právě on je „Vyvolený“, jehož příchod, předpovězený „Vědmou“ má přinést zkázu Matrixu a svobodu pro lidstvo. Vyvolený prý dokáže Matrix ovládat a podřídit si jej. Neo samotný je zpočátku skeptický, ale Morpheus jej s neotřesitelným přesvědčením učí, jak si přisvojit a překročit pravidla umělého světa – porušovat fyzikální zákony. Matrix zevnitř hlídají programy strojů, agenti, kteří jsou nadpřirozeně silní, ovládají bojová umění a další superschopnosti. Neo se po probuzení více sbližuje a prohlubuje vztah s Trinity (Carrie-Anne Mossová).
Neo se setkává s „Vědmou“ (Gloria Fosterová), která dostává svému jménu a představuje mu jeho budoucnost. Krátce poté skupinu zradí Cypher (Joe Pantoliano), který dává přednost pohodlnému nevědomému životu zpátky v Matrixu. Morpheus je chycen agenty, kteří se z něj vymýváním mozku snaží dostat přístupové kódy k Sionu, poslednímu lidskému městu. V souladu s předpovědí se Neo rozhoduje Morphea zachránit, společně s Trinity se vrací do Matrixu a vysvobodí Morphea z držení agentů a vojáků. Morpheovi a Trinity se podaří uniknout „východem“ – k odpojení z Matrixu používají telefony. Neo je ale donucen postavit se Smithovi, vedoucímu agentovi. Porazí jej, ale agenti se mohou znovu vtělit do kterékoli osoby v Matrixu.
Neo tedy utíká pronásledován agenty ve snaze najít jiný východ. Je ale dostižen Smithem, několikrát střelen do hrudi a zdá se být mrtev. V tuto chvíli ale Trinity, stojící u jeho reálného těla a neschopná připustit jeho smrt, políbí jeho rty a šeptá mu o své víře v jeho moc a lásku, kterou jí předpověděla „Vědma“. Na hranici smrti si Neo uvědomuje pravdu a jeho mozek rozpoznává nereálnou a jen umělou smrt. Plně pochopí pravidla Matrixu a znovu v něm ožívá. Nyní, už jako „Vyvolený“, bez námahy zničí agenty. V závěrečném epilogu jim slibuje, že povede boj proti nim za osvobození lidí z otroctví.
Příběh pokračuje ve filmu Matrix Reloaded.

SÉRIE MATRIX
Matrix vydělal 171 milionů dolarů jen v USA a 460 milionů celosvětově. Příliš se neočekávalo, že si takto nevšední film získá davy, ale stalo se. Tento nečekaný úspěch vedl k natočení dalších dvou dílů: Matrix Reloaded a Matrix Revolutions. Podle Wachowských ale byla trilogie zamýšlena již od začátku. Trvalo mnoho let, kdy se vytvářel a znovu přepisoval scénář, než se oba filmy začaly současně točit, aby daly dohromady v podstatě jednolitý příběh uměle rozdělený na dvě části, které měly premiéru půl roku od sebe. Mnoho lidí se shoduje, že pokračování nedosahuje kvalit ani koncepční hloubky prvního dílu. Na internetových stránkách se o tom stále vedou debaty.
Po osmnácti letech od základní trilogie byl natočen čtvrtý díl s titulem Matrix Resurrections, jehož premiéra je plánována na prosinec 2021. Ačkoliv se režie ujmula už jen jedna ze sester Wachowských, Lana, na scénáři s ní pracovali též Alexandar Hemon a David Mitchell. Své role pro tento film si zopakovali někteří herci a herečky z původního obsazení.
Vydán byl také Animatrix, sbírka devíti animovaných povídek v japonském kreslířském stylu anime, který výrazně ovlivnil autory filmové trilogie. Sestry Wachowské sice na tento projekt dohlížely, ale napsaly pouze čtyři z těchto příběhů a žádný nerežírovaly, sezvaly totiž významné osobnosti ze světa kreslené animace a nechaly jim relativně volnou ruku, aby přenesly své vize na papír. Každý příběh je nakreslen zcela odlišným způsobem a vypráví o něčem jiném, všechny ale dokreslují příběh Matrixu a jeho svět jako takový. Čtyři části byly vydané na oficiální stránce série, jeden díl byl promítán spolu s filmem od Warner Bros Dreamcatcher, ostatní byly poprvé k vidění až po vydání samostatného DVD Animatrix.
K sérii patří také tři počítačové hry: Enter the Matrix (2003), která zobrazovala události spojené s filmem a obsahovala navíc krátké hrané filmy natočené přímo pro hru; The Matrix Online (2004), MMORPG s příběhem navazujícím na děj Matrix Revolutions; a The Matrix: Path of Neo (2005), která se zaměřuje na Vyvoleného a situace, ve kterých se ocitá během trilogie.
Na webových stránkách je zdarma k dispozici velké množství komiksů odehrávajících se ve světě Matrixu nakreslených různými osobnostmi z komiksového průmyslu. Některé také vyšly v jednom ze dvou tištěných vydání.

Ocenění:
Academy Awards
2000 - Střih
2000 - Mix zvuku
2000 - Střih zvuku
2000 - Vizuální efekty

BAFTA
2000 - Zvuk
2000 - Vizuální efekty
2000 - Bill Pope (Nejlepší kamera) (nominace)
2000 - Nejlepší střih (nominace)
2000 - Výprava (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Blu-ray, TV, UHD)
V českém znění: Michal Dlouhý - Keanu Reeves (Neo), Petr Oliva - Laurence Fishburne (Morpheus), Veronika Gajerová - Carrie-Anne Moss (Trinity), Pavel Šrom - Hugo Weaving (Agent Smith), Zbyšek Pantůček - Matt Doran (Mouse), David Suchařípa - Anthony Ray Parker (Dozer), Helena Dytrtová - Belinda McClory (Switch) + Ada Nicodemou (Dujour), Daniel Rous - Joe Pantoliano (Cypher), Miroslav Středa - Paul Goddard (Agent Brown), Tomáš Juřička - Marcus Chong (Tank), Bohdan Tůma - Julian Arahanga, Robert Taylor (Apoc, Agent Jones), Jaroslava Obermaierová - Gloria Foster (vědma), Robert Hájek - Rowan Witt (chlapec s lžící), Jarmila Švehlová, Miloš Vávra, Radovan Vaculík, Luděk Čtvrtlík, Vladimír Kudla a další
Překlad: Petr Chalupecký
Produkce: Jiří Beránek
Zvuk: Miloš Zajdl
Dialogy a režie: Jitka Tošilová
Vyrobilo: AVF Studio Zero pro Warner Home Video 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.9.2017 AČFK
Premiéra USA: 31.3.1999 Warner Bros. US
Premiéra Austrálie: 8.4.1999
Premiéra Velká Británie: 11.6.1999
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.1.2000 (VHS) Warner Home Video, 10.1.2000 (DVD) Warner Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 8.12.2008 Maxicbox
Poprvé na VHS: 1.4.2000 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 11.2.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 8.12.2008 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 19 060 997
Tržby celkem - $ 463 517 383
Návštěvnost v ČR 320 728
Náklady (Rozpočet) - $ 63 000 000

FILMY V SÉRII
Matrix gastonrolinc.webnode.cz/news/a0215/
Akční / Sci-Fi, USA, 1999
Režie: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne

Matrix Reloaded gastonrolinc.webnode.cz/news/a0216/
Akční / Sci-Fi, USA / Austrálie, 2003
Režie: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne

Matrix Revolutions gastonrolinc.webnode.cz/news/a0217/
Akční / Sci-Fi, USA / Austrálie, 2003
Režie: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne

The Matrix Resurrections gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/matrix-resurrections-the-matrix-resurrections-2021-usa-akcni-sci-fi-v-priprave/
Akční / Sci-Fi, USA, 2001
Režie: Lana Wachowski, Hrají: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss
 
Tvůrci a herci
Andy Wachowski (Režie), Lana Wachowski (Režie), Joel Silver (Produkce), Don Davis (Hudba), Bill Pope (Kamera), Zach Staenberg (Střih), Shauna Wolifson (Casting), Mali Finn (Casting), Owen Paterson (Scénografie), Kym Barrett (Kostýmy), Dane A. Davis (Zvuk), Bob McCarron (Masky), Nikki Gooley (Masky), Elka Wardega (Masky), Andy Wachowski (Scénář), Lana Wachowski (Scénář), Keanu Reeves (Herec), Laurence Fishburne (Herec), Carrie-Anne Moss (Herec), Hugo Weaving (Herec), Gloria Foster (Herec), Joe Pantoliano (Herec), Belinda McClory (Herec), Robert Taylor (Herec), Anthony Ray Parker (Herec), Ada Nicodemou (Herec), Paul Goddard (Herec), Julian Arahanga (Herec), Marcus Chong (Herec), Matt Doran (Herec), Marc Aden Gray (Herec)
 
1999/131/USA, Austrálie/Akční, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Televízny prijímač v zavádzacom programe, na ktorom Morpheus (Laurence Fishburne) ukazuje Neovi (Keanu Reeves) realitu, bol prototyp vyrábaný v roku 1958 firmou Amalgamated Wireless s označením Radiola Television.
- Vo filme boli použité bojové umenia ako Taekwondo, Jiu Jitsu, Kung-Fu, Savate, Shorinji Kempo či Drunken Boxing.
- Trinity (Carrie-Anne Moss) jazdí na začiatku filmu na motorke Triumph Speed Triple.
- Bojová helikoptéra z filmu je typ BELL 212 (UH-1N) s guľometom typu General Electric Minigun M134.
- Proslov agenta Smitha (Hugo Weaving) o „lidské rakovině" použila deathmetalová kapela z Malty Beheaded jako intro k písni „Horde of the Stolen Sun" na desce Recounts of Disembodiment z roku 2002.
- Pri prestrelke vo vestibule budovy sa Trinity (Carrie-Anne Moss) odráža od steny a končí premetom za stĺpom. Túto scénu herečka točila mnohokrát, pretože to nedokázala urobiť. Súrodenci Wachowski chceli, aby to šlo bez strihu, avšak scéna bola nakoniec rozstrihnutá na dva zábery.
- Scéna exploze výtahu nebyla vytvořena digitálně. Vzniklo přes 200 testovacích záběrů a použito při nich bylo přes 150 různých kombinací chemikálií, aby plameny působily tak, jak si režiséři Andy a Lana Wachowski přáli. Samotné scéna ve filmu trvá pouhých 10 vteřin.
- V roce 1976 byl v epizodě "The Deadly Assassin" seriálu Doctor Who (od r. 1963) byl poprvé použit název "Matrix", a to pro počítač vytvářející virtuální realitu.
- Ve všech scénách není telefon Nokia 8110, jak to původně vypadá. Ke konci filmu Neo (Keanu Reeves) sebere mobil volajícímu muži. Tento mobil je pravděpodobně Nokia 5110.
- Niektoré scény z filmu boli použité v hre "Max Payne" (2001), v ktorej sa ako v prvej hre objavil bullet-time.
- Komiks "The Invisibles" od Granta Morrisona mal veľký vplyv na Matrix. Sám Morrison verí, že režiséři Andy a Lana Wachowski ukradli jeho nápad pre vznik filmu.
 
Odkazy