Pařba na třetí / The Hangover Part III (2013/100/USA/Komedie) 61%

06.08.2018 10:47
JEDNOU VĚTOU
„Epický závěr trilogie Pařba ve Vegas a Pařba v Bangkoku“

OBSAH
Jsou to už dva roky. Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms) a Doug (Justin Bartha) žijí poklidně ve svých domovech. Tetování byla odstraněna laserem, rejstřík vymazán. Poslední zprávy o magnetu na pohromy Lesliem Chowovi (Ken Jeong) mluvili o tom, že byl uvržen do thajského vězení a tak teď, když jim zmizel ze života, se kluci téměř vzpamatovali z nočních toulek pochybnými čtvrtěmi Las Vegas v roháčkovém opojení, z únosu, střelby a pronásledování drogovými gangstery v Bangkoku. Jediný nespokojený člen Vlčí smečky je Alan (Zach Galifianakis). Tato černá ovce party stále postrádá smysl života. Zahodil své léky a ve velkém stylu se řídí svými přirozenými instinkty, což pro Alana znamená odbourání jakýchkoliv mezí, filtrů a soudnosti – dokud ho nakonec osobní krize nepřinutí vyhledat pomoc, kterou tak potřebuje. A kdo jiný, než jeho tři nejlepší kamarádi, by měl dohlédnout na to, aby podnikl první kroky.Tentokrát nebude žádné loučení se svobodou. Žádná svatba. Co by se tak asi mohlo zvrtnout? Ale když Vlčí smečka vyrazí na cestu, může se stát cokoliv. „Pařba na třetí" je epickým vyvrcholením jedinečné odysey sebedestruktivního chaosu a chybných rozhodnutí, ve které kluci musí dokončit započaté dílo – musí se vrátit tam, kde to všechno začalo: do Las Vegas. Tak či onak ... všechno končí právě tady.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zach Galifianakis a Ken Jeung jsou herci, kteří si třetí díl pařby naprosto perfektně kradou celej pro sebe. Stoupá a klesá spolu s nimi. A to je vlastně úplně jedno, že po originální jedničce a dvojce, co je asijskou verzí jedničky, konečně přichází s nějakým novým nápadem. Zach a Ken jsou v tomhle příběhu prostě doma. Jak se Ben v první scéně objeví ve vězení a Zach v té druhé scéně spolu se žirafou, tak máte jasno. Tohle je prostě jejich svět a tam patří. Jenže ne vždycky se Zach a Ben objeví na scéně a ne vždycky to je taková pecka jako na samotném začátku filmu. I tak ale...pobavilo. Nijak zvlášť, ale standard předchozích dílů si tenhle díl udržel. (Malarkey) 2*

Doktor Nešpor to sice nerad uslyší, ale když jsou chlapi střízliví, není už s nimi taková zábava.. Phillips dle očekávání vsadil na dvě nejsilnější karty (úchyl Alan, perverzní úchyl Chow), ale „zločinecká linie“, ani změna stylu vyprávění nezměnily pachuť rozředěného recyklátu, který si jen se setrvačností nevystačí.. Na puzzle-kocoviny legendární vlčí kompanie zkrátka kladu mnohem vyšší nároky. Netřeba však věšet hlavu. Závěrečné titulky ukázaly, že pro potenciální pokračování jsou notičky rozdány s noblesou - jen to mini-torpédo v rákosí pana Chowa není něco, co bych musel vidět vícekrát.. (Gilmour93) 3*

Do třetice všeho pařmensky dobrého a výrazně méně bláznivého. Když chcete napotřetí (a možná definitivně naposledy) zapařit s milými potrhlíky a bezelstnými průšviháři, tak máte právě možnost. Případné průšvihy vezmou mile rádi na sebe.Vždyť v tom mají už bohatou praxi. Ani tentokrát na sebe problémy nenechají dlouho čekat. Poté, co Alanovi zemře táta po nevinné roztržce mezi nimi o mrtvou (a z filmařského hlediska na rok 2013 nepovedeně uměle vytvořenou) žirafu, jejíž smrt zavinila hromadnou havárii na rušné dálnici, je zbylá trojice nerozlučných kamarádů pevně odhodlána Alanovi pomoci z jeho nedobrého psychického stavu tím, že ho dají léčit. A kamarádi jsou přece od toho, aby si pomáhali. Jenže dobrý úmysl Phila, Stua a Douga ztroskotá, když se na scéně zčistajasna vynoří nesmlouvavý drogový boss v podání Johna Goodmana, který chce stůj co stůj zpět své ukradené zlato, o které ho připravil jejich kamarád nekamarád Chow, který mezitím pláchl z bangkokského vězení a užívá si znovu nabité svobody po svém. A mafián si jako zástavu ponechá Douga, kterému jde rázem o život. A tím je zaděláno na celkem široké spektrum rozličných gagů čítající absurdní až (téměř) seriozně pojaté. Problém ovšem je, že jich tentokrát není přehršel, nejsou tolik odvázané a ke konci filmu jsem už neevidoval žádné, ale tvůrci si naopak troufli na závěrečnou pasáž v seriozním pojetí. Je dobře, že tvůrci už tentokrát neopakovali stejný námět, známý z předchozích dvou dílů, a monotematické hrozbě se šikovně vyhnuli snahou o invenčnější pojetí, které se daří naplnit skvěle, a nejlépe v prvních dvou třetinách filmu. Pak už to vázne. Scénář mohl být vynalézavější a gagy se nemusely vyházet hned zkraje. Když to celkově zhodnotím, je tenhle díl jiný než ostatní, a ne o moc horší ani lepší. Renomovaný Todd Phillips ho zrežíroval velmi dobře, s rychlým, místy originálním spádem událostí, bylo nadmíru příjemné shledat se zase se starou dobrou partou, ve které má zřetelně největší prostor Zach Galifianakis, nelze opomenout ani comeback krásné a těhotné Heather Graham, ale scénář vždycky nahodil brzdu, která bránila většímu rozhledu, a také aby se zapařilo mimořádně vtipně, ačkoliv paradoxně ve filmu žádná pořádná pařba není. Komu se líbily předchozí dva díly, měl by být spokojený i tentokrát. A ve vážnějších polohách má film překvapivě největší sílu. 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Tentokrát čtveřice hrdinů vyráží někam do Arizony, kde by se měl magor Alan dát dohromady ze smrti otce a snad se zbavit svých psychických problémů. Minulost je však uprostřed dálnice dostihne v podobě kamionu s hodně drsným řidičem, Douga unese pekelně naštvaný John Goodman a zbytek bandy musí najít psychopatického pana Chow, nebo to jejich parťák odskáče. Takže se podíváme do Mexika, zabijeme pár kohoutů, najdeme hromadu zlata, zalétáme s padákem nad rozzářeným Vegas a za pár hodiny zapomeneme, že jsme viděli film, který chtěl navázat na jednu z nejlepších komedií posledních let a její okoukané ale pořád vlastně celkem slušné pokračování.
Pařba na třetí je skutečně jiná než předchozí díly, ale bohužel se z ní tak trochu vytratil humor. Mnohem více prostoru tu dostávají Zach Galifianakis a Ken Jeong. Ten první byl v jedničce sympatickým avšak pořád ještě reálně se chovajícím magorem a protipólem dvou úplně normálních hrdinů. Ten druhý tam zase fungoval jako extrém a ve svých pár scénách byl boží. Podobným charakterům však sedí, když mohou krýt záda někomu, s kým se lze ztotožnit (nejspíš se nenajde moc lidí, co by se v hloubi duše cítili jako úchyl Chow nebo poloretardovaný Alan),  hlavní role však jednoduše neutáhnou. V podstatě jsou to hovada, která začnou za chvíli obtěžovat, když jejich šílenosti nemůže vyrovnávat někdo normální. Bylo by snadnější udělat z tohohle příběhu černohumornou Coenovku než klasickou komedii.
A Bradley Cooper a Ed Helms tu jsou očividně trošku navíc. Jejich postavy neprojdou žádným vývojem, v podstatě od začátku do konce uklidňují Galifinakise nebo řvou na Jeonga, ale z jejich výrazů je evidentní, že se tentokrát fakt moc nebaví a že dorazili jen kvůli šekům. A když se dva ze tří členů party nudí a poslední je idiot, je to fakt problém. Na první akci „Vlčí smečky“ jsem vyrazil do kina šestkrát, protože jejich kocovinová odysea byla vtipná, dojemná a ze života. Teď se ovšem proměnila v road trip se dvěma hovady a dvěma chlapíky, kteří by nejradši byli asi někde jinde.
Ale faktem zůstává, že jim tentokrát nepomáhá ani scénář, kde je nouze o hlášky, zajímavé vedlejší postavy nedorazí a ty staré z jedničky a dvojky tu jsou dost často jen proto, že jejich představitelé asi neměli nic lepšího na práci. Sem tam se sice objeví úsměvný moment, ale k žánru komedie má třetí Pařba někdy sakra daleko. Respektive takhle – při několika scénách jsem si bez legrace říkal, že by bylo snadnější udělat z tohohle příběhu solidní černohumornou Coenovku nebo drsný thriller než komedii. I v momentech, které přímo žadoní o nějaký ten fór nebo hlášku, se na to tvůrci obvykle vykašlou a nechají hrdiny jen stát, klábosit a tvářit se vyděšeně. Kdyby u toho vybouchlo víc věcí a Galifinakis na začátku zemřel, klidně by z toho mohla být solidní napínavá podívaná s úchylným asijským záporákem. Jestli to je nebo není dobré hodnocení pro komedii, si přeberte sami.
Nechci na nikoho ukazovat prstem, ale scenárista Craig Mazin, který sérii převzal u druhého dílu, dokázal poprvé vyrabovat jedničku a tentokrát udělal z komedie průměrné a beztvaré nic, kde jsou opravdu vtipné asi čtyři scény a zbytek je o tom, jak trojice herců jede z místa A do místa D a mezi tím se zastaví v místech B a C. A jelikož o tom samém bylo Mazinovo Z cizího krev neteče, navrhl bych dát tuhle sérii někomu, kdo má alespoň nějaké nápady.
A nebo to možná rovnou zabalit. Ten pád z geniálních výšin do oblasti bezkrevného průměru začíná docela nabírat grády. Za největší přínos Pařby na třetí tedy nakonec považují, že mě donutila pustit si znovu první díl. Pořád je boží.
P.S.: Po druhém zhlédnutí jednu hvězdu přidávám. V tomhle případě docela pomáhá, když je publikum dobře naladěné. Berte ji ale s rezervou.

O FILMU
V roce 2009 scénárista a režisér Todd Phillips uspořádal mejdan, jaký svět dosud neviděl. Celý svět tak mohl poznat skupinu kamarádů, kterou dnes všichni znají jako Vlčí smečku. V roce 2011 zvedl sázky ještě výš, aby nám mohl předvést, jak daleko mohou jít a přitom všechno neprohrát.
Pouhá prostá otázka ‚Co by se tak asi mohlo zvrtnout?’, zodpovězena v obou předchozích filmech „Pařba ve Vegas" a „Pařba v Bangkoku", nejenže prolomila všechny meze a rekordy v prodeji vstupenek, když bavila lidi po celém světě, ale také nesmazatelně poznamenala celou popkulturu. Vyšinuté hlášky pana Chowa se dosud ozývají i tam, kde by je člověk sotva mohl očekávat, a fanoušci od Baltimoru až po Bosnu každý den nenápadně přistupují k recepčnímu pultu lasvegaského hotelu Caesars Palace a dožadují se „toho apartmá z Pařby" nebo citují Alanův mimoňský dotaz: „Tohle je fakt Cézarův palác?"
„Teď se dostáváme ke skutečně epickému závěru.", říká Phillips, když příběh zavede Phila, Stua, Alana, Douga a jejich boha odplaty Chowa na jih od hranic a zpět na původní místo činu vhodné pro zakončení celé ságy: do Las Vegas, kde se věci na počátku velmi, ale velmi zvrtly.
To, co si mysleli, že se stalo v Las Vegas, nebylo nic ve srovnání s tím, co se skutečně stalo a co zjistí takovým způsobem, o kterém jsou filmoví tvůrci přesvědčeni, že překvapí diváky stejně jako samotné filmové kamarády. „Film je plný akce, komických situací, je v něm loupež, cesta autem a také jistá tajuplnost, protože se dotýkáme některých v minulosti neobjasněných věcí, které ale v předchozích dvou filmech vždy zaznívaly jako podtón.", vysvětluje Phillips. "Všechno se tu spojuje a balí do jednoho balíčku, až to nakonec podle vlastní logiky vyústí do konce."
Scénárista Craig Mazin, který s Phillipsem poprvé spolupracoval na scénáři pro film „Pařba v Bangkoku", líčí, jak si na základě dvou předchozích příběhů připravili nástin logiky pokračování. „Objevili jsme řetězec nedokončených věcí táhnoucí se všemi třemi filmy až k závěrečnému příběhu, který neukončuje jenom tento poslední příběh, ale všechny tři. Na začátku se něco stalo, ale málokdo si uvědomil, jak významné to je, a ono se to k našim hrdinům vrátí a musí se vydat na cestu, která bude v mnoha ohledech nejobtížnější a nejpodnětnější ze všech jejich výprav."
Film „Pařba na třetí", který je spíše než jako forenzní vyšetřování z předchozích filmů pojat jako hledání, výrazně mění strukturu „následujícího rána“ z předchozích filmů, a přesto u diváků nedočkavě sedících na kraji sedaček vyvolává salvy hurónského smíchu i překvapenou otázku „Co je sakra tohle!“.
Závěrečná kapitola závisí spíše než na ztrátě paměti na srozumitelnosti a plném objasnění věcí. Tentokrát se nejedná o konkrétní kocovinu, ale o návrat k původní pramáti všech kocovin způsobenou Alanem, která tohle všechno před šesti lety tak nepředstavitelným způsobem rozpohybovala.
Bradley Cooper, který se vrací jako středoškolský učitel angličtiny, a neoficiální vůdce smečky Phil, říká: „Existují určité střípky příběhů, které jsme letmo zahlédli v předchozích filmech, které se stávají hlavní součástí většího celku. Mám-li mluvit jako fanda, který se sám na tyto filmy dívá, nejlepší - a taky nejzábavnější - je poskládat to všechno dohromady."
Phillips má pocit, že „Pařba na třetí“ se také nevyhýbá pochybným končinám, které humoru dodávají na břitkosti. „U nás to vždy začíná pochybnou končinou, protože to umocňuje komičnost. Navíc je zajímavější a realističtější, když hrdiny přivedeme do pochybných končin a zvýšíme tak napětí. Naši hrdinové se ocitají v prostředí a v situacích, do kterých nepatří a jsou tu v nich podstatě jako ryby na suchu, takže je komické sledovat, jak se s tím perou a snaží se z toho dostat."
„Todd je náš kapitán. Prostě ho následujeme do bitvy.", říká Ed Helms, když opakuje svou roli věčně panikařícího dentisty Stua. „V tuto chvíli lze říci, že hlavní hrdinové se vydali na cestu do pekla a vrátili se zpět … ale poněkud nešťastným způsobem. Zůstalo jim pár jizev. Stu má jednu ze svého nerozvážného tetování, nemluvě o zubu, který už zpátky nikdy nedostane. Ale já tyhle příběhy a ty kluky miluji, a když jsem si četl scénář k filmu 'Pařba na třetí', úplně mě nadchlo, když jsem viděl, co je čeká. Otáčel jsem stránky a myslel jsem si: ‚To snad ne, dělá si ze mě srandu? Kde na to přišel?'"
U diváků je to podobné, znají podstavy už natolik dobře, že mohou sledovat, jak se řítí do různých situací a věřit, že se z nich nějak dostanou. Nebo že se budou mimořádně dobře bavit, když se o to budou snažit. „Celkové hodnocení: je neuvěřitelné, kolik legrace je ve filmu obsaženo.", potvrzuje Ken Jeong, který se na plátno vrací jako Chow nosící smůlu všem kolem sebe. „A tohle je odpověď na všechny otázky. Chcete vědět, so se stalo s Chowem? Odpověď dostanete, velmi rychlou, a bude to velkolepá podívaná."
Film „Pařba na třetí" má uspokojující závěr celého toho šílenství částečně také proto, že si v něm tvůrci poradili s jedním členem smečky, který dosud unikal čemukoliv, co by se podobalo vývoji postavy či sebeuvědomění. Který se údajně v průběhu všech těch traumatických a dramatických zážitků na pokraji smrti nikdy nepoučil a nikdy se nezměnil. Jinými slovy … „Toto je Alanův příběh.", říká Phillips.
„Vědět, že po tomto filmu už nikdy nebudu moci hrát Alana, je tak trochu hořké i sladké zároveň. Ale byla to hezká jízda.", poznamenává Zach Galifianakis, když mluví o postavě, která si získala spoustu přívrženců po celém světě a výrazně ovlivnila jeho vlastní život i kariéru. Mazin dodává, že s vědomím, že „lidé na ten film nejdou, aby se poučili, ale aby se zasmáli a pobavili, jsem přesvědčen, že se víc smějeme, když máme někoho rádi, a já i Todd máme tyhle postavy hodně rádi, proto jsme to chtěli ukončit smysluplně - a to znamenalo věnovat se Alanovi."
Proto „Pařba na třetí" ponoukne Alana, aby se vydal na tolik potřebnou cestu do svého nitra, která se odvíjí paralelně s hlavním dějem příběhu. „Nechci tvrdit, že dospěje, protože si nejsem jistý, do jaké míry by to bylo možné, ale něco ho určitě začíná měnit, na buněčné úrovni.", vyjadřuje své mínění Dan Goldberg, Phillipsův dlouholetý produkční partner.
„Mohli jsme tak vytěžit komičnost z hlubší podstaty jednotlivých postav.", pokračuje Goldberg. „Nemohli jsme se spoléhat na stejné věci, které už jednou fungovali, ať už mluvíme o postavách nebo o příběhu. Alan nám přinesl spoustu smíchu a ani tento film není výjimkou, ale nastává čas, kdy si pomyslíte, že to tak už dál jít nemůže. Co kdyby to byl váš přítel? Při sledování všech těchto filmů vás určitě napadne, že bez ohledu na to, do jak šílených situací se hrdinové dostávají, jejich přátelství je opravdové. Prostě věříte, že ti kluci se mají rádi. Takže se nakonec nabízí otázka: Jak mohli připustit, aby se jeden z nich vydal na tak sebedestruktivní cestu?"
Phillips souhlasí a poukazuje na to, že různorodost Vlčí smečky hrála vždy hlavní roli. „Od začátku jsem přesvědčený, že tyto filmy fungují díky postavám a obsazení rolí. Kdybychom tu měli řekněme tři Alany, nehledě na to, že to je nemožné, bylo by to jako napichovat pořád stejnou žílu. Naši herci jsou komičtí nejen vlastním přičiněním, ale z komediálního hlediska pochází každý z nich z tak odlišného prostředí, že to přispívá ke vzniku zcela výjimečné přitažlivosti.
„Při sledování filmu se obvykle ztotožníte s některou postavou.", poznamenává dále. „Myslím, že spousta lidí vidí věci Stuovýma očima, protože právě on se zdá být nejnormálnější. Sebevědomí diváci se na svět dívají Philovýma očima a někteří lidé, ti naprosto vyšinutí, se dívají Alanovýma očima. Ale to, na co reagují, je celá skupina, a to je skutečný vzkaz pro herce. Na pozadí komedie, na pozadí zápletky, bez ohledu na to, kde se probudí nebo jak potrhlou loupež musí provést, aby se vyhrabali z potíží, myslím, že lidé jsou prostě rádi, že se s těmito kluky znovu sešli a že se s nimi vydají ještě na jednu poslední jízdu."
Alanovi se moc nedaří. Vlastně ani nic moc nedělá, což znepokojuje jeho rodinu. „Kluci v čele s Alanovým švagrem a přítelem Dougem se rozhodnou mu pomoc a připraví akci, která ho má dostat do léčebného zařízení, kde by mu pomohli dát si život do pořádku.", říká Phillips. „Protože ví, že sám to nezvládne, získá pro svůj plán Phila a Stua. Právě snaha pomoci Alanovi svede ty čtyři dohromady."
Alan pochopitelně vzdoruje, ale nakonec to vzdá pod neodolatelným příslibem cesty autem se svými třemi kamarády. „Alanovi musí někdo říct, že prožívá krizi středního věku, aniž by si to uvědomoval.", připouští Galifianakis. „Nemá o tom ani tušení. Myslím, že to je něco jako krize dospívání, ale je těžké dospět, když už je člověku přes čtyřicet."
Ale aniž by si to ti čtyři uvědomovali, Alanova velmi opožděná snaha o mentální zdraví se dostavila současně se stejně důležitou událostí, která se odehrála na druhém konci světa: Leslie Chow prchá z vězení v podobném stylu, jako ve filmu „Vykoupení z věznice Shawshank", a jako zlý džin právě vypuštěný z láhve nemarní čas a vnáší chaos do života všech svých blízkých přátel. A žádný přítel mu není tak blízký jako Alan.
Helms konstatuje, jak to dopadne: „To, co začíná jako velmi šlechetné gesto, rychle eskaluje do naprostého chaosu a pekla." A přesto Phillips tvrdí: „Pokud mluvíte s lidmi, kteří si tyto filmy oblíbili, často říkají, že by chtěli mít přítele, jako je Alan - a to lze přičítat Zachovi. Má tak sladké oči, že může říct a udělat téměř cokoliv a vy si řeknete: ‚Ah, on to tak nemyslel.’ Takže mu všechno prochází. Lidé milují Alana pro jeho nevinnost, velké srdce a schopnost jen tak si užívat, aniž by si dělal starosti s tím, co si myslí jeho okolí. To by bylo v pořádku, kdyby to vždy nepřehnal a nezvoral."
I když zničující vztah s Chowem má na Alanův přístup k životu největší vliv, ve Vlčí smečce není nikdo, kdo by na vlastní kůži nepocítil jeho důsledky. „Vychází najevo, že v prvním filmu Chow provedl něco, co příšerně naštvalo jednoho velmi nebezpečného nepřítele. Tuhle urážku ještě znásobil ve druhém filmu a teď se to všechno vrací k němu, Alanovi, Philovi, Stuovi a Dougovi.", upozorňuje Goldberg.
A opět je to Phil, kdo ztrácí trpělivost jako první. Ale jakmile je zatažen do víru událostí, bude pravděpodobně poslední, kdo vycouvá. Přestože někteří lidé vnímají tuto vůdčí postavu jako nejrozvážnějšího člena skupiny, Cooper s tím nesouhlasí a tvrdí: „Pokud Phil představuje hlas rozumu, pak je realita, ve které žijí, úplně vzhůru nohama. Myslím, že Philův pohled na život je svým způsobem šílený. Dokáže být nesmírně morální, ale zároveň se řídí vlastním, velmi specifickým, osobním kodexem. Pochoduje v rytmu vlastního bubnu, takže někomu může navenek připadat racionální, ale ve skutečnosti se chce dostat na některá pořádně nebezpečná místa a tam vše vyřešit."
Pravým hlasem rozumu skupiny je zřejmě Stu, ale protože jeho hlas často doprovází ječení a lapání po dechu, je těžké ho zaslechnout. Pomineme-li loajalitu a dobré úmysly, improvizace ve víru událostí není jeho silnou stránkou. Nikdy nebyla a nikdy nebude.
„Ve filmu ‚Pařba v Bangkoku’ se Stu oženil s krásnou a inteligentní ženou.", poznamenává Helms. „A jak to často bývá v případech, kdy si budižkničemové vezmou ženu, která je o třídu převyšuje, automaticky povýší do vyšší ligy. Takže Stu, kterého uvidíme ve filmu ‚Pařba na třetí’, je od začátku trochu víc šik, trochu elegantnější. Ale je to jen chatrný domeček z karet. Ve chvíli, kdy se situace trochu přitvrdí, se Stu vrací zpět ke svému pravému já. Je to exot. Velký exot."
Pokud je Chow katalyzátorem chaosu a Phil a Stu jsou ti, kdo ho řeší, a pokud Alan tvoří základní pilíř každého omylu a všech špatných rozhodnutí, která kdy udělali … potom Doug, ubohý Doug, je symbolem civilních ztrát.
„Ano, Doug to zase odnese.", potvrzuje Justin Bartha, když sarkasticky přemýšlí o roli, ve které se často ocitl svázaný a s páskou přes oči ho šoupli dozadu do dodávky. „Tentokrát vědí, kde je; jenom neví, jak ho dostat zpátky. Myslím, že i kdyby to nebyl poslední film, pravděpodobně by to bylo naposled, kdy někdo mohl spatřit Douga, jak se s těmi kluky potlouká po světě. Myslím, že až by mu příště zavolali, byl by šílený, kdyby ten telefon zvedl, protože už teď ho dostali do spousty potíží."
Goldberg se na to dívá spíše z filozofického hlediska: „Naneštěstí je to jeho životní úděl. Máme Douga rádi, ale bylo mu souzeno, aby byl unesen a odvezen bůhvíkam nebo aby zůstal trčet na střeše."
Podobně Leslie Chow má přisouzeno, že bude přivolávat potíže. Ken Jeong poprvé vstoupil na palubu jako Chow ve filmu „Pařba ve Vegas" a k radosti fanoušků po celém světě jeho bezprostřední ztvárnění postavy pomohlo rozvinout vedlejší roli v něco výrazně významnějšího.
Jeong říká: „Chow je jako petarda, malá kapsle, která exploduje a všude po sobě zanechá spoušť. Nikdy nepoznáte, jestli se v hloubi aspoň trochu bojí nebo ne, protože ona nepatrná zranitelnost, kterou dává najevo, by mohla být pouhým trikem, kterým vás do toho chce zatáhnout. V tomto filmu poprvé uvidíme, jak se zpronevěří svým zásadám, a je možné, že stejně jako Alan, bude nakonec zkoumat důsledky svých činů. Nebo, jak znám Chowa, možná nebude."
„Nechci být příliš nabubřelý, ale podívejte se na řecké drama, byli v něm lidé i bohové, a bohové nebyli vždy jen hodní.", vysvětluje Mazin. „Někdy byli strašní. Vstupovali lidem do života, a protože byli nesmrtelní, nebylo možné je zabít ani jim v ničem zabránit. Dělali si prostě co chtěli a každému komplikovali život. Takový je Chow. Je to přírodní síla. Je to Bůh chaosu."
Tentokrát jsou však potíže Vlčí smečky mnohem větší než Chow. Rozhoduje a vyhrožuje jim chlápek, vedle kterého Chow vypadá jako táborový vedoucí. John Goodman se ujal role tajemného Marshalla, velmi zlého chlápka ve velmi dobrém rozmaru, který je vysílá na misi, při které mají přinést zpátky něco, o co - jak je přesvědčen - díky nim přišel. Nesplnění úkolu by mělo strašné následky.
„Nemít rád Johna Goodmana je těžké.", říká Phillips. „Je velmi náladový. Umí být tvrdý jako ocel a smrtelně vážný nebo naprosto šílený nebo obojí najednou." „Marshall je hlavní hybnou silou v pozadí všech událostí, hlavoun.", popisuje Goodman. „Moc toho o něm nevíme a to je asi dobře, snad až na to, že když luskne prsty, lidé vyskakují a udělají, co jim řekne. Jde z něj pořádná hrůza. A taky se obléká jako plyšáček, spousta veluru. Takže je tak nějak plyšový, člověk má chuť ho stisknout a uložit … a přitom zabíjí lidi."
Vedle nové postavy Goodmana uvidíme ve filmu „Pařba na třetí" opět známé tváře, včetně starého známého Jeffrey Tambora v roli Alanova milovaného tatínka, Sida, který dramatickým a naprosto neočekávaným způsobem pomáhá při přípravě scény pro tuto třetí vyjížďku, a Heather Grahamovou jako Jade, bývalou striptérku z Vegas, která se kdysi na velmi přechodnou dobu provdala za Stua.
Je jedna z mála, komu pomohlo, že se zapletla s Vlčí smečkou. Jadein život se od doby, kdy se spolu poprvé potáceli městem, změnil k lepšímu. Grahamová k tomu říká: „Podobně jako mnoho fanoušků, i část mého já si myslela, že Jade skončí se Stuem, ale i když se věci vyvinuly jinak, jsem ráda, že je šťastná. Přála jsem si, aby to s ní dopadlo dobře. My všichni jsme si to přáli. Jade přestala dělat striptýz, provdala se a stala se z ní obyčejná máma; je příjemné věřit, že její krátké seznámení s fešákem Stuem znamenalo první krok na této cestě."
Je pochopitelné, že když Jade někam jde, Tyler nemůže být daleko. Diváci si určitě vzpomenou na dobrácké, nyní již čtyřleté dítě, které ve filmu „Pařba ve Vegas" Phil, Alan a Stu objevili ve svém rozmláceném hotelovém pokoji, a které celý den nosili v náručí, než zjistili, že je to Jadein syn. Grant Holmquist, mladík, který hraje Tylera ve filmu „Pařba na třetí", byl jedním z několika dětí, které se o tuto roli původně dělili. Na filmovém plakátu k filmu je vyobrazen ve slunečních brýlích usazený ve vaku, který má Alan zavěšený na krku.
Phillips říká: „Pořád má ty krásné tvářičky a okouzlující velké modré oči. Není to herec. Ale přišel, seznámil se s námi a vypadal tak bezvadně. Měli jsme pocit, že ho známe a je skvělé, že je zase s námi."
Filmoví tvůrci přivítali zpět také Mika Eppse v roli legračně lehkomyslného „Black Douga". Zcela očividně tu přezdívku nesnáší. Když se kluci ocitli v zoufalé situaci, vymysleli ji, aby ho odlišili od svého přítele, který se jmenoval stejně.
Dále se vrací Sasha Barreseová jako úzkostlivá Tracy, která byla přinucena rozdělit své obavy mezi svého manžela Douga a svého bratra Alana. Jamie Chungová se vrací jako Lauren, žena, kterou si chtěl ve druhém filmu Stu vzít a riskoval kvůli tomu svou končetinu i život. Sondra Currieová si opět zahraje trpící Alanovu matku Lindu. A v roli Philovy lepší polovičky Stephanie opět uvidíme Gillian Vigmanovou.

Ocenění:
Razzies
2013 - Nejhorší Prequel, Remake, Rip-off nebo Sequel. (nominace)

DABING
V českém znění: Michal Jagelka - Bradley Cooper (Phil), Zbyšek Pantůček - Ed Helms (Stu), Tomáš Racek - Zach Galifianakis (Alan), Jakub Saic - Justin Bartha (Doug), Ivan Jurka - Ken Jeong (Pan Chow), Jaromír Meduna - John Goodman (Marshall), Lucie Juřičková - Melissa McCarthy (Cassie), Jaroslav Kaňkovský - Jeffrey Tambor (Sid), Jitka Ježková - Sasha Barrese (Tracy), Jana Páleníčková - Jamie Chung (Lauren), Zbyšek Horák, Miriam Chytilová, Filip Švarc, Alice Šnirychová, Milan Slepička, Ernesto Čekan, Václav Rašilov, Marianna Jurková, Monika Buchtová
Překlad: Martin Massaniec
Zvuk: David Pavlíček
Vedoucí výroby: Zdeněk Mahdal
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Miriam Chytilová
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.5.2013 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 23.5.2013 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 2.10.2013 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 2.10.2013 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 13 946 186
Tržby celkem - $ 362 000 072
Návštěvnost v ČR 105 024
Náklady (Rozpočet) - $ 103 000 000

FILMY V SÉRII
Pařba ve Vegas gastonrolinc.webnode.cz/news/a0200/
Komedie / Road movie, USA / Německo, 2009
Režie: Todd Phillips, Hrají: Bradley Cooper, Ed Helms

Pařba v Bangkoku gastonrolinc.webnode.cz/news/a0201/
Komedie, USA, 2011
Režie: Todd Phillips, Hrají: Zach Galifianakis, Ed Helms

Pařba na třetí gastonrolinc.webnode.cz/news/a0202/
Komedie, USA, 2013
Režie: Todd Phillips, Hrají: Bradley Cooper, Ed Helms
 
Tvůrci a herci
Todd Phillips (Režie), Daniel Goldberg (Produkce), Todd Phillips (Produkce), Christophe Beck (Hudba), Lawrence Sher (Kamera), Debra Neil-Fisher (Střih), Jeff Groth (Střih), Mindy Marin (Casting), Maher Ahmad (Scénografie), Raj Uppal (Scénografie), Louise Mingenbach (Kostýmy), Cameron Frankley (Zvuk), Yesim 'Shimmy' Osman (Masky), Rebecca DeHerrera (Masky), Matthew W. Mungle (Masky), Craig Mazin (Scénář), Todd Phillips (Scénář), Bradley Cooper (Herec), Ed Helms (Herec), Zach Galifianakis (Herec), Justin Bartha (Herec), Ken Jeong (Herec), John Goodman (Herec), Melissa McCarthy (Herec), Jeffrey Tambor (Herec), Heather Graham (Herec), Mike Epps (Herec), Sasha Barrese (Herec), Jamie Chung (Herec), Sondra Currie (Herec), Gillian Vigman (Herec), Oliver Cooper (Herec), Mike Vallely (Herec), Lela Loren (Herec), Tim Sitarz (Herec), Brian Metran (Herec), Adrian Voo (Herec), Zoe Aggeliki (Herec), Roger Schueller (Herec), Oscar Torre (Herec)
 
2013/100/USA/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- V roce 2014 byl snímek nominován na Zlatou malinu v kategorii nejhorší prequel, rip-off nebo remake.
- Snímek diváka opět přivádí do kasína Caesars Palace, které bylo možné spatřit již v předcházejícím filmu Pařbě ve Vegas (2009) a i ve filmu Výlet s mámou (2012).
- Počáteční útěk z vězení je odkazem na film Vykoupení z věznice Shawshank (1994).
- John Goodman (Marshall) a Ken Jeong (Chow) si už spolu zahráli v seriáli Community (od r. 2009).
- Jediný film trilógie, v ktorom sa neobjavil Mike Tyson.
- Ve scéně, kdy je Chow (Ken Jeong) převlečen za policistu, má zbraň Glock 17 ráže 9x19 mm.
- V každém dílu trilogie, včetně tohoto, můžeme vidět nějakou scénu s prasetem. V prvním filmu, když se hlavní hrdinové proberou z propařené noci, můžeme vidět nafukovací prase ve vaně. Ve druhém filmu, odehrávajícím se v Bangkoku, narazí Chow (Ken Jeong) autem do mrtvého těla prasete. V tomto díle má zase Marshallův (John Goodman) gang na sobě masky prasat. V trilogii se taky vyskytovalo několik exotických zvířat: v prvním to byl tygr, ve druhém opice a v tomto žirafa, kterou jsme mohli vidět na začátku filmu.
- Znovu se vyplatí počkat si, po první části závěrečných titulků se odehrává ještě jedna scéna.
- Když se v obchodě Cassandra (Melissa McCarthy) dívá na televizi, dávají wrestling, kde zápasí wrestlingová legenda a herec John Cena.
- V každém díle trilogie, kdy se vlčí smečka setkává po kocovině Mr. Chowem (Ken Jeong), je Chow nahý.
- Ve všech třech dílech trilogie byly postavy ve výtahu vždy uspořádány tak, aby se každý herec alespoň jednou objevil uprostřed. V prvním filmu to byl Bradley Cooper, napravo byl Ed Helms a nalevo Zach Galifianakis, v druhém díle byl uprostřed Ed Helms, napravo Zach Galifianakis a vlevo Bradley Cooper a ve třetím díle je uprostřed Zach Galifianakis, napravo Ed Helms a nalevo Bradley Cooper.
- V závěru filmu, když se "vlčí smečka" vrací do svého minivanu u zastavárny, je možné v pozadí zahlédnout billboard s Eddiem (Bryan Callen), který v prvním díle série vlastnil kapličku, kde se Stue (Ed Helms) poprvé oženil.
- Dva nejdůležitější automobily, které ve filmu můžeme spatřit, jsou Maybach 57 S, kterým jezdí pan Marshall (John Goodman) a upravený Lincoln Town Car V8 r. v. cca 2003, kterou pan Marshall propůjčil Vlčí smečce.
- Ve filmu si opět zahrál i režisér Todd Phillips. Objevil se jako postava platící lehké děvě, kolem které letí Chow (Ken Jeong) s padákem.
- S rozpočtom 103 miliónov amerických dolárov je snímka najdrahšia spomedzi dielov trilógie. Jednotka sa zaobišla s 35 a dvojka s 80 miliónmi. Čo sa týka zárobkov počas otváracieho víkendu v amerických kinách, stojí na tom najhoršie. Ledva nazbierala 43 miliónov amerických dolárov, kým prvá časť dosiahla sumu necelých 45 a druhá skoro 86 miliónov. (Don - Sean Penn a Robert Downey Jr. boli zvažovaní do úlohy Marshalla, ktorú nakoniec stvárnil John Goodman.
- Ústřední plakát snímku paroduje k plakát k filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011).
- Natáčení probíhalo od 10. 9. 2012 v Los Angelese. Dalšími lokacemi pak bylo Las Vegas a mexická Tijuana.
- Režisér Todd Phillips vyjádřil, že již od začátku práce na filmové sérii myslel na trilogii.
- Počet mrtvých ve filmu: 4.
 
Odkazy