Pařba v Bangkoku / The Hangover Part II (2011/98/USA/Komedie 66%

06.08.2018 10:47
JEDNOU VĚTOU
„Parta je zase pohromadě."

OBSAH
Ve filmu „Pařba v Bangkoku“ jedou Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms), Alan (Zach Galifianakis) a Doug (Justin Bartha) do exotického Thajska na Stuovu svatbu. Po nezapomenutelné rozlučce v Las Vegas nenechá Stu nic náhodě a naplánuje zcela bezpečnou, poklidnou pozdní snídani. Jenže ne všechno se vždy děje tak, jak se naplánuje. Co se stane ve Vegas, sice může zůstat ve Vegas, ale co se stane v Bangkoku, si nedokážete ani představit.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vlastně na chlup stejnej film jako jednička, včetně fotek na konci, který všecko, pro mě, zase zachraňujou. Koukat se na to sice dalo a bylo to fajn, ale bylo to jako kdybych koukal na ten samej film, ale akorát z Bangkoku. Nic víc, nic míň. Ještě štěstí, že autoři našli Zacha Galifianakise, bez něj by to ani nestálo za to, to vidět. (Malarkey) 3*

Nejvtipnější na tom byly ty fotky při závěrečných titulích. To je jako kdyby mě někdo nabízel slejvaný pivo a čekal že ho pochválím za to, že je to pivo. Originalita žádná, vtipu pomálu, co s tím jako mám dělat. Budu hodnej, dám dvě hvězdy, za ten humor ohledně soulože z travéčkem si to přece jen Bangkoská pařba zaslouží. (Enšpígl) 2

Slabší, utahané, minimálně vtipné.. prostě druhé!! Je to, přiznejme si, zvláštní pocit, když se člověk dívá na komedii a za celou stopáž se mu třikrát lehce rozkmitá koutek. Jinak nic. Je pravda, že Pařba v Bangkoku nějak zásadně nevadí, ale divákovi je po několika desítkách minut jedno, kde je Teddyho prst, proč má Alan oholenou hlavu nebo Stu potetovanej ksicht. Dvojka je prostě okatě nastavovaná kaše, která postrádá svěžest a nápad a hraje až moc na jistotu. Ústřední trojice mi už v jedničce nepřišla zvlášť přitažlivá a vtipná, bavily spíš situace, do kterých se dostala. Zach Galifianakis byl v jedničce fajn, v Na doraz už otravný, tady je pouze trapným obtloustlým idiotem. Bacha by si příště měl dávat i samotný režisér Todd Phillips – aby neskončil stejně!! (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Vítejte v Bangkoku. Je tu horko. Spousta zpocených lidí. Gangsteři, prostitutky, feťáci, transexuálové a mniši. Takoví ti mniši, co vás dvěma hmaty odsoudí na kolečkové křeslo. Taky opice, kterých se bojíte dotknout, aby vám bakterie do týdne neservaly maso z kostí. A horko. Pořád horko. Dusno, vedro, pot. Za zhnědlými žaluziemi vržou rezavé stropní ventilátory, ale osvěžení nepřináší. Jen vržou. Z děr v špinavých, otlučených zdech lezou stonožky, co vám klidně ukousnou palec. Nebo něco jiného.
A teď si představte, že se v tomto prostředí vzbudíte s brutální kocovinou. Máte nové, ještě krvavé tetování. Někdo vám oholil hlavu. A dost pravděpodobně jste měli nechráněný sex v nějakém zapadlém pajzlu. Navíc někam zmizel váš kámoš. Jediné, co po něm zůstalo, je uřezaný prst. Co vám zbývá? Vyrazíte zpátky do ulic velkoměsta, o kterém nevíte ani to, jak jste se v něm vlastně ocitli. Mezi ty děvky, vrahouny a feťáky, do striptýzových barů a drogových doupat. Hledat a skládat dohromady kousky roztříštěné mozaiky. A počítat s tím, že součástí vaší výpravy budou také agenti CIA, střílení a automobilové honičky.
Todd Phillips by měl natočit detektivní thriller. Dusná noirová atmosféra mu jde pěkně od ruky, stejně jako další žánrové finty. Ani v akčních scénách se neztrácí, klidně dá i bayovský vrtulníkový nálet. Jenže je tu jeden problém.
Vlastně to má háčky dva. Tím druhým je samozřejmě fakt, že jde o pokračování neslýchaného hitu. U komedií platí snad ještě víc než u jiných žánrů, že sequel se šije podle stejného vzorce. Konec konců, když se jednička jmenuje Kocovina, těžko můžete natočit Kocovinu 2 bez toho, aby se tam někdo vzbudil s vygumovaným mozkem a těžkým bolehlavem. Tím ale v žádném případě nechci obhajovat tvůrce, obviněné z přečinu doslovného kopírování původní zápletky. Opakované schéma je velký problém snímku a mnohé diváky odradí či celkově znechutí. Bez ohledu na to, jestli film funguje či ne.
Věc se má totiž tak, že Pařba v Bangkoku většinu času funguje solidně. Umí být vtipná i napínavá a určitě nenudí a neuráží. Zásluhu má na tom jednak Phillipsova zkušená, sebejistá režie, jednak výše popsaná skoro-noirová atmosféra (po filmu dostanete chuť osprchovat se, přestože tam nejsou žádné fekální vtípky... jen trochu spermatu ;)). Především ale zůstaly dobře napsané postavy, které mají pořád bezchybnou vzájemnou chemii. Herci jsou ve svých rolích dokonale usazení a jsem přesvědčen, že pokud scénáristé přijdou s aspoň trochu originálnějším dějem, Cooper, Helms a Galifianakis v pohodě utáhnou i třetí díl. Obzvlášť když jim budou křoví dělat týpci jako Jeong či v tomto konkrétním případě vynikající Paul Giamatti.
Jasně, nenucenost a svěžest prvního filmu je pryč. Už se hraje na jistotu, situace se roubují postavám na tělo a přidává se volume. Když se Stu minule oženil s prostitutkou, proč by si tentokrát nemohl vyzkoušet trochu análního sexu (v roli přijímatele)? Kritická je samozřejmě postava Alana, kterému hrozí to samé, co všem vedlejším pošukům typu Oslíka či Jacka Sparrowa – že v pokračování už bude pouze otravný. Osobně se domnívám, že to Galifianakis ustál se ctí. Když strká v autobusu stařečkovi do kalhot láhev a nutí opici, aby se z ní napila, je to zpočátku trapné. Pak se ale všichni přítomní naprosto upřímně rozesmějí, na okamžik se vrátí spontánnost jedničky, Zach zahlásí něco o univerzálním jazyku vulgárního humoru a najednou ho máte zase rádi. Vlastně celou tuhle partu.
P. S.: Jak jinak, finální fotomontáž je opět suverénně nejlepší a nevtipnější část filmu.

O FILMU
V létě roku 2009 se stal film Todda Phillipse Pařba ve Vegas rekordním trhákem, který předčil všechna očekávání, i samotných filmových tvůrců. „Hodlali jsme natočit zábavný film, ale člověk nikdy neví, dokud film nevidí diváci. Když se začal film promítat, uvědomili jsme si, že je v něčem mimořádný. Ale opravdu jsme byli překvapeni, když film získal takový úspěch,“ přiznává Phillips, který je režisérem a spoluautorem scénáře filmu Pařba v Bankoku.
Dan Goldberg, producent filmu Pařba ve Vegas je rovněž producentem pokračování tohoto filmu, je to už šestý film, na kterém spolupracuje s Phillipsem. „Věděli jsme, že máme film, který lidi rozesměje, ale nikdo, ani nikdo z nás, nemohl předvídat, že bude z filmu Pařba ve Vegas takový neuvěřitelný fenomén. A pak se to stalo, což bylo úžasné a měli jsme z toho hroznou radost,“ vzpomíná Goldberg.
„V tom prvním filmu bylo něco silného a těžko vysvětlitelného,“ říká Ed Helms, který se vrací do role Stua, který je - tentokrát oficiálně - ženichem. „Nám to připadalo veselé, ale nemůžete si být jisti, dokud není film hotový, jestli na něj budou takhle reagovat i ostatní. Naštěstí tomu tak bylo.“
„Vím, že moje filmy přitahují hlavně určité publikum kvůli tomu, že jsou to politicky nekorektní komedie, ale Pařba ve Vegas se líbila všem. Myslím, že je to hlavně proto, jaké mají ti čtyři kluci mezi sebou vztahy. Je cítit, že jejich přátelství je opravdové, je to prostě tahle magická kombinace,“ dodává Phillips.
Toto přátelství na plátně je odrazem kamarádských vztahů mezi herci, filmovými tvůrci a štábem i v reálném životě, což jen pomohlo všem v úmyslu ve vyprávění příběhu pokračovat. Věděli ovšem, že kdyby se postavy bez rozmyslu pustily znovu do celé rady špatných rozhodnutí, muselo by to za takové dobrodružství stát a muselo by to mít rozsah i absurditu prvního filmu.
„Věřili jsme, že publikum bude chtít tyto postavy na plátně vidět znovu, ale postavy jsme museli dát do scén s novým tempem. Scénář filmu jsme napsali v duchu prvního filmu Pařba ve Vegas, takže obsahoval podobné dramatické konstrukce, ale museli jsme to pojmout jako kdyby to byl originální film,“ říká režisér.
„Byli jsme opatrní, protože po úspěšném filmu Pařba ve Vegas, si člověk může pomyslet, že kdyby ti kluci prostě zmizeli, nic by se nedělo,“ říká Zach Galifianakis, který opět hraje provokatéra Alana. „Pro mě je rozhodující, že nás všechny baví spolu pracovat. A zvláště u takovéhoto filmu je dobré vytvořit partu lidí, které máte rádi a věříte jim.“
„Je to poprvé, kdy jsem spolupracoval se stejnými herci, kteří hráli stejné role. Díky tomu to bylo pohodlnější a poskytlo nám to určitou přirozenou zkratku,“ prozrazuje Phillips. Pro další dobrodružství Phila, Stua, Douga a Alana bylo výchozím bodem z pohledu Phillipse nutné najít město, které bude mít pro tyto kluky katastrofické důsledky. K tomu bylo jedno místo opravdu vhodné - Bangkok.
„Myslím, že pro komedii je nejlepší, když je tam cítit trochu nebezpečí, když se může přenést do nečekaných míst,“ říká Phillips. „Když jsme se rozhodli pro Bangkok, dalo to filmu dost jasnou konturu. Je z toho cítit průšvih, hlavně u našich hrdinů.“ “Věděli jsme, že se musíme držet určitých zásad původního filmu,“ říká Bradley Cooper, který opět hraje Phila, skutečného lídra party. „Chtěli jsme, aby v novém filmu byly aspekty, které jsme v prvním filmu milovali, ale v neotřelém, úplně novém kontextu. Toddův nápad umístit děj do Bangkoku zvýšil potenciál filmu. Byly tam parádní honičky v autě, motorky, výtržnosti, přestřelky… Tenhle film je dost akční.“
Bangkok je pulsující, živé cizí město s neslavnou divokou čtvrtí, to dodává třema nevázaným Američanům na komičnosti. „Když chcete pokořit Vegas, všichni mluví anglicky, můžete jít kam potřebujete, můžete použít telefon a někomu zavolat,“ říká scénárista Scot Armstrong. „Ale v Bangkoku proplouváte místem, které je naprosto neznámé. Nemáte se čeho chytit.“ „Samotné Thajsko bylo jako velké plátno,“ dodává scénárista Craig Mazin. “Bangkok nám nabízel tolik možností, jak se postavy vymknou naprosté kontrole a jak se s tím druhý den s politováním musí vyrovnat.“
Ačkoliv Armstrong a Mazin se na filmu Pařba ve Vegas nepodíleli, i tak měli pocit, že postavy už znají, protože si ten film velmi oblíbili. „Nikdy jsem se snad tolik nesmál, než při hledání nových replik pro Alana, Stua nebo Phila,“ říká Armstrong. „Měl jsem pocit, že tyhle tři kluky můžu dát do jakékoli situace na světě, dokonce je nechat nakupovat v potravinách nebo čekat v autě na jídlo u okýnka fast foodu a věděl jsem, co by říkali.“
Reakce herců působily jako první skutečný lakmusový test scénáře. „Rozesmát je díky novým nápadům, nebo nad řádkami dialogu je velká věc,“ říká Mazin. „A Todd to chápe tak, že psaní nikdy nekončí, ať už u nás, nebo u nich, protože kterýkoli z nich může vtipně zaimprovizovat repliku, která to prostě zničí.“
„Ten první film se stal součástí populární kultury. Myslím, že jediný, kdo to může překonat je Todd Phillips a také se mu to povedlo,“ říká Justin Bartha, který opět hraje Douga. „Už samotné čtení scénáře nás pořádně rozesmálo, protože to ti tři kluci pořádně přehánějí.“ „Podstata filmů Pařba ve Vegas a Pařba v Bangkoku je v tom, jak daleko za skutečností jdeme,“ říká Phillips. “Pointa není film Pařba ve Vegas; je to vzdálenost, kterou cestujeme za pointou, která z těch filmů dělá to pravé.“
Nemůžu uvěřit, že už je to zase tady… Pařba v Bangkoku se odehrává dva roky po příhodách ve Vegas. „Zjišťujeme, že život každého z hrdinů se vyvíjí dál,” říká Phillips. „Tedy skoro každého, Alan žije pořád doma u svých rodičů. Ale Doug a Tracy jsou šťastně ženatí a čekají rodinu; Phil má další dítě a Stu je zasnoubený s úžasnou dívkou, kterou si bude brát. Její rodiče jsou z Thajska, tam se také rozhodli uspořádat svatbu.“
Vzhledem ke zkušenostem s určitými zvyky před svatbou, dal Stu svým kamarádům pouze jednu specifickou podmínku. „Stu, který má přirozeně po zážitcích ve Vegas trochu sexuální komplexy, se nechce před svatbou zúčastnit tradiční pánské jízdy. Už už se mu má splnit všechno, po čem v životě toužil, tak to za žádnou cenu nechce pokazit,“ říká Helms.
„V tomhle filmu máte se Stu opravdu soucit a Ed vkládá do toho, čím prochází, své srdce, takže se za něj celou dobu jen modlíte,“ říká Phillips. Ze Stuova nápadu dát si před svatbou jen společný brunch je nejméně zklamaný Phil. „Phil je jenom velký mluvka,“ přiznává Cooper. „Doma má ve skutečnosti pěkný život, ale je to takový vejtaha, který se zřejme oženil hned po střední škole a ještě chce zažít vzácné chvilky, kdy se se svými mužskými kamarády odváže.”
Podle režiséra Pillipse je Phil v podání Coopera ze všech kluků nejvíce usazený, což moc neprozrazuje. „Phil je z nich nejracionálnější, ostatním klukům to umožňuje se odvázat.“ Stu míří na svatbu s danou zátěží a chce se ujistit, že neudělá nic, čím by ohrozil už tak slabý vztah s budoucí tchýní a tchánem - Joi a Fohnem, které hrají populární thajští herci Penpak Sirikul a Nirut Sirichanya. Proto Stu vynechal jedno významné jméno na seznamu hostů. „Co se stalo ve Vegas je už minulostí, ale Stu odtamtud neodjížděl s pocitem, že Alan je jeho celoživotní kamarád, jako Phil a Doug,“ vysvětluje Phillips. „Alan má ale své vlastní představy, jak jsou si všichni blízcí, takže když není na svatbu pozván, dost ho to rozzlobí.“
Galifianakis v roli Alana ztvárňuje, co Phillips pokládá ve vztazích mezi muži za legrační. „Ženy jsou ve vztazích mezi sebou daleko elegantnější,“ říká režisér. “Ale muži se chovají nemotorně, jak vidíme na příkladech v těchto filmech, kdy se Alan nešikovně motá kolem těchto kluků. Ve skutečnosti jsou nejlepšími přáteli Alana zřejmě jeho tatínek, maminka a jeho pes. Alan tak zoufale touží po přátelství, že to vždycky přežene.“
V tomto filmu sledujeme dále dynamiku mezi Philem a Alanem, která vznikla v prvním filmu. „Myslím, že tohle je moje oblíbená část filmu, protože jejich vztah je opravdu bohatý,“ říká Cooper. „V prvním filmu jsme hodně se Zachem improvizovali, aniž bychom vždy věděli, jestli se to dá vůbec hrát. Ale v tomto filmu je to už zabudované a my to můžeme posunout ještě dál. Je to jako byste natáčeli film s vlastními bratry. Nikdo o tom nemusí dlouze přemýšlet; prostě se do toho položíte. Naším jediným cílem je, aby se lidi pořádně smáli.“
Galifianakis ve filmu Pařba v Bangkoku pomoci svého jedinečného komediálního stylu ukazuje další Alanovy přecitlivělosti. „Scénář byl perfektní, ale někdy je zábavné neříct repliku, kterou jste měli říct, abyste viděli, jestli někoho rozesmějete v místě, kde se smát neměl. Ale Bradley a Ed jsou takoví profíci, kteří se hned tak nedají,“ dodává s úsměvem Galifianakis. „Toddův smysl pro humor není nutně přímočarý, ale nechává spíš zaznít vtipy, které nečekáte. A myslím, že všichni máme nečekané věci rádi.“
I když hrozí potenciální pohroma, Doug Stua přes pocit viny přiměje, aby Alana na svatbu pozval. „Díky Dougovi je pro Stua téměř nemožné, aby Alana nepozval, protože je to koneckonců Dougův švagr,” říká Bartha. „Doug si nemyslí, že by Alan mohl na svatbě způsobit nějakou škodu. Naštěstí pro Douga, to ale nakonec není on, kdo to odnese, když se všechno pořádně zvrtne.“
Podobně jako v prvním filmu, se Doug vyhne tomu nejhoršímu, pokud k tomu nepočítáte to, že na hodiny uvíznete v žáru vegaského slunce na střeše. „Douga jsme potřebovali jako hlas racionality a zdravého rozumu…aby jako kotva držel každého v hotelu relativně uvolněného a v dobrém odstupu. Nevýhodou ale je, že Justin je tak dobrý a zábavný, ale v těchto filmech neuvízne ani na střeše, ani se nevrátí bezpečně do hotelu.“ říká Philipps.
Stu přijíždí do Thajska, setká se se svou budoucí ženou Lauren, která si ho bere přes námitky svého otce. „Fohn Stuem opovrhuje, protože ho vidí jako neprůbojného, přizpůsobivého křupana…což je napůl pravda, ale není to tak úplně férové,“ říká Helms.
Jamie Chung v roli Lauren naopak tvrdí: „Lauren si myslí, že Stu je tak obdivuhodný, že si nemůže pomoci a zamiluje se do něj. Nevadí jí, že s tím otec nesouhlasí. Lauren má vlastní názor. Vždy si dělala, co chtěla... a Stua si chce vzít.“
Fohn si také myslí, že Stu trpí při srovnání s Teddem, mladším bratrem Lauren. Teddy je nadaný virtuóz na cello a skvělý budoucí student medicíny na Stanfordu. A to je mu teprve 16 let. Teddy také okamžitě pohrdá Alanovým nápadem původního, těžce získaného privilegia patřit do vlčí smečky. „Alan má vlčí smečku rád - čtyři kluci, bratři na život,”říká Phillips. „A najednou je tu nová postava, která je do této směsky vhozena. Teddy Alana ohrožuje velmi teritoriálním způsobem.“
Do role Teddyho si Phillips vybral nového herce Masona Leea, který v Pařbě v Bangkoku oficiálně debutoval v celovečerním filmu.“ „Obsadit roli Teddyho byla výzva, protože jsme chtěli, aby mezi ním a zavedenými postavami byla určitá chemie a vypadá to, že Mason mezi ně hned zapadnul,“ říká Phillips.
Sám ještě středoškolák, Lee si nejdříve myslel, že bude hrát s kluky, kteří jsou v jeho škole legendou. „Hrozně jsem se těšil, ale také jsem byl nervózní, bál jsem se, že se budu během všech svých scén smát. Ukázalo se, že nejsem jediný, tak to bylo v pořádku. Byl to docela zážitek.“
Phil se v Thajsku nevzdal myšlenky na pánskou jízdu před svatbou a navrhuje, aby si večer užili, než se Stu ožení. Lauren je nejen pro, ale dokonce je přesvědčí, aby s sebou vzali Teddyho. „Phil chce tuto příležitost oslavit a přemluví Stua, aby si dali na pláži aspoň jeden drink a samozřejmě se něco zhatí.“ vysvětluje Cooper.
„Je to jednoduchý příběh o obyčejných klucích, kteří si chtějí užít,“ říká Galifianakis a pak se opravuje: „Vlastně si nechtějí užít, jenom se snaží neopakovat stejné chyby. Ale pak se něco stane. Chyba. Velmi špatná chyba.“
„Stu si myslel, že má všechno pod kontrolou,“ říká Phillips. „Všichni si dají jeden drink u ohně, je to zazátkované pivo, takže nikdo do něj nemůže nic nasypat. Kvůli tomu, co se stalo ve Vegas si myslí, že pečlivě vytvořil situaci, která se mu nemůže vymknout z rukou.“ A to je poslední věc, na kterou si pamatují, když se ráno probudí.
V bolestném momentu, kdy jsou schopni jasně uvažovat, jsou mladí muži šokováni řadou vážných zvratů pod závojem další kocoviny. Ve Vegas, byl jejich hotelový pokoj zdemolovaný, ale aspoň byli na stejném místě, kde byli předtím. Tentokrát nejsou ani na stejném městě. „Místo v luxusním letovisku, se probudí v nějakém špinavém hotelovém pokoji uprostřed Bangkoku a nemají vůbec ponětí, jak se to stalo,“ říká Phillips. „Když najdou v míse vody useknutý prst, který nepatří nikomu z nich, vypadá to že to bude napínavé.“ Ale ten prst je jenom začátek: Alan má teď oholenou hlavu; Stu má na tváři rozbolavělé nové tetování, kopii tetování Mika Tysona. A v koupelně je kapucínská opice. Tohoto vetřelce hraje zvířecí herec Crystal, který má na svém kontě filmy jako je Lemra líná s Bradley Cooperem.
Crystal patří firmě Birds and Animals Unlimited a trénuje ji Tom Gunderson. Crystal žije s Gundersonem a jeho rodinou, spolu se zvěřincem, kam patří další kapucínská opice Squirt, která Crystal někdy zaskakuje. „Vycvičit Crystal, aby se naučila předvádět některé složité chování, byla velká výzva, i když má Crystal s filmem zkušenosti. Hlavně když v některých scénách bylo tolik rušivých momentů,“ přiznává Gunderson.
Ačkoliv Crystal byla schopna udělat cokoli, co se pokládalo za bezpečné, jeden trik musel být simulován. „Crystal nekouří; ve skutečnosti nenávidí všechny formy kouření,“ zdůrazňuje Gunderson. „Z etických důvodů bychom ji ani já ani Todd, který zvířata miluje, nenechali držet, natož kouřit zapálenou cigaretu, i kdyby to nebylo proti předpisům. Proti předpisům to je, ale ani jsme o tom neuvažovali.“ Kouř i zapálený konec cigarety vytvořil Robert Stadd, supervizor vizuálních efektů.
„Crystal byla zlatíčko,” říká Phillips. „O přestávce mezi záběry jsem ji vždycky podal prst a ona se ho chytila tak, jak to dělávají malé děti. Normálně jsem se do ní zamiloval. Všichni ji měli moc rádi.“
Na pokoji je ještě další „host“ - pan Chow, objeví se stejně nečekaně jako v prvním filmu. V této průlomové roli uvidíme opět Kena Jeonga. „Ken do Pařby ve Vegas hodně patřil. Fanoušci si ho oblíbili a tento film jsem si bez něj neumel představit,“ říká Phillips.
V Thajsku se Chow ukáže z jiné stránky, než jak ho zatím kluci poznali. „Myslím, že tentokrát je Chow víc bonviván,” říká Jeong. „V prvním filmu byl hodně naštvaný, ale v tomto filmu je opravdu ve své kůži. Mluvil jsem o tom s Toddem a naše teorie říká, že se rád směje. Jeho smysl pro humor změkčuje jeho psychotickou prudkost zabijáka, to je polehčující okolnost.“
I když se na scéně objeví Chow, nic to nemění na skutečnosti, že pořád jedna osoba chybí - Teddy. Ztratili ho někde uprostřed divoké noci a teď jim neblaze Chow sděluje, že je Teddy ve spárech Bangkoku. Stu se nemůže na svatbě ukázat bez Fohnova oblíbeného a vlastně jediného syna. Hledání Tedda dá do pohybu odyseu mladých mužů, kteří se pouštějí do nejtemnějších koutů města, aby objevili katastrofální podstatu své nesnadné situace.
Během své bláznivé potupné cesty po Bangkoku narazí mladí muži také na některé zvláštní postavy jako jsou staří Američané žijící v Thajsku, ruští drogoví dealeři, různou chátru a dokonce i na buddhistického mnicha. Jednou, nepříliš zen-buddhistickou postavou je Kingsley, záhadná kriminální figurka, kterou hraje Paul Giamatti.
Phillips byl nadšený, že v hereckém obsazení bude i Giamatti. „Paul vždy patřil mezi mé oblíbené herce,“ říká režisér. „Moc jsme si to s ním užili a myslím si, že celý ten zážitek prohloubil.“ Giamatti to potvrzuje a dodává, že měl radost, že na tom mohl spolupracovat s Phillipsem a hereckými kolegy. „Ti kluci jsou v tom, co dělají, tak dobří; snažil jsem jenom udržet jejich úroveň. Jsou velmi přesní a profesionální, ale není to jenom náhoda. Vědí přesně, jak vytvořit komický moment. Byla to čirá radost je sledovat jak pracují, myslím tím také samozřejmě Todda. Je neuvěřitelně přesný v tom, co chce, ale také každému dopřeje, aby se do toho položil a užil si to. Je to ošidná rovnováha, kterou Todd bez problému ovládá.“
Goldberg říká, že spontánní improvizace v rámci scénáře je základním pilířem Phillipsova unikátního druhu komedie. „Todd je skvělý autor i režisér. Říkal, že scénář je v zásadě místo, kde se parkují náklaďáky. Až když přijdete na scénu, tak tam opravdu pracujete na tom, jak ten film bude vypadat. A to je pravda. Todd ví, jak je film citlivý, nejenom co působí komicky, ale také, kde jsou možná nebezpečí a temná místa. Todd vybrušuje scénu do té doby, než je v pořádku. Je fascinující to pozorovat a jsem rád, že jsem tomu byl tak nablízku.“
„Todd opravdu vypěstoval v celém štábu i mezi všemi herci týmový pocit, vytvořili jsme zkratku, jak upravovat scény a dialog a šlo nám to všechno velmi rychle. Takhle se vytváří kreativní postup. Je to radost, je to zábava a je to pravidlo Toddova vedení,“ dodává Helms.
„Todd je vůdcem smečky,“ potvrzuje Justin Bartha. „Když natáčíme, Todd je co nejblíže záběru a když dostane nápad, prostě ho na vás vybafne uprostřed natáčení. Myslím, že to scénám propůjčuje bezprostřednost a je to celé velmi živé.“
Pro Phillipse je film vlastně živým organismem, který dýchá. „Pořád se posouvá a mění a člověk musí být opravdu těmto změnám otevřený. Co mohlo být dobré před půl rokem, když jste seděli a psali v obýváku, nemusí dávat úplně smysl, když jste pak v Bangkoku.“
V Thajsku se nakonec objeví další starý kamarád. „Když lidé zjistili, že natáčíme tento film, pořád se ptali, zda v tom bude zase Tyson,“ říká Goldberg. „Za nás jsme věděli, že ho chceme zpátky.“ „Myslím, že Mikovi hodně dlužíme,“ říká Phillips. „To, že jsme ho obsadili ve filmu Pařba ve Vegas bylo jedním z překvapivých momentů. Stali se z nás dobří přátelé a každý z rodiny Pařba ve Vegas ho má hrozně rád.“
Tyto pocity jsou vzájemné. Po uvedení filmu Pařba ve Vegas byl Tyson překvapený, jak na něj reagovala nová generace fanoušků. „Byl jsem nakupovat a lidé poskakovali a říkali: My jsme tě viděli v Pařbě ve Vegas,“ vzpomíná Tyson. „Bylo to naprosto ohromné. Tohle byly děti, které mě nikdy neviděly boxovat. Jsem Toddovi tak vděčný, že mě k tomu přizval.“
Kvuli filmu Pařba v Bangkoku odcestoval štáb na druhý konec světa, kde by i samotné místo poskytlo příběhu více materiálu. „Toddovi trvalo dlouho, než naformuloval, co s tímto filmem chce udělat, protože musí dostát mnoha věcem,“ říká Goldberg „A cesta do Bangkoku nám to jen vykrystalizovala. Je to poslední místo na zeměkouli, kde by ti kluci měli být, což samozřejmě vytváří perfektní místo, kam je zrovna poslat.“
Aby toto nové místo pochopili a strávili, podnikl tým filmařů mnoho cest kvůli rešerším, už když se psal scénář. Většina natáčení se měla odehrávat v Thajsku. Bill Brzeski, který měl na starosti výpravu filmu, pořídil tisíce fotek, které posloužily k vytvoření několika klíčových scén ve studiu Warner Bros v Burbanku.
Podstatný moment, kdy se mladí muži probudí, tentokrát v zašlém hotelovém pokoji v Bangkoku, se odehrával na jedné masivně postavené scéně ve studiu. „Tohle je můj třetí film, na kterém spolupracuji s Billem. On umí vytvořit levně vypadající místa lépe, než kdokoliv jiný - to myslím, jako kompliment,“ říká Phillips. „Prostředí hotelu vypadalo, jakoby zde už bylo 80 let a nikdo ho po celou dobu neuklízel, ani neudržoval.“
Brzeski se svým týmem vytvořil detailní prostředí na ocelové plošině, které mělo představovat dva hotelové pokoje, dvůr a výtah, vše vytvořené se šablonovými formami a otevřenými prostory, které dovolovaly pronikat světlu. „Podle scénáře se mají kluci probudit v pokoji, po kterém budou chodit a hledat stopy vedoucí k tomu, co se stalo noc předtím,“ popisuje Brzeski. „Takže tohle prostředí muselo podpořit vyprávění příběhu.“
Během cest do Thajska, filmový architekt, spolu s filmovou dekoratérkou Danielle Berman, přivezli celou řadu předmětů na vytvoření dekorací. „Měli jsme kontejner a ten jsme naplnili kupou starých elektrických součástek, zástrček, starých větráků…,“ uvádí Berman. „To všechno bylo pro scénu jako třešnička na dortu. Bangkok ve skutečnosti nevypadá jako město třetího světa; je to pěkně kultivované a příjemné místo. Ale když se trochu snažíte, můžete najít podivné věci, které jsme hledali.“
Když skončilo natáčení ve studiu v Burbanku, odjeli herci se štábem do Thajska, kde dvě města posloužila jako pozadí pro dobrodružství: Bangkok, kde se mladí muži snaží s panikou najít Teddyho a rozluštit, co se stalo; a v protikladu k tomu rekreační oblast Krabi, kde se má konat svatba, což je typický model čirého luxusu.
Znázornit dichotomii mezi těmito dvěma světy měli za úkol týmy designérů i kameraman Lawrence Sher, který s Phillipsem natáčel už třetí film. „Chtěli jsme být přímo uprostřed dění s těmi kluky, abychom zachytili bláznivou atmosféru spojenou s jejich zmatkem, kdy se snaží prodrat bludištěm města.“
Sher a jeho tým také potřebovali, aby bylo z obrazu cítit to, co pokládal režisér za hlavní aspekt tohoto zážitku. „Já a Larry jsme se nejvíce u tohoto filmu bavili o tom horkém dusném pocitu, který máte, když přistanete v Bangkoku,“ říká Phillips. „I když to ve skutečnosti cítit při sledování filmu nemůžete, ta teplota je v každém záběru.“
Horké a vlhké klima ve spletitém metropolitním a historickém Bangkoku je cítit na každém kroku. Město je rozděleno do čtvrtí, které zahrnují škálu od vysokých mrakodrapů v centru města až po hustě obydlenou čínskou čtvrť plnou pouličních trhů. Phillips doufal, že se jim podaří tyto rozdíly porovnat a ukázat z pohledu Phila, Douga a Stua.
Produkční Chris Lowenstein, který měl na starosti Thajsko, říká: „Bangkok je úžasné město kontrastů; jsou tam oblasti, které jsou velmi moderní a pak se dostanete do staré čínské čtvrti se šarmem starého světa. Vizuálně je to tak bohaté, s párou stoupající ze stánků na ulici, kde se vaří a k tomu všeobecný chaos tolika lidí, kteří zde žijí a pracují.“ “Je to město ve městě. V zastrčených uličkách čínské čtvrti jsme strávili hodně času. Je to velmi intenzivní a zajímavé pracovní prostředí. Líbilo se mi to, ale zároveň to bylo opravdu náročné,“ dodává Phillips.
Koproducent J.P. Wetzel dodává: „Myslím, že se tohle Toddovi daří. Nebojí se umístit své postavy do nečekaných situací. Todd si vybírá lokace podle syrovosti a podle toho, co tam muže vytvořit. Dělo se tam hodně věcí s taxíky, motorkami, rikšami a chodci, takže je to exponenciálně těžší pracovat na ulicích. Ale měli jsme výhodu v tom, že místní lidé jsou tak milí a laskaví.“
Thajský vedoucí lokací Somchai Santitharangkun musel zajistit povolení od více než 200 úradů a stovek obchodu. Také musel vymezit prostor v přeplněném městě pro všechna nákladní auta a zařízení, které bylo pro natáčení potřebné. Vysoko nad hektickými ulicemi, v ostrém kontrastu k čínské čtvrti, se nachází restaurace Sirocco, umístněná na 63. patře hotelu Labua at State Tower. S panoramatickým výhledem na Bangkok v rozmezí téměř 360 stupňů, to bylo velmi půvabné místo, kde mladí muži potkají Kingsleyho, kterého hraje Paul Giamatti. „Byli jsme opravdu pyšní, že jsme zajistili povolení do této restaurace, protože nikomu předtím tam natáčet nedovolili,“ říká Santitharangkun. „Ale ukázalo se, že majitel je velkým fanouškem prvního filmu Pařba ve Vegas a potom, co jsme se sešli, se mu líbila možnost, že jeho hotel a restaurace budou v pokračování tohoto filmu.“ Pátrání po tom, co špatného provedli, zavede mladé muže také do Soi Cowboy, jedné z neslavných „zábavních čtvrtí“ města. Tady najdou tetovací salón, kde Stu získal své tetování a objeví ještě větší hloubky, do kterých klesli.
Brzeski se svým týmem dodali lokaci už takhle plné atmosféry další vrstvu, aby vyhověli Phillipsově představě. V uličce, která se jmenuje Soi 7, zabrali prázdný pozemek a vytvořili tam dva bary a tetovací salón. Vypadalo to tak opravdově, že někteří turisté tam chtěli zajít.
Mladí muži, zažívající legrační i důstojné momenty, se také ocitnou v buddhistickém klášteře. Tyto scény se natáčely ve starém městském centru, kde se nacházejí náboženské chrámy a artefakty. „Kláštery jsou velmi náboženská místa, takže abychom to respektovali, tohle byla perfektní alternativa,“ vysvětluje Brzeski. „A podařilo se nám tam postavit čínský chrám, aby se to hodilo k Toddovým představám.“
Aby se zachytilo čím dál tím bizarnější dobrodružství mladých mužů, štáb musel provádět hlavní kaskadérské kousky v některých velmi těsných prostorech Bangkoku. „V tomhle filmu je daleko víc akčních scén než Pařbě ve Vegas,“ říká koordinátor kaskadéru Allan Graf. „Todd to pěkně vyostřil a herci museli dělat své výstupy sami, pokud to bylo bezpečné.“
„Všechno bylo tak šílené a napínavé,“říká Helms. „Nikdy jsem nepracoval v tak velkém štábu a bylo to naprosto úžasné. Vyhazovali jsme věci do povětří, honili se ulicemi, dostávali nakládačku, všechno jen kvůli těm nesmírně skandálním vtipům.“
V nejútrpnější scéně jedou kamarádi v naleštěné toyotě corolle, která patří panu Chowovi, ulicemi Bangkoku s opicí, která visí z okýnka a ruští drogoví dealeři na motorkách jsou jim v patách. Supervizor speciálních efektů Yves De Bono vyrobil speciální vybavení, které umožňovalo řidičům kaskadérům ovládat auto zespodu, kdy herci seděli za volantem. De Bono vytvořil řadu verzí tohoto auta, včetně té, která měla roztáhnutý vnitřek, aby se tam vešla 360 stupňová kamera, aby Phillips a Sher mohli zachytit akci z pohledů postav.
Další z hraček pana Chowa je jeho loď - Dokonalý život, kterou si přivlastnili Alan, Phil a Stu. Ve vrcholném momentu se měla loď dostat z vody na pláž. „Postavili jsme rampu a pak jsme museli ten kaskadérský výstup načasovat podle přílivu. Měli jsme přes den jen půlhodinový prostor na to, abychom tu akci natočili, takže jsme byli hodně pod tlakem,“ říká námořní supervizor Lance Julian, který pracoval úzce s Phillipsem, De Bonoem a Grafem, aby zajistil, že se kaskadéři trefí přesně do správné značky.
Loď sledovaly dvě pracovní lodi, na jedné byl jeřáb a na druhé klíčoví lidé ze štábu a také helikoptéra. „Se všemi kaskadérskými kousky chcete, aby to působilo autenticky, tak jsme prakticky dělali všechno, co jsme mohli,“ říká Phillips.
Místo, kde se měli Stu a Lauren vzít, se nacházelo v exkluzivním letovisku v jižním Thajsku, na pobřeží Andamanského moře. „Na to, co jsme potřebovali, vypadalo letovisko Krabi nejlépe,“ říká Phillips. „Když si představím Thajsko, tak jsou to tyto vápencové ostrovy, které vyčnívají z vody a my jsme na ně z pláže měli krásný pohled.“
Štáb plně využil malebného vzhledu letoviska s odlehlými pěšinami, bary na ostrůvcích a nekonečně obrovského bazénu k některým působivým a překvapivým momentům. Kvůli scéně s táborákem, posunuli pláž o několik stovek metrů výš, kde vytvořili perfektní pozadí a vyzdobili dlouhé lodi na vodě. Aby se vytvořila správná dávka tlumeného měsíčního svitu, Sher se svým týmem využili obrovské osvětlené balóny, které se vznášely ve vzduchu a nad vodou.
Pro vytvoření architektury, kostýmů a dekorací na svatbě se tým kostymérů nakonec rozhodl smíchat západní i thajské styly. Brzeski začlenil thajská témata jako jsou slunečníky a chrámová architektura, zatímco Danielle Berman shromáždila stovky barevných květin, hlavně orchidejí, kterých je v Thajsku spousta.
Z kulturních tradic do příběhu začlenili festival Khom Loi ze severního Thajska, z oblasti Chiang Mai, během kterého vypustí do oblak stovky rozsvícených papírových lampionů. „Pár našich herců a dvě třetiny našeho štábu byli Thajci a thajskou kulturu jsme opravdu přijali,“ poznamenává Goldberg. „Měli jsme pocit, jako bychom byli v Thajsku jejich hosty a oni se k nám chovali velmi velkoryse. Náš humor je možná cynický, ale chtěli jsme vzdát hold Thajsku důstojným způsobem.“
Kostýmní výtvarnice Louise Mingenbach podobně spojila na svatební slavnosti tradiční thajské oblečení se západním stylem amerických hostů. Ale nejvíce si užila s Alanem. Phillips říká, že Galifianakis zná svou postavu nejlépe z nás, takže měl ke svému oblečení spoustu poznámek. „S Louisou jsme za ním chodili s našimi nápady. Mluvili jsme o jeho mezinárodním cestovním oblečení, to je to, co má na sobě na letišti a jeho oblečení pro volný čas na večírku - to jsou ty parašutistické kalhoty, které vypadají opravdu nenuceně. Ostatní kluci jsou oblečení normálně, ale Alanovo oblečení je tak absurdní, že jsme mohli být velmi kreativní.”
Celý zážitek umocňuje eklektický soundtrack, který patří mezi Phillipsovy značky. Phillips se svými hudebními supervizory Randallem Posterem a Georgem Drakouliasem prošli stovky nahrávek, aby našli správný zdroj hudby, který příběh zdůrazní. K tomu se přidala filmová hudba Christopha Becka. Jedním důležitým prvkem byla svatební kapela, pro tuto příležitost vybral Phillips soubor ze severního Thajska nazvaný Ska Rangers, který hlasitě zpíval jen foneticky hity 80. let. „Tito muzikanti jsou v Chiang Mai, odkud pocházejí, opravdu populární,“ říká Drakoulias „Jsou fakt cool a vypadají úžasně.“
Natáčení filmu Pařba v Bangkoku by bylo samozřejmě neúplné bez závěrečných filmových fotografií, které se také objevili v prvním filmu. Phillips a Lawrence Sher pro tyto záběry shromáždili herce, přidali pár rekvizit a zmáčkli spoušť. „Výsledek je naprosto nejistý,“ říká Phillips. „Je to sranda, když pomyslíte na absurdní věci, které herci mohou provést. Na tyto záběry není scénář. Každý si může dělat, co chce.“ Tato montáž filmových fotografií vytvořila také zdravou soutěživost, protože filmaři, herci i štáb se snažili jeden druhého trumfnout v nápadech. A jak mohou diváci očekávat, žádný nápad nebyl zavržen jako příliš bláznivý, pokud byl proveditelný. Skoro byla potřeba mít odvahu vidět, kdo je nejvíc šokující.
„S filmem Pařba v Bangkoku se nesnažíme překonat to, jak daleko jsme překročili hranice v prvním filmu; je to o tom, že děláme něco v intencích, kam nás zanesl první film.“ říká na závěr Phillips.

Ocenění:
Razzies
2011 - Ken Jeong (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2011 - Nejhorší Prequel, Remake, Rip-off nebo Sequel. (nominace)

DABING
V českém znění: Zbyšek Pantůček - Ed Helms (Stu), Michal Jagelka - Bradley Cooper (Phil), Libor Terš - Zach Galifianakis (Alan), Jakub Saic - Justin Bartha (Doug), Ivan Jurka - Ken Jeong (pan Chow), Jana Páleníčková - Jamie Chung (Lauren), Kateřina Lojdová - Sasha Barrese (Tracy), Michal Holán - Mason Lee (Teddy), Jaroslav Kaňkovský - Jeffrey Tambor (Sid Garner), Antonín Navrátil - Paul Giamatti (Kingsley) + Mike Tyson (Mike Tyson), Zdeněk Maryška, Petra Jindrová, Miriam Chytilová, Stanislav Hudský, Radek Hoppe, Kateřina Halešová a další
Překlad: Blanka Vojířová
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Miriam Chytilová
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 9.6.2011 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 26.5.2011 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 30.11.2011 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 30.11.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 11 614 406
Tržby celkem - $ 586 764 305
Návštěvnost v ČR 99 172
Náklady (Rozpočet) - $ 80 000 000

FILMY V SÉRII
Pařba ve Vegas gastonrolinc.webnode.cz/news/a0200/
Komedie / Road movie, USA / Německo, 2009
Režie: Todd Phillips, Hrají: Bradley Cooper, Ed Helms

Pařba v Bangkoku gastonrolinc.webnode.cz/news/a0201/
Komedie, USA, 2011
Režie: Todd Phillips, Hrají: Zach Galifianakis, Ed Helms

Pařba na třetí gastonrolinc.webnode.cz/news/a0202/
Komedie, USA, 2013
Režie: Todd Phillips, Hrají: Bradley Cooper, Ed Helms
 
Tvůrci a herci
Todd Phillips (Režie), Daniel Goldberg (Produkce), Todd Phillips (Produkce), Christophe Beck (Hudba), Lawrence Sher (Kamera), Debra Neil-Fisher (Střih), Michael L. Sale (Střih), Justine Arteta (Casting), Kim Davis-Wagner (Casting), Bill Brzeski (Scénografie), Louise Mingenbach (Kostýmy), Cameron Frankley (Zvuk), Petur Hliddal (Zvuk), Louise Mingenbach (Masky), Todd Phillips (Scénář), Craig Mazin (Scénář), Scot Armstrong (Scénář), Zach Galifianakis (Herec), Ed Helms (Herec), Bradley Cooper (Herec), Ken Jeong (Herec), Justin Bartha (Herec), Jamie Chung (Herec), Mamie Van Doren (Herec), Mike Tyson (Herec), Sondra Currie (Herec), Paul Giamatti (Herec), Jeffrey Tambor (Herec), Mason Lee (Herec), Sasha Barrese (Herec), Nick Cassavetes (Herec), Nirut Sirichanya (Herec), Karen Jean Wu (Herec), Crystal the Monkey (Herec), Todd Phillips (Herec), Jamie Noel (Herec), Vithaya Pansringarm (Herec), Aedin Mincks (Herec)
 
2011/98/USA/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Scéna, pri ktorej Stu (Ed Helms) zistí, že mu chýba zub, nebola vytvorená počítačom. Keď mal herec 15 rokov, prišiel o zub, a tak si dal spraviť implantát.
- Alan Garner (Zach Galifianakis) ve filmu omylem střílí se zbraní IMI Micro Uzi ráže 9x19mm.
- Opica Crystal nikdy vo filme nefajčila, pri detailnom sledovaní je možné vidieť, že cigareta je len napodobenina.
- Stejně jako v prvním filmu hraje v závěru filmu skladba známého zpěváka Floridy, tentokrát „Turn Around“.
- Snimek byl nominován na Zlatou malinu v kategorii nejhorší prequel/remake/spin-off nebo sequel. Nominaci na stejnou cenu pro nejhoršího herce ve vedlejší roli si vysloužil také Ken Jeong.
- Jelikož bývalý prezident USA Bill Clinton navštívil lokace filmu během natáčení, jisté zdroje začaly ihned rozhlašovat, že si ve filmu zahraje cameo.
- Ed Helms trpěl otravou z jídla, když se natáčela scéna, kde jeho postava Stu tancuje na ulici bez trička. Během pauz v natáčení se Ed vždycky zkroutil do klubíčka a takhle zůstal, dokud se nezačalo zase točit.
- Tetovanie Mika Tysona ohrozilo premiéru filmu. Ozval sa tetovač S. Victor Whitmill (autor tohto vzoru) a žiadal zrušenie premiéry. Súd mu priznal autorské práva, ale premiéru povolil.
- Opice, která ve filmu sehraje nemalou roli, je malpa hnědá, v latině Cebus apella. Ve skutečnosti se jmenuje Crystal a Hollywood jí není vůbec cizí. Mohli jsme ji vidět třeba ve filmech Noc v muzeu (2006) nebo Ošetřovatel (2011).
- Stejně jako v prvním díle se během titulků objevují fotografie z celé pařby. Na některých se objevují neherci, např. skutečné prostitutky, které jim předvedli i show s ping-pongovými míčky.
- V prvních třech dnech film vydělal 120 milionů dolarů.
- Boxer Mike Tyson se ve filmu objevil jako zpěvák na Stuově (Bradley Cooper) svatbě. Kvůli kratičké roli bral hodiny zpěvu.
- Ve scéně, kdy Stu odhalí své tetování na obličeji, se Bradley Cooper neudržel a začal se smát. Režisér se rozhodl tento moment ve snímku ponechat.
- Představitel Alana Zach Galifianakis má rád labradory. Ve scéně, kdy ho vlčí smečka jde pozvat na svatbu, v jeho pokoji na monitoru je nápis „I love labradors“, po zbytek filmu má Alan na sobě tričko s potiskem labradora.
- Debutující Mason Lee, který ztvárnil Tedyho, je synem režiséra Anga Lee.
- Thajsky Bangkok se řekne "Krungthepmahanakhon Amornrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharat Ratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit".
 
Odkazy