Austin Powers: Špion, který mě vojel / Austin Powers: The Spy Who Shagged Me (1999/95/USA/Komedie, Akční, Dobrodružný) 54% -Originál DVD-

06.08.2018 10:45
JEDNOU VĚTOU
„Pokračování úspěšné akčně - lechtivé hudební retrokomedie o neporazitelném a neodolatelném superagentovi Austinu Powersovi."

OBSAH
Austin Powers je na první pohled londýňský floutek, obklopený krásnými ženami, ale v noci pracuje jako tajný agent, připravený zasáhnout na Středním východě, v zamrzlé ruské tundře nebo v podzemí Východního Berlína. Austin nikdy neodmítl žádnou misi, a co je hlavní, nikdy nezmeškal následující party.Teď se musí nechat na 30 let zmrazit, aby porazil zákeřného zločince, který vydírá svět. S krásnou pomocnicí musí proniknout do zločineckého centra, odkud se jim s pomocí zubní protézy a zubní pasty podaří uniknout, ale ještě musí porazit ženské roboty v minisukních. Na této nebezpečné misi se musí Austin vypořádat se svojí sexualitou, která zaspala třicet let, a získat lásku krásné pomocnice.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Austin Powers je mimo jiné parodií na bondovky. Mimo jiné v něm uvidíte něco jako Heather Grahamovou vytahující z konečníku Mika Myerse tenisovou raketu. Mimo jiné v něm uslyšíte tohle: „Víš co Austine? Nepřemýšlej o tom a hezky si to užij“ (osoba se otočí čelem ke kameře) „To samé platí i pro vás“. A já nemůžu než souhlasit. Buď si tuhle ztřeštěnou pestrobarevnou ujetost užijete, anebo ji ani nedokoukáte do konce. 75% P.S: „Pěkné dudomety, jak to, že jsem je přehlédl?“ (Matty) 3*

Nejslabší ze série Austina Powerse. Vytratila se hravost z prvního dílu a ještě se to ani zdaleka nepřibližuje úchylnosti, která je však zábavná, dílu třetího. Heather Graham dokazuje, že umí být velmi přitažlivá kočka a na té Elizabeth Hurley, vždycky bylo něco nadlidského:). Celkově se párkrát divák zasměje, ale schází tomu příliš oproti minulému dílu... Takže slabší 3* a kdo nelení ten na další díl se podívat běží, ten už stojí za to... opět. (Djkoma) 3*

Austin Powers si znovu střílí z Jamese Bonda a pořád balí holky na zkažený chrup. Mike Myers se zase jednou odvázal ve velkém stylu a vtrhl v pokračování svého hitu k divákům v takřka nevkusné kreaci muže, který je nejen důvtipný, domýšlivý, ale také neodolatelný svůdník, ale jen do té doby než ztratí svoje "múžo". V pokračování toho Myers semele ještě víc než v poněkud skromněji pojaté jedničce a stále se tváří korektně. Ušetřeny nezůstanou ani některé provařené celebrity, ale vše je tak nějak nahozeno bez ladu a skladu. Navíc Myers je poněkud extravagantní komik a jeho komika nemusí sednout každému. Často to tedy pro nepřipraveného diváka vyznívá tak, že Myers je trapný a nevtipný. S tím se nedá nic dělat, ale gagů různé úrovně je do filmu napěchováno tolik až to připomíná natlakovaný hrnec. O děj tady vlastně ani nejde, protože je stejně skrz naskrz prošpikován vtípky a narážkami a to nejčastěji na sexualitu. Nakonec se u téhle svérázné komedie dá pobavit, ale jde o to, jak moc máte rádi Mike Myerse a jeho stylově podávaný humor nehumor. Mé hodnocení: 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Slavný a neodolatelný módní fotograf a současně neporazitelný špionátor Austin Powers musí opět do akce, protože jeho úhlavní nepřítel Dr. Zloun se vrátil. A vrátil se ve velkém stylu! Objevil se jako překvapení pro syna Scotta v pořadu Jerryho Springera a okamžitě se ve studiu popral. Vzápětí Austin jen s notnou dávkou obvyklého štěstí přežije útok své manželky, ze které se vyklubal Zlounův ženbot. Zloun se ve svém sídle v Seattlu sejde se svými podřízenými, Číslem Dvě a Frau Farbissinou, kteří mu představí jeho vyklonovanou zmenšenou kopii, která dostane jméno Mémini. Zloun má dva plány. Vedle obligátního vydírání velmocí, tentokrát hrozbou likvidace velkých měst pomocí obrovského laseru umístěného na Měsíci, hodlá získat Austinovo libido, mužnou sílu které říká mujo.
Pomocí stroje času se vrátí do roku 1969, sejde se se svými pomocníky a jeden z nich, přezdívaný Tlustý Parchant, se pomocí vrtáku dostane ke zmrazenému Austinovi a ukradne mu jeho mujo. O tom, že se Zlounovi jeho záměr vydařil, se Austin přesvědčí, když v posteli zklame roztouženou milenku - zlounovu agentku Radanu, která podlehla Austinovu kouzlu a prozradila mu pravdu o své proradnosti. Aby Austin zachránil svou čest, musí se vydat do minulosti za Zlounem. Tady jen o vlas unikne nástrahám Zlouna a je v poslední chvíli zachráněn sympatickou Felicity, zkušenou agentkou CIA. Zatímco si společně s ní užívá šedesátých let, ochutná Zloun Austinovo mujo a pod jeho vlivem neodolá touze. Pomiluje se s Frau Forbissinou a protože mu chybí Austinova zručnost, oznámí mu vzápětí Frau, že je s ním těhotná.
Austin společně s Felicity poněkud neobvyklým způsobem vypátrají místo, kde leží tajné sídlo, odkud se Zloun právě snaží realizovat svůj další ďábelský plán. Obrovské výkupné za to, že laserem umístěným na Měsíci nezničí Washington. A zastavit ho nebude snadné. Nejenže se za ním dvojice musí vypravit na měsíční základnu, ale Zloun se zmocní Felicity a dá Austinovi na výběr. Buď zachrání svět nebo dívku. Na obojí mu nezbude čas. To však Zloun Austina značně podcenil.
Parodie na filmy s agentem 007 Jamesem Bondem. Mike Myers v tomto filmu vytvořil trojroli - dr. Evil (dr. Zloduch), Austin Powers a Fat Bastard (Tlustej Bastard). Dr. Evil po svém rozmražení vynalezne stroj času a vrátí se do 60. let, aby ukradl Powersovi jeho „mojo“, díky kterému je tak skvělý a líbí se ženám. Austin Powers se tedy také vydává do 60. let, aby získal své „mojo“ zpátky........ Tento film patří k mým nejoblíbenějším komedií, ale je to asi styl humoru, který se nemusí líbit každému (jak jsem se přesvědčil ve svém okolí).

Ocenění:
Academy Awards
2000 - Makeup (nominace)

Golden Globes
2000 - Madonna (Nejlepší originální píseň) (nominace)

DABING
V českém znění: Tomáš Juřička - Mike Myers (Austin Powers / dr. Zloun / Tlustý parchant), Jitka Ježková - Heather Graham (Felicity), Martin Kolár - Michael York (Basil Exposition), Vladimír Kudla - Robert Wagner (Číslo dvě), David Suchařípa - Rob Lowe (mladý Číslo dvě), Michal Michálek - Seth Green (Scott Zloun), Jaroslava Obermaierová - Mindy Sterling (frau Farbissina), Petra Hanžlíková - Elizabeth Hurley (Vanessa), Lenka Loubalová - Gia Carides (Lisa Hulimpyj), Jennifer Coolidge (Žena na fotbale), Rebecca Romijn (Rebecca Romijn), Pavel Chalupa - Oliver Muirhead (Britský plukovník), Clint Howard (Peters), Jiří Zavřel - Kevin Cooney (Velitel), Zdeněk Mahdal - Woody Harrelson (Woody Harrelson), Radka Stupková - Jeanette Miller (Učitelka), Kristen Johnston (Radana Chujá), Miloslav Študent - Tim Robbins (Prezident), Bedřich Šetena - Jerry Springer (Jerry Springer), Milan Duchek, Jaroslav Obermaier, Bohdan Tůma - Will Ferrell (Mustafa + titulky)
Překlad: Petr Palouš
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Radka Stupková
Dialogy: Pavel Chalupa
Režie: Pavel Beneš
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Budíkov pro Intersonic 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.1.2000 Intersonic
Premiéra USA: 11.6.1999 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.2000 (VHS) Intersonic
Poprvé na VHS: 1.108.2000
IntersonisPoprvé na DVD: 1.9.2006 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: 25.5.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 3 487 005
Tržby celkem - $ 312 016 858
Návštěvnost v ČR 52 791
Náklady (Rozpočet) - $ 33 000 000

FILMY V SÉRII
Austin Powers: Špionátor gastonrolinc.webnode.cz/news/a0197/
Komedie / Akční, USA / Německo, 1997
Režie: Jay Roach, Hrají: Mike Myers, Elizabeth Hurley

Austin Powers: Špion, který mě vojel gastonrolinc.webnode.cz/news/a0198/
Komedie / Akční, USA, 1999
Režie: Jay Roach, Hrají: Mike Myers, Heather Graham

Austin Powers - Goldmember gastonrolinc.webnode.cz/news/a0199/
Komedie / Akční, USA, 2002
Režie: Jay Roach, Hrají: Mike Myers, Beyoncé
 
Tvůrci a herci
Jay Roach (Režie), Demi Moore (Produkce), Mike Myers (Produkce), Jennifer Todd (Produkce), Suzanne Todd (Produkce), Eric McLeod (Produkce), John S. Lyons (Produkce), George S. Clinton (Hudba), Ueli Steiger (Kamera), Jon Poll (Střih), Debra Neil-Fisher (Střih), Juel Bestrop (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), Rusty Smith (Scénografie), Deena Appel (Kostýmy), Frederick Howard (Zvuk), Mathew Waters (Zvuk), Joe Barnett (Zvuk), Mike Smithson (Masky), David Abbott  (Masky), Mike Myers (Scénář), Michael McCullers (Scénář), Mike Myers (Herec), Heather Graham (Herec), Michael York (Herec), Robert Wagner (Herec), Rob Lowe (Herec), Seth Green (Herec), Mindy Sterling (Herec), Elizabeth Hurley (Herec), Gia Carides (Herec), Muse Watson (Herec), Scott Cooper (Herec), Kevin Cooney (Herec), Clint Howard (Herec), Brian Hooks (Herec), David Koechner (Herec), Steve Eastin (Herec), Tim Bagley (Herec), Kirk Ward (Herec), Jennifer Coolidge (Herec), Michael McDonald (Herec), Rachel McAdams (Herec), Faune A. Chambers (Herec), Will Ferrell (Herec), Woody Harrelson (Herec), Kristen Johnston (Herec), Charles Napier (Herec), Tim Robbins (Herec), Rebecca Romijn (Herec), Jerry Springer (Herec), Fred Willard (Herec), Verne Troyer (Herec), Kevin Durand (Herec), Allie Moss (Herec), Sarah Christine Smith (Herec), Jeff Garlin (Herec), Lara Kinnear (Herec), Mitch Rouse (Herec), Mike Hagerty (Herec), Bree Turner (Herec), Burt Bacharach (Herec), George Cheung (Herec), Steve Wilkos (Herec), Jeanine Orci (Herec), Rachel Wilson (Herec), Timothy Watters (Herec), Robert Cohen (Herec), Jessica Anne Bogart (Herec)
 
1999/95/USA/Komedie, Akční, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Spolupráce Madonny a Mike Myerse na klipu Beautiful Stranger (2000) navazuje na její spolupráci s Rupertem Everettem na Příští správné věci (2000). Zatímco v 80. a 90. produkovala klipy k filmům s filmovými prostřihy, toto byl nový způsob propagace.
- Madonna pro tento film nazpívala píseň "Beautiful Stranger". Ve videoklipu k této písni pak vystupuje společně s Mikem Myersem.
- Lisa Hulimpyj (Gia Carides) se v originálu jmenuje Robin Swallows. „Robin“ se v anglickém slangu užívá jako označení pro mužské přirození a „Swallows“ znamená polykat. Radana Chuja (Kristen Johnston) je v originálu Ivana Humpalot. „I wanna“ je v překladu „já chci“, „hump“ je slangový výraz pro sex, „a lot“ je „velmi hodně“.
- V USA je slovo "shag" mnohem méně urážlivé, než v ostatních anglicky mluvících zemích. V Singapuru název změnili na The Spy Kdo Shioked Me. Shioked znamená "pěkně ošetřit". V některých zemích je slovo "shag" přeloženo peprnějším způsobem. Norský název filmu je Spionen som spermet meg, což znamená špion, který na mě ejakuloval.
- Basilovi poznámky divákům o ignoranci důsledků cestování v čase byly improvizované.
- Původní název filmu je Austin Powers 2: Wrath of Khan. Vypraveč na začátku prohlásí, že vzhledem ke sporu se film přejmenoval na Austinpussy, ale finální název, aby film dostal hodnocení PG-13, je The Spy Who Shagged Me.
- Austin cestuje zpět v čase do 25. května 1969. V ten den slaví narozeniny Mike Myers.
- Dr. Evil nazývá jeden svůj projekt "The Alan Parsons Project", čímž si utahuje z kapely, která byla populární na přelomu 70. a 80. let.
- Stroj času Dr. Evila je zmenšená kopie počítače použitého v seriálu The Time Tunnel.
- V německé verzi je Austin dabovaný Rickem Kavanianem a Mustafa je dabovaný Christianem Tramitzem. Oba dva jsou známý komici z Bullyparade.
- Během premiérového víkendu vydělal film více peněz, než první díl.
- Mike Myers se do obleku Tlustého Bastarda dostával 7 hodin.
- Na konci filmu, když Tlustý Bastard přijde zabít Austina a Felicity, má na sobě uniformu UPS, ale místo znaku UPS má napsáno FBD (Fat Bastard Delivery) = Donáška Tlustého Bastarda.
- Mini-Me je insirován podobnou postavou z filmu The Island of Dr. Moreau. Marlon Brando zde má pomocníka, který se obléká jako on a hraje s ním i duety na klavír.
- Gesto Dr. Evila je malíček vsunutý do koutku úst. Sval, který umožnuje odsunutí malíčku od dlaně, je v angličtině Extensor Digiti MINIMI.
- Když Austin a Felicity přejíždí přes anglické kraje, Austin poznamená, že Anglie vůbec nevypadá jako Jižní Kalifornie. Celý film se samozřejmě natáčel v Kalifornii. Tato poznámka nebyla ve scénáři, čemuž nasvědčuje i reakce Felicity, která se Austina zeptá: "Co?"
- Základna Dr. Evila je rozdělena na dvě části: Moon Unit Alpha a Moon Unit Zappa. Druhý název je shodný se jménem dcery Franka Zappy.
- Překlad německého názvu filmu je Spy in the Secret Missionary Position.
- Ve scéně kde Austin a Felicity opouští zemi a letí na měsíc, byly použity záběry startující rakety z filmu Apollo 13.
- Když Dr. Evil vyhodí Mojo do vzduchu a oba dva Austinové pro něj utíkají, všechny hlasy jsou zpomalené a hlas Felicity, která řekne "Pozor!" namluvil Will Ferrell.
 
Odkazy
 

Hrají:

Mike Myers, Heather Graham, Michael York, Robert Wagner, Rob Lowe, Seth Green, Mindy Sterling, Elizabeth Hurley, Gia Carides, Muse Watson, Scott Cooper, Kevin Cooney, Clint Howard, Brian Hooks, David Koechner, Steve Eastin, Tim Bagley, Kirk Ward, Jennifer Coolidge, Michael McDonald, Faune Chambers Watkins, Will Ferrell, Woody Harrelson, Kristen Johnston, Charles Napier, Tim Robbins, Rebecca Romijn, Jerry Springer, Fred Willard, Verne Troyer, Kevin Durand, Allie Moss, Sarah Christine Smith, Jeff Garlin, Lara Kinnear, Mitch Rouse, Mike Hagerty, Bree Turner, Burt Bacharach, George Cheung, Steve Wilkos, Jeanine Orci, Rachel Wilson, Timothy Watters, Robert Cohen, Jessica Anne Bogart, Jack Kehler, Tony Jay (vypravěč), Stephen Hibbert, Jane Carr, Oliver Muirhead, John Mahon, Jeanette Miller, Mary Jo Smith, Herb Mitchell, Jeffrey Meng, Colton James